Am lipsit motivat

Nu am mai scris cateva zile pentru ca am fost plecat, de marti seara pana astazi, la Madrid, impreuna cu o delegatie a comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor din care fac parte. Delegatia a fost condusa de presedintele comisiei, fostul ministru al mediului din guvernul Tariceanu, Attila Korodi, despre care am o parere foarte buna, si a continut, asa cum e normal, cate un reprezentant al fiecarui partid parlamentar.

Si nu pentru ca nu am avut acces la internet sau pentru ca nu am avut chef sa scriu, ci pentru ca nu am avut timp. Poate ca spaniolii sunt celebri pentru pauzele lor prelungite de pranz, insa politicienii spanioli nu prea au aratat asta. Programul a fost foarte incarcat si asta a fost un lucru bun.

Ne-am intalnit, pe rand, cu oficiali ai Ministerului de Externe, cu membrii comisiei de specialitate din Camera inferioara (da, da, Spania are parlament bicameral!), cu conducerea celui mai prestigios think-tank de politica externa si cu reprezentantii comunitatii romanesti.

Nu o sa intru in un milion de detalii, vreau doar sa remarc diferenta majora dintre Spania si Italia in ceea ce priveste tratamentul si perceptia romanilor din imigratie.

Chiar daca romanii nu mai reprezinta cea mai mare comunitate straina din Spania, marocanii fiind un pic mai multi, sunt totusi 880.000 de compatrioti care locuiesc in Spania. Loviti puternic de somaj, cu o rata care se apropie de 20%, ibericii nu dau vina pe romani. In cazul in care un cetatean roman, indiferent de etnie, comite o infractiune, aceasta este relatata sec, daca este relatata, in ziare, uneori fara a mentiona nationalitatea sau etnia agresorului. In sfarsit, foarte important, cu toate ca au avut alegeri in 2008, politicienii spanioli, indiferent de partid, s-au abtinut sa-i foloseasca pe romani ca subiect de campanie electorala, desigur nu pozitiva. Toate aceste lucruri, stim cu totii, sunt diametral opuse in Italia, din pacate.

Reprezentantii comunitatii romanesti, desi destul de divizati, cam ca peste tot, erau insa uniti in a acuza ceva. Indiferenta parlamentarilor care-i reprezinta, deputatul Wiliam Branza si senatorul Badea, care au facut o gramada de promisiuni in campanie dar care nici nu prea au mai trecut pe acolo.

Cuvinte bune despre ambasadorul roman la Madrid, doamna Ligor, o prezenta activa, competenta si placuta, ca si despre intreaga sa echipa de acolo.

Cu subiecte politice revin maine, ca sunt destule!

Etichete: , , , , , , , ,

10 răspunsuri to “Am lipsit motivat”

  1. Bibliotecaru Says:

    Vroiam să spun altceva… dar m-a luat valul. Excelentă tapiseria din fotografia din mijloc… Aş putea pune aşa ceva pe unul dintre pereţii camerei mele. 😀

  2. pesimistuliberal Says:

    Acum sunt in pauza publicitara la Gadea unde presteaza genial Crin. Pe scurt chiar asta voiam sa remarc: simplitatea si bunul gust al interioarelor. Ce-ati mai discutat pe acolo poate ne mai spuneti. Chiar acum se termina pauza.

  3. octaaa Says:

    Da, spaniolii nu ne privesc cu asa ochi rai precum italienii.

    Ce-i drept nu au presedinte comunist si nici un premier…precum…berlusconi 🙂

    • ela Says:

      Hm 😦

      Noi si italienii = tot o apa si-un pamant :x:
      aceeasi mentalitate, aceleasi mahalagisme de 2 bani ne caracterizeaza ca natii.

  4. han Says:

    Ce parere ai de cum ne decapiteaza curtea constitutionala anti-coruptia .. probabil pentru ca sunt si ei vizati!

  5. victorionescu Says:

    Schimb de suveniruri ati facut? 🙂

  6. Catalin Ene Says:

    Foarte frumos si eu vreau sa vizitez Spania,mai ales ca este un stat monarhic si eu sunt de principiu regalist.In rest, bine ati revenit la datorie!

  7. transildania Says:

    Exista o enorma diferenta intre Spania si Italia, nici eu nu-mi explic motivul

Lasă un comentariu