Fa-te ca lucrezi

Va multumesc tuturor foarte mult pentru sugestiile facute in ultimele doua zile cu privire la consultarile de la Cotroceni. Au fost exprimate opinii diverse si asta este normal, suntem cu totii diferiti si avem idei diferite.

S-ar putea insa sa nu foloseasca la nimic. Incep sa fiu din ce in ce mai convins ca actul fundamental nu va fi modificat, cel putin pana in 2012. Din mai multe motive.

In primul rand pentru ca principalul instrument politic al initiatorului, Partidul Democrat, nu are mare targere de inima sa faca modificarea. Exista senatori care nu au chef sa se auto-desfinteze, exista lideri preocupati de lipsa unui candidat pentru 2014 care incep sa vorbeasca soptit despre republica parlamentara, exista alti lideri care pun din nou in discutie ideea monocameralismului. Nu-mi explic altfel de ce solicitarea de constituire a comisiei parlamentare comune pentru revizuire a fost retrasa de PD din birourile permanente la sfarsitul lunii decembrie si de atunci nu a mai fost sustinuta cu o reala hotarare de acestia.

In al doilea rand ca toate partidele parlamentare, cu exceptia PD care nu o face inca fatis, dau inapoi de la reducerea numarului de camere. Macar PNL a sustinut asta deschis inca din campanie si altii nu, dar nu asta-i problema. Majoritatea de doua treimi devine astfel imposibil de atins.

Un alt motiv tine de presedintele Basescu. Acesta nu pare ca vrea sa discute despre altceva decat despre rezultatul referendumului, care oricum este clar ca nu intruneste prea multe voturi, iar un eventual refuz de a discuta alte chestiuni din Constitutie, mult mai importante, va duce la un blocaj. PNL este oricand dispus sa inceapa o dezbatere reala despre separarea atributiilor camerelor, despre clarificarea suprapunerilor din cadrul puterii executive prin reducerea prerogativelor presedintelui, despre eliminarea CSAT, dar nu-mi imaginez ca subiectele enuntate sunt prea dragi presedintelui.

In sfarsit pentru ca exista doua modalitati de initiere a legii de revizuire care ar fi putut fi utilizate pana acum de o suta de ori de tovarasii cu „modernizarea Romaniei”. Initierea acestuia de catre un sfert din numarul de parlamentari, cifra la care PD se califica fara probleme, sau de catre presedinte cu consultarea guvernului, de asemenea extrem de la indemana.

Asadar, ca si mogulii, coruptia si pensiile nesimtite, revizuirea Constitutiei va ramane un subiect de rezerva, numai bun de scos de la naftalina cand economia merge prost si se anunta greve si proteste. Adica, din pacate, mai tot timpul.

Etichete: , , , ,

26 răspunsuri to “Fa-te ca lucrezi”

 1. vali plesca Says:

  cum am mai spus, politicieni lenesi…

 2. pesimistuliberal Says:

  Asa cum ati vazut pe polemicele noastre toata tevatura asta cu reforma statului e o manipulare fara sfarsit. A mai venit si Cristian Preda cu propunerile sale care au deconcertat partidul, dar cu voie de la Intunericitul. Mergeti sanatosi, faceti propunerile cele mai bune, pentru ca nu stiu daca acum mai e vre-o miza pentru cineva. Cred ca si Iluminatul s-a plictisit de subiectul asta ( ma contrazic!). Dormiti linistit noaptea asta.

 3. Victoras Says:

  in speranta ca o sa-i arda careva basescianului macar doua perechi de palme, revin cu postul de la „ne dati mandat?”:

  Sar si reu cu niste propuneri de schimbare (si nu modificare sau revizuire; deci o adunare constituanta (ca sa vezi, tot bicamerala!)):

  1. Monarhie constitutionala; cel mai probabil punctul asta pica, asa ca punctele urmatoare (aplicabile si Monarhiei) se axeaza pe premisa (TRISTA a) unei republici.
  2. Reducerea drastica a prerogativelor (executive) ale sefului statului (pe model austriac sau german, ca-s mai apropiate). In acest fel interventiile sale publice (oficiale sau neoficiale) vor capata (nu neaparat doar) alt continut si alta greutate;
  3. Parlament bicameral.
  4. Clarificarea procedurilor parlamentare (nu neaparat separarea atributiilor, pentru ca totusi, legea e lege dupa ce trece de ambele camere).
  5. Crearea posibilitatii alegerii celor doua camere pe sisteme diferite (lista inchisa si lista deschisa de exemplu)
  6. statuarea reprezentarii proportionale in parlament
  7. contestarea prin referendum la nivelul circumscriptiei a mandatului parlamentarului care schimba partidul (sa zicem mai mult de 1) intr-o legislatura; mai putin in ultima sesiune
  8. ca o cuntinuare a punctului 2, desfiintarea CSAT ca structura permanenta cu o componenta precisa. (tine de apararea nationala o problema de resurse energetice, de aceea e ministrul economiei acolo, dar nu e in fiecare zi o asemenea problema! har Domnului!). CSAT-ul de azi se poate gasi intr-o structura nepermanenta si componenta adaptata situatie, care sa se intruneasca la inceperea mandatului sefului statului si ori de cate ori este nevoie (agitatii la granita, rapiri majore de cetateni, stari de razboi, probleme cu robinetele prin Ucraina sau mai stiu eu ce)
  9. introducerea obligativitatii ca o motiune de cenzura sa contina numele noului presedinte al consiliului de ministri (dupa model spaniol), mai putin atunci cand primul ministru is asuma raspunderea;

  cred ca ajung deocamdata

  • mihaivoicu Says:

   Pai cam asa ceva sustinem si noi, in mare parte. Nu avem probleme sa afirmam public asta, dar 2/3 greu de strans pe vreo propunere, oricare ar fi.

 4. Toni Says:

  Citatul corect este: „Arată-le că lucrezi!”, ceea ce induce nu atât ideea de făcătură, cât pe cea de transparenţă.
  Mă rog, nu despre Dinescu e vorba aici. Nici despre rugbi, deşi subiectul ăsta ar fi mult mai plăcut. Măcar prin prisma ultimei victorii… Sau a participării la Cupa Mondială! Hai Stejarii!
  Cât despre întâlnirea de mâine, nu vă cheamă la dialog, ci la execuţie, am mai spus-o.
  Am mai spus şi asta, dar şi Cato cel Bătrân a tot repetat-o, până s-a realizat: Carthago delenda est! Pe româneşte: Citizen’s arrest! Auch, asta-i în engleză! Arestaţi-l, ce mama naibii! Până nu vă arestează el, pe toţi! Că pe noi ne-a ciuruit de tot, ce să mai facem…
  Ar fi interesantă o transmisie în direct, să fim şi noi martori la execuţie!
  Că asta va fi, nu un dialog, cum speri tu să fie…
  Nici măcar al surzilor!

  • mihaivoicu Says:

   Se transmite inceputul conversatiei, cand de obicei face pe profesorul. Atunci trebuie ars.

   • atreides Says:

    Asta e clar, si o stie toata lumea. DE ce nu ati contraatacat? Trebuia sa ii spuneti ca va duceti la consultari numai daca fie se transmite integral tot, fie nu se transmite nimic, ce e porcaria asta, sa se transmita numai magariile pe care le spune el?

 5. Aurelian Says:

  Stimate domn,

  Nu poti sa nu-ti aduci aminte de trecutul apropiat atunci cind vrei , sau incerci sa speri ca politicienii romani de astazi (astia sunt cu astia defilam!), au scapat de abulia bataliei pentru putere si strang rindurile pentru a gandi, temeinic si cu bun simt ceea ce trebuie pentru Romania tuturor.Astazi putin mai detasati de „fierbinteala” politichiei hulpave, trebuie sa va aduceti aminte, pentru a nu mai gresi! Altminteri,Clasa politica este turbata si comportamentul patologic al acesteia, atunci cind amusina puterea, este exemplificat in cele de mai jos:

  “Am o veste buna! Basescu se prabuseste si este o chestiune care v-o putem spune nu propagandistic, suntem inca profesionisti pe politica, mai bine ca cei de la Bucuresti.”
  …………………………………………………………………………………………….
  „Nici Emil Constantinescu nu a avut o prabusire mai rapida si mai dramatica decat are acest cetatean. Si in fiecare zi care trece se afunda, se afunda, se afunda! Uitati-va cum vin scandalurile dupa scandaluri. De ce? Si pentru ca sistemul a inceput sa-l lase din brate. Nu apare nimic despre grafisul cu probleme sensibile daca sistemul voia sa-l protejeze.”
  ……………………………………………………………………………………………
  „Toata lumea se va forma in spatele nostru. Aliantele, microaliantele pe care va rog sa le faceti inca de pe acum la nivel judetean.
  Lasand la o parte orice discutie interioara, lasati-le ca avem timp dupa aceea… cel putin opt ani de zile guvern noi. Cu prim-ministrul de la noi, cu ministrul de finante de la noi, nu ne mai ploconim la nimeni, se ploconesc altii de la noi. Avem dupa aceea timp sa vedem care este mai frumos si care nu. (…)
  …………………………………………………………………………………………….
  „Dati drumul la zvonuri si la certitudinea: ba, Geoana, castiga! Vrei sa fii in barca castigatorului sau vrei sa te duci de capul tau intr-o parte? Izolatii pe baietii astia pentru ca sunt slabi, sunt rai, au bani, au tupeu, au tupeul disperarii. Ce se intampla acum este un sfarsit de regim politic. Este sfarsitul regimului Traian Basescu. A avut o sansa cum n-a avut nici un conducator roman in ultimele decenii.”
  …………………………………………………………………………………………….

  Stenograma integrala a prevestirilor lui Mircea Geoana 3 sept 2009

  Si s-a vazut: Astia si cind fura (lucru demonstrat de renumararea voturilor nule!!!) pierd alegerile!…Ma-ntreb ce poti sa mai faci cu-astfel de politiecieni!Nici nu-i de mirare ca Dumnezeu a vrut altceva decit un Prostanac presedinte! Dar nu-i suficient!

 6. Catalin Ene Says:

  La campania viitoare cred ca se va mai face un referendum pentru schimbarea Constitutiei,reducerea camerelor parlamentare chestii din astea de campanie,ca dupa nu mai intereseaza pe nimeni.

 7. Catalin Ene Says:

  http://blogatu.ro/2010/03/congresul-pnl-fotografii.html
  Aici cateva poze facute de mine la congres,incluzand si delegatia Dolj.

 8. Victoras Says:

  Revin, ca m-am mai documentat:

  10. desfiintarea Curtii Constitutionale si judrecarea constitutionalitatii sa fie efectuata de Inalta Curte, probabil si introducerea unei proceduri de recurs. (cam ca in 1923)

  Asta pentru ca aceasta institutie este la fel de stalinista (pentru noi) ca si CSAT-ul, si pe alocuri se comporta ca o camera super-superioara a parlamentului, datorita simpatiilor politice ale celor 9 judecatori.

 9. transildania Says:

  Chestiunea cu referendumul si unicameralismul a fost o diversiune si ramane o diversiune.
  Totusi daca mergeti maine acolo ati putea sa-i cititi urmatorul text chiar in prima parte a consultarilor, atunci cand sunt camerele si microfoanele prezente:
  „Atunci poate că optim ar fi un sistem unicameral? În ce mă priveşte, mă îndoiesc. Problema cu o singură Cameră e că aceasta reuneşte nu doar funcţiile legislative. Într-o democraţie contemporană, Parlamentul face, de regulă, altceva decât legiferează. El e un forum de dezbateri şi o instanţă de control (fie direct, fie prin comitetele parlamentare). Parlamentul ratifică tratate, primeşte mesajele şefului statului sau numeşte diferiţi oficiali. Asta face ca un deputat să aibă numeroase alte atribuţii decât cele stabilite de principiul, clasic, al separaţiei puterilor. Iar experienţa ne arată că aleşii adesea abuzează de aceste atribuţii şi drepturi ce le sunt recunoscute. Iar când nu abuzează, ei le exercită amatoristic. Luni votează Legea Pădurilor, marţi îl audiază pe şeful SRI, miercuri stabilesc condiţiile trecerii la moneda Euro, iar joi dezbat starea relaţiilor cu Zambia. Un spectacol parlamentar imprevizibil şi trist pentru contribuabil.
  Iată de ce cred că mai potrivit pentru România ar fi un sis­tem pseudo-bicameral, cu un Senat redus ca număr de membri, care să fie în sesiune permanentă şi care să exercite funcţii de for de dezbatere, reprezentare şi cenzură.”
  Textul ii apartine lui Catalin Avramescu care va fi probabil si el de fata.

 10. mariusnyc Says:

  Daca vreti sa castigati puncte din cacealmaua lui Basescu conditionati cu prezenta mass mediei pe toata durata convorbirilor .Altfel va puncta tot el , ca si pina acum.

 11. Bibliotecaru Says:

  Citind textul pe care l-aţi introdus mai sus, cum sunt şi orb ca un liliac, am citit, în loc de „actul fundamental”, „actul funerar”… să fie oare un semn? Să reprezinte ţelul schimbării Constituţiei îngroparea României?

 12. Horatiu Says:

  Iar va trage de urechi. Astai singurul scop al Carmaciului. Sa arate „poporului” ca dansu-i bun iar ceilalti rai. Eu in locul dvs. as vorbi numai despre castravete, recte incompetenta guvernului.

 13. tiberiu2009 Says:

  Problema asta cu modificarea Constitutiei este la fel de grea ca si problema medicilor in tratarea unor cazuri dificile.
  Intai ca e foarte greu sa stabilesti diagnosticul.
  Apoi ca e la fel de greu sa stabilesti tratamentul.
  Sunt extrem de rari medicii care sa cumuleze cele doua calitati.

 14. silviu Says:

  Nu cred ca vreunul dintre noi, ceilalti, care nu facem parte din „poporul” lui Basescu, il poate „suspecta” pe prezident ca ar avea intentii bune! Sau ca il freaca pe el ce vor romanii. El trateaza opozantii ca pe niste „puradei” si cand devin prea galagiosi le mai da cate-o jucarie. Avem o jucarie: modificarea Constitutiei. Si o sa ne jucam cu ea mult si bine (si inclin sa-i dau dreptate lui Mihai Voicu), poate pana in 2012. Indiferent de ce se intampla astazi la Cotroceni, tot Basescu o sa fie castigatorul. Daca (utopic vorbind) opozitia va accepta ce vrea prezidentul, el o sa iasa triumfator si o sa spuna „am facut ce au vrut romanii!” Daca nu iese nimic, stim cu totii ce o sa spuna Basescu: „eu am incercat, dar ei, politicienii (in special, opozitia) nu au vrut”. Si apoi o sa debiteze cu sarg, ceea a ce debiteaza de obicei: „interesele partidelor… bla, bla, bla”.
  Asa taie si elanul PNL-ului, care, in loc sa faca ceea ce si-a propus, va trebui sa „dea explicatii poporului” de ce nu e de acord cu „unicameralul” ori cu republica semi-prezidentiala. Si atat timp cat liberalii sunt canalizati in alte directii, Vladescu mai ia o masura din „putul gandirii”, Videanu mai pune o marmura de temelie la economia personala, Berceanu mai face cativa kilometri de euro si dolari…
  De ce atata graba in treaba asta cu Constitutia sau cu alte subiecte pornite de la Cotroceni!? Raspunsul, pentru mine, e simplu: intinde capcane ca sa omoare din fasa proiectul si tinta PNL!

 15. Hendrix Says:

  Inca de la lansarea temei cu UNICAMERALUL era clar ca a fost o tema electorala! Pregatirea terenului a fost facuta de presa portocalie care a atacat permanent institutia Parlamentului, esenta unei democratii reprezentative! Campania lui ba-secu din mai 2007 a fost extrem de agresiva impotriva Parlamentului, prin invovarea acelor ,,322”’ de ,,nemernici” care au indraznit sa-l suspende! Legea VU a fost o buna ocazie sa se atace parlamentarii, rezultatele se vad!
  Populatia a muscat DIVERSIUNEA PORTOCALIE! Boborul, adica ,,poporul” portocaliu a votat automat si pentru referendum. Cei care nu vroiau trasnaia asta cu unicameralul au facut greseala sa spuna NU referendumului, dar in acelasi timp i-au facut jocul lui ba-secu, in sensul ca asa a crescut numarul votantilor! Inteleg, nici PNL nu puta recomanda votantilor sa boicoteze referendumul in mod direct. Pacat, daca oamenii au fi inteles corect marea cacealma basesciana n-ar fi trebuit sa voteze.
  Faptul este consumat, referendumul a trecut cu 50,8% din alegatori care au votat! Si eu sunt de parere ca pedeleprele nu vor cu adevarat schimbarea Constitutiei. Daca vroiau o faceau pana acum. Stiti ce vor ei, domnule Voicu? SA ARATE CA EI AU VRUT, DAR VOI V-ATI IMPOTRIVIT!!! Asta este stratagema lor, bun motiv pentru ei sa reia cacealmaua la alegerile viitoare!
  Solutie: nu va impotriviti schimbarii Constitutiei! Mergeti inainte pe principiile LIBERALE stiute: republica parlamentara, pastrarea insa a bicameralismului si sistemului de vot proportional. Cereti REPUBLICA PARLAMENTARA!!!

 16. dracu Says:

  acu, nu stiu ce sa spun, sunt in dubii despre atitudinea pe care o au politicienii despre ceea ce vor romanii. prostii care le platesc salariile.
  o fi miserupism? o fi nesimtire? o fi „UIE fraierilor”? o fi „ce mama dracu mai vor si flamanzii astia”? o combinatie din toate cele de mai sus?

  domnilor „politicieni”, nu reusiti sa pricepeti o treaba, extrem de simpla:
  puteti repeta referendumul de 1000 de ori, romanii tot mai putini … „odihniti” (ca sa nu zic „trantori”) in parlament vor dori, tot vor dori sa-si aleaga singuri conducatorul (ca l-o chema presedinte, rege, prim ministru sau bulibasa).

  pretextul vostru ca „romanii nu au stiut ce au votat” e jignitor. poate n-or fi stiut liberalii lui Patriciu ce au votat, io unul am stiut foarte bine ce am votat, si de ce anume votez asa.

  reveniti la realitate, peste 50% dintre cei carora le pasa si-au spus cuvantul. iar voi, in calitate de salariati ai nostri, si oameni platiti sa lucreze PENTRU noi, si nu impotriva noastra, ar trebui sa tineti cont de asta. si nu de ce va dicteaza Taticul PNL, ca sa nu ajunga dupa gratii.

  stiu, sunt un visator. da unul care va arde cu stampila (unde „va” nu include doar PNL, ci toate partidele) atunci cand sariti calul cu lipsa de bun simt.

 17. Toni Says:

  Ei, ce mai zici, Mihai?!
  Nu că I told you so, dar ăsta e suficient de predictibil ca să-ţi poţi lua toate măsurile de contracarare.
  Cu condiţia să-l nu-l iei în serios. Adică să nu crezi o iotă din ce spune.
  Arestaţi-l!

 18. han Says:

  PNL continua sa-si bata joc de votul meu .. chiar nu exista un dram de inteligenta in partid sa fiu si eu reprezentat cumva la discutiile despre modificarea constitutiei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: