Curat predictibilitate

Astăzi, printre preocupări mărețe legate (în discursul său președintele a folosit de vreo douăzeci de ori ”legat” sau ”legate” – o fi vreo presimțire?) de mari probleme europene, Traian Băsescu a decis să trimită la re-examinare cele două legi cunoscute și sub numele de ”legile Toader” 🙂 , votate ca la Marea Adunare Națională de majoritatea toxică.

Nu-i vreo surpriză și nici nu susțin aici că nu are dreptul, conform Constituției, să facă asta.

Încercând însă să justifice ceea ce nu este altceva decât executarea întocmai și la timp a ordinelor FMI, președintele a bălmăjit ceva despre nevoia de predictibilitate.

Mare lucru, într-adevăr. Dacă ar fi așa. Predictibilitatea în domeniul fiscal contează enorm. Iată de ce legea prevede că modificările de fiscalitate se fac de regulă cu cel puțin șase luni înainte de a intra în vigoare, astfel încât cetățenii și mai ales firmele să-și poată face calcule, planificări, modificări de strategii și altele. Există acest păcătos ”de regulă”, însă excepția se referă, zic eu, la prevederi favorabile.

Acum cică ținem la predictibilitate. Ceea ce nu a contat până acum.

Introducerea impozitului minim, cianură pentru o sută și ceva de mii de firme, a fost făcută cu intrare în vigoare imediat, fără ca vreun IMM să aibă șansa de a calcula ce se va întâmpla cu ei. Aici și PSD are ceva de spus, dar măcar ei nu au pretenția că sunt de dreapta și deci apărători ai inițiativei private.

Tăierea salariilor bugetarilor s-a făcut, de asemenea, imediat. Ce șansă la predictibilitate au avut milioane de oameni care lucrează tot cu bugete, chiar dacă mici, de familie, bugete care includeau și peste noapte n-au mai inclus medicamente, întreținere, rate la bănci și altele.

Majorarea TVA s-a făcut tot peste noapte, ceea ce a generat o nebunie întreagă chiar și pe subiecte strict tehnice, cum ar fi re-programarea caselor de marcat, darămite prin bugetele firmelor.

Așa este, guvernanții noștri țin la predictibilitate. Când le convine.

Publicitate

Etichete: , , , ,

26 răspunsuri to “Curat predictibilitate”

  1. Alex Valahul Says:

    indiferent de motivul invocat, basescu trebuia s-o faca. bugetul nu poate sustine asa ceva. in plus o scadere de tva nici macar nu ar fi ieftinit alimentele ci ar fi adus bani mai multi in buzunarele unor comercianti.
    iar cu neimpozitare pensiilor sun 2000 RON….sa fim seriosi. de ce un salariu de 1500 RON a unuia cu 2 copii sa fie impozitat si o pensie de 2000 RON nu ?
    ce tot atatea exceptii , scutiri, deduceri si altele de genul asta ? cel mai corect si simplu ar fi : 16% pentru toata lumea si punct. ne furam singuri caciula cu scutirile astea, dam cu stanga, luam cu dreapta, etc…

    observ ca sportul preferat al opozitiei e bombardarea guvernului cu legi populiste imposibil de aplicat de un guvern responsabil, in dorinta de a capitaliza intentii de vot. dc PSD-ul e de inteles, recomand cu caldura PNL-ului sa nu mai faca galagie pe tema asta, pt. ca multi din simpatizantii lui sunt oameni cu scoala, care inteleg ca pomenile se vor da din buzunarele lor.
    da, si PDL-ul a facut acelasi lucru (vezi sustinerea maririi salariului prof cu 50%, pe vremea guv. Tariceanu ), dar oare nu puteti iesi din jocul asta trist ?

  2. Presedintele toxic si o alta propunere de solidaritate « Hai ca se poate! Says:

    […] sa completati voi ce am uitat eu. ALM, Rox, Maia, Olimpiu, Corina Cretu, Alex Mazilu, Victor Ponta, Mihai Voicu,  Onu,  Consiliul National al Blogosferei, Cristian Lisandru, Bibliotecarul, Aliosa, Basarica, […]

  3. han Says:

    Ca predictibilitatea nu a contat pana acum e intr-adevar cea mai mare pacoste a guvernarii astea ..

  4. Majoritatile versus interesul national « Dum spiro, spero Says:

    […] ca si ei sunt de aceeasi parere: Corina Cretu, Alex Mazilu, Victor Ponta, Mihai Voicu,  Onu,  Consiliul National al Blogosferei, Cristian Lisandru, Bibliotecarul, Aliosa, Basarica, […]

  5. dracu Says:

    pe de alta parte, am inteles ca la anu ne veti costa cu 30% mai scump, ca tot e criza. masini noi, mariri de salariu si alte etc-uri.
    meserie sa fii parlamentar, trai nineaca pe banii prostimii.

    • mihaivoicu Says:

      Termenul de salarii se refera la angajati, parlamentarii au indemnizatie, nu salariu si indemnizatia nu se poate mari.
      Treaba cu masinile e la senat, nu stiu detalii.

  6. olimpiu65 Says:

    daca voi ii stricati cheful de conversatii politice si-l boicotati ce sa zica si cui sa zica omul??? nu prea cred eu ca Boc, tov general Oprea si alti dezorientati inteleg maretele teze ale presedintelui reales si ale noului guru importat Mr Franks.

  7. dracu Says:

    oricum, inteleg ca pozitia oficiala a PNL este:
    „DA, pe timp de criza, cand trebuie reduse cheltuielile si economia e la pamant, bugetul Senatului TREBUIE marit cu 30%, sa ne luam masini noi si sa marim salariile secretarelor si soferilor aferenti!”

    corect?
    ca n-am auzit pe nimeni din PNL sa protesteze sau, Doamne fereste, sa voteze impotriva acestei masuri aberante.

    apropo, daca va intrebati de ce nu iese lumea in strada sa va sustina, si de ce diferenta intre politicienii din diverse partide este.. numele partidului. si atat.
    D-AIA!

    apropo, oare cum se fac angajarile la Senat?
    ca nu-mi amintesc sa fi vazut pe ziare sau pe site-urile de recrutare niciodata anunturi de genul: „parlamentar, angajez secretara, fara obligatii, dispusa la program prelungit si diverse”.

  8. dracu Says:

    tot io va mai deranjez c-o chestie.
    just, senatul si-a votat buget marit cu 30%. camera deputatilor si l-a marit cu „doar” 22%.

    da, stiu , Base si PDL is nasoi, cheltuie banii aiurea. asta „spre deosebire” de restul politicienilor, care fac fix la fel.

    • Dizzy Says:

      Si daca restul politicienilor fac ..”la fel”, Base si PDL au justificarea de a cheltui banii aiurea? Zic si eu…nu ca as aplauda gestul parlamentarilor…

      • dracu Says:

        @Dizzy
        nu are nimeni nici o justificare. Nici Base, nici PDL, nici PNL, nici PSD.

        tragic pentru noi e ca propunerea opozitiei nu e
        „sa-i dam p-aia jos ca sa nu se mai fure / risipeasca”, ci
        „sa-i dam p-aia jos ca sa nu mai fure / risipeasca EI, ca vrem si noi”.

  9. radu Says:

    @dracu valahul: ah, ati repornit. Probleme, ceva? Teama mare ca va lasa UDMR-ul, hehe. Poate totusi bateti palma ca PNL, daca Adela il da jos pe Crin si se unifica dreapta in jurul lui Baconsky, hehe.
    Dupa ce PD-ul si-a dat cu dreptu-n stangu pe chestiuni de frauda parlamentara si vot populist de-a-mboulea la reducerea TVA, plus alte multe magarii, plus politizari nesimtite, plus blocarea oricarei negocieri reale pe legile organice… va loveste bumerangul drept in fraza. O meritati! Cu PD va disparea, poate, un mod de a face politica in Rom. Adica „invingatorul” (prin frauda) ia tot si nu mai discuta cu ceilalti. O sa v-o luati rau, da rau pt. asta.

    • dracu Says:

      @radu
      nu-i asa ca te bucuri, in calitate de contribual la bugetul de stat, ca parlamentarii romani (DA, inclusiv cei PNL) au decis ca le trebuie cu 22%, respectiv 30% mai multi bani la anu?

      nu-i asa ca EI, politicienii, sunt indreptatiti, ca EI merita, chiar daca altii fac foamea? ca deh, pentru unii e criza.
      nu si pentru Parlamentarii romani. nici aia ai PNL, nici aia ai PSD, nici aia ai PDL.

      eh, nu-ti fie teama, daca ramai fara job, iti micsoreaza salariul, sau dai faliment, parlamentarii PNL o sa planga de mila ta, o sa suspine plini de suferinta, cu lacrimi in ochi pentru ce ti-a facut raul de Base si ticalosii din PDL. in timp ce cu mana ailalta o sa iti scoata din buzunar 22%, respectiv 30%. fii mandru si sustine-i mai departe.
      cum se cheama asta in literatura de specialitate? parca masochism, nu?

      ti-am mai zis, exista o singura diferenta intre ei: ETICHETA. ca pe unii sunt niste litere, pe altii altele.

      pnlpsdpdludmrpcunpr.
      litere purtate vremelnic, pana la prima sinecura, primul contract cu statul sau prima clatinare a scaunului.

  10. radu Says:

    Draga @dracu, stiu, toti e hoti, dar eu prefer hotii mai suportabili. PNL macar nu a practicat (inca) politica pumnului in gura. PD a venit la putere facand pe fata mare. M-am saturat de curve care fac pe fetele mari in politica. Prefer un guvern care nu se lauda zi de zi ca salveaza tzara in timp ce da la cap democratiei si fura in interes strict clientelar. In timpul lui Tariceanu se putea respira, in timpul piticaniei dirijor si cosas cu sindrom Down nu.
    Pana la urma, preferam tot raul cel mai mic. pentru mine, raul cel mai mic e PNL.
    Acum inteleg perfect curtarile PNL-ului din ultima vreme de catre propagandistii basecului. Se stia ca UDMR va defecta dupa povestea cu legea educatiei (baseii se tem sa nu piarda electoratul aredelean).
    Stiti cand o sa vine PNL la guvernare cu PD? Cand Udrea va fi la puscarie si Anastase out din politica.
    Lasati Parlamentul cu 30% in plus la bani. Uitati-va la javrele de pupinconsilieri basisti, de trei ori mai multi decat e normal. Sa scada Presedintia bugetul, si pe urma sariti la beregata Parlamentului, da?

    • Cetateanul Popescu Says:

      Mai sunt cateva chestii mici care trebuiesc spuse, radule:

      1. „Toti sunt hoti”, „toti sunt la fel” sunt teme dragi basescienilor pentru ca pot fi folosite (si, uite, chiar sunt folosite) pentru justficarea furaciunilor proprii, fie de catre indivizi slabi de minte fie de catre indivizi cu obiective „organizationale”. Confundarea cu marea masa a „celorlalti” le micsoreaza lor vina. Eu, unul, sunt pentgru responsabilitate individuala, fie la oameni fie la organizatii (partide, in cazul acesei discutii). Iar asta inseamna ca in ochii mei pedeleul este cu mult mai vinovat decat PNL sau PSD (care nici ele ca partide nu sunt Alba-Ca-Zapada, dar in nici un caz la egalitate cu astia).

      2. Cinicii ar spune „mai bine cu un hot la castig decat cu un prost la pierdere”. Daca e sa aleg, aleg pe unii care inteleg ca, daca vor sa aiba ce fura trebuie sa ma lase si pe mine sa produc. Astia de-acum si-au ucis gaina care facea ouale de aur si-acum se cearta ca chiorii (!) pe cine ar fi de vine…

      3. Mai mult decat atat, eu unul asept de la parlamentari foarte putin; printre ce mi-a mai ramas, un pic de realism inca cer. Replici precum „situatia asta nu e adevarata” (Boc) sau „nu putem opri reformele (ha, ha!…) pentru ca am cazut in sondaje” (Basescu) nu inseamna nimic mai mult decat ca si-au pierdut orice legatura cu realitatea. Ei sunt gata sa moara cu Romania de gat, numai sa nu-si recunoasca esecul mizerabil (si sa ramana la ciolan, evident). Imi aduc aminte ca Emil Constantinescu a renuntat sa mai candideze la 22% sprijin. Basescu, cu sub 10%, se agata de tron.

      4. Dracu, Valahul et comp folosesc cateva metode de manipulare a discursului carora le cam cadem victima, din dorinta de a-i convinge. Ei nu pot fi convinsi; ei au o misiune. Degeaba le faci comparatie intre furcaiunile lui Udrea si ale oricearui alt ministru non-pdl, intre Videanu si orice alt inalt functionar non-pdl, or sa gaseasca alte si alte vorbe goale de mestecat. Lasa-i in misiunea lor.

      • Alex Valahul Says:

        misiune ? am si eu o misiune pe pamantul asta ? alta decat sa fac software ? cool 😀

      • Alex Valahul Says:

        eu stiam ca proverbul era de genul : „decat cu un hot la castig, mai bine cu un om cinstit la pierdere”

      • dracu Says:

        @popescu
        culmea, si io sunt pt responsabilitate individuala. asa ca propun sa intrebam gazda, pe dl Voicu:
        1. cum a votat in speta de fata (daca a votat).
        2. daca i se pare moral si de bun simt ca pe timp de criza, cand economia scade si zeci sau sute de mii de oameni au salariile taiate, sau raman fara ele, sau fara case, Parlamentul sa cheltuie cu 20-30% MAI MULT decat anul anterior.

      • mihaivoicu Says:

        N-am votat, ca doar nu sunt senator. La Camera bugetul nu a intrat in dezbatere.
        Asa, din avion, sigur ca nu este ok ca totalul cheltuielilor sa fie mai mare decat anul trecut. 8,5% e inflatia, deci asta s-ar justifica.

      • dracu Says:

        @mihai voicu
        multumesc pentru raspuns.

    • dracu Says:

      @radu
      „PNL macar nu a practicat (inca) politica pumnului in gura. ”
      e tare poanta asta. zau ca-i buna. :))

      sigur, in PNL esti liber sa spui ce vrei. atat timp cat e 100% in linie cu ce zice Crin. si atat timp cat te prefaci ca Patriciu nu exista, sau cel mult „e un simplu membru PNL”. care schimba seful PNL cand are el chef.
      in caz contrar fiind executat din partid in 24h.

      libertate adevarata :))

      nope, io unu vreau macar sa nu creasca (sau chiar sa scada) TOTI. inclusiv presedintia, inclusiv parlamentul, ar trebui sa dea dovada de un minim bun simt. spre deosebire de voi, care vreti doar sa moara capra vecinului, dupa care veti fi fericiti sa va lasati buzunarati de alti indivizi, cu eticheta diferita.

  11. exasperat Says:

    Mai mai să nu-mi revin auzindu-l pe preşedintele nostru cum îi juca în picioare pe ăia din PD-L alaltaieri seara, pe Televiziunea doamnei Culcer. Că sunt incompetenţi, că mint ca ordinarii când spun că au greşit la votul cu TVA, ei fiind de fapt iresponsabili haotici…Că el i-ar trimite şi mâine să se culce (adică să facă Opoziţie), dar, nefericită soartă, n-are, domne, cu cine să discute că i-o retează Boc de nu se vede. Abia mai târziu mi-am amintit că şeful statului nu face decât să se substituie în continuare Opoziţiei, decizie fermă luată la consultările de-acum o lună.

    Crin Antonescu şi Victor Ponta ar face bine să se aplece atent asupra intervenţiei lui Băsescu de aseară. Riscă altfel, ca din bătaia pe care şi-o dau cu sârg pentru locul de fruntaş al Opoziţiei, acesta să fie ocupat de fruntaşul Puterii.

    Petrut – D-ta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: