Pe vremea lui Ceauşescu produceam şuruburi cu costuri de 2 lei şi le vindeam cu un leu. Şi apoi vorbeam despre creşterea producţiei industriale. Sau, mai simplu, raportam direct kilograme la hectar care nu existau.
Printre „măsurile eonomice” inventate de măreţul nostu guvern se numără şi impozitul minim, cunoscut şi sub numele de forfetar. Am avut şi aici o raportare tovărăşească, cea a fostului ministru Pogea, cu privire la rezultatele acestei noi găselniţe. A fost şi ultima, pentru că Sebastian Vlădescu nu a mai riscat vreo raportare.
Ne povestea domnul Pogea că am încasat 85 de milioane de euro ca urmare a impozitului minim. Dar, ca în povestea cu şurubul lui Nea Nicu, nu a pomenit de pierderile suferite.
O sută şi ceva de mii de firme închise şi măcar tot atâtea locuri de muncă pierdute. Firmele închise erau acuzate că nu plătesc impozit pe profit pentru că îşi aranjează într-un fel sau altul cheltuielile. Mi se pare o învinuire în grup, tipic comunistă. Dar chiar dacă ar fi aşa, TVA plăteau. Şi am pierdut aceşti bani.
Iar, pe partea de forţă de muncă, pierdem de două ori. Locurile de muncă închise nu mai virează impozit pe venit şi nici contribuţii la pensii sau sănătate. Iar şomerii fără voie încasează acum ajutor de şomaj tot din bugetul astfel sărăcit.
Se apropie termenul de 1 octombrie, dată la care guvernul a sugerat că va elimina acest impozit stupid. Nu ştiu dacă aces lucru se va întâmpla. Mă uit în programul de guvernare şi constat că nici nu ar fi trebuit să existe, acolo nu-l găsesc. Apoi renunţ, pentru că guvernul nostru nu mai are program de guvernare, document care a fost înlocuit cu scrisori de intenţie.
Etichete: FMI, guvern, impozit forfetar, impozite, TVA
septembrie 13, 2010 la 15:00 |
Cred ca observati: 1 octombrie. Adica sa mai ia si ultima transa de 2 lei(125 e) . In est timp platim angajatii cu banii jos si prostul de guvern bok nu incaseaza nimic( TVA+accize+sanatate+social+etc). Lasati-ii sa se sufoce si sa castige bani negri. Cand vom veni la guvernare trebuie sa-i haituim ca pe hotii de cai de pe vremuri. Vreau sa-l vad pe basescu cu catuse la maini in fata DNA-ului plangand si acuzand Puterea ca-i nesocoteste drepturile constitutionale. As mai vrea sa-l vad condamnat pentru cel putin 15 ani, numai pentru gestul cu care i-a smuls palaria de pe cap lui Vosganian si a aruncat-o vulgului. Sau pentru faptul ca i-a spus lui Tariceanu prin 2007, direct la Tv ca e un european cu papillion!
Sa nu-l iertam !
septembrie 13, 2010 la 18:51 |
Un guvern PSD-PNL nu va fi posibil nici in 2010, nici in 2012. Potrivit Constitutiei ,daca nici un partid nu obtine 51 % din voturi, atunci presedintele desemneaza premier pe cine doreste. Curtea Constitutionala va fi de acord cu aceasta interpretare a Constitutiei.Iar PNL VA OBTINE SUB 25 % la alegerile din 2012.
septembrie 13, 2010 la 20:55
S-o crezi tu ca presedintele mai numeste premier pe cine doreste. Constitutia nu ii da dreptul asta.
septembrie 13, 2010 la 17:06 |
eu , in naivitatea mea, mai cred ca UDMR va impune eliminarea impozitului nenorocit sau va avea verticalitatea sa iasa de la guvernare provocand caderea guvernului
septembrie 13, 2010 la 17:34 |
Ar fi o cale, poate singura. Am comentat chestia asta si pe blogul lui Adrian Nastase. Opozitia nu poate da jos guvernul la motiune bob cu bob, ciugulind cate un dezertor de la PD sau UNPR, ci doar negociind o noua majoritate, o majoritate „sanatoasa” care sa includa, intr-un eventual guvern de criza, si UDMR, si grupul minoritatilor. E nevoie de o oferta de tip solutia Johannis, dar mai solid argumentata economic, perfect sincronizata cu proteste de strada cat mai puternice, care sa-i bage morcovul lui Bokuletz.
septembrie 13, 2010 la 19:54
Un guvern PDL-PNL 2012-2016 si un candidat comun la presedintia ROMANIEI-la asta ar trebui sa se gandeasca liberalii din teritoriu.Primul pas-debarcarea lui Crin.
septembrie 13, 2010 la 20:54
@Adela
Iar te-ai infiltrat pe aici, portocaliule?
septembrie 13, 2010 la 18:44 |
Basescu va fi presedinte pana in decembrie 2014 si tot el va desemna premierul dupa alegerile din toamna lui 2012.Daca liberalii ar fi destepti l-ar inlocui pe Crin Antonescu si ar intra a doua zi la guvernare.
septembrie 13, 2010 la 21:39 |
Pe cine il vezi in locul lui Crin?
septembrie 14, 2010 la 16:54
Cum pe cine? Pe Catarama, cand o veni inapoi.
Portocalii astia sunt atat de penibili economic incat acum se roaga de liberali sa vina sa le faca temele. Never ever! Copii, daca n-ati aflat, PNL, cu sau fara Crin, e cel mai antibasist partid! Puneti-va pofta-n cui!
septembrie 15, 2010 la 07:13 |
Adela cred ca e Viorel Catrama, si la congres a avut atatia sustinatori ca si aici, unul singur, el singur 😀
septembrie 15, 2010 la 15:58 |
La „debarcat” se pricepe mai bine domnul Basescu.
Ar fi frumos sa dea un exemplu…
septembrie 13, 2010 la 23:53 |
Da, se elimină minimalul şi se introduce altul, pentru firmele care au rămas.
septembrie 14, 2010 la 06:13 |
On topic: Mihai, povestea surubului si forfetarului e mai lunga si mai alambicata.
Astfel, surubul costa 2 lei pentru ca la producerea lui erau trecuti pe hartie ca participand 3 oameni: cel care opera strungul, cel care il „superviza” pe cel ce muncea si cel ce se invartea pe acolo fiindca primise repartitie dat fiind ca nimeni nu era somer si trebuia sa figureze ca angajat undeva – oriunde.
Tot asa in impozitul forfetar vad diversi oameni spunand ca nu-s ce impozite si contributiii nu mai incaseaza statul si cum nu-s cati someri a creat impozitul forfetar. Desi, de fapt, nimeni nu detine o asemenea evidenta statistica. Eu ma indoiesc sincer ca acei oameni sunt acum someri. Si nu, nici in economia reala nu au adus acei bani – ei continua sa se invarta „la negru”. Este foarte clar ca multe dintre firmele cu angajat unic nu erau decat forme de ocolire a platii contributiilor.
Eu nu cunosc pe nimeni care sa se fi plans de impozitul forfetar cu exceptia „baietilor destepti” carora le plac „portitele legale”.
Voi, PNL-ul in loc sa va ocupati de regandirea intregului fundament al serviciilor publice din Romania ce sunt in pragul falimentului (dat fiind ca singura reforma pe care o poate gandi Boculet este minimizarea cheltuielilor prin blocarea posturilor), ii dati inainte cu forfetarul si debransarea PD-ului de la banul public.
Off-topic: Adela mama, totul e sa ai majoritatea, ca dupa aia te descurci, nu? Cum era sloganul ala, a, stai ca mi-am amintit – „facem ce trebuie”. Pfuai, super dom’le, marfa, de nerefuzat…
septembrie 14, 2010 la 06:45 |
„Eu nu cunosc pe nimeni care sa se fi plans de impozitul forfetar cu exceptia “baietilor destepti” carora le plac “portitele legale”.”
Eu cunosc. Pe mine. Am un SRL amarat (as fi freelancer, dar cum Codul Muncii nu stie de notiunea asta mi-am facut o firma ca vehicul juridic pentru serviciile mele) la care eram angajat eu insumi. Nu am „activitate dependenta”, adica nu am un „client” (=angajator) unic sau majoritar. Platesc TVA, impozit, dau bani la o firma de contabilitate (care plateste mai departe contributii+TVA+toate alea), dadeam si contributii (somaj, sanatate etc). Dupa forfetar m-am dat afara, ca nu mai puteam sustine toate sumele pe care statul le dorea de la mine. Pe 2009 am iesit cu pierderi (nu contabil, pe bune) si noroc de salariul nevestei ca n-am inchis firma. Dar asta doar pentru ca eu sunt incapatanat de optimist.
In jurul meu, la fel. Am un amic cu un mic SRL producator de mobila. El a inchis. Si ai dreptate, nu e somer. E in Germania, munceste. Plateste acolo taxe si contributii, ca deh, Romania n-are nevoie de banii lui. Si, evident, nu e singurul.
Ca au existat si abuzuri, sub forma unor microintreprinderi pentru mascarea salariului? Oh, da! Dar asta pentru ca legile au fost facute cu picioarele. Vinovati sunt „legiuitorii”, nu cei care folosesc textul de lege in mod corect dpdv juridic.
Idiotenia asta de gandire care pedepseste categorii intregi pentru ca exista cativa care abuzeaza (sau care folosesc) legile vine direct din gandirea lui Stalin si Beria. In mod normal ar trebui sa avem institutii ale statului care sa ia excpetiile la mana si sa le rezolve. IRS-ul asa face.
Faptul ca guvernul B-U-B prefera sa zdrobeasca o categorie intreaga (sau mai multe) pentru a „rezolva” exceptiile mi se pare o recunoastere explicita a disolutiei statului, a incapacitatii acestuia de a-si indeplini minimul de datorie in raport cu cetatenii sai. Si atunci transfera costurile de operare de la sine la cetateni.
Asa ca te rog nu mai insista sa arunci pe foc tot cojocul pentru ca are cativa purici. Zicala asta romaneasca ironizeaza acest lucru de multa vreme.
septembrie 14, 2010 la 09:43
@Cetateanul Popescu are perfecta dreptate!Nu de pomana toata lumea afirma ca impozitul minimal e o imensa idiotenie.Dar atentie, a fost propusa de un psd-ist in lipsa de idei ca sa se afirme si el in fosta Coalitie(unul, Nita). Mai retin ca Videanu s-a opus.
septembrie 14, 2010 la 10:05
Impozitul forfetar nu trebuie sa existe.
Dar nu trebuie sa dispara din cauza ca a inchis nu stiu cate afaceri.
Mult, mult mai nociv este faptul ca face ca pe pietele economice sa nu mai poata intra agenti economici de marime mica.
Toate economiile nationale isi doresc atomicizarea diverselor piete economice pentru ca mediul concurential sa poata regla preturilor si piata muncii, numai la noi exista nenumarate masuri care impiedica accesul pe piata, impozitul forfetar fiind cireasa de pe tort.
Cu tot ce spui sunt de acord si, tocmai, nu am vazut la Mihai Voicu sau la PNL propuneri de masuri pentru intarirea controlului fiscal sau pentru inchiderea portitelor de mascare a salarizarii prin sistemul microintreprinderilor, ci doar cantece de dor si jale pentru afacerile cinstite si corecte care, desi tu sustii contrariul, nu cred ca erau majoritare in acel moment.
Eu la asta faceam referire, sa renunte la cele cateva placi pe care le canta obsedant si inutil (debransarea PSD-ului, bietele IMM-uri) si sa arate ca pot in mod concret sa promoveze statul minimalist si sa combata eficient evaziunea fiscala pentru a nu mai aparea aberatii de soiul impozitului forfetar.
Aia e ideea.
septembrie 14, 2010 la 09:50 |
@liberalul optimist: din cate se barfeste, Nita (pe care nu-l inghit; il stiu, ca e brasovean de-al meu, dar ce-i drept e drept) ar fi vrut un forfetar pur pe cateva domenii cu evaziune ridicata. Ideea lui a fost preluata de boccii si – evident, astia fiind talentati in a lua idei bune si a le aplica dezastruos – au transformat-o in „impozit minim”.
Nu-mi plac mie pesedistii, dar nici sa nu-i incarcam cu pacate care nu le apartin…
septembrie 14, 2010 la 11:25 |
Nu-i vorba de simpatie. Dar retin ca si dupa ce a fost descaunat l-a mai sustinut. Asa cum M. Sarbu a propus si sustinut legile salarizarii si pensiilor. Asa cum Andronescu e responsabila de disparitia a 34.000 de posturi in invatamant( cele mai multe fiind de tineri suplinitori care faceau practica pedagogica) . Pd-istii n-au avut niciodata idei; au preluat de la altii si le-au executat prosteste si cu rea credinta.
septembrie 15, 2010 la 09:18
„‘Pd-istii n-au avut niciodata idei; au preluat de la altii si le-au executat prosteste si cu rea credinta.”
IMI PLACE RAU DE TOT CE-AI GRAIT despre astia.
septembrie 14, 2010 la 10:24 |
Sigur ca s-a precizat data de 1 octombrie,dar nu au mentionat anul asa ca problema se pune:pe 1 octombrie in anul…………..Dumnezeu cu mila!
septembrie 14, 2010 la 18:39 |
… ăăă
De ce îl mai luăm în serios pe „mini-me”-ul ridicolului păpuşar care s-a căţărat şmechereşte în vârful junglei şi rămâne acolo numai pentru că are banane / nuci de cocos cu care să arunce?
septembrie 15, 2010 la 00:07 |
[…] forfetar, incompetenta, Mihai Voicu, minciuna, PD, PSD, telenovela, vantu de Alexandru Marin Mihai Voicu ne aduce aminte printr-un post excelent ca ne apropiem de 1 octombrie. La citirea titlului credeam […]
septembrie 15, 2010 la 01:32 |
Nu prea sper des, ca sa ma pot bucura de surprize placute ..
septembrie 15, 2010 la 09:28 |
fix acum un an
http://www.realitatea.net/c-antonescu-traian-basescu-este-doar-o-caricatura-de-peste-ani-a-lui-ceausescu_616317.html
Despre forfetar nu suport sa mai vorbesc mi-a ajuns pana peste poate, iar despre ce zice boc 👿 nu cred nimic pana nu vad.