Sunt un ticălos îngrijorat

Am aflat, din nou, că suntem nişte ticăloşi. Noi toţi, politicieni, ziarişti, pensionari şi alţi cetăţeni deopotrivă.

Nu m-aş baza, încă de la bun început, pe abilităţile economice ale lui Traian Băsescu. Ne aminitim de promulgarea legii cu privire la majorarea salariilor profesorilor, de hotărârea cu care aprecia că există bani la buget pentru această creştere, precum şi de angajamentul ferm de punere în practică a legii.

Chiar şi aprecierea de azi cu privire la valoarea deficitului bugetului de pensii m-a lăsat mască. Trei miliarde şi jumătate de euro reprezintă o cifră extrem de îndepărtată de jumătatea de miliard afirmată acum câteva luni. Ori preşedintele a minţit atunci, ori minte acum, ori diferenţa până la cifra la care cică am ajuns acum se poate imputa guvernului Boc.

Nu mă deranjează faptul că intrăm din nou în povestea cu greaua moştenire. M-am obişnuit că vina pentru incompetenţa guvernului o poartă guvernul Tăriceanu sau chiar guvernul I.G.Duca. Sau, în orice caz, oricine altcineva în afara guvernanţilor care ne vor face în curând să comemorăm doi ani de la nefericita dată când Boc a re-devenit prim ministru.

Sunt însă înspăimântat de lipsa de perspectivă. Nu putem participa nici măcar la o dezbatere despre prezent, ca să nu mai vorbim de viitor. Nu ştim care este situaţia actuală, în afară de faptul că o simţim zilnic, dar mai ales nu avem nicio şansă să aflăm ceva despre soluţiile actualului guvern. Aflăm cu groază, din când în când, pe surse, despre noi impozite, noi concedieri sau noi tăieri care niciodată nu sunt de la clientela politică.

În rest nimic.

Etichete: , , , ,

38 răspunsuri to “Sunt un ticălos îngrijorat”

 1. Vlad (S7EWIE) Says:

  Eu îmi amintesc altceva, domnule Voicu:
  „Nu îmi pot crede că o lege în România ar putea să nu fie aplicată. […] A nu o aplica ar însemna că nu mai suntem într-un stat de drept.” – Traian Băsescu, preşedinte de 6 ani (şi încă numărăm).
  Sursa [înregistrarea conferinţei de presă de la promulgarea legii salarizării profesorilor]

  NU eu spun asta, ci preşedintele ales democratic (românii l-au vrut). El spune clar că România nu mai este un stat de drept, având în vedere că legea nu s-a aplicat (şi nu se va aplica în veci).

  De ce vă miră ce se întâmplă acum, domnule Voicu? Trăiţi cu iluzia că mai este loc de doctrine, de idei de dreapta, stânga, centru şi alte poziţii intermediare? De ce vă aşteptaţi la acţiuni democratice de la un stat aflat sub un regim totalitar mascat??

 2. Lilick Says:

  Acum cateva zile treceam prin criza ca marinarii prin furtuni. Deh, euforia.

 3. Claudia Muresan Says:

  Pe Realitatea.net se mira ca Bulgaria are ministri cu CV de ministri, LOL! Norma internationala ajuns exceptie de dat la ziar in Romania. In schimb aberatiile de gen democratie din Zimbabwe (cind Basescu a refuzat numirea premierului majoritatii, era doar el si cu Mugabe in situatia asta in lume, dar nimeni n-a sesizat analogia la noi) incep sa fie tratate ca normale pentru Romania. Eu sunt din ce in ce mai sceptica (si, in consecinta, mai absenta online). Romania trebuie sa gaseasca de undeva forta sa se smulga din mlastina. Oricum, nici ce face ‘opozitia’ nu prea justifica vreo urma de optimism. Inafara de supa Johannis reincalzita sau certuri cu Roberta din care Miss Romania pare sa ‘castige’ intotdeauna in fatza marilor barbati de stat ai opozitiei, oare se pregateste si ceva serios?

  • transildania Says:

   Apreciez comentariile tale si e pacat ca nu scrii mai des.
   Intr-adevar ce este regula in europa sau mai nou si in Africa in Romania este o exceptie. Anul trecut au fost scandaluri internationale in legatura cu autoritarismul presedintilor din zimbabwe si kenya care refuzau sa numeasca prim ministrii altii decat cei doriti de ei si ignorand parlamentul. In Kenya intre timp a avut loc dupa o mediere americana si britanica un referendum constitutional care reduce puterile presedintelui.
   Cand acum ca. un an presedintele a refuzat desemnarea lui Iohannis care avea o majoritate parlamentara toata lumea s-a conformat. Practic de atunci Romania nu mai este o democratie.

 4. Catalin ene Says:

  Sigur ca intotdeauna sunt vinovati cetatenii,care sunt si buni contribualibi pe deasupra.Povestea asta a mai fost spusa de „el comandante”.Dar sa nu uitam de replicile celebre:”La tepe in piata Constitutiei” sau „aici sunt bani dumneavoastra” etc.

 5. radu Says:

  Ma tem ca singura solutie ramane o rasturnare prin forta a actualului guvern, urmata de o demitere a lui Basescu. Nu mai cred (ma insel oare?) in succesul unei motiuni de cenzura.
  Ar fi oare posibil sa explodeze mamaliga? Sa fim oare blestemati sa suportam la nesfarsit ciuma portocalie? Sa fim oare condamnati sa ramanem prostii prostilor din Europa din cauza oligofrenilor si mafiotilor de la putere?

 6. olimpiu65 Says:

  deocamdata sunt identificati ticalosii in zona politica si jurnalistica, vor urma cetatenii care nu inteleg sa se alinieze acestei guvernari si atunci voi fi mandru ca am evoluat de la huligan in 1989 la golan 1990 si devin ticalos in 2010
  Sa traiti bine!!!!

 7. vali plesca Says:

  so, dupa 10 minute de goagal si 2 de folosit calculatoru, mi-am cam facut o imagine despre ce vorbim. calculele sunt, bineinteles, orientative, dar si cu o marja de eroare de 10% avem o imagine clara:
  avem asa: 5496900 pesionari x 683 pensie medie = 3754383700 pe luna
  4300000 salariati x 642 contributie (35% din 1836 salariu mediu brut luat in calcul la constructia bugetului) = 2.760600000 pe luna.
  deficit lunar, in jur de un miliard de lei (asta inainte de reduceri de salarii etc.). restul sunt politicianisme ieftine

  • han Says:

   Corect. Unde gasim politicienii care sa discute despre realitate si sa faca mai mult decat propaganda? Eu unul refuz sa mai votez propaganda goala sau semi-dezbracata..

   • radu Says:

    Sa inteleg ca nu mai votati PDL, adica realitatea imbracata? Sau ca ati votat pana acum PNL? Nu spuneti da, ca nu va cred. O sa votati ce ati mai votat, adica pe cretinii portocalii in contul carora faceti propaganda.

  • mihaivoicu Says:

   Asa. Deci vreo 230 milioane euro. Pana la 3.6 miliarde cale lunga.

   • han Says:

    inmultit cu 12 luni da vreo 2.7 miliarde. Nu chiar 3.6 dar nici departe

   • vali plesca Says:

    da, raspuns perfect in schema politicianismului ieftin. de parca cele 230 de milioane (lunar) le scot din buzunar antonescu, varujan si cu voicu (sa sa inteleg ca vor face asta cand ajung la guvernare…)

  • transildania Says:

   Oricum tema cu deficitul bugetului de pensii este una falsa si propagandistica.
   Este bine ca exista acest deficit. Nu exista nici un motiv pentru ca pensiile sa fie platite doar din contributii, deci sa fie puse doar in carca factorului MUNCA, angajatii si angajatorii. Nici un guvern european nu este atat de prost. Pentru ca impovararea factorului munca cu plata tuturor bugetelor de asigurari sociale ar insemna mai mult somaj, mai putine locuri de munca, mai multe firme inchise.
   Este cel mai firesc lucru ca o parte din bugetul de pensii sa fie platit din bugetul de stat, din alte incasari cum ar fi taxe, impozite, accize etc.
   Si desigur este nevoie de o politica economica care sa genereze crestere economica, care sa creasca numarul locurilor de munca. Indemnand medicii sau alti angajati sa plece in strainatate nu va rezolva cu siguranta problema.

   • ela Says:

    ” Nu exista nici un motiv pentru ca pensiile sa fie platite doar din contributii, deci sa fie puse doar in carca factorului MUNCA, angajatii si angajatorii.”

    Mai ales ca pensiile militarilor, politostilor, magistratilor si altor categorii de privilegiati nu sunt acoperite de propriile cntributii la acest fond.
    Chit ca se ia dintr-un buzunar si se muta in altul …ar trebui ca acest buget de A. Sociale din care se infruta mai abitir privilegiatii (pensii de sute de milioane lei vechi) sa fie majorat cu sumele pe care ei le iau fara corespondent al contributivitatii.

    Nu cu pensiile de 700 -1.000 lei se destabilizeaza acest buget despre care zice nea baselu ca e descoperit, basca „iesirile” din sistem tot mai multe.

   • vali plesca Says:

    „Este bine ca exista acest deficit.” dupa logica asta e bine si ca avem deficit la nivelul intregului buget, e bine ca ne imprumutam sa il platim, e bine ca urmeaza sa ne imprumutam ca sa platim dobanzile la vechile imprumuturi, e bine sa traim intr-o datorie de care nu putem scapa, care se mareste de la an la an, vorba aia, e bineeee. ma ingrozeste faptul ca am 11 ani de contribuitie la pensii, ma mai asteapta vreo 30 si NU VOI AVEA PENSIE, pentru ca sistemul e in colaps si nu are nici o sansa sa iasa in urmatotii 30 de ani. dar e bine…

   • transildania Says:

    @ela
    Buna completare, absolut de acord.

    @vali plesca
    „dupa logica asta e bine si ca avem deficit la nivelul intregului buget, e bine ca ne imprumutam …”

    Asta ai spus-o tu, nu eu. E o metoda foarte ieftina de a-mi pune in gura lucruri pe care nu le-am spus. M-am referit strict la bugetul de pensii si am explicat de ce. Treaba ta ce intelegi…

    Bugetul de pensii nu e in colaps si nici nu va ajunge, daca de politica economica se vor ocupa oameni care se pricep.

   • vali plesca Says:

    bun. sa ne referim strict la ce spui tu: bugetul pensiilor nu e in colaps pentru ca deficitul poate fi acoperit din restul bugetului, din taxe, impozite, accize etc. problema e ca, in acel moment introduci un relativism moral in executia bugetara de toata frumusetea. daca un sustinator al opozitiei din romania accepta ca guvernul sa mute banii in interiorul bugetului cum vrea el, incalcand niste reguli clare, acel guvern va avea mana libera sa faca asta cu orice bani, care vor putea fi alocati acolo unde vrea muschiul guvernului. ideea de control al finantelor publice, si asa la pamant in romanika, dispare total.
    avem apoi de a face cu o eroare doctrinara> un sistem de pensii construit independent de vointa guvernului (prin contributia actualilor angajati sau, la modul ideal, prin propria contributie a actualului pensionar) vine foarte bine cuplata cu ideea liberala a limitarii intruziunii statului in destinul individului. cand acceptam insa ca statul sa intervina pentru a „regla” problemele din sistem, transformam pensionarul intr-un asistat, la mila statului, pe cand el trebuie sa fie doar la mila propriei sale munci.
    in sfarsit, oricat ai incerca sa obnubilezi problema, colapsul financiar tot ramane, chiar daca muti gaura dintr-un buzunar in altul. nu e in colaps bugetul de pensii, e in colaps bugetul de stat. pe cale de consecinta, ne imprumutam in continuare, in timp ce nu am auzit nici o solutie viabila de echilibrare a cheltuielilor cu veniturile, de la nici un politician de pe dimbovita.

   • transildania Says:

    Nu e vorba ca guvernul a mute banii „cum vrea el”, sau „cum vrea muschiul” guvernului ci in functie de obligatii si necesitati. Intre altele aceasta este atributia guvernului in orice tara.
    Guvernul muta acum banii „cum vrea el”, cand cheltuie miliarde de euro in achizitii de bunuri si servicii, contracteaza imprumuturi de miliarde fara a le investi in ceva generator de crestere economica si venituri etc.

    Din punct de vedere static daca ai un deficit de X% la pensii, teoretic se pot face doua lucruri:
    A.Reducerea volumului de pensii cu X%
    B.Cresterea CAS-ului cu X% sau cu ceva mai mult.
    Varianta A este neconstitutionala. Varianta B scumpeste munca si o descurajeaza, creste somajul. Cea mai antiliberala masura este suptraimpozitarea muncii si descurajarea ei. de aceea e mai bine ca banii sa vina din buget.
    Desigur din punct de vedere dinamic pt a rezolva deficitul este nevoie de crestere economica, mai multe locuri de munca, salarii care sa creasca, productivitate a muncii care sa creasca etc. Daca la o populatie de 20 de milioane sunt doar 5 milioane de angajati, atunci acolo e problema. Si daca un guvern nu e in stare sa-si respecte obligatiile, nici sa fca ce e de facut atunci trebuie sa plece.

   • han Says:

    Deficitul e ok atata timp cat se duce in investitii. Problema e ca deficitul bugetului a ajuns atat de mare, incat depaseste cantitatea investitiilor. Asta cred ca ar trebui sa devina neconstitutional. Era si in programul PNL cred. Un mod de a circumventiona prostia cu neconstitutionalitatea scaderii pensiei ar putea fi schimbarea constitutiei, sau inflatie. Matematica nu poate fi anticonstitutionala.

   • vali plesca Says:

    transildania: „daca un guvern nu e in stare sa-si respecte obligatiile, nici sa fca ce e de facut atunci trebuie sa plece”. total de acord, numai ca nimeni nu imi ofera incredere ca ar putea face ceva mai bun. am citit textul motiunii simple initiate de opozitie la adresa ministrului muncii. cand am vazut solutiile, m-a cuprins groaza: generalitati, ambiguitati si un total paralelism cu realitatile a ceea ce se cheama buna guvernare. intorcandu-ne la oile noastre, vad ca ai evoluat, de la “Este bine ca exista acest deficit.” la ganduri cum trebuie sa dispara acest deficit. oricum, problema e majora, si nu una falsa si propagandistica. LIPSESC MILIARDE DE EURO DOAR AICI. daca ii scot peneleii din burta, e ok. pana atunci, e o problema majora. argumentele morale, doctrinare si financiare impotriva deficitului raman, nici macar ccr nu le poate darama

    han: deficitul nu e ok, cu atat mai mult cu cat se duce in investitii. investitiile de stat inseamna bani cheltuiti aiurea, clientela de partid imbogatita si falsa prosperitate a catorva mii de angajati ai firmelor sugative si, mai ales, gauri imense in buget. ultimii 4 ani aduna 25 de miliarde de euro in investitii. ce vezi din ele? daca o comunitate are nevoie de o investite publica, n-are decat sa investeasca. iar ea nu va investi niciodata in borduri, in cele mai scumpe autostrazi inexistente din lume sau in scoli acolo unde nu ai elevi

   • han Says:

    @ vali plesca: investitiile de stat inseamna bani cheltuiti aiurea, clientela de partid imbogatita si falsa prosperitate a catorva mii de angajati ai firmelor sugative si, mai ales, gauri imense in buget

    Asta e adevarat, dar e alta problema, si tine de justitie. E bine sa nu le amestecam. Doar pentru ca sunt aplicate prost, nu inseamna ca ideile sunt proaste. infrastructura nationala vrem, nu vrem.. ne trebuie

   • vali plesca Says:

    han, exista studii, facute in zeci de tari si intinse pe zeci de ani care spun ca 1% din pib alocat investitiilor publice aduce crestere economica de maximum 0,6% din pib. cu alte cuvinte, pierderea in investitiile publice, oriunde in lume, e de 40%.
    pe de alta parte, daca vrem infrastructura, e treaba fiecarei unitati administrative, nu a unui guvern incompepetent si impotent, asa cum au fost cam toate de la unirea principatelor.

 8. MARIN Says:

  Domnule VOICU,
  Daca dvs. va considerati un „ticalos” pentru faptul ca ati vrut binele romanilor, va dati seama cat de TICALOSI suntem noi cel care il vrem ???

 9. han Says:

  Poate acum ar fi momentul punerii in discutie publica a propunerii PNL legata reforma sistemului de pensii. E o idee cred buna, foarte greu de realizat practic insa, si care are nevoie de o coeziune puternica in politic si in populatie.
  Asta presupunand ca se mai poate avea o conversatie civilizata in Romania, ceea ce e destul de greu, pentru ca s-a adunat prea multa ura si emotie.

 10. Bibliotecaru Says:

  Numai de nu am fi ticăloşi post-mortem.

 11. parvan Says:

  decat sa va lamentati poate n-ar strica sa intoarceti mesajul:
  pensie minima, promulgare 50%, impozit minim, alungarea investitiilor, amanetarea viitorului, scaderea gradului de ocupare, sabotarea consumului sunt toate ticalosii certe pe logica acelui mesaj.

  trebuie adaugat doar razboiul ticalosilor cu presa si cu populatia + sfertodoctul jucator captiv in mrejele ticalosilor si se face de o campanie semnificativa impotriva partidului ticalosilor.

 12. ela Says:

  „Nu putem participa nici măcar la o dezbatere despre prezent, ca să nu mai vorbim de viitor.”
  Am vazut din nou aseara cine-i alma: tupeu la maxim vorbeste peste toti, nu asculta …inteleg ca este o mostra a discutiilor in plen sau plex 😦

  „Nu ştim care este situaţia actuală, în afară de faptul că o simţim zilnic, dar mai ales nu avem nicio şansă să aflăm ceva despre soluţiile actualului guvern.”

  Noii ministri tac malc ca si ceilalti, sa inteleg ca e sarcina de partid:”mucles”
  Totusi Ialomiteanu la postul local a zis ca presedintele si boc i-au cerut sa aloce sume f.f.f mari pentru investitii, am inteles eu in detrimentul cetateanului, cica asigura locuri de munca daca dau bani la investitii masive 😦
  Nu cred ca-i asa, cei care castiga licitatiile mereu aceeasi vor incasa si de data asta, doar mai sunt alegeri pentru care e nevoie de bani.

  ” Aflăm cu groază, din când în când, pe surse, despre noi impozite, noi concedieri sau noi tăieri care niciodată nu sunt de la clientela politică.”

  Da, Legi care apar pe sub masa, neconstitutionale.

 13. Dana Ghiorghies Says:

  „Sunt însă înspăimântat de lipsa de perspectivă” – venita de la dumneavoastra, aceasta propozitie pur si simplu ma ingrozeste iar dupa ce am vazut manifestarea lui Mazare si a lui Ponta de la Constanta imi este teama ca propozitia se aplica si in intelegerea pe care ati facut-o cu PSD-ul (motiune, eventual guvern post-motiune). Puteti singuri sa dati jos guvernul? Raspunsul este NU, si atunci ce se intampla? Ne imbracam in uniforme verzi si rezolvam criza economica? Mereu mi-am zis ca nu las o gasca aflata vremelnic la conducerea tarii sa-mi striveasca optimismul dar simt o imensa zadarnicie!Ce se va intampla?

 14. exasperat Says:

  Sa-ti fie ticalosia de bine!

 15. diaconescumarius Says:

  Eu unul as comanda rapid de tot niste insigne cu ” ticalos” – pe modelul celor cu „golan” – si as umbla numai cu ele la rever . Evident, la proxima intalnire cu Il Comandante, purtarea lor ar trebui sa fie obligatorie 🙂

 16. MARIN Says:

  Eu sunt mic si ticalos,
  N-am sa ma las mai prejos,
  Am sa strig in continuare:
  PENSIOARE, PENSIOARE !

 17. caraiman Says:

  Voi potiticienii, DA!

 18. mecanicul Says:

  Traiasca ticalasii!:))
  HAI CRIN!

 19. Doliu Politic Says:

  Celor care sau saturat de ipocritii gen T. Morar, basescu, and company, ar fi recomandabil sa ia la cunostiinta o poezie/manifest a lui Virgil Ciuca, intitulata: La arme .
  Puteti sa o vizionati intr-o prezentare video de exceptie.

 20. radu Says:

  Ticalos e iresponsabilul din fruntea tarii. Mai rau decat un guvern PDL nu se poate, iar guvernul PD e de fapt guvernul Basescu. Pseudointelectualii cotrocenisti „de dreapta” ca Avramescu i-au bagat in cap matrozului ca trebuie sa guverneze pe model american cu o Constitutie ca a noastra. Si matrozul o face, intr-un sistem de putere corporatist-mafiot, mizand pe amnezia noastra si pe talentul sau de cacealmist. Ticalosul din fruntea tzarii stie una si buna: sa se tina de ce zice FMI si sa traga cu ochiul pe la BNR, desi nu preicepe mare lucru. De clientela de partid se ocupa servantii, in frunte cu amanta si cu sambelanul Bok.
  Are cineva interes sa securizeze vama, concesionandu-i operatiunile nemtilor, sa zicem, cu un procent de 20% pt. statul roman, cum propunea nu demult un liberal? Stiti cam cat s-ar incasa la buget?

 21. keep it simple Says:

  Si eu ma simt la fel de deznadajduit. Din partea PNL in loc sa am propuneri de reformare a sistemului de pensii de stat am tanguieli despre deficit.
  In loc la sanatate sa vad propuneri de privatizare a sistemului de sanatate vad doar desfiintarea CNAS si administrarea privata a contributiilor, desi acest aspect nu ar avea cum sa imbunatateasca nici cu o centima calitatea serviciilor medicale.
  Visul scriitorilor de discursuri de dinainte de 1989 a fost atins si chiar depasit: socialismul este victorios nu numai in Romania, ci chiar in intreaga Europa. Si desi doare – toti il vor in continuare.

 22. silicon_v Says:

  Da, PNL-ul e tare ingrijorat. Ia uite, ca a gasit si solutia la ingrijorarile sale, peste doar cateva zile..

  „Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat, marti (14 septembrie 2010), cu 12 voturi „pentru” si opt abtineri, raportul la proiectul legii pensiilor, majorind valoarea punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu brut pe economie. Amendamentul a fost depus de PSD si PNL, informeaza Mediafax.”

  Va doare in basca de tara asta, aia e buba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: