Am preluat dracii din pasaport

Deoarece Bogdan Olteanu s-a sustras prin transferul la Comisia de Buget Finante, am participat astazi la un nou episod al dezbaterilor pe subiectul pasapoartelor electronice cu elemente biometrice, fiind membru al Comisiei pentru Politica Externa. Episodul precedent il gasiti intr-o postare mai veche de pe blogul lui Olteanu.

De aceasta data eu am scapat usor, pentru ca nu am fost asaltat de astrologi si prezicatori ai Apocalipsei, ci doar inundat de hartii de protest ale unor asociatii sau persoane, dar si o scrisoare de un extrem bun simt de la Patriarhia Romana, care precizeaza ca nu doreste altceva decat sa existe o posibilitate de a opta liber pentru un pasaport old-fashion, fara a considera cipul o inventie diavoleasca.

Aceasta optiune exista si nimeni nu o poate contrazice. In tarile Uniunii Europene cetatenii romani pot calatori fara pasaport, ca sa nu mai vorbim de optiunea de a nu calatori deloc. Pasaportul , inclusiv cel biometric, nu este o obligatie. Trebuie sa fii de acord cu el pentru a calatori in unele tari, asa cum trebuie sa-ti pui cravata pentru a intra in unele restaurante.

Nu sunt de acord nici cu isteria despre invazia in viata privata. Daca va duceti la stomatolog si trebuie sa va faceti o radiografie panoramica trebuie sa va informez ca cedati mult mai multe informatii personale decat in cazul cipului din pasaport.

In sfarsit nici ipoteza radiatiilor care ne vor transforma pe toti in Michael Jackson nu tine. Cipurile pot fi citite numai de la o distanta de cativa centimetri, pasaportul nu emite niciun fel de radiatie si cu siguranta telefonul mobil este mult mai periculos.

Imi imaginez ce se va intampla in 2011, cand vom intra in Schengen si atunci vom fi obligati sa avem cu totii carti de identitate electronice.

In sfarsit, eu regret ca nu voi avea ‚The Number of the Beast’  in pasaport, pentru ca la drum lung as fi ascultat cu placere un clasic Iron Maiden.

Reclame

Etichete: , ,

11 răspunsuri to “Am preluat dracii din pasaport”

 1. Lars Says:

  Problema e în felul următor: cărțile de identitate electronice din UE trebuie introduse fizic în card reader, iar unele au și PIN. Adică îți dai explicit acordul pentru a-ți fi accesate datele personale.

  Nu știu cum e cu pașapoartele astea, dar înțeleg că vor folosi chipuri RFID, care pot fi citite de la metri, nu centimetri, fără ca deținătorul să știe (și într-adevăr, fără să fie afectat fizic în vreun fel). Poate lămuriți exact ce tehnologie se folosește.

 2. mihaivoicu Says:

  I-am mai intrebat inca o data pe cei de la Interne si se jura ca e vorba de centimetri. Nu prea ma prind ce probleme ar putea aparea…

 3. Lars Says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/RFID , in special sectiunea Passports

 4. MBadragan Says:

  Lars, poti oricind sa’ti cumperi un toc pentru pasaport care sa aiba peretii metalici. Nu te opreste nimeni.

  Daca vrei neaparat sa fii paranoic, poti fi oricum (definitia paranoiei, de altfel). Oricit de mica este distanta tehnologica declarata a unui RFID, cu o antena mai puternica poti obtine comunicare. Intrebarea este „de ce RFID si nu chip?” Diferenta de pret este nesemnificativa, este mult mai sigur, mai greu de deteriorat, poate inmagazina informatii intr’un numar practic infinit de scrieri (RFIDurile cu stocare de informatii post-formatare sint mult mai scumpe).

 5. Bibliotecaru Says:

  🙂 Nu este vorba că cipul este o creaţie diavolească, ci că poartă numărul numelui diavolului. Este că nu aţi citit Apocalipsa ca să vedeţi despre ce este vorba? Ar fi corect să o faceţi înainte de a vă exprima şi nu uitaţi, negând Apocalipsa negaţi dogma creştină, ciocniţi de geaba ouă roşii de Paşti şi spuneţi Crăciun Fericit!. Patriarhia se pare că este uşor de cumpărat. Dacă doriţi amănunte… aveţi adresa blogului meu.

  • mihaivoicu Says:

   Imi cer scuze, dar eu nu am reusit sa gasesc asa ceva. Singurul argument care mi s-a adus este acela ca hot de guvern prin care s-a aprobat modelul de pasaport poarta numarul `1566 si ca 1+5=6, ceea ce mi se pare cam fortat

 6. Bibliotecaru Says:

  @ mihaivoicu
  Stimate domn,
  Priviţi în jurul dumneavoastră după ceva cu un cod de bare dintre cele care sunt citite de cititorul de bare la super-market. Nu vă va fi greu de găsit pentru astăzi cam toate au cod de bare pe ele, fie că e o cutie de CD-uri, fie că este un pachet de ţigări, fie că este chiar un marker sau alte lucruri mai mici şi mai ieftine care se vând cu amănuntul.

  O dată ce aveţi codul de bare în faţă, analizaţi-l un pic. Veţi vedea că sunt nişte bare verticale, mai groase, mai subţiri, mai apropiate, mai distanţate. Sub bare veţi vedea nişte cifre. Acele cifre reprezintă ceea ce este codificat de bare… Există însă nişte cifre codate în bare dar care nu sunt „traduse” sub codificare. Dacă observaţi primele două bare sunt ceva mai lungi, ultimele două bare sunt şi ele ceva mai lungi şi identice cu primele două. La mijloc sunt iarăşi două bare identice cu primele două şi ultimele două. Cele două bare sunt codificarea cifrei şase. Deci orice cod de bare, de pe orice ar fi ele puse, chiar şi pe CIP-urile respective de identificare (adică chiar dacă nu sunt vizuale ci magnetice), cuprind la început cifra 6, la mijloc cifra 6, la final cifra 6. Ca să înţelegeţi mai bine, iată un link (de care internetul e plin, puteţi verifica ca să nu aveţi impresia că nu se ştie şi e o chestiune nouă) către poza unui astfel de cod de bare:

  Înţelegeţi că simbolul acelei bare s-a ales a fi cifra 6, nici 1, nici 0, nici 5 sau altă cifră, ci „întâmplător” exact 6. Vedeţi dumneavoastră o logică în asta, alta decât că s-a făcut voit acest lucru?

  Şi acum citatul din biblie care vorbeşte despre Apocalipsă şi această înscriere a numărului numelui fiare pe tot ce se vinde, chiar şi pe oameni.

  Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, Capitolul 13
  1. Şi am văzut ridicându-se din mare o fiară, care avea zece coarne şi şapte capete şi pe coarnele ei zece cununi împărăteşti şi pe capetele ei: nume de hulă.
  2. Şi fiara pe care am văzut-o era asemenea leopardului, picioarele ei erau ca ale ursului, iar gura ei ca o gură de leu. Şi balaurul i-a dat ei puterea lui şi scaunul lui şi stăpânire mare.
  3. Şi unul din capetele fiarei era ca înjunghiat de moarte, dar rana ei cea de moarte fu vindecată şi tot pământul s-a minunat mergând după fiară.
  4. Şi s-au închinat balaurului, fiindcă i-a dat fiarei stăpânirea; şi s-au închinat fiarei, zicând: Cine este asemenea fiarei şi cine poate să se lupte cu ea?
  5. Şi i s-a dat ei gură să grăiască semeţii şi hule şi i s-a dat putere să lucreze timp de patruzeci şi două de luni.
  6. Şi şi-a deschis gura sa spre hula lui Dumnezeu, ca să hulească numele Lui şi cortul Lui şi pe cei ce locuiesc în cer.
  7. Şi i s-a dat să facă război cu sfinţii şi să-i biruiască şi i s-a dat ei stăpânire peste toată seminţia şi poporul şi limba şi neamul.
  8. Şi i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt scrise, de la întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului celui înjunghiat.
  9. Dacă are cineva urechi – să audă!
  10. Cine duce în robie de robie are parte; cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie. Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor.
  11. Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur
  12. Şi toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. Şi face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată.
  13. Şi face semne mari, încât şi foc face să se pogoare din cer, pe pământ, înaintea oamenilor,
  14. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
  15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
  16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
  17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
  18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

  Nu spun să recunoaşteţi descrierea destul de fidel a bombardamentelor şi rachetelor, trec peste aceste semne, săr direct la final, la numărul fiarei.

  Vi se mai pare haios? Mai credeţi că este o întâmplare? Poate că este o glumă, poate este o întâmplare… dar dacă nu este totuşi un act întâmplător? Eu sunt inginer, am o pregătire ştiinţifică. Eu nu pot să cred că este o întâmplare prin care un sistem tehnologic implică ca orice să aibă bare, ca toate aceste bare să fie standardizate peste tot în lume, să aibă pe ele 666 şi în Apocalipsă să se descrie fidel această stare de fapt… „potriveala” este prea mare şi nu putea crede în aceste coincidenţe. Mai repede aş crede că voi ajunge în această viaţă pe lună.

  • mihaivoicu Says:

   Poate aveti dreptate, dar aici e vorba de coduri de bare (care s-au inventat acum vreo 20 de ani si pana acum nu a protestat nimeni) pe cand cipul din pasaport este altceva decat un cod de bare.

 7. Bibliotecaru Says:

  Foarte multă lume a protestat în America împotriva codurilor de bare, desigur, în momentul când lumea s-a prins, pentru că o codificare nu suscită interesul tocmai prin faptul că sunt greu de înţeles. Este însă adevărat că cipurile RFID nu sunt un simplu cod de bare, ele se asemănă mai mult cu memoriile de la diferite aparate. Şi totuşi, deşi au existat numeroase cereri prin care să se demonstreze că ele nu se mai folosesc de acel sistem de triplu 6 pentru a interpreta datele înscrise, niciodată nu s-a spus acest lucru. Să nu uităm că nici codurile de bare nu au pe ele triplul şase.

  Vă recomand să citiţi, fie şi pe repede înainte, următorul articol care vorbeşte de încălcarea flagrantă a drepturilor omului:
  http://www.misiune-ortodoxa.ro/articole/educativ/ce-sunt-cip-urile-rfid-666.html

  „să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte”, măsurătorile biometrice sunt legate de amprente şi de zona capului.

  Dacă luaţi de exemplu paşaportul unui american puteţi citi pe el că legea pedepseşte deteriorarea paşaportului şi trimiterea textului este la o lege a terorismul a cărui încălcare înseamnă 25 de ani pedeapsă… de ce atât de aspră?

  Controlul persoanei (cipul în paşaport este primul pas, implantul va fi în curând)

  Apropo, vă aduceţi aminte de raportările americane de acum câteva decenii prin care americanii de rând spuneau că au fost „răpiţi de extratereştii” şi care, ciudat, susţineau că li s-a implant microcipuri? S-ar putea să fi fost un experiment american care astăzi este funcţional pentru că ceea ce este descris de cei „răpiţi” seamănă izbitor cu ceea ce se vorbeşte astăzi.

  Permisele de conducere se pare că au deja acest cip (nu te poţi deplasa cu maşina fără carnet de conducere), introdus „pe şest” şi apoi promovat drept minune a tehnicii:

  Am lăsat pentru final un film interesant pus pe YouTube în 5 părţi:

  Desigur, tehnologiile prezentate nu sunt de origine SF, acest lucru este evident, şi aceşti oameni nu sunt chiar toţi schizofrenici paranoizi speriaţi de bombe.
  Eu vă întreb, ca om care am fost sceptic şi „miştocar” înainte de a mă informa cât de cât… toate aceste lucruri nu sunt suspecte măcar un pic?

  Vă mai pun nişte link-uri, deşi nu cred să aveţi timp să vă uitaţi pe ele.  Sunt convins că din tot ce am pus aici aveţi un punct de plecare dacă doriţi să aflaţi mai multe amănunte.

  Ieri a fost un atentat în Olanda care a fost evident pregătit să fie pretextul „luptei împotriva terorismului” în acea ţară. Gardianul scria la finele anului trecut, „Risc de atentate in Olanda din cauza unui film”. Iată ni se spune să credem că un film, pe motiv că nu prezintă islamul într-o notă pozitivă, a dus la… „Carnagiu la Apeldoorn, oraselul in care tocmai sosise familia regala. Cand toti ochii erau indreptati spre masina suveranei, bolidul ucigas a trecut peste bariere si oamenii adunati la parada si s-a infipt intr-un monument, la cativa metri de vehiculul regal.” Eu unul nu cred. Nu cred nici în ziariştii români răpiţi în Irak, cred că acel eveniment a fost semnalul românesc pentru „lupta împotriva terorismului”, prea au dispărut din toate părţile martorii reali. Mai cred că se va pregăti încă un atac terorist care să facă populaţia mai puţin cârcotaşe la implementarea soluţiilor de control.

  Eu cred că aveţi destule date de a vă pune un semn de întrebare asupra acestor paşapoarte „speciale”. Cu atât mai mult cu cât este absolut hilar să gândeşti că ele vor duce la prinderea teroriştilor, doar nu scrie în paşaport „Atenţie! Terorist…!”

  Era să uit… La un moment în unul din filme se spune că există o posibilitate foarte simplă de citire… ei bine, există desigur şi o posibilitate de scriere… Cine ar dori să falsifice un paşaport, evident că ar avea tehnologia de scriere a cipului… este absolut evident că aceste cipuri sunt pentru controlul oamenilor cinstiţi şi nu a infractorilor ori teroriştilor.

  Mă scuzaţi că m-am întins pe un spaţiu atât de vast… am obiceiul neplăcut de a scrie mult.

 8. Bibliotecaru Says:

  @ mihaivoicu
  Înţeleg că nu mai aveţi nimic de comentat, că aveţi acelaşi reflex ca al unui cititor de-al dumneavoastră care m-a întrebat, mai ferit, dacă sunt sănătos… 🙂 OK, nici o problemă…

  • mihaivoicu Says:

   Comentez cu placere, doar ca este week-end si nu sunt prea des in fata calculatorului. Va respect punctul de vedere, doar ca nu sunt de acord cu el. Nu prea sunt sensibil la teorii ale conspiratiei sau la scenarii tip sfarsitul lumii. Si aici e vorba de alegere libera. Cine nu doreste pasaport biometric, nu-si face. Poate circula cu carte de identitate sau pasaport simplu, daca doreste sa circule.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: