Strategii, politici, programe secrete

In una dintre cele mai dramatice competitii din istorie, Amundsen a ajuns la Polul Sud cu putin timp inaintea lui Scott. Marconi si Tesla reusesc aproape simultan sa patenteze o inventie care este cunoscuta sub numele de radio, disputa fiind transata de justitie 40 de ani mai tarziu in favoarea lui Tesla. PSD si PD se intrec in a incerca sa ne vanda o inventie care poate fi comparata cu dispozitivul de schimbat becuri inventat de cineva care a avut mult timp de pierdut. Ceva scump, inutil, pentru o operatiune pe care o faci mai bine altfel. Este vorba de programul anti-criza fara niciun fel de efect, care oricum nu se pune in aplicare.

Am vazut cateva dintre propunerile PSD. Unele sunt de bun simt, cum ar fi renuntarea la impozitul forfetar, dar adoptate la presiunea mediului de afaceri, a presei si a opozitiei, altele sunt inutile, de exemplu reducerea TVA la alimente pentru ca aceasta masura nu va avea niciun efect.

Silitor, am zis sa citesc si programul anticriza al PD. Am cautat pe site-ul PD si nu am gasit decat programul de guvernare, care se presupune ca este al coalitiei, nu al PD si unde la categoria masuri pentru combaterea efectelor crizei se vorbeste despre deficit de 4% si alte lucruri care sunt la fel de actuale ca si Marconi. Apoi am zis aha, trebuie sa fie pe site-ul Guvernului. Am deschis www.gov.ro si am dat click pe „strategii, politici, programe”. Aici trebuie sa fie, nu-i asa? Pentru ca cealalta optiune este programul de guvernare pe care l-am mai vazut.

Asa dupa cum va puteti convinge aici, putem consulta foarte multe documente, strategii si programe, toate din perioada 2005-2008. Eu nu vad decat doua explicatii pentru ceea ce am constatat. Prima, cea mai logica, este aceea ca acest guvern nu are…aaa… cum era? „strategii, politici, programe”. A doua, mai conspirationista, este aceea ca sunt atat de secrete incat nu pot fi puse pe site deoarece pot fi copiate de Popov.

Reclame

Etichete: , , ,

22 răspunsuri to “Strategii, politici, programe secrete”

 1. diaconescumarius Says:

  Buna dimineata
  „Strategiile, politicile si programele” – „e”, dar voi liberalii nu aveti ochi sa le vedeti 🙂 🙂 🙂
  Pai nu v-a spus odata micul mare Boc ca in 6 luni s-au atras fonduri cu x% mai mari decat in guvernarea petroliberala?:) 🙂 🙂
  Pai va faceti ca nu pricepeti dle.Voicu?
  PS. Pana mai cresc fondurile europene ale lui Boc ( precum gogoasa infuriata)va abordez cu o intrebare: Numele de Ars Advertising SA va spune ceva? 🙂

  • mihaivoicu Says:

   Fara gluma, treaba cu fondurile ar putea fi asa, pentru ca multe sunt din programe pe 2 sau 3 ani incep;ute in 2006-2007.
   Ars Advertising? Nu, n-am mai auzit.

 2. Cepeca Says:

  Imi place.

  Apropo. Nu program anti ci pro-criza. Daca nu au anti au pro. Dar daca nu au nici pro, inseamna ca fac orice altceva decat guvernare. Dar poate ca are Elena Udrea un program, secret, de nu stie nici macar Boc. O sa afle si el ceva mai tarziu cand nu vor mai fi bani in buget pentru alte alea.

 3. Carmen Says:

  Cata dreptate aveti!
  Site-ul http://www.gov.ro………….”e incalcit” special……..sa nu inteleaga nimeni nimic…………de altfel nu prea au ce scrie acolo………..n-au niciun program (sau poate e scris cu „cerneala simpatica” si de aia nu-l vedem), am constatat asta din prima zi de guvernare a domnului Boc. In cealalta legislatura totul era „la vedere”……..oricine intra acolo gasea informatle cautate……….dar……….”au circumstante atenuante”………….probabil soferul domniei sale este administratorul site-ului.
  O zi excelenta!

 4. Carmen Says:

  erata: „informatiile cautate”…….scuze

  • mihaivoicu Says:

   Ba eu zic ca administratorul e un geniu. Sa pui aproape nicio informatie si totusi la le incalcesti asa nu e usor.

 5. Florin Matei Says:

  De şapte luni logoreea populistă a PD-iştilor îmi agresează zilnic timpanele. Totul e subordonat alegerilor prezidenţiale din toamnă. Nimic nu scapă obiectivului suprem, care se cheamă îmbrobodirea naţiunii. Raţionamente economice, strategii, politici, programe, planuri, proiecte? Ei, aş, noi, PD-iştii, avem un singur gând, o singură dorinţă, un unic ţel: să iasă tot EL!!!! E un mister cum de o treime din populaţie încă mai crede în asemenea baliverne. N-o fi dracul chiar atât de negru, se îmbărbătează unii. Ba, eu mă tem că da! Şi mă tem că e negru şi-n cerul gurii!

  • mihaivoicu Says:

   Da, dar aici logica lor imi scapa. In toate sondajele problemele economice ocupa primele locuri in preocuparile cetatenilor. Si ei ascut coasa sau calaresc.

 6. Bibliotecaru Says:

  Dar pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale nu aţi căutat programul anti-criză al PD-L? 😀

  Dincolo de glumă, dar chiar vă interesează şi nu spuneţi doar „la mişto”…
  http://www.pdl.org.ro/index.php?page=noutati&an=2008&luna=11&data=2008-11-09

  E drept că nu prea seamănă cu „un program”, ci mai mult cu o discuţie la un pahar de vorbă… dar există.

  Problema cu criza este de strategie. Unii încearcă să facă programe speciale pentru criză, adâncind criza, alţii încearcă să facă programe anti-criză, ucigând criza… nimeni nu încearcă să o rezolve.

  Criza în sine este rezultatul manifestărilor unor deprinderi greşite, atât în cadrul marilor puteri cât şi la noi. Din păcate clasa politică pare incapabilă (sau poate că este capabilă dar nu doreşte să facă asta) se identifice aceste deprinderi greşite şi să le înlăture.

  Am să vă dau un exemplu de deprindere greşită, chiar două, pentru a reprezenta un pic dimensiunea a ceea ce ar trebui să facă politica astăzi:

  – creditul de consum
  – operaţiuni cu bani virtuali

  De ce este greşit creditul de consum? Este foarte simplu. La nivelul reprezentării reale economice, creditul de consum îţi permite un mod de viaţă superior nivelul la care veniturile îţi permit să trăieşti, totul se umflă şi, inevitabil, se sparge rămânând nimic, pe de altă parte, creditul înseamnă o scumpire artificială a preţului de cost.

  În cazul operaţiunilor cu bani virtuali, se construieşte o economie dospită, aparent mare, dar de fapt plină de goluri care nu au substanţă.

  Şi acum întreb eu, ce politician mondial ar îndrăzni să spună că una din soluţiile rezolvării crizei este eliminarea din economie a creditului de consum? Dimpotrivă, toată lumea pune un pansament de tip piramidal pe efectele creditului de consum accelerând creditarea de consum, adâncind şi mai mult criza. Sunt unii oameni care nu văd altă soluţie de a acoperii o datorie de 100 de milioane decât împrumutând aceşti bani pentru ca la final să aibă o datorie de 150 de milioane, pentru care se mai face un împrumut cu „ajutorul” căruia se ajunge la 200 de milioane… şi tot aşa. Adică cam ce fac guvernele, îndeobşte în strategiile lor minunate, aşteptând o minune cu ajutorul căruia să plătească datoriile. Aceasta este „greua moştenire”. Observă cineva că cei de la guvern se laudă că pot obţine credite? Observă cineva că populaţia face presiune asupra regulilor de creditare pentru a se împovăra la maximum permis pe un anumit salariu? Acum câteva zile cineva mi-a spus că oamenii se angajează cu carte de muncă mai mult pentru a reuşi să facă un credit… şi cred că avea dreptate.

  Vreţi adevărul domnule Mihai Voicu? Iată cel mai bine ascuns adevăr al economiei mondiale, un adevăr care va fi negat cu violenţă de toată lumea. Îl puteţi gestiona? Puteţi propune o lege în care să interziceţi creditul de consum? Mai bine cheltuim aiurea pe proiectul Prima Casa un miliard de euro decât să spunem oamenilor că orice credit înseamnă sărăcia lor pentru acumularea capitalului pasiv, inactiv.

  • mihaivoicu Says:

   Un program publicat pe 9 noiembrie anul trecut, deci probabil gandit prin septembrie sau octombrie nu are cum sa fie actual. Si nu este!
   Pentru cine nu stie sa-si calculeze posibilitatile de indatorare, creditul de consum este o capcana. Nu am insa idee cat la suta din creditele din Romania sau din lume sunt credite de consum si ce procent dintre acestea sunt neperformante. Ceea ce a fost o problema in SUA au fost creditele ipotecare. Despre creditele de consum nu am informatii suficiente dar ideea este interesanta, poate aflam si cifre

  • Bibliotecaru Says:

   🙂
   Acum doreaţi unul şi actual? Păi cel actual este cel al guvernului. Asta ar fi culmea, PD-ul să aibă un program şi Emil Boc alt program? Să nu exagerăm…
   🙂
   Nu am date, dar bănuiesc că domnia voastră le poate obţine foarte uşor, deşi, dat fiind ascunderea cu bună ştiinţă acestui adevăr la nivel mondial (eu nu l-am aflat de undeva, am fost nevoit să-mi dau seama singur, acum 5 ani şi a urmat, firesc, ani de zile de studiere a fenomenului…). Din Ziarul Financiar vă pot da o informaţie relativ la creditele de consum ale populaţiei pe anul 2007, se ridicau la 15% din PIB. Comparaţi acest procent cu sursa de venituri bugetare pentru a înţelege mai bine dimensiunea unui 15% din PIB. La acest procent se adaugă desigur şi creditele de consum ale Guvernului, adică toate creditele cheltuite în domenii care nu aduc apoi bani din care să se plătească ratele la credit, cum ar fi autostrăzile…

   Încă o informaţie, din acelaşi articol, 76% din datorii sunt pe credit de consum. Atenţie, nu 76% din datornici, ci din datorii.

   http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/tara-creditului-de-consum-peste-76-din-datorii-sunt-de-acest-tip-3084785/

   Eu nu am nici o îndoială ce cele ce le-am spus mai sus la ora 11:17 sunt adevărate. Rămâne de văzut dacă sunt paranoic sau nu, nu-i aşa? Vă recomand să fiţi atent cu cine discutaţi o astfel de informaţie… eu unul nu prea am ce risca, nu am avere şi nici nu ţin cu dinţii de viaţă, este destul de riscant să discutaţi aşa ceva cu cine nu trebuie. Dar e bine să ştiţi pentru domnia voastră că această criză nu se rezolvă în nici un fel, doar se plantează panseluţe pe groapa cu gunoi.

 7. Raluca Says:

  Primul Consumator al țării o fi ascuns strategiile de ăla micu. Că nu se știe cum ar reacționa nevricosul constituționalist, cu strategiile în fața ochilor. 🙂 De când umblă cu coasa în mânuțe e periculos. 🙂
  Și în definitiv, de ce ar mai avea nevoie de ”strategii, politici, programe” ?? Când ai un guvern cu Plăcintă, cu loaza Paleologu, plus Videanu&comp, ”condus” de miniPM Bocson- subalternul duduii Udrea, strategiile, politicile și programele sunt inutile.

 8. Cetateanul Popescu Says:

  In toate sondajele problemele economice ocupa primele locuri in preocuparile cetatenilor. Si ei ascut coasa sau calaresc.

  Mihai, asta (pe langa forfetar) e proba solida de logica liniara, baza pe istorie pentru predictii in viitor. Daca a mers anii trecuti, merge si acum. Daca exista ‘shpe mii de firme si le punem sa plateasca x euro, o sa ne intre x’shpe mii de euro in buget.

  Logica liniara isi are meritele ei: in artimetica, in geometria euclidiana, ma rog, in lucrurile simple. Aplicarea ei, insa, in conducerea unei tari nu e doar dovada de prostie; este dovada de prostie distructiva.

  Pe de alta parte, din nou vechea mea obsesie: bun, bun, sunt niste prosti agresivi, manelisti in cuget si-n simtiri, ajunsi la butoiul cu miere. Asta stim. Ce facem? Ca de critici ii doare la basca. Cum facem sa-i trmitem la tomberon si sa punem naibii pe unii care macar vor?

  • mihaivoicu Says:

   Nu putem decat prin vot! Problema este cum explicam cetatenilor de ce ar fi bine sa voteze intr-un anumit fel. Aici parca mai avem de lucrat un pic

  • Cetateanul Popescu Says:

   Mihai, nu. Sau nu numai. Votul o fi el conditie necesara, dar nu si suficienta. Sistemele sunt strambe (inca o obsesie de-a mea) prin constructie si prin definitie, nu ca urmare a unei greseli. Cei ce vor veni, daca e sa se indrepte ceva, au obligatie sa umble la sistem: modul de alegere / numire, modul de evaluare-salarizare a functionarilor publici, transferul raspunderii lor in directia cetateanului etc – toate astea sunt dureroase, pentru ca iau politicienilor controlul (si finantarea oculta) si il dau masei. Exista, la ora asta, politicieni (macar in PNL, sa zic) care sa-si asume aceasta raspundere? Care – ajutati de inconstienti ca mine, voluntari, visatori si concerned citizens – sa duca la capat treaba asta? Tu esti in interior si poate nu vezi lucrurile astea. Eu, din exterior, le vad. Si ma dor.

  • Bibliotecaru Says:

   „Ei” ascut coasa mai ca amatori ce se află. La fel cântă şi din fluier, fără să simtă. Poporul român este însă profesionist la ascuţit coase, furci, seceri, topoare şi ciomege ghintuite. Şi văd tăişurile sclipind în lumina jucăuşă a făcliilor.
   Dacă nu vor găsi făclii, vor lumina cu sinapsele neuronale, de nu vor mai fi secere şi coase, îşi vor ascuţi minţile şi creioanele…

   http://www.trilulilu.ro/alessia31/fe8f221470cc82

  • Bibliotecaru Says:

   @ mihaivoicu

   Domnule Mihai Voicu,
   Nu cred că trebuie să explicaţi nimănui de ce ar trebui să voteze într-un fel sau altul. Cetăţeanului îi este îndeajuns să vadă un partid că este format din profesionişti cu bun simţ şi nu din amatori puşi pe căpătuială din politică… şi va ştii să-l voteze. Dumneavoastră, dacă faceţi ce spune domnul Crin Antonescu şi acţionaţi în politică după modelul unui alt tip de politician, anume modelul politicianului în stare de normalitate, este îndeajuns. Dar acest lucru este foarte greu, pentru că nu este ceva numai de imagine, o prefăcătorie. Este greu şi pentru că nu toată lumea înţelege să renunţe la obiceiurile comode, nu toată lumea renunţă la interesul personal… Este greu.

   Părerea mea.

   • mihaivoicu Says:

    Ma refeream la promovarea programului partidului, nu la o explicatiue de tipul voteaza intr-un anume fel pentru ca asa e bine.

 9. diana tusa Says:

  mihai,
  nu mai au timp de strategii,politici si programe… nu l-ai vazut aseara pe ponta cum, mai in gluma mai in serios, ii propunea lui victor ciutacu un contract de publicitate? mi-a placut cum i-a dat peste nas victor, foarte frumos! morala e ca baietii destepti de la guvern nu mai au timp de strategii etc etc, ci incheie pe banda rulanta contracte. cum si pentru ce, nu conteaza! incheiate sa fie si comisionul incasat…. doar nu se stie cat mai stau pe acolo…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: