Despre alegeri partiale, in diverse forme

Curtea Constitutionala a judecat contestatia, ridicata in instanta sub forma de exceptie de neconstitutionala, a domnului Remus Cernea cu privire la candidatura sa in colegiul 1 Bucuresti. Si a respins-o.

Intr-un fel au dreptate, din alt punct de vedere nu. Au dreptate pentru ca legea noastra electorala prevede existenta unui prag electoral pentru partide politice si aliantele dintre ele. Nu comentez daca este bun sau nu, daca este mare sau mic, el exista. Ipoteza ca un candidat al unui partid neparlamentar ar castiga niste alegeri parlamentare inseamna niste conditii discriminatorii pentru cei care s-au muncit sa obtina pragul electoral.

Pe de alta parte insa nu pot accepta ideea ca nu pot candida la partiale candidati independenti. Ei pot candida si la alegeri generale si pot fi alesi daca obtin 50%+1 din voturi in colegiul lor. Nu a reusit niciunul si, de altfel, nici nu prea au candidat. Dar ar fi normal ca la alegerile partiale sa poata candida si sa poata fi alesi in aceleasi conditii. Interdictia aparuta la partiale in cazul lor nu are justificari.

Aceste lucruri le-am discutat si cu Remus Cernea, intr-o conversatie pe care am avut-o la Parlament zilele trecute si inclusiv acesta a admis ca, strict in litera legii, aceasta este o abordare logica.

Dar decizia a fost alta, jucam in conformitate cu aceasta. Sambata dimineata la ora 7 se termina campania electorala si duminica sunt alegerile. Ne-am confruntat, asa cum ne asteptam, cu un singur mesaj de campanie. Spaga electorala. Avem si filmulete, avem si dovezi, urmariti subiectul. Cu toate ca veti afla ceva ce stiam cu totii. Ca cei de la PD cumpara voturi. Suna cunoscut, nu? Importanta politica a acestor alegeri este evidenta, asa ca ne asteptam si la o zi a alegerilor foarte agitata.

In final o confirmare. Nu vom prezenta candidat in colegiul 19, eliberat azi de Daniela Popa, deputat PC. Avem aceasta intelegere cu PSD si mi se pare normal sa ne respectam cuvantul dat. Mai mult decat atat, vom sustine candidatul aliantei PSD-PC. Si acesta este un mesaj si un raspuns inclusiv fata de agresiunea interna la care partidele noastre sunt supuse din partea puterii. Dar despre asta cu alta ocazie.

Etichete: , , , , , , , ,

35 răspunsuri to “Despre alegeri partiale, in diverse forme”

 1. Liviu Says:

  E singura atitudine rationala in fata pericolului reprezentat de PD.

 2. diaconescumarius Says:

  Raman la parerea ca orice alaturare de PSD este toxica si nu poate aduce decat deservicii pe termen lung. Cat priveste candidatura lui Cernea, e vizibil de la o posta ca ceva nu e in regula in legea electorala si ca e o discriminare. Ma intreb, va fi PNL partidul care va cere inlaturarea lui, caci altfel discutam discutii…

 3. ela Says:

  Mihai
  „Cu toate ca veti afla ceva ce stiam cu totii.
  Ca cei de la PD cumpara voturi. Suna cunoscut, nu?”
  …………………………………….
  Asta inseamna ca niciodada nu va scapa natiune romana de cancerul PD?

 4. ion Says:

  Si eu sunt adeptul independentei PNL de PSD dar in cazul concret expus si in ideea respectarii intelegerii deja parafate este normal sa te tii de cuvant ! Dar atentie, am mai spus-o si mi-e teama in continuare: campania lui Prighena pare mult mai agresiva iar ideea aia cu organizatia PNL puternica in sectorul 1 care poate asigura victoria nu prea ma convinge!

 5. ela Says:

  Mihai
  „Cu toate ca veti afla ceva ce stiam cu totii.
  Ca cei de la PD cumpara voturi. Suna cunoscut, nu?”
  …………………………………….
  Asta inseamna ca niciodada nu va scapa natiunea romana de cancerul PD?

 6. Bibliotecaru Says:

  Nu au deloc dreptate, cel puţin din punct de vedere logic.

  Dacă era vorba despre partide, dacă avea legătură cu partidele, atunci alegerile parţiale ar fi trebuit sa influenţeze logica redistribuirilor iniţiale. În acest caz, este evident că alegerea unuia sau altuia afectează, prin număr de voturi, şi pe ceilalţi redistribuiţi. Este o aberaţie. Nu poate exista nici o legătură între alegerile iniţiale şi cele parţiale. Dacă sunt, în patru ani, alegeri parţiale pe jumătate din locuri parlamentare, ce mai rămâne din sistemul de calcul al alegerilor… NIMIC rezonabil.

  Soluţia este simplă, pleacă un PNL-ist, vine următorul pe listă, în ordinea voturilor, chiar dacă nu a candidat în acea circumscripţie…

  Părerea mea este că ar trebui să existe un vot pe listă unde să participe numai partidele pentru jumătate de Parlament, şi un vot uninominal majoritar în două tururi de scrutin, unde să se participe toată lumea ca independent. Şi mai cred că aceste două alegeri trebuie să fie despărţite între ele, unele cu primarii şi parlamentarii europeni (cele politice) şi unele cu preşedintele (care să revină la mandatul de 4 ani).

 7. Toni Says:

  Sunt nevoit, deşi îmi repugnă, să mă repet. Reiau postarea de pe blogul unei alte tânăr vlăstar liberal, poate mă pot face înţeles acum.
  Repetitio mater studiorum…
  Deci:
  Cam populist discurs pentru un liberal…
  Dreptul inalienabil de a alege şi de a fi ales al fiecărui cetăţean era consfinţit în constituţia comunistă cu litere de foc! Dovada că trăiam în cel mai democratic stat posibil!
  Hai să fim serioşi! Discuţia e prea tăbăcită în istoria parlamentară a marilor democraţii ca să ne facem că n-o cunoştem.
  Ce poate face un individ de sine stătător, admiţând, prin absurd, că ar fi ales, într-o instituţie bazată pe echipe, ca să zic aşa?!
  În cazul nostru, să îngraşe rândurile „independenţilor” Oprea-scieni, adică să sape cu furie la rădăcinile parlamentarismului!
  Tocmai asta garantează apartenenţa la un partid, (a propos, de ce n-a candidat preopinentul din partea „verzilor”, stautul de extra-parlamentar, asta l-a oprit?!), asta garantează, ziceam, alegătorilor că persoana beneficiară a sufragiului universal nu le poate înşela încrederea, că
  aparţine unei structuri închegate şi întemeiate care veghează asupra comportamentului său în conformitate cu o anumită doctrină şi un anumit program.
  Şi aşa avem o sumedenie de trădători imposibil de pedepsit, conform legilor în vigoare!
  Ce-ar fi să ne pomenim în Parlament cu o pleiadă de şmecheri volatili ca frunza-n vânt, coruptibili prin natura originii lor (cea electivă, desigur!),
  oportunişti înnăscuţi, gata să alerge cu votu-n bot la primul SMS cu bonus!
  Nu ne este de ajuns un Hitlerescu care apelează la popor, peste capul partidelor, peste Parlament, peste Constituţie? Mai ne trebuie şi alţii?!
  Ce se întâmplă la PNL, nu mai există consiliul înţelepţilor, nu mai face nimeni colocvii cu venerabilul Câmpeanu? Nu mai există comunicare, nu mai există clarificări de doctrină?!
  Dacă problema ar fi fost pusă aşa, în termenii ăştia, de vreun simpatic anal-ist OTV-ist, aş fi butonat liniştit mai departe. Aşa însă… Tu vorbeşti serios?!
  Ce legătură au simpatiile tale personale cu sistemul palamentar?!
  Poate cu haiducia, cu flower-power, cu Che Guevara…
  Aş fi menţionat şi anarhiştii aici, dar i-aş fi jignit degeaba. Simpaticul cu nume de râu bănăţean aparţine unei cu totul alte categorii: hired gunner!
  Aşa că watch out! For your own safe! And ours!
  Altfel, OK, e normal să fie respectate înţelegerile. Se cheamă fair-play.
  Asta impun respect. Consecvenţa rules! Lecţia nr. 1, cursul Corneliu Coposu, remember?!

 8. Arte Says:

  off-topic: dle Voicu, spuneti-mi, va rog, ce se intampla cu impozitul pe dobanzile bancare?

 9. Deceneu Says:

  @Bibliotecaru – „Soluţia este simplă, pleacă un PNL-ist, vine următorul pe listă, în ordinea voturilor, chiar dacă nu a candidat în acea circumscripţie…”

  Corect .

  Structura bazata pe sistemul proportional al repartizarii mandatelor trebuie pastrat pe toata durata si pentru asta ar fi trebuit ca parlamentarii care migreaza sau li se retrage sprijinul politic de partidul din partea caruia a candidat sa piarda mandatul.
  O asemenea masura nu este sustinuta de partide daca la eliberarea unui mandat el este pus in joc, dar daca mandatul ar ramane al partidului, si alte partide din opozitie ar sustine masura. Poate o sustine si UDM si parlamentarii minoritatilor.

  Mandatele sunt ale partidelor nu ale candidatuilor, chiar daca au candidat uninominal, nu au candidat independenti.

  Nu ar trebui sa se faca alegeri partiale la parlamentare.
  De ce nu sustii o reforma de acest tip?

 10. vali plesca Says:

  problema se pune cam asa: dreptul de a alege si de a fi ales e definitoriu pentru ideea de democratie. daca este incalcat cumva, cu greu putem vorbi de democratie. daca este incalcat printr-o lege electorala e grav.
  bun, existenta unui prag electoral NU ingradeste dreptul de a fi ales in cazul alegerilor generale, dar il ingradeste in cazul alegerilor partiale. solutia, argumentata pe ideea discriminarii, de a interzice candidaturi, e gresita, nu doar principial democratic, ci si logic: nu exista discriminare in comparatia dintre situatii diferite, alegeri generale, respectiv partiale. oricum, vad ca principiile democratice sunt total ignorate si prin comentariile de aici, in fata lor primand ideea interesului de partid.
  bun, avem o lege nondemocratica (cu constitutionalitatea ei ne-am lamurit), opera lui bogdan si a lui viorel. bogdan a plecat la bnr si ne-a lasat legea sa ne spalam pe cap cu ea (asta imi aminteste de o alta problema: nu am auzit vreun penelist sa-mi explice competentele care-l califica pe bogdan pentru noul post). intre timp apare alt post. cu ocazia asta peneleii ne anunta ca, bineinteles, respecta angajamentele, si vor sprijini candidatul pesedepece (bazac, dupa cum vrea mircea, decont pentru excursia in aruba, sau, ma rog, brazilia, sau seres, dupa cum vrea felix).in contextul asta mai am o mica nelamurire: exista un punct terminus in sprijinul asta reciproc, sau putem vedea deja penelepesedepece ca o entitate politica unitara?

 11. razvanrc Says:

  Legea electorala mi se pare una facuta total aiurea. Remus Cernea ar fi trebuit sa poata candida, chiar daca sansele sale erau teoretic mici. Poate ave si el miste alegatori care voiau sa ii dea votul, alegatori ale caror optiuni electorale poate nu erau reprezentate nici de Radu Stroe si nici de Honorius Prigoana. Eu sunt liberal dar cred ca intr-o democratie functionala toti au dreptul sa fie alesi, indiferent daca sunt independenti sau sustinuti de un partid. Democratia asta damboviteana este sub orice critica.

 12. Deceneu Says:

  @Toni – „Dreptul inalienabil de a alege şi de a fi ales al fiecărui cetăţean era consfinţit în constituţia comunistă cu litere de foc! ”

  Toni drepturile cetateanului nu sunt obligatii pentru altii sau pentru stat.
  Cernea ar fi avut dreptul sa candideze conform constitutiei, dar daca ar fi candidat din partea partidului care nu a trecut pragul nu era un candidat eligibil.

  @vali plesca esti in eroare.
  „existenta unui prag electoral NU ingradeste dreptul de a fi ales in cazul alegerilor generale, dar il ingradeste in cazul alegerilor partiale”
  Acelasi prag actioneaza la fel si la alegerile generale. Daca Ciuhandu obtine 80% din voturi nu intra in parlament daca PNTCD nu are peste 5% la nivelul tarii.

 13. Deceneu Says:

  @vali plesca alta eroare – discriminarea de care vorbesti nu a introdus-o B Olteanu. Ea dateaza de cand s-a introdus pragul electoral, de la legea veche.

 14. vali plesca Says:

  deceneu, dreptul de a fi ales NU e identic cu faptul de a fi ales. diferenta intre ciuhandu si cernea (apropo, un tip insipid, cu idei primite de-a gata, insa aici vorbim de principiile implicate) e aceea ca primul poate candida la alegeri generale (nefiindu-i ingradit un drept fundamental), iar cernea nu poate candida la alegeri partiale, fiind privat de un drept elementar al unui stat de drept. cu alte cuvinte, amesteci merele cu perele.
  iar pentru ca te strofoci sa-l aperi pe bogdan, sa mai precizez o data: BOGDAN OLTEANU E VINOVATUL PRINCIPAL, ALATURI DE VIOREL HREBENCIUC, DE ANTIDEMOCRATISMUL ACTUALEI LEGI ELECTORALE. argumentul tau e fals: pragul electoral e vechi, dar alegerile partiale, acolo unde dreptul de a fi ales e ingradit, sunt o realitate noua in sistemul electoral roman, realitate aparuta conform legii pastorite de cei doi.

 15. vali plesca Says:

  a, deceneu si inca ceva, desi nu imi era destinat mie: afirmatiile urmatoare sunt niste aberatii: „drepturile cetateanului nu sunt obligatii pentru altii sau pentru stat.
  Cernea ar fi avut dreptul sa candideze conform constitutiei, dar daca ar fi candidat din partea partidului care nu a trecut pragul nu era un candidat eligibil.”
  sa fim bine intelesi: apararea drepturilor cetateanului e prima obligatie a unui stat de drept. asta asa, despre lucrurile care sunt clare. in partea a doua, nu inteleg: ai vrut cumva sa spui ca lui cernea i s-a refuzat un drept din cauza ca oricum nu avea sanse sa castige?

 16. Ovidiu Says:

  Cred că PNL va fi într-o situaţie foarte delicată în Colegiul 19. Pentru PSD a fost foarte uşor să-l susţină pe Stroe, era un comunisto-securist de-al lor, ca în familie. Dar Colegiul 19 este al PC, deci conservatorii vor desemna candidatul. Cu acest cec în alb, liberalii se angajează să susţină omul lui Felix, oricine ar fi el.

  E neplăcut de la început că e al lui Felix, deşi se poate găsi şi vreunul cu imagine mai bună în PC, spre exemplu vicepreşedintele Irinel Popescu, cunoscut mai mult pentru calităţile de medic. Dar dacă se va întâmpla să fie secretarul-general, dat drept viitor preşedinte, Codruţ Şereş, acuzat de corupţie şi spionaj, omul de casă al mogulului? Sau vreunul din vicepreşedinţii Ciontu, Ciornei sau Hogea, figuri sinistre ale parlamentarismului românesc? Faţă de oricare din ăştia Stroe şi Prigoană Jr. deja arată bine!

 17. han Says:

  Daca se cumpara voturi si sunt dovezi, nu ar trebui sa infunde niste oameni puscaria? Plus, cred ca exista metode tehnice
  pentru a impiedica vanzarea votului, de exemplu interzicerea aparatelor de filmat, etc in cabina de vot ..
  Problema de fapt e ca nu exista vointa clara politica de a stopa fenomenul asta, fiecare vrea sa aiba o portita sa mai scoata cate un vot, altfel ar putea face parlamentul ceva in sensul modificarii situatiei.

 18. Horatiu Says:

  Legea e „proasta” deci trebuie schimbata. Asadar noua lege electorala va fi pe principiul votului majoritar, intr-un tur sau doua, cu sau fara prag electoral dar sigur fara redistribuire. Pe un astfel de sistem componenta parlamentului, uni sau bicameral, va fi : PDL 47%, PSD 38%, UDMR 5%, PNL 5%, altii 5% ,varianta fara prag sau PDL 50%, PSD 40%, UDMR 5%, PNL 5% cu prag de 5%. Variante optimiste.

 19. eugen Says:

  Cum credeti in aceasta pozitie poate sa sustineti o lege de modificare a odioasei ordonante de „urgenta” care sa permita participarea independentilor ?

 20. Deceneu Says:

  @Vali plesca „ai vrut cumva sa spui ca lui cernea i s-a refuzat un drept din cauza ca oricum nu avea sanse sa castige?”

  Da asta spuneam, ca respingerea candidaturii e neconstitutionala, dar participarea lui la alegeri oricum era inutila pentru ca nu putea dobandi mandatul, din cauza ca partidul nu a trecut pragul electoral.

 21. Deceneu Says:

  Eu as sustine sistemul de vot acordat partidului fara candidati, cu repartizarea proportionala, si un prag de 3% atat la partide cat si la aliante preelctorale.
  Daca ar fi votate partide camapania s-ar concentra pe masurile partidului la nivel national si nu pe atragerea de fonduri spre colegile uninominale.
  Sustinatorii votului uninominal au afirmat ca electoratul va sanctiona baronii si coruptii si s-a dovedit ca-i tocmai invers, beizadele candideaza si castiga, iar specialistii nu au fonduri sa candideze.

  Pentru candidati independenti o lista intre 5-10% sustinatori din norma de reprezentare.

 22. Dan Patrascu Says:

  Si eu sunt de parere ca excluerea domnului Cernea nu este foarte democratica, desi are acoperire legala. E clar ca trebuie sa se schimbe ceva in legea electorala.

 23. Maximmouse Says:

  @ovidiu…

  Ah, cata dreptate ai! Numai la ulltima cugetare cred ca din viteza ai bagat si numele lui Stroe…cred ca mai bine era : Fata de toti astia prigoana jr., arata bine? Asa-i?DAAAAAAA!:)

  Hmm….tu ce zici, s-a intalnit hotu cu prostu’?

  Nu, nu s-a intalnit!

 24. Maximmouse Says:

  @diaconescumarius!

  Corect, apropierea dintre pnl si psd este „toxica”, si pe termen lung , si pe termen scurt, pentru…pdl! Asa ca sigur, ea nu trebuie tolerata…Bine …

 25. Maximmouse Says:

  Stimate Domnule Voicu,

  Discutia este „frunzoasa”.. se pot aduce argumente legale contra, si argumente de natura constitutionala, pro candidatura micutului…atata numai ca , pentru viitorul politic al micutului, nu i-a zis nimeni ca nu asta este calea, desigur , daca intr-adevar „compatimeste ” cu ecologismul , si nu cumva , face micute valuri in ibric, cu dorinta secreta de a fi , pana la urma , interesant pentru un partid serios…Urmeaza sa vedem…ma gandesc ca cernea este absolvent de ceva facultate care indeamna la : gandeste, gandeste, gandeste…ori, inafara de publicitate de oportunitate, n-am vazut nimic la el…:)

 26. Dr.A Says:

  A iesit Stroe.
  Ai avut dreptate. Baietii sunt organizati si cunosc bine terenul. Cum facem sa-i clonam prin restul tarii ? 😀

 27. Marius Mina Says:

 28. Maximmouse Says:

  Felicitari!:)

 29. atreides Says:

  Evrika! It’s working! 🙂

 30. ela Says:

  mihaivoici 🙂

  felicitari pentru victoria colegului stroe, v-ati pastrat locul in parlament, mi se pare corect., dar nu v-a fost usor 😦

 31. BlueEyes Says:

  Felicitari ! Si sper sa urmeze si alte victorii …

 32. Claudia Muresan Says:

  Felicitari PNL!
  Oricum, sper sa nu citesc si pe blogul asta despre culori, flacari violete si atacuri energetice, ca-mi piere orice ultima farama de incredere in dezbaterea publica romaneasca.

 33. Toni Says:

  Postez ce urmează pe mai toate blogurile liberale, sper că nimeni nu se supără şi că, dimpotrivă, fiecare va contribui la răspândirea acestor zise, un crez liberal de a cărui eficienţă ne-am convins cu vârf şi îndesat!
  Iată de ce l-au iubit atât de mulţi americani !

  „Socialismul ar funcţiona numai în două locuri: în rai, unde nu este nevoie de el, şi în iad, unde există deja.”
  Ronald Reagan

  „Iată cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză: ”
  Ronald Reagan

  „Din cele patru războaie din timpul vieţii mele, niciunul nu a început din cauză că S.U.A. erau prea puternice.”
  Ronald Reagan

  „M-am întrebat întotdeauna cum ar mai fi arătat Cele 10 Porunci dacă Moise le-ar fi trecut prin Congresul S.U.A….”
  Ronald Reagan

  „Guvernul este ca un copil: Un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt şi nici un simţ al responsabilităţii la celălalt capăt.”
  Ronald Reagan

  „Noţiunea care se apropie cel mai mult de viaţa eternă pe acest pământ, este aceea de .”
  Ronald Reagan

  „S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.”
  Ronald Reagan

  „Politica economică a Guvernului poate fi rezumată în câteva propziţii scurte: <Dacă ceva funcţionează, taxează-l ! Dacă el continuă să funcţioneze, reglementează-l! Şi dacă nu mai funcţionează, subvenţionează-l!”
  Ronald Reagan

  „Atunci când vom uita că noi suntem o naţiune supusă lui DUMNEZEU, vom deveni o naţiune supusă”
  Ronald Reagan

  Dacă sunteţi de acord, rog să retransmiteţi.
  DACĂ NU, CITIŢI ÎNCĂ O DATĂ.

 34. Toni Says:

  Două completări:
  „Iată cele mai înfricoşătoare cuvinte din limba engleză: Sunt de la Guvern şi am venit să vă ajutăm!”
  Ronald Reagan

  „Noţiunea care se apropie cel mai mult de viaţa eternă pe acest
  pământ, este aceea de: program guvernamental.”
  Ronald Reagan

 35. Alexandru Marin Says:

  S-a dus si Prigonius…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: