Temă de gândire

Nu are rost să ne prefacem. Curtea Constituțională, după modificarea componenței sale prin abuz în ultimele luni, funcționează mai degrabă în logică politică. Iar din această perspectivă era ilogic să ne așteptăm la admiterea contestației pe subiectul angajării răspunderii guvernului pe legea educației.

Informația, prezentată sec, arată că balanța a fost înclinată de un judecător numit de președintele Băsescu.

Mai departe este loc de presupuneri, de speculații, de calcule. Nu le fac eu și, în general, nici opoziția nu are nevoie să facă asta. În fond este suficient să ne bucurăm pentru că am câștigat un lucru important, continuarea dezbaterii parlamentare pe un subiect important.

Alții trebuie să gândească și să tragă concluzii. UDMR.

Etichete: , , ,

32 răspunsuri to “Temă de gândire”

 1. Laura Says:

  Problema e ca in 2013, expira mandatele a 3 judecatori numiti (toti) de PSD si Iliescu. Asta inseamna ca in cel mai fericit caz, chiar daca opozitia castiga alegerile parlamentare, Basescu tot va numii inca un judecator. Asta inseamna majoritate de +2 …

  • Motraux Says:

   In 2013 sper ca Basescu sa numeasca doar debaraseurii la Ciresica eventual sa se ocupe personal de toalete.
   De fapt asta-i doresc de ziua lui ca tot implineste 95 de ani,cel putin atati arata. 🙄

 2. transildania Says:

  UDMR-ul trebuia sa se gandeasca mai bine de la inceput, pe „partenerii” lor ii stia toata lumea. Asa au luat doua tepe. In primul rand era clar din start ca angajarea e neconstitutionala. Au spus-o chiar sustinatori pedisti cu saptamani in urma. In al doilea rand s-au lasat pacaliti cu ordinea motiunilor, ar fi trebuit din punctul lor de vedere sa forteze angajarea pe educatie inainte de motiunea de cenzura a opozitiei. Asa i-au urcat luiBoc sacii in caruta si au ramas pe dinafara.
  Abia astept urmatoarea angajare a raspunderii, oare chiar vor risca o angajare pe legea salarizarii?

 3. J o h n s o n Says:

  Basescu s-a razbunat pe UDMR pentru votul decisiv dat de reprezentantul lor la taierea cu 15 la suta a pensiilor…O bataie mai mare nu-mi aduc aminte sa-si fi luat Diktachiorimea Sa in 2010.

 4. olimpiu65 Says:

  miza e electoratul roman din Transilvania, dar cu asta nu se recastiga nimic din ce s-a erodat acolo si apoi cica Base e in seara asta la guvern, e speriat ca se reface coalitia din toamna trecuta si atunci ADIO!

 5. Silviu Says:

  Cine sa dezbata ma Mihaita in Parlament? Femeile de servici? Ca voi trageti chiulul.

 6. han Says:

  Ar fi absurd/paranoic ca si acum sa cautati motive politice in decizia Curtii Constitutionale. Nu cred ca aceasta curte e perfecta, multe decizii sunt penibile, dar numai motivate politic nu pot fi numite. Cel putin pana acum deciziile au fost impartite in „avantaul” puterii si opozitiei. Cred ca cele mai multe influente non-legale sunt pur si simplu personale, niste judecatori care se simt in nesiguranta si iau decizii importante pentru tara din prisma conditiei proprii. Chestie care este posibila doar pentru ca a noastra Constitutie e destul de penibila incat sa permita asa ceva.

 7. Lucian Says:

  Acesta este un moment prielnic pentru PNL de a arunca portocalii de la conducerea tarii. Astept ca toti care au fost mintiti de marinar sa se razbune crunt pe el. Romania continua sa fie distrusa sistematic de securitate si FSN. Astept cu nerabdare sa fructificati aceasta miscare idioata a marinarului.

 8. virgilvirgil Says:

  Ba sa-mi fie cu iertare , opozitia nu prea are motive de bucurie , cu exceptia celei aratate aici si anume faptul ca legea invatamintului o sa fie pitrocita in Parlament . Ma rog , este un cistig , dar nu al opozitiei … Cistigul ne este oferit de Baselu . Si cum Baselu niciodata nu face ceva gratis , opozitia ar trebui „sa se gindeasca si sa traga concluzii” … Parerea mea …

 9. virgilvirgil Says:

  Criza creeata in coalitia la putere prin declararea ca neconstitutionala a asumarii raspunderii , daca a fost pusa la cale de Baselu , si inclin sa cred ca da , este destul de adinca si inlaturarea acum a Funeriului de la invatamint nu ar naste o alternativa la aceasta criza ci ar adinci-o . UDMR s-ar vedea pusa in situatia de a trage fatis concluzia ca votul de la CCR nu a fost o scapare a juzilor , ci un ordin al lui Baselu si pedeilor ceea ce impune o rupere a coalitiei daca UDMR nu doreste sa cada total si irevocabil in ochii propriului electorat . Ori , nu cred ca Baselu si ai lui isi doresc si au cu cine sa inlocuiasca UDMR la guvernare deocamdata . Cum ideea de a parasi guvernarea iarasi mi se pare imposibila pentru dinsii , rezulta ca scafirlia domnului Funeriu mai are inca de pastorit invatamintul

 10. virgilvirgil Says:

  Basescu nu a creeat gratuit criza iscata in urma deciziei CCR de a declara drept neconstitutionala retragerea legii invatamintului de la Parlament si asumarea raspunderii … Eu cred ca scopul urmarit de catre acesta este acela de a fideliza trupele care sustin guvernul , trupe care , cu ocazia motiunii de cenzura a trebuit sa fie tinute in friu prin punerea lor in tarc spre a nu putea sa se apropie de urnele de vot . De fapt , prin asumarea raspunderii UDMR astepta sa-i pice para malaiata fara sa participe la lupta , fara sa se tavaleasca in noroiul transeelor parlamentare , fara sa traga un foc de pusca , in urma „ciocanului de artilerie nimicitor al asumarii raspunderii” tras de catre domnul Boc din Palatul Victoria .
  Pentru cine nu stie ce este acela „ciocan de artilerie” , precizez ca este o operatiune de bombardament sustinut cu gurile de foc ale artileriei asupra pozitiilor inamice in vederea distrugerii tehnicii de lupta si a nimicirii fortei vii a inamicului , astfel incit infanteria proprie care urmeaza sa porneasca la ofensiva sa aibe o misiune cit mai usoara . Iata ca acum UDMR este fortata sa intre in lupta si sa se bata alaturi de aliatii sai pentru fiecare palma de pamint , pentru fiecare articolas de lege in parte . Operatiunea se vrea a fi un antrenament , o instruire prin lupta si urmareste pregatirea pentru lupta a fortelor proprii , sporirea gradului de interoperatibilitate , cresterea capacitatii lor de a colabora in interiorul teatrului de lupta , fidelizarea diverselor componente ale „masinii de lupta” , astfel incit sa fie pregatite si sa poate izbi si mai puternic frontul inamic in viitor …
  Operatiunea era absolut necesara avind in vedere asa cum spuneam , ca la ultima batalie trupele guvernamentale au trebuit inchise n tarc sprea a nu dezerta , victoria fiind opbtinuta facil prin simpla lor neparticipare , dar cum se anunta vremuri extrem de tulburi , armata domnului Basescu trebuie sa se bata si iata , este pregatita acum pentru lupta … Asa ca sa-mi fie cu iertaciune , dar eu unul nu prea vad ce motive de bucurie ar avea opozitia ?!… A primit cadou doar un repaus , nimic mai mult …Eu cred ca opozitia nu trebuie sa se grijeasca de temele de gindire ale UDMR , care nu o sa paraseasca pentru atita lucru coalitia , ci are propriile teme de gindire … Si ar fi cazul chiar sa se puna o leaca pe gindire ,ca in ultimul timp nu prea a excelat la capitolul asta , n’asa?

 11. radu Says:

  Hm, ce spune @virgilvirgil nu e complet lipsit de sens… Vom vedea. Opozitia tb sa profite de time out si sa continue sabotarea Legii educatiei, pregatind lovitura pt. legea salarizarii unitare, legea pensiilor si legea bugetului, pt. erodarea si demoralizarea continua a adversarului, in asteptarea generalului Iarna si a congresului PD. Parerea mea.

  • atreides Says:

   Sunt total in dezacord cu ideea ca opozitia sa saboteze Legea Educatiei in Senat. Dimpotriva, opozitia trebuie sa faca pe dracu’n patru sa scoata o lege cat mai buna, impuscand astfel doi iepuri: 1) face ceva in interesul national
   2) va putea sa-i spuna apoi lu’ Funeriu ”vezi bai boule, tu facusei o lege de rahat, noroc cu noi ca am reusit sa o reparam”.

   • radu Says:

    Corect, dar asta nu se va putea decat daca va reusi sa-si formeze o majoritate in Senat, prin absenta pedeleilor sau prin racolarea lui Hardau. Sper sa se intample asa si sa se prezerve autonomia institutiilor de inv. fatza de guvern.

  • atreides Says:

   Pai in comisie opozitia are majoritate, deci sa faca acolo o lege buna si sa vina cu ea in plen, unde va fi la mustata, din cate stiu puterea are acum doar un vot sau doua in plus, cu o mobilizare masiva a opozitiei la vot ar putea trece varianta comisiei.

 12. virgilvirgil Says:

  Ar fi cazul sa se puna opozitia pe gindire ziceam , pentru ca efectele deciziei CCR nu UDMR o sa ii dea teme de gindire … UDMR nu prea are ce gindi … UDMR ramine la guvern , latra o leaca , ameninta , se tavaleste pentru ca trebuie sa arate propriului electorat cum lupta pentru dinsul , dar de plecat nu pleaca , ba chiar in viitor o sa devina mai docila o leaca , o sa-si tempereze cererile si avintul . Mai ales ca deasupra UDMR planeaza spectrul episcopului … Episcop care iata , anunta nasterea unui nou partid maghiar si cere UDMR jumatate din locurile eligibile la viitoarele alegeri daca doreste sa nu depuna si dinsul candidaturi . Pe cael de consecinta UDMR nu are alta varianta decit sa ramina la putere , astfel incit urmatoarele alegeri sa o prinda aici si intre timp sa satisfaca din doleantele electoratului maghiar . Iata de ce eu cred ca victoria este a lui Basescu nu a opozitiei … Asta este traducerea in fapt a recentei decizii a CCR , o poate traduce si un natarau oricit nu l-ar duce mintea numai daca porneste de la faptul , unanim acceptat , ca decizia CCR a fost inspirata de dinsul … Pai doar nu-l crede cineva atit de batut in cap incit sa-si faca rau cu mina lui ?!… Hai sa fim seriosi si sa incepem sa gindim in plan rational si nu emotional . Ma rog , acuma daca opozitia vrea sa-si insuseasca o victorie inexistenta , despre partea mea este libera sa o faca , dar tare ma tem ca asta nu o sa duca la limpezirea gindirii si actiunii opozitiei , ba dimpotriva … Eu ramin la convingerea ca tarasenia ar trebui SA DEA TEME DE GINDIRE NU udmr CI OPOZITIEI .

 13. radu Says:

  @virgilvirgil: de curiozitate, cam ce teme de gandire credeti ca ar trebui sa dea Opozitiei miscarea lui Basescu? Daca va referiti la o posibila alianta a PNL cu PD pt o „majoritate sanatoasa”, atunci va pierdeti timpul cu insinuari. Sper sa nu va fi gandit la asta, dar stiti cum e, cine s-a fript cu supa…
  Dle Voicu, poate face Opozitia un pustiu de bine si-l racoleaza pe Mihai Hardau. Ar fi votul necesar ca sa devina majoritara la Senat. Ce credeti, sunt sanse?

 14. virgilvirgil Says:

  „Întrebarea nu este dacă ieşim sau nu de la guvernare, ci dacă este posibil să se meargă mai departe cu legea educaţiei şi cu lărgirea drepturilor minorităţilor şi dacă această coaliţie reuşeşte să reafirme şi întărească solidaritatea şi coeziunea”

  SUNT CUVINTELE PREZIDENTULUI UDMR . Asta dovedeste ca am perfecta dreptate atunci cind spun ceea ce am spus , n’asa?

 15. virgilvirgil Says:

  Radule …

  Doamne fereste si apara de cel rau ! Cum sa se alieze PNL cu PD ?! Aceasta ar fi moarte curata pentru ceea ce inca mai reprezinta astaazi PNL . PNL nu ar dovedi astfel decit ca este un al treilea FSN si nimic mai mult , n’asa?

  Pe de alta parte sa stii Radule ca pe mine unul nici alianta cu PSD nu prea … ma „coafeaza” , daca-mi dai voie sa spun asa … Ba chiar pot zice ca-mi face parul „microfon” , dar ma rog , asa ca sa scapam de Baselu si ai lui , pe termen limitat cu obiective clare si precis stabilite … Ma rog , nu-i locul si nici cazul ca eu sa fac programul , agenda PNL … PNL are lideri care sa faca lucrul asta … Eu unul , imi permit si io ca tot prostul de rind , sa ma aflu in treaba si sa-mi dau cu presupusul asa citeodata despre o chestie sau alta Radule .

  • radu Says:

   Uf, m-am linistit…:)
   Total de acord.
   PNL tb. sa invete bine punctele slabe ale adversarilor si sa-i ajute sa cada in capcane.

 16. Victoras Says:

  Totusi, cum ramane cu Curtea asta? Ce e ea? E o Mai Inalta Curte de Casatie si Justitie? E o Camera Mai Superioara (senatului) a Parlamentului? E Mai Guvern decat Guvernul?

  Cu totii stim ca e numita politic (asemanator unei Camere superioare a Parlamentului, stil Senatul Canadian, Camera Lorzilor si altele), dar are functie juridica (cauta acordul unor acte normative si actiuni cu o (singura) lege; Constitutia). Nu mai bine o trecem cumva in subordinea Inaltei Curti de Casatie si Justitie? Desigur, la o modificare a Constitutiei.

 17. r Says:

  Dl Voicu,
  care e procedura de schimbare a senatorului Hardau? Pdl poate sa-l schimbe fara votul comisiei de invatamant?
  e un moment bun sa-l convingeti sa treaca in opozitie…oricum omul a fost consecvent cu Legea Educatiei, nu?

 18. diaconescumarius Says:

  Nu cred ca UDMR-ul sta prea mult pe ganduri; deobicei, in cei 20 de ani de la „revolucion in directo” au stat cuminti in barca puterii, acolo unde ciolanul are in general carne macra pe el. Iar in spatele legendei ” udmr are profesionisti si sunt oameni de cuvant ” s-au cladit adevarate imperii in Har-Cov, acolo unde „drujba lui Dumnezeu” Verestoy este Stapanul Inelelor
  😉

 19. Pleaca UDMR-ul de la guvernare? « Dum spiro, spero Says:

  […] Elisa, Vania, Gabriela Savitsky, Grişka,  Link-Ping, Nataşa,   Ana Usca, Ioan Usca, Mihai Voicu, Onu, Dispecer Blogosferă,  Mirela Pete, Theodora Marinescu Cristian Lisandru, Basarica, Madi, […]

 20. virgilvirgil Says:

  Gata , s-a fisiit deja … Maoko clameaza la tevereuri exact ceea ce spuneam … Necesitatea intaririi fidelitatii si cresterea gradului de coeziune al coalitiei … Nici vorba de iesire de la gobern . Orice s-ar spune UDMR a luat o palma si are oarece de pierdut … Coalitia iese intarita , Baselu cistigator singurul , UDMR sunt batuti in cuie in coalitie pentru viitor… Shifonat o leaca iese domnul Boc … Dar cine este domnul Boc ?!… Un sac de box pus sa incaseze in numele coalitiei si nimic mai mult … El oricum nu face parte din ecuatie … Si de aceasta data planul lui Baselu a reusit si coalitia iese intarita si mai bine pregatita pentru ceea ce v-a urma … Iata de ce spuneam ca tarasenia ar putea mai degraba sa ii dea de gindit opozitiei decit puterii … Acuma intrebarea e … Ca care opozitie ?!… Avem noi opozitie ?!… Unde e ?… Ca sa poate si sa-i dea de gindit macar , n’asa?

 21. Catalin Ene Says:

  Legea educatiei e o aberatie.Astia chiar nu s-au saturat si vor sa politizeze tot in Romania.Auzi rectori sa fie numiti politic si singurul criteriu sa fie acela al carnetului portocaliu de partid.Ce sa mai zic atunci de reprezentantii studentilor,e o intreaga aiureala.Ca student ma revolt vazand ca se incearca sa ne ia si ultima farama de libertate acest guvern incompetent si acest ministru specialist in montaje.Singurul criteriu prin care a fost numit ministru domnu Funeriu a fost acela ca se straduia sa explice la OTV ca palma data copilului de presedinte e un fals;ce mai urmeaza acum sa fie numiti si rectori tot pe acelasi criteriu?

 22. r Says:

  ce logica are si PDL: adica Anastase si Voinescu raman pentru frauda, Toader ramane pentru faza cu 5%, dar Dl senator Hardau zboara pentru ca a aplaudat?

 23. exasperat Says:

  Nu ţi-e dor de vremurile în care deciziile CC erau acceptate şi ne-comentate de toate gurile, pricepute ori ba? În care CC era o instituţie respectabilă? În care Frunda nu făcea calcule cum că „PSD are 4, PD-L 5, deci trebuia să câştigăm”?

  P.S: s-a mai amânat niţel conferinţa judeţeană la D-ţa. Spune-i lu Răducu să urgenteze trebile că altfel cădeţi de tot în ridicol aici. M-am întâlnit cu el la conf. de presă. L-am făcut arogant. A reacţionat bine. N-a mai fost.
  P.S.2: rămâne că vii la conferinţă, da?

  Petruţ Dumitru

 24. Guvernul vrea sa ne concedieze mai usor « Hai ca se poate! Says:

  […] Elisa, Vania, Gabriela Savitsky, Grişka,  Link-Ping, Nataşa,   Ana Usca, Ioan Usca, Mihai Voicu, Onu, Dispecer Blogosferă,  Mirela Pete, Theodora Marinescu Cristian Lisandru, Basarica, Madi, […]

 25. ela Says:

  O lacrima plina de durere pentru poetul Adrian Paunescu, este o pierdere imensa pentru mine/noi cei care i-am vazut sufletul bun, corect si plin de omenie.

  „Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani,
  Eu însumi sunt mai omenos în toate,
  Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani
  Şi ţării mele minima dreptate.”

  Adrian Păunescu, 31 octombrie 2010, Bucureşti, Spitalul de Urgenţă.
  Poezie apărută în ziarul Ring

 26. Motraux Says:

  As vrea sa vad reactii la marea pierdere si din partea liberala inclusiv pe bloguri.Dumnezeu sa-l odihneasca !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: