Se întâmplă ceva în sondajele de opinie. Nu că ar fi de mirare. Nu este vorba de cifre, ci de faptul că, pentru prima dată, PNL are un lider care are o cotă de încredere cu zece puncte mai mare deât partidul.
Dar sta nu-i nimic. Tot pentru prima dată PSD are un lider care se află tot cu zece puncte sub cota partidului. Lucru ce nu s-a întâmplat nici pe vremea lui Mircea Geoană, nici pe vremea lui Adrian Năstase, ca să nu mai vorbim de era Ion Iliescu.
Cred că acesta este adevăratul motiv al propunerii publice făcute PNL de către liderul PSD, Victor Ponta. O alianță, într-o formă sau alta, care, în cazul în care va câștiga alegerile, să dea un premier PSD și un președinte PNL. Sună tentant.
Doar că nu este.
Ca să nu existe confuzii, spun clar că exclud cu hotărâre orice fel de alipire cu PD, intrare la guvernare sau orice fel de combinație pe care o visează, unii dintre ei public, lideri portocalii.
Spun de asemenea că PNL și PSD trebuie să rămână unite în acțiunea parlamentară, fie că este vorba de legile pensiilor și educației, de acțiunea împotriva Robertei Anastase sau, cu atât mai mult, de căderea guvernului Boc.
Cred însă că PNL trebuie să-și pastreze mesajul liberal, acțiunile de cucerire a unei felii cât mai mare din electoratul de dreapta și chiar a unor lideri, inclusiv aleși locali, care îmrățișează aceste opinii. Și în consecință să fie capabil să obțină un scor cât mai mare în alegeri, pentru început cele locale.
Nu sunt naiv și nu-mi închipui că liberalii vor câștiga singuri alegerile. Spre deosebire de SUA, în Europa funcționează guverne de coaliție și probabil că spre asta ne vom îndrepta și noi.
Cu precizarea că, dacă nu va trece o moțiune de cenzură, ceea ce e un caz special, asta se va întâmpla după noiembrie 2012. Nu sunt excluse participări la alegeri în alianțe politice sau electorale. Însă categoric este mult, mult prea devreme să vorbim despre asta.
Etichete: alegeri locale, aliante, Boc, coalitie, motiune de cenzura, PD, PNL, PSD, sondaje
noiembrie 22, 2010 la 18:15 |
Ideea lui Ponta are o logica – logica disperarii in fatza regimului Basescu –, doar ca e „usor” decalata. Asa ceva mergea pus in practica anul trecut, cand era clar pentru toata lumea ca PSD nu are un lider prezidentiabil. Da, la inceputul anului, chiar dupa congresul PNL, cand Iliescu transmitea semnale cum ca si l-ar fi dorit pe Crin in PSD, atunci avea un sens o decizie de genul asta – desigur, insotita de iesirea PSD-ului de la guvernare; un bun moment ar fi fost, spre exemplu, introducerea impozitului minim. Doar ca la ora aia Nita, alias Reforma PSD, avea putina treaba sa puna umarul la asfixierea IMM-urilor si intreg PSD-ul avea putina treaba cu umplerea burtilor pentru vremuri electorale si inca mai mult. Insa cel mai important ramane orgoliul de politicieni mici, fara capacitate de anticipare, fara idei de bataie lunga. Daca scenariul ar fi fost in logica „Nu sustinem candidatul liberal, mai bine pierdem cu demnitate.”, iar avea un sens. Dar stim destul de bine ca traducerea evenimentelor de anul trecut e mai degraba „Nu sustinem candidatul liberal, preferam sa depindem de el ca de aer in turul 2 si sa pierdem aaaabsolut absolut jenant.” Ei, cu asemenea regizori politici, de buna seama ca numai de aliante nu poate fi vorba.
noiembrie 22, 2010 la 18:37 |
Ma bucur ca spunem cam acelasi lucru. Sper ca avem amandoi dreptate.
noiembrie 22, 2010 la 18:29 |
Mihai, nu ti se pare si tie ca PD’ul este atat de persuasiv in actiunea de atragere a liberalilor catre guvernare tocmai pentru a musca din felia electorala pe care PNL’ul deja si-a insusit-o? Toata actiunea aceasta de menajare a liberalilor se circumscrie opticii pediste din a face din PNL complicele virtual al unei guvernari dezastruoase. „Hai dom’ne, lasati-ne cu liberalii, ca astia sunt ca si intrati la guvernare”. Cam asta vrea sa ne transmita atitudinea din ultimele saptamani a liderilor pedisti. Si trebuie sa va spun ca aceasta actiune este construita destul de inteligent deoarece ea are darul de a demobiliza electoratul potential al PNL, constituit pe o idee clara anti-Basescu si anti-PD.
De aceea eu spun ca trebuie sa insistati in toate luarile de pozitie publice asupra ideii ca PNL nu intra la guvernare alaturi de PD. Avem un lider politic adecvat perioadei prin care trecem, sa mergem pana la capat pe principiul unui NU categoric intrarii la guvernare cu basistii. Sa nu uitam ca taria de caracter, principialitatea, a dus PNL’ul la 27% din optiunile alegatorilor. Sa insistam, se poate si mai mult.
noiembrie 22, 2010 la 18:38 |
Sigur ca da. De aceea o sa spun pana o sa ragusesc – nu intram la guvernare cu PD, nici macar cu un PD schimbat dupa congres
noiembrie 22, 2010 la 21:30
Am vazut o declaratie a lui Rusanu care spunea ca „o sa vedem ce se intampla dupa congresul pd din martie”. Astfel de declaratii poate determina o incremenire in sondaje. Poate mai rau. Trebuiesc analize pertinente de genul celor facute permanent pe blog de V. Vosganian, insusite de vectorii de imagine si repetate in media pana la disperare. Nu toata lumea citeste blogurile. Si atentie, sunt destui romani cu convingeri liberale ne-intelectuali. Trebuie vorbit pe limba lor.
noiembrie 23, 2010 la 01:43
Deja Optimistule…daca-ti spun ca si Fenechiu o da cotita ca ar transfera in intermercato niste jucatori portocalii….de asta ce zici ?
Nu inteleg de unde imbecilitatea asta ca daca aduc de la ala la mine niste politicieni ma intaresc eu si slabeste el…Daca lumea il detesta pe ala nu cumva imi tai singur craca ? Nu cumva pierd in loc sa castig asa cum m-am gandit initial ? Nu mai bine imi aleg un tanar sau un om neimplicat in mafiile locale ? Oamenii asteapta si discurs pe limba lor dar si fapte pe intelesul lor.De ce sa le dam numai mesaje contradictorii ?
noiembrie 22, 2010 la 19:04 |
Stimate Domn,
Personal apreciez ca, PNL este pe un trend nemaiintalnit dar, firesc in preferintele alegatorilor romani.
Spaima PSD de furia portocalie dar si teama generata de imposibilitatea implementarii politicilor de stanga intr-un stat cu o economie vlaguita, a determinat o apropiere de PNL ca o ultima sansa de a mai fi asimilati ca ceva benefic in ochii populatiei.
Scopul strategic al PNL trebuie sa fie acela de a fi NEGOCIATORUL PRINCIPAL in constituirea urmatoarei majotitati parlamentare. Primul examen va fi dat la alegerile locale din 2012
noiembrie 22, 2010 la 23:38 |
Da. As vrea sa fac insa o completare. Negociator de pe pozitie principala. Dar pentru asta trebuie munca si voturi.
noiembrie 22, 2010 la 19:06 |
e interesant modul in care se reflecta in sondaje tendinta de vot, dar daca in 2012 Base va desemna un psdist la functia de prim ministru cu minima conditie ca pd-l sa ramana macar remorca la guvernare?? eu cred ca un scor de 30% e necesar si e bine sa fie prioritatea nr 1 dar Crin sa nu neglijeze 2014 caci acela va fi anul cand vom scapa de fsnisti, parerea mea
noiembrie 22, 2010 la 23:40 |
Riscul Basescu exista. Si o regrupare FSN este oricand posibila, asa cum s-a vazut in 2009.
Sa le luam metodic, pe etape. Intai locale, foarte importante, alegeri in care sa capitalizam cat mai mult prin numar de primari.
noiembrie 22, 2010 la 19:06 |
Impresia mea este ca Ponta s-a inteles cu Basescu. PSD vă va mai face vreo 10 oferte absurde, va mai lansa vreo 10 ultimatumuri să nu-i mai criticati, dupa care vor „opri colaborarea cu PNL”.
Preocuparea lor este sa gaseasca justificari pentru acest pas.
noiembrie 22, 2010 la 23:42 |
Poate ca da, nu stiu. Ramane insa ideea ca scorul bun din sondaje are sursa si din pozitia fata de guvern si PD, dar si fata de PSD
noiembrie 22, 2010 la 19:22 |
Aprecieri corecte. PSD nu are „prezidențiabil”. Vor „ciolanul” dar … îl vor din mâna PNL ! Și ar fi păcat !
PNL trebuie să „garanteze” populației că nu va intra în cârdășie cu PD-L. Cu fiecare ieșire a liberalilor, că sunt de la centru, că sunt din teritoriu, că sunt lideri, că sunt parlamentari, că sunt simpli liberali, se cuvine a face constant și sec anunțul formulat de tine „Ca să nu existe confuzii, spun clar că exclud cu hotărâre orice fel de alipire cu PD, intrare la guvernare sau orice fel de combinație pe care o visează, unii dintre ei public, lideri portocalii”.
noiembrie 22, 2010 la 23:43 |
Cred ca am fost destul de clari. Cel putin presedintele Antonescu.
noiembrie 22, 2010 la 19:39 |
[…] As vrea sa stiu si parerea lor: ALM, Brankardierul, Maia, Olimpiu, Plano 10, Vassyle, Vlad Cel Oribil, Aliosa, KinR, Vania, Ioan Sorin, Caius, Popa Teapa, Ana Usca, Cristian Lisandru, Elisa, HAI CA SE POATE!, Dragon, Supravieţuitor, Cristian Dima, Basarica, Onu, Teo Negura, Orfiv, Horatiu, Alex Mazilu, Victor Ponta, Corina Cretu, Victor Ciutacu, Dan Voiculescu, Bibliotecarul, Roxana, Starea Natiunii, Consiliul National al Blogosferei, Mihai Voicu, […]
noiembrie 22, 2010 la 19:41 |
…Si tocmai cand PNL se afla intr-un moment atat de bun, ati dat cu mucii in fasole. M-am inverzit de furie auzindu-l azi pe Crin ca delegatia permanenta a PNL a hotarat sa sustina…votul majoritar. Mihai, vad ca voua vi se cam falfaie de dorinta electoratului, deseori afirmata aici pe blog, de a avea vot proportional. Mai mult, dati dovada si de foarte mult fariseim: cand PDL era pe cai mari, si PNL era la 18%, votul majoritar era rau si ala proportional era bun, acum ca s-a inversat situatia ne-am schimbat si noi parerile, nu? Mai mult, s-ar putea sa luati si o mare teapa, eu as pune pariu ca la un vot majoritar PNL va scoate mai putine mandate decat la unul proportional. Hm, cred ca voi mizati prea tare pe ideea ca noua ne va fi prea greata ca sa votam PDL sau PSD si deci vom vota PNL oricate prostii ar face. Mi-ar placea sa votez PNL pentru ca este pur si simplu ”bun”, nu doar pentru ca e mai putin rau decat ceilalti…Sunt de asemenea foarte ofticat pentru ca in alte situatii ne-ai intrebat si pe noi ce parere avem despre un subiect sau altul, acum nimic, votati acolo pe sestache si noi suntem pusi in fata faptului implinit…NU stiu daca decizia asta a delegatiei permanente mai poate fi intoarsa, poate la un congres ceva…
noiembrie 22, 2010 la 23:44 |
Stiu ca te pricepi la asa ceva. Incerc sa-ti trimit un raspuns mai in detaliu pe mail.
noiembrie 22, 2010 la 20:25 |
[…] Dan Voiculescu, Bibliotecarul, Roxana, Starea Natiunii, Consiliul National al Blogosferei, Mihai Voicu, […]
noiembrie 22, 2010 la 20:36 |
PSD tocmai a avut un congres unde au „votat”cu 99% sa desemneze candidatul la presedintie prin vot universal al membrilor si fanilor. O fi uitat domnul Ponta . Cu ratingul lui nu este in pozitia „le PSD c’est moi”
Este un bluff de poker la fel ca si ala cu 2 voturi lipsa sa pice Boc. Sunt destui rechini in PSD care vizeaza postul si vor candida.
Acceptarea ipotetica a ofertei ar obliga pe dl. Antonescu sa se pozitioneze mult spre centru.
In ce priveste PD electoral ei sunt „dead but not buried”. Aliante cu cadvre urat mirositoare ?
noiembrie 22, 2010 la 23:45 |
Da, chiar! Iti imaginezi membrii PSD votand prin vot direct sa fie Crin candidatul PSD ? 🙂
noiembrie 22, 2010 la 20:38 |
Sunt intru totul de acord cu @atreides. PNL braveaza, si daca sondajele nu se confirma, cu organizarea dezastruoasa din teritoriu o va pati rau, da rau de tot la uninominalul in doua tururi. Nu va sinucideti politic, pentru numele lui Dumnezeu! Nu de alta, dar ne ingropati si noua speranta, cata e.
Si nu uitati ceva: PNL se poate distanta oricat de PSD, dar trebuie sa dea in continuare senzatia alegatorilor ca e vioara intai a luptei contra PD si a basismului. Trebuie sa propuneti ALTCEVA, nu un basism cu imunatatiri!
De acord, PNL trebui „sa faca totul” ca sa ajunga in situatia partidului care pune conditii dure, de pe locul unu sau doi, si fara de care nu se poate guverna. Dar nu cochetand pe sub masa cu pedistii in teritoriu (va place ce se-ntampla la Botosani?), nu dand apa la moara udrei si altor pestilentiali, nu lasand loc de sperante la guvernare cu pedeul dupa alegeri „impotriva pericolului stangist”.
noiembrie 22, 2010 la 23:46 |
Asa este, aprecieri corecte. Nu neaparat din perspectiva aliantelor locale (exista tot felul de combinatii, la Valcea majoritatea in CJ este PD-PSD), dar mai ales din partea celor de la centru.
noiembrie 22, 2010 la 20:42 |
Sa dea Dumnezeu sa ajungem la 35% din intentia de vot a romanilor. Este aproape imposibila o guvernare viitoare fara PNL Cred ca este mai probabila, dupa alegeri, o guvernare de dreapta cu un PDL reformat. Ce mare noroc are PNL ca il are pe Crin Antonescu!
noiembrie 22, 2010 la 20:59 |
Imi pare rau ca trebuie sa spun asta: ce noroc ca PNL il are pe Crin si ce ghinion ca are oameni ca dvs., care nu v-ati saturat de muscatura scorpionului! PD nu a avut si nu are alt obiectiv decat distrugerea PNL prin asa-numita „unificare a dreptei”. Cand ii va veni bine – si o sa aiba grija basecu de asta – o s-o faca, n-aveti nici o grija! PD este un partid impostor, antiparlamentar si antidemocratic. Orice alianta „de dreapta” cu el dupa alegeri va fi sinucigasa pentru PNL.
Va e frica de basecu, asta e. Va e frica de faptul ca in 2012 nu va numi premierul unui guvern din care sa nu faca parte si PD-ul. Va e frica de oamenii care pleaca in teritoriu la PD, exasperati de lipsa fondurilor. Ce interes ar mai avea votantul inrait de guvernul bok sa voteze PNL din moment ce stie ca va vota tot pentru un guvern din care face parte PD-ul? Mai bine aliati-va de-acum cu Udrea la guvernare, ca primii nu veti ajunge oricum in urmatorii 5 ani!
Ce-i asta, adio dar raman cu PD dupa alegeri?? Spuneti-o clar, ca sa stim si noi, astia suparati pe basism, sa votam cu PSD!
Batalia in Ro nu se da intre stanga si dreapta, daca n-ati inteles, ci intre basism si antibasism.
noiembrie 22, 2010 la 21:34
In 2012, Basescu va fi un politician terminat. Nu cred ca va mai avea un rol foarte important. Ce ati zice daca in 2012, PSD si PNL vor avea cam 35% fiecare? Credeti ca se va pune problema ca PSD si PNL sa intre impreuna la guvernare? Nu credeti ca fiecare dintre cele 2 partide mari va incerca sa formeze o majoritate? PNL va trebui sa fie partidul care va da prim-ministrul si care va impune conditiile guvernarii. Eu nu am incredere in Ponta, Iliescu, Nastase. Sa dea Dumnezeu ca PNL sa ajunga la 45% si sa formeze guvernul impreuna cu PC si minoritatile.
noiembrie 22, 2010 la 23:21 |
Domnule, va stiam om serios, chiar nu ma asteptam la atata naivitate din partea dumneavoastra. De unde atata PDL reformat, chiar vi se pare ca PDL e un partid reformabil?
noiembrie 22, 2010 la 23:27
Asta ca sa intelegeti mai bine pe ce oameni din PNL se bazeaza pedeul cand face bezele.
noiembrie 25, 2010 la 21:49
PNL se afla intre doua rele. Dupa alegeri va trebui sa aleaga raul cel mai mic. Pana atunci singura solutie este colaborarea cu PNL. Ar trebui sa ne gandim ca realitatea poselectorala va fi diferita de cea actuala. Pentru linisteea unora, afirm cu tarie ca sunt antipedelist si antibasescian convins. Chiar nu se vede acest lucru pe blogul meu?
noiembrie 22, 2010 la 21:08 |
Ce sondaje? Care? Cine? Unde? De ce? Cind?
Cuum? Voi inca mai credetzi in sondajele de opinie? Ce naivi, dom’le, ce naivi. Pai voi nu stiti ca nimeni nu mai crede in sondajele de opinie, cu exceptia celor care inca mai cred in ele?
:blink:
noiembrie 22, 2010 la 23:48 |
Pai nu ne explica nenea Turambar cum ca aia si ailalta?
Sa ne concentram pe ziua de sambata, corect, care sondaje?
noiembrie 22, 2010 la 21:09 |
PS: i-as sugera lui Crin Antonescu sa aiba mare, mare, mare grija pe cine pune pe lista la parlamentarele viitoare. Sa nu puna niciun candidat care sa lase cea mai mica umbra de banuiala ca ar putea demisiona din PNL daca acesta se va alia cu PSD dupa alegeri! PD si basecu vor incuraja spargerea PNL in functie de asta, in 2012: cine vrea sa mearga la guvernare cu pedeul vs. cine vrea sa mearga cu PSD-ul. Parca vad cum liberalii „de dreapta”, suparati de ideea unei coalitii cu „oamenii lui Iliescu” vor trece cu arme si bagaje la un PD reformat intru basism de Udrea si Baconsky. Iar in 2014, haloimis prezidentiale, va avea grija matrozul sa va compromita candidatul!
Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!
noiembrie 22, 2010 la 21:37 |
Exact ca votantii lui Crin care in turul 2 au zis ca nu voteaza cu un comunist ca Geoana. Cum era?: „Interzis pe rosu!”.
noiembrie 22, 2010 la 21:56 |
@Daniel Malaelea: as vrea sa fiu atat de naiv incat sa cred ca basecu va fi un politician terminat in 2012. Va dau o veste proasta: nu va fi. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Cat va fi viu si valid, individul va fi periculos, iar ca presedinte va fi extrem de periculos, va incerca toate stratagemele posibile.
In caz de 35-35 as merge tot pe o alianta cu PSD, ca sa anihilam PD-ul in parlament si sa putem sa il demitem pe basecu. Aceasta grupare profund toxica trebuie eliminata pe cai democratice din viata politica. E-li-mi-na-ta. La nevoie, chiar cu pretul unei aliante cu PSD inscrise la tribunal, daca asta va fi conditia ca opozitia sa intre la guvernare.
noiembrie 23, 2010 la 10:34 |
Basescu este clar ca NU va fi terminat in 2012. Sa nu uitam, ca anul trecut la Cluj si Crin Antonescu a spus ca Basescu este viu si are personalitate, spre deosebire de Geoana care nu e deloc.
noiembrie 22, 2010 la 23:14 |
nu va mai temeti de basescu, e terminat,nici macar SARKHOZI nu_l mai baga in seama,..noroc cu BERLUSCONI!!?
noiembrie 23, 2010 la 06:46 |
Esti naiv, amice! Scuze! Statul, cu toate institutiile sale, se afla in mainile lui…Deocamdata!
noiembrie 22, 2010 la 23:55 |
Sondajele nu tin cont de „masinariile” de vot ale PSD si PDL. Nu cred ca de la electoratul PSD o sa vedeti voturi. Ei sunt undeva pe la 30-35% si acolo raman. Scad doar daca iese PC-ul din alianta cu ei.
Acum cresteti in sondaje cu opiniile celor care au votat cu Basescu si acum sunt impotriva lui. Mai puteti creste cu voturile celor care sunt impotriva PSD-ului (65-70%). Nu vad la ce foloseste PNL-ului o apropiere de PSD, atata timp cat nu trece nicio motiune. Doar se compromite.
Pana in 2012 trebuie sa opriti „masinariile” de vot si sa convingeti populatia sa iasa la vot. Numarul de voturi al „masinariilor” se cunoaste, si este valabil pentru un procent de aproximativ 50% din populatie, cea care vine la vot. Daca reusiti sa aduceti inca 25-30% din populatia care nu a votat pana acum, procentul „masinariilor” scade si cel al PNL-ului creste. Scade si procentul UDMR, ca maghiarii sunt disciplinati si vin la vot, dar nu pot veni mai multi. Apropierea de PSD nu scoate oamenii la vot.
Nu uitati ca Basescu este in functie pana in 2014, si poate face exact alianta de dupa alegerile din 2008.
Orice alianta o discutati dupa alegerile din 2012 dar conteaza de pe ce pozitie.
noiembrie 23, 2010 la 00:01 |
Primul ministru pe care si-l doreste ponta pentru PSD e in 2012 iar presedintele propus PNL in… 2014!
Istet ponta nu?
🙂
noiembrie 23, 2010 la 01:34 |
Nu stiu ce procente au unii sau altii,este ca si cum m-ar interesa scorul in minutul 51 al unui meci si nu scorul final.Ma lasa rece dar ma revolta declaratiile unor lideri PNL care spun ca anumite persoane din PD ar fi binevenite in PNL….Wow…asta este de neimaginat,de fapt ce sa ma mir cand il vad pe la tot felul de oficine portocalii….gretos…
noiembrie 23, 2010 la 04:32 |
Domnule Voicu, poate nu e o surpriza daca va spun casunt absolut de acord cu argumentatia lui @Atreides si @radu in ce priveste intentia de a arunca la cos reprezentarea proportionala si de a sustine votul uninominal majoritar.
Chiar si intors pe toate fetele si analizat cu atentie si migala acest demers nu are de oferit nimic pozitiv nici pentru PNL, nici pentru sustinatorii lor, si nici pentru dezbaterea politica generala. Argumentele ar fi atat de numeroase incat mi-e si foarte greu sa le rezum acum in putine cuvinte, poate ma voi referi mai pe larg cu alta ocazie. In orice caz votul uninominal majoritar (fie el si in doua tururi) nu are nicio legatura cu statul liberal sau cu Romania bunului simt. Este un sistem incorect, un sistem in care campaniile electorale si procesul electoral s-ar indrepta si mai mult in directia gresita, un sistem sustinut de Basescu si de ai lui in continuare tocmai din aceasta cauza, un sistem care ar nedreptati votantii liberali pentru ca PNL-ul ar fi probabil singurul mare partid care ar fi subreprezentat, si nu in ultimul rand ar fi un sistem care ar putea da PSD-ului o majoritate absoluta in parlament fara o majoritate la urne.
In motiunea Ligii Alesilor Locali d a Brasov se gasesc alte propuneri foarte corecte, care merita toata energia si osteneala pentru a fi puse in practica. Uninominalul majoritar pentru parlamentre face parte din alta categorie. In ce priveste acest punct PNL-ul ar trebui din punctul meu de vedere sa mai judece inca odata mai bine si sa sustina in orice caz un sistem proportional (fie unul proportional-mixt, fie votul pe liste deschise sau semideschise).
On topic sunt de acord ca este mult prea devreme pentru a se vorbi de aliante.
P.S. Ieri au aparut cateva statistici care prezinta numarul firmelor care s-au inchis in ultimii doi ani, sunt peste 400.000:
http://transildania.wordpress.com/2010/11/22/fragmente-din-mozaicul-incompetentei-x-cate-firme-s-au-inchis-in-ultimii-doi-ani/
noiembrie 23, 2010 la 11:53 |
http://votornot.ro/subject/atac-la-persoana/74/ponta-propune-premier-psd-si-presedinte-pnl-de-ce/82
noiembrie 23, 2010 la 11:58 |
„nu intram la guvernare cu PD, nici macar cu un PD schimbat dupa congres” – Slavă Domnului, în sfârşit un răspuns tranşant, dar mai ales, complet. Că i-am mai auzit şi pe alţii negând o alianţă cu PD-L, dar lăsând loc de nuanţe.
Acuma, când zici „nu intrăm”, sper că nu-ţi spui doar opinia ta, ci aşa vor şi ăilalţi.
Petruţ Dumitru
noiembrie 23, 2010 la 12:00 |
Taman mă sună de la PNL Dâmboviţa să mă anunţe că mâine eşti la noi.
Întrebare, ca să ştiu o treabă: a terminat PNL toţi liderii de la centru care au avut cooronarea filialei de aici şi tu eşti următorul pe listă? Ar mai fi Varujan, Relu şi, în ultimă instanţă, Crin.
Ne vedem mâine.
noiembrie 24, 2010 la 01:23 |
Din fericire nu sunt coordonator, vin doar la prima sedinta.
Asta nu inseamna ca nu ma bucur ca o sa ne vedem.
Mesajul ce spui ca ti-a placut il voi repeta maine cu particularitate locala. Nu colaboram cu Popescu. Este interzis cu desavarsire.
noiembrie 23, 2010 la 12:33 |
[…] Mă sună acum o oră de la PNL Dâmboviţa: “conferinţă de presă mâine, 17.30, Gabriel Grozavu – preşedinte interimar şi Mişu Voicu“. […]
noiembrie 23, 2010 la 21:26 |
Bună seara, salut decizia PNL legată de vot uninomimal in doua tururi de scrutin. Voi saluta si mai mult, daca PNL va fi in stare sa isi respecte propri membrii respectind propriul Statut. Inainte sa le legam de ceilalti, cred ca este bine sa practicam liberalismul in propria noastra curte.
Este inadminisil sa ataci un coleg, doar pentru ca are o alta opinie si crede ca o alianta cu un alt partid este mai buna. Dezbaterea cu argumente pro si contra, profesionist analizate si prezentate ne va ajuta sa luam decizii mai bune.
Din punctul meu de vedere PNL nu trebuie sa spuna ca nu va face nici o alianta cu un partid parlamentar dupa alegeri si va trebui sa exploateze la maximum ceea ce nu a facut in multi ani si anume faptul ca exista o mare masa de oameni, neimplicata activ politic, care daca putin ar fi respectata si nu i s-ar mai vinde gogosi, ar vota cu mare drag PNLul sau i-ar promova dezinteresat opinia.
Da sunt unul dintre cei care voteaza pentru un guvern alaturi de PDL si UDMR si nu un guvern alaturi de PSD.
Sunt unul care sustine o uniune de partide INDEPENDENTE de centru-dreapta, unde PNLul sa ajunga sa fie vioara intii datorita valorii oamenilor si a proiectelor de dreapta lansate si sustinute si implementate cit mai bine. NU sunt fan BOC, Udrea, asa cum nu sunt fan Fenechiu sau Rusanu, dar asta nu inseamna ca nu pot lucra daca este cazul cu astfel de oameni dupa niste reguli. Daca nu le respecta ura si la gara, aplicam alta strategie ce le-o putem spune.
Dreptul la libera opinie si eleganta dezbaterilor ar trebui sa fie reguli de baza in cadrul oricarei organizatii sau oricarui for online liberal.
Salut inca o data prestatia din ultima vreme a lui Crin Antonescu, chiar daca nu agreez in totalitate strategia, care pe alocuri mi se pare antiliberala 🙂 .
noiembrie 23, 2010 la 21:40 |
Ma bucur ca sustineti uninominalul in 2 tururi!
noiembrie 23, 2010 la 23:56 |
Deocamdata cred ca noi liberalii trebuie sa ne delimitam ferm atat de PD-L cat si de PSD.O anumita colaborare cu PSD-ul este necesara,dar pana la o anumita limita!
noiembrie 25, 2010 la 21:52 |
Sunt de aceeasi parere. PNL trebuie sa castige electoratul de dreapta si trebuie, in acelasi timp, sa se delimiteze de PSD. Mai devreme sau mai tarziu se vor separa apele si in politica romaneasca.Colaborarea parlamentara cu PSD este necesara.