Razboiul rece

Intr-o discutie pe care o aveam cu cativa prieteni am remarcat faptul ca avem de-a face cu o situatie care nu sepoate intampla decat in Romania.

Majoritatile guvernamentale in tarile cu sisteme electorale proportionale, adica toata Uniunea Europeana mai putin Franta si UK, sunt cladite pe baza unor afinitati politice, a unor colaborari vechi si solide si, nu in ultimul rand, pe baza unui program de guvernare atent negociat. Exceptiile sunt putine si doar in situatii deosebite.

In Romania guvernul Tariceanu, care era compus din doua partide cu reprezentare parlamentara de 22% in total avea majoritate parlamentara, iar guvernul Boc, compus tot din doua partide, dar cu 70% reprezentare, nu are majoritate parlamentara.

Este un guvern constituit datorita manevrelor de culise, compus din doua partide care nici separat, cu atat mai putin impreuna, nu par a avea viziunea atat de necesara pentru a gestiona criza economica. Iar nevoia de a arunca vina unii pe altii duce la inexistenta in realitate a unei majoritati. Peste toate acestea se asterne campania prezidentiala care face ca cei doi parteneri sa comunice la fel de bine precum rusii si americanii in 1952.

Rezultatul este ca aproape ca nu mai exista masuri guvernamentale, ci doar ministri care incearca sa iasa in fata cu cate ceva, rezultatul fiind la fel de coerent precum incercarile unui betiv de a citi Kalevala in finlandeza veche.

Am inteles. Dar noi ce vina avem?

Reclame

Etichete: , , , ,

4 răspunsuri to “Razboiul rece”

 1. Florin Matei Says:

  Nu ştiu cât de rece este acest război al rozelor dâmboviţene, dar ştiu că gurile de foc ale combatanţilor împroaşcă din belşug cu invective. Din păcate, în condiţiile în care forţele beligerante merg cap la cap în sondaje (ambele având sprijinul a câte 30% din populaţie) luptele de mahala politică nu pot duce decât la o victorie a la Pirus a uneia dintre părţi. Ca orice victorie pirică, şi aceasta va înregistra pierderi uriaşe, dar nu în rândul contingentelor de învingători, ci în buzunarele majorităţii tăcute, cum o numeşte Crin. ,,Încă o victorie ca asta şi suntem terminaţi”, vom putea spune apoi, parafrazându-l pe Pirus, autorul unei victorii care a dus ţara la dezastru.

  Da, să citeşti despre peripeţiile viteazului Ilmarinen în dulcele grai finno-sami al unor Kalevi Wiik, Kyosti Julku sau M. Korhonen, şi să mai ai şi limba împleticită de alcool, ar fi o realizare!

  Ce vină avem noi în toată tevatura asta PD+PSD, întrebaţi? Una singură: suntem minoritari!

 2. danut10 Says:

  Nu stiu daca e neaparat ceva rau ca se cearta intre ei trandafirii. Si daca ar fi o unitate de monolit credeti ca ar fi mai bine pentru tara? Macar asa se mai dau in gat intre ei si in plus sper sa piarda si puncte electorale 🙂

 3. mihaivoicu Says:

  Intre timp se pare ca cele doua puteri nucleare au inceput sa negocieze un acord START. Daca pana si Nastase a dat o declaratie despre soliditatea coalitiei… S-ar putea sa dureze pana la 1 septembrie.

 4. vlad tepes Says:

  Ce ziceti? Inventam Partidul Bunului Simt ?! Din pacate, ma uit la mine, ma uit la voi si tare mi-e teama ca nimeni nu o sa plateasca vreo cotizatie in partidul asta. Trist, dar adevarat!

  In Romania asta, eu nu ma mai regasesc demult, traiesc doar cu speranta (utopica, evident) ca vom reusi intr-o zi sa facem o tara paralela, in care latraturile si ororile care ne distrug sa dispara !!

  Noapte buna, Români, oriunde v-ati afla!

  http://gandeste.org/documentare/lupta-pentru-romania/4211/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: