Despre coaliţii, remaniere şi terapie de grup

S-a repetat la nesfârşit, din zona PD, că remanierea o decide doar Primul-Ministru. Las la o parte faptul că nici măcar din punct de vedere constituţional nu este aşa, Preşedintele având un soi de drept de cenzură, după cum s-a dovdit în cazul Norica Nicolai. Curtea Constituşională a decis, în mod hazliu, că Preşedintele poate refuza o singură data propunerea premierului.

În plus, din perspectivă politică, într-un guvern de coaliţie decizia aparţine conducerii coaliţiei, chiar dacă este pusă în practică de premier.

Atunci mă întreb de ce s-a mai organizat marea discuţie din grupurile parlamentare PD. Primul răspuns care ar putea sosi este acela că acolo s-a discutat despre miniştrii partidului şi asta ar fi în regulă. Cum decide fiecare partid despre reprezentanţii lor în executiv este chiar treaba lor. Dar, dacă acesta ar fi singurul răspuns, de ce au participat şi Sebastian Vlădescu sau Mihail Dumitru, oameni fără apartenenţă politică?

A fost mai degrabă un soi de terapie de grup, în două episoade, cel de-al doilea urmând azi. Asociaţia Pediştilor Anonimi. Schimbări majore nu vor fi. UDMR se ţine de principiul conform căruia ei nu remaniază nimic niciodată, partidul traseiştilor mai cere, deci nici vorbă să dea, baronii PD par intangibili şi fiecare are de susţinut pe cineva. Vor fi trei sau patru victime minore* şi asta înseamnă că remanierea nu va face sens nici măcar în unica zonă în care ar fi contat, situaţia internă din PD.

 *notă – dacă totuşi Radu Berceanu va fi schimbat cu Constatntin Dascălu să ştiţi că e tot aia

Etichete: , , ,

31 răspunsuri to “Despre coaliţii, remaniere şi terapie de grup”

 1. jurnalbio Says:

  Eu am incredere ca va fi o remaniere la sange, benefica pentru Romania. De acum, o sa traim cu totii bine. Soferul lui Berceanu va fi inlocuit de soferul lui Blaga. Un lacatus mecanic de 70 de ani de la ministerul mediului va fi scos la pensie si o mare corupta, o femeie de serviciu de la Guvern va fi data afara pentru ca nu face curat bine. Uite asa se va incheia o luna de zile de discutii isterice despre „remanierea mare”, „remanierea mica” sau „remanierea invizibila”.

 2. radu Says:

  Daca e asa, atunci nemultumitii pot fi incurajati sa se manifeste chiar la motiunea de cenzura. Din cate am inteles, pt. plecarea lui Bok a votat insasi Udrea, adica reprezentanta nr. 1 a lui Basescu.
  Pe Madame Blogary si intr-un sondaj al Revistei 22 se cere acelasi lucru, deci semnalul e clar: asta vrea Basescu, cel putin aparent.
  Opozitia trebuie sa se miste de-acum perfect sincronizat, fara nici un pas gresit.

 3. Bibliotecaru Says:

  Remanierea o decide primul ministru, rămânerea premierului în funcţie o hotărăşte partidul.

  M. Dumitru a demisionat. Vor urma şi alţii, mai ales dintre cei care nu aparţin PDL.

  • Hendrix Says:

   Sarmanul Dumitru n-a demisinat! A FOST DEMIS. Cica umil boc s-a intalnit cu el dimineata si ,,i-a multumit pentru activitate”. T

  • Hendrix Says:

   Totul era hotarat dinainte, ziua de azi face parte din telenovela pedeleprelor. Umil boc n-a hotarat nimic, a primkit miscarea in plic de la securistul de la Anvers. Cam asa este cu ,,democratia interna” in randul pedeleprelor, ai inteles?

  • Bibliotecaru Says:

   Eu nu sunt aşa de convins că premierul poate demite un ministru. Poate în urma unui abuz. Din câte ştiu eu numai preşedintele poate revoca un ministru, este adevărat, la propunerea premierului (articolele 85 şi 106 dim Constituţie). Cu alte cuvinte, nici premierul nu poate demite pe cine doreşte, nici preşedintele nu poate revoca pe cine vrea, ei trebuie să se pună de acord.

 4. Informatii Says:

  Off topic,

  Daca doriti sa aflati raspunsul la intrebarea: Cine este tatal baiatului Ancai Boagiu?
  Nimic mai simplu, vi-l da chiar Google.ro tastand „anca boagiu” si-l gasiti chiar la pozitia 1.

  Sau daca,
  Vreti sa aflati una dintre bravurile capitanului Traian Basescu?
  Tastati in Google.ro:”femei violate”.
  Raspunsul il gasiti chiar la prima pozitie.

  Doriti sa aflati care este starea de sanatate a presedintelui?
  La fel va ajuta Google.ro tastand „basescu bolnav”, raspunsul corect chiar la prima pozitie.
  🙂

 5. Blogatu Says:

  http://blogatu.ro/2010/09/blogatu-show-invitat-mihai-voicu-vicepresedinte-pnl.html

 6. han Says:

  Neinteresante miscarile din guvern .. ca sa nu zic penibile, cand mai discutam despre programul si activitatea parlamentara PNL? Nu prea inteleg de ce la noi e extrem de inradacinata ideea ca singura activitate care conteaza in parlament e numirea si schimbarea guvernului. Cand de fapt cele mai multe si importante schimbari in societate se fac prin legislativ, care insa se pare ca nu intereseaza pe politicieni. De ce?

  • mihaivoicu Says:

   Pentru ca guvernul, atat prin excesul de ordonante de urgenta, dar si prin comportamentul politic, a „furat” puterea legislativa. Parlamentul s-a transformat intr-un soi de masina de votat legile guvernului.
   Cand PNL a incercat sa introduca pe ordinea de zi cateva initiative economice, asa cum s-a intamplat in sesiunea extraordinara, acestea au fost taraganate de majoritate prin comisii

   • adrian Says:

    si „v-a dat si plasa” dupa cum am expus mai jos …

   • han Says:

    Inseamna ca cel mai important punct din program, si activitatea cea mai importanta din Parlament ar fi sa elimine posibilitatea ordonantelor de urgenta sau cel putin limitarea lor la dezastre naturale, etc.
    Incercati sa faceti asa ceva?
    In paralel, eu as sustine si eliminarea ideii de motiune de cenzura, sau marirea procentajului de voturi pentru a trece o motiune la 66% .. pentru a realiza o independenta mai mare a legislativului si a executivului.

  • transildania Says:

   @han
   Cu eliminarea ordonantelor perfect de acord.
   Insa eliminarea ideii de motiune de cenzura sau cresterea la 2/3 din voturi pentru demiterea guvernului?????
   Cred ca nu stii despre ce vorbesti, asta ar insemna decapitarea parlamentului. Guvernul se investeste cu 51%, de demis se demite tot cu 51%. Ce propui este o masura care ar transforma definitiv tara in stat bananier.
   Motiunea de cenzura este un element esential al democratiei.

   • han Says:

    Cum anume ar insemna asta decapitarea parlamentului? Mai ales daca nu ar exista ingerinte in legislativ din partea guvernului. Parlamentul ar ramane singurul cu atributii legislative.
    Sa inteleg ca SUA e stat bananier?

   • mihaivoicu Says:

    SUA este stat prezidential, unde presedintele este ales direct si este si seful guvernului.
    Pentru motiunea de cenzura solutia este nu sa se creasca nr de voturi, ci sa se introduca „motiunea constructiva”, adica initiatorii motiunii trebuie sa prezinte, odata cu motiunea, o noua formula guvernamentala si un nou program de guvernare

   • transildania Says:

    @han
    In toate Constitutiile democratice parlamentul poate demite guvernul, de aceea ar insemna decapitarea parlamentului si ar fi o prevedere nedemocratica de stat totalitar.

    In SUA Senatul este camera decizionala si este necesara o majoritate de 60% (filibuster proof majority) pentru a trece in ultima instanta legile, dar si nominalizarile presedintelui (ministrii, ambasadori, judecatori). Iar presedintele poate fi demis de Congres cu majoritate simpla fara referendum.
    In SUA au loc alegeri parlamentare din 2 in 2 ani. Daca un presedinte o ia razna pierde majoritatea in Congres dupa 2 ani si ultii doi ani este un „lame duck” o rata schioapa.

    Am mai spus-o si in alte ocazii: as fi de acord pur teoretic de acord cu aplicarea sistemului american daca se copiaza Constitutia lor de la cap la coada, 100%, stat federal, etc. pentru ca numai intreaga este o Constitutie echilibrata.

    Ce nu este valabil este de a alege anumite masuri, si anume mai ales exceptiile din Constitutia lor, de prin toate constitutiile, si a le aplica intr-o Constitutie europeana. Foarte multi in Romania, printre care vad ca te numeri si tu, incearca sa adune din toate Constitutiile exceptiile de la regula, ceea ce ar crea o Constitutie monstru, total dezechilibrata, nedemocratica, de tara bananiera.

   • transildania Says:

    @Mihai Voicu
    Sunt desigur de acord cu motiunea constructiva, nici nu as putea sa nu fiu de vreme ce am propus-o si eu 🙂
    Cred insa ca singura nu ar fi de ajuns, ar trebui dublata de alta masura : desemnarea primului ministru si a guvernului de catre parlament prin vot dupa alegerile parlamentare.

   • han Says:

    @ transildania .. eu inteleg ca nu sunteti de acord cu ideea dar nu veniti cu argumente false. In vecii vecilor nu s-a dat jos un guvern SUA pentru ca nu-i placea parlamentului ce politica face acesta. Acest lucru e imposibil.
    Procedurile sunt extrem de clare, impeachment se face doar in caz de inalte crime si cere vot de 2/3 din Senat: http://en.wikipedia.org/wiki/Impeachment_in_the_United_States
    Plus, vorbeati de exceptii .. procedura de fillibuster e o exceptie, e un mod de a bloca un vot, e definita de regulamentul intern al Senatului (nu de constitutie), si doar de curand a fost simplificata, pana nu demult cerand celor care blocheaza votul sa fie prezenti in plen pentru toata durata filibuster-ului!

    Sunt de acord ca o motiune de cenzura pozitiva e o solutie .. dar incercati sa luati argumentele asa cum sunt si sa nu reactionati emotional. Propunerea mea e nu e „sa adunam exceptii” ci sa schimbam principiile de functionare a statului, sa avem o separare mult mai clara a puterilor in stat, pentru ca Romania acum chiar ca exact ca un stat bananier functioneaza: parlamentul nu face decat sa voteze si sa pice guverne (eventual presedinti daca le vin idei unora), guvernul conduce totul, presedintele isi impune vointa asupra parlamentului, justitia cand e controlata politic, cand se formeaza intr-o casta necontrolata de absolut nimeni .. etc., etc.. Daca imi explicati cum separarea puterilor in stat duce la stat bananier .. va rog frumos sa o faceti!

   • transildania Says:

    @han
    Nu are sens sa repet ce am spus mai sus, m-am exprimat destul de clar.

    Sunt de acord ca parlamentul trebuie sa se ocupe de procesul legislativ. In acelasi timp ca in orice democratie europeana trebuie sa se ocupe de cenzurarea guvernului si de demiterea sa la nevoie.

    Pentru a se ocupa de legi parlamentul trebuie eliminata legiferarea prin ordonante si prin asumarea raspunderii. Propunearea aceasta ai facut-o si sunt de acord cu ea, o sustin de mult. Cu instrumentul motiunii ramane cum am zis.

 7. olimpiu65 Says:

  ce cadre profesioniste are PD-L asta!!!!! nu inteleg cum naiba in Romania ajunge sa-ti fie frica de schimbare. injuri si doresti sa plece cativa ministri care te calca pe bec si te trezesti cu altii mai rai , mai incompetenti, mai cu probleme de imagine
  poate toamna asta va da mintea de pe urma cetateanului roman si terminam cu balciul asta

 8. ela Says:

  Braneanul Ialominteanu este un spagar de prima clasa, asa vorbea lumea prin targ mai de demuuuuuuuuult.

 9. radu Says:

  Intre timp postarea a devenit depasita.
  Eu nu inteleg totusi un lucru. De ce opozitia si „televiziunile moulilor” au cazut in plasa lui Ba-secu si au tras tare mai mult pe BVB-B decat pe Udrea?
  Pana cand vom ingadui ca Ba-secu sa-si bata joc de o tara intreaga, prin intermediul amantei sale care, dupa cum vad, are in buzunar si guernul, si tot, chiar si pe bietul Ponta? E chiar asa de tare taranca asta vopsita si parvenita?

 10. Catalin Ene Says:

  http://blogatu.ro/2010/09/blogatu-show-invitat-mihai-voicu-vicepresedinte-pnl.html

 11. adrian Says:

  O cacealma constitutionala … Daca la investitura e mare tam-tam cu audierea ministrilor in comisii in chestiunea remanierii se poate merge si pe mult bluf. Adica se chinuie parlamentul, care cenzureaza activitatea guvernului, sa selecteze „echipa cea mai buna” pe care s-o voteze si peste o saptamana un Bok poate sa vina si sa zica: stai ca schimb 6 ministri … da’ sa stiti ca nu se schimba structura politica! Ii schimba pe aia lasand parlamentul cu ochii in soare si pe presedinte cu ochii sticlitzi (care baga o stramba doar daca vine vorba sa saboteze partidul care guverneaza fara sa-i faca lui pe plac). Dupa o saptamana mai poate sa vina sa zica … bai baieti eu vreau sa mai schimb si pe x,y,z si asa se poate ajunge ca ne guverneaza „cine vrea muschiul” cotroceanului !
  Rahat de tara caci asta nu e singura „lacuna” A trebuit sa se dea peste cap de trei ori Remus Cernea (toata stima, bravo lui!) ca sa dovedeasca in justitie ceea ce era de bun simt si anume ca daca la alegerile la termen oricine poate candida ca independent, fiind in fapt un drept constitutional, atunci si la partiale trebuie sa existe acelasi drept.
  Asadar, asta cu remanierea este, printre infinit de multe chestii, o sfidare la adresa optiunilor populare exprimate prin vot. Caci in situatia asta, eu ca votant PNL, constat ca o intrega garnitura guvernamentala se poata schimba fara sa pot zice nimic (cu exceptia a cel mult o data pe sesiune parlamentara), prin intermediul reprezentantului meu in parlament ….

 12. ela Says:

  „Atunci mă întreb de ce s-a mai organizat marea discuţie din grupurile parlamentare PD. ”

  Nu exista nici un raspuns, am impresia ca opozitia uita cu cine are de-a face, uita cine sunt oamenii PD-ului, ati uitat repede mult prea repede de ce sunt in stare astia 👿 pentru eu nu exista legi care sa-i oblige la ceva, o sa-i vedeti in opozitie cum vor fi.

  Imi place de Crin ca accepta nici un compromis cu astia.

 13. Sa scufundam impreuna Incrucisatorul « Hai ca se poate! Says:

  […] Pentru ca, daca in urma unor alegeri parlamentare anticipate, partidele din opozitie  reusesc sa schimbe actua… […]

 14. Blogatu Says:

  Conferinta de presa din 3 septembrie – Mihai Voicu http://blogatu.ro/2010/09/mihai-voicu-conferinta-de-presa-despre-remaniere.html

 15. Blogatu Says:

  http://blogatu.ro/2010/09/programul-liberal-pentru-romania-pentru-o-noua-economie.html

 16. Starea NATIUNII Says:

  O faza misto, tare de tot:
  Daca tastati in Google.ro „traian basescu blog”, imediat sub site-ul oficial al presedintiei, la pozitia a 2-a, apare ceva Cool !!! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: