Alegeri anticipate in Moldova.

Opozitia anticomunista din Basarabia a reusit sa ramana unita, neparticipand la votul pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova. Comunistii au ramas cu cele 60 de voturi pe care le-au “castigat” la alegeri. Analizele observatorilor la acele alegeri arata ca cel putin 5 mandate au fost obtinute prin frauda.

Au rezistat presiunii inclusiv deputatii Aliantei Moldova Noastra, care la alegeri anticipate au sanse destul de mici sa intre in Parlament.

M-am tot intrebat cum un partid cu asa “experienta” precum Partidul Comunist nu a reusit sa cumpere/santajeze/aresteze niciun deputat al opozitiei. Dar sa pare ca presiunea opiniei publice pusa  pe acestia din urma era asa de mare incat oricine ar fi cedat ar fi devenit un paria pe vecie.

Asadar, daca Partidul Comunist nu inventeaza ceva, vor fi alegeri anticipate, caz in care se pun mai multe intrebari. Mai are opozitia resurse pentru o noua campanile electorala? La ce fraude si presiuni vor mai apela comunistii? Comunitatea international va reactiona mai hotarat de data asta?

Oricum trebuie sa remarcam unitatea opozitiei, unitate de care parca opozitia romaneasca de la inceputul anilor ’90 nu prea era capabila in masura asa mare.

Reclame

Etichete: ,

8 răspunsuri to “Alegeri anticipate in Moldova.”

 1. Diana Says:

  Moldovenii sunt oameni credinciosi. Dumnezeu ii va ajuta. Sa ne rugam si noi pentru ei si pentru copii ucisi in 7 aprilie. Au nevoie de sprijinul nostru moral. Il clameaza de ani buni, dar…..

 2. danut10 Says:

  Ma bucur ca ati scris si despre asta. Am cautat azi pe toate blog-urile liberale un semn ca intereseaza pe cineva si ce se intampla in Basarabia.

  Unitatea opozitiei se datoreaza radicalizarii opiniei publice care a avut loc in urma evenimentelor din 7/4 in PMAN. Cred ca opozitia este favorita la alegerile anticipate.

  In ceea ce priveste comunitatea internationala, reprezentantul UE i-a luat partea pe fata lui Voronin.

 3. Liviu Says:

  Mai in gluma, mai serios:

  Din simpla curiozitate, ca nu ma pricep: liberalii din Moldova din care sunt, din cei apropiati PNL, sau din cei racolati de Basescu?

 4. danut10 Says:

  Nu cred ca exista afinitati „transprutene” intre partide. Desi exista PLD, Partidul liberal si chiar PSD in RM.

  In principiu exista 3 poli:
  PCRM – comunistii „ortodocsi” (60%)
  Centru-stanga: PSD + inca vreo 2 partide (nu au intrat nici unul in parlament)
  Centru dreapta: PL, PLDM, AMN (au 40% acum)

  In afara de PCRM toti sunt mai mult sau mai putin pro-Romania.

 5. Liviu Says:

  Am intrebat si eu, pentru ca am observat in trecut ca Basescu se pupa cu unii din ei, in vreme de Tariceanu parea sa-i prefere pe altii. Desigur, numele propriu-zise ale partidelor nu spun mare lucru.

 6. mihaivoicu Says:

  Exista unele mici afinitati, desigur, dar e bine sa le uitam acum. Trebuie sa fim cu totii solidari cu opozitia anticomunista din Moldova.

 7. M.Porter Says:

  OPOZITIA A REZISTATN FIINDCA A ACTIONAT STRATEGIC, PRESIUNEA PUBLICA NU IMPORTA IN ACEST ACAZ FFINDCA ESTE O PARTE A REAKTIEI COMUNISTILOR…PE ANALYSTII-ANANISTII MOLDOVENI NU ASCULTATI CA MAI MULTI CIND ANALIZIND NU TIN CONT DE POSSIBILITATE EXISTENTEI STRATEGIILOR DE TIP EMERGENT UNDE PREDICTIBILITATEA E 0000…OPOZITIA RESURCE ARE ACUMA MAI MULTE CA ININTE, FIINDCA A CREAT UN NETWORK EXTENSIVE

 8. M.Porter Says:

  PENTRU LIVIU….http://en.wikipedia.org/wiki/Political_spectrum……AICI VEI GASI SPECTRUL POLITIC PRIN CLICKUL PE GRAFIK

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: