Inca un rasol

Precum un pusti care-si face grabit tema la biologie in timp ce prietenii il fluiera afara sa iasa la un fotbal, tot asa si domnul Boc a data bataie cu legea pensiilor ca sa nu-l certe taticul FMI si sa-i taie banii de film.

A mai sters cu pic, a mai bagat niste exceptii, apoi le-a scos, a pus din burta, sau cum spuneam noi in facultate – din top, niste calcule si a facut in asa fel incat nimeni sa nu inteleaga nimic. Ne-a spus insa, de mai multe ori, ca noul proiect va aduce, dupa cinci luni de recalculare, o economie de 800 de milioane de euro la bugetul deficitar al fondului de pensii. Desigur, prin eleminarea pensiilor nesimtite, deja celebre de acum.

Afirmatia l-a pus in dificultate pe unul dintre cei mai civilizati si de bun-simt membri PD, senatorul Cristian Radulescu, ghinionistul castigator al presedintiei comisiei de specialitate din Senat. Care a calculat putin, a identificat de unde se taie si apoi a ajuns la 110 milioane economie, tot de euro si tot pe an. Rugat sa identifice restul de 690 de milioane, acesta a ridicat din umeri ca vulturii din Cartile Junglei.

Nu vreau sa intru in fondul problemei. Nici nu vreau sa cred ca diferenta pana la 800 de milioane va fi facuta pe spinarea celor care isi vor vedea pensiile inghetate si necorelate cu salariul mediu, ca pana acum. Poate ca ceva trebuie facut pentru a echilibra bugetul, mai ales daca ne uitam la problemele din Grecia, unde sistemul de pensii este complet nesustenabil, pentru ca este aberant.

Mai ales pentru asta guvernul nu trebuia sa-si bata joc. Pentru ca la modul la care a lucrat, puternica mea credinta este ca:

a)      Proiectul va fi macelarit in Parlament, planurile premierului fiind complet date peste cap

Si/sau (dar mai degraba si)

b)      Legea va fi declarata neconstitutionala, conform obiceiului actelor normative emise de constitutionalistul nostru prim-ministru

Etichete: , , , , , , ,

30 răspunsuri to “Inca un rasol”

 1. Toni Says:

  Moţiunea de cenzură preconizată de Geoană n-are şanse?!
  Când toată ţara e cuprinsă de groaza că această imbecilitate inumană numită… nu, nu Boc, ci „Legea Pensiilor” a cărei menire e să-i extermine pe toţi bătrânii, „consumatori de resurse bugetare”, nu putem spera la o tresărire de conştiinţă a rătăcitorilor prin labirintul Parlamentului, să nu spun a trădătorilor patentaţi, care, în ultimul moment, să-şi recunoască greşeala şi să doboare acest guvern incapabil, impotent şi insolent?!
  Ca să nu spun mafiocrat!
  Chiar nu e nici o şansă? Înainte ca furtuna socială care urmează să-i măture de pe scena istoriei?!
  Ar merita încercat…

 2. Micawber Says:

  Toate astea arata ca Boc parca ar incerca sa castige timp, potrivit sloganului „Emile, fa-te ca lucrezi!”, ca pana atunci poate vine primavara si mai uita poporul de mizerie.

  Eu daca eram la PNL as fi cerut, daca tot e vorba sa se faca mare haiducie si tot s-a condamnat comunismul, sa se reduca pensiile fostilor ofiteri de Securitate pana la nivelul pensiei unui muncitor necalificat cu aceeasi vechime in munca.

 3. Catalin Ene Says:

  Si eu cred ca legea va fi declarata neconstitutionala,dar cui ii pasa,pe Bocanel il intereseaza doar sa nu-l supere pe „conducatorul iubit”,Base;constitutia a devenit asa un fel de „formalitate” cu rol consultativ mai degraba decat decisiv cu privire la constitutionalitatea unei legi sau al unui act normativ.

 4. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Domnule deputat, ţineţi minte dialogul dintre Farfuridi, Brâzovenescu şi neica Trahanache şi replica „iar te faci chinez”? DOmnul Boc vorbeşte chinezeşte, dar numai pentru chnezi 😀

  Domniile lor guvernanţii iau frumuşel pensiile speciale de la Bugetul de Stat şi le varză, pardon, le varsă la plată în Fondul Naţional de Pensii, fără să existe contribuţia aferentă pensiilor lor. Este adevărat, vor fi plăţi spre fond, dar asta nu are treabă cu calitatea de asiguraţi a celor intraţi în plată. Domnul Rădulescu a spus o vorbă mare la Realitatea TV „ca şi când ar fi contribuit”. Fondul va plăti deci nişte pensii mai mari decât au dreptul conform contribuţiei. Economia este la buget, pentru că Bugetul de Stat a scăpat de durere de cap şi durerea a trecut la pensionarii normali care suportă, pe spatele lor, şi pensiile de serviciu care nu au contribuţii. Desigur, per global banii sunt tot pe acolo, numai că acum nu mai trăieşte domnul Boc cu durerea de cap, ci preşedintele Casei Naţionale de Pensii, respectiv doamna Domnica Doina Pârcălabu.

  La fel a făcut domnul Boc şi cu disponibilizările. Dând oamenii afară, înseamnă şomaj (plătit tot de asigurări,adică nu de domnia sa de la Bugetul de Stat… iată economie), înseamnă şi alte venituri mai puţin la fondul de stat, dar asta nu are importanţă pentru că se scad cheltuielile. Or domnul Boc nu face altceva, de mai bine de un an, decât să scadă cheltuieli, la capitolul venituri nu contează, există tot timpul argumentul crizei.

  • mihaivoicu Says:

   Cam acesta este filmul. Premierul declara un principiu, apoi il incalca imediat.
   Sunt semnale din ce in ce mai puternica ca disponibilizarile sa fac fie haotic, fie pe criterii politice.

 5. victorionescu Says:

  Eu cred in varianta b.
  http://victorionescu.wordpress.com/2010/02/12/victimizarea-si-indiferenta-in-politica/

 6. Claudia Muresan Says:

  Daca tot sunt o problema pensionarii si pensiile, atuncid e ce au dat afara oameni care abia atinsesera virste de pensionare si care voiau sa mai lucreze? A fost un ordin in sensul asta la inceputul lui 2009. Ca sa faca loc angajatilor de partid de genul colaboratorilor lui Ridzi, right? Acesti oameni puteau sa mai lucreze, in loc sa ceara pensii acum. Nevermind. Deja devii ridicol cind ceri orice urma de rationalitate in decizii in Romania. Teorii ale conspiratiei (Europa testeaza pe noi substante cancerigene), bataie pe banii altora, schmenuri, manele si dosare. Nothing else matters.

  • mihaivoicu Says:

   Am si un exemplu. Cand au fost reduse fortele militare, cei din armata au fost scosi fortat la pensie insa li s-a dat expres dreptul prin lege sa poata cumula pensia cu salariul, daca doresc sa se angajeze in acest timp. Corect de altfle, pentru ca daca oamenii se angajau undeva produceau ceva, plateau impozite si contributii etc. Acum este interzis si nu stiu ce sens are.
   Sa mai vorbim de actori?

 7. MARIN Says:

  Domnule VOICU,
  Avand in vedere Dreptul International Public care prevede ca, în societatea internationala nu exista o ierarhie care sa situeze un stat de-asupra altora, ele fiind considerate – din punct de vedere juridic – egale în drepturi, cum a fost posibil ca FNI sa impuna asemenea conditionari aberante, in schimbul unui imprumut financiar. Ce criterii au stat la baza acestor conditionari ? Sau sun doar aruncate in eter ca o simpla justificare a masurilor luate ?

 8. olimpiu65 Says:

  si ma intreb si eu precum maestrul Constantin Tanase in vestitul cuplet: si cu asta ce-am facut???

 9. Laura Says:

  Dar este constitutional sa reduci o pensie ? Parca era un articol in constitutie, „creantele asupra statului sunt imprescriptibile” sau ceva de genul asta. Statul nu poate sa anuleze de unul singur un contract, cum este o promisiune de pensie.

  Si eu nu neg ca poate anumite pensii au fost calculate aiurea de la inceput – dar cred ca idea de contract inviolabil e mai importanta..

 10. BlueEyes Says:

  “În cadrul realizării politicii în domeniul asigurărilor sociale de stat, legiuitorul are deplină autoritate, legitimitate şi îndreptăţire să stabilească periodic noi modalităţi şi condiţii de acordare şi de calculare a pensiilor, cum a procedat şi prin adoptarea Legii nr. 19/2000. Noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase beneficiarilor de pensii, după cum permit sau impun, după caz, situaţia economico-financiară a ţării şi fondurile de asigurări sociale de stat disponibile. În oricare dintre aceste ipoteze dispoziţiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. ”
  Decizia 426/2003 a Curtii Constitutionale
  Decizia nr. 4612/2002 a Curtii Constitutionale:”desi prin noua lege se reglementeaza un nou mod de calcul si de stabilire a pensiilor militare de stat, evident, acest nou mod de calcul se poate aplica doar pensiilor stabilite dupa data intrarii in vigoare a legii.”
  Decizia nr. 375/2005:”Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv, in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, incepand cu data intrarii in vigoare.”
  a se vedea si pozitia consiliului legislativ in acest sens.
  http://webapp.senat.ro/senat.proiect.asp?cod=14666&pos=71

 11. tibi Says:

  In cazul b) vina ar fi a parlamentului pentru ca parlamentul emite legea.
  Parlamentul nu are decat sa modifice proiectul de lege cum doreste.
  Proiectul de lege are si greseli mari si parti foarte bune.
  Eu cred ca legea asa cum va iesi de la parlament va fi mai proasta decat este proiectul de lege.Experienta ultimilor 20 de ani a reglementarilor date de parlament este motivul pentru care ma indoiesc ca parlamentul va corecta in bine legea.

 12. [D][S][N] Says:

  Treaba ardeleneasca serioasa dom’le asta cu pensiile… Boc e „colosal” 😉

 13. han Says:

  Vreo propunere constructiva?

 14. diaconescumarius Says:

  Ma distreaza preocuparea liberala – gen madame Campeanu – vis a vis de pensii; aiasta-i o chestiune de stanga, de propaganda electorala si sa se spele socialistii pe cap cu ea. Liberalii ar trebui sa vorbeasca mai mult de solutii referitoare la locurile de munca si protectia angajatorilor si a salariatilor acestora, care de bine de rau tin in spate si pensionarii acestei tari. Sa vorbeasca cam asa cum o fac din cand in cand domnii Tariceanu si Daianu.

  • Cristina Says:

   Adica in situatia in care votez PNL, un partid de dreapta, ar trebui sa ma astept ca acesta sa nu fie preocupat absolut deloc de pensii ? Mai bine zis, daca ma intereseaza pensia, trebuie sa votez cu stanga ? Cam aiurea, nu ?
   Dar lasand deoparte acest lucru, preocuparea liberala de a combate un abuz al actualei guvernari, indiferent din ce sfera provine acesta, nu mi se pare deloc „distractiva”. Dimpotriva, mi se pare remarcabila. Era chiar trist ca PNL sa nu ia atitudine. Si chiar sper sa nu se opreasca aici …

 15. razvanrc Says:

  800 de milioane economii este o cifra pe care si un scolar de clasa intai o considera aberant de mare. 110 mi se pare mai de bun-simt.

 16. Cocosatul Says:

  Sa fim consecventi. In PNL nu au ce cauta BARONII si fostii securisti. Hai sa facem front comun: Sa-l inlaturam pe Morega, aici si acum, in timpul cel mai scurt posibil, definitiv si irevocabil. El deja are adeziunea data la PRM. Ce mai asteptam?
  Antonescu confirma: LA BRASOV A FOST VOT anti-ORBAN, nu pro-morega!?!?
  Invitat luni seara în studiourile Realităţii TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut public ruptura intervenită în ultima perioadă între el şi prim-vicepreşedintele partidului, declarând că “e posibil ca Orban să nu mai rămână în echipa mea, pentru că între noi este o divergenţă în acest moment“. Aşadar, avem încă o dovadă că, în data de 30 ianuarie a.c., la Poiana Braşov, membrii Biroului Politic Central nu au votat în favoarea lui Dan Ilie Morega, ci împotriva lui Ludovic Orban.

  Altfel spus, nu contează cât de comunist eşti, contează cine propune să fii demis

 17. ela Says:

  Legea pensiilor 😦 o cacialma pentru populatia in varsta si cea care va urma……..

  Adica tanti aglaia de 70 de ani numai in 2030 adica peste 20 de ani va mai primi la pensie 3.8% din nusch ce minciuni ale lui boc, bleach…..

  Lungeste-i Domne boala ……pana s-o coace poama…….

  Io, adica eu, cred si sunt sigura ca daca nu cadea PCR-ul , boc avea o cariera stralucita langa ceausescu.

  El s-a pregatit 😦 inca de mic copil pentru politichia comunista, incat i-a intrat pana in maduva oaselor comunismul,.

  base il stie , stie comunismul si practicile lui inca din tinereatea sa ; asa era si atunci, daca nu-ti placea de cineva ca vorbea in vreun fel sau gandea….tu fiind mare activist/sef al pcr il executai pe individ.
  Practica de azi este identicaaaaaaaa.

  mihaivoicu,

  Nu suntem, tara nu este, pe o cale buna, se face incontinuare rispia la greu, astia nu stiu absolut nimic despre guvernare, au ajuns acolo prin frauda si minciuna, ne aburesc acum cu fel si fel de legi care mai de care mai inoperabile.

  Intai a fost taraboiul forfetarului, care si acum este in vigoare desi au zis ca-l ajusteaza 👿
  acum taraboiul cu legea unica a salarizarii-pensionarii. pressa este aservita puterii, ii face jocurile lui boc.

  Se putea muuuult mai simplu sa rezolve problema „nesimtililor” pe care oricum n-o rezolva prin aceasta lege, isi bat joc de batrani, le ia din pensii sa aiba ei ce cheltui aiurea si au tupeul sa minta, iar bietii oameni pana se vor trezi ca totul este o cacialma va fi prea tarziu.

  A fost un castig dupa lupte grele sa se obtina acel 45% decent si logic din salariul mediu pe economie, acum acesti oameni care nu inteleg pe ce lume traiesc si au ajuns la sac, le-a luat Dumnezeu mintile, ne se stie daca aveau….

 18. ela Says:

  o precizare 😀

  zice ca nu ia nimic din pensiile pana in 3.000 , ok.

  La o pensie de 700, 800 lei /lunar daca nu se actualizeaza/recalculeaza/recoreleaza macar la valorea punctului si nu se aplica de 45% cat este dupa lege , acestia devin muritori, da muritori sub privirile nepasatoare ale canaliilor astora.

  Cica nu le iei, dar daca nu le dai in conditiile in care marile agentii ale statului electrica, distrigaz, regia de apa….are-si .umfla preturile pt a-si mari salariile , se ajunge la sufocare.

  Practica comunista, sindicatele, ong-urile , reprez altor paturi sociale degeaba mai exista , comunistii astia care au ajuns la putere nu le dau nici o atentie, nu stau la negocieri si daca stau sunt doar de forma, fix ca pe vremea despre care zic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: