Leapsa feminista sau ce se intampla cand Alina Gorghiu n-are treaba pe la Parlament

Am primit o leapsa de la Alina Gorghiu, ceva cu femeia director de firma si mama in acelasi timp. Raspunsul este da, fara indoiala ca se poate si eu nu prea ma prind exact unde ar putea fi problema. Fara indoiala ca exista numeroase probleme de mentalitate la multi dintre semenii nostri, dar cred ca atunci cand se ajunge la nivelul de director de firma nu prea se mai pune problema.

Dar pentru ca acest blog se ocupa mai ales de politica si mai putin de probleme de dreptul muncii, as face o tentativa despre femei si politica.

Sunt convins ca imensa majoritate isi indreapta gandurile, atunci cand cauta un model de femeie de succes in politica, catre Maggie Thatcher. Sau mai precis Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher. Si pe buna dreptate. A castigat trei alegeri consecutive in Marea Britanie, a detinut functia de Prim Ministru cel mai mult timp de la Lordul Liverpool, Prim Ministru intre 1812-1827, a castigat un razboi la 10.000 de mile distanta de insula, a supravietuit unei tentative de asasinat, e revigorat economia britanica ce se preocupa, la inceputul mandatului sau, mai ales de greve si a fost parte a echipei de lideri occidentali care a castigat razboiul rece. Si ce discursuri avea

Exemplele pot continua. Golda Meir, Angela Merkel, sau pentru unii, nu pentru mine, Hillary Clinton.

La noi este o problema. Putine, foarte putine femei in Parlament si chiar si mai putine, din pacate, care au ceva de spus in politica romaneasca. Si, mai ales, exemple negative care nu prea ajuta. Nu sunt multe, dar sunt foarte consistente.

Nu stiu cate femei au candidat la posturi de senator si deputat, nu am avut rabdare sa fac o astfel de statistica. Banuiesc ca destul de putine, de aceea cred ca este mai degraba o problema a partidelor politice decat a societatii. Solutii poate ar fi mai multe demne de luat in considerare, dar eu o resping pe cea a cotelor, indiferent daca vorbim de cote in legea electorala sau in statutele partidelor politice. Pentru ca daca vorbim de un numar minim impus de candidati de sex feminin, de ce nu am avea cote si pentru tineri, pentru ingineri cu mustata sau pentru olteni. Mi se pare normal ca Internationala Liberala nu recomanda partidelor membre sustinerea sau folosirea cotelor.

Si uite asa am scris un post foarte lung fara sa ajung la o concluzie. Sau, de fapt, am ajuns la concluzia ca solutia este tot una liberala. Incurajarea liberei competitii, fara discriminare, in interiorul partidelor si in societate.

Etichete: , , , , , , ,

28 răspunsuri to “Leapsa feminista sau ce se intampla cand Alina Gorghiu n-are treaba pe la Parlament”

 1. Lilick Says:

  Si eu am primit leapsa si am virat-o sper politica. 😆

 2. medusa Says:

  Da, la alegerile uninominale de anul trecut femeile au fost aprox. 10% din totalul candidatilor. In prezent femeile sunt 9,7% din totalul parlamentarilor, deci problema nu e la electorat ci la partide, cum bine spuneti.

  In legatura cu cotele. Acolo unde au fost adoptate, cotele reprezinta o politica afirmativa. Cred ca stiti bine ce e aceea o politica afirmativa. Si cred ca stiti f bine ca se adopta pentru a repara o nedreptate, pentru a reduce o discriminare istorica, s.a. In cazul femeilor, nedreptatile istorice au fost nenumarate (ne putem rezuma la lipsa de drepturi civile si politice). Iar efectele lor persista si azi (dovada, cifrele). Nu acelasi lucru se intampla cu tinerii sau inginerii cu mustata sau oltenii.
  Acum sper ca intelegeti argumentatia celor care sustin introducerea cotelor pentru femei.

  • mihaivoicu Says:

   Nu zic ca nu inteleg. Liberal fiind, nu prea imi plac politicile „interventioniste”. As prefera sa ajungem la aceleasi rezultate prin alte metode. Un candidat promovat prin cote, tanar, femeie sau persoana cu handicap, va avea o problema oarecum de legitimitate, in orice caz mai mare decat o persoana promovata prin competitie interna corecta.

   • tibi Says:

    Eu sunt de acord cu aceste cote daca au rolul de a corecta procentaje mici(de ex.sub 20%)

   • Deceneu Says:

    Si eu sustin ca egalitatea de sanse intra in conflict cu „cotele”, adica cu egalitatea reprezenatativa, si are ca efect promovarea nulitatilor in detrimentul valorilor.

 3. ela Says:

  @ mihaivoici
  „sunt convins ca imensa majoritate isi indreapta gandurile, atunci cand cauta un model de femeie de succes in politica, catre Maggie Thatcher.”

  mihai 🙂
  D.na Maggi este unica, este un geniu care da, poate fi un model, insa fiecare poate sa faca diferenta si sa se evalueze in raport cu aceasta personalitate de exceptie …..
  Dar mai bine sa ne uitam in ograda proprie nu ? si sa ne gandim asa: daca nici Romania nu-i Anglia 😦 la noi sunt alte modele de femei de „succesuri” „, ha,ha, eba, leana blonda, ridzi.

  Asa cum bine zici : „La noi este o problema.” da, sunt de acord si va fi in continuare, cine a promovat aceste femei, hm? cine ? tb, asa ca s-au pus bazele „statului de drept”, cu aceste fiinte care nu mai pleaca de acolo, iar altele ca d’na Maggie nu au locuri eligibile,ha,ha, sti doar -se reduc locurile in parliament.!

  „Incurajarea liberei competitii, fara discriminare, in interiorul partidelor si in societate.”ca bine zici mai ales fara discriminare,dar mai incolo, cand va iesi basea in largul marii.

 4. ela Says:

  Ps. eco !
  Azi la 7 trecute, la 7.30 FIX am deschis, ei! ce sa fac si eu, am deschis iar geamul, si ce credeti in 5 minute casa s-a umplut de miros de gaze arse de la centralele vecinilor 😦 de dedesubt !!!
  primul gand mi-a fost la mihaivoicu 🙂 carul cu boi, si focul cu leme in secolul 21 !

  Daca ma mut vreodata de aici o sa-mi iau loc de vietuire la parter, sa intre numai esapamantul de la masina vecinului/lor nu si gazele din centrala, ce fericita voi fi, numai cand ma gandesc exclam: mai bine NU!, o sa exclam atunci, VA ZIC IO CAND.

 5. Maximmouse Says:

  Stimate Domnule Voicu,

  consider aceasta leapsa feminista, care de altfel nu este prima, o leapsa pe care femeile nu se mai satura sa o incaseze, sa zicem periodic.

  Sa analizam chestiunea de parca ar fi vorba de niste dizabilitati care , iata, au facut progrese si trebuie reevaluati…este trist.Discutia descalifica din start populatia de sex feminin…Ma mir cum de nu baga de seama chestia asta urmasele Evei?

  Acuma, nu stiu daca imi raspundeti, dar trebuie sa intreb: ce-i cu declaratia lu’ Domnu’ Relu? Il doare capu’?sau este adevarat si pe liberali ii doare capu’?

  Cu stima,

  • mihaivoicu Says:

   Recunosc ca am tot atatea informatii despre scrisoare cate aveti si dvs. Adica am vazut la televizor.

  • Roxana Iordache Says:

   Maxi, păi promovarea femeilor pe puncte – 30%, e iniţiativă socialistă, fetele de la PSD – simpatice, de altfel – nu obosesc să o susţină. 🙂

   Din partea mea, orice discriminare pozitivă, în afară de cea privitoare la persoanele cu dizabilităţi, e neavenită. Şi partea lamentabilă e că tocmai cei care ar trebui discriminaţi pozitiv, sunt, de fapt, discriminaţi negativ.

 6. eugen Says:

  Chiar v-ar placea un PNL condus de cineva ca doamna Thatcher?
  Base este un dulcic pe linga cum conducea ea.
  Era un banc ca doamna Thatcher iese cu guvernul la cina
  „Ce doriti intreaba chelnerul ?. Friptura !. Si la legume?.La legume le dai tot friptura !”.

  Intelege sa nu fie cota dar atunci cind sunt numai 10% femei deputat
  ceva nu este kosher in libera competitie si poate trebuie facut ceva sa fie intr-adevar libera competitie si nu feuda locala.

  Cand o sa vad cel putin un partid mare condus de o femeie o sa cred ca avem libera competitie. Sau macar ca prim vicepresedinte
  Cu exceptia printesei de Cotroceni onor ministra Dezvoltarii !!.

  • mihaivoicu Says:

   Nu stiu la alte partide cum a fost, dar la PNL nu prea s-au inscris in competitie. Asta e alta problema. Nu a taiat conducerea partidului femeile de pe liste, ci pur si simplu atatea au fost.

 7. dracu Says:

  „Maggie” Thatcher???

  ati copilarit impreuna? 😀

  • mihaivoicu Says:

   Am facut precizarea dupa. Adica numele complet.

   • dracu Says:

    m-am amuzat faptul ca „Maggie” presupune o anumita familiaritate cu personajul. familiaritate nu 100% imposibila (extraterestri ar putea sa existe), dar extrem de putin probabila.

   • mihaivoicu Says:

    Asa au „alintat-o” supusii sai timp de peste 10 ani. Asta e amuzant, pt ca, asa cum ai remarcat, nu se potriveste

 8. alina gorghiu Says:

  Ce rautati, domnule Voicu! Dar este o perspectiva care imi da aripi si tocmai ma gandesc la partea a 2-a a provocarii. 🙂

 9. Parmalat Says:

  Olteni ar trebui sa fie minim 50-60% 😀
  Parerea mea e ca singura problema a imbinarii copil + cariera pentru o femeie e lipsa timpului. Adica e singura la care nu se poate umbla, in rest aspectul psihologic e ok, aspectul financiar e ok, dar cu timpul nu prea se poate negocia.
  Eu nu as accepta ca sotia mea sa-si puna viata in cui pentru ambitia de a avea si copil si cariera.

 10. NISIPASU TIBERIU Says:

  Buna ziua Dle. deputat,ma numesc Nisipasu Tiberiu,sunt din Craiova si sunt de acord cu afirmatiile Dvs.In societatea noastra bolnava este nevoie de o implicare mai mare a femeilor in functii de conducere,pt. simplul motiv ca,mai mult ca sigur, vor lua decizii mai intelepte decat directorii barbati.Femeile sunt afectate de somaj in foarte mare masura,in judetul Dolj si cred ca trebuie sa spuna un „NU” raspicat acestei politici actuale de saracire a clasei de mijloc.

 11. Maximmouse Says:

  @eugen!

  De ce adica exceptie printesa lu’ Gollum?Ce, ea nu-i femeie? daca nu are lustru lui Teacher , crezi ca nu are si putirinta? In mod sigur are…speram sa nu avem ocazia , zi mai bine!

  Am o mare intrebare, care sper sa nu ofenseze femeile, am mai pus-o dar nu am primit raspuns dinspre ele:

  de ce a folosit si foloseste Gollum la cele mai marsave treburi FEMEI?de ce se achita ele in mod exemplar de aceste sarcini?

  Ei , fetelor, astept raspuns!

  cu drag, Maxi!

 12. claudia muresan Says:

  „pus si simplu atitea au fost”. As avea mute comentarii si povesti despre asta. Din cite stiu, oamenii valorosi se intimpla sa fie contactati de partide, curtati, invitati sa se inscrie, etc. SI ma intreb care e proportia intre feile si barbatii curtati.
  Nu e vorba de personalitati exceptionale, care razbesc fie ele femei, negri, schiopi, orbi sau dispepsici. Egalitatea in fatza legii si libertatea individuala sunt principii liberale. Cind unei tinere doamne i se neaga un job interesant pentru ca s-ar putea sa ramina insarcinata, e vorba de drepturi fundamentale, nu de ‘dreptul muncii’. Oportunitatile de afirmare personala ar trebui sa fie in centrul interesului pentru liberali. Nu doar politicile de laissez-faire in mijlocul carora se mai intimpla sa dam o mina de ajutor unui prieten sa se faca ministru sau viceguvernator (eh, si, redevenind marxisti oleaca, pina cind n-or fi mai multe femei cu venituri ale lor destul de mari ca sotii sa nu le poata spune ca nu le lasa ‘sa-si puna viata-n cui’, ce sa zic, „pur si simplu atitea sunt”).

 13. claudia muresan Says:

  sorry for the typos

 14. ela Says:

  mihaitza, la tine este intrarea libera 🙂 alinutza e mai precauta si-a pus paznic la poarta, mi se pare corect.

  Si Roxana, extraordinara Roxana in opinia mea, isi asuma, un risc pentru care o pretuiesc din tot sufletul, la ea posteaza oricine are ceva de zis.
  Nemernicii se elimina singuri, doar cand nu inteleg, doar atunci sunt banati pe vecie.
  Trebuie sa fi un caracter extrem de puternic si inteligent , Roxana este calita, o pretuiesc enorm, nu zic acolo ca mi-as auzi vorbe ca o lingusesc, chiar n-am de ce ! Ce este real este …adevarat.

  Mihai oricum ai trafic/clientela selecta, oamenii sunt de calitate si cei care nu sunt de acord cu tine, se explica 😆
  Deci sa fie cu noroc !

 15. Roxana Iordache Says:

  Corect, Mihai! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: