Cum e cu datul afara de la guvernare

Hai sa presupunem ca Basescu vrea sa-i dea afara pe pesedisti de la guvernare. Nu stiu daca este asa si nici nu mor de grija lor.

Stiu cum se procedeaza pentru ca am facut actele pentru restructurarea guvernului, atunci cand in sfarsit cei de la PD au parasit guvernul Tariceanu. Si m-am simtit tare bine!

Primul Ministru citeste articolul 85 alin. (2) si (3) din Constitutie, adica:

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Deoarece este evident ca se aplica aliniatul (3), Boc nu are cum sa dea fuga la Basescu si sa restructureze guvernul, ci trebuie sa trimita o scrisoare Parlamentului prin care sa ceara aprobarea pentru datul afara de care mentionam. Parlamentul voteaza si gata, s-a rezolvat problema.

Ah, pardon, inca un amanunt. Trebuie sa fie cvorum.

Si daca este cvorum trebuie sa treaca la vot.

Etichete: , , , , ,

17 răspunsuri to “Cum e cu datul afara de la guvernare”

 1. atreides Says:

  Hahaha, asa se face? Inseamna ca pedelistii vor avea o mica problema. Sau poate nu, ce zice la alin. (3)? ”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului”? Punem pariu ca baietii or sa ne demonstreze ca nu se schimba nici structura nici compozitia politica a guvernului? Ca doar ne-am obisnuit cu demonstratiile lor permanente conform carora albul este de fapt negru si viceversa…

 2. mihaivoicu Says:

  Treaba proasta pentru ei este ca exista o zicere de la Curtea Constitutionala care spune ca „compozitia politica” inseamna ca se schimba titularul unui post cu altcineva de la alt partid sau cu un independent.

  • Lilick Says:

   Rezolva Tatucul si problema asta: ii dezbraca pe vreo doi ministri de haina portocalie, ii transforma in „independenti”, apoi face o rotatie a cadrelor, de la un minister la altul.

 3. parvan Says:

  Ordonante, revocari punctuale, schimbari prin teritoriu … doar nu se impiedica ei de parlament 😦 . Asta-i motivul pentru care Parlamentul nu trebuie sa astepte sa fie bagat in seama ci trebuie sa preia initiative.

  PS: din ce scrii inseamna ca nu se poate schimba culoarea la ministrii (acelasi om alt partid) fara sa treaca prin parlament.

 4. mihaivoicu Says:

  Exact. Este diferenta dintre remaniere si restructurare. La remaniere partidul il inlocuieste pe x cu y si este suficient decretul presedintelui. Daca schimbi partidul nu tine.

 5. diaconescumarius Says:

  Intrebare: Cum va vota PNL in cazul in care Boc trimite scrisoarea cu pricina si se intruneste si cvorumul? Exista pregatita o strategie in acest sens? Sau veti iesi din nou din sala? 🙂
  Curiozitate: Cine mai este candidatul PNL la presedintia Romaniei, ca din cauza cetii eu nu-l vad; nu l-am vazut nici in chestiunea cu madame Nutzi, nu il vad nici acum in chestiunea cu firma de armament a fratelui prezidentiabil, iar in sondaje incepe sa fie cu o cifra…. PNL-ul isi mai doreste sa dea un presedinte, sau a fost doar o chestiune de sanchi?

  • mihaivoicu Says:

   A, nu stiu! O sa vedem, discutam teoretic. In mod normal trebuie sa actionam dupa principiul „nu este razboiul nostru”. Si mai conteaza daca este inainte sau dupa prezidentiale.

 6. Riddick Says:

  Las’ că se isprăveşte cu aberaţia ca un partid ALDE sa aiba 20% in Parlamentul României, când în Europa ALDE are 10-12 %. Anticipate în primul trimestru din Cincinalul B-II.

 7. Bibliotecaru Says:

  Este absurd. Guvernul Boc nu poate rezista decât dacă PNL îl susţine. Altfel, oricare ar fi procedura, se face rapid o moţiune de cenzură şi domnul Boc dispare. Problema adevărată se pune altfel, dacă Guvernul PSD-PDL se destramă, cine va conduce ţara? Un guvern PDL-PNL sau un guvern PSD-PNL?

  • mihaivoicu Says:

   Depinde de rezultatul de la prezidentiale in mare masura. Chiar daca eu cred ca acest guvern, culmea, nu se va destrama.

 8. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu

  Am ascultat astăzi o emisiune care vorbea despre implicaţiile folosirii armei de către poliţist. A fost ceva făcut pe scurt dar care a trecut şi prin aspectele pe care, de obicei, le ignorăm, cum ar fi implicaţiile psihologice ale vieţii de poliţist. Un domn comandat vorbea, cu maximă tristeţe, că… „noi am depus la parlament un proiect care să reglementeze uzul de armă, din păcate însă, adoptarea lui trenează”. Mi-a venit în minte şi justificarea guvernului în emiterea ordonanţelor şi „asumarea răspunderii guvernului”, aceea că legiferarea pe cale parlamentară se face greoi şi cu mare consum de timp.

  Cam ce soluţii ar fi ca procesul legislativ să meargă mai repede şi mai puţin superficial (pentru că am urmărit cum se face dezbaterea în comisii şi plen). Trebuie să fie o soluţie, altfel Parlamentul se va limita de a aproba în mod direct, tacit sau implicit legile făcute de alţii. Ce soluţii ar fi ca anumite tipuri de legi să aibă un regim mai alert de adoptare? Ce aş putea face eu, ca cetăţean, ca să ajut celeritatea adoptării legilor?

  • mihaivoicu Says:

   Unele schimbari de regulament si asta ar fi simplu. Niste schimbari de Constitutie cu privire la atributiile celor doua camere si asta e mai complicat.

 9. Florin Matei Says:

  Mie nu-mi vine să cred că acest guvern PSD+PD va pica prea curând. După alegerile prezidenţiale, odată cu dispariţia mizei, situaţia din coaliţie se va calma, fie va câştiga Băsescu, fie Geoană. Cele două partide au nevoie unul de altul, ,,pentru binele public”, şi o să vedeţi cum tonul se va îndulci şi de-o parte şi de alta. Nu-mi fac mari iluzii că PD sau PSD iau în calcul PNL pentru un viitor guvern, butoiul cu miere e prea tentant, oricât de mare ar fi criza. Din nefericire pentru ţara asta, lupta pentru Cotroceni a ajuns o chestiune de familie PD+PSD. Băsescu versus Geoană, adică Hârb versus Oală Spartă. Tot din nefericire, ochii verzi ai lui Crin (care nu se văd) se uită. Dacă nu s-au şi uitat deja…

 10. danutchidon Says:

  Mihai, nu mi a placut cind la emisiunea de la un post de tv ai afirmat ca nu ai fost la BPN fiindca n ai vrut ….puteai sa mergi, aveai obligatia sa mergi….acolo se voteaza „da” si „nu”…corect? Daca nu ti dau banii pentru ca ai „fugit” ?

 11. mihaivoicu Says:

  Nu se voteaza da sau nu. Exista si abtinere, exista si parasirea salii, exista si neprezentare. Opozitia democratica din Moldova a blocat alegerea unui presedinte comunist si a obtinut alegeri anticipate fiind unita sa neprezentandu-se la doua sedinte ale parlamentului.

 12. costi Says:

  Mihai,

  sa presupumen ca, totusi, intr-un fel sau altul, PSD iese ( va fi scos, etc.), de la guvernare.

  Ce face PNL in atare situatie?

  Se lipeste, IARASI, de PD-l, numai pt a fi la guvernare???

  Te rog un raspuns sincer. Care e optiunea ta????

  Costi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: