Doamna Andronescu, parca nu reduceai…

In data de 30 aprilie, dupa intalnirea cu sindicatele, doamna Andronescu a declarat ca salariile profesorilor nu vor fi reduse.

Zau?

Iata ce circulara s-a distribuit in data de 24 aprilie, la ora 3.01, prin e-mail, catre liceele, scolile si gradinitele din Iasi:

‘Avand in vedere comunicarea nr. 2306/24.04.2009, transmisa de catre Trezoreria Iasi si adresa nr. 3441/23.04.2009 transmisa de ISJ Iasi prin care se diminueaza cheltuielile de personal la capitolul 65.02 Invatamant cu suma de 15.101 mii lei pe total Municipiul Iasi, va rugam sa introduceti diminuarile aferente unitatii dumneavoastra.

In caz contrar nu vor fi efectuate finantarile pentru cheltuielile de personal pentru luna aprilie, platite in mai.’

Reclame

Etichete: ,

38 răspunsuri to “Doamna Andronescu, parca nu reduceai…”

 1. Bibliotecaru Says:

  Nu înţeleg, unde anume vedeţi că se vorbeşte despre micşorarea salariilor?

  • mihaivoicu Says:

   diminuarea cheltuielilor de personal se poate face prin adoptarea unor masuri de genul:
   – eliminarea platilor cu ora
   – dimnuarea sau eliminarea sporurilor, primelor etc
   – reducerea numarului de posturi, concedierea suplinitorilor
   Sigur, salariul de baza poate nu se micsoreaza, dar se reduc veniturile cadrelor didactice, care vor lua mai putini bani si despre asta e vorba. In adresa se precizeaza ca este vorba de cheltuieli de personal, deci nu se pot taia banii de la investitii sau de la alte capitole.

 2. Bibliotecaru Says:

  Domnule Mihai Voicu,
  Am fost colegi de universitate, poate ne-am lovit pe culoare… haideţi să facem o diferenţă între salariu şi venituri. Eu înţeleg că domnul Varujan Vosganian pe care îl aud în acest moment la televizor v-a „instigat”, dar totuşi. 🙂

  Capitolul 65.02 într-un buget local reprezintă Cheltuieli cu învăţământul, adică Cheltuieli de personal, Bunuri şi servicii, Alte cheltuieli (cum ar fi bursele) şi Cheltuielile de capital. Este deci adevărat că Cheltuielile de personal sunt la capitolul 65.02, este adevărat că o parte din Cheltuielile de personal conţin şi salariile… dar, cum aţi fost şi director, ştiţi că modificarea veniturilor nu se face prin circulare ci printr-o decizie. Veniturile profesorilor sunt funcţie de indicele 1,000 şi de acele tabele de la sfârşit, nu se dă o circulară lăsând arbitrar la mâna cuiva din funcţionari scăderea veniturilor profesorilor, ca să scazi aceste lucruri este nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă sau o Lege.

  • Anca Says:

   „haideţi să facem o diferenţă între salariu şi venituri.”

   Facem cu totii diferenta intre salarii si venituri,
   problema e ca indiferent de unde reduci,
   cadrele didactice au aceeasi problema:
   TREBUIE SA TRAIASCA DIN BANI SI MAI PUTINI.
   Sa nu ne pierdem in detalii.

   • Bibliotecaru Says:

    Stimată domniţă,
    Nu este vorba despre bani mai puţini şi nici de diminuarea sau eliminarea sporurilor… asta nu se poate impune prin simple circulare trimise pe email… Este vorba despre concedieri, reduceri de personal, creşterea normei didactice…
    Ca să scazi 15.101 mii lei ar trebui concediaţi câteva sute de oameni, cinci sau şase sute, aceasta este soluţia, singura soluţie. Eu nu ştiu cât are trecută primăria Iaşi la acest capitol de cheltuieli, estimez între 100.000 mii RON şi 130.000 mii RON. Suma „de economisit” este deci mai mare de 10%, poate chiar 15%.

   • Anca Says:

    ….si toate merg dinspre bine inspre si mai bine…

    Cat despre „minciuna” doamnei Andronescu,
    a striga in gura mare numai ceea ce te avantajeaza,
    anume ca nu se reduc salariile,
    cand pe usile din dos intra tot felu’ de noi „bunatati”,
    scuze, dar si mutarea atentiei este o forma de parsivitate,
    ca si minciuna prin omisiune sau prin evitarea unui anumit subiect.

  • mihaivoicu Says:

   Si probabil ca se intampla in toate judetele, nu doar la Iasi. Anca a sintetizat bine – mutarea atentiei si si minviuna prin omisiune

 3. Bibliotecaru Says:

  Să nu se înţeleagă că am ceva cu domnul Vosganian. Este un om simpatic şi, relativ la mulţi alţi oameni politici care-şi dau că părerea despre economie, domnia sa ştie şi cu ce să mănâncă un buget, ceea ce nu este puţin lucru. Aş vrea ca domnul Pogea să aibă, de exemplu, astfel de cunoştinţe. Partea mai „nereuşită” din cariera domniei sale este liberalismul. Când era lider în Partidul Alternativa României, ulterior Uniunea Forţelor de Dreapta şi susţinător al mişcării naţionaliste radicale române Noua Dreapta… domnia sa era potrivit. Calitatea de liberal nu-l cuprinde însă, chiar şi soluţiile doctrinare cu implicaţii în politica economică liberală nu se regăsesc în spusele şi faptele domniei sale. Sigur, este părerea mea de chibiţ, nu e musai să fie şi adevărată…

  • mihaivoicu Says:

   Este posibil ca aplicarea acestei circulare sa se poata face doar prin reducerea de posturi, adica trimiterea acasa a suplinitorilor si eliminarea platilor cu ora. Credeti ca profesorii care vor pleca acasa cu bani mai putini in mana mai stau sa calculeze de la ce capitol s-a taiat si daca li s-a redus salariul sau venitul?

   • Bibliotecaru Says:

    🙂
    Tocmai ce am spus asta mai sus. Se pare că totuşi gândim asemănător.

    Asta nu neg, cu adevărat pot fi concedieri, doamna Andronescu, dacă vă aduceţi aminte, chiar a vorbit despre aceste concedieri… dar discuţia pe care am iniţiat-o nu era în jurul profesorilor ci relativă la „minciuna” doamnei Andronescu că salariile vor fi reduse.

 4. mihaivoicu Says:

  Asa este, am scris concomitent comentariile, nu contraziceam cele scrise mai sus. Salariile, in sensul strict tehnic al cuvantului, nu sunt reduse deocamdata. Dar nu era o discutie tehnica, ci una politica. La fel ca la impozitul forfetar, care nu e forfetar dar tot la faliment duce

 5. Anca Says:

  Partea buna e ca dupa un imn cu care ti-i si jena sa mai zici ca esti roman,
  urmeaza investitii noi – 10000 Euro au fost fix tranta:

  http://www.strategic.ro/publicitate/iaa-romania-face-consultanta-pentru-ministerul-turismului.html

  Exista vreun domeniu in care actualul guvern sa nu fi produs un total dezastru? Ori sunt eu ignoranta, ori chiar au „reusit” sa ne faca praf pe toate partile. (Eforturile lui Diaconescu sunt constant anihilate de iesirile lui Basescu, deci nu se pun externele.)

  Oare fiecare dintre cele doua partide simte ca la toamna are sa-i ia dracu’ si se straduieste sa lase praf si pulbere in urma, ca sa le faca imposibila guvernarea celor care vor urma?

 6. Bibliotecaru Says:

  Sigur că da, aici sunt de acord… deşi mă îndoiesc că doamna Andronescu este cea care nu vrea să dea mai mult. Şi domnia sa a fost neagră de supărare când domnul Pogea în loc să-i dea ceva la Cercetare şi Inovaţie, cum promisese, i-a mai luat ceva de la Educaţie. Evident concedierea este o măsură puternic anti-social-democrată, nu încape discuţie.

  Soluţia pentru Educaţie este simplă, sprijinirea învăţământului privat şcolar şi licean. Până acum Ministerul Educaţie nu a sprijinit cu nimic învăţământul privat, s-a mărginit să-l tolereze şi să-i impune reguli. Dar dacă de exemplu Ministerul Educaţiei ar da unui liceu privat jumătate din suma pe care ar da-o normal la un liceu de stat subvenţionând astfel plata părinţilor? Dacă pentru un elev la un „liceu de lux” particular un părinte plăteşte 500, 600 sau 600 de euro pe an, ministerul ar subvenţiona chiar şi 20% din sumă (nici la stat învăţământul nu este ieftin), dar ar rămâne cu restul de bani în buget, părinţii ar fi şi ei mai interesaţi în a da copii „la particulari” şi patronii de liceu ar fi interesaţi să aibă o calitate a învăţământului mai mare decât la stat…

  Domnule Voicu,
  Iată un obiectiv liberal, privatizarea unităţilor de învăţământ. Susţinerea iniţiativei private concomitent cu degrevarea bugetului de o parte din învăţământul de stat este o iniţiativă liberală. Astfel am putea asista şi la o flexibilizare a ceea ce se predă în şcoli, mai apropiat de cerinţa pieţei muncii.

  • Anca Says:

   Putem generaliza:

   In toate domeniile statul roman este incapabil de performanta,
   n-am fi nici primii, nici ultimii din lumea asta – insa tocmai de aceea,
   a da in cap sectorului privat, asa cum face nu doar Pogea,
   ci intreaga conducere, care voteaza constant impotriva motiunilor PNL,
   e un gest impotriva naturii economice si impotriva dezvoltarii de orice fel.

  • mihaivoicu Says:

   Un lucru mai putin discutat – bugetul cercetarii, darstic redus

   • Anca Says:

    …dupa ce ca oricum era sub nivelul solului – si stiu ce vorbesc.
    Har domnului, avem creiere pentru cercetare.
    Dar pleaca din tara – din nou stiu ce vorbesc,
    am un frate inginer care a plecat dupa ce i s-a facult lehamite
    de tot ce inseamna salarii si fonduri pentru cercetare.

   • Bibliotecaru Says:

    Bugetul cercetării este zero, pentru că trebuia dat ceva la Cercetare la rectificare… numai că în loc să se suplimenteze bugetul Educaţiei, s-a diminuat… ca în bancul cu Radio Erevan şi autoturismul Volga furat.

 7. Bibliotecaru Says:

  @ Anca
  🙂
  Cei 10.000 de euro nu vin de la Bugetul de Stat ci dintr-o sursă europeană menită promovării turismului românesc. Aceşti bani poate ar fi putut fi consumaţi mai bine (asta dacă dumneavoastră consideraţi extrem de importanţi 10.000 de euro pentru un minister), asta este altceva, dar nu ne-a sărăcit prea mult „banii de imn”.

  Şi mie mi se pare cam mult, Marius Moga a făcut cu 10.000 euro un „clip de clip” cu Morandi de ditamai producţia, cu dansatoare, filmări speciale… dar, ce-i drept, nu l-a avut pe Zamfir pe coloana sonoră.

  • Anca Says:

   Mi se pare mult, si-ti explic si de ce:

   Daca inculta doamna ministru organiza un concurs
   intre elevii si studentii liceelor si universitatilor de profil,
   oferind un premiu simbolic de maxim 2000 Euro,
   te asigur ca ar fi rezultat o miscare de inalta cultura,
   cu un final mult mai fericit decat cel actual.

   Deci da, mi se pare mult tot ce inseamna risipa
   fie ca se face din bugetul de stat sau din alte fonduri.
   (Or fi vorbind urmele de sange evreiesc din mine.)

   In plus, contul de publicitate e de 70 mil. Euro.
   Asteptam sa vedem ce rezulta si povestim.

   • Bibliotecaru Says:

    „inculta doamna ministru”

    Părerea mea este că aţi spus gratuit acest lucru.

    „elevii si studentii liceelor si universitatilor de profil”

    Marius Moga, pentru acei bani, a oferit următoarele lucruri:
    – numele său (în publicitate contează)
    – producţia melodiei
    – prost procesarea
    – spectacolul

    Dacă Vasile Iulian, elev în clasa a X-a, făcea o super melodie pentru numai 2000 de euro (economisind astfel de 8000 de euro), cine anume îi transfera melodia de pe note în audio. Ar fi fost nevoie de instrumentişti, studio, înregistrări, masterizare…

    Putem discuta dacă nu ar fi fost mai ieftin Virgil Popescu sau Mihai Alexandru sau Adrian Daminescu sau chiar Horia Moculescu, oameni care au un studio şi posibilitatea, capacitatea, de a procesa muzică. Elevii şi studenţii nu ar fi fost o soluţie nu ar fi fost o soluţie, părerea mea.

   • Anca Says:

    Este inculta cel putin in probleme de comunicare/imagine
    (cu asta ma ocup, deci simt ca stiu ce vorbesc),
    turism, MUZICA.
    (Pentru detalii despre alte domenii
    suna-l pe… „presedintele Norvegiei”.)

    Permite-mi sa sustin CU TOATA CONVINGEREA
    ca in licee si universitati de profil exista talente
    muuuuult peste nivelul jenant al lui Moga.
    Cat despre numele lui Moga,
    dat fiind ca vrem sa atragem turisti straini,
    de Moga nu stie nici dracu’ in afara tarii.
    Poate de Michael Cretu mai degraba.

    Cat despre studiouri si procesare,
    scuza-ma, imnu’ lu’ peshte nu a trecut printr-o productie pe bune.
    (Se intampla ca am avut de-a lungu’ timpului oarece intersectii cu muzica, deci sa nu incepem o polemica decat daca avem argumente de ambele parti.)
    Nivelul ala de productie/post-productie il putea obtine si pe baza de sponsorizari prin servicii de la un pustan cu studio.

    De pe Mediafax:

    „Caietul de sarcini pentru achiziţionarea execuţiei brandului turistic naţional este finalizat şi vom organiza licitaţia imediat ce bugetul va fi aprobat. Va fi o licitaţie internaţională, fiindcă vrem să se înscrie firme cu renume internaţional”, a declarat Elena Udrea , adăugând că un brand executat de o firmă cunoscută are mai multă credibilitate.

    Poftim? Mai multa credibilitate pentru cine?
    Parca-i si vad pe posibilii turisti straini uitandu-se la vreun spot tembel:

    „Oare cine-o fi facut brandu’ asta?”
    (dupa ce dau cateva telefoane, ca stii, nu se scrie in spot
    ca la brand a lucrat agentia X):
    „Aaaaaaaaaa, da, sigur, brand facut de agentia X,
    foarte frumos, mergem in Romania.”

    Come oooooooooooon.

 8. Liviu Says:

  Oare cum ar fi fost daca Elena Udrea anunta ca plateste din banii ei si ai lui Cocos acest ‘imn’ al turismului? Culmea ca ar fi fost o lovitura de imagine si – ce sa mai vorbim – la banii lor 10.000 euro nu se simt 🙂

  • Anca Says:

   …era o lovitura de imagine, pe care o anula instant,
   cu cei 70 mil. Euro pentru… brandul de turism.

   Daca acel cont pentru brandul de turism va fi gestionat
   in cea mai mare parte de agentia lui Felix Tataru, GMP,
   o sa dorm foarte linistita ca nu din snobism
   am ales sa lucrez pentru americani,
   in loc sa ma inrolez in agentiile de publicitate politizate
   din Romania.

   • Bibliotecaru Says:

    Imnul acela nu are nici o legătură cu brandul de turism. În cazul brandului de turism nu s-a ţinut nici licitaţia.
    Aveţi la acest link amănunte cu privirea la Caietul de Sarcini:
    http://www.turism.gov.ro/ro/download/54/

   • Anca Says:

    Sigur ca n-are,
    povesteam despre alt subiect in finalul postului:
    brandul de turism.
    Cunosc toate detaliile, multumesc.
    Iti dadeam doar un nou exemplu de habarnism
    al ministrului turismului in domeniu.
    NU asa ma convinge ca e nevoie de banii aia – that was the point.

  • mihaivoicu Says:

   Chiar nu se simt. Ai vazut articolul cu afacerile cu reactivi medicali? http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/849652/Sotul-Elenei-Udrea-afaceri-bune-cu-statul/

   • Anca Says:

    Eu sincer nu ma mai mir de ei de multa vreme,
    ma mir de intelectualii din tara asta, care n-au nici o problema.
    N-au nici o problema nici cei care ar face spitale private,
    dar nu primesc aprobari ca nu indeplinesc conditii,
    dar spitalele de stat sunt de 3454567 de ori mai varza.

    Uita-te la profesori.
    Pai eu de cand lumea cautam sponsorizari
    si faceam o campanie cu „concerte” in aer liber,
    in care sa se difuzeze pana la exasperare
    in centrul celor mai importante orase din tara
    toate tunurile guvernului si ale lui Basescu,
    pe display-uri imense.

    (Chiar nu-i imposibil de realizat – by the way,
    atentie si cu campania PNL, ca si acolo se pot face multe.
    Dar nu le povestim in public. 🙂
    Eventual via e-mail, ca nu le facem consultanta gratuita portocaliilor,
    doar liberalilor: anca.radu.cj@gmail.com )

 9. Alexandru Marin Says:

  Prea multi mici si prea multa bere?Prea mult playback?PNL va invita la alergat.

  Cum pe 9 mai va fii Ziua Europei,traditia Crossului Europei merge mai departe.Evenimentul este la a 4-a editie si am decis sa il organizam pe 10 mai,datorita incarcarii de evenimente din data de 9.Daca pana acum era o manifestare teritoriala,in sectorul 3,de data aceasta ne mutam mai inspre mirosul de mici ai lui Vanghelie,adica in jurul Casei Poporului.Vom invita toti deputatii si toti senatorii sa mai faca miscare si va invitam si pe voi sa veniti,sa ne miscam impreuna.

  Va asteptam pe toti sa mai dam burtile jos 😀

  http://alexandrumarin.wordpress.com/2009/05/03/crossul-europei-10-mai/

 10. Alexandru Marin Says:

  Oki,pentru cei cu burta ca noi reprezentati un exemplu 😀

 11. dramoleta Says:

  Basescu si-a asumat astazi ,alaturi de toata clasa politica, „eroarea promulgarii noii legi de salarizare a profesorilor”.

  A avut Basescu acordul PNL pt a face aceasta declaratie?

 12. Lilick Says:

  Da, azi mi-a scris cineva din Tulcea ca au primit si ei la scoala o circulara similara.

 13. Lilick Says:

  Ar trebui ca Tariceanu sa lase modestia la o parte, sa-si infraneze putin pornirile de prea mult bun simt, si sa iasa sa faca o declaratie pe marginea acestei „asumari a raspunderii” in care Basescu se ascunde in spatele intregii clase politice, deci si a liberalilor.

 14. Vlad Florea Says:

  De ce sa ne mai facem griji? Pentru ce sa mai criticam, sa hulim, sa-i injuram, sa le dam sfaturi, sa ne agitam? Pentru ce? Ca indiferent de prostiile pe care le fac, indiferent de impactul prostiilor pe care le fac, vor aparea intotdeauna sa-si ceara scuze si sa-si asume greselile! Sintagma pe care o primise Ciutacu, cu ochii mari si umezi…. se aplica Tiranului. Din cand in cand „cu ochii mari si umezi” apare la televizor si isi cere scuze. AIIIII, de nu ne-am cere noi scuze ca nu te-am mai votat!!!

 15. Malaelea Daniel Says:

  Am in geanta vreo 7 astfel de adrese trimise de MECI in judete. Dar nimeni nu recunoaste ca le-a trimis. E prea multa minciuna.
  http://danielmalaelea-media.blogspot.com/2009/05/e-prea-multa-minciuna-doamna-andronescu.html

 16. mihaivoicu Says:

  Au numere de inregistrare ale ISJ-urilor, numere de inregistrare de la trezorerie si sunt semnate de niste persoane care au atasate si detalii – email, telefon.

 17. Malaelea Daniel Says:

  Asa e, Mihai. Dar cei de la MECI dau vina pe bietii inspectori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: