Marele salt al domnului Pogea. Inapoi

La sfarsitul anilor 50 in China comunista Mao a inventat un program de restructurare denumit Marele Salt Inainte. Este cunoscut faptul ca de obicei marile planuri comuniste sfarsesc cu oameni care mor de foame si nici in acest caz nu a fost diferit. Un episod care arata stupiditatea masurilor visate noaptea este cel cu vrabiile. In toata China s-a dat ordin sa fie starpite vrabiile pentru ca mananca recolta iar rezultatul a fost o masiva invazie de lacuste care nu mai aveau dusman natural. Iar lacustele nu mananca recolta, ci o rad de pe fata pamantului.

Domnul Pogea a primit ordin sa reduca cheltuielile cu personalul. Si atunci da ordin sa se reduca personalul din primarii, considerand ca toate primariile sunt la fel, toate localitatile au probleme similare si nu exista diferente in Romania intre comunitati. Rezultatul, pun pariu, va fi o crestere a cheltuielilor si o scadere a calitatii serviciilor catre cetateni.

Sunt convins ca in Romania se poate face o administratie mai eficienta cu mai putini functionari publici decat avem acum si nu am ceva imotriva unei reforme in acest domeniu. Nici macar nu vreau sa-l intreb pe domnul Pogea daca nu se uita intai in curtea ministerului propriu cand gandeste reduceri.

Dar daca aplicam masuri contabile aplicate orbeste vom avea rezultate pe masura. Vreau doar se va dau exemplul primariei Bacau. Romeo Stavarache, primarul Bacaului, a mostenit in 2004 cand a fost ales primar un contract cu o firma de salubritate, facut de Sechelariu, predecesorul sau, astfel incat costurile cu salubritatea reprezentau 14% din bugetul local. Stavarache a fost nemultumit, a reziliat contractul si a construit un serviciu propriu al primariei. Desigur, a angajat cateva sute de oameni, dar a redus costurile cu salubritatea pana la 4,5% din bugetul local. Dupa mintea domnului Pogea, primaria Bacau trebuie sa concedieze acesti oameni. Si pentru ca bacauanii sa nu moara sufocati in gunoi, sa faca din nou un contract care sa-i creasca mult cheltuielile. Exact aceeasi situatie este si la Calafat. Si pe deasupra la Calafat sunt si putine sanse de a gasi o firma de salubritate care sa preia contractul, asadar dupa mintea lui Pogea calafetenii chiar vor muri sufocati in gunoi.

Noroc ca, dupa cate am vazut, autoritatile locale s-au mai invatat sa-l ignore pe Pogea.

Etichete: , , , , , ,

21 răspunsuri to “Marele salt al domnului Pogea. Inapoi”

 1. Liviu Says:

  De regula, cand Orange Voda de la Cotroceni viseaza ceva, se da ordin de ‘implementare’ a visului de catre guvern. Nu conteaza cum, cu ce consecinte, conteaza sa i se poata raporta lui voda ca oniricul prezidential s-a materializat. Iar una din metodele preferate este hei-rupul traditional 🙂

 2. diaconescumarius Says:

  Pai probabil domnul Prigoana trebuie sa asigure finantarea pentru filiala din Chicago a odraslei, asa ca n-ar fi rau ca primariile sa concedieze oamenii si sa incheie contracte ” avantajoase pentru ambele parti” cu firma domnului Prigoana 🙂
  In ceea ce il priveste pe Pogea, intotdeauna am trait cu nemultumirea „inginerului de cursa lunga”, aceea de a se afla intre proiectant – care intotdeauna intarzie cu fazele proiectului – si contabil – care intotdeauna intarzie cu platile 🙂

  • mihaivoicu Says:

   Iar in cazul domnului Pogea proiectantul si contabilul sunt una si aceeasi persoana.

   • diaconescumarius Says:

    Aveti perfecta dreptate! Tocmai ce l-am urmarit pe proiectantulcontabil Pogea explicand chestiunea cu cheltuielile duduii Nutzi 🙂 iar cuvantul penibil este prea putin pentru domnia sa !

 3. Daniel Mălăelea Says:

  Mihai, toate calamitatile, naturale sau nu, trec pana la urma. A trecut ,,ciuma lui Caragea”, a trecut invazia de lacuste din timpul unui urmas al lui Stefan cel Mare, a trecut marele incendiu din 1847 care a distrus o parte a Bucurestilor, ne-am revenit si dupa cutremurul din 1977. Va trece si aceasta trista guvernare. Important este sa avem ce pune in loc.

  • mihaivoicu Says:

   Asa este si cred ca vom avea ce pune in loc. Problema este ca misiunea va fi cu atat mai grea cu cat se fac mai multe prostii.

 4. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu

  Planificarea comunistă are două avantaje:
  1. Fiecare ştie ce trebuie să facă, fiecăruia i se dă ceva de făcut
  2. Nu se trezeşte nimeni pe la jumătatea lucrării planificate că are nevoie de un şurub care nu se face nicăieri în lume şi trebuie o fabrică pentru el.

  Ei bine, stilul politicii româneşti este deficitar tocmai la aceste două atuuri comunistoide, planificarea se face cam cu 5 minute înainte de a lansa o acţiune şi devine inutilă la 5 minute după lansare. Nu se poate conduce o ţară fără să ai o previziune pe termen lung şi un canal de înaintare sigur, an de an, deceniu de deceniu. Care cum vine la putere se gândeşte că el este farul călăuzitor al istoriei, rade toate ruinele construcţiei celorlalţi şi începe să-şi facă planurile propriilor ruine, fără să-l intereseze nici o altă părere. Inevitabil merge prost, pică din funcţie, şi vine altul care dărâmă şi începe să construiască. România trăieşte într-o buclă a timpului blocată pe episodul arderii Romei pe timpul lui Nero. Cât timp nu vom scăpa de sindromul Nero, de obsesia perfecţiunii personale, nimic nu va fi construit (pe lângă Mioriţa, românii sunt guvernaţi şi de Meşterul Manole). Iată de ce este foarte important ca specialiştii să rămână tot timpul pe loc, să nu fie loviţi de tăvălugul schimbării politice, iată de ce este nevoie ca specialiştii să dicteze mai mult decât ministrul de ramură în problemele de termen lung ale guvernării, iată de ce planificarea pe 20 de ani obţinută prin negocierea politică a principiilor generatoare, cu toate partidele politice, parlamentare sau nu, este absolut necesară.

  Din experienţa ultimilor ani am observat că România a mers ceva mai bine atunci când s-au cumulat doi factori:
  1. A existat o stabilitate politică la nivel de Guvern, adică premierii nu s-au schimbat în fiecare an.
  2. Economia a fost lăsată să lucreze de la sine, fără intervenţii brutale, fără modificări de taxe şi impozite, fără schimbări majore (nici în bine şi nici în rău)

  Stabilitatea logică şi coerenţa pare cheia adevărată a succesului. Economia se adaptează la orice condiţii, numai să fie lăsată să se adapteze. Schimbările condiţiilor (repet, în bine sau rău), dezechilibrul, influenţează negativ funcţionarea economiei.

  Iată de ce consider că prima soluţie anti-criză este întreruperea acestui război politic imbecil. Toate partidele îşi concentrează exclusiv atenţia la cum să mai dea un par pe spinarea celuilalt. Să-mi fie cu iertare, dar cineva determinat să omoare capra vecinului nu trebuie să fi un mare genial. Politica ar trebui să-şi focalizeze resursele pe colaborare, pe găsirea unui optim şi a unui plan pe 20 de ani. O stabilitate profund corectată an de an exact atât cât trebuie va fi, cu siguranţă, un teren mai propice economiei şi vieţii româneşti decât acest război de gherilă politică de astăzi.

  • mihaivoicu Says:

   Politica economica a guvernului Tariceanu a fost ok pentru ca nu a fost interventionista si a fost destul de predictibila. Mediul de afaceri se uita spre guvern ca spre niste parteneri, nu ca spre niste inamici. Si invers.

 5. joness Says:

  Este dezarmant modul in care acesti pretinsi guvernanti confunda notiuni economice elementare. Problema lor este reducerea COSTURILOR, nu reducerea PERSONALULUI. Ca doar ei au un deficit de BANI, nu de spatiu pentru birouri!!

 6. Florin Matei Says:

  Dacă ar exista un Tunel al Timpului şi dacă România, nu dl. Pogea, ar face – aşa cum ziceţi – Marele Salt Înapoi, ar fi extraordinar pentru populaţie. Cetăţenii ar ajunge iar în guvernarea Tăriceanu, o guvernare net superioară celei de azi, din toate punctele de vedere. Din păcate, trăim vremuri în care şi Pogea, şi Boc, şi Blaga, şi Udrea şi alţii, şi alţii, pregătesc România pentru Marele Salt Înainte. Problema e că după ce faci Marele Salt, evident Înainte, nimereşti exact în prăpastie. Şi, aşa cum există pe glob o Ţară a Soarelui Răsare, o Ţară a Dimineţilor Liniştite, o Ţară a celor O Mie de Lacuri sau o Ţară de Foc, va exista şi o Ţară din Fundul Prăpastiei. Ţara aceasta va fi România lui Boc, a lui Pogea, a lui Udrea, a lui Blaga, a lui Berceanu şi a altora ca ei.

 7. nickname Says:

  e normal sa o apare chiar daca e oaia neagra a partidului…se multumesc sa traiasca in mizeria facuta de ei insisi

 8. iancu de hunedoara Says:

  Pogea o apara pe Udrea ca tot PD-L-ul si se multumesc sa traiasca in mizerie

 9. rapptorel Says:

  Pogea a devenit si el doar un mascarici al cuplului prezidential Basescu Udrea!!!Acest cuplu incompetent duce Romania de rapa…ne lasa fara oameni de onoare…toti tinerii,specialistii vor pleca…in loc sa aiba grija de tineri, de salariati, de bolnavi, ei nu au altceva de facut decat sa isi faca campanie electorala si sa se preocupe de imaginea lor…nu avem nevoie de fotomodele la conducerea tarii..

 10. mihai Says:

  Domnilor daca nu sunteti in stare sa administrati o tara lasati pe aliti capabili voi ati dat faliment intr-un an. Romanii vor sa munceasca creati locuri de munca nu mai dormiti in functii bine platite de romanii.

 11. Claudia Muresan Says:

  Reducerea personalului inseamna ca ii dau afara pe toti cei neinregimentati. Esti posibil pensionabil sau angajat de proba, non-PDL sau PSD, nu conteaza prin cite traininguri europene care costa bani ai facut, nu conteaza ce experienta ai, cite lucruri noi ai invatat pe care abia acum te simti stapin si pe care le folosesti, ca te dau afara ca sa vina tineri pedelei, pusi politic. Majoritatea ca cei din ministerul Ridzi – sfidatori (‘ia sa vad ce-mi poti face daca nu lucrez’), nesimtiti (colegii fara pile sa lucreze pentru ei) si lenesi (pedeleii se recunosc dupa cum nu stau niciodata peste program, sa arda tara). Cam asta am auzit eu ca se intimpla. Nu e vorba de reduceri de costuri, ci de domnia nesimtirii de partid si de stat.

  • mihaivoicu Says:

   Daca tot trebuie sa reduca deoarece nu sunt in stare sa gestioneze economia, atunci sa-i reduca pe cei care nu sunt cu ei. Logica de \Boc

 12. atti Says:

  Monsieur Voicu, ati rezolvat-o voi in guvernarea Tariceanu, nemarind numarul de oameni angajati in aparatul de stat si cheltuielile de personal aferent;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: