Motiunea de cenzura – casuta de sugestii

Ati aflat desigur ca vom depune o motiune de cenzura. Initiativa politica ne-a apartinut, inca de la sfarsitul saptamanii trecute. Aritmetica parlamentara nu ne permite sa actionam singuri, ci impreuna cu PSD. Sigur ca nu aveam cum sa emitem pretentii ca noi sa scriem textul si parlamentarii PSD sa-l semneze si sa-l voteze, asa ca textul va fi o opera comuna a opozitiei. Fair enough.

Exista un avantaj care, din pacate, se poate transforma si intr-un dezavantaj. Faptul ca o motiune de cenzura, spre deosebire de o motiune simpla, nu trebuie sa se indrepte catre o singura tema sau un domeniu, ci se refera, in general, la intreaga activitate a guvernului. Asta este bine, pentru ca foarte greu am gasi ceva in care guvernul performeaza. Poate la migratie politica, acolo stau bine.

Dezavantajul este ca, fiind un text comun, poate sa contina idei care se contrazic sau solicitari de masuri care nu se pot aplica toate in acelasi timp. Nu zic ca se va intampla asa, spun doar ca cei care vor lucra la text trebuie sa fie atenti. Cred ca din partea PNL coordonatorul va fi Varujan Vosganian si asta este bine.

Nu cred ca o motiune de cenzura trebuie sa fie doar o succesiune de critici care sa duca la coagularea unei majoritati care sa darame guvernul. Solutiile alternative sunt poate mai importante. De altfel, in procesul de revizuire a Constitutiei, voi sustine modificarea prevederilor referitoare la motiunea de cenzura, prin introducerea motiunii de cenzura „constructive”. Adica initiatorii unei motiuni sa fie obligati ca, impreuna cu textul motiunii, sa depuna un nou program de guvernare, un nou candidat de prim ministru si o noua echipa guvernamentala, iar in cazul adoptarii presedintele sa fie obligat sa investeasca noua echipa in termen de 5 zile de la votul din Parlament.

Timp avem. Important este sa depunem un text bun, nu un text repede. Deschid astazi casuta de sugestii (si reclamatii daca vreti) si astept cu interes sa scrieti despre ce v-ati dori sa auziti.

Etichete: , , , , ,

39 răspunsuri to “Motiunea de cenzura – casuta de sugestii”

 1. Lilick Says:

  Foarte buna ideea cu motiunea constructiva. 🙂

 2. Lilick Says:

  Pentru cei care vor sa citeasca despre acest tip de motiune: http://transildania.wordpress.com/2010/02/19/motiunea-constructiva-de-cenzura-si-desemnarea-primului-ministru/

 3. tibi Says:

  Ar trebui sa solicitati ca lui Boc sa i se impute cheltuielile de judecata pentru toate procesele pe care le-a pierdut guvernul. Inclusiv cele de la Curtea Constitutionala.
  Ar trebui sa cereti ca fiecarui ministru sa i se impute cheltuielile de judecata pentru toate procesele pe care le-a pierdut ministerul.De exemplu cele cu directorii din deconcetrate.

  Prin asta nu ati cere decat sa se respecte legea.

  • mihaivoicu Says:

   Stii ca este o lege care obliga ministerul de finante sa faca actiune in regres impotriva sefului institutiei care a pierdut procesul? Nu-i vorba de Boc, dar de toti ministrii si sefii de agentii. Ba e vorba si de Boc de fapt, pt corpul de control si cancelarie.

 4. olimpiu65 Says:

  datoria unui partid de opozitie!
  dar oare PNL profita de urma cresterii nemultumirii populare. pana acum nu vad substanta in actiunile PNL
  sau se numeste substanta incercarea de a-l debarca din fruntea grupului parlamentar pe Traiceanu????

 5. pesimistuliberal Says:

  Sau sa cereti ca Bok si cei care au sustinut (si sustin in continuare impozitul minim, sau minimal up dated) sa plateasca diferenta dintre incasari ( infime) si pierderi de incasare la buget (uriase). Ar trebui sa angajati o armata de contabili!In rest, o idee excelenta si nu m’as supara foarte tare sa gasesc si idei socialiste intelepte, chiar daca ar mai putea sa mai afecteze unele interese liberale, dar sa fie benefice pentru natiune.

  • tibi Says:

   Nu se poate.Daca o armata de contabili ar face o biblioteca de calcule ar trebui mai multe armate de experti sa faca expertize si contraexpertize.Pe cand cheltuielile de judecata sunt deja stabilite definitiv de instanta, sunt gata stabilite si trebuie doar imputate.

  • mihaivoicu Says:

   Aici e mai greu, este o masura pt care platesc costuri politice. Din pacate pe spinarea economiei.

 6. Marius Filimon Says:

  Daca ar fi urechi sa auda si minti sa inteleaga motiunea ar trebui sa contina doar cateva cuvinte, de genul: „2009-2010: Romania in faliment”

 7. diaconescumarius Says:

  sugestie : Din 3,476 miliarde euro, la care se adaugă o contribuţie naţională publică de 613 milioane euro şi o contribuţie naţională privată de 164 milioane euro, Romania a atras doar 85 de milioane de euro din fondurile europene pentru resurse umane. Atragerea de fonduri europene, era parca, una dintre prioritatile acestui guvern.

  • mihaivoicu Says:

   Proritate este, dar pentru ai lor. Din cauza aplicarii criteriilor politice s-au facut si desfacut de o mie de ori regulamente si criterii si, evident, au ramas mai toti pe dinafara.

 8. Jimmy Says:

  Probabil că domnul Vosganian știe mai bine ce să puncteze în moțiunea de cenzură. Dar, ca și tibi, consider că un om care se dă profesor de drept constituțional, dă numai ordonanțe neconstituționale, este cea mai gravă faptă. Pe lângă asta, hoția, incompetența, abuzurile, nesimțirea și demagogia sunt alte aspecte care, personal, mă dezgustă.

 9. radu Says:

  Sper ca realizati ca motiunea nu va fi adoptata decat daca Basescu vrea ca acest guvern sa cada. Iar in cazul cand guvernul cade, trebuie gandit cu mai multi pasi inainte, daca se poate chiar cu cateva mutari inaintea celor (care se anunta deja ticaloase) ale lui Basescu.

 10. adrian Says:

  Sunt prea multe de spus. Cred insa ca ar trebui sa va limitati la a identifica nenumaratele gogosi fara acoperire din campania electorala si sa le aratati in monstroasa guvernare. Caci motiunea oricum nu va trece dar macar sa expuneti nerusinarea partidului de guvernamant. Si cred ca cel mai grav este de aratat cum suntem impovarati cu miliarde de euro datorii, fara o lege in acest sens si numai in baza unei ordonante de urgenta. Si ar trebui neaparat sa va scuturati de acuzatia permanenta gen „mostenirea dezastruoasa”, „ati papat banii” fie demontand aceasta acuzatie cumva fie aratand diferenta in cheltuirea banului public in opozitie cu dezmatul de azi.
  Altfel, ar fi buna chestiunea aia cu venitul cu alternativa pe masa. Ma tem insa ca nu prea exista. Ca exemplu, comentam aspectul asta la Liviu Jicman, ca tot il aveti in blogroll. Sunteti fan rugby, sustinator al sportului. Ne vaitam ca e rau, rau in sistemul de promovare a sportului in tarisoara noastra, legea invatamantului pune cireasa pe tort prin minimizarea rolului sportului samd. Aveti un senator greu, greu – Cristian Topescu. Credeti ca cele trei declaratii politice ale domniei sale arata ca PNL face ceva pe acest segment restrans, al tineretului si sportului, domeniu condus candva de insusi Crin Antonescu? Asta e o critica … „constructiva” 🙂

  • mihaivoicu Says:

   Acceptata cu placere. Desi, pe de alta parte, intreb si eu daca esti ferm convins ca mai multe declaratii politice ale lui Topescu ar face mai mult decat tot ce a facut si face acesta pt sport.

   • adrian Says:

    Pai eu ma gandeam ca in loc de 10 declaratii politice ar fi mai buna o initiativa legislativa. candva, cand era legea patrimoniului imaterial in facere am incercat, chiar si cu sprijinului dlui Mihai Malaimare, sa introduc oina ca „sport national” nu numai ca sintagma folosita in general ci ca fapt legal. Asta ar fi putut avea niste implicatii privind obligatiile min tineretului si sportului sau ale celui al culturii. N-am reusit …
    Asadar, n-ar putea dl. senator sa aiba o initiativa de amendare a legii care sa detalieze „jocurile traditionale” si sa bage oina in drepturi?
    Dar eu spun ca ar putea sa fie si alte initiative legislative care sa confere scolii obligatii in domeniul sportului si nu scoaterea sportului din scoala. Poate e mai eficient decat o declaratie politica sau trei mai ales daca aceste declaratii politice par a fi singura manifestare parlamentara a unui domn de la care, cred, cu totii asteptam mai mult, pe masura anvergurii domniei sale.
    Comentariul asta se leaga cumva de critica facuta „lipsitei de experienta politica Teo”; atunci spuneam ca in curtea PNL sunt exemple care n-ar justifica pareri critice pe aceasta directie doar pentru ca subiectul criticat (chiar daca e de criticat) se afla in curtea altcuiva …

 11. pesimistuliberal Says:

  @Tibi,
  N-o lua in serios, am dat doar o sugestie de discurs parlamentar. Pentru ca raul facut de acest guvern e atat de mare incat e imposibil sa faci o contabilitate exacta. Cred ca nici nu avem institutii specializate in acest sens. Pt. 2009, se estima, repet, se estima incasare la buget din impozitul minim 80 mil e, si neincasari generale ( prin efecte cumulate )de 1,5 mld.

 12. Claudia Muresan Says:

  eu zic ca motiunea ar trebui sa contina si date, statistici, informatii prezentate bine si clart; un efort de siteza si de prezentare de informatii; asa, chiar daca motiunea cade, ziaristii au material, au ce sa scrie despre continutul ei:
  – date legate de diferentele in finantare dintre localitatile cu primari PDL si restul, de exemplu.
  Daca as fi acolo, as face chiar un pachet pentru presa cu grafice si alte forme de vizualizare mai eficienta a datelor, un rezumat usor de urmarit si de prezentat al motiunii, ca in rest o sa apara din nou ca o insiruire de discursuri, insulte si glumitze in parlament urmata de ‘ciuruirea’ de rigoare.

  • mihaivoicu Says:

   Bine ai revenit! De acord cu datele. Mi-a placut o interventie de astazi din Senat a lui Dan Rusanu, care a aratat ca datoria publica a Rom a fost in 2008 103 mld eur si acum este 151 mld. Intr-un an si jumatate!

 13. Claudia Muresan Says:

  si as mai vorbi si de nepotism la guvern. nepotismul si angajarea pe criterii politice in timp ce altii sunt dati afara sunt un subiect la care multi rezoneaza.

 14. Laura Says:

  Nu stiu daca introducerea in Constitutie a motiunii de cenzura „constructive” e tocmai potrivita – pentru cateva motive:

  a) Motinile de cenzura mai mult nu trec, decat trec – asta e istoria parlamentara la noi, si nu numai la noi. Motiunile sunt pana la urma un act politic, decat juridic. Or, daca motiunea (care nu ar trece oricum) ar trebuii sa includa un nume de prim ministru si o echipa, s-ar pierde prea multi nervi si prea multe orgolii pentru nimic. Oamenii tot oameni sunt – pe cine ati pune pe lista la justitie acum, la motiunea urmatoare ? De ce pe X si nu pe Y ?

  b) Daca motiunea ar contine o lista de potentiali ministrii, asta ar deschide o cale de atac foarte usoara pentru guvernul in functie. „Vor sa demita guvernul ca sa-l puna pe Z la Transporturi”. Si ar fi foarte usor, chiar si pentru presa, sa mute atentia de critica de substanta a guvernului in functie, la noii propusi.

  c) Daca lista propusa ar fi investita automat, s-ar creea totusi o inegalitate constitutionala. Ministrii numiti prin procedura normala (presedinte -> prim ministru -> vot de incredere) ar trebuii sa treaca prin validarile din comisiile parlamentare (cat de formale sunt ele acum), iar ministrii numiti prin motiune de cenzura constructiva, nu.

  In plus, nimic nu opreste parlamentul sa adopte o motiune de cenzura constructiva acum, in actualul context constitutional. Daca motiunea ar contine in textul ei „Parlamentul retrage incredera in actualul guvern si isi exprima increderea intr-un nou guvern condus de X”, asta ar fi un document juridic foarte greu de ignorat de presedinte. (cred ca asta a fost marea gresala cu episodul Johannis, parlamentul a emis doar o declaratie, fara putere juridica)

  My two cents …

 15. luc Says:

  Dle Voicu,va felicit.Sunteti printre putinii liberali care mai au curajul si onestitatea sa recunoasca ca programele,ideile si solutiile celor doua partide,PSD si PNL,sunt de fapt incompatibile.Dvs sesizati perfect pericolul ca motiunea mult dorita sa contina,dupa zisele dvs,”idei care se contrazic,sau masuri care nu se pot aplica toate in acelasi timp”.
  In acest context,nu este oarecum contrariant sa vorbim despre „motiuni constructive”?

 16. Toni Says:

  Nu e chiar aşa de greu să se stabilească o platformă comună.
  Moţiunea trebuie să descrie cât mai complet dezastrul în care a fost aruncată ţara de actuala guvernare, soluţiile rămân apanajul fiecărui partid în parte. Nu programul economic al Opoziţiei se va supune cenzurii, ci programul Puterii. Şi aplicarea lui catastrofală!
  Sigur că dezertorii, în loc să-şi bage minţile-n cap şi capul în pământ, vor găsi un bun prilej să dovedească noilor stăpâni că-şi merită simbria, dar lumea va vedea şi va înţelege.
  Cât de bine, cât de mult, cât de clar, depinde de cei care vor lua cuvântul.
  Mult succes!

  • mihaivoicu Says:

   De acord, orice partide sunt in stare sa faca platforme comune. Asa se fac programele de guvernare ale guvernelor de coalitie.

 17. Alin B m.PNLsect6 Says:

  Important este să o depuneţi ATUNCI CÂND E OPORTUN
  Văd că Ponta nu „s-a prins”. Depusă acum NU ar face jocurile prezidentului. Până în mai are timp să se pregătească.
  Întrebarea este când are de gând să „remanieze”. Deşi o poate face tot el („ndependenţii” depun moţiune de cenzură) există totuşi câteva restricţii constituţionale privind numărul moţiunilor de cenzură, nu?…
  Îl vedeţi pe Boc, spăşit, depunându-şi demisia????
  Alin

  • mihaivoicu Says:

   Daca-i spune seful demisioneaza, fara indoiala. O motiune pe sesiune, deci una acum, pana in 1 iulie si dupa aceea liber din nou la 1 sept

 18. serafim Says:

  Ideea a fost enuntata pentru prima oara de Ponta pe 8 martie, la o emisiune TV.

  Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni seară că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură împotriva actualului Guvern în cursul acestei sesiuni parlamentare, la momentul oportun, însă a mărturisit că nu crede că va fi adoptată. „Moţiunea de cenzură în mod sigur o vom folosi în această sesiune parlamentară. Ştiţi că avem dreptul doar la una, în momentul în care vom vedea că măsurile sociale, şi Legea pensiilor şi Legea salarizării unice, şi ceea ce ţine de oprirea creşterii şomajului….în momentul acela vom depune şi moţiunea de cenzură. Nu-mi fac iluzii acuma că deodată o să voteze tot Parlamentul, probabil că vor rămâne acolo, tot în Guvern, dar măcar vreau să le arătăm oamenilor cine îi susţine pe aceşti indivizi care conduc foarte prost România”, a declarat Ponta într-o emisiune la Antena 3.

  Nu ca ar fi foarte important, dar ca idee…

  • Alin B m.PNLsect6 Says:

   (Alin, simplu membru PNL – îngeraş de rând nu ditamai Serafimul)
   OK!
   „când va fi oportun” – Când?

 19. transildania Says:

  Ma bucur ca sustineti motiunea de cenzura constructiva propusa si de mine. Va rog sa sustineti si un procedeau analog pentru situatia imediat dupa alegerile generale, stabilirea primului ministru prin vot in parlament, fara o desemnare prealabila din partea presedintelui. Si ar mai fi si altele…

 20. savin doru Says:

  nu stiu ce sa zic,as da afara toti magistrati,adica la toti sa taie la ei nu ,legile sunt facute in asa fel ca ei sa fie protejati.Da ,sunt deacord cu reduceile facute,deoarece un om care lucreaza cistiga 800 ron. iar un pnsionar normal cistiga 1300 ron. pai cum ii mai vine lui ala sa lucreze.Sa nu invoce ca nu le ajung bani de mincare si medicamente,cel tinar are un copil de crescut care costa mai mult si are nevoie de mai multe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: