Concurs de previziuni

Am impresia, ba nu, sunt cam convins, că subiectul taxe și impozite este tratat de cei de la guvernare cu metoda securistă a zvonisticii și dezinformării.

Nu se poate explica altfel ceea ce se întâmplă. Nimeni nu mă poate convinge că, acum, în toiul discuțiilor cu FMI, guvernul și ministerul de finanțe nu au un plan clar pe care să fie capabili sa-l comunice publicului. Mesajul transmis, acela că ne mai târguim un pic cu FMI ca să ne lase în pace nu pare a avea al rol decât acela de a poza în băieți buni care se luptă cu finanța internațională pentru binele țării și, evident, de a sugera că guvernul n-are nicio vină pentru ce pare a se întâmpla în curând.

O caracteristică absolut necesară pentru sistemul fiscal al unei țări, mai ales în domeniul impozitelor, este aceea a predictibilității. Agenții economici, investitorii și chiar și cetățenii trebuie să știe ce-i așteaptă măcar pentru o perioadă de 6 luni iar schimbările trebuie anunțate cu cât mai mult timp înainte de a intra în vigoare pentru ca adaptarea să fie cât mai lipsită de probleme.

În acest moment predictibilitatea la noi este zero, pentru că nimeni nu știe nimic. Iar totala lipsă de comunicare din partea guvernului nu ne poate face să ne gândim decât la intenție.

Pentru noi, cei din afara cercului de decizie, nu ne rămâne decât datul cu părerea. Ca și încercările de a ghici ce urmează să se întâmple. Chiar sunt curios să văd cine va nimeri cel mai bine. Întrebările sunt:

 1. Va crește cota unică? Sau se va introduce o impozitare diferențiată? Dacă da, cum și cu cât?
 2. Care va fi noua valoare a TVA?

Cine va câștiga concursul va primi, la alegere, o coasă sau un ou în cap. La concurs nu are voie să participe Sebastian Vlădescu, dar are voie să participe Emil Boc, pentru că oricum nu înțelege nimic.

Publicitate

Etichete: , , , , , ,

27 răspunsuri to “Concurs de previziuni”

 1. howitzer Says:

  Coasă? OU în cap?
  Puneţi premii mai atractive, dear sir!
  Aş avea nevoie de nişte săculeţi cu pulbere de date statistice, câteva chintale de plumb „cerebro-guvernamental” să le dau o întrebuinţare mai distractivă
  Cu mulţumiri anticipate
  Whooom!

 2. olimpiu65 Says:

  TVA 22% impozit 19%
  ASTEPT OUL!

 3. Victoras Says:

  Ma speriasem ca v-ati pierdut simturile, dar am recitit: plan or fi avand, dar capabili sa-l liveze populatiei, intr-adevar, nu-s. Secretomania asta trebuie coroborata cu declaratia despre „bolsevizarea PD(-L)” si cu obsesia unei camere mici la Parlament: le e dor de comunism!!!

  La cele doua intrebari eu votez asa: 1. Da; Da, fara numar %. 2. Da, fara numar. Ca sa dau un raspuns mai… nemanelizat, spun „cum o zice FMI-ul”, ca acest Capinet nu stie nimic altceva decat ingrasarea (ingrosarea?) propriului buzunar!

 4. george_escu Says:

  Boc si FMI nu doarm noapte ca sa scoata Romania din criza iar Dvs. va arde de glume si concursuri?!!!:) Va spun eu cum va fi: impozitele vor scade, se va acorda al 13 si 14- lea salariu, berea se va da precum medicamentele, pe compensate iar D-na Udrea, din august, va initia programul 14 zile la mare, la Ibiza, cu doar 60 euro „all inclusiv” ( asta ca sa-i scotem si pe spanioli din criza ).

 5. tibi Says:

  Pai,in primul rand ati uitat (?) intrebarea esentiala:-CAND?.
  In al doilea rand -dar totusi randul principal-problema principala ar trebui sa fie:cum ar trebui facut ca bugetul sa fie o pondere cu mult mai mare din PIB decat este acum?

  • octaaa Says:

   Foarte adevarat.

   Suntem tara cu ponderea incasarilor bugetare in PIB…la cel mai scazut nivel.
   De la Mihai Tanasescu pana azi, toti, dar absolut toti ministri de Finante vorbeau ca : „incasarile bugetare in PIB vor fi de 37%”. Cand de fapt erau 31-32%.

   Si care ar fi solutiile?
   Eu cred ca in primul rand trebuie sa lucram la partea de cheltuieli. De-abea apoi si la venituri…

   TVA oricum va creste. Iata ce scriam in octombrie : http://octaraduro.wordpress.com/2009/10/27/majorarea-tva/

   • tibi Says:

    Pai,observ o usoara deviere de logica.
    Daca esti de acord ca este „perfect adevarat ” ce am scris inseamna ca esti de acord ca „problema principala ar trebui sa fie:cum ar trebui facut ca bugetul sa fie o pondere cu mult mai mare din PIB decat este acum”.
    Dar,pe de alta parte sustii ca „Eu cred ca in primul rand trebuie sa lucram la partea de cheltuieli. De-abea apoi si la venituri…”
    Compromisul ar fi ca trebuie lucrat concomitent si la partea de venituri cat si la cea de cheltuieli.Atat la partea de venituri cat si la partea de cheltuieli problema principala este opozitia puternica a conducatorilor politici care isi vad periclitate sursele fabuloase dar ilegale de venituri personale si de partid.
    Si metoda principala de lupta impotriva conducatorior politici este informarea cat mai completa si corecta a cetatenilor asupra activitatilor din institutiile de stat. Si opozitia conducatorilor la progres se face in principal prin metode de tainuire si deturnare a informatiilor din institutii.

 6. nedormitul Says:

  asta, după ce crin a lansat zvonul acum cîteva zile, ruşanu a venit cu nişte hîrtii despre care susţine că sînt autentice, deşi par faxuri, iar news in a scos 20/25-ul.

 7. vali plesca Says:

  „Nimeni nu mă poate convinge că, acum, în toiul discuțiilor cu FMI, guvernul și ministerul de finanțe nu au un plan clar pe care să fie capabili sa-l comunice publicului.” ei, eu de asta ma indoiesc, ca ar avea vreun plan. nu de alta, dar daca ar fi avut, ar fi transpirat deja.
  pe de alta parte, asta cu taxele, e nasoala. solutia ar fi reducerea cheltuielilor, nu nefondata speranta ca ar creste veniturile prin impozite mai mari. cu alte cuvinte, redus delirul contabilicesc, de la contractele cu bani publici, pana la numar de salariati bugetari, cuantum al salariilor sau pensiilor, caci adevarul sumbru e ca ROMANIA NU SE MAI POATE AUTOINTRETINE. la nivel de buget, statul roman se afla in situatia celui care, in perioada 2004-2008, s-a imprumutat ca sa-si creasca nivelul de trai, cumparandu-si plasma si piscina, si nu investind in activitati aducatoare de profit. in 2009, a realizat ca nu mai poate plati pentru actualul stil de viata, asa ca s-a mai imprumutat o data, ca sa acopere gaurile. DAR NU SI-A SCHIMBAT STILUL DE VIATA. in 2010, paharul s-a umplut.
  oricum, aberatiile penelisto-patriciene sunt la fel de funeste. e corect ca daca reduci azi taxele, peste zece ani te vei relansa. problema e ca pana atunci mori de foame. repet problema mea, singurii experti dintr-un partid care are cea mai tare doctrina economica din lume sunt un poet si un impostor intelectual?

  • howitzer Says:

   bună salvă de tun, respectele mele pentru forţă.
   Privind direcţia – am o nelămurire… Dacă tragi în spate şi în sus nu ne pică la toţi în cap???
   E răzbel domnu’, dacă n-aţi observat.
   Whooom whooom

   • vali plesca Says:

    ei, politicienii, trag in noi. cu proasta guvernare, cu hotie, cu incompetenta, cu lipsa de solutii. asa ca, de ce n-as trage si eu in ei?

 8. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Domnul Voicu,
  Cu siguranţă aş fi gustat această glumă în condiţiile în care situaţia era relaxată şi liniştită. În asemenea condiţii, astfel de glume îmi par ca o vizită la o înmormântare şi urarea „La mulţi ani şi să fie sănătos!” adresată mortului.

  Nu ştiu cum sunt alţii, dar nivelul meu de stres născut din perspectiva apocaliptică şi certitudinea că lipsa de bani va însemna mai mult decât foamea (poate că voi ajunge să-mi pierd şi locuinţa, viitorul este din ce în ce mai sumbru), este atât de mare încât nu pot accepta astfel de glume din partea unui politician al României care face parte din Putere (ca membru al puterii legislative). Rugămintea mea este să faceţi ceva încât să ieşim la liman cu toţii, fără a trece, parte dintre noi, prin crematoriul uman. Altfel România nu va mai fi ameninţată de norul de cenuşă de la vulcanul cu nume greu de pronunţat şi de scris, ci de un nor de cenuşă umană.

  • howitzer Says:

   Da domnu’, e naşpa pe front.
   Dacă n-aţi observat, ăia de la pd ne-au băgat pe toţi în tranşee. Ca să tragem unii în alţii, în umbra ciorilor, în fumul de la fumigene…
   Problema nu e că scade raţia la popotă. Problema e că ne ţin în tranşee…
   Whooom whooom

  • octaaa Says:

   Ideea e ca daca nu taiam la sange cheltuielile cu hartogarii, nu angajam oameni bine pregatiti pentru atrage fonduri europene NERAMBURSABILE si nu eliminam pensiile speciale…chiar vom fi morti.
   In maxim 10 ani – vom pune banda neagra peste Romania…

 9. Alin B m.PNLsect6 Says:

  cota diferenţiată +3 peste 5000
  TVA +2
  Vreau coasa
  Alin

 10. Un liberal deja optimist Says:

  @Aln,
  Mai bine toporul..

 11. MARIN Says:

  Domnule VOICU,
  Ati sesizat f. bine o atitudine manifestata de catre Guvern-cea a secretomaniei si a folosirii tacticii zvonisticii in scopul dezinformarii.
  Dar, partea comica este ca asistam la reactii dubioase inclusiv din interiorul PDL, ceea ce ne face sa credem ca asistam la o actiune din partea Guvernului concomitent cu o contraactiune din partea Palatului Cotroceni, evenimente ce „din pura intamplare” se intrepatrund ( vezi intalnirea de taina de la Cotroceni).

  Sunt placut surprins sa constat ca PNL a folosit extraordinar de bine aceasta balbaiala existenta la nivel decizional pentru a puncta in fata electoratului (declaratiile de ieri si de azi ale D-lui Crin Antonescu). Excelenta ideea analizei situatiei economiei romanesti si, in principal, a executiei bugetare pe primul trimestru al anului in curs.
  In concluzie, parerea mea este ca, PNL a inceput iesirile in forta pe scena politica romaneasca. Felicitari !

  • octaaa Says:

   Ideea e ca trebuie sa vina si cu solutii. Nu doar cu critici.
   Dar cine sa iasa cu solutiile? Ma refer la solutii plauzibile, nu vorbe in vant… Mama mare, cine sa le spuna ?

   Cati economisti seriosi are PNL-ul?
   A avut 2. Mircea Cosea si Daniel Daianu, dar…

 12. han Says:

  Pentru ca nu au curaj sa faca ce e necesar, si pentru ca noi, romanii ne comportam la fel de iresponsabil ca grecii. Nu inteleg cum oameni „responsabili” pot sa sustina public ca se poate si fara scaderea cheltuielilor bugetare (somaj, etc..) si fara cresterea taxelor.

  • octaaa Says:

   @Han, intru totul de acord cu ce spui.

   La noi toti cer micsorarea contributiilor sociale si marirea pensiilor.
   Cer micsorari de taxe si de impozite, iar aparatul de stat sa ramana intact.

   Practic e imposibil… E ca si cum ar veni patronu’ si ar zice : „Salariatule, nu mai lucra 8 ore pe zi. Lucreaza doar 6 si iti voi da bani mai multi”.

   Dar, asa cum spui si tu. Atat la putere cat si in opozitie, avem numai oameni „responsabili” si „specialisti” – adaug eu 🙂
   Pacat…

 13. octaaa Says:

  TVA – 22%. Iata ce scriam inca din octombrie :
  http://octaraduro.wordpress.com/2009/10/27/majorarea-tva/

  Acum adevarul e ca se se umble la impozite si taxe e cea mai rea varianta.
  Cea mai buna e disponibilizarea a 400.000 de bugetari, desfintarea in totalitate a pensiilor speciale(nu doar ce depaseste 3000 de lei, de parca 3000 lei/luna ar fi un mizilic) si chiar o usoara scadere a pensiilor normale.
  In acelasi timp sa fie externalizate multe dintre slujbele de la stat. Sa fie disponibilizari masive, facute pe baza de competenta in cadrul societatilor de stat.
  In acelasi timp sa scada contributiile sociale. Acolo e problema cea mare.

  PS : Chestia cu evaziunea fiscala si furturile e doar asa…de campanie elevtorala. Caci nici un guvern postdecembrist nu a facut nimic in aceasta privinta. Poate doar taranistii in cazul reducerii furturilor.

 14. mecanicul Says:

  HAI CRIN !
  „Jos dictatura”, „Jos Guvernul” şi „Jos Basescu”

 15. Bibliotecaru Says:

  Pronosticul meu este pentru anul 2012, anume „cota unică” (nu chiar aşa de unică) egală cu TVA-ul, anume 25%. Eu vreau o seceră şi un ciocan… vreau să-mi tai beregata cu secera în timp ce-mi sparg capul cu ciocanul (rămân în spiritul coasă/ou).

  Cât de uşor este să glumeşti, cât de greu să faci ceva.

 16. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Pentru a fi un pic mai serios…

  Modificarea TVA sau a cotei unice reprezintă o schimbare importantă a Programul de Guvernare pe care Guvernul este obligat să o treacă prin Angajarea răspunderii guvernului.

  Spun asta pentru că am impresia că nu foarte multă lume percepe această obligaţie.

  Remanierea este o „manevră” menită să mascheze această obligativitate. Va trece prin parlament remanierea şi, o dată cu asta, se va spune că a trecut şi modificarea TVA şi a cotei unice.

 17. dramoleta Says:

  M-as inscrie, dar nu-mi convin premiile 🙂

  Un lucru e clar pt. mine…orice marire ar face astia la TVA sau (si) impozit, intru in greva fiscala.

 18. Alin B mPNLsect6 Says:

  Menţin previziunea:

  cota diferenţiată +3 peste 5000
  TVA +2

  anunţate pe termen limitat
  DUPĂ CE n-o să iasă (practic) decât o fracţiune din red de salarii („noi am încercat…. dar)
  DUPĂ CE o să-şi plătească arieratele la „prieteni”
  DUPĂ CE o să-şi treacă depozitele în USD…. sau yuani! (sub formă de acţiuni pe acolo…) …
  Anul acesta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: