Guvernul nostru pare a fi un corp perfect elastic. Indiferent de actiunea exterioara care i se aplica, adica motiuni de cenzura,voturi prin comisii, presa, somaj, sindicate, acesta tinde sa revina la forma initiala.
Nu este numai Boc. Este si Videanu, Blaga, Berceanu, Udrea, Predoiu. Macar nu mai este Pogea. Si fiindca veni vorba, tin sa precizez ca Sebastian Vladescu nu este si nu a fost niciodata membru PNL, asta in caz ca ce am auzit eu este adevarat.
Vreau insa sa me refer la cateva realitati parlamentare. In mod absolut paradoxal, acest guverncare ni se pregateste este in acelasi timp si beneficiar de majoritate, si minoritar. Are majoritatea necesara investirii, dar nu are majoritate in Senat. Si chiar si majoritatea din Camera se poate realiza numai daca vin si ministrii la vot, lucru ce se intampla destul de rar.
Si mai rau decat atat, nu are majoritate in Birourile Permanente ale celor doua camere. Daca PNL si PSD nu mai vin la sedintele de birouri acum si in vecii vecilor, nici macar nu se poate ajunge la votul de investitura. Evident ca nu vom face asta, dar aceasta majoritate, care este una sigura, va putea cenzura unele exagerari.
In legislativ cuvantul de ordine va fi presiunea. Am fost si eu ministru pentru relatia cu Parlamentul si stiu ca toti ministrii afirma ca absolut toate legile lor sunt de importanta nationala si considera ca ar trebui adoptate azi. Si atunci pun presiune pe grupurile parlamentare. Care la randul lor, pe buna dreptate, pun presiune pe ministrii parlamentari sa vina la vot.
Partea proasta este ca va urma o avalansa de ordonante de urgenta si de angajari ale raspunderii. Partea buna este ca va fi distractiv.
Etichete: angajarea raspunderii, Blaga, Boc, majoritate, Parlament, PNL, Videanu
decembrie 18, 2009 la 00:07 |
Dupa cum spunea cineva (parca Pavel Lucescu) cele mai longevive guverne din Romania au fost minoritare (Nastase, Tariceanu 2).
Va prezint urmatorul scenariu si va intreb ce parere aveti: in februarie-martie Geoana pica din funtea PSD si vine gruparea Mitrea-Diaconescu la putere, care prin toamna sau mai tarziu intra la guvernare cu PDL si dau repede legea electorala cu uninominal in 2 tururi (sau, mai rau, intr-un singur tur). Aceasta lege va condamna teoretic PNL la o prezenta parlamentara de maxim 5-10%.
N-o sa va para rau atunci ca ati mizat pe un cal mort (Geoana) si dupa ce-a pierdut alegerile, in loc sa intrati la guvernare?
P.S. „in caz ca ce” e o fromulare cam nefericita…
decembrie 18, 2009 la 00:39 |
1. Nastase nu era guvern minoritar. Opozitia era de 14% (7 PNL si 7 PD)
2. Tariceanu 2 nu era guvern minoritar. Avea sustinere de 64% (22 PNL, 7 UDMR, 35 PSD)
3. Nici macar guvernul Vacaroiu nu era minoritar, remember patrulaterul rosu
4. Orice scenariu este posibil, dar nu probabil
decembrie 18, 2009 la 13:15
Apropo de Tariceanu 2. Oficial, PSD era in opozitie. Sa inteleg ca recunoasteti acum ce PNL a negat constant, anume ca guvernarea Tariceanu 2 a fost una PNL-PSD?
decembrie 18, 2009 la 13:21
Cu sprijin PSD, prezenta in Guvern nu aveau. Si asta nu a negat nimeni.
decembrie 18, 2009 la 00:26 |
majoritar , minoritar , important este sa respecte legea . asta nu se va intampala. se va intampla ca foarte multi vor trece in tabara puterii . acceptand neconditionat ordinele venite de la cotroceni . tara e pe un drum gresit .
decembrie 18, 2009 la 00:40 |
Depinde de cum merge. Unii da, altii nu. Asocierea la pierdere nu este foarte populara.
decembrie 18, 2009 la 00:26 |
Cea mai concentrata si clarificatoare discutie pe tema guvernului Boc 4 s-a desfasurat intre Razvan Dumitrescu si Crin, dupa cum urmeaza:
R. DUMITRESCU: – Ce mosteneste guvernul Boc 4
de la actualul guvern Boc 3?
CRIN: – Prestigiul.
Minunat. =))
decembrie 18, 2009 la 11:54 |
SUPERBA OBSERVATIE !
decembrie 18, 2009 la 00:42 |
Ar fi foarte frumos, daca, de exemplu, guvernul nu ar mai primi lege de abilitare pe timpul vacantelor parlamentare …
Si mai mult, CC a fost destul de stricta in ultimul timp cu privire la ce inseamna „urgenta” pentru ordonanta de urgenta si ce nu. Daca reusiti sa obtinenti atacarea directa la curte, si nu convocati BP-urile pentru asumari, atunci e un anumit echilibru …
decembrie 18, 2009 la 12:15 |
S-ar putea nici sa nu aiba timp sa trimita legea de abilitare. Insa aceasta lege nu este organica, daca fac putina mobilizare o trec
decembrie 18, 2009 la 00:48 |
mai da va mai lasa patriciu sa comentati politica ? aveti grija ca are scadenta curind , vedeti cum faceti sa trantiti guvernul .
decembrie 18, 2009 la 01:22 |
Mihai, vreau sa iti atrag atentia asupra unei greseli majore care ma tem ca e pe cale sa se produca. L-am auzit adineauri pe Ponta spunand ca in curand se va face comisia de modificare a Constitutiei, si ca el are de gand sa propuna ca parlamentarii care vor sa plece dintr-un partid sa-si piarda mandatul-o idee excelenta. Presupun de asemmenea ca vor fi propuse si alte modificari pozitive esentiale-de exemplu clarificarea modului in care se desemneaza primul ministru. Insa, presupun ca aceasta comisie va propune si parlament unicameral, ca de-asta se face comisia. Ori, asta inseamna ca noi astia care nu vrem parlament unicameral vom fi pusi intr-o situatie imposibila: sa mergem sau sa nu mergem la referendumul de validare? E complet aiurea. Asa ca, eu m-as gandi la urmatoarea solutie: intr-o prima faza, comisia sa propuna doar treaba cu unicameralul, deci la referendum se va vota practic doar asta, si sper desigur sa nu se prezinte 50% 🙂 , urmand ca apoi sa se treaca la o modificare din temelii a celorlalte probleme din constitutie, iar la referendumul urmator sa mergem cu totii si sa se si valideze. Ce zici?
decembrie 18, 2009 la 03:22 |
Buna idee!
Asta ultima, cea a lui Ponta nu mi se pare buna de loc. E fara efect. Daca ar exista, tradatorii ar ramane in partid si in grupul parlamentar si ar vota de acolo contra. Ar fi si o masura de sanctionare extrema la indemana sefilor de partide, o masura nemaintalnita in alte democratii. Defectiuni exista si in Marea Britanie, si nu cred ca ar constitui cea mai mare problema. Solutia pentru a le combate ar fi ca partidele sa-si aleaga cu grija candidatii la parlament.
decembrie 18, 2009 la 12:17 |
Revixuirea Constitutiei nu trebuie sa se refere doar la forma Parlamentului. Si s-ar putea sa fie o chestiune atat de complexa, incat sa nu se termine in acest mandat….
decembrie 18, 2009 la 12:28
Nu conteaza cand se va termina, problema va fi aceeasi: sa mergem sau nu la referendum, in conditiile in care unele modificari le-am vrea dar pe altele le-am rejecta?
decembrie 18, 2009 la 13:22
Raspunsul va trebui sa il aiba fiecare atunci cand va vedea intreaga constructie a Constitutiei. Dar daca nu va fi un vot prealabil cu 2/3 in Parlament, nici nu se ajunge la referendum.
decembrie 18, 2009 la 03:11 |
Domnule Voicu, interesante precizarile Dvs. As avea cateva intrebari de ordin tehnic.
1. Ce inseamna in mod practic majoritatea opozitiei in Senat? Poate Senatul bloca, amana, modifica legi propuse de guvern?
2. Ce ar insemna daca prin accident o lege legata de asumarea raspunderii ar pica?
3. In legatura cu ordonantele de urgenta, ce puteti face ca ele sa nu intre in vigoare?
4. nu in ultimul rind si poate cel mai important. Citisem tot la Dvs si nu stiu daca am inteles corect: este adevarat ca guvernul poate printr-o simpla ordonanta de urgentamodifica o lege organica, ma refer la legea electorala, in utima luna inaintea noilor alegeri parlamentare, fara ca parlamentul sau altcineva sa se mai poata impotrivi?
Va multumesc pentru lamuriri.
decembrie 18, 2009 la 12:19 |
1. Sigur ca totul depinde de prezenta, practic inseamna ca cine se mobilizeaza mai bie are majoritate. Dar, teoretic, se pot respinge toate legile care tin de Senat ca si camera decizionala.
2. Legile legate de angajarea raspunderii nu pot pica. Se poate depunde motiune de cenzura si atunci pica si legile, si Guvernul. Dar legea nu poate fi amendata sau respinsa, nici nu se dezbate
decembrie 18, 2009 la 13:24 |
Scuze, in continuare
3. Se pot respinge in Parlament dar, asa cum ati sesizat, dupa ce produc efecte. Din pacate nu prea avem solutii
4. Da, se poate. Asa s-a intamplat si cu referendumul cu Parlamentul
decembrie 18, 2009 la 03:26 |
P.S. Uitasem ceva: curand vor avea loc alegeri intermediare pentru locul lasat liber de Bogdan Olteanu (si poate vor mai fi asemenea bye-elections in viitor). Acolo cum se desemneaza castigatorul: intr-un scrutin sau in doua?
decembrie 18, 2009 la 12:19 |
Majoritar intr-un tur.
decembrie 18, 2009 la 09:22 |
Domnule VOICU,
Romanii care au votat PNL si PSD se simt, probabil, dezamagiti si mintiti. De ce parlamentarii care apartin acestor doua formatiuni politice nu au curajul sa duca demersul pana la capat: dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate ?
Curajul si „pieptul voios de pionier” au fost numai pentru campanie ?
Lsati, cu buna stiinta, Romania, pe mana cui ?
decembrie 18, 2009 la 10:12 |
@Marin
Crezi ca alegerile anticipate ar da o alta configuratie politica in Parlament? Eu nu. Ca sa nu zic ca tot Basescu ar fi cel care ar desemna primul-ministru. Si atunci?
decembrie 18, 2009 la 10:56
@Lilick
Atunci sa inteleg ca, trebuie sa ne resemnam si sa spunem „ASTA ESTE !”, „VOM TRAI SI VOM VEDEA”
decembrie 18, 2009 la 12:20 |
Dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate se pot face daca se resping niste guverne. Am respinge bucurosi guvernul Boc4, dar de data asta nu mai avem voturi suficiente.
decembrie 18, 2009 la 13:25
Pentru a obtine voturile necesare aplicati tactica adversarului
decembrie 18, 2009 la 13:41
Adica sa racoleze eventuali tradatori?
decembrie 18, 2009 la 12:25 |
”Lsati, cu buna stiinta, Romania, pe mana cui ?” Pe mana UDMR. Astia sarind in alta barca, fosta opozitie nu mai are majoritate…
decembrie 18, 2009 la 12:41 |
Mihai,
Eu nu înţeleg un lucru: de ce angajarea răspunderii ministeriale nu produce efecte la nivelul conştiinţei publice? Întreb asta pentru că văd că Boc şi ai lui pot să-şi asume orice bazaconii (doar au făcut destule ,,angajări” ale răspunderii şi în 2009), fără să suporte repercusiuni. Lumea tot îi votează. Conşientizarea presupune un oarecare efort, ştiu asta, dar să accepţi toate cinismele guvernului Boc fără să crâcneşti, să protestezi, să ripostezi în vreun fel, ca cetăţean simplu, e dincolo de limita de înţelegere. Măcar la urna de vot s-o faci, dacă altă ocazie n-ai. Uite, acum PD se laudă că, deşi Boc a luat măsuri nepopulare (concedii fără salariu, reduceri ale veniturilor, mărirea CAS, creşetera şomajului), tot şeful lui de la Cotroceni a fost primul în preferinţele ,,românilor”. De aceea zic: de unde această pornire spre auto-flagelare a compatrioţilor noştri?
decembrie 18, 2009 la 13:25 |
Cred ca pentru ca s-a votat pe emotii de genul comunisti, moguli si nu pe rezultate ale politicilor.
decembrie 18, 2009 la 15:43 |
In Gara de Nord, azi, oamenii apladau cand in difuzoare se anunta ca urmeaza sa mai plece un tren dupa sute de minute de intarziere.
Nimeni insa nu a cerut demisia berceanului demis deja de doua ori.
Spune si asta ceva despre „această pornire spre auto-flagelare a compatrioţilor noştri”.
decembrie 18, 2009 la 13:36 |
mihaivoicu 🙂
„….pentru ca s-a votat pe emotii de genul comunisti, moguli si nu pe rezultate ale politicilor.”
NU-I CHIAR ASA 😉
majoritatea a votat pentru schimbarea lui „traian nebreazu” si bocului, insa PD a fost „ajutat” de serviciile statului sa nu IASA CE AU „VOTAT ROMANII”.
Suntem in situatia de din’naninte….. de mascarada electorala, trei luni pierdute din viata „romanilor” circ pt care „romanul” a platit si plateste.
P.S.Boc a facut teleconferinta „Zapezii”, doar cu prefectii Pd ? fara L
Afara ninge ! ninge-n decembrie 😉
decembrie 18, 2009 la 13:44 |
decembrie 18, 2009 la 14:08 |
Asta-i viforul care trebuie :
decembrie 18, 2009 la 20:54 |
Când centrul de greutate al unui guvern este foarte jos, apare fenomenul Hopa Mitică (sau Emilică), cade jos, dar nu se strică şi-n picioare se ridică. personal eu nu pot să înţeleg, democratic gândind, de ce funcţia prezidenţială influenţează compoziţia Guvernului?
Doamna Dragotescu a spus aseară o chestiune interesantă, că-i plăcea foarte mult domnul Emil Boc înainte să fie preşedinte de partid. Trebuie să spun că şi eu sunt în aceiaşi situaţie… Înainte de a deveni lider de partid, domnul Boc mi se părea una din vocile cele mai curate din politică, nu exagera, avea logică, greutate, înţelepciune… La fel domnul Geoană, înainte de a începe să-şi dorească şefia partidului, era un om stilat, elegant… model de om politic. Chiar şi domnul Crin Antonescu era cu totul altă persoană înainte să ajungă ministru, avea o eleganţă sensibilă care îl punea automat în vârful eleganţei politice. Nu înţeleg ce se întâmplă în ţara asta! Până şi eu simt că m-am schimbat, că sunt mult mai nervos şi mai dur decât este necesar… aproape că nu mă recunosc.
decembrie 20, 2009 la 19:25 |
Guvernul este imaginea PDL – un bordel cu prostituate ieftine moral dar decontate scump de ţară!
http://seasonstraveler.wordpress.com/2009/12/18/crucea-de-piatra/