La dezbaterea motiunii de cenzura, unde totusi Boc a venit, printre alte stereotipuri din categoria grelei mosteniri, Traian Boc l-a acuzat pe Crin Antonescu de promovare a tariceanismului, ceea ce desigur, in viziunea acestui reprezentant al FSN, reprezinta un soi de trotskism.
Nu stiu ce o fi tariceanismul dupa parerea lui Boc – un fel de-a spune, pentru ca Boc nu are pareri. Incercarea moarte n-are, dar nu a tinut nici de data asta bagatul batului prin gard, pentru ca nu veti gasi liberali, inclusiv Crin Antonescu, care sa sustina ca PNL a avut o guvernare proasta. Nu cred in superlative si sunt convins ca in aprecierea unei guvernari trebuie sa incerci sa pui in balanta lucrurile pozitive si cele care nu au mers asa de bine. Aceasta balanta este categoric inclinata de partea lucrurilor bune.
Desigur, este o informatie cunoscuta de toata lumea, in ultimii patru ani Antonescu a avut divergente cu Tariceanu cu privire la unele decizii. Dar aceste divergente au fos aproape exclusiv pe probleme administrative, de exemplu unele numiri in functii. Si uneori avea dreptate, si eu ma intreb ce legatura avea Lazar Comanescu cu PNL . Dar nu au existat divergente pe probleme majore, decizii de politica economica de exemplu, de departe cea mai buna parte a guvernarii Tariceanu.
Domnul Boc s-ar putea sa constate insa ca pe patronii care platesc impozit forfetar, pe profesorii enervati de pacaleala trasa sau pe somerii care nu gasesc de lucru sa nu-i intereseze refrenul cu greaua mostenire ci performanta actualului guvern. Pardon monser, care performanta?
mai 14, 2009 la 15:13 |
Asta cu „greaua mostenire” a devenit stereotip in Romania. N’a fost guvern care sa nu o invoce. Mi’ar placea ca data viitoare cind veniti la guvernare, domnilor din PNL, sa va feriti ca dracul de tamiie de orice referinta la asa ceva.
Dupa cum ati spus, superlative nu exista, oricine face prostii si oricine vine dupa are de facut si curatenie. De ce sa mai evocam astfel de truisme?
Acum citeva zile imi impartasea un bun prieten motto’ul grupului de programatori cu care a lucrat un timp: „Start working and deliver!”. N’ar fi rau sa devina si motto politic, post-electoral evident.
mai 14, 2009 la 16:18 |
da da ,
sloganul post-electoral o sa fie ” we’ve come so far, and now what to do?”
mai 14, 2009 la 17:26 |
Pe fond, Tariceanu este un politician admirabil, un liberal adevarat. Daca i se poate reprosa ceva fostului premier aceasta este proasta alegere a colaboratorilor din afara cercului de cunostinte personale. Predoiu si Comanescu sunt primele nume care imi vin in minte.
Iar daca Boc vorbeste despre tariceanism, inainte de a o face ar trebui sa se spele la gura.
mai 14, 2009 la 20:48 |
Dle. Voicu, am o disputa „politica” cu un prieten in legatura cu „mostenirea” guvernarii Tariceanu si am nevoie de cateva date pe care nu le gasesc pe site-ul INS. Stiu ca dvs. aveti amabilitatea de a ne raspunde la post-uri si poate puteti sa ma ajutati. Sau poate un cititor al blog-ului ma poate ajuta.
– Care era datoria publica a Romaniei la sfarsitul lui 2008 si care era la sfarsitul lui 2004
– Care erau rezervele valutare ale BNR la sfarsitul lui 2008 si care erau la sfarsitul lui 2004
Multumesc.
mai 14, 2009 la 23:31 |
Rog pasuire pana luni, acum sunt plecat din bucuresti. Revin imediat ce am surse autorizate
mai 16, 2009 la 17:04 |
Nu sunt date foarte oficiale, dar cred că sunt destul de bine aproximate…
Total datorie publica 2004 : 22,5 miliarde euro
Total datorie publică 2008 : 27,3 miliarde euro
Cu rezerva naţională este ceva mai greu, pentru că rezerva naţională se face în mai multe monede şi bunuri.
În 2004 aproximativ: 11 miliarde euro.
În 2008 aproximativ: 18,3 miliarde euro.
mai 14, 2009 la 21:28 |
@Danut Daca sursele mele sint credibile si am citit eu corect, datoria publica a Romaniei a crescut de 2.5 ori intre 2004 si 2008 (13.9 miliarde USD la sfirsitul lui 2004, 24.6 miliarde EUR la sfirsitul lui 2008) La fel, a crescut si proportia din PIB pe care o reprezinta aceste sume (de la 17.3% la 21.1%)
Caut mai tirziu si despre rezerva valutara si revin, daca nu va raspunde altcineva.
Corectati’ma daca gresesc, va rog.
mai 16, 2009 la 17:09 |
Cred că 13,9 miliarde USD se referă la datoria publică externă şi nu la cea totală.
mai 14, 2009 la 23:45 |
Mihai
Ar trebui sa verificati filialele PNL din tara. Ce au facut pentru a sprijini pe fostii directori de la deconcentrate, prefectii si subprefectii, in lumina a ceea ce s-a hotarat in BPN al PNL. Pentru ca boc-bocii ne sfideaza pe toti, ca si cum nu am exista. Ei sunt in sevraj de putere si nu au scrupule in privinta satisfacerii instinctelor animalice de razbunare si daca mai sunt si oameni de la noi care le netezesc drumurile…
mai 14, 2009 la 23:59 |
Victor, am actionat, dupa cate stiu, atat la nivel general, prin atacul la curtea constitutionala, dar si la nivel particular, prin transmiterea unui model de atac in instanta. O sa mai verific la noua conducere a partidului, sper ca s-au tinut de ce am hotarat
mai 16, 2009 la 11:53 |
Domnul Boc este invidios nu o sa se vorbeasca niciodata de ” bocism”.
Doar despre „bocisme” la fel de savuroase ca si bancurile cu Bula.
Insa pt. partidele iesite de la guvernare opozitia este o sansa sa se uite foarte critic la ce a fost bine si ce a fost rau fara a se mai agata de cuvinte gaunoase ca „marginea prapastiei” si ” dezvoltare fara precedent”.
Poate nu ar strica nici la PNL daca nu vreti sa ajungeti ca actuallii dinozauri de la guvernare.
Poate sa intelegem de ce au fost atitia ministrii exotici propusi de PNL.
Poate sa intelegem de ce fostii „tigrii europeni” Romania si balticiii s-au dovedit incapabili sa se hraneasca singuri si au devenit tarile cele mai falite din Est ar fi un inceput.