Romania tacuta. Leapsa de la Lilick

Primesc de la Lilick o leapsa interesanta. Despre Romania tacuta, despre cum facem sa vorbeasca oamenii de la baza tarii si mai ales despre cum vom sti sa-i ascultam daca vorbesc.

Ei bine, cam ca mai in toate cazurile, trebuie sa existe un just echilibru. Si o sa incerc sa explic de ce.

Din pacate in multe cazuri partidele si politicienii aplica principiul „las’ ca stiu eu mai bine”. Sunt prea multe situatii in care ne-am trezit cu decizii, care au devenit uneori si politici publice, care nu au nicio legatura cu cetatenii. Impozitul forfetar, impozitarea drepturilor de autor sau cresterea nejustificata a bugetului serviciilor secrete. Avem si noi, liberalii, bubele noastre. Ne-am impotrivit absolut inexplicabil, in 2008, deregelementarii activitatii notarilor. Sau chiar taxa pe poluare, in prima ei forma, desi aici poate fi facuta o discutie despre industria auto din Romania.

Sunt prea multe manifestari autiste din partea politicienilor. Aflati in lumea lor, se comporta de prea multe ori ca si cand nu s-ar raporta la cetateni ci la ei insisi. Chiar si mijloacele clasice de comunicare, intalnirile directe cu cetatenii, par sa functioneze aproape numai in campania electorala. Iar aparitiile TV sunt foarte importante, dar reprezinta un mijloc unilateral de comunicare. Sunt totusi, in ultima vreme, incercari timide de actiune si in mediile moderne. Bloguri, dar si alte minuni ale tehnicii despre care eu nu inteleg nimic, gen Twitter. Sunt politicieni care, dincolo de sustinerea sau respingerea ideilor pe care ei le sustin, merita mentionati. Alaturi de liberali, pe care ii stim si sunt inca prea putini, din pacate, merita remarcati Adrian Nastase sau Ion Iliescu de la PSD, Dan Voiculescu de la PC sau Daniel Funeriu si Cristian Preda de la PD.

Asa cum spuneam la inceput, exista si cealalta fata. Un partid politic nu trebuie sa functioneze exclusiv modelandu-si mesajele in functie de opinii majoritare sau sondaje de opinie. Daca PNL ar constata ca un milion de oameni scriu pe site-ul partidului ca doresc impozit progresiv trebuie sa ne schimbam parerea despre cota unica? Evident nu! Povestea cu majorarea salariilor profesorilor de la sfarsitul lui 2008 reprezinta un exemplu practic foarte util, pentru ca eu cred ca Tariceanu si Vosganian au procedat atunci corect.

Daca voi, cititorii, sustinatorii sau criticii nostri faceti eforturi sa ne mobilizati, atunci noua ar trebui sa ne fie rusine. Si sa facem ceva. Sa ne convingem colegii sa fie mai activi, sa schimbe opinii cu voi. Suntem mult, mult prea putini.

Publicitate

Etichete: , , , , , , ,

34 răspunsuri to “Romania tacuta. Leapsa de la Lilick”

  1. tibi Says:

    Eu sunt convins ca peste nu multi ani doar acei politicieni vor fi alesi in parlament si in consiliile locale si judetene care tin legatura cu alegatorii prin internet.Aceasta legatura prin internet poate sa serveasca si ca si audiente si ca si un exercitiu de brainstorming atat in perioade electorale cat si in activitatea zilnica.
    Iar alesii ar face bine sa-si popularizeze adresa de email si eventual blogul in randul cetatenilor din circumscriptia lor.

  2. olimpiu Says:

    eu nu cred in teza Romaniei tacute. nu orice e notoriu pe posturile tv cu audienta, vorbeste!
    PNL trebuie sa posede structuri organizate in teritoriu care sa duca efectiv o munca de partid din casa in casa. exista oameni dispusi sa auda si sa inteleaga. mai in gluma mai in serios as propune sa invete de la comunisti. e bine sa fii boem dar nu cand doresti sa fii vioara intai in parlament si guvern
    iar ca transilvanean fie el in prezent in Bucuresti recomand castigarea acelui electorat. e o rusine sa domine PD_L acolo

  3. Toni Says:

    După ce revin cu precizarea asupra originii reale a acestei… lepşe?, leapşe?, conform http://danvoiculescu.net/blog/, am o… supoziţie :
    Poate că România va mai ieşi din muţenie atunci când aleşii naţiei vor implementa şi pe plaiuri mioritice obiceiul aleşilor trans-atlantici, nord-trans-atlantici, să fiu exact, de a lua cât de repede pot, dar cu prioritate zero, legătura cu oricare dintre alegătorii săi care îl solicită, telefonic sau altfel, în lipsă, pentru a discuta direct cu persoana şi a vedea cum o poate ajuta să-şi rezolve problema, indiferent cine este amărâtul cu jalba-n proţap!
    S-ar deschide un canal de comunicare cu adevărat important, care va drena sângele societăţii româneşti spre o altfel de democraţie, una mai aproape de model!
    Altfel, eu zic că 10 milioane de cetăţeni români au cam vorbit!
    Dacă România mută se referă la cei cu drept de vot care nu şi l-au exercitat, înseamnă că se reduce considerabil.
    Dacă se referă la cei care NU iau iniţiative cetăţeneşti, la cei care NU se organizează în grupuri locale care să-şi apere interesele specifice, (o chestiune tipic neo-liberală, de altfel), la cei care-şi spun păsul doar la cârciumă sau în somn (o reminiscenţă bizantină, aş zice), atunci e nevoie de un impuls, exterior sau interior, un brânci care să trezească energiile latente…
    Blogurile ajută, dar nu rezolvă problema.
    Comunicarea pe orizontală e bună, dar cea pe verticală e esenţială. Vasele fibroase şi cele liberiene duc seva de la rădăcină la frunze şi arborele se dezvoltă armonios. Altă soluţie nu există.
    Comunicarea reală este aia care dă rezultate. Eficiente. Simţite de cetăţean. Speranţa se hrăneşte cu ele. Cu rezultatele palpabile. Concrete. Despre restul… Despre resturi…
    Până atunci, ia să-mi sun eu senatorul! Sau deputatul! Să vedem, răspunde cineva?!

    • mihaivoicu Says:

      Prima intrebare este daca stii cine este deputatul si senatorul tau. Unii parlamentari nici macar acest grad de cunoastere nu-l asigura

      • tibi Says:

        nu-si vor mai permite mult timp luxul asta acesti parlamentari

      • Toni Says:

        Bună întrebare! Hai să vedem câţi răspund pozitiv la ea! Asta da, leapşă!

      • atreides Says:

        Mihai, cred ca ai intrat pe un teren minat, la chestia cu ”parlamentarul meu”. De ce? Pentru ca, la mine in colegiu, senator este Topescu, dar deputat e cineva de la PSD sau PC, nu stiu cine. Ar fi trebuit sa stiu? Pai de ce? Ca doar nu am votat cu el, deci nu ma reprezinta. Am sustinut intotdeauna ca votul uninominal (chiar si proportional, ca in legea actuala) e o aiureala, caci un parlamentar ar trebui sa-i reprezinte teoretic pe toti cei din colegiul lui, dar practic ii reprezinta de fapt doar pe cei care l-au votat, pe mine ma reprezinta cineva de la PNL, acolo unde s-a redistribuit votul meu, nu am de unde sa stiu exact la cine s-a dus votul, dar nici nu conteaza prea tare. In aceste conditii, eu zic ca tot mai bune erau alegerile pe liste, cand nu trebuia sa ne punem probleme de genul ce persoana exact ne reprezinta in parlament, stiam doar ce partid ne reprezinta si ne era suficient. In plus, hai sa fim seriosi, chiar si la alegerile uninominale cei mai multi dintre noi voteaza tot partide, nu persoane. Ei, dar asta e o discutie pentru vremuri de pace, in asteptarea razboiului care va urma in curand, cel pentru/contra votului majoritar. Cutia Pandorei a fost deschisa cu votul uninominal proportional, acum trebuie sa suportam consecintele…

  4. diaconescumarius Says:

    Asa este . De exemplu, in timpul campaniei electorale, urla mail-ul din 1/2 in 1/2 de ora: mail de la Crin Antonescu, news pe blogul lui Crin. In ziua alegerilor telefonul primea sms-uri din ora in ora: hai ca aproape l-am ajuns pe Geoana…. Nu va lasati pacaliti, sunt pe locul 2 cu 3 procente in fata lui Geoana… Iesiti la vot…. Dupa geoanele din timpul noptii si retragerea in barlogul sibian a Johannisului , a tacut si floarea liberala. Nici macar La multi ani nu ne-a mai spus. Romania bunului simt e muta acum! Proiecte? Hai domle’ fii serios, mai vorbim la alegerile urmatoare!

  5. ela Says:

    „Daca voi, cititorii, sustinatorii sau criticii nostri faceti eforturi sa ne mobilizati, atunci noua ar trebui sa ne fie rusine. Si sa facem ceva. Sa ne convingem colegii sa fie mai activi, sa schimbe opinii cu voi. Suntem mult, mult prea putini.”
    …………………………..
    De cand am zis eu asta …haaaaaaat de muuuuuult , e bine pana la urma ca incet incet incepeti sa vedeti realitatea din teritoriu este un inceput bun.

  6. han Says:

    E bine ca incercati o comunicare, dar ce e cu adevarat important e ca voi politicienii sa tineti cont de parerea celor care isi expun opiniile si intra in dialog cu voi ca poate e greu de crezut, comunicarea asta cere un efort si din partea noastra, a cititorilor .. pe care nu multi sunt dispusi sa il faca.
    De asemenea e important ca noi sa tinem cont si sa intelegem parerile voastre 🙂

    Ion Iliescu NU este un exemplu de comunicare, el niciodata nu a tinut cont de parerile celorlalti, chiar daca si-a facut un blog, este tot pentru o comunicare unidirectionala. E mai bine decat nimic, de acord, dar este aproape nimic.

    Sunt de acord ca in partid nu trebuie sa va directionati neaparat dupa mase,
    dar dupa parerea mea ar trebui sa va directionati mai mult dupa cei care se definesc ca fiind liberali, sau gandesc liberal .. care sunt inevitabil o minoritate. Politica trebuie facuta de jos in sus, nu de sus in jos cum se face acum chiar si in PNL.

    • mihaivoicu Says:

      Nu am respins importanta mesajului de jos in sus. Dimpotriva, e crucial. Am spus ca are niste limite si am dat un exemplu.

  7. Arte Says:

    Domnule Voicu,

    Cu tot respectul, sunteti un politician tanar care aveti prestatii bune si moderate. Dar am o ipoteza, pentru care oamenii de rand incearca sa va mobilizeze pe dvs politicienii. Ati pierdut alegerile, ati pierdut guvernarea, si probabil zeci milioane de euro bani personali care ieseau din asta (ma refer pe ansamblu). Dar avand oricum milioane, PNL si PSD au oftat si au mers mai departe. Si simt ca daca au pierdut alegerile atunci nu mai au nicio responsabilitate, cu exceptia unor declaratii sforaitoare. Si tind sa uite ca aia 5,2 mil. de voturi ale lui Geoana sunt in mare parte anti-Basescu, ca doar nu ne-am indragostit de … nu-i zic cum i-a zis Iliescu.
    Noi, oamenii de rand, avem mai multe de pierdut. Eu personal ma asteptam, pe cuvantul lui Crin, ca vom avea un guvern de profesionisti, de la PSD si PNL – unde stim ca sunt buni specialisti, si un altfel de guvernare. In schimb avem bani la servicii si rabat la pensii si agricultura.
    Inca o data, cu toata simpatia, domnule Voicu, eu sunt mai anti-Basescu decat dvs. Poate aveti timp o data sa cititi primele mele insemnari de pe blog, imediat dupa 6 decembrie. Si eu n-am de ce sa fac parada cum fac politicienii la TV. Nu ma cunoaste nimeni, n-am de pierdut din postari, dar nici de castigat.
    Numai bine.

  8. Lilick Says:

    I-am scris si Claudiei Muresan: leapsa asta cu „Romania tacuta”, pe care eu am primit-o de la Ionut Iancu, consider ca e un pretext sa ne exprimam, de cele mai multe ori poate nemultumirile. Chiar si cele legate de oameni apropiati noua. Si mai e un indemn ca si altii sa o faca. Multumesc ca ai preluat, @Mihai.

  9. ion Says:

    Spuneti „Daca voi, cititorii, sustinatorii sau criticii nostri faceti eforturi sa ne mobilizati, atunci noua ar trebui sa ne fie rusine. Si sa facem ceva. Sa ne convingem colegii sa fie mai activi, sa schimbe opinii cu voi. Suntem mult, mult prea putini.”
    Eu spun ca nu este de ajuns asta! Poate fi doar primul pas! Daca nu dovediti omului simplu ca ceea ce reclama si este la mana Dumneavoastra de rezolvat se si rezolva atunci nu aveti prea mari sanse! Trebuie pornit de jos, de la primarul liberal din cea mai mica unitate administrativa care sa plece urechea la nevoile oamenilor si sa le rezolve problemele fara sa puna, eventual, in fata interesul propriu in cale rezolvarii problemelor ! Sper ca intelegeti aluzia ! Altfel discutam pe blog sau in campanii electorale dar nu vedem concretul! Daca va multumiti doar cu blogul nu cred ca veti obtine rezultate spectaculoase si mai ales, nu uitati, ca blogul este o forma de comunicare la care cei multi dar care voteaza nu prea apeleaza!

    • mihaivoicu Says:

      Perfect adevarat. Blogul este o picatura, mai ales ca sunt ales in mediul rural. Spuneam asta intr-un raspuns ceva mai devreme.

  10. avatar Says:

    ce ziceti de Dan Bittman consilier la Finante. isi face Vladescu gasca de pahar :).

    http://stiripeblog.wordpress.com/2010/01/13/dupa-andrei-gheorghe-si-dan-bittman-ajunge-cu-functie-la-finante/

    • mihaivoicu Says:

      Am comentat asta pe la TV ceva mai devreme. Este cam caraghioasa situatia. Cum va vorbi Bitman despre ce bine e sa pui impozit pe drepturile de autor?

  11. ela Says:

    despre „impozitarea” averilor, IRealitatea deja a sarit in sus, apara averea lui VANTU : lighioanele din tara asta sunt in presa, in primul rand, cea care ne manipuleaza, rusineeeeeeee !!!!!!!! presa, rusine!!!!!!!!!!!!!! atacati un om pentru ca are curajul sa propuna o lege buna pana la urma, de unde au furat daca nu de la cei multi ? cine poate sa aiba asemenea averi dintr-o munca privata cinstita ? hai sa fim seriosi.

  12. ela Says:

    ……..orice activitate privata facuta de acesti bogati s-a facut pe niste legi date in favoarea lor, nimeni nu zice ca s-au imbogatit „ilegal” au furat legal, desigur jefuind proprietatea….. fosta comuna.

  13. Arte Says:

    Mie nu mi-ati dat niciun raspuns 😦

    • mihaivoicu Says:

      Scuze, abia acum am ajuns pe la calculator. Guvern de profesionisti de la PNL si PSD mi-as fi dorit si eu, dar am pierdut alegerile. Chiar daca in conditii dubioase.
      Cat despre actiunile politice… despre PSD nu ma pronunt, dar cred ca PNL a sustinut si s-a luptat pentru tot ce a sustinut in campanie. Eliminarea impozitului forfetar, scaderea CAS etc

      • arte Says:

        E vorba mai ales de lupta impotriva unei dictaturi si a unei lovituri de stat. Pentru ca daca alegerile s-au castigat cu serviciile cu Ministerul de Interne si cel de Externe, eu asa cred ca se numeste.
        Pe de alta parte, desi votant PSD am mai multa incredere in opozitia lui Crin, Orban si Nicolai decat… oricare trei din PSD. Dar oricare. Altfel insa nu am incredere din acest punct de vedere in nimeni altcineva.

        Intrebare, d-le Voicu: ce se aude cu comisia de cercetare a scrutinului din 6/12? Poate aveti timp sa-mi explicati si mie care pot fi competentele acestei comisii si ce poate face efectiv? Ma refer, conform regulamentului.
        Daca nu considerati interesant pentru toata lumea, as fi foarte bucuros sa-mi raspundeti pe mail, dar ma intereseaza foarte mult acest subiect.

        Va multumesc anticipat!

  14. Bibliotecaru Says:

    România tăcută? Atunci să tac… dar cu o privire plină de înţelepciune.

    Ce bine era odată… altădată
    Erau vremuri când pentru 1 locuitoru vine 42 chilograme carne prospătă, afară de vinatu, paseri pastramă, şuncă, carnea tăiată în sahanalele din apropierea oraşului şi de porcii tăiaţi în cassele particulare. Această câtime este însemnată pentru o populaţie care ţene posturile, şi întrece cantitatea respectivă mai din toate oraşele cele mari.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/01/bucuresti-1872-micul-paris.html

  15. Deceneu Says:

    Mihai despre ce sa vorbim?
    Sa facem ce le-am reprosat PD-L-ilor, campanie de imagine pentru Crin ?

    Nu cetatenii trebuie sa vina spre temele voastre, voi trebuie sa mergeti spre problemele cetatenilor.
    Nu trebuie sa le spuneti ca va pasa de ei, sa demonstrati ca va pasa de ei si de probeleme lor, incercand sa le rezolvati cu initative legislative.

    Daca nu aveti bani de investitii credeti ca nu se poate face nimic?
    Se pot face foarte multe prin reglementari legislative, sa ingraditi abuzurile, coruptia, sa faceti institutile responsabile.

    Unde sa vina cetateanul sa faca o propunere daca nu exista activitati in filiale?
    Primul lucru e sa va faceti ordine in partid, sa stabiliti obligatii pentru conducerile locale sa discute cu membrii de partid.
    Cereti sa prezinte conducerii programul cu dezbateri, cati membrii au aprticipat, ce s-a discutat, cate propuneri s-au facut etc..
    Daca nu pretindeti liderilor locali sa fie activi o sa fie lancezeala pana la urmatoarele alegeri.

  16. tibi Says:

    deci nu o sa aveti candidat la colegiul 19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: