La ai noștri!

Iosif Buble scrie aici despre hotărârea de guvern prin care s-au alocat fonduri către primării pentru reabilitarea sau renovarea unor școli. Și zice că ar fi niște ciudățenii ….

N-am stat să văd cum stă treaba în toate județele, dar la Dolj m-am uitat. Și am calculat.

Lucrurile stau cam așa, inginerește, cu cifre.

Portretul politic al județului:

Primari PSD     52 din 111 adică 46.84%

Primari PD      33 din 111 adică 29.73%

Primari PNL     23 din 111 adică 20.72%

Repartiție pe sume alocate:

Localități cu primari PSD        210.000 lei din total 1.510.000 lei alocați, adică 13.90%

Localități cu primari PD          1.190.000 lei din total 1.510.000 lei alocați, adică 78.80%

Localități cu primari PNL        110.000 lei din total 1.510.000 lei alocați, adică 7.30%

Repartiție funcție de numărul de obiective cărora s-a alocat ceva:

Localități cu primari PSD        4 obiective din total 37 adică 10.81%

Localități cu primari PD          30 obiective din total 37 adică 81.08%

Localități cu primari PNL        3 obiective din total 37 adică 8.11%

Și eu observ niște ciudățenii. Elevii din localitățile cu primari PNL au cam de 10 ori mai puține șanse să aibă o școală renovată decât elevii din localități cu primari PD.

Publicitate

Etichete: , , , , ,

27 răspunsuri to “La ai noștri!”

 1. Riddick Says:

  Da’ voi cum făceaţi prin 2007-2008 ?

 2. BadDragon Says:

  Doua observatii: in primul rind ar trebui sa revizuiti „portretul politic” pentru ca nu prea ies calculele (doar 108 primari in loc de 111 care reprezinta doar 97.29% din total).

  Apoi, ca sa fie treaba inginereasca pina la capat, poate ar merita sa puneti in lista si numarul de locuitori „acoperiti” de fiecare partid, precum si numarul total de scoli arondate fiecaruia. Nu de alta dar, daca, sa presupunem, PNL are numai localitati foarte mici cu o scoala sau nici una iar PDL doar localitati mari cu multe scoli, parca ar incepe sa capete sens impartirea. Nu spun ca e asa, nu am surse la indemina si nu cunosc starea de acolo. Doar sugerez ca genul asta de statistica ar completa peisajul si l’ar face mai clar.

  • mihaivoicu Says:

   Mai sunt doi primari PC si unul PNTCD. Total 111.
   Calculul cu populatia ar lua mult timp si nu s-ar schimba mare lucru, fiecare partid are si localitati mai mari si mai mici.

   • BadDragon Says:

    Scuze pentru prima parte, am uitat ca au mai cistigat si alte partide primarii (PC e tot PSD, pina la urma)

    Uitati, am facut eu un mic efort de cautare si am acoperit o parte din ceea ce va sugeram. Deci, numarul de scoli „arondate” fiecarui partid:

    PNL: 17 scoli din 156 – 10.90%, bani alocati – 7.28%
    PSD-PC: 35 scoli din 156 – 22.44%, bani alocati – 13.91%
    PD-L: 104 scoli din 156 – 66.67%, bani alocati – 78.81%

    Daca luam in calcul aceste cifre, inca mai exista un dezechilibru dar el nu este chiar asa de mare precum sugerati. As indrazni sa cred ca daca am mai lua in calcul si numarul de copii deserviti de respectivele scoli procentele s’ar apropia si mai mult de cele alocate. Din pacate nu am la indemina suficiente date pentru a face si calculul asta iar pe net nu exista niste centralizari decente care sa ma ajute.

    De fapt, daca ma gindesc bine, asta este un lucru esential pe care ar trebui sa’l cereti, un site disponibil oricui si vizibil unde sa se poata verifica cu usurinta (sau sa explice decidentii, cu cifre) deciziile de alocare de fonduri. Altfel picati relativ usor in plasa unor statistici irelevante care va dau dreptate doar in aparenta.

   • mihaivoicu Says:

    Pai nu!
    Trebuie calculat din total scoli in judet, nu din scolile prinse in hg.
    Calculul dvs confirma dezechilibrul, daca 67% din scolile cuprinse in hg sunt „la PD” arata acest lucru, pentru ca in tot judetul scoli in localitati cu primar PD sunt tot cam spre 30%

   • BadDragon Says:

    Daca prin HG va referiti la Hotarirea Guvernamentala, nu de acolo am cifrele. Sursa mea a fost http://www.calificativ.ro/scoli-Dolj-j9.html O alta mai buna nu am gasit, dar pare destul de plauzibila.

    Daca aveti o alta sursa din care rezulta 30% la PDL, v’as ramine recunoscator daca a’ti impartasi’o.

   • BadDragon Says:

    Scuze ca revin. Acea sursa pretinde ca ar contine toate scolile din judet.

   • mihaivoicu Says:

    Scuze, tot nu prea mi-e clar. Ideea este ca 37 de scoli din judetul Dolj au primit sume pt renovari, iar 30 din aceste 37 sunt in localitati cu primari PD. Dezechilibrul se vede clar, zic eu.
    Acest dezechilibru nu ar exista daca, presupunand ca sunt 156 de scoli in dolj, ceea ce nu cred, eu zic ca sunt mai multe, 124 ar fi in localitati cu primar PD, ceea ce nu este cazul.

   • ioana Says:

    @raule dragon:)
    Pe calificativ.ro am gasit scoli trecute de cate doua ori,unele omise;concluzie-pagina si greseala…
    Surse mai bune-siteul inspectoratului scolar;admitere.edu.ro
    Dupa ce le studiezi,fa tu calculele din nou:)

   • BadDragon Says:

    Ioana, tocmai d’aia am dat si sursa, pentru a da posibilitatea sa’mi fie criticate calculele. Ti’am urmat sfatul si am refacut calculele (si, intre noi fie vorba, ironia a fost mai mult decit gratuita in cazul asta).

    Deci:

    232 de scoli raportate in judetul Dolj (in loc de 156 anterior). Noile procentaje sint:

    PDL 108 scoli – 46.55%
    PNL 37 scoli – 15.95%
    PSD 77 scoli – 33.19%

    De unde se poate deduce (fara o analiza mai ampla a starii scolilor si a numarului de elevi din fiecare scoala) ca PNL a primit cam jumatate si PSD cam o treime din cit „li s’ar fi cuvenit”. Iar PSD „si’a tras” cam 170% din cit se cuvenea.

    E, totusi, o oarecare diferenta intre cifrele astea si cele din postarea domnului Voicu („de 10 ori mai putine sanse”).

    Repet, prin asta nu vreau sa disculp cumva PDL. Oricum rezulta dezechilibrul din cifre. Ceea ce vreau sa sugerez este ca orice acuzatie de tipul asta ar trebui argumentata si nu aruncate cifre apocaliptice in fata publicului. Unele cifre sint complet irelevante din perspectiva unei anumite discutii.

    Mai mult, daca nu va obisnuiti sa coboriti la detalii, sa folositi statistici cit mai ample, si deciziile pe care le veti lua cind veti reveni la guvernare vor suferi de aceeasi superficialitate.

 3. Bibliotecaru Says:

  PNL-ul stă totuşi de două ori mai bine decât PSD în ceea ce priveşte obiectivele. 😀

 4. luc Says:

  Dl Voicu remarca ceea ce dsa numeste „o ciudatenie”.Anume,”Elevii din localitățile cu primari PNL au cam de 10 ori mai puține șanse să aibă o școală renovată decât elevii din localități cu primari PD.”
  Pai,nu-i nimic ciudat aici.Elevii din localitatile cu primari PNL au scolile renovate inca din perioada 2007-2008.Acum a venit randul altora.
  Si pentru ca am observat preferinta dlui Voicu pentru expresii englezite,iata una din partea mea:That’s the way it works!

  • mihaivoicu Says:

   Nici vorba! Boc ne acuza ca am deschis 4000 de santiere. Chiar credeti ca toate acestea sunt in localitati cu primar PNL?

 5. han Says:

  Trist! Iar si mai trist e ca sistemul va ramane si cand pleaca astia, se vor schimba doar oamenii/partidele.

 6. Laura Says:

  Banii astia de unde vin ? De ce nu sunt alocati explicit prin buget ?

 7. simona Says:

  Imi provoaca o mare durere calculele facute de dvs. pentru ca imi aduc aminte de cele facute inainte de alegeri. Daca va amintiti, in urma calculelor aproximative, pe judete, rezulta clar ca scapam de Basescu si ce-a iesit am vazut …

 8. radu Says:

  E clar, traim in doua Romanii: Romania lui basecu si a pd, si Romania opozitiei. Prima,tot mai sfrijita, bogata si proasta de da-n gropile regilor asfaltului, se alimenteaza nesimtit de la buget si incearca sa o anihileze politic si economic pe cealalta, aratoasa, de trei ori mai mare, dar saraca.

 9. Alex Valahul Says:

  interesant cum toti politicienii au intotdeauna tendinta daca nu sa denatureze complet, macar sa infloreasca lucrurile. de la „de 10 ori mai putine” pana la cifrele calculate mai exact de BadDragon e cale lunga.
  232 de scoli raportate in judetul Dolj (in loc de 156 anterior). :
  PDL 108 scoli – 46.55%
  PNL 37 scoli – 15.95%
  PSD 77 scoli – 33.19%
  diferentele intre procentajul numarului de scoli (pt ca asta conteaza, nu nr de primarii) si cel al banilor alocati pe fiecare partid e ceva care se poate explica prin :
  – nevoia unor scoli de a fi renovate sau nu (poate au fost deja renovate in guvernarile anterioare)
  – „cine imparte , parte-si face” (chestie practicata de toate guvernele)

  • BadDragon Says:

   Alex, diferentele se mai pot explica si prin numarul de elevi din fiecare scoala, ceea ce mai aduce o ponderare a sumelor alocate. Apoi, nu este asta primul an in care se renoveaza scoli.

   Dar problema mea este cu totul alta, de fapt, si tine de metoda. A lua 3-4 numere, a calcula niste procente din ele si a acuza pe baza lor este un lucru facil. Cele doua riscuri sint populismul si aruncarea in derizoriu a faptului de a critica guvernarea.

   Uite cum as fi facut eu chestia asta:
   1. Cerut documentele pe baza carora s’a facut impartirea banilor (analize, statistici, cereri din partea scolilor)
   2. Cerut explicarea logicii dupa care s’au triat scolile care sa primeasca bani
   3. Urmarit finalizarea lucrarilor, cerut rapoarte de lucrari de la constructori, feed’back de la directorii scolilor si comitetele de parinti.

   Avind cele 3 elemente poti sa:
   1. Avertizezi guvernul ca lucreaza cu documente incorecte (cum a facut Ioana cu mine); Critici reaua-vointa in cazul in care documentele spun altceva decit decizia; Verifici daca nu cumva primarii/directorii de scoala care sint in zona gestionata de partidul tau au fost prea lenesi sa ceara fonduri sau au facut’o in mod defectuos
   2. Verifici daca logica atribuirii este complet aleatorie/”pe pile” sau plauzibila (nu este neaparat nevoie sa’ti convina logica, d’aia exista mai multe doctrine politice, atita timp cit ea exista si are o urma de creier in ea); Verifici daca a fost aplicata
   3. Verifici daca banii nu au fost aruncati in vint (eventual chiar de cei din propria ograda)

   Din genul asta de abordare rezulta doua lucruri bune, cel putin. Data viitoare, daca ai criticat cu argumente, eventual si cu implicarea Parchetului, lucrurile vor fi facute ceva mai curat si putem spera sa ajungem intr’un loc mai bun. Al doilea lucru bun este ca am incepe sa ne recapatam decenta in spatiul public, mai ales in cel in care se discuta politica. In unele situatii s’ar putea sa rezulte ca guvernul a avut dreptate (si ar fi frumos sa se recunoasca), in restul ar vorbi cifrele si nu injuriile.

   Si inca ceva, cumva in aceeasi linie. Domnule Voicu, nu stiu cine redacteaza motiunile de cenzura dar pot spune ca fac o treaba foarte proasta. Sint rezultatul unor oameni care pun mesajul, tinta si semnificatia documentului mai prejos decit nevoia personala de a se auzi vorbind (citi scriind), de a’l face din vorbe pe adversar, de a fi cel mai smecher baiat din cartier. Ultimele 2-3 motiuni au fost niste glume proaste din punctul asta de vedere. Mai cautati.

 10. licurg Says:

  cam are dreptate dragonu’, mai ales cu motiunile de cenzura. opozitiei ii este greu si sa faca o critica ca lumea. in cazul guvernului boc, critica pare simpla, dar uite ca nu e.

 11. ela Says:

  Analiza la colt de strada 😉

  Base iar are astrele de partea lui 😦

  Daca pica Boc promulga legea votata din „greseala”, daca nu pica n-o promulga.

  Daca boc iese din scena, base ii va face cadou viitorului premier un buget mai mic ….cu tva-ul – o scadere enorma de la 24-5 ❗
  plus pensiile intre 1000 si 2000 neimpozitate 😦
  ce harababura …fara precedent …acestui guvern de hopa mitica i se trec prea mult cu vederea incompetenta si habarnismul.

  O sa vedem cand va veni PNL-ul la putrere 😆 daca presa va avea aceeasi ingaduinta” cum are astazi fata de guvernul manelist.

 12. Edward Says:

  Mister.. in timpul guvernarii PNL nu cumva primariile voastre erau umplute de bani? par exemple : primarul vostru drag de la Mogosoaia care foloseste pe post de masini de politie Touareguri.. a, da. asta nu e judetul tau, nu stii detalii, nu poti sa iti dai cu parerea.. am inteles.

  ai curaj sa publici datele financiare de cand era Petrache ministru la interne si urma sa candideze amicul tau Tariceanu la Ilfov, ce fonduri aveau primariile de pe colegiul lor? A, nu ai curaj. Am inteles.

  Asa ca .. pardon si sa iti fie rusine. nu esti cu nimic diferit de clasa politica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: