Legatura dintre Basescu si regulile democratice. Nu exista

Am un milion de motive pentru care cred ca este deja un fel datorie cetateneasca sa scapam de Traian Basescu. As putea sa public un serial pe acest subiect. Subordonarea unor structuri ale statului intereselor sale politice, favorizarea accesului la putere politica si economica pentru apropiatii politici sau, si mai grav, pentru membri ai familiei. Ignorarea regulilor democratice. Prea multe episoade ar contine acest serial.

Un motiv important ar fi completa si totala neintelegere a modului democratic al formarii unui guvern intr-un sistem care functioneaza pe baza de coalitii. Cum este cazul nostru. Sunt gata sa particip la un concurs. Pun pariu ca pot invata limba estoniana mai repede decat reuseste Traian Basescu sa inteleaga democratia. Acesta sustine sus si tare niste prostii pe care, inginereste, le numerotez mai jos.

Prostia nr. 1 – Presedintele desemneaza ce candidat doreste pentru functia de prim ministru, urmand ca majoritatea sa se dovedeasca in parlament. Pai ce rol ar mai avea negocierile cu partidele? Presedintele are datoria sa exploreze care candidat are sanse sa constituie o majoritate cat mai solida si sa incredinteze mandatul aceluia care are acest sprijin.

Prostia nr. 2 – Partidul cu cele mai multe mandate formeaza guvernul si nu se poate concepe altfel. O mare imbecilitate. Si daca partidul cu cel mai mare numar de mandate ar fi un partid nazist? Sau separatist? Sau comunist? Si chiar daca nu, coalitii se pot forma oricum, inclusiv fara partidul respectiv. Am mai arat ca, de exemplu, in Germania de trei ori la rand, intre 1969 si 1981, partidul crestin democrat a castigat alegerile si a ramas in opozitie. In unul dintre cazuri dupa ce obtinuse 44%. Primul ministru actual al Suediei este sustinut de o coalitie ce nu contine partidul de pe locul 1. Nimanui nu i se pare nedemocratic si nici macar ciudat.

Prostia nr. 3 – Tara are nevoie de guvern, negocierile trebuie sa dureze 3 ore daca se poate. Formarea unui guvern este ceva serios si trece mult dincolo de persoane si posturi. Se negoiciaza politici, impozite, pozitii europene si de politica externa sau participari militare. Si uneori dureaza. In Olanda, in 1977, negocierile pentru formarea unui guvern de coalitie au durat 208 zile. In Belgia, in 2007, s-a format un guvern dupa 148 de zile. In acest an negocierile din Germania pentru formarea unui guvern intre crestin-democrati si liberali au durat cam 50 de zile, mai ales datorita negocierilor pentru reducerile de impozite cerute de liberali.

Prostia nr. 4 – sa-l votam pe Basescu

Reclame

Etichete: , , , , ,

27 răspunsuri to “Legatura dintre Basescu si regulile democratice. Nu exista”

 1. maca Says:

  PROTEST!
  La BRASOV, primarul Scripcarul foloseste pietele agroalimentare pt campania electorala, obligand simpli comerciantia sa imaparta pungi cu PD-L si sa afiseze postere cu Basescu pe tarabe. Protestez impotriva acestui nou abuz al primarului mafiot Scripcaru si al mafiei domniei sale.

 2. gabi Says:

  despre traian basescu si parerile lui, intr-o discutie amicala.
  reporter: buna ziua domnule presedinte
  Traian: buna gaozare ha ha ha ce tare sunt
  reporter: domnule presedinte ce parere aveti despre sloganul domnului geoana „vom invinge impreuna”?
  TRAIAN:ha ha ha prostanacu eu imi puneam sloganul „voi invinge Romania”, dar ce vrei de la un prostanac
  reporter: dar despre sloganul domnului antonescu „Romania bunului simt” ce spuneti?
  TRAIAN: prea mult bun simt la romani strica ha ha ha, eu ias fi spus „Romania bunului meu plac”, ce ma stiu.
  reporter: dar ce parere aveti despre sloganul domnului oprescu „hai Romania”?
  TRAIAN: pai simplu eu ii spuneam „hai in jos Romania”
  reporter: dar sloganurile dumneavoastra au iesit asa cum vati dorit ?
  TRAIAN: nu, nu au iesit asa cum mi–am dorit caci daca le puneam dupa cum mi–am dorit eu iar ma criticau tigani astia imputiti.
  reporter: dar cum ati fi dorit sa sune sloganurile dumneavoastra?
  TRAIAN: pai la afisele de presedinte am vrut sa pun mesajul „bine ca mai traiti”, va dati seama altfel cine ma mai vota ha ha ha, iar la cel de la referendum am vrut sa revin cu un slogan mai vechi si de mare succes si anume am vrut sa pun pe toate benarele si afisele cu referndumul mesajul „aici sunt bani dumneavoastra” ha ha ha ce fraieri.

 3. Aya Says:

  IN SFARSIT, COALITIA MAJORITARA SE MISCA, “TRASA DUPA SINE” DE CRIN ANTONESCU!

  In sfarsit, o stire multasteptata: Coalitia majoritara din Parlament face o miscare benefica!

  Stirea este difuzata si pe fluxul Mediafax, de unde o preiau.

  Astazi, Crin Antonescu a transmis o scrisoare presedintelui CSM, in care ii solicita sesizarea Curtii Constituţionale in legatura cu existenta unui conflict juridic, de natura constitutionala, intre Presedintie si Parlament, cu privire la procedura de investitura a Guvernului- precizeaza Mediafax.

  “”Stimate domnule preşedinte, mă adresez dumneavoastră fiindcă sunt profund îngrijorat de situaţia politică a ţării şi văd că niciunul dintre reprezentanţii autorităţilor publice care ar trebui să acţioneze responsabil, nu o fac. Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, îi scrie Antonescu preşedintelui CSM, Virgil Andreieş.

  În scrisoarea remisă agenţiei MEDIAFAX de către PNL, liderul liberal face un apel către CSM, care este garantul independenţei justiţiei, “să sesizeze arbitrul stabilit de legea fundamentală – Curtea Constituţională, pentru a da o soluţie în conformitate cu legea acestei situaţii de criză politică”, motivând că “nu poate exista independenţa justiţiei, dacă legea fundamentală în România – Constituţia – este încălcată într-un mod flagrant, şi cei responsabili refuză să acţioneze”.

  Antonescu precizează că liberalii au încredere în imparţialitatea Consiliului, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti fiind primii care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru reintrarea în cadrele constituţionale ale statului de drept.

  Liderul PNL motivează gestul său prin faptul că există “un grav conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, menţionând că preşedintele CSM este “unul dintre titularii dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea unui astfel de conflict, în baza art. 146, lit. e din Constituţia României”.

  Crin Antonescu aminteşte că, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlament în data de 13 octombrie 2009, şeful statului a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. “La propunerea PNL, partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament – PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe domnul Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru desemnat. Ulterior, aceeaşi majoritate, a votat, în Parlament, o hotărâre privind susţinerea domnului Iohannis pentru funcţia de prim-ministru”, menţionează preşedintele PNL.

  El arată că, în opinia PNL, “potrivit unei interpretări logice şi teleologice, toată procedura prevăzută de art. 103 din Constituţie are drept scop învestirea unui Guvern, pentru aceasta fiind nevoie, potrivit alin. 3 al aceluiaşi articol, de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, acesta fiind şi scopul consultărilor preşedinte-partide parlamentare, prevăzut de alin. 1 al articolului 103, preşedintele trebuind să se asigure că “persoana pe care o va desemna poate să asigure guvernului său o majoritate parlamentară”.

  În opinia lui Antonescu, dacă o majoritate absolută îşi exprimă sprijinul pentru un candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele nu poate nesocoti, pur şi simplu, această propunere.

  Liderul PNL precizează că, în situaţia de faţă, “situaţia este şi mai gravă”, dat fiind că preşedintele a desemnat o persoană, Lucian Croitoru, care nu a fost propusă de niciunul dintre partidele parlamentare care au participat la consultări.

  Menţionând că lista Guvernului şi programul de guvernare propuse de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, în 4 noiembrie, Antonescu menţionează că, din nou, consultările iniţiate de preşedintele României “au fost derulate cu încălcarea prevederilor constituţionale”. “Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru domnul Klaus Iohannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de nici unul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana domnului Liviu Negoiţă”, arată Crin Antonescu.

  În opinia sa, în cadrul fiecărei desemnări, “preşedintele a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament”, iar propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media.

  “Ne adresăm prin intermediul prezentei, singurei instituţii din sfera autorităţii judecătoreşti, care are mijloacele legale de a acţiona, pentru a da o rezolvare constituţională acestei crize politice create de preşedintele României. Ne adresăm dumneavoastră, în lipsa unei reacţii în acest sens din partea celorlalte autorităţi publice care, potrivit art. 146, lit. e din Constituţia României, ar putea sesiza Curtea Constituţională, pentru a decide asupra prezentului conflict de natură constituţională”, adaugă preşedintele PNL.

  El arată că, din păcate, din motive diverse, legate de campania electorală sau de calcule politicianiste, înguste, reprezentanţii esenţialmente temporari ai acelor funcţii de demnitate publică – preşedintele României – Traian Băsescu, preşedintele Senatului – Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor – Roberta Anastase, primul-ministru demis – Emil Boc – nu doresc rezolvarea actualei crize politice şi învestirea unui Guvern de specialişti condus de un prim-ministru independent, un Guvern solid şi profesionist, care să dea ţării un buget pentru anul viitor şi să fie un interlocutor credibil în raport cu instituţiile financiare internaţionale.

  “Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin în temeiul art. 146 lit. e din Constituţie, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic ce are drept misiune definitorie promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a ordinii de drept şi a democraţiei constituţionale, vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, precizează Crin Antonescu în finalul scrisorii transmise preşedintelui CSM.

 4. tibi Says:

  Sunt de acord ca Basescu are manifestari necinstite si dictatoriale(probabil si ca si temperament dar si datorita carierei cvasimilitare).Dar cum se face ca o armata de (pseudo)politicieni nu sunteti in stare in atatia ani sa-l contracarati?Parerea mea este ca nu reusiti sa-l atacati decisiv pentru ca armele cu ati putea face asta (corectitudine,impunerea unei legislatii echitabile si eficiente,autocuratenie,recunoasterea propriilor greseli,responsabilizarea clasei politice,etc)nu va convin.Si din pacate noi mai avem de asteptat.

 5. ion Says:

  Mare dreptate are Tibi!

 6. Alexandru Marin Says:

  Ce legatura e intre Basescu si democratia? Sau intre partidul „democrat” si democratia? Sa speram ca o sa ne facem datoria de neam si scapam de betiv.

 7. mirko Says:

  prostia no.4 s-a facut in 2004. el vrea prostia no.5: sa-l mai votam o data! ntz, raminem la 4!

 8. octaaa Says:

  Domnule Voicu, aveti dreptate.

  Insa acum suntem in campanie. Si vad ca mai toata campania electorala atat a PNL-ului, cat si a PSD_ului se face prin atacuri la basescu. Caci se stie ca asa se obtin cele mai multe voturi. Prin atacul(pe merit sau nu, iar in cazul asta pe merit) la o persoana de la putere aflata in picaj electoral.

  Acum insa se ridica si o alta problema. Ce veti face dupa alegeri? Ce potentiali ministri(competenti) puteti oferi? Ce plan anti-criza serios aveti? Ce strategii de accesare a fondurilor nerambursabile aveti? Ca nici guvernul Tariceanu nu se poate bate cu pumnii in piept pentru accesarea acestor bani.

  Caci, cu siguranta ca basescu va pierde alegerile. Si atunci, ce veti face? Atunci trebuie sa va apucati de treaba. Si in afara de Dinu Patriciu…nu prea mai vad multi liberali care sa gaseasca(sau sa caute macar) solutii serioase.

 9. Liviu Says:

  Nici nu vreau sa ma gandesc ce o sa se intample daca e reales Basescu. Pur si simplu nu va mai cunoaste limite, demagogia portocalie va triumfa si – ce e si mai grav – multi politicieni se vor grabi sa treaca cu arme si bagaje in tabara invingatoare.

 10. Plutarh Says:

  DACA TOT S-A DECONSPIRAT POLITIZAREA PREOTIMIII(REALITATEA T.V.09.XI.09) In raport de terxtul anterior transmis, e necesar de facut urmatoarera Erata:INLOC DE Parlamentari,ase citi Preoti(vizavi de subiectele PDL si ale lui T.Basescu :Prostitutie,Droguri).DUPA DONATII URME4AZ ASANTAJUL POLITIEI POLITICE A REALESULUI BASESCU
  Completare text.
  BASESCU ARE PERSONALITATE DIZARMONICA .PREZINTA PERICOL SOCIAL , NATIONAL,INTERNATIONAL.
  PERSONALITATEA DIZARMONICA IN CONCEPTIA LUI E.KAHN
  CERTARETII…
  TIP PHIHOPATIC TEMPERAMENTAL,CU DIRECTIE COMPORTAMENTALA PRECISA;ISI CONCENTREAZA TOATA ENERGIA IN CERTURI SI SCANDALURI,CU ANUMITE PERSOANE SAU INSTITUTII,DECI CU SOCIETATEA.
  CERTARETII ISI CAUTA CEARTA CU LUMANAREA SI ISI ALEG ADVERSARII.
  BASESCU ARE PERSONALITATE DIZARMONICA

  NU POATE FI VORBA DESPRE DISPARITIA ISTORICA A RAULUI.EI ASERVESC UMANITATEAUNOR INTERESE MESCHINE..

  ARBITRARUL DESPOTIC,IMBRACA FORMELE AGRESIVITATII :COTROPIREA,
  UZURPAREA,SPOLIEREA,REPRESIUNEA CELOR CINSTITI-CE INCEARCA SA INDIGUIASCA INVAZIA RAULUI.
  IN JURUL TIRANULUI,,GRAVITEAZAALIATII SAI:PREOTI VENALI,MAGISTRATI IPOCRITI SI MERCENARI,GATA ORICAND SA DEA FORTEI ARBITRARE APARENTA DREPTULUI IMPRESCRIPTIBIL.
  DE CE A PROLIFERAT RAUL IN ACESTI 20 DEANI?
  PENTRU CA RAUL NU A RAMAS O PRACTICA PERIFERICA ,CI S-A AFISAT CA O SUMBRA INSTITUTIE PRIN ZELUL UNUI PERSONAL AL CRIMEI,RESPONSABILE DE FLAGELURILE ISTORIEI RECENTE.

  BASESCU A RESTAURAT TEMPLUL ERORII ADMINISTRATIVE,POLITICE, JUDICIARE,.AICI SE PERINDA CORTEGIUL CARICATURILOR,PRINTRE CARE SE DISTING PREOTUL MERCANTIL,MAGISTRATUL VERSATIL,MARESALUL LAS.

 11. olimpiu Says:

  nu exista destui ,,GB” sa expui motivele din titlu si apar zilnic altele. dar mai in gluma mai in serios vazand-o ieri pe duduia Udrea raspunzand la antena 3 intrebarii cu telefonul bubclucas, m-am gandit ca precis va scapa de puscarie fiind declarata iresponsabila (medical)

 12. Emilia Says:

  Ma amuza ca nu intelege ce avem cu el…ce nu ne convine…este convins ca a fost perfect si crede ca i se aduc acuzatii injuste… De asemenea nu intelege ce au toti cu Doamna Udrea care e singura care munceste… Si cred ca aceste nedumeriri sunt sincere… Cum poti sa-i ceri unui militar sa inteleaga democratia? Cum poti sa-i ceri unui smecher sa recunoasca ca nu stie mai nimic? Cum poti sa-i ceri unui „mascul alfa” aflat intr-un post de conducere sa faca ce hotareste „majoritatea”?

  • mihaivoicu Says:

   M-am saturat de sefi care se impun fara sa impuna respect. Nu am nimic cu militarii si comandantii de nava, dar armata nu are treaba cu democratia. De aceea militarii nu au voie sa faca politica.

 13. Horatiu Says:

  ce facem noi aici e un fel de HAKA-indoor . Ne plangem de mila dupa care ne automobilizam si ne aratam unii altora coltii. Excelent. PNL TUELFE POINTS. Si cu asta ramanem. Da’ ceva actiune poate produce partidul asta? Actiune nu vorbe. N-ati reusit sa dejucati nici o miscare a fuhrerului. Cu scuzele de rigoare, dar dl. Antonescu ar trebui sa-si dea afara echipa de campanie. Cand trebuie sa reactioneze n-au idei, cand au idei i le dau lui Orban sa le zica. Halal staf de campanie. Cu acelasi staf in frunte vom avea victorii multe! Chiar, cine va deconta un eventual (eu zic probabil) esec? Crin desigur. Dar catelusii din jurul lui, nimic, nimic?

  • mihaivoicu Says:

   Sper ca nu va fi vorba de decontat ceva. Si spune asta cineva care l-a sustinut pe Tariceanu la congres. Eu cred ca va fi un rezultat bun.

 14. Laura Says:

  Ce s-a intamplat azi la CC cu contestatia lui Geoana ?

  • mihaivoicu Says:

   Scuze dar nu stiu de vreo contestatie a lui Geoana. Si-a luat concediu.

   • Laura Says:

    Am gasit stirea asta pe agerpres – nu stiu exact despre ce e vorba…

    „13:16 CCR dezbate sesizările preşedintelui Senatului privind conflictul dintre Parlament şi Băsescu”

    Credeam ca pana la urma s-a miscat si Goeana cumva …

   • mihaivoicu Says:

    Este prima data cand aud. Daca aflu ceva…

 15. george_escu Says:

  Cred ca Basescu stie bine regulile democratiei … din acest motiv stie si cum sa le incalce astfel incat sa nu-i poata face nimeni nimic, asa dupa cum se poate lesne observa. Este nefiresc ca soarta atat de multor oameni sa depinde de o singura persoana.
  Ca lectie pe viitor, poate ar trebui o mai mare descentralizare, legi mai simple, clare si cu sanctiuni mult mai dure.

  • mihaivoicu Says:

   Cineva spunea ca Basescu citeste constitutia ca un inginer. In calitate de inginer ma declar jignit :-). O citeste ca un stalinist.

 16. Cristina Says:

  Buna seara!
  Din nou sunt (acum doar partial) off-topic, si din nou imi cer scuze: trebuie sa va multumesc pentru interventiile facute la PNL Resita: luni seara bannerele cu Crin Antonescu erau la locul lor pe stalpi, si parca ceva mai multe ca inainte:). Deci, se poate! Pomeneati, in raspunsul Dvs., de Dl.Vela: dansul este un om foarte OK, primar in alt oras decat Resita (din pacate), dar bun gospodar si demn de admiratie. Pacat ca liberalii RESITENI nu sunt de calitatea Domniei Sale.Tot din pacate.
  Revenind la topic: am avut azi o discutie ceva mai aprinsa cu seful meu, pesedist convins, referitoare la optiunea mea de a-l vota pe Dl.Antonescu.Fiind si alti colegi de fata, am reusit sa transez opiniile cvasi-generale: „mai bine il votez pe Geoana, ca are mai multe sanse sa-l bata pe basescu”.Cu „b” mic. Deocamdata, e bine ca suntem aproape toti impotriva marinarului. Insa NU e bine ca perceptia altora (poate multi) despre posibilitatea de a-l „bate” pe basescu anchieseaza la Geoana, nu la Crin.Asa ca, ma scuzati ca ma bag in seama, v-as ruga (daca e posibil), sa sfatuiti echipa de campanie a Domnului Antonescu sa fie mai incisiva cu intrebarile adresate marinarului (chiar retorice, din moment ce el refuza confruntarea directa) referitoare la : modul de cheltuire a banilor FMI de guvernul PSD-PDL, strategia de crestere economica vizata de basescu in urmatorii 5 ani, rezultatele concrete ale mandatului 2004-2009, si MAI ALES diferenta teribila intre cresterea economica sub guvernul PNL si degringolada din prezent, dupa un an de PSD-PDL.
  Eu sunt economista, si probabil formatia mea profesionala ma face obtuza la gargara politicianista. Insa pot sa va asigur ca o foarte mare parte din populatia Romaniei actuale gandeste mai ales prin prisma buzunarului propriu, care s-a golit semnificativ in ultimul an. Eu pe asta as marja acum, in ultimele saptamani de campanie.
  Nu am vrut, in niciun caz, sa fac eu pe desteapta dand sfaturi pe care le stie toata lumea.Pur si simplu, am vrut sa punctez niste aspecte care mi s-au parut prea usor tratate in interventiile D-lui Antonescu de pana acum. Daca am gresit, mea culpa.Fara sa fiu liberala, inca mai sper intr-o Romanie a bunului-simt.

 17. mihaivoicu Says:

  Multumesc pentru semnalele trimise. Nu stiu situatia PNL Resita chiar in toate detaliile, dar am impresia ca inca mai platim nota de plata a mandatului fostului primar. Pacat, incepuse bine.
  Avem aceasta problema, a polarizarii. Este fenomenul votului util care din pacate se poate intoarce impotriva noastra. Niste miscari spectaculoase in ultima saptamana pot insa intoarce rezultatul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: