Foarte interesant. Oare pentru cine?

Am primit astazi un SMS. Suna cam asa: „din 07.09.2009 Credit Europe Bank modifica dobanzile si comisoanele. Detalii puteti afla la…”.

Excelent, este o veste foarte buna. Cu exceptia faptului ca nu ma intereseaza. Nu am avut niciodata cont la banca respectiva si nici nu intentionez sa-mi deschid unul in curand.

Cam tot atat de interesati cred ca suntem cu totii de reducerea posturilor de la cabintetele demnitarilor, de reducerea „voluntara” a salariilor ministrilor cu 10% sau de comasarea agentiilor guvernamentale in conditiile in care de fapt nu se reduce nimic. Nu ne intereseaza pentru ca aceste masuri vor imbunatati economia romaneasca in aceeasi masura in care putin piper poate imbunatati o bucata de friptura arsa.

Nici nu imi dau seama de ce marii economisti ai guvernului ne invadeaza cu astfel de pseudo-masuri economice. Atat sunt in stare sau recunosc astfel ca nu sunt in stare sa faca ceva?

Reclame

Etichete: ,

7 răspunsuri to “Foarte interesant. Oare pentru cine?”

 1. Florin Matei Says:

  Bună seara, domnule Voicu!
  Tocmai m-am întors din munţi, după o mini-vacanţă de ozonare, şi peste ce dau în mirobolanta noastră civilizaţie? Peste aceleaşi gesturi puerile de imagine, peste aceeaşi stereotipie guvernamentală la nivel decizional, peste aceeaşi manieră îndoielnică de a da bine în ochii populaţiei. Dom’le, în afară de a-şi fura propria căciulă, guvernanţii ăştia mai ştiu altceva? Parcă am fi martorii unei comedii fufe, pardon, bufe (să nu păţesc şi eu ca maestrul Mălaimare): aş râde, dacă n-ar fi de plâns. Parcă am trăi un ciclu din ,,Fericirea paradoxală” a lui Giles Lipovetsky, în care spiritul consumerist e înlocuit cu spiritul populist promovat asiduu de Emil Boc, şi în care noua logică demagogică marchează intrarea într-o nouă fază, cea a hiperpopulismului. Întrebarea e următoarea: o astfel de atitudine guvernamentală generează oare entuziasme de masă în societatea românească? Dacă da, atunci avem o problemă la nivelul percepţiei colective, caz în care, pentru entuziaşti, duşul rece devine imperios necesar. Dacă nu, avem de-a face doar cu o nouă frecţie la un picior de lemn, activitate eminamente de prisos, care nu produce niciun efect în planul însănătoşirii. Ci, cel mult în planul îmbrobodirii.

  • mihaivoicu Says:

   Bine ati revenit cu plamanii mai curati! Se pare ca nu genereaza nimic. Peste 63% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Este cea mai mare cifra din 1997 incoace. Uluitor!

 2. Radu Portocala Says:

  Era, daca nu ma insel, in 1976. Multe produse alimentare si in special carnea fusesera scumpite substantial (inca se mai puteau gasi, chiar daca nu totdeauna). Banii proveniti din aceste vinzari intrau in visteria statului, din care, pe de alta parte, ieseau banii pentru salarii. Economia era un cerc inchis. Facind dovada unui umor sinistru, Ceausescu a decis ca poporul, care va suferi de pe urma scumpirilor, trebuie recompensat cu o crestere generala a salariilor. S-a hotarit ca aceasta crestere sa fie de 7 lei pe luna, adica echivalentul a 3 franzele. Absrditatea se adaugase absurditatii. Dl Boc nu a inventat nimic. E un simplu epigon.

  • mihaivoicu Says:

   Domnule Portocala, bine ati revenit! Asemanarea relatata de dvs are anumite limite. Pentru cine cresc acum salariile cu 7 lei pe luna? Ca eu am auzit doar de scaderi.

 3. Bibliotecaru Says:

  🙂
  Domnule Mihai Voicu,
  Este posibil să nu vedeţi că astfel de măsuri sunt singurele pe care Guvernul înţelege să le ia pentru a combate criza?

  S-a vorbit o lună şi mai bine de programul „Prima Casă” şi tot nu este operaţional, tot se mai fac câteva modificări, premierul uită să mai trimită ce trebuie pe la Monitorul Oficial, s-a vorbit despre „Primul Siloz”… până lumea şi-a strâns grâul de pe câmp şi deja nu mai are cum să folosească această facilitate. A mai rămas „bătălia” cu sporurile şi salariile mari. Premierul va găsii şi în septembrie nu ştiu ce director care are 100.000 de milioane şi îl va înfiera proletar.

  Eu nu ştiu nici cea mai firava soluţie de adaptare la criză pe car esă o fi luat acest guvern. Văd că până acum funcţionează doar reducerea locurilor de muncă, adică o măsură pentru adâncirea crizei, pentru că pleacă mai ales specialiştii şi nu „pilele” politice.

  Din păcate nimeni din politică nu are soluţii care să treacă de vorbele spuse prin emisiuni. Această criză a devoalat faptul că economia românească mergea până acum mai mult inerţial şi nu datorită soluţiilor guvernamentale. Iată că politica nu numai că nu a mai împins economia, dar a pus şi nişte obstacole care să o încetinească.

  Soluţiile sunt foarte simple, mă şi mir că nu le vede nimeni. Singurul lucru sigur pe timp de criză este că poporul mai şi mănâncă. Agricultura era deci domeniul prioritar de investiţii. Şi dacă te gândeşti ca guvernant să investeşti în agricultură şi nu în turism sau sport, atunci trebuie să te asiguri că vei avea agricultură şi peste 10 ani când schimbările climatice vor fi drastice (în acelaşi timp un mare avantaj economic faţă de vecinii noştri). Concluzia ar fi simplă, subvenţii şi ajutor (proiecte, dosare pentru împrumut, facilităţi de obţinere a materialelor sau constructorilor) pentru sere cu atmosferă controlată. Dacă măsura se aplica în ianuarie, acum deja existau produse şi banii se recuperau.

  Domnule Mihai Voicu,
  Poate că la iarnă PNL va fi la guvernare… ar fi bine să vă gândiţi de acum ce şi cum… Dacă domnul Boc poate mai scapă nelinşat de populaţia înfometată, viitorul guvern nu cred că mai îşi va permite nici cea mai mică greşeală.

 4. tony Says:

  Bibliotecaru,
  Total de acord.
  1)Masurile anti-criza ale lui Boc sunt ori pe langa subiect ,ori adancesc criza.
  2)Pentru ca Romania sa iasa din nenorocirea in care au aruncat-o Basescu si Geoana,exista foarte putine persoane potrivite care sa conduca viitorul guvern.Am speranta ca PNL-ul are aceste personalitati providentiale.

 5. mihaivoicu Says:

  Programul prima casa are pana acum un impresionant numar de 34 de dosare in curs de aprobare. Iar despre la iarna… nu-mi pot imagina cum va arata economia romaneasca la iarna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: