Intrebarile zilei

Si a fost si sesiunea extraordinara. Cu o ordine de zi similara cu reteta unei tocanite. Am avut Sterling, Ridzi, doua proiecte de lege, iar Ridzi, Udrea.

Intrebarile pe care le pun acum, la finalul acestei zile, ar cam fi urmatoarele:

 1. De ce s-a grabit PD sa trimita la comisia juridica cererea procurorilor in cazul Ridzi, comisia juridica sa redacteze un raport pentru 1200 de pagini de documentatie in 2 ore, apoi sa se supuna la vot raportul in aceeasi zi. Nu ma mir degeaba, pentru ca au incalcat regulamentul, in sensul in care intre adoptarea raportului in comisie si sedinta de plen ar fi trebuit sa treaca minim 3 zile. Orice avocat ar avea doamna Ridzi, fie si unul extrem de modest, ar putea invoca nulitatea votului de azi al camerei. S-a mai intamplat cu Adrian Nastase. Si atunci avem motive sa ne gandim ca i s-a servit doamnei Ridzi, cu buna stiinta, o mana de ajutor?
 2. De  ce 35 de deputati PD au incalcat consemnul partidului si au votat impotriva inceperii urmaririi penale pentru colega lor? Au probleme cu decizia partidului sau cred ca doamna Ridzi e nevinovata?
 3. De ce PD nu si-a desemnat reprezentanti in comisia Udrea?
 4. De ce in discursul sau doamna Udrea a atacat incoerent, in stanga si in dreapta, pe toata lumea posibila si imposibila? Cand esti subiectul unei anchete nu cred ca are importanta ca vrei sa arati ca nu este dreptate in Univers, deocamdata discutam de perdele si mai departe mai vedem.

Si ca sa nu simt ca a fost o zi cumva plictisitoare, mi-a soptit un senator ca grupul PSD de la Senat pregateste o comisie Radu Berceanu. Nu stiu pe ce tema, dar ramane sa vedem.

Etichete: , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Intrebarile zilei”

 1. diaconescumarius Says:

  La intrebarile 1 si 2 posibilul raspuns este acela ca madame RIdzi nu trebuia sa intarzie la convocarea de la Cotroceni.
  La intrebarile 3 si 4 posibilul raspuns este acela ca le e frica de ce o sa se descopere.
  Pentru PS, se pare ca e vorba de asta:
  http://www.videonews.ro/action/viewvideo/20092/Radu-Berceanu-face-afaceri-cu-statul/

 2. Bibliotecaru Says:

  Relativ la încălcările de regulament… nu vă pot da un răspuns. Pot însă să vă dau un răspuns documentat în ceea ce priveşte întrebarea „De ce 35 de deputati PD au incalcat consemnul partidului si au votat impotriva inceperii urmaririi penale pentru colega lor? „. Răspunsul este simplu şi banal, constituţia interzice votul parlamentar imperativ. Există câteva cazuri în care un parlamentar a fost dat afară din partid pentru că a votat sau a făcut declaraţii contrare „disciplinei” de partid”. Dacă ar fi după mine, acele partide ar trebui desfiinţate pentru că folosesc mijloace de forţă pentru un vot imperativ în parlament, sau măcar liderii arestaţi. Încălcarea constituţiei nu pare a fi o problemă în ţara asta, cu atât mai mult încălcarea unui statut de partid sau un regulament al parlamentului… Poate că aici ar trebui făcut ceva, poate că ar trebui luate nişte măsuri drastice.

  Desigur, am înţeles exact că de fapt spuneţi că PD-L una semnalizează şi alta coteşte, dar modalitatea în care puneţi problema este greşită. Parlamentarii ar trebui să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că nu reprezintă în parlament partide, ci cetăţeni. Partidele ar trebui să înţeleagă şi ele acest lucru, că parlamentarii, o dată ajunşi în parlament, nu le mai reprezintă interesele gregare de partid, ci interesele cetăţenii care au ales mijloacele doctrinare ale unui partid sau un plan politic al candidatului pentru a fi reprezentaţi.

  • mihaivoicu Says:

   In general trebuie sa existe un just echilibru intre constinta proprie si viziunea partidului. Daca un parlamentar PNL ar vota in Parlament de exemplu pentru marirea taxelor sau pentru limitarea dreptului la libera asociere de exemplu sigur ca asta ar fi opinia lui, dar nu ar mai putea sa fie membru PNL si nici candidat PNL la viitoarele alegeri. Asocierea intr-un partid politic este libera, dar bazata pe aderarea la un program. Cand nu mai aderi la acel program este in regula, nu te impusca nimeni, dar devii independent sau te duci la alt partid. Mai ai desigur posibilitatea sa lupti in interiorul partidului pentru modificarea programului si cand convingi o majoritate a membrilor modifici acest program.
   In cazul de fata era doar o intrebare politica, nu una constitutionala, evident ca fiecare avea dreptul sa voteze cum dorea. Dar 35 de „derapaje” la PD vezi mai rar si ma intrebam care e motivul.

  • Bibliotecaru Says:

   Stimate domn,
   Dacă PNL trimite în parlament un om care nu simte şi gândeşte liberal (şi naţional, că văd că PNL-ul uită că sunt şi naţionali şi nu numai liberali), este vina partidului. Dacă reprezentanţii propulsaţi de partid pentru parlament sunt aleşi pe criterii doctrinare şi de profesionalism, partidul nu ar avea de ce să se teamă că un parlamentar ar putea vota non-liberal, cu atât mai mult anti-liberal. Partidul trebuie să susţină parlamentarul, fie prin proiecte politice care sunt structurate astfel încât să devină coerente şi care să se traducă în legi, fie prin elemente de expertiză (economie, drept, agricultură, industrie, armată, medicină, educaţie… ori ce are nevoie parlamentarul), fie prin elemente de susţinere tehnologică şi informatică (este un termen militar, dar îmi scapă… deşi îl am pe limbă). Partidul nu trebuie însă să impună cu ceva votul în parlament, despre orice ar fi acel vot şi nici parlamentarul nu ar trebui să aibă, fie şi un pic, stresul că trebuie să voteze într-un anumit fel ca să mulţumească partidul.

   Mi-am adus aminte… logistică.

   Vă mai contrazic cu ceva, asocierea într-un partid politic nu este chiar liberă (dacă îmi permiteţi un mic joc de cuvinte cu libera asociere). Statutul PNL spune aşa:
   Art. 8
   Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani poate deveni membru al Partidului Naţional Liberal, fără nici o discriminare, dacă îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
   a) acceptă să adere la Statutul, la Codul Etic şi la Programul partidului şi să le respecte;

   Iată deşi o primă restricţie. Viitorul membru de partid trebuie să cunoască şi să fie de acord cu respectarea Statutului, Codului Etic şi a Programului partidului. Eu nu ştiu cum se fac primirile în partid că nu am trecut prin această experienţă, dar mă gândesc că cineva verifică că membrul de partid cunoaşte şi îşi însuşeşte aceste prevederi.
   Şi mai spune Statul:
   Art. 9
   (1) Dobândirea calităţii de membru al Partidului Naţional Liberal se face în temeiul hotărârii de validare a Biroului Politic Teritorial pe baza unei cereri adresate preşedintelui organizaţiei locale în raza căreia domiciliază, îşi are reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea solicitantul şi aprobată de Biroul Politic Local respectiv, conform art. 42, lit. j).

   Iată încă o limitare a asocierii, trebuie să vrea şi Biroul Politic Teritorial să primească un nou membru… Ori aceşti membri de partid ar trebui să verifice cine este cu adevărat aspirantul la statutul de membru PNL.

   Eu nu cred că este OK ca cineva să devină independent, cât timp admiterea lui în Parlament se face pe lista unui partid. Dacă votul pentru parlamentari ar fi total uninominal şi partidul nu s-ar implica cu nimic în procesul electoral, atunci ar fi OK… Eu cred însă că partidul ar trebui să se asigure de aderenţa la programul politic al partidului în momentul validării ca membru şi nu în parlament. Statutul şi Programul Politic sunt esenţa unui Partid Politic. Fără ele partidele sunt dizolvate, conform legii partidelor politice, şi radiate din Registrul Partidelor Politice. Eu am impresia că politica se face mult mai superficiale decât ar trebui şi intrarea/ieşirea în şi dintr-un partid politic este un act mult mai banal decât ar fi cazul.

   Ei bine, eu spun că nu putem vorbi despre un „derapaj” pentru că partidul nu are dreptul să negocieze sau să anunţe un anumit vot. Eu găsesc că anunţarea votului de partid înaintea procedurii de vot este un gest nefiresc, ca şi cum judecătorii ar spune pedeapsa pe care o vor da cuiva înainte de proces. Aparent sunt lucruri mărunte, dar care ne mănâncă ficaţii. Aceste abateri de la normalitate au devenit o regulă. Un alt exemplu este votarea cu bilele la vedere. Dacă vrei să ţi se vadă bilele şi stai cu ele la vedere, atunci de ce mai faci vot secret. Nu există vot secret „la vedere”, este deja un non-sens. Poate că politicii ar trebui să înceapă să-i pese de normalitate, de reguli, de statutul şi programul politic al partidului, de cine anume intră în partid, de eleganţă actului politic, de firesc, de bun-simţ, de construcţia logică, de armonia părţii în întreg…

 3. irongates Says:

  Vă citesc cu plăcere, e prima oară când comentez, de obicei politicienii sunt cam ţepeni în comentarii, ale dumneavoastră sunt soft şi plăcute la lectură, asta nu înseamnă că sunt lipsite de conţinut, dimpotrivă.

 4. Bibliotecaru Says:

  Am văzut cum se încarcă tirurile pe platforma ro-la… platforma este specială, există nişte traverse între vagoane, astfel încât TIR-urile se înşiră pe platformă ca şi cum ar opri la stop. Cred că timpul de încărcare este de aproximativ 10 minute. Vestea bună este că s-au introdus două vagoane şi pentru autoturisme…
  http://www.realitatea.net/cfr-introduce-in-circuit-doua-vagoane-pentru-autoturisme_290921_comentarii.html

  Vedeţi filmuleţu youtube ca să înţelegeţi despre ce este vorba în cazul autoturismelor şi de ce spun eu că se descarcă autostrada… cam câte autoturisme să fie pe acea garnitură de tren? Probabil de ordinul sutelor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: