Unde e majoritatea?

Primul test pentru actuala majoritate pare sa mearga prost. Bugetul este macelarit, acesta este termenul cel mai sugestiv, in comisiile parlamentare. Si este interesant nu doar ca opozitia isi trece amendamentele pe banda rulanta, dar guvernul nici macar opozitie nu se poate numi, pentru ca sunt extrem de dezorganizati la vot si, uneori, chiar complici la modificarile de buget.

Bugetul apararii a fost crescut, prin eliminarea sediului de 30 milioane de euro al SPP. Bugetul agriculturii a fost marit pentru asigurarea subventiilor, aici nu stiu exact din ce sursa.  Bugetul Ministerului Culturii a fost marit, prin taierea penisurilor domnului Patapievici (scuze, dar nu m-am putut abtine, asta a fost modificarea ce mai tare!). Mai toate amendamentele pentru constructiile de biserici au trecut, dar asta nu e neaparat in regula. Bugetul sanatatii a fost marit de la 3,2% la 4% din PIB.

Si acum a venit punctul de pensie. UDMR, partener de guvernare cu PD, protestase public impotriva inghetarii pensiilor si amenintase cu boicotarea votului la bugetul asigurarilor sociale. Votul din comisiile de munca a fost dat fara voturi impotriva, ceea ce pe Boc l-a descumpanit vizibil.

Sigur ca aceste amendamente vor trece din nou prin comisiile reunite de buget-finante si, evident, prin plen. Iar in comisiile de buget finante mai avem de sustinut cateva amendamente dragi noua, de exemplu eliminarea impozitului forfetar.

Si raportul de forte in comisiile de buget-finante este de 24-21 pentru opozitie, asa ca …

Cum se va descurca domnul Boc?

Etichete: , , , , ,

32 răspunsuri to “Unde e majoritatea?”

 1. diaconescumarius Says:

  Cum stie domnia sa mai bine : va cumpara votul ! 🙂

 2. ion Says:

  corecta aprecierea de mai sus!
  Adica exact ce scriau azi jurnalistii cand se refereau la discutii cu PNL pentru alocarea de bani in diverse colegii! Dumneavoastra nu ati auzit nimic? Nici nu ati citit nimic in presa?

  • mihaivoicu Says:

   Sigur ca am auzit. Nu pot, desigur, sa bag eu mana in foc pentru toti parlamentarii opozitiei. Pot sa va spun doar ca am decis la nivel de partid sa ne sustinem amendamentele in care credem, impozit forfetar, reducere CAS, TVA redus pentru constructiile noi etc etc

 3. Bibliotecaru Says:

  „Actuala Majoritate” o fi pentru un buget performant menit să panseze rănile financiare ale României (deja fac poezie) sau ca „nişte unii” să ocupe „nişte posturi”?

 4. tibi Says:

  Credeti ca il intereseaza pe d-l Boc bugetul?Credeti ca este interesat PDL-ul de varianta de buget care se va adopta?Credeti ca intereseasa realmente pe cineva din tara asta legea bugetului?Credeti ca este o lege in Romania care sa fie respectata in litera si spiritul ei?
  Daca intradevar vor fi articole sau amendamente care sa nu le convina are guvernul fara de numar metode de a inlocui sau modifica sau inmormanta sau in ultima instanta de a nu respecta acele articole de lege care nu convin.

  • mihaivoicu Says:

   Asa este, dar acum e mai complicat. Boc trebuie sa mearga cu bugetul la FMI pe 18 ianuarie, altfel are probleme. De aceea este toata ziua in Parlament, dupa aceea nu-l mai vedem.

   • tibi Says:

    Nu are Boc nici o problema.Daca FMI nu aproba nici acum transa restanta (desi eu cred ca FMI va accepta indiferent de forma in care este votat bugetul)atunci guvernul se va imprumuta fara nici o retinere si fara nici o problema de pe piata bancara.
    Datoria publica a statului(35% din PIB-ul anual) este inca departe de cifra admisa in UE(60%) desi si acest 60% este doar orientativa(Grecia are datoria publica de 120% din PIB si UE o va ajuta sa o reduca).Sigur ca in alte tari aceste imprumuturi se folosesc pentru investitii in infrastructura iar la noi se folosesc pentru salarii,sporuri,ajutoare sociale(adica pentru consum).
    Dar ce conteaza daca deocamdata se rezolva aceste probleme minore.

 5. keep it simple Says:

  Sincer, pe mine ma doare in frane unde e majoritatea. In fapt, ea este in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
  Satisfactia ce se degaja din postarea dumneavoastra nu ma ajuta catusi de putin. Eu nu am nevoie din partea PNL-ului de replici savuroase ci de fapte concrete.
  Faptul ca practicati odihna statului pe margine cand vi se propune sa alergati pe teren ca sa marcati goluri va cam descalifica in ochii mei, cel putin pentru moment.

  Imi pare rau, dar asa vad eu treaba.

  Cu stima,

  • mihaivoicu Says:

   Noi, cei de la PNL, ne-am propus cateva amendamente pentru actuala lege a bugetului. Pana acum le-am cam trecut, mai avem cateva care tin de comisiile de buget-finante si le vom sustine acolo. Nu prea vad unde e statul pe margine, imi pare rau.

 6. Anca Says:

  Asta e post de colectie, Mihai. =))
  Just thanks! Vintage stuff!

 7. Lulutza Says:

  Incercati sa taiati si de la serviciile secrete! Pliz, pliz, pliz! Ce naiba ne trebuie atita amar de „profesionisti” acolo?! Chiar nu stiti cu ce se ocupa „profesionistii” aia si ce privilegii incredibile se vintura pe acolo?

 8. Laura Says:

  Am o sugestie, tehnica. Riscul cel mai mare este ca odata trecut bugetul, Boc sa-l re-macelareasca la loc, prin ordonante de urgenta. As sugera sa introduceti un articol, in legea bugetului, care sa limiteze posibilitatea de rectificarilor prin OUG; ceva de genul „In cazuri exceptionale care necesita rectificarea de urgenta bla bla bla … rectificarea bugetuli prin OUG se poate face numai cu aprobarea prealabila a comisilor de buget si finante”. CCR a spus la un moment dat (cand Dl. Tariceanu a anulat prin OUG salariile profesorilor) ca guvernul nu poate contrazice prin OUG vointa expresa a Parlamentului. Printr-un astfel de articol, Parlamentul isi exprima „vointa expresa” de a fi implicat in orice rectificare bugetara, ceea ce mi se pare normal din punct de vedere politic. Just my two cents.

  Si, intr-adevar, mi se par cam deplasate toate cheltuielie pentru biserici, si mai ales ca sunt adoptate pe banda…

  • mihaivoicu Says:

   Legea responsabilitatii fiscale rezolva asta, rezolva si alocarile politice catre primarii. Si nu are cum sa o evite, ca e conditie de la FMI.

 9. Marius Mina Says:

  De acum incep telefoanele sa zbarnaie, oferte , santaj si promisiuni, maine , acelasi raport de forte s-ar putea modifica in favoarea etalonului de performanta si moralitate politica , E-Mil Bock 😉

 10. ADRIAN C Says:

  De fapt problema e nu cum se va descurca domnul Boc ci cum ne vom descurca noi …
  Nu cred neaparat ca PNL trebuia sa fie pe teren, la „marcat goluri” asa cum sugereaza @keep it simple insa, altfel, preocuparea sa e justificata

 11. MARIN Says:

  Domnule VOICU,
  Parafrazandu-l pe d-l BOC, putem spune ca majoritatea este pe taramul relativitatii.
  Avand in vedere ca pe scena politica romaneasca au ajuns unii indivizi ale caror trasaturi de caracter sunt relative, probabil ca DIACOMESCUMARIUS are dreptate; BOC va cumpara VOT cu VOT

 12. Toni Says:

  OK, o rază de speranţă…
  Mai nou, după ciuruiala populară, administrată de şeful lui suprem, piticul major, sau premier, se laudă cu deratizarea economiei, respectiv cu falimentarea celor n-au suportat forfetarul.
  Aşadar, cu noi, „ciuruiţii” lui Pârţescu şi „deratizaţii” lui Boc-ciului, cum rămâne?!
  Scăpăm de forfetar sau nu?!
  Că de ocupantul cuibului de mitralieră, slabe speranţe… Deocamdată!
  Paralmentul să reziste, că doar acolo mai e nădejdea…

 13. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Apropo de buget… apar nişte cifre surprinzătoare la capitolul şomeri.

  Am şi eu o „sarcină politică” în legătura Parlament Guvern. 😀

  Mă gândesc la o interpelare din partea PNL către Ministerul de Finanţe care să ofere cifra celor de peste 18 ani care nu sunt înregistraţi în anul 2009 cu nici un venit (eventual pe cei cu venit ca să-i aflăm, prin scădere, pe cei fără venit). Această cifră ar trebui să ne ofere o idee despre cei care nu au loc de muncă. Bănuiesc că şomerii sunt doar cei aflaţi în plată, altfel nu văd cum ar putea fi mai puţin de un milion.

  Desigur, exprim o rugăminte.

  • mihaivoicu Says:

   Pot sa fac eu interpelarea imediat dupa ce se deschide sesiunea ordinara, la 1 februarie. Chiar sunt curios. Dar trebuie sa o fac catre Ministerul Muncii, la ei sunt datele.

  • Bibliotecaru Says:

   Aici e şpilul… Ministerul Muncii nu-i poate avea în statistici decât pe cei care s-au înregistrat ca fiind şomeri. Asta înseamnă că este nevoie de un anumit articol al codului muncii prin care s-a închis cartea de muncă. Ei nu au statistica celor care nu au loc de muncă. Plus că nu poţi socoti patronii ca fiind şomeri şi nici interpreţii de manele şi nici scriitorii, nici ţăranii… toate aceste persoane care au venituri deşi nu au loc de muncă. Important este de văzut câţi români majori trăiesc în România fără a avea nici un fel de venit, nici din salariu, nici de pensie, nici din altfel de surse. Eu unul nu am nici un fel de venit şi sunt convins că nu figurez la Ministerul Muncii, pentru că nu m-am înscris ca şomer.

   • mihaivoicu Says:

    Atunci o sa imi raspunda, comod, ca nu au date. Incerc la ambele ministere si vedem ce iese.

  • Bibliotecaru Says:

   Am putea avea 700.000 şomeri în plată şi peste 7 milioane de români fără nici un fel de venit. Guvernul se îngrijorează de cei 700.000 pentru că trebuie să le dea banii (aici vorbim despre asigurări, deci guvernul nu le dă ca pomană banii), dar nu are nici o grijă asupra restului cetăţenilor care nu primesc nici un ajutor. Pentru ei nu este nevoie de bani ci de soluţia unui trai decent şi demn, fie prin încurajarea locurilor de muncă în domenii pe care statul le-a ocolit, cum ar fi cultura, fie prin echilibrarea construcţiilor sociale…

 14. dracu Says:

  pe mine ma enerveaza la culmea chestia cu bisericile.

  DE CE sustine statul roman o anumite religie (sunt ortodox, by the way), in detrimentul altora?
  de ce se fac biserici DIN BANI PUBLICI?
  sa scoata credinciosii bani din buzunar, si n-au decat sa-si faca cate o mie de biserici in fiecare cartier din fiecare oras. sau moschei. sau temple, sau ce le-o trece lor prin cap.

  din cate stiam, Romania inca este un stat LAIC! nu o anexa a BOR.

  bine, nu va intreb de ce sustin politicienii romani risipa cu bisericile, ca e clar motivul.

 15. Bloguri Liberale – 7 ianuarie « Blogatu Says:

  […] Mihai Voicu scrie pe blog despre majoritatea parlamentară. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: