Avem program de guvernare, care va să zică

Logica, dar şi Constituţia României, pun în primul plan atunci când este vorba de investirea unui nou guvern, programul de guvernare şi nu persoanele care îl compun. Actul fundamental pomeneşte de “programul şi lista guvernului”, în această ordine.

Ceea ce nu se pomeneşte nicăieri este consecinţa schimbării radicale a programului de guvernare aprobat de Parlament. Cum este cazul acum. Am selectat, drept exemplu, doar trei prevederi ale programului aprobat de legislative. Mai puteţi găsi încă multe altele.

Spunea domul Boc în 2009 : “menţinerea, pe întreaga perioadă a actului de guvernare, a aceluiaşi nivel al cotei unice şi al taxei pe valoarea adăugată”. Aici nici măcar nu este vorba de o chestiune de interpretare. 24 şi 19 nu au cum să fie “acelaşi nivel”.

Apoi : “reducerea birocraţiei şi absorbţia sporită a fondurilor europene”. Cozile de la ghişeele la care sunt târâţi cei care beneficiază de drepturi de autor sunt cu siguranţă o reducere a birocraţiei iar absorbţia fondurilor europene este un punct atât de tare al guvernului încât cifra de la Ministerul Transporturilor a depăşit chiar cifra de 8%.

În sfârşit, spunea domul Boc : “Cred, de asemenea, foarte mult în iniţiativele legislative parlamentare. Şi, poate, acest Guvern va marca o schimbare de optică în modul de a privi iniţiativele legislative ale deputaţilor şi senatorilor”. Poate de aceea guvernul Boc a depăşit orice record în materie de ordonanţe de urgenţă şi angajări ale răspunderii, destule chiar şi declarate neconstituţionale.

Este clar că avem (încă) o problemă. Cu puţin tupeu un guvern, iată, promite lapte şi miere, obţine votul Parlamentului şi apoi pogoară iadul asupra noastră. Asta ştiu că se numeşte înşelătorie.

Etichete: , , , ,

26 răspunsuri to “Avem program de guvernare, care va să zică”

 1. MARIN Says:

  Domnule VOICU
  Si eu am fost mirat de faptul ca D-l Ialomitianu a raspuns mass-mediei ca proiectele sale sunt prevazute in actualul Program de Guvernare dar, vorba dvs., CARE ?
  Cred ca este vorba despre ACTE ADITIONALE la actualul Program de Guvernare si mai cred ca acest Guvern la finele activitatii sale va trebui sa editeze „CARTEA NEAGRA A ORDONANTELOR DE URGENTA SI A ANGAJARII DE RASPUNDERI”

 2. virgil Says:

  La ce le-ar folosi un program de guvernare atita timp cit voi opozitia nu aveti coaie ?!…

 3. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Spuneţi:
  Ceea ce nu se pomeneşte nicăieri este consecinţa schimbării radicale a programului de guvernare aprobat de Parlament.

  Cum nu se pomeneşte? Glumiţi?

  ARTICOLUL 114 – Angajarea raspunderii Guvernului
  (1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
  (2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.
  (3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

  Instituţia Angajării Răspunderii Guvernului este special introdusă pentru cazul în care Programul de Guvernare este modificat integral, într-un domeniu al lui sau punctual.

  Dat fiind că…
  Guvernul, în întregul său, şi fiecare dintre membrii acestuia sunt obligaţi să îşi îndeplinească mandatul cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, precum şi a programului de guvernare acceptat de Parlament. (Art. 1, LEGE nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială)
  …instrumentul moţiunii de cenzură tocmai asta face, sancţionează politic membrii Guvernului dacă se abat de la Programul de Guvernare.

  Acesta este şi sensul articolului 114 din Constituţie. În cazul în care situaţia socio-economico-politică se schimbă şi Programul de Guvernare este imposibil de realizat, Guvernul poate cere Parlamentului acordarea încrederii pe un alt Program de Guvernare sau un Program de Guvernare modificat. Guvernul poate accepta modificarea sau poate demite Guvernul (adică Programul de Guvernare modificat şi membrii cabinetului).

  • transildania Says:

   Gresit, din pacate lucrurile nu stau asa: motiunea de cenzura care urmeaza asumarii raspunderii NU acorda un vot de incredere. Ea trece doar daca o majoritate voteaza motiunea de cenzura. NU este nevoie ca o majoritate a parlamentarilor sa voteze afirmativ programul pe care guvernul si-a asumat raspunderea. Este de ajuns ca o majoritate sa absenteze sau sa voteze cu abtinere.
   Cea mai buna dovada este ultima motiune de cenzura in care mai multi parlamentari au votat pentru motiune decat impotriva, si multi parlamentari din arcul guvernamental au preferat sa lipseasca de la vot, pentru a nu vota afirmativ pentru guvern, si a nu se asocia direct cu masurile asumate.

   Prin urmare investirea guvernului si a programului se face cu votul afirmativ a cel putin 51% dintre parlamentari. Asumarea raspunderii si schimbarea programului guvernamental se fac fara aprobarea afirmativa si asumarea a 51% dintre parlamentari.
   In Constitutie lipseste instrumentul „votului de incredere” de care vorbiti.

   Apropos de votul de incredere consider (ca o completare la comentariul meu din postarea precedenta a domnului Voicu) ca o noua Constitutie ar trebui sa prevada -pe langa motiunea constructiva si alegerea primului ministru de catre parlament – si instrumentul votului de incredere / neincredere. Si anume ca o masura de dizolvare a parlamentului si de a declansa alegeri anticipate.

   • adrian Says:

    si eu aratam la postarea anterioara ca profitand de o lacuna constitutionala toata garnitura guvernamentala, mai putin premierul, poate fi schimbata in pasi marunti si repezi prin remaniere.
    asa se poate ajunge ca oamenii noi din guvern sa fie niste nuli caci oricum nu-i mai filtreaza parlamentul.
    ori ceea ce am constatat e o tampenie ori pur si simplu nu conteaza caci nici dl Voicu si nici dna Gorghiu (sefa comisiei juridice a PNL) nu au gasit de cuviinta sa se pronunte. probabil ca e mai importanta gaselnita „motiunii constructive” ….

   • transildania Says:

    @Bibliotecaru
    Ai spus: „Guvernul poate cere Parlamentului acordarea încrederii pe un alt Program de Guvernare ”
    Increderea se acorda cu vot afirmativ a majoritatii parlamentarilor. Motiunea de cenzura care nu trece (in urma angajarii raspunderii) nu este un vot de incredere, pentru ca poate pica fara ca o majoritate sa voteze afirmativ pentru guvern.
    Nu mai repet ce am scris mai sus. Daca nu vrei sa intelegi poate inteleg altii.

    Votul de incredere nu exista inca in Constitutia noastra si este exact cum spune domnul Voicu in postare: se minte in campanie si inainte de investiura, iar dupa investitura se schimba radical programul de guvernare.

  • mihaivoicu Says:

   @Bibliotecaru – bine, bine, dar ce ne facem cand guvernul modifica programul de guvernare fara sa-si angajeze raspunderea? Despre asta vorbeam.

  • Bibliotecaru Says:

   @ transildania
   Păi unde am spus eu asta?
   Moţiunea de cenzură nu acordă încredere ci o ia, în cazul în care este votată majoritar.
   Încrederea este acordată în momentul în care nu trece şi, mai ales, atunci când nu este depusă.

  • Bibliotecaru Says:

   @ transildania
   Nu este vorba despre asumarea răspunderii, ci de angajarea răspunderii guvernului.

  • Bibliotecaru Says:

   @ mihaivoicu

   Programul de Guvernare este pilonul fundamental al Guvernului, nicidecum Premierul şi miniştri, şi el nu poate fi schimbat de către Premier pentru că nu are această putere. Ceea ce declară prin presă unul şi altul, nu contează. Programul de Guvernare rămâne numai ce trece prin votul parlamentar.

   Dacă premierul nu respectă Programul de Guvernare care trece prin Parlament, fie în mod direct la votul de acordare a încrederii, fie indirect prin Angajarea Răspunderii Guvernului, şi aş vrea să subliniez, indiferent de situaţie, de conjunctură, de motiv, soluţia este moţiunea de cenzură pe această problemă şi sancţionarea politică, prin demitere, a întregului Cabinet… Pentru noul Guvern, Parlamentul poate accepta un nou Program de Guvernare alături de un nou Cabinet sau va accepta un nou Premier la acelaşi Program de Guvernare.

   Ceea ce pare să uite politica este că Programul de Guvernare NU ESTE AL PREMIERULUI, nici al unui partid, nici a unei „coaliţii de guvernare”, ci al Parlamentului, al tuturor parlamentarilor. El ar trebui obţinut în urma negocierii parlamentare şi apoi găsit un premier care să ducă la îndeplinire Programul de Guvernare. Pentru că nu se întâmplă asta, pentru că Parlamentul nu reuşeşte să cristalizeze un Program negociat de toate forţele politice, pentru că se ajunge la a face o schismă în Parlament în Putere şi Opoziţie, aşa se ajunge la o anomalie. Avem pe de o parte un Program de Guvernare propus de premier şi doar acceptat de Parlament, pe de altă parte avem un Buget de Stat propus de Premier (în mod evident organizat astfel încât să se pună în operă Programul de Guvernare) dar cu posibilitatea de a fi modificat de Parlament oriunde acesta doreşte.

   În consecinţă, Parlamentul ar trebui să-şi impună Programul de Guvernare în acele zile de negociere între Premier şi parlamentari şi atunci Bugetul de Stat ar reflecta nu voinţa politică a Premierului (care nu ar trebui să existe), ci voinţa politică a Parlamentului, adică a parlamentarilor, adică a reprezentanţilor poporului, adică voinţa politică a poporului suveran. Astfel democraţia este îndeplinită.

   Dacă Programul de Guvernare reprezintă voinţa politică a premierului, a unui singur om, eventual a unui partid… unde anume mai este democraţia?

 4. nod Says:

  Acest guvern , acest presedinte , acesti oameni care sustin guvernul si presedintele sunt o rusine nationala. nu poti minti la infinit .
  Daca nu poti , spune si lasa-i pe altii. dar nu minti. De 50 si mai bine de ani suntem mintiti .

 5. ela Says:

  Tatulici e basescian, de ce-o mai fi moderand emisiuni daca e pro putere si nu-i lasa pe invitatii sa aiba pareri proprii daca discutia nu merge dupa logica lui aiuristica…pai ce-i aia, oamenii tre sa zica ce vrea el?

  Pupa la base si pd-isti fara numar 👿

 6. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu
  Ne puteţi spune mai multe despre moţiunea simplă „pe muncă”?

 7. Bibliotecaru Says:

  Împotriva ministrului nu se poate depune moţiune simplă decât în urma unei interpelări…

  • Hendrix Says:

   De unde ai mai scos si tampenia asta? Exista undeva vreo prevedere in acest sens? Cred ca vorbeste gura fara tine!

  • Bibliotecaru Says:

   @ Hendrix
   🙂
   Domnule Hendrix,
   Domnia voastră vorbiţi cu acest ton cu Bibliotecaru?
   🙂
   Sunteţi dintre curajoşi?
   🙂
   Spune Constituţia aşa:
   ARTICOLUL 112 – Intrebari, interpelari si motiuni simple
   (1) Guvernul si fiecare dintre membrii sai au obligatia sa raspunda la intrebarile sau la interpelarile formulate de deputati sau de senatori, in conditiile prevazute de regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului.
   (2) Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari.

   Moţiunea simplă poate viza deci o problemă de politică internă sau externă, şi este evident că acestea nu au legătură cu persoana ministrului, sau cu o problemă ridicată în urma unei interpelări, aici poate fi vizat un ministru.

   Art. 173-180 din Regulamentul Camerei Deputaţilor se referă la INTERPELĂRI.
   La articolul 176 se spune:
   Camera Deputaţilor poate adopta o moţiune simplă prin care să îşi exprime poziţia cu privire la problema ce a făcut obiectul interpelării.

   În Regulamentului Senatului, secţiunea referitoare la interpelări este între articolele 162-165.
   Articolul 165 spune aşa:
   Art.165.-Senatul poate adopta o moţiune prin care să-şi exprime poziţia cu privire la problema ce a făcut obiectul interpelării, cu respectarea prevederilor art.153 – 157 din prezentul regulament.
   unde articolele 153-157 se referăm la tehnica moţiunii simple.

   Iată unde există prevederi în acest sens.

   Nu-i aşa că v-aţi fi dorit să nu fi folosit acest ton ofensator la adresa mea? 😀

   • mihaivoicu Says:

    Se poate depune motiune simpla si cu privire la subiectul unei interpelari, dar nu obligatoriu. Ca de aia scrie „dupa caz”
    Motiunea simpla nu vizeaza persoana ministrului, de aceea nu conteaza ca nu mai este Seitan.
    Ne vom referi in special la problema DDA si activitatilor independente, dar vom atinge si alte probleme. Textul va fi finalizat pana la sfarsitul saptamanii

  • Bibliotecaru Says:

   Aşa da…

   Vă puteţi folosi de prevederile programului de guvernare, de direcţiile politicii fiscale stipulate în el. Nu ţin minte să fi citit acolo de acestă soluţie de aplicare a contribuţiilor la Drepturile de autor şi PFA, s-ar putea să fie o acţiune „pe lângă” programul de guvernare… ceea ce nu este permis.

 8. radu Says:

  Domnule Voicu, ceea ce spuneti despre neasumarea programului de guvernare al lui Bok V poate fi un argument serios pt. motiunea de cenzura.
  Motiunea simpla impotriva ministrului muncii mi se pare irelevanta acum. Daca guvernul cade, cade si ministrul. Sau vreti sa testati terenul?

 9. Situatia economica este mai grava decat vrea sa ne arate guvernul « Hai ca se poate! Says:

  […] Cred ca situatia economica este mult mai grava decat ne arata guvernul si decat banuim noi. […]

 10. ela Says:

  mihaivoicu 🙂

  V-a adus alma cu picioarele pe pamant, se pare ca ati uitat cat de nemernici sunt; aceasta individa careia baselu i-a dat puterea n-are scrupule stie ca tre sa tina cu dintii de scaun aparandu-i pe sobolanii astia din pd.

  Pana la urma n-am nimic cu nimeni politica e curva dar ma intriga la culme ca astia din pd nu vor sa respecte nici o cutuma.

 11. ela Says:

  „v-a adus” ma refer la opozitie.
  Nu v-a scapa Ro de ei decat f.f.f. greu au bugetul pe mana cum se zice si la orice fel de alegeri arunca cu bani in teritoriu oamenilor lor care papa cu 10 guri se falsifica si raporteaza eronat asa cum s-a intamplat la alegerile recent trecute….. fix daca vrei dvs.

  Romania e confiscata nu mai e a noastra si a copiilor copiilor nostri ci a lor si copiilor copiilor lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: