Am scris ieri despre cateva amendamente la buget care au fost acceptate in diverse comisii. Nu sunt voturi finale si definitive, dar este interesant aspectul politic al adoptarii acestora. Unele dintre acestea nici macar nu sunt convins ca sunt prea grozave. Nu cred, de exemplu, ca o crestere a bugetului Ministerului Apararii, in vreme de criza, este un lucru absolut necesar.
Am omis insa un amendament care a fost acceptat, ceva ce PNL a sustinut in campania electorala si care a fost trecut cu majoritatea pe care o avem in comisiile de munca. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, masura liberala ce va putea contribui la crearea de noi locuri de munca.
Putem face o discutie despre sursele de finantare, dincolo de convingerea, bazata pe experiente concrete, ca taxe mai mici in zona angajat-angajator vor aduce de fapt mai multi bani la buget. Locuri de munca din zona gri vor putea sa apara mai la suprafata, in plus fata de aparitia a noi locuri de munca. Am mai spus ca bugetele serviciilor secrete sunt disproportionat de mari. Nu este normal, de asemenea, ca in zona bugetara unii sa aiba prime de vacanta, dupa un sistem discriminatoriu ce nu poate fi explicat.
Nu vreau sa fiu insa excesiv de optimist cu privire la rezultatul final. Tensiunea in tabara guvernamentala este mare. Sebastian Vladescu ameninta cu demisia. Boc este cu nervii la pamant si sta toata ziua in Parlament, rugandu-se de propriile grupuri parlamentare pentru voturi. Cred ca vor arunca totul in sedinta de plen.
Si daca cumva fac o mobilizare exemplara si castiga la vot, pentru ca in fond sunt un pic mai multi, nu am o problema. Acestea sunt regulile democratice. Am o problema cu scamatoriile presedintelui de sedinta, care va refuza sa verifice cvorumul, va refuza sa faca apel nominal si va numara voturile dupa criterii proprii pentru ca, fiind sedinta comuna, nu se poate vota electronic.
Asteptam cu interes.
Etichete: buget, CAS, demisie, locuri de munca, Parlament, Vladescu, vot
ianuarie 7, 2010 la 14:02 |
Si ce daca trece bugetul? Ce-i impiedeca sa nu-l respecte? Opozitia care a abilitat guvernul sa dea ordonante? Mass-media cumparata cu moguli cu tot? Poporul turmentat? FMI? NATO? UNESCO? UNICEF? ONU? Asi. Singurii care se vor opune sunt „clanurile” si „economia subterana”. Cum? Prin greva fiscala generalizata(sic!)
ianuarie 7, 2010 la 18:31 |
Legea raspunderii fiscale, conditie pusa de FMI, ii cam impiedica sa faca rectificari dupa bunul plac
ianuarie 7, 2010 la 14:21 |
Domnule VOICU,
Permiteti-mi sa fac cateva comentarii punctuale la problemele expuse de dvs. si anume:
1.Bugetul Ministerului Apararii nu trebuie sa constituie nici-odata subiect de discutie, indiferent daca este situatie de criza. Romania, ca stat membru al NATO, si implicit Armata Romana trebuiesc sa raspunda unor angajamente si sa corespunda unor standarde operationale cu care nu este de glumit. Nu uitati ca, spre deosebire de trecut, Armata Romana are ostasi care, in teatrele de actiuni militare ne reprezinta cu pretul jerfei supreme.
Problema este daca majorarea bugetului s-a facut in baza unor proiecte (programe, politici de aparare) bine argumentate atat din punct de vedere al derularii lor cat si al sustenabilitatii financiare.
2.Preluarea ideii de reducere a taxelor in zona angajat-angajator, stiu ca apartine PNL, iar faptul ca a fost preluata este un lucru extraordinar. Ceea ce trebuie facut in continuare este identificarea unor solutii prin care la „omul de rand” sa ajunga informatia ca aceasta reducere a taxelor este rodul politicii liberale.
3.Referitor la primele de vacanta, va propun sa nu ne hazardam deocamdata. Parca vad ca la o luna dupa aprobarea bugetului se va da o OUG prin care romanii vor afla ca primele de vacanta vor exista doar in lumea virtuala. Doar chestiuni din acestea sau mai intamplat.
4.Este foarte adevarat ca in PDL au aparut „mugurii” nemultumirilor care coroborati cu amenintarile si nemultumirile unor reprezentanti ai Guvernului din afara PDL i-au creat stari de insomnii d-lui BOC. Dar, vorba romanului „CUM ITI ASTERNI, ASA DORMI !”
5.Referitor la scamatoriile presedinetlui de sedinta, personal cred in abilitatea, inteligenta si rigurozitatea reprezentantilor PNL din Parlament. Fiind o chestiune de bucatarie interna la care noi „oamenii de rand” nu avem cum sa venim in sprijinul dvs., cred in puterea PNL de a destabiliza o astfel de atitudine, daca ea va exista.
SI EU ASTEPT CU INTERES sa vad ce se va intampla !
ianuarie 7, 2010 la 18:35 |
1. Nu ma opun neaparat, nu ma pricep la armata si inzestrare si recunosc asta.
2. Da, corect, altfel nu am facut nimic. Sa vorbim despre asta de cate ori putem pe la TV
3. La cum il stiu eu pe Blaga, nu vad sa se taie primele de vacanta de la MAI
4.Candidatura lui Prigoana pare a fi motiv de declansare a unor discutii interesanta
5. Multumim!
ianuarie 7, 2010 la 14:46 |
UDMR castiga cel mai mult din situatia asta si bugetul va trece in forma proiectului guvernamental. sunt prea multe interese sa nu fie asa.
eu ma intreb cine va salva democratia??? PSD si PNL in parlament sau societatea civila nervoasa si la capatul rabdarii in strada????
ianuarie 7, 2010 la 17:03 |
Care ‘societate civila’, domnule? Ma faceti sa zambesc. Sindicatele fac mumos mai ceva ca Bibico, ‘deontologii’ se ocupa de ‘reformarea statului’ decretata de la Cotroceni, iar mult-pomenitul „popor’ inghite cam tot ce i se cere.
ianuarie 7, 2010 la 18:35 |
Cu totii pot contribui cu cate cava!
ianuarie 7, 2010 la 15:13 |
Sa nu ne bucuram inainte! Sa dea Dumnezeu sa iasa cum dorim si sa nu existe tradari pe promisiuni de fonduri! Degeaba e aprobat in comisie amendamentul daca nu iese la vot in plen!
ianuarie 7, 2010 la 15:50 |
LA MULTI ANI !
ianuarie 7, 2010 la 18:36 |
Da, insa iesitul la vot poate fi alterat de presedintele de sedinta. De urmarit, ca iese cu scandal
ianuarie 7, 2010 la 17:02 |
Bugetul va trece lejer chiar daca nu sunt aprobate amendamentele sustinute de opozitie si, cu jumatate de gura, chiar de UDMR. De ce se va intampla asta? Din acelasi motiv pentru care a fost votat insusi guvernul cu o majoritate confortabila.
ianuarie 7, 2010 la 18:37 |
La votul guvernului a contribuit si frica de anticipate, cee ce acum nu mai exista
ianuarie 7, 2010 la 17:26 |
@liviu
probabil ca si nomenclatura PCR a zambit in primele zile din decmbrie 1989……………………..dupa aceea a tremurat un pic dar si-a revenit
ianuarie 8, 2010 la 00:21 |
scrieti numai minciuni,Traian Basescu este presedinte!
ianuarie 8, 2010 la 00:48 |
Give HIM a big round of applause!
Numele de Traian Basescu nu e pomenit in acest post, de altfel.