Primul test pentru actuala majoritate pare sa mearga prost. Bugetul este macelarit, acesta este termenul cel mai sugestiv, in comisiile parlamentare. Si este interesant nu doar ca opozitia isi trece amendamentele pe banda rulanta, dar guvernul nici macar opozitie nu se poate numi, pentru ca sunt extrem de dezorganizati la vot si, uneori, chiar complici la modificarile de buget.
Bugetul apararii a fost crescut, prin eliminarea sediului de 30 milioane de euro al SPP. Bugetul agriculturii a fost marit pentru asigurarea subventiilor, aici nu stiu exact din ce sursa. Bugetul Ministerului Culturii a fost marit, prin taierea penisurilor domnului Patapievici (scuze, dar nu m-am putut abtine, asta a fost modificarea ce mai tare!). Mai toate amendamentele pentru constructiile de biserici au trecut, dar asta nu e neaparat in regula. Bugetul sanatatii a fost marit de la 3,2% la 4% din PIB.
Si acum a venit punctul de pensie. UDMR, partener de guvernare cu PD, protestase public impotriva inghetarii pensiilor si amenintase cu boicotarea votului la bugetul asigurarilor sociale. Votul din comisiile de munca a fost dat fara voturi impotriva, ceea ce pe Boc l-a descumpanit vizibil.
Sigur ca aceste amendamente vor trece din nou prin comisiile reunite de buget-finante si, evident, prin plen. Iar in comisiile de buget finante mai avem de sustinut cateva amendamente dragi noua, de exemplu eliminarea impozitului forfetar.
Si raportul de forte in comisiile de buget-finante este de 24-21 pentru opozitie, asa ca …
Cum se va descurca domnul Boc?
Etichete: Boc, buget, comisii parlamentare, impozit forfetar, Parlament, pensii
ianuarie 6, 2010 la 16:58 |
Cum stie domnia sa mai bine : va cumpara votul ! 🙂
ianuarie 6, 2010 la 17:05 |
corecta aprecierea de mai sus!
Adica exact ce scriau azi jurnalistii cand se refereau la discutii cu PNL pentru alocarea de bani in diverse colegii! Dumneavoastra nu ati auzit nimic? Nici nu ati citit nimic in presa?
ianuarie 6, 2010 la 19:32 |
Sigur ca am auzit. Nu pot, desigur, sa bag eu mana in foc pentru toti parlamentarii opozitiei. Pot sa va spun doar ca am decis la nivel de partid sa ne sustinem amendamentele in care credem, impozit forfetar, reducere CAS, TVA redus pentru constructiile noi etc etc
ianuarie 6, 2010 la 17:07 |
„Actuala Majoritate” o fi pentru un buget performant menit să panseze rănile financiare ale României (deja fac poezie) sau ca „nişte unii” să ocupe „nişte posturi”?
ianuarie 6, 2010 la 19:32 |
Raspunsul il deducem din buget. Este unul de supravietuire si nu unul de relansare economica
ianuarie 6, 2010 la 17:18 |
Credeti ca il intereseaza pe d-l Boc bugetul?Credeti ca este interesat PDL-ul de varianta de buget care se va adopta?Credeti ca intereseasa realmente pe cineva din tara asta legea bugetului?Credeti ca este o lege in Romania care sa fie respectata in litera si spiritul ei?
Daca intradevar vor fi articole sau amendamente care sa nu le convina are guvernul fara de numar metode de a inlocui sau modifica sau inmormanta sau in ultima instanta de a nu respecta acele articole de lege care nu convin.
ianuarie 6, 2010 la 19:33 |
Asa este, dar acum e mai complicat. Boc trebuie sa mearga cu bugetul la FMI pe 18 ianuarie, altfel are probleme. De aceea este toata ziua in Parlament, dupa aceea nu-l mai vedem.
ianuarie 7, 2010 la 01:19
Nu are Boc nici o problema.Daca FMI nu aproba nici acum transa restanta (desi eu cred ca FMI va accepta indiferent de forma in care este votat bugetul)atunci guvernul se va imprumuta fara nici o retinere si fara nici o problema de pe piata bancara.
Datoria publica a statului(35% din PIB-ul anual) este inca departe de cifra admisa in UE(60%) desi si acest 60% este doar orientativa(Grecia are datoria publica de 120% din PIB si UE o va ajuta sa o reduca).Sigur ca in alte tari aceste imprumuturi se folosesc pentru investitii in infrastructura iar la noi se folosesc pentru salarii,sporuri,ajutoare sociale(adica pentru consum).
Dar ce conteaza daca deocamdata se rezolva aceste probleme minore.
ianuarie 6, 2010 la 17:23 |
Sincer, pe mine ma doare in frane unde e majoritatea. In fapt, ea este in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Satisfactia ce se degaja din postarea dumneavoastra nu ma ajuta catusi de putin. Eu nu am nevoie din partea PNL-ului de replici savuroase ci de fapte concrete.
Faptul ca practicati odihna statului pe margine cand vi se propune sa alergati pe teren ca sa marcati goluri va cam descalifica in ochii mei, cel putin pentru moment.
Imi pare rau, dar asa vad eu treaba.
Cu stima,
ianuarie 6, 2010 la 19:35 |
Noi, cei de la PNL, ne-am propus cateva amendamente pentru actuala lege a bugetului. Pana acum le-am cam trecut, mai avem cateva care tin de comisiile de buget-finante si le vom sustine acolo. Nu prea vad unde e statul pe margine, imi pare rau.
ianuarie 7, 2010 la 01:23
Le-ati trecut in comisii dar treaba asta este ca o joaca nevinovata de copii.
ianuarie 6, 2010 la 17:39 |
Asta e post de colectie, Mihai. =))
Just thanks! Vintage stuff!
ianuarie 6, 2010 la 17:50 |
Incercati sa taiati si de la serviciile secrete! Pliz, pliz, pliz! Ce naiba ne trebuie atita amar de „profesionisti” acolo?! Chiar nu stiti cu ce se ocupa „profesionistii” aia si ce privilegii incredibile se vintura pe acolo?
ianuarie 6, 2010 la 19:36 |
Da, da, tocmai am taiat noul sediu SPP in valoare de 30 milioane euro.
ianuarie 6, 2010 la 20:13
Felicitari! 🙂
ianuarie 6, 2010 la 18:25 |
Am o sugestie, tehnica. Riscul cel mai mare este ca odata trecut bugetul, Boc sa-l re-macelareasca la loc, prin ordonante de urgenta. As sugera sa introduceti un articol, in legea bugetului, care sa limiteze posibilitatea de rectificarilor prin OUG; ceva de genul „In cazuri exceptionale care necesita rectificarea de urgenta bla bla bla … rectificarea bugetuli prin OUG se poate face numai cu aprobarea prealabila a comisilor de buget si finante”. CCR a spus la un moment dat (cand Dl. Tariceanu a anulat prin OUG salariile profesorilor) ca guvernul nu poate contrazice prin OUG vointa expresa a Parlamentului. Printr-un astfel de articol, Parlamentul isi exprima „vointa expresa” de a fi implicat in orice rectificare bugetara, ceea ce mi se pare normal din punct de vedere politic. Just my two cents.
Si, intr-adevar, mi se par cam deplasate toate cheltuielie pentru biserici, si mai ales ca sunt adoptate pe banda…
ianuarie 6, 2010 la 19:37 |
Legea responsabilitatii fiscale rezolva asta, rezolva si alocarile politice catre primarii. Si nu are cum sa o evite, ca e conditie de la FMI.
ianuarie 6, 2010 la 18:42 |
De acum incep telefoanele sa zbarnaie, oferte , santaj si promisiuni, maine , acelasi raport de forte s-ar putea modifica in favoarea etalonului de performanta si moralitate politica , E-Mil Bock 😉
ianuarie 6, 2010 la 19:37 |
Se poate sa fie asa. Nu garantez pentru toti colegii mei.
ianuarie 6, 2010 la 18:52 |
De fapt problema e nu cum se va descurca domnul Boc ci cum ne vom descurca noi …
Nu cred neaparat ca PNL trebuia sa fie pe teren, la „marcat goluri” asa cum sugereaza @keep it simple insa, altfel, preocuparea sa e justificata
ianuarie 6, 2010 la 19:38 |
Terenul sunt comisiile deocamdata. Si iti garantez ca suntem acolo fara absente.
ianuarie 6, 2010 la 19:18 |
Domnule VOICU,
Parafrazandu-l pe d-l BOC, putem spune ca majoritatea este pe taramul relativitatii.
Avand in vedere ca pe scena politica romaneasca au ajuns unii indivizi ale caror trasaturi de caracter sunt relative, probabil ca DIACOMESCUMARIUS are dreptate; BOC va cumpara VOT cu VOT
ianuarie 6, 2010 la 19:38 |
Sigur, asa cum am mai raspuns sunt constient ca exista acest pericol.
ianuarie 6, 2010 la 20:27 |
OK, o rază de speranţă…
Mai nou, după ciuruiala populară, administrată de şeful lui suprem, piticul major, sau premier, se laudă cu deratizarea economiei, respectiv cu falimentarea celor n-au suportat forfetarul.
Aşadar, cu noi, „ciuruiţii” lui Pârţescu şi „deratizaţii” lui Boc-ciului, cum rămâne?!
Scăpăm de forfetar sau nu?!
Că de ocupantul cuibului de mitralieră, slabe speranţe… Deocamdată!
Paralmentul să reziste, că doar acolo mai e nădejdea…
ianuarie 7, 2010 la 12:27 |
Daca scapam de forfetar vom afla in cateva zile. Depinde de comisiile de buget si apoi de plen.
ianuarie 7, 2010 la 00:19 |
@ Mihai Voicu
Apropo de buget… apar nişte cifre surprinzătoare la capitolul şomeri.
Am şi eu o „sarcină politică” în legătura Parlament Guvern. 😀
Mă gândesc la o interpelare din partea PNL către Ministerul de Finanţe care să ofere cifra celor de peste 18 ani care nu sunt înregistraţi în anul 2009 cu nici un venit (eventual pe cei cu venit ca să-i aflăm, prin scădere, pe cei fără venit). Această cifră ar trebui să ne ofere o idee despre cei care nu au loc de muncă. Bănuiesc că şomerii sunt doar cei aflaţi în plată, altfel nu văd cum ar putea fi mai puţin de un milion.
Desigur, exprim o rugăminte.
ianuarie 7, 2010 la 12:26 |
Pot sa fac eu interpelarea imediat dupa ce se deschide sesiunea ordinara, la 1 februarie. Chiar sunt curios. Dar trebuie sa o fac catre Ministerul Muncii, la ei sunt datele.
ianuarie 7, 2010 la 12:49 |
Aici e şpilul… Ministerul Muncii nu-i poate avea în statistici decât pe cei care s-au înregistrat ca fiind şomeri. Asta înseamnă că este nevoie de un anumit articol al codului muncii prin care s-a închis cartea de muncă. Ei nu au statistica celor care nu au loc de muncă. Plus că nu poţi socoti patronii ca fiind şomeri şi nici interpreţii de manele şi nici scriitorii, nici ţăranii… toate aceste persoane care au venituri deşi nu au loc de muncă. Important este de văzut câţi români majori trăiesc în România fără a avea nici un fel de venit, nici din salariu, nici de pensie, nici din altfel de surse. Eu unul nu am nici un fel de venit şi sunt convins că nu figurez la Ministerul Muncii, pentru că nu m-am înscris ca şomer.
ianuarie 7, 2010 la 12:51
Atunci o sa imi raspunda, comod, ca nu au date. Incerc la ambele ministere si vedem ce iese.
ianuarie 7, 2010 la 13:13 |
Am putea avea 700.000 şomeri în plată şi peste 7 milioane de români fără nici un fel de venit. Guvernul se îngrijorează de cei 700.000 pentru că trebuie să le dea banii (aici vorbim despre asigurări, deci guvernul nu le dă ca pomană banii), dar nu are nici o grijă asupra restului cetăţenilor care nu primesc nici un ajutor. Pentru ei nu este nevoie de bani ci de soluţia unui trai decent şi demn, fie prin încurajarea locurilor de muncă în domenii pe care statul le-a ocolit, cum ar fi cultura, fie prin echilibrarea construcţiilor sociale…
ianuarie 7, 2010 la 14:23 |
pe mine ma enerveaza la culmea chestia cu bisericile.
DE CE sustine statul roman o anumite religie (sunt ortodox, by the way), in detrimentul altora?
de ce se fac biserici DIN BANI PUBLICI?
sa scoata credinciosii bani din buzunar, si n-au decat sa-si faca cate o mie de biserici in fiecare cartier din fiecare oras. sau moschei. sau temple, sau ce le-o trece lor prin cap.
din cate stiam, Romania inca este un stat LAIC! nu o anexa a BOR.
bine, nu va intreb de ce sustin politicienii romani risipa cu bisericile, ca e clar motivul.
ianuarie 7, 2010 la 16:55 |
[…] Mihai Voicu scrie pe blog despre majoritatea parlamentară. […]