Pumnii stransi pentru Moldova!

Dupa excelenta si emotionanta dovada de solidaritate a opozitiei anti-comuniste din Moldova, cand comunistii nu au reusit sa obtina singurul vot care le mai lipsea pentru a acapara din nou puterea de la Chisinau, astazi se desfasoara scrutinul anticipat pentru alegerea unui nou Parlament.

Din pacate avem toate motivele sa ne asteptam la fraude masive. Din nou. Se pare ca, in buna traditie a anilor 50, este singura metoda prin care un partid  de care ar fi trebuit sa auzim doar din cartile de istorie este in stare sa obtina voturi. Care ar fi semnalele in acest sens? Sa le luam pe rand.

Este pentru prima data cand nu se mai voteaza duminica, ci intr-o zi de lucru, pentru a scadea prezenta la vot a celor care merg cu opozitia. Observatorii straini au fost tinuti ore in sir pe aeroportul din Chisinau, apoi au fost trimisi acasa. Pragul electoral a fost crescut la 6%, in totala contradictie cu toate recomandarile europene, pentru a bloca accesul in Parlament a unor partide de opozitie. Basarabenii plecati in strainatate nu au la ce sectii sa voteze, dar ei figureaza in listele electorale din tara, fiind posibila astfel o frauda de ordinul a 500.000 de voturi. Ziaristii acreditati sunt de doua ori mai putini decat acum trei luni. Studentii, desi in vacanta, sunt inscrisi pe listele electorale de la locul de studiu, fiind obligati astfel sa se deplaseze cateva ore bune pentru a vota. Si oricum au fost amenintati sa voteze „cu cine trebuie”.

Si asa sper sa se si intample, cat mai multi basarabeni sa voteze cu cine trebuie pentru a asigura un viitor european si democratic tarii lor.

Anunțuri

Etichete: , ,

13 răspunsuri to “Pumnii stransi pentru Moldova!”

 1. Alexandru Marin Says:

  Sper ca fratii nostri basarabeni vor reusi sa lupte cu toate fortele din umbre si sa castige dreptul la o Moldova libera.

 2. irongates Says:

  Ce de obicei o analiza lucida si la obiect, fara patetisme. Republica Moldova este o tara eminamente agrara, oameni foarte saraci si extrem de putin educati. Nu cred ca o mana de luminati de la Chisinau+cei care au apucat drumul Romaniei si de acolo al Europei vor reusi sa schimbe ceva. Macar sa nu mai aiba comunistii majoritatea si tot ar fi o victorie.

 3. mihaivoicu Says:

  Situatia poate deveni si mai complicata. Alte alegeri anticipate nu se mai pot organiza si asa Voronin isi poate prelungi mandatul inca un an. Sa vedem ce rol va juca Lupu si Partidul Democrat.

 4. irongates Says:

  Ar putea fi unul esenţial, poate fi personajul care decide multe. Nu cunosc legea electorală a republicii Moldova, circulă tot soiul de zvonuri şi pe twitter, posibila plecare precipitată a lui Voronin în caz de eşec. Moldova, cetăţeni cu drept de vot cam cât populaţia Bucureştiului, o ecuaţie cu prea multe necunoscute. Am greşit formularea în postarea anterioară, nu este eminamente agrară, este eminamente rurală.

 5. mihaivoicu Says:

  Pentru parlament este un proportional simplu, ecuatia se complica pentru alegerile prezidentiale, unde trebuie 3/5 din numarul de parlamentari, adica 60%. Exit-pollul de acum jumatate de ora arata ca Partidul comunist plus lupu ar avea 60% si se barfeste ca Lupu va fi ales presedinte. Sa vedem

 6. irongates Says:

  Se pare că în această situaţie dl Lupu e ca şi achiziţionat…de ce ar fi acolo diferit? Doar ne copiază. Sunt tristă deşi mă aşteptam 100%.

 7. Bibliotecaru Says:

  Nu ştiu de ce ne-am asumat noi rolul de a le face binele cu forţa. Domniile lor trebuie să aleagă cumva dacă vor să aibă o opţiune vestică. Noi am vrea să aleagă acest lucru. Dar, în situaţia în care este astăzi Republica Moldova, şi în situaţia în care este lumea în general… mă pun în locul unui cetăţean moldovean, aş avea încredere în ajutor din partea Rusiei sau din partea României şi a lumii occidentale. Gândind româneşte este uşor de ales, pentru că noi deja am făcut pasul UE şi NATO, dar ei sunt încă sub tutela economică a Rusiei, o mare parte din cetăţenii sunt de naţionalitate rusă… Nu e chiar aşa uşor cum ne pare nouă.

 8. irongates Says:

  Aşa cum spune Bibliotecaru, la 47% estimare pentru comunişti la ora 21…dragoste cu de-a sila nu se poate. E într-adevăr uşor de privit de aici. Iar partidul lui Lupu este estimat la 12%, nu e greu de dedus continuarea.

 9. mihaivoicu Says:

  Hopa, stati asa un pic. Estimarea pe seara pentru comunisti a scazut la 41%

 10. danut10 Says:

  @Bibliotecaru
  Nu inteleg stilul acesta de exprimare gen „Ei trebuie sa aleaga bine”. Ei sunt Noi. Daca ar fi Clujul in alta tara ar fi tot „ei”? In romania au votat 80% cu Iliescu adica tot cu comunistii in 90. Populatia saraca si manipulata voteaza comunistii, asta-i regula. Dar asta nu ne absolva de datoria noasta ca de a-i sprijini.

 11. danut10 Says:

  Rezultatele dupa calculul a 98% din voturi:

  PCRM 48 mandate
  PD (Lupu) 13 mandate
  Opozitia liberala 38 mandate

  Opozitia nu mai poate bloca alegerea presedintelui. A scazut de la 41 de mandate la 38.

  Cred ca e o infrangere grava a curentului reformist si unionist din RM si implicit si a politicii externe a Romaniei.

 12. mihaivoicu Says:

  Cum joaca Lupu? Inca mai sunt unii de parere ca voteaza cu opozitia. Eu am insa impresia ca o sa fie el presedinte

 13. danut10 Says:

  Nu e neaparat rau daca e el presedinte. Pana la urma are cel mai romanesc nume de pana acum (Snegur, Lucinski, Voronin).

  Problema e daca Lupu o sa-si asume o directie pro-europeana si pro-romaneasca. Depinde mult daca votul celor din strainatate va aduce inca un mandat opozitiei astfel incat PCRM + PDM sa nu aiba 61 de mandate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: