Ce vrea FMI și cum încearcă să ne păcălească Boc

Partidul Democrat și guvernul său încearcă să scape, ca de obicei, dând vina pe alții atunci când sunt vinovați de o nenorocire.

Acum, pentru că nu mai au la îndemână liberalii sau PSD, pentru că aceștia sunt în opoziție, au pus la cale un scenariu în care să se vaite că FMI le impune creșterea de taxe ce urmează a fi anunțată. Sau, eventual, dacă nu se descurcă, să justifice alte măsuri nepopulare prin niște lupte extraordinare cu FMI pentru evitarea creșterii taxelor.

Nu, n-am greșit mai sus când am spus ”dacă nu se descurcă”. Pentru că guvernul este cel care vrea să măreasca impozitele, nu FMI. Lucrul acesta se poate vedea cu ușurință dacă privim documentele de lucru de la finanțe, dacă analizăm declarațiile, altfel destul de clare, ale lui Franks sau dacă ne uităm la poziția BNR.

Până și manualul FMI, pentru că există așa ceva, nu recomandă creșteri de impozite în asemenea situații. FMI solicită lucruri simple, legate de deficit, de cheltuielile publice (adică adio patinoare de 11, 5 milioane de euro) sau de subvenții.

PD este în situația să apeleze la creșteri de impozite pentru simplul motiv ca a mințit. Deficitul real este de aproape 9%, cu perspective de a depași zece procente până la sfârșitul anului. Asta înseamnă că avem o gaură de 3,5-3,7 miliarde de euro, bani duși în gaură nu doar pentru că s-au ferit de disponibilizări, ci mai ales aruncați în cheltuieli, altfel destul de benefice pentru unii, cum ar fi și lingurițele de 100 de lei bucata de la Apele Române.

Și atunci Boc joacă încă la două variante. Dacă va fi nevoit să crească TVA și cota unică va spune ca așa a vrut FMI, dacă va fi nevoi să treacă la tăieri de salarii, la concedieri, la eliminări de subvenții și la măsuri dureroase pe pensii, va spune că trebuie să facă asta pentru a evita creșterea impozitelor, sperând ca o sa-i înjure doar cîteva sute de mii de oameni, restul urmând să răsufle ușurați ca nu s-a scumpit tot.

Problemele economice sunt atât de grave încât, poate pentru prima dată, un circ spectaculos cum a fost aducerea soacrei lui Geoană la DNA nu a prins știrile și nu a reușit să abată discuția.

Etichete: , , , ,

15 răspunsuri to “Ce vrea FMI și cum încearcă să ne păcălească Boc”

 1. radu Says:

  Solutia e una singura: demsia urgenta a lui Boc si a clicii lui Traian Basescu, groparii Romaniei. Tuturor, si sustinatorilor lor, un sincer HUO!

 2. octaaa Says:

  Pai sa zicem merci daca va disponibiliza oameni. Dar atentie : e nevoie de 3-400.000 de disponibilizari.
  Si asta urgent!
  Si tot vom fi pe deficit…. Situatia e groasa rau…

  Daca nu se iau masuri nepopulare, dar urgente – intram in FALIMENT!

 3. radu Says:

  @octaaa: guvern de tehnicieni. Daca nu exista partidul 0215, un guvern politic al opozitiei avea sens. Ramane de vazut ce decizie va lua UDMR. PDL e captivul propriei clientele, care ucide economia.
  Solutiile economice ale liberalilor au cel mai mult sens, problema e ca nu are cine sa le aplice si sa le sustina in Parlament.

  • octaaa Says:

   Radu, poti sa imi enumeri si mie un singur tehnician din PNL ?
   Un om valoros? Pe probleme economice? Acum serios…

   SI care sunt solutiile astea ale PNL? Poti sa imi dai niste exemple, te rog ?
   Cele ale doamnei Campean? Mariti pensiile, mariti salariile? Si scadeti CAS-ul?

   Scuza-ma ca iti zic, dar asa ceva nu se poate….

   Un singur om priceput am avut la Finante in ultimii 10 ani… si treaba ar fi mers struna cu el acolo.
   Numai ca, avand alta culoare politica…a fost schimbat, fireste. Acum insa ma tem ca e prea tarziu…

 4. han Says:

  Exista vreun argument documentat (nu cu o anecdota) ca gaura respectiva e din cauza achizitiilor? Daca da, de ce nu propuneti o lege care sa elimine gaura? Chiar credeti ca vor avea PDL tupeul sa voteze contra? SI daca vor avea, nu inseamna ca veti avea un argument serios pentru a-i acuza de demagogie si furt?

  Banuiesc ca raspunsul e ca nu e nimeni atat de naiv incat sa creada ca cineva, oricine ar fi in fruntea guvernului poate cu adevarat sa elimine achizitiile penibile facute prin regii in Romania ..

  • mihaivoicu Says:

   Gaura este deficit bugetar, deci este din cauza cheltuielilor publice mai mari decat veniturile. Nu numai achizitii, desigur. Regii pe pierdere, salarii bugetari, tot ce inseamna cheltuieli.

   • octaaa Says:

    Domnule Voicu. Regii pe pierde am avut tot timpul. Nici un guvern nu a avut sange sa faca ceva. Din cate imi amintesc, Ionut Popescu a parasit PNL-ul tocmai pentru ca i se cerea sa anuleze niste datorii al unor regii de stat.

    Toate guvernele au taiat aceste datorii ale regiilor.
    Toate guvernele au fost pasive in privinta asta. In timp ce, daca o firma privata s-ar fi comportat precum Compania Nationala a Huilei…ar fi fost in pamant…

    In privinta cheltuielilor mai mari decat veniturile? Corect. Dar ce putem face? Astept propuneri?
    Ori sa marim veniturile – prin cresterea fiscalitatii. Ceea ce nu e de dorit.
    Ori sa diminuam cheltuielile. Pai atunci, de ce mai sustineti eliminarea pensiilor speciale? Disponibilizarile din sistemul bugetar? Ca doamna Mariana Campean…in fiecare zi apara darz pe acesti pensionari speciali si pe acesti hartogari…

  • octaaa Says:

   In Romania se fura ca in codru.
   Toti au facut asa. Poate taranistii sa fi fost mai demni…dar au fost aruncati la gunoi…

   Pe vremea PSD-ului nu vindea nenea Mitrea suruburi pe milioane de lei?
   Pe vremea PNL-ului…nu era loganul de 70.000 de euroi?
   Acum nu face tanti Ridzi scene pe zeci de mii de euroi ?

   Dar principalele motive de deficit excesit nu-s furturile. Ci cheltuielile cu personalul bugetar supradimensionat.
   As dori si eu…sa vad o lista cu procentul (numarul bugetarilor+numarul angajatilor in firme de stat)/ numarul angajatilor din mediul privat – pentru fiecare tara din UE.

   Nu stiu de ce, dar sunt vonvins ca la noi rezultatul ar fi cel mai mare. Pai atunci…ce e de facut? Nu cumva trebuie sa umblam aici ? Sa stimulam economia privata si sa taiem in carne vie in hartogari?

 5. radu Says:

  Iata de ce eu unul sunt pentru ramanerea guvernului PDL, remaniat sau nu. Nu au ei cei mai buni specialisti? Nu sunt ei anticomunistii si justitiarii lui Peste? Nu sunt liberalii cel mai ticalos si mai incompetent partid, in viziunea lor?
  Sa-si asume pedeleii pana la capat incompetenta, clientelismul si hotia si sa se bucure acum de valoarea gastii lui „Gabi” Oprea, Nu merita nici o mana de ajutor din partea opozitiei.

 6. dramoleta Says:

  Si cand te gandesti ca ne faceam probleme cu privire la o eventuala cerere a PSD de a elimina cota unica in cazul in care ar fi ajuns Johannis PM…

 7. radu Says:

  @octaaa: nu doar bugetarii de rand sunt problema, ci (si) supradimensionarea clientelei politice din aparatul de stat si a sinecuristilor responabili cu imaginea si propaganda, asta lasand la o parte datoriile enorme fata de sponsorii vizibili sau invizibili din campania lui Basescu. Totul se plateste.

 8. tibi Says:

  Asupra ecomicului actioneaza o multitudine de influente.Interne si externe,pozitive si negative,controlabile usor sau greu controlabile.Cu grade diferite de influenta.
  Momentan (si din pacate in crestere) influenta cea mai negativa asupra economicului o are politicul.
  Este utopie sa crezi ca poti determina prin metode economice sa schimbi sensibil in bine un sistem economic asupra caruia influenta politicului este in crestere si puternic negativa.
  Influenta politicului asupra economicului se manifesta in principal prin opozitia puternica a cvasituturor conducatorilor politici la marirea veniturilor si incasarilor la buget si la cheltuirea corecta a bugetelor.
  Pentru ca isi vad periclitate sursele fabuloase dar ilegale si imorale de venituri personale si pentru partide.
  Metoda principala de lupta impotriva acestei opozitii a conducatorilor politici este informarea cat mai completa si corecta a cetatenilor asupra activitatilor din entitatile administrative si politice de stat.Si in special asupra cheltuielilor facute de institutii.Opozitia conducatorilor la progres se face in special prin tainuirea si deturnarea informatiilor din institutii.
  Transparentizarea totala si detailata a tuturor cheltuielilor institutiilor este posibila,corecta si nu este ilegala.Toate cheltuielile(atat cu salariile cat si cu achizitii de materiale si servicii) facute de institutii(ministere,prefecturi,primarii,CJ-e,CL-e, agentii, regii, inspectorate,scoli,spitale,etc) pot fi postate zilnic pe site-ul institutiei(pentru ziua precedenta)
  Alta posibilitate complementara de control eficient asupra conducatorilor este responsabilizarea obligatorie a acestora prin pierderea imperativa(fara nici o alta procedura) a functiei in cazul in care care nu recupereaza rapid de la cei vinovati prejudiciile suferite de institutii si stabilite de instante prin sentinte definitive.Sau nu intenteaza proces celor considerati vinovati pentru recuperarea acestora daca acestia nu isi recunosc vinovatia.Constatarea si recuperarea prejudiciilor aduse statului trebuie sa fie imprescriptibila.
  Amandoua masurile pot fi reglementate si de guvern.
  Despre acordul cu FMI eu cred ca cel mai corect ar fi ca guvernul sa renunte la el si sa nu mai ceara transele urmatoare.

 9. MARIN Says:

  Domnule VOICU,
  Ce mult seamna Guvernul nostru in concepte, actiuni si gandire cu o comunitate de TERMITE.

  „TERMITELE trăesc în societate întocmită ca şi furnicile: au o femeiuşcă prăsitoare cu câţiva bărbătuşi pe lângă ea, şi pe urmă mulţime de soldaţi şi de lucrătoare.
  Termitele lucrează pe ascunse de ochiul oamenilor; de aceea francezul numeşte travail de termite (lucru de termită) o lucrare ocultă de destrucţiune. Îşi sfredelesc galerii pe subt pământ, la ‘ntuneric, până la zidurile locuinţelor sau a magaziilor, de aici coboară drept în jos până dincolo de temelii, pe urmă trec pe sub temelii, şi apoi suit în sus drept înăuntru prin podele. De acolea ‘ncolo au pus stăpânire ne’nfrântă aupra locului.

  Unele se năpustesc asupra lemnelor clădirii, asupra mobilelor şi proviziilor de orice fel; altele rod şi sfredelesc mereu înainte; atacă tavanurile şi podelele de mai sus, până ajung la acoperiş ca să-l roază şi pe ăla. Lucrează însă cu multă băgare de seamă, să nu dea cumva de lumină, şi respectă cu cea mai mare grije suprafaţa obiectelor atacate, mulţumindu-se să le găunoşeze. Dacă locul li se pare bun, le-a rămas acolo încă destul de prădat, aduc tencuiala plămădită de pulbere de pământ ori moloz şi balele lor, şi înlocuesc treptat-treptat părţile lemnoase pe cari le distrug. S’au văzut, pe urma lor, stâlpi întregi de lemn preschimbaţi astfel în coloane de beton. Când nu le mai place locul, fiindcă l-au secătuit, atunci nu-şi mai bat capul cu dresul; opera de distrugere porneşte cu o aşa repeziciune că, în şapte-opt săptămâni, o casă mare europeană este coptoroşită din temelie până’n vârf; ba un sărman sat de negri africani, în şi mai scurt timp, se face tot grămadă praf; nici urmă de bordeiu nu se mai zăreşte.”

 10. olimpiu65 Says:

  FMI= instrumentul dominatiei mondiale a finantelor internationale…vinovati intre altele si de asasinate politice si rasturnari de regimuri politice plus inrobiri ale tarilor . daca politica lui Base a fost exprimata plastic prin sexul oral cu licuricii, nu inteleg de ce sa avem cu totii aceleasi preferinte?!
  iar Boc nu exista ca politician chiar daca pupincuristii din propriul partid l-au facut ,,etalon al politicii romanesti=bocul!”
  cred ac am raspuns intrebarilor: ce vrea FMi si cum vrea sa pacaleasca Boc! ce vrea FMi e sus scris, iar Boc e prea dobitoc sa vrea sa pacaleasca macar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: