Europa, avem o problema

Uniunea Europeana este o inventie minunata. Da, este birocratica si uneori greoaie sau chiar absurda, dar, de frica sa nu ramanem pe dinafara, ne-am aliniat la standardele democratiei si economiei de piata, ne-am lamurit ca ungurii nu vor sa ne invadeze si am observat ca nu e rau sa avem investitii straine. Chiar daca de-a lungul timpului unii dintre liderii nostri au dorit sa faca exact invers.

Totusi, ceva se intampla. Am intrat in sala, dar parca am avea bilete la strapontina. Nu am reusit sa impunem nici macar un singur politician roman in primele randuri, ca sa nu mai vorbim de loja.

Avem zero lideri de grup, zero vicepresedinti ai parlamentului, zero presedinti de comisie. Avem 6 vicepresedinti de comisii si unul de subcomisie si o presedintie de delegatie. Dupa cum se spunea pe vremuri, categoria a 2-a cu os.

De ce? Pentru ca suntem din Europa de Est si am venit mai tarziu la spectacol? Dar Polonia tocmai furnizeaza presedintele Parlamentului iar Cehia si Ungaria au vicepresedinti. Pentru ca am reusit sa trimitem in Parlamentul European niste figuri mai „excentrice”? Nu suntem singurii, Ataka, Vlaams Belang, British National Party, Jobbik, Geert Wilders din Olanda, iata o lista sanatoasa de lunatici care ii eclipseaza pe ai nostri de departe. Pentru ca suntem o tara mica? In primul rand nu suntem o tara mica, in al doilea rand Grecia, mult mai mica decat Romania, are doi vicepresedinti ai Parlamentului din 14. Grecia! Si stati un pic, inca nu stim lista Comisiei Europene.

In acest moment al articolului va asteptati sa dau vina pe Basescu sau pe Geoana :-). Dar nu, nu pot face asta, desi domnisoara Basescu nu prea cred ca ajuta la imaginea delegatiei Romaniei. Ce probleme avem? Cum reusim sa scapam de ele fara sa treaca 241 de ani?

Reclame

Etichete: , , , , ,

14 răspunsuri to “Europa, avem o problema”

 1. Florin Matei Says:

  Toată lumea de pe globul ăsta pământesc, cred că până şi Congo, ştie că România este singura ţară de pe continentul alb (am zis bine?) care se preface că adoptă valorile europene, acele valori care stau la baza societăţilor moderne din Occident. Toată lumea ştie că România nu e un stat de drept, ci un stat de strâmbe. Strâmbe pe care ni le băgăm singuri, unii altora, fie că suntem la conducerea ţării, fie că suntem simpli cetăţeni. Toată lumea ştie că România e în U.E. graţie poziţiei geo-strategice şi nicidecum pe alte criterii.
  În toate astea, cred eu, stă cheia reticenţelor.

 2. Bibliotecaru Says:

  Răspunsul e simplu, România nu are o politică de nivelul politicii europene. Să nu ne ascundem după cuvinte patriotarde. Cu urechile mele am auzit diverşi politicieni care plănuiau să ia diferite posturi cheie în Parlamentul European să ciupească „chestii” pentru România. Nu vorbesc neapărat despre reprezentanţii noştri din Parlamentul European, unii dintre ei sunt politicieni de vârf ai României, oameni pe care i-aş fi vrut în sfera decizională la Bucureşti, este vorba despre o teamă difuză pe care o inspiră România. Cine merge cu mijloacele de transport în comun ştie că uneori se urcă un grup pestriţ care face o bisericuţă undeva şi vorbeşte zgomotos, golănesc, de parcă lumea ar fi a lor. Cine merge cu mijloacele de transport în comun, a simţit, văzând aceste grupuri, nevoia de a se retrage. Sunt absolut convins că politica noastră românească produce acelaşi efect politicii europene cu ştaif. Politica noastră este imatură, se ceartă precum copii de grădiniţă pe jucării, se blochează în discuţii de tipul „ba al meu de o sută de catralioane de infinite de infinite mai tare ca al tău”, şi sunt convins că europenii percep foarte clar că politica noastră ia decizii ciudate, de exemplu vede dă afară, în moment de criză, 20% din funcţionarii din guvern, fără să perceapă că face o concediere colectivă şi trebuie să le dea salarii compensatorii, producând mai multă pagubă în acest an decât dacă ar lucra.

  • mihaivoicu Says:

   @Florin Matei, Bibliotecaru – mantalitatea si imaturitatea sunt niste cauze. Speram doar ca unii polticieni – avem un fost prim ministru, cativa fosti ministri si secretari de stat si multi fosti parlamentari in delegatie – sa se desprinda de aceste probleme.

  • Bibliotecaru Says:

   Cum am mai spus, nu despre cei care au plecat la Bruxelles vorbesc, ci despre întreaga clasă politică. Eu nu ştiu dacă vă puteţi extrage pentru a privi din exterior spectacolul politic, nu este aşa de uşor un asemenea gest, pentru mine însă percepţia globală a politicii româneşti este aceea a unui organism retardat la nivelul mentalităţii. Nu spun că politicienii sunt buni sau proşti, aici devine după facultăţi, vorba lui Marin Preda, însă imaginea globală a acestei clase politice româneşti, care nu se poate acorda o dată pentru a suna armonic şi nu cacofonic, este exact asta, nişte pasageri de BMW-uri apăraţi de gărzi de corp, plini de ei, cu guşa umflată a celebritate, dar cu mintea şi personalitatea unui copil de 3-5 ani. Individual imaginea este falsă, dar percepţia publică asta este. Cred că peste jumătate din populaţie consideră că parlamentarii se bucură la un milion în plus la salariu şi s-au dus în parlament pentru a face nişte mişmaşuri cu prietenii afacerişti sau că cei din guvernul României îşi vând semnăturile de pe actele guvernamentale pe bani sau că funcţionarul public aşteaptă un pacheţel din momentul în care intri pe uşă. Repet, este o imagine, sunt convins că, de multe ori, nejustificată. Dar această imagine o au şi cei din Europa. Europeanul vede în român un om necivilizat, care nu ştie ce este o carte, o piesă de teatru, o cabină de duş şi nici civilizaţia politeţii, bunul simţ şi a umanităţii. Sigur, cunoscând la faţa locului nişte oameni (şi aici nu mi-aş pune speranţa în cei pe care îi enumeraţi, eu mi-as pune speranţa în oameni ca Adina Vălean, Corina Creţu, Mari-Jean Marinescu, să dau câte unul de la fiecare partid, fără a uita şi de celelalte partide sau alţi membri…), europenii apreciază românul în legătură directă, intra-umană, dar per ansamblu ei vor continua aceiaşi impresie defavorabilă vis-a-vis de clasa politică. De ce? Pentru că nu suntem în stare să depăşim un anumit stadiu de civilizaţie, de educaţie, de construcţie politică. După revoluţie am avut o perioadă de tranziţie, de interimat, făcând politică de amatori, a oamenilor de pe stradă. Din păcate politica aceasta s-a cimentat atât de puternic încât s-a transmis, în cea mai mare parte, şi noilor veniţi, fără a se mai trece în timp la politica profesionistă. Am să vă întreb ceva şi aştept un răspuns sincer şi direct de la dumneavoastră. Înainte de a intra în PNL, aţi studiat temeinic doctrina liberală, aţi studiat activitatea înaintaşilor liberali, istoria PNL, cu alte cuvinte, aţi intrat în PNL în cunoştinţă de cauză… sau pentru că liberalii erau soluţia mai potrivită „din auzite” faţă de celelalte partide? Aud tot timpul texte de tipul, „Am intrat în partidul X pentru că şi bunicul…” sau „Doctrina partidului X este singura care…”.

   Personal nu am intrat încă într-un partid pentru că nici unul nu m-a convins, nici prin doctrine (Toate partidele au doctrine de împrumut de prin ţările cu tradiţie. Din păcate au împrumutat neinteligent…) şi nici nu am identificat un partid care are în centrul său doctrina, chiar şi aşa, anacronică, şi nu interesul personal al liderilor. De aceea îmi pun astfel de întrebări relative la motivaţia membrilor de partid, dar şi a partidelor în acceptarea noilor membri. De altfel am mai vorbit despre aceste lucruri pe acest blog.

   • mihaivoicu Says:

    Da, din pacate multi dintre politicieni au aceasta problema, a reflexiei imaginii publice a clasei politice asupra lor. Imi imaginez cum oficiali sau parlamentari europeni ii asculta si apoi se gandesc – da, dar sunt din Romania

 3. Quidam Says:

  Geert Wilders este un politician absolut onorabil, probabil viitorul prim-ministru al Olandei.

 4. eugen Says:

  Surprinzator ca nici doamna Macovei femeia Europei nu a prins nimic.
  Sau poate asteapta un post la comsie.
  Sa dea cupumnul in masa si sa refuze sa semeneze decziile si la ei.

  Sau premiile nu costa nimic da functiile …

  Sa mai asteptam. Si la politicienii din PE vechimea conteaza pt. functii.
  Numarul de functii este limitat si locuri pe lista de asteptare se fac numai prin pensioanare altor corifiei.
  Dupa doi ani europaralamentarii talentati abia ajung sa fie cunoscuti.
  In patru ani probabil o sa avem si noi mai multe functii.

  Banuiesc si ca unitatea delegatiei conteaza ca forta de negociere.
  La noi inteleg ca numai unitate in abordarile politice nu exista.

  Polonezii au devenit faimosi prin incapatinarea cu care lupta impotriva unor pet projects europene.
  Iar cehii si ei cam eurosceptici poate au fost „unsi” si ei ca sase dea pe brazda.
  Grecii sunt faimosi pt . ferociatea cu care lupta pt. fondurile europene mergand pina la santaj cu refuzuel de a vota in alte probleme.

  Sa ne facem si noi ai dracului ?

  • mihaivoicu Says:

   O politica de aliante uneori ajuta. Mie mi-a placut fostul ministru al mediului, Korodi, care s-a aliat inteligent cu restul esteuropenilor in problema cotelor de CO2.
   Da, ai dreptate, vechimea conteaza. Dar nici polonezii nu au mare vechime, 3 ani in plus.

 5. eugen Says:

  Puteau macar sa-i propuna ceva formal lui Stolojan.
  Ca oricum se retragea dupa 3 zile. ☺

 6. C.M. Says:

  La UE conteaza mult expunearea publica si relatiile personale. Conteaza si experienta politica si prestigiul profesional. (Noii functionari romani au o reputatie excelenta.) In momentul in care propui un fost stagiar drept comisar, evident ca lumea nu prea te ia in serios.

 7. C.M. Says:

  Si trebuie sa admiteti ca inafara de activitatea buna a majoritatii europarlamentarilor liberali in mandatul trecut, guvernul liberal in sine nu a avut o strategie in relatia cu UE si in domeniul afacerilor externe in general.

 8. mihaivoicu Says:

  Nu neg ca nici noua nu prea ne-a iesit, chiar ma refer la toate partidele deopotriva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: