Guvernul electric

Probabil exasperat de povestea fără de sfârșit a ordonanțelor de urgență declarate neconstituționale, premierul Boc s-a hotătrât să se reprofileze. Nu mai vrea să fie profesor de drept constituțional, ci inginer.

Și a început cu studii aprofundate asupra motoarelor. Întâi a declanșat o importanta dezbatere publica denumita ”Studiu de impact al nisipului și cenușii vulcanice asupra diverselor tipuri de motoare. Particularizare pentru motoarele de tanc și avion”.

La nici o săptămână a decis ca România să devina vârful de lance al cercetării asupra automobilului electric. Sigur ca s-ar putea ca, în niște ani, să devină posibilă utilizarea automobilului electric pe scară largă. Deocamdată sunt încâ multe probleme de rezolvat, mai ales autonomia, timpul de încărcare și rețeaua de alimentare. Nici măcar argumentul poluării zero nu este încă valabil, pentru ca s-a calculat că, în țările care-și produc energia electrică predominant pe bază de cărbune, costul total în emisii de CO2 este mai mare la automobilele electrice decât la cele clasice. De altfel singurele țări în care poluarea totală generată de automobile ar scădea daca s-ar face transferul la propulsia electrică sunt Franța și Canada, care produc marea majoritate a energiei electrice în centrale nucleare.

Dar cred că este posibil ca aceste date să se schimbe. Dar nu printr-un consiliu interministerial instituit de Boc. Nu văd cum și nici măcar nu văd de ce am ține pasul cu giganții industriei auto, ca de exemplu Toyota, care are un buget de 22,7 milioane de dolari pe zi pentru cercetare și dezvoltare, evident numai pentru domeniul său de activitate. Pe când întregul buget al cercetării din România, pe toate subiectele, de la porumb până la centrale nucleare, este de aproximativ 390 de milioane de dolari pe an, prin grija guvernului Boc. Și dacă ar aloca întregul buget atât de generos numai pentru automobilul electric, probabil că într-un an ar ajunge pentru a stabili forma oglinzilor retrovizoare și capacitatea scrumierei.

Altceva însă mă îngrijoreaza. Anunțul ca, în același timp cu această decizie istorică, Emil Boc a anunțat că se va rediscuta nivelul taxei de poluare. Asta înseamna precis, așa cum ne-am obișnuit, că, începând cu anul viitor, o firmă a lui Videanu va fi unic importator pentru niște automobile electrice iar guvernul va hotărâ ca cine nu cumpără acele automobile va plati o taxă de poluare de un miliard de euro.

Publicitate

Etichete: , , , ,

25 răspunsuri to “Guvernul electric”

 1. octaaa Says:

  Domnule Voicu, cred ca ar trebui sa incepeti sa veniti si cu solutii.
  Nu doar sa criticati ce fac guvernantii.

  Vreau sa vad si eu un plan de guvernare al PNL-ului.

  • mihaivoicu Says:

   Puteti afla principalele informatii despre ce sustine PNL aici
   http://www.pnl.ro/GuvernareLiberala.html

   Despre bugetul cercetarii, pentru ca aici bateam, chiar am ceva de spus. Guvernare PNL 1.00 % din PIB pentru cercetare, guvernare PD 0.17%.

   • atreides Says:

    Ei, sa nu exageram, bugetul cercetarii nu a fost niciodata 1% din PIB, cel mai mare a fost in 2008, anume vreo 0,5% sau pe-acolo. Dar ce minunat era in 2008 din acest pdv fata de ceea ce a fost anul trecut si ce e acum…

   • tibi Says:

    Cred ca va bateti joc de noi.
    Este clar ca toata lumea va acuza ca nu sunteti in stare sa va tineti promisiunile referitoare la:
    -numirea presedintilor comisiilor de specialitate
    -numirea membrilor guvernului din umbra (alternativ) si a PM din umbra
    -intocmirea unui plan de guvernare alternativ

    si dumneavoastra ii trimiteti pe cei nemultumiti sa studieze ce si cum ati facut acum cativa ani.

 2. Florin Matei Says:

  Apropo de reprofilările lui Emil Boc, e interesant să afle lumea cum a reuşit el reconversia şi în plan politic. Poate îşi dau seama şi ,,anti-comuniştii” din ţara asta, care votează PD şi Traian Băsescu pe considerentul ăsta fals, cum a devenit actualul domn Boc (fost tovarăş) liderul unui partid ,,de dreapta” (ha, ha!). Citiţi, deci, şi vă minunaţi:

  Omagiul şi recunoştinţa tinerei generaţii

  Emil Boc, student Filosofie, anul IV, Făclia 1989

  “Recenta hotărîre a Comitetului politic Executiv al CC al PCR privind majorarea cu 10 la sută a tuturor burselor ce se acordă studenţilor şi elevilor, inclusiv celor din şcolile profesionale, a generat în inimile întregului tineret studios din patria noastră cele mai alese sentimente de stimă şi profundă recunoştinţă faţă de această nouă şi grăitoare dovadă a grijii şi preocupării susţinute ale secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, faţă de crearea unor tot mai bune condiţii de viaţă şi învăţătură tineretului.

  Sîntem pe deplin conştienţi că transpunerea în viaţă a obiectivelor etapei actuale de dezvoltare a societăţii noastre, aşa cum rezultă din magistralul Raport prezentat de tovarăşul Nicolae Ceauşescu de la înalta tribună a Congresului al XIV-lea, din celelalte documente adoptate la Congres, ridicarea continuă a gradului de civilizaţie şi modernitate sînt dependente în cea mai mare măsură de pregătirea profesională, ştiinţifică şi politică a tuturor oamenilor muncii şi, în special, a tineretului. Universitatea clujeană, al cărei student am devenit în urmă cu patru ani, oferă studenţilor de la toate facultăţile condiţii de studiu dintre cele mai bune. (…)

  Eu însumi, ca student la Filosofie, am înţeles că învăţămîntul, ştiinţa şi cultura sînt concepute în România socialistă ca factori activi ai dezvoltării, că formarea noastră ca oameni ai societăţii socialiste şi comuniste de mîine este un proces complex, revoluţionar, care ne obligă nu numai la însuşirea la cote înalte a profesiunii, ci şi la însuşirea concepţiei filosofice despre lume şi viaţă a partidului nostru, formarea unei conştiinţe şi atitudini cetăţeneşti înaintate în rîndul tineretului.

  Recunoscători pentru tot ceea ce tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu întreprind pe linia îndrumării competente şi ştiinţifice a învăţămîntului, ştiinţei şi culturii româneşti, ne angajăm să răsplătim prin fapte şi încrederea ce ni se acordă, pregătindu-ne temeinic şi multilateral, aşa cum ne impune epoca pe care o trăim”.

  Textul, publicat în 1989, cu câteva luni înaintea evenimentelor din decembrie, în ziarul comunist ,,Făclia” din Cluj, a fost scos la lumină de săptămânalul ,,Foaia Transilvană”, în 8 aprilie a.c.

 3. Un liberal deja optimist Says:

  Sigur, ne-am obisnuit deja cu idioteniile lui Basescu si Bok si Udrea, de la reforma statului, la comitete interministeriale si proiecte de turism si case sociale, ca sa nu mai zic de proiectele falimentare in domeniul energiei ( ca sa nu-l exlcud si pe Videanu). Pana la urma se bucura la un amarat de impozit minimal si obligarea bietilor tarani sa-si faca PFA si sa-si ia casa de marcat. Atata-i duce capu’ atata fac. Spre dezonoarea poporului roman pe care au pretentia ca-l reprezinta.

  • mihaivoicu Says:

   Ma intreb daca un PD-ist de frunte s-a apucat de intermediat comert cu legume si fructe. Asa de poate explica tampenia ci taranii si casele de marcat.

 4. Un liberal deja optimist Says:

  Probabil de comert nefiscalizat, daca ii obliga pe bietii producatori de urzici si stevie sa se fiscalizeze.
  Mai este o problema: cine are monopolul caselor de marcat pe piata?
  Cat spera sa stranga din TVA si impozitul minimal?

 5. GENOVEL Says:

  STIMATE DOMN,

  Sunt perfect de acord cu cele ce le expuneti in comentariul de mai sus dar, nu pot fi de acord cu trimiterea ce i-o faceti d-lui „octaaa”.
  Domnia sa v-a cerut un plan de guvernare al PNL care se identifice solutii ale problemelor cu care se confrunta Romania de astazi, iar dvs. l-ati trimis la un bilant al guvernarii Tariceanu din perioada 2005-2008.

  Daca-mi permiteti, i-as raspunde eu d-lui „octaaaa” in sensul ca in prezent (conform declaratiilor d-lui Crin Antonescu) PNL pregateste un Guvern din umbra care va analiza toate aspectele vietii economico-sociale, va trage concluziile de rigoare urmand ca, apoi, sa identifice solutii ce vor fi facute publice electoratului roman.

 6. Un liberal deja optimist Says:

  @Genovel,
  Chiar credeti ca daca liberalii ar veni cu solutii puterea portocalie le-ar aplica cumva? Cu siguranta nu, pentru ca interesul lor e sa afunde tara in criza pentru a acapara cat mai mult. Unde se castiga cel mai bine? Intr-o economie scapata de sub control.

  • GENOVEL Says:

   Aveti perfecta dreptate si, nici eu nu m-am referit la solutii pe care ar putea sa le aplice actualii guvernanti.
   M-am referit la solutii pe care le-ar aplica o guvernare liberala sau, ministrii liberali (asta in situatia in care intre timp PNL ar intra la guvernare-ceea ce este putin probabil)

 7. Emi Says:

  Daca li se cer babutelor case de marcat inseamna ca li se va cere si forfetarul. Si daca nu-l pot plati li se va executa silit pamantul pe care tocmai l-au primit inapoi? Deja se deschide drum pentru metode nemiloase de saracire a romanilor care si asa nu prea mai au resurse. Portocaliii chiar nu vor sa moara de batranete? Pentru ca oamenii daca nu mai au nimic de pierdut pot deveni fiare, oricat ar fi de blanzi in viata de zi cu zi…

 8. Bibliotecaru Says:

  Dar la scaunul electric nu ne face nimeni important o demonstraţie? 😀

 9. nod Says:

  guvernul boc exceleaza prin incompetenta si amatorism . insa totul se decide la cotroceni . unde pe langa amatorism si incompetenta se remarca suficienta . oamenii astia ne conduc . orice e mai bun decat boc si basescu .

 10. Un liberal deja optimist Says:

  Mi-as cumpara si eu un automobil electric sa ma dau pe ulita sa crape vecinii de necaz. Vorbind serios, in transportul terestru nici-un motor nu-l va detrona pe batranul motor cu ardere interna. Cu tehnologiile avansate, incorporate in ultimele decenii, inclusiv cu cele menite sa reduca emisiile de CO2, va mai ramane multe decenii pe soclu.Solutia la emisiile nocive consta in reimpaduririle intensive si extensive, respectiv gazeificarea carbunior.

 11. eugen Says:

  Ce prostie. Inca mai sunt diverse solutii in competitie pentru „priza” si baterie si noi ne pregatim . Poate Boc vrea sa- ia Toyota Prius la guvern asta o fi pregatirea.
  E o idee buna este silentios cand va trebui sa o stergi din fata multimilor venite sa te coseasca. Nu faci atita atam-tam ca odiosul cu elicopterul.

  Si ca plus bateria te tine cam cat Autostrada Transilvania vreo 40 km deci este taman bun sa iesi la cosit in jurul Clujului.

  I-o fi soptit consilierul stintific ca astea nu au nici o problema cu cenusa vulcanica. Bate si tancul.

 12. eugen Says:

  Referitor la bugetul cercetarii 390 milioane din 100 miliarde este 0.39%.

  Daca o fi PIB -ul de 100 de miliarde ca daca ar fi asa venitul mediu pe salariat inclusiv cei de la negru ar fi de 900 de Euro/luna. PIB este o formula umflata de statistici o ciorbita a la greque. Numai banii care se vad incasarile bugetare sunt reale. Si real este ca s-au dus in jos cu20% fata de 2008.

  Nu am nici o idee cat ar trebui sa fie bugetul cercetarii ca sa-mi dau cu parerea vreo 20% din bugetul universitatilor. Macar la Toyota le iese ceva din R&D daca gasiti un patron care si-a marit productivitatea cu o cercetare cofinantata de stat trec la PD-L.

 13. Un liberal deja optimist Says:

  @eugen,
  Du-te la ei, dar crezi ca mai gasesti vr-un loc liber? Si asa, sarantoci cum sunt, stau la ciorba saracului, la cat de anemica e economia. Poate mai prinzi vr-un loc la gura de metrou sa vinzi tigari puturoase fabricate in Ucraina, Bielorus si Moldova!Asa sa te ajute Dumnezeu!

 14. Un liberal deja optimist Says:

  @eugen,
  Mii de scuze, eram dupa un text de engleza, m-a furat peisajul si v-am postat ceva care suna cam ireverentios in romaneste.

 15. radu Says:

  @un liberal… Ma gandeam si eu ca ar fi bine ca un comando liberal sa se dea pedelist, sa se infiltreze in structurile lor si sa-i detoneze de acolo cand le-o fi lumea mai draga.
  @Bibliotecaru: metoda scaunului electric a fost propusa, din cate stiu, de Eba, pentru domolirea suferintelor pensionarilor.
  @all: Oare pedeleii mai stiu si altceva in afara de diversiuni si perdele de fum care sa le mascheze afacerile cu statul, in numele justitiarismului?

 16. luc Says:

  Dle Voicu,no offence,inca un text slab!

 17. Bibliotecaru Says:

  @ radu
  Domnule Radu, aveţi perfectă dreptate. Uitasem cu desăvârşire… 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: