Despre șanse

Am aflat, în ultimele zile, o grămadă de lucruri despre ce ar urma să facem în Parlament  după ce Traian Băsescu a trimis un articol al Legii Pensiilor spre re-examinare. Inclusiv că președintele a dat o șansă opoziției :-).

O să îmi cer scuze, dar trebuie să repet ce spuneam în postul precedent. Dacă cineva a încercat să-și dea o șansă, acela a fost însuși Traian Băsescu, scăpând (temporar, sper) de suspendare și demitere prin această găselniță.

Ca să fie foarte clar, iată ce prevede Regulamentul cu privire la această cerere.

Art. 135. – (1) Reexaminarea legii de către Camera Deputaţilor, în urma cererii făcute de Preşedintele României în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Reexaminarea legii se efectuează mai întâi de Camera Deputaţilor dacă aceasta a fost prima Cameră sesizată.

(2) Cererea Preşedintelui României privind reexaminarea unei legi va fi examinată de comisia permanentă sesizată în fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativă; aceasta va întocmi un raport în care va face propuneri cu privire la obiecţiile formulate în cererea de reexaminare.

(3) Raportul comisiei împreună cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputaţilor după regulile procedurii legislative.

Constatăm foarte clar cum e cu șansele. Pensionarii nu au nico șansă, pentru că în cel mai bun caz vom vota ca femeile să iasă la pensie, în 2030, la 63 de ani. Adică ”obiecţiile formulate în cererea de reexaminare”.

Nici legalitatea nu capătă vreo șansă. Nu vom vota din nou întreaga lege și votul dat cu 80 de deputați în sală se va transforma, în cele din urmă, în lege intrată în vigoare.

Ca să nu mai vorbim de faptul că oricum nu simt nevoia să capăt șanse de la dom’ Băsescu.

Publicitate

Etichete: , , , ,

19 răspunsuri to “Despre șanse”

 1. Bibliotecaru Says:

  Eu nu văd nicăieri ca plenul să fie obligat să se limiteze numai la obiecţii şi nici să le „rezolve”. Văd doar obligaţia comisie de a furniza informaţii suplimentare relativ la aceste obiecţii.

 2. Bibliotecaru Says:

  *comisiei

 3. Laura Says:

  Eu cred ca este o problema constitutionala aici, o lege nu poate merge spre promulgare fara un vot final asupra intregii legi. Si asta include si cazul in care legea e re-examinata la cererea presedintelui, si cazul in care legea e retrimisa de CC.

  Hai sa ne imaginam urmatoarea situatie. Legea X contine multe prevederi cu care cam 40% din Camera e de acord, iar 60% nu e de acord. Dar legea, in forma care merge la promulgare, contine „Art 99. Orice femeie blonda este obligata sa se dezbrace la cererea unui deputat sau unui senator”. Art respectiv e suficient ca sa convinga 10% din camera sa voteze legea – si ei o voteaza numai pt acest articol, nu si pentru restul – deci legea trece. Acum, sau CC invalideaza articolul, sau Presedintele cere rexaminarea lui – normal. Clar exista o majoritate noua, care sa voteze DOAR eliminarea articolului respectiv. Legea ajunge iar in forma intitala in care numai 40% o suporta. Fara un vot final, inseamna ca legea este adoptata intr-o forma care nu are majoritatea ceruta de constitutie. Extrapoland, orice poate fii introdus intr-o lege pe calea asta…

  Eu cred ca chiar daca regulamentul nu prevede un vot final pentru cazurile de reexaminare, ar merita atacata aceasta prevedere la CC, pe baza situatiei ipotetice de mai sus

 4. Alex Valahul Says:

  opozitia a cerut imperativ ca basescu sa intoarca legea in parlament. indiferent de motivul pe care l-ar fi folosit base, pensionarii „n-ar fi avut sanse”, legea ar fi fost votata in final. deci…

  cat despre sana pensionarului : pot parlamentarii sa voteze si un punct de pensie de 150% … daca nu se gaseste un echilibru sustenabil intre venituri si cheltuieli, inflatia va corecta oricum frenezia de a da „fara numar”

 5. han Says:

  Poate in 2025 o sa incepeti sa va ganditi sa rezolvati problemele reale ca de exemplu corectarea regulamentul camerei sau constitutiei? Obsesia asta pe care o aveti cu Basescu ori a devenit ceva patologic ori e o demonstratie de infantilism (repetand un lucru fals de multe ori, ati inceput si voi sa credeti ca e adevarat). Daca nu era nici suspendarea din 2007 si improscarea cu ura din campania din 2009 Basescu nu intra nici macar in turul 2, ar fi fost istorie acum. Dar cine nu invata din greseli, e condamnat sa le repete.

  • Cetateanul Popescu Says:

   Nu, han, problemele „reale” sunt diferite de la om la om. Pentru moment, in PNL domina curentul care spune ca nimic nu poate fi indreptat atata vreme cat Basescu e la putere. Tind sa cred si eu la fel, pentru ca mai orice initiativa, a oricui, care pune in pericol dominatia acestuia nu are nici o sansa: Basescu are mai oriunde sclavi gata sa-i voteze dorinta. De asta demiterea (si nu doar suspendarea) lui devine esentiala.

   Dupa aia, cu un PDL fara cap (cu pozitie oficiala), e mai usor de reparat ceea ce (si) tu vezi ca ar trebui reparat.

   • han Says:

    Nu inteleg, daca se gaseste o majoritate parlamentara coerenta ce ar mai putea sa faca Basescu? Si daca Basescu dispare (evident potentand iar PDL, care o sa creasca de la 10% la iar vreo 30-35% ca nu-si inchipuie cineva ca Basescu dispare in neant daca i se ia mandatul?) iar aceasta majoritate tot nu exista ce rezolvam? Ca se poate si mai rau decat cu astia, de exemplu cu impozitarea haiduceasca a lui Ponta

    Eu cred ca aceast curent ca nimic nu se poate face cat Basescu e presedinte, e irational. Ii da mai multa putere lui Basescu decat are de fapt. Mai de graba e doar o fumigena/scuza sa acopere incompetenta, dezinteresul si malitiozitatea care sunt la ele acasa si in randurile opozitiei.

 6. Cetateanul Popescu Says:

  @han: povestea cu Basescu se desfasoara pe doua planuri paralele: cel formal/statal si cel public/electoral. Intre ele sunt diferente majore si as fi bucuros sa nu le mai confundam. Uite cum vad eu lucrurile:

  a. pe plan electoral/public, Basescu e, pentru PDL, o piatra de moara in acest moment. Povestea cu „potentarea PDL pana la 35%” e… ca povestea cu cocosul rosu. Un PDL cu Basescu, acum, mai mult pierde decat daca ar merge singur. Nu uita ca, potrivit perceptiei publice, cele mai sinistre figuri din PDL (arogante, respingatoare) Basescu le-a impins in fata. Cel mai credibil – tot in perceptia publica, Blaga adica – a fost lovit tocmai de Base.

  b. pe plan formal/statal, Base e la varf. Are servicii, putere si o lipsa cronica de opozitie. El acum comanda (mai) toate institutiile de forta. Asta il si face ascultat/respectat/temut. Dezbracat de comanda, demis, ramane doar cu planul public, unde am spus cum sta. Da, poate recupera ceva. Dar zilele de glorie au trecut.

  In plus, m-as bucura sa vorbesti dupa ce te interesezi, nu doar din auzite. Eu, unul, sunt sustinator al impozitelor mici si al birocratiei minimale, deci Ponta nu mi-e prieten. Dar m-am interesat despre ideile PSD si – daca s-ar pune in aplicare asa cum sunt acum – nu ar fi catastrofale. In primul rand ca, pentru foarte multi romani (cei cu venituri pana la cca 1000 euro), cota de impozit scade (25% si mai mult e doar pentru venituri peste 1000 euro). Apoi, pentru ca ideea cu deducerile fiscale are potential, daca e bine aplicata, si poate produce efecte interesante. Lozinca aia cu „impozitarea haiduceasca” las-o pentru precupetii din piata.

 7. ela Says:

  unde-i lege nu-i….tocmeala.

  CONCEDIUL MEDICAL

  Din acest moment nu mai acceptam concediu medical eliberat de doctor prin care se adevereste ca sunteti bolnav. Daca puteti merge la doctor, inseamna ca puteti veni si la serviciu.

  OPERATIILE CHIRURGICALE sunt interzise. Atata vreme cat sunteti angajat la noi, veti avea nevoie de toate organele. Nu veti elimina nimic. Noi v-am angajat intact. In cazul in care eliminati un organ, vom considera acest lucru indisciplina la locul de munca.

  ZILE IN FOLOS PERSONAL se vor primi in mod egal, fiecare angajat va primi 104 zile personale pe an. Ele se numesc sambata
  si duminica.

  ZILE DE CONCEDIU – Toti angajatii vor primi concediul in aceeasi perioada a anului. Zilele de vacanta sunt dupa cum urmeaza: 1 ianuarie si 25 decembrie.

  ZILE LIBERE PENTRU INMORMANTARI

  Aceasta nu e o scuza sa lipsiti de la serviciu. Oricum nu mai puteti face nimic pentru prietenii, rudele sau colegii morti. In cazurile rare in care un angajat va fi nevoit sa participe la inmormantari, acestea se vor programa seara tarziu. Suntem bucurosi sa va permitem sa lucrati in pauza de pranz pentru a putea pleca mai devreme, cu conditia sa va terminati insarcinarile pe ziua respectiva.

  ABSENTA CAUZATA DE PROPRIUL DECES

  Acest incident poate fi acceptat ca scuza. In orice caz, este necesar un preaviz de 2 saptamani precum si pregatirea unui inlocuitor care sa va preia atributiile.

  FOLOSIREA TOALETELOR

  Mult prea mult timp se petrece la toaleta. In viitor se va merge la toaleta in ordine alfabetica. Spre exemplu angajatii al caror nume incepe cu “A” se vor duce de la 8:00 la 8:20, cei cu “B” de la 8:20 la 8:40, si asa mai departe. Daca nu va puteti deplasa in timpul alocat, veti fi nevoiti sa asteptati pana a doua zi cand sunteti programati. In situatii de maxima urgenta, angajatii pot face schimb de locuri intre ei. Superviserii ambilor angajati implicati in schimb trebuie sa aprobe aceasta schimbare in scris. In plus, acum exista o restrictie de 3 minute de stationare in toalete. La sfarsitul celor 3 minute se va declansa o alarma, hartia igienica se va retrage automat, usa de la toaleta se va deschide si contravenientul va fi fotografiat. La a doua abatere, fotografia va fi publicata in ziarul intern al companiei la rubrica “Acte de indisciplina”.

  PAUZA DE MASA

  Persoanele slabe vor primi 30 de minute pauza de masa, deoarece trebuie sa manace mai mult pentru a arata sanatoase.
  Persoanele cu greutate normala vor primi 15 minute pauza de masa, pentru a-si pastra silueta.

  Persoanele supraponderale vor primi 5 minute pauza de masa deoarece este suficient pentru a lua o pastila de slabit.

  Va multumim pentru loialitatea aratata fata de companie. Suntem aici pentru a asigura o experienta pozitiva angajatilor. Orice intrebari, comentarii, nelamuriri, plangeri, reclamatii, frustrari, iritari, suparari, insinuari, acuzatii, vor fi adresate in alta parte.

  CUM NE IMBRACAM

  Este recomnadat sa veniti imbracati la serviciu conform salariului primit. Daca purtati pantofi Prada de $350 sau o geanta Gucci de $600 vom presupune ca o duceti bine din punct de vedere financiar, deci nu aveti nevoie de o marire de salariu. Daca va imbracati saracacios, va trebui sa invatati sa va administrati banii mai bine pentru a va cumpara haine mai frumoase, prin urmare nu aveti nevoie de o marire de salariu. Daca va imbracati potrivit, sunteti exact acolo unde trebuie si in consecinta nu aveti nevoie de o marire de salariu.

  Va dorim o saptamana placuta.
  Conducerea

 8. radu Says:

  Domnule Voicu, cred ca acum e clar pentru toata lumea blatul PSD, care a declarat ca renunta la suspendarea lui Basescu. Basescu ar spune ca e un gest de maturitate. Eu spun ca finul lui „Gabi” Oprea si prietenul lui Cocos nu se dezminte si ca FSN-ul tot partid-stat ramane, indiferent in cate factiuni de stanga sau de dreapta s-ar divide de ochii lumii.
  Spun blat, pentru ca retrimiterea in Parlament a Legii pensiilor echivaleaza, cum observati si dvs., cu o gluma proasta. Nu legea va fi revotata CUM VREA BASESCU, ci un articol care va deveni, daca va deveni, aplicabil abia peste 20 de ani. De parca asta ar fi fost problema legii, nu punctul de pensie, nu nediferentierile de alta natura intre categoriile sociale, nu votarea frauduloasa, nu taierea asasina, mizerabila a indemnizatiilor si concediilor de maternitate.
  Eu zic ca Opozitia si-a dat un autogol de toata frumusetea. Basescu i-a furat un argument, a acoperit frauda Voinescu-Anastase si a preluat initiativa in fatza adversarilor dezarmati. In ritmul in care se misca PSD, motiunea de cenzura nu va trece, PD-ul isi va reveni in primavara, iar PNL si PSD vor trebui sa se pregateasca pentru un semiesec in 2012, un semiesec care va trimite din nou mingea in terenul lui Basescu si va slabi drastic candidatii opozitiei actuale pentru prezidentialele din 2014. Sa dea Dumnezeu sa ma insel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: