Ce a fost azi si ce are de facut maine Croitoru

Si a fost ziua intai …

Am avut un accident, este adevarat. Si inca unul care, din punct de vedere politic, era bine sa nu se intample. UDMR l-a sustinut pe Vasile Blaga si voturile acestora au fost decisive, alaturi de cei 4 senatori PSD care au lipsit (senatorii absenti de la comisii nu pot fi inlocuiti, asa este regulamentul lor).

As vrea sa ma refer insa la cei patru care au primit aviz negativ. De fapt nu la persoanele acestora, desi modul incalificabil in care s-a comportat Pogea ar merita „remarcat”, ci la ce trebuie sa faca acum dl. Croitoru. Si anume sa-i inlocuiasca, sa gaseasca alti candidati.

S-a spus ca avizul comisiilor este consultativ, dar Curtea Constitutionala este de alta parere. Sunt convins ca va iesi iar un scandal monstruos, ca Traian Basescu va interpreta iar Constitutia dupa ureche, ca Faramita Lambru, ca o armata de Hoara va striga pe ecrane. Dar …

Decizia 356 din 5 aprilie 2007 zice:

– Candidaţii la funcţia de ministru înscrişi pe lista Guvernului, propusă de candidatul pentru funcţia de prim-ministru, sunt audiaţi de comisiile permanente ale Camerelor Parlamentului, competente potrivit obiectului de activitate al funcţiei candidatului de ministru şi, pe baza constatărilor făcute, acestea emit avize favorabile sau avize de respingere; în cazul avizelor de respingere, candidatul pentru funcţia de prim-ministru propune un alt candidat la funcţia de ministru.

Deci, domnule Croitoru, va rugam sa mai incercati fara Pogea, Seitan, Predoiu si Radulescu. Deocamdata, ca ce o fi maine mai vedem.

Publicitate

Etichete: , , , , , , , , , ,

28 răspunsuri to “Ce a fost azi si ce are de facut maine Croitoru”

 1. atreides Says:

  Hai ca asta-i tare de tot, si eu eram convins ca votul comisiilor e consultativ, habar n-aveam de acea decizie a CC (din cate stiu, aceste decizii ale CC completeaza Constitutia, nu?). E de urmarit ce se intampla, de fapt e datoria voastra sa invocati decizia CC si sa nu-i permiteti lui Croitoru sa vina pentru investitura pana nu ii inlocuieste pe toti picatii.

 2. mihaivoicu Says:

  Sunt sigur ca va urma un nou razboi, in care fiecare va interpreta decizia cum are chef. Mie mi se pare clara. Si cei de la PD au aplicat-o in 2004, cand au inlocuit-o pe blonda de la integrare.

  • atreides Says:

   Si mie mi se pare la fel de clara, nu este nimic interpretabil in ea. Aceasta decizie mi se pare un lucru extraordinar, practic daca se tine cont de ea i se rapeste basescului posibilitatea de a dizolva parlamentul (in caz ca Doamne-fereste castiga un nou mandat), prin respingerea repetata a ministrilor in comisii. Mihai, este esential sa va folositi de ea, ar trebui ca incepand de azi PNL sa popularizeze aceasta decizie (de care lumea habar nu are) si sa anunte un scandal monstru daca nu se respecta. Sa inceapa razboiul! Acesta ar fi un razboi al basescului cu Curtea Constitutionala pe care nu are cum sa il castige, eu cred ca daca va incerca sa incalce o decizie a CC se lasa cu revolutie. Feelingul meu e ca dupa ce toata lumea va afla de decizie, indignarea impotriva basescului va atinge apogeul! Deci, la lupta!

 3. Emilia Says:

  Ar trebui sa-i mai facilitati vreo doua razboaie in paralel…i-ar distrage atentia si ar afla ce inseamna sa te certi simultan cu toata lumea…doar asta ne face el de cand s-a instalat la Cotroceni. Si se mai plange ca este descris ca fiind un monstru…

 4. Claudia Muresan Says:

  Bine, dar daca nu sunt inlocuiti, parlamentul ce face? e constitutional sa votezi pentru o astfel de echipa?

  • mihaivoicu Says:

   Nu, in mod normal nu trebuie sa ne prezentam la vot pana nu-i schimba pe cei care au primit un aviz negativ. Evident ca actul fundamental nu a luat in considerare un nebun. Pentru ca putem sta in blocaj etern. Croitoru nu inlocuieste ministrii, Basescu nu-l inlocuieste pe Croitoru si noi nu picam gyvernul astfel incat nici parlamentul nu poate fi dizolvat.

 5. Dr.A Says:

  Nu mi-e la indemana bugetul administratiei prezidentiale pe 2009. Crezi ce poate fi comparat cu costul celor 171 de parlamentari pe cere vrea sa-i reduca Basescu ? Nu ar fi mai simplu sa desfintam functia de presedinte ? In plus mai scapam si de cheltuielile cu alegerile la fiecare 5 ani.

  In franta e o vorba „Jamais deux sans trois”. Daca avem doua intrebari la referendum poate mai e loc de o a treia ?

 6. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Mă miră atitudinea domniei voastre. Dincolo de înţelegerea politică, votul parlamentarilor în comisii şi în plen trebuie să fie liber. Dacă cei de la UDMR au considerat că domnul Blaga trebuie să primească avizul pozitiv, de ce este acest lucru un accident? Chiar şi dacă în plen votul stabilit negativ pentru Guvernul Croitoru se va dovedi până la urmă pozitiv, este o decizie parlamentară şi nu ar trebui incriminată în vreun fel. Sigur, discursul dual este altă problemă. Parlamentarul nu ar trebui să vorbească într-un fel, să gândească în alt fel şi să voteze în al treilea fel. De douăzeci de ani lupt împotriva înţelesului „Partidul e în toate cele care sunt”. De ce este atât de cumplit ca parlamentarul român să aibă o conştiinţă proprie şi indiferentă faţă de politica partidului său sau faţă de înţelegerile făcute în numele lui de către partidul său.

  Nu ştiu din ce motiv s-au răzgândit parlamentarii UDMR care au votat pentru domnul Blaga, nu ştiu nici măcar dacă „s-au răzgândit”, dar nu văd nici cea mai mică problemă în exprimarea votului lor.

  • mihaivoicu Says:

   Recunosc democratia si rezultatul votului si cand imi convine si cand nu. Evident ca au fost si sunt liberi sa voteze cum vor. Termenul accident era din perspectiva proprie, adica o abatere de la planul initial. Plan pe care orice parlamentar e liber, desigur, sa nu-l urmeze.

 7. ovidiu Says:

  Din acest moment se demonstraza inca odata poporul, societatea are valoare dor in vot, in rest interesul de partid e mai presus.
  Avem nevoie de un parlament nou unde cetateanu are prioritate fata de interesele de patid.
  Cetateni ar trebui sa iasa in strada sa ceara demisia parlamentului si a vota alti reprezentanti.

 8. Claudia Muresan Says:

  @Bibliotecaru. Faptul ca scrieti asta si nu sunteti o voce singulara arata ca mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare pina sa se inteleaga la noi partidele politice sunt instrumente cruciale ale democratiei. Deciziile in interiorul lor se presupune ca se iau democratic, dar si ca trebuie respectate. Democratia presupune si reguli, si predictbilitate, si coerenta in actiune. Asta se uita periculos de des, de cind cu modelul jucatorului bezmetic din politica de la noi.

 9. Bibliotecaru Says:

  @ Claudia Muresan
  Democraţia este dată de două dimensiuni:
  1. Votul popular în cunoştinţă de cauză
  2. Pluralismul de idei din care majoritatea ar trebui să o reflecte pe cea mai valoroasă

  Partidele politice sunt menite a asigura pluralismul de idei. Atenţie însă, această sintagmă generoasă numită pluralism nu se referă la interesele personale ale partidelor politice, mai ales nu se referă la interesele personale ale liderilor politici, se referă exclusiv la mai multe soluţii de rezolvare a unei probleme publice. În constituţie se scrie clar (ARTICOLUL 69 – Mandatul reprezentativ (1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. (2) Orice mandat imperativ este nul.) că parlamentarului nu trebuie să i se impună comportamentul său parlamentar de nicăieri din afara lui. Faptul că partidele politice exclud membrii de partid care acţionează diferit faţă de indicaţia de la centru sau faptul că anumiţi lideri de partid îşi obligă membri de partid parlamentari să voteze cu bile la vedere, este total contrar spiritului constituţional şi profund anti-democratic.

  Eu de aceea spuneam că este greşit ca un parlamentar să spună că votează albul şi să voteze apoi negrul, dar este anti-constituţional să-i ceri socoteală pentru că a votat într-un anumit fel.

  Spuneţi şi că „Deciziile in interiorul lor (a partidelor politice) se presupune ca se iau democratic”. Ei bine, îmi puteţi spune dacă cele trei partide care îl susţin pe domnul Johannis, patru şi dacă luăm şi PC-ul separat, au hotărât ele, fiecare, în congres că trebuie să se unească? Este evident că o asemenea alianţă reprezintă o depăşire a mandatului dat conducerii celor patru partide la ultimul congres de partid. Atunci unde este democraţia din interiorul partidului dacă decizia nu o iau decât cei câţiva lideri? Este justificat democraţia de o decizie a biroului permanent care nu ştiu să fi fost vreodată diferită de decizia liderilor? Crudul adevăr este că democraţia reală nu există nicăieri. Peste tot este un concept cu minim control democratic, mai mult simbolic.

  • mihaivoicu Says:

   Deciziile in partide se iau conform statutului si nu in congres. Congresul deja a delegat dreptul de a stabili un candidat pt functia de prim ministru catre un organism de conducere care, in cazul PNL, s-a intrunit si l-a votat pe Johannis.

 10. diaconescumarius Says:

  Cum din nustiu cati se pare ca vor trece doar doi, elegant ar fi ca nea Croitoru sa-si depuna acul, ata si foarfecele la Cotroceni 🙂

 11. valmon Says:

  Dl. Voicu, cum se face ca acum aproape un an dl. Predoiu a fost trecut prin comisii devenind ministru si acum nu mai e? Inteleg ca se pot schimba optiunile dar parca e prea scurt timpul…

  • mihaivoicu Says:

   Intamplarea face ca dl Predoiu nu a trecut prin comisii, pentru ca a venit la o remaniere, numit direct de Basescu la propunerea lui Tariceanu. Dar, chiar daca ar fi fost asa, raspunsul e simplu. Era un alt guvern, cu un alt program de guvernare si cu majoritate. Acum nu. Guvernele nu se formeaza prin concursuri de tip test-grila, ci prin coagularea unei echipe care sustine un proigram de guvernare si care este sprijinita de o majoritate parlamentara

   • valmon Says:

    Sincer va spun ca nu am inteles nici acum, mergand pe logica Dvs. din raspuns, din ce motiv atunci sunt mai breji alde Aurescu sau Blaga fata de alde Predoiu ( fost si in guvernul Boc 1 ) si altii….

   • mihaivoicu Says:

    Nu stiu. La intrebarea cu Aurescu trebuie sa raspunda PSD (ei l-au votat) iar la cea cu Blaga UDMR (din acelasi motiv). Noi am votat impotriva la toti

 12. Florin Matei Says:

  @ valmon,

  da’ ce, numa’ Predoiu are voie să-şi schimbe opţiunile? El de ce a schimbat barca? Îi trebuia cârmaci diversionist, ăăă, scuze, profesionist?

 13. Emilia Says:

  Se pare ca Domnul Blaga are la degetul cel mic majoritatea parlamentara. Nu pot intelege cum oameni la un asemenea nivel pot fi santajati…Uneori mi se pare ca sunt puse pe liste doar personalitatile care pot fi santajate. Sa inteleg ca membrii PNL nu pot fi santajati sau dansii au cu ce sa contracareze?!?!

 14. Dr.A Says:

  @emilia
  era o comisie unde PDL era de departe suprareprezentat. Cand sunt putini oameni in ecuatie prin persuasiune orice majoritate e usor amorsabila. E unul din motivele pentru care se doreste reducerea numarului de parlamentari.

 15. Emilia Says:

  Si membrii PSD de ce lipseau? Mai tinetii un pic in sah pentru ca eu simt o prabusire totala a portocaliilor. Nimic din afisul lor electoral nu e normal…e dezechilibru peste tot… Subconstientul lucreaza mai puternic decat costientul…priviti un oricare alt afis electoral si va va izbi dezechilibrul din cele portocalii…asa e haos si in mintea lor…

 16. Emilia Says:

  Si nu ii veti dobora dumneavoastra…incep sa se atace singuri pentru joaca fiecare la doua capete…nesiguranta ii innebuneste…

 17. Emilia Says:

  Citesc doar din septembrie politica si nu prea ma pricep, de aceea ma enerveaza ca imi da mie ordin sa-i votez unicameralul si sa-i rezolv problema (neputinciosul de capitan) dar intuitia imi spune ca nu va fi nici un referendum si ca imi obosesc neuronul degeaba…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: