În sfârșit mai apuc să scriu ceva. Dar gata, am scapat. Într-un fel, pentru că urmează zile, săptămâni și luni nu neapărat grele, dar agitate și în același timp importante, cu orizont variabil. În funcție de majoritatea parlamentară.
Da, am fost și în vacanță, însă am lucrat foarte mult în ultima lună la un proiect politic extrem de important – acela al unității opoziției.
A început cu un pas pe care l-am făcut noi, liberalii, în primiele zile ale anului. Alianța de Centru Dreapta PNL-PC. A urmat apoi pasul decisiv, acela al semnării documentelor de constituire a Uniunii Social Liberale.
Am un barometru. Cred că am mai vorbit despre el. Cu cât se lamentează mai mulți băsești, cu cât mor unii de grija altuia – cunoașteți textele: că PNL nuștiu ce identitate a pierdut, că Antonescu a predat partidul și altele asemenea – sau cu cât mai mulți deontologi spumegă pe televiziuni, în ziare sau pe bloguri, cu atât mai convins sunt că am făcut o treabă excelentă.
Haideți să le luăm pe rând.
PNL a făcut o alianță cu un partid de stânga. Așa. Și? Tot aia am făcut și în 2003, când PD era partid fix social-democrat și avea prin programul politic lupta pentru pace de exemplu. Ba chiar îmi amintesc faptul că în CDR exista Partidul Social Democrat Român și vreo două partide ecologiste. Atunci nu ne-am pierdut identitatea? Sigur că nu, pentru că aceste alianțe au fost făcute atunci ca și acum. Pentru a prezenta alternativă unită la puterea ce nu mai avea încrederea cetățenilor. Ambele construcții au reușit, așa cum am credința că se va întâmpla și acum.
Că PNL nu numai că s-a aliat cu un partid de stânga, dar s-a aliat cu diavolul PSD. Zău? Dar în 2009, când s-a format efemerul guvern PSD-PD porele și nașii nu suflau un cuvințel câd Băsescu mărturisea că și-a văzut visul cu ochii.
Că PNL intră în această construcție în raporturi de subordonare față de PSD. Asta s-a închis repede, pentru că paritatea consfințită de protocol le-a stat în gât celor menționați.
Că îl vom susține pe Victor Ponta pentru funcția de Prim Ministru. Sigur că-l vom susține! Pe cine să susținem? Pe Boc cumva….
Lucrurile sunt mult, mult mai simple. Este vorba de o Alianță cu obiective politice, electorale și de guvernare, după modelul marilor coaliții stânga-dreapta destul de obișnuite în Europa, cu un program reieșit din armonizarea marilor obiective ale celor două părți, Alianță ce are deja o intenție de vot de 62%.
Game over.
februarie 12, 2011 la 21:52 |
Carevasăzică, mustrarea de azi de la Târgovişte a avut efect.
februarie 12, 2011 la 22:12 |
Era in plan. Dar a prins bine. Ce zici de alegeri?
februarie 12, 2011 la 22:16
Taman voiam să-ţi scriu. Ce să zic. Câtă vreme nu miroase a Florin Popescu în organizaţie, numai de bine.
Presupun că Gabi Grozavu a fost şi favoritul vostru.
februarie 13, 2011 la 13:18 |
S-au semnat documente politice pe termen lung cu toate acestea miscari centrifuge vor continua sa existe mai ales din partea acelora care au luptat impotriva PSD, “din transee” , ani de zile . Trebuie aratat clar si hotarat ca orice atitudine de acest tip impotriva celorlalti cosemnatari va produce mari daune si nu vor scapa netaxate drept germenii tradarii din partea uneia din parti ori , mai grav,catalogat drept semene prevestitoare a iminentei prabusiri a unui edificiul politic conceput ,zic ei, “impotriva naturii”. De aceea trebuie actionat energic pentru a infrana astfel de porniri, gesturi de aparenta fidelitate fata de dreapta nu sant de fapt decat lovituri de baros in fundatia proaspat turnata a unui edificiu facut sa dureze o lunga perioada de timp .
Uniunea proaspat formata trebuie sa se manifeste nu doar prin reconfigurari de majoritati la nivel local ori intreruperea oricaror relatii de colaborare cu puterea ci si prin incetarea de a fi partasi votand “in orb” bugete locale concepute pervers evident exclusiv in avantajul lor . Mi se pare extrem de contraproductiv sa fi de acord cu o putere atunci cand propune un anumit tip de buget cand stii ca aceiasi putere este vinovata de restructurari arbitrare la toate nivele posibile, de reduceri de personal pe criterii discretionare , cand stii précis ca in spatele fiecarei intentii pretins bune se acunde un beneficiar portocaliu , ei bine in aceste conditii minoritati din cadrul consiliilor locale compuse din PNL si PSD continua sa faca slus. Gasesc necesar si chiar obligatoriu ca postura bipeda sa fie de acum incolo obligatorie si in politica la nivel local nu numai la cel national, puterea trebuie facuta sa inteleaga chiar inainte de incheierea termenului ca timpul lor a trecut, perpetuarea gesturilor de servilism in momente fundamentale , iar votarea bugetelor eu il consider de departe drept unul fundamental , nu va face altceva dacat sa le perpetueze increderea ca vor fi vesnic stapani.emil_stefarta@yahoo.com
februarie 12, 2011 la 21:53 |
Mihai, cat timp parerile de rau vin de la dusmani (spun dusmani si nu adversari politici pentru a intra in paradigma basesciana) nu vad de ce PNL – ul ar trebui sa isi faca griji. Cand a dorit binele acestui partid un om precum dl.Cartarescu? Sau poate este un apostol al liberalismului dl.Mihaies si noi nu stim? Sa fim seriosi, oamenii precum acesti domni sunt cu totul subordonati agendei basesciene.Nici macar celei a PD. Subordonarea lor se realizeaza direct catre Cotroceni. Si atunci de ce sa dam explicatii? Nu merita nici unul explicatiile PNL. Paul Henri Spaak, secretar general al NATO in anii ’60 ii raspundea ambasadorului sovietic la intrebarea acestuia despre cauzele care ii tin impreuna pe membrii aliantei. „Frica,d-le ambasador, frica de o invazie sovietica ne tine impreuna”. Aplicabil si in cazul USL.
februarie 12, 2011 la 22:53 |
Perfect. Cu cat urla mai tare e cu atat mai bine
februarie 12, 2011 la 22:05 |
Sa ne ajute Dumnezeu! Succes, PNL!
februarie 12, 2011 la 22:05 |
Aaaaaaaa, bine ai revenit in blogosfera! Era clar ca ai fost pe baricade cu negocierile si celelalte, asa ca am fost ingaduitori si nu te-am criticat prea tare pentru absenta, dar data viitoare ne suparam 🙂
In rest, portocalii spumega, semn ca PNL a facut bine ce a facut. Dar asta a fost un prim pas. E musai ca intr-un timp relativ scurt USL sa iasa pe piata cu un program de guvernare beton. Dar nu intr-o saptamana doua, ar trebui pritocit pe indelete.
februarie 12, 2011 la 22:54 |
Am revenit la normal. Jur! A fost groaznic de aglomerat, ne-am miscat mai repede decat credeau multi.
februarie 12, 2011 la 22:15 |
Aşa…acuma la subiect. Or fi lucrurile simple, numai că nu sunt.
1. I-am spus şi lui Crin Antonescu marţi, tot la Târgovişte şi-ţi spun şi ţie. Dacă ai stat pe holuri pe 5 februarie când s-a semnat USL, ai auzit desigur lamentări de genul: „Cum să-i dau eu ălora de la PSD/PNL locuri pe lista de consilieri? Eu am muncit la comuna aia” – venite din partea primarilor de comune. Le spuneai oamenilor că nu au nici o treabă la comune cu partidul aliat şi nu le venea să creadă. Ori pe segmentul ăsta trebuie mers ostăşeşte în teritoriu şi explicat cu limpezime ce şi cum.
2. Apoi, te întreb, nu există riscul unei confuzii majore în rândul alegătorilor din mediul rural când, în primul tur de la locale, vor vota un preşedinte şi o listă comună de consilieri pt CJ, cu sigla USL, şi, tot atunci în urnă, o altă siglă pt candidatul de primar şi lista de consilieri locali???
3. Ce relevanţă are un sondaj făcut în mai-iunie 2011, pt alegerile locale din 2012?
4. Când primarul PNL de la Bacău, vorbeşte despre „mafia personală” a deputatului PSD de Bacău, V. Hrebenciuc, nu e asta o încălcare a punctului 1.1.4. din Protocolul de funcţionare al USL („Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă, nu sunt permise”)?
Petruţ Dumitru – Târgovişte
februarie 12, 2011 la 22:59 |
1. In comune participarea pe liste comune este facultativa. Si are sens mai ales in localitatile cu primar PD, daca e nevoie de forte unite pentru a-l bate. In rest sanatate, ne luptam PNL cu PSD fara probleme.
2. Este o alta sigla si nu prea. PNL-istii gasesc sageata pe toate buletinele, PSD-istii gasesc trandafirii pe toate buletinele. Nu s-au incurcat ei in 2004, cand aveau sageata pe un buletin si un patrat in care scria DA pe altul, daramite acum cand gasesc sageata.
3. Intr-un fel da, dar nici nu poti sa las unui candidat doar trei sau patru luni de campanie. In plus e bine sa nu prelungesti mult tensiunile si nici nemultumirile celor nedesemnati nu trebuie sa apara exact in startul campaniei.
4. Ba da, categoric. Am discutat cu Romeo si vei vedea ca in ultimele zile si-a moderat aprecierile.
februarie 13, 2011 la 01:26 |
Bine ati revenit in blogosfera, si felicitari pentru negocierile care in opinia mea reprezinta un succes. Alianta este necesara si e bine ca s-a facut si e bine si cum s-a facut.
Munca grea insa incepe acum. Nu cred ca ar fi bine ca macar un mebru sa lase bratele jos si sa se odihneasca pe salteaua comoda dar inselatoare a sondajelor.
In ce priveste partea electorala a Aliantei trebuie intreprins orice efort, si gasita strategia cea mai buna pentru a maximiza rezultatul electoral.
februarie 13, 2011 la 04:27 |
Right… marea noastra problema ar putea aparea in judetele in care eventual PSD ar „capata” ambele candidaturi. Incercam sa fixam impreuna atunci tinte in numar de primari, de consilieri, de parlamentari etc.
februarie 13, 2011 la 02:42 |
o indicatie pt „barometrul” dv:
sper sa apara ma repede „Alba ca Zapada”, si fara lichele in conducere, preluate de pe la altii, ca sa am si eu cu cine sa votez. nu de altceva, da alianta „jos Basescu” nu cred ca va aduce nici un beneficiu Romaniei, ci dimpotriva, si m-am lamurit si cu „anticoruptia” din PDL.
si cred „cu tarie” (ca sa citez din mari clasici in viata) ca s-a atins punctul critic necesar pt un partid de macar 10% initial.
februarie 13, 2011 la 04:28 |
10% nu guverneaza si un astfel de partid tip Basescu reloaded nu va fi luat de nimeni in majoritate. Si atunci, daca nu va ajunge sa aplice vreun program, e total inutil.
februarie 13, 2011 la 13:01
@mihai voicu
„astfel de partid tip Basescu reloaded nu va fi luat de nimeni in majoritate”
never say never, nu-i asa? 😀
10% nu-s din drum, cand ai nevoie de ele. vezi UDMR, care n-are nici macar 10%.
e perfect adevarat, 10% nu guverneaza. dar poate creste in 1-2 cicluri electorale, in functie de ce vor face.
dar, dupa cum ne-ati demonstrat recent, pana si 0% poate PARTICIPA la guvernare, in anumite conditii; si e de sperat ca nu conditii de genul „tembeliziunile mele te vor proteja si iti vor ataca in permanenta inamicii”, ci de pilda „votul electronic”.
sper ca noul partid (daca va apare), sa nu fie nici de tip Basescu, nici de tip Patriciu, nici de tip Felix. ci sa fie de tip Monica Macovei, Mihai Razvan Ungureanu, Daniel Funeriu, si alti oameni cu CV-uri respectabile, facute in organizatii internationale sau companii multinationale, in general, oameni competenti pe feliile lor si mai greu vandabili decat cei care zac prin parlament de zeci de ani (cum ar fi cel mai iubit PDL-ist de catre opozitie, Blaga) fara rezultate pentru Romania.
ca o alta nota, am senzatia ca pe scena politica are loc o competitie de genul: „Noi suntem mai fraieri ca voi”, in care toate partidele isi dau toata silinta.
pe langa uniunea PNL cu Antena 1,2,3, o uniune la care unii dau niste chestii, pentru a obtine chestii pe care le aveau oricum (acoperirea mediatica), pe langa mariajul stanga-dreapta, cu singur scop „Jos Basescu” si fara a se gandi la „ce facem dupa aia”, acu si PDL isi da silinta sa arate ca ei nu-s cu nimic mai prejos, si pe langa faptul ca isi apara coruptii (ca toti parlamentarii, dealtfel), acu il vor mai pune si pe Blaga presedinte de partid.
nu stiu daca sunt complet retardati PDL-istii sau o spun la misto, da cica cresc procentele PDL cu 50% din secunda 2 dupa ce Blaga e presedinte.
ar fi amuzant sa cititi comentariile articolului de pe Hotnews cu declaratia lui Berceanu, ca sa vedeti cat i se umple frigiderul de la simpatizantii PDL.
februarie 13, 2011 la 09:44 |
Domnule Voicu,
Rationamentul este corect. Dar exista o imensa diferenta intre 2003 si 2011. In 2003, PNL era partidul mare din alianta si a impus un program de dreapta ca alternativa la guvernarea arogantului.
Nu e rea constructia, cu toate ca este un pic timpurie.
Trebuie avuta mare atentie la persoanele care vor fi propuse. Indiferent din care parte vor veni, trebuie sa nu lezeze electoratul celeilalte parti. Iar asta este destul de greu.
La alegerile generale, in colegiul unde votez eu, in Timisoara, n-am avut ce alege la deputati. Daca la senatori a fost domnul Robu, la camera au adus un sinistru care a fost primar anterior din partea PNT-CD. Chiar nu s-a putut vota asa ceva. Pot accepta sa votez si cu stomacul in gat, daca stiu pentru ce. Dar nu n-as putea accepta chiar orice compromis
Solutia politica gasita este ok pentru a incerca anticipatele. Pentru alegerile la termen da ceva batai de cap. Dar, ce este extraordinar este ca s-a readus in prim planul politic ceva ce ne-a lipsit o buna bucata de vreme: speranta
februarie 13, 2011 la 16:22 |
Multumesc pentru opinie. Este una extrem de echilibrata. Asa este, exista si avantaje si dezavantaje, si punte tari si slabe. Corect, trebuie sa selectam mai cu grija candidatii si sper sa reusim asta.
februarie 13, 2011 la 12:27 |
va recomand editorialul scris de Dinu Patriciu in caz ca nu l-ati citit. eu spun, in cazul vestitei aliante, ca un fost prim ministru: ,,asta suna ca dracu!”
in rest va doresc victorie in alegeri, voi vota alianta chiar daca nu am nicio asteptare, exista destui fraieri in electoratul portocaliu pe care sa-i aburiti si atrage cu programe pe hartie, eu unul sunt curios cati nehotarati va atrage alainta si cati va pastra din cei traditionali
februarie 13, 2011 la 16:23 |
Dinu Patriciu este extrem de competent in afaceri, dar la politica mai subtire.
februarie 13, 2011 la 18:22
Nici macar in afaceri! Ai intrat vreodata printr-un Micro de-al lui?
februarie 13, 2011 la 21:27
Nu, dar doar pentru ca nu am timp.
februarie 14, 2011 la 10:35
sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu 🙂
februarie 13, 2011 la 13:50 |
Lasati-i sa spumege, cum bine spuneti, pe toti nasii si porele! Se vede cat sunt de disperasti sunt pd-leii numai daca ne gandim la recenta expresie „aveam nevoie de cazul Pasat ca de aer”!
februarie 13, 2011 la 18:24 |
Oricum, bine ai revenit! Erau disperati portocalii sa te injure. Ne-ai lasat pe noi sa le raspundem! Ne era lehamite!
februarie 13, 2011 la 21:29 |
Multumesc 🙂
februarie 13, 2011 la 18:31 |
Bine ati revenit pe blog domnule Voicu.Sunt increzator cu privirea la USL si sunt convins ca vom reusi sa indepartam „ciuma portocalie” care nu da pace tarisoarei noastre.
februarie 13, 2011 la 20:07 |
Eu l-am vazut vineri seara, al Realitatea pe domnul Florin Calinescu total impotriva acestei aliante. Se vedea ca este „portocaliu” si in cerul gurii, mai ales ca dansul, am inteles ca a candidat prin Arges si stie cam despre ce vorbeste. Nu prea am vazut PNL-isti cu o cariera profesionala in spate, alta decat cea politica, laudand aceasta alianta. Probabil ca in cazul dansilor si tacerea este un raspuns. Eu sunt curioasa din toti cei care au fost in spatele domnului Antonescu la confruntarea in trei din 2009, cati il mai sprijina astazi.
februarie 13, 2011 la 20:14 |
Domnule Voicu, nu va faceti griji in ce priveste pierderea electoratului PNL, vis-a vis de aceasta alianta. Credeti cumva ca votantii lui basescu au fost sau sunt de dreapta ? Romania, numai in timpul lui Bratianu avea o tentinta spre dreapta. Simpatizantii dreptei sunt cei competitivi ce nu au nevoie de ajutorul statului, sunt rebeli in general dar respecta conventiile cetatii, cu mentiunea ca nu accepta sa-i reprezinte grobieni gen basescu.
Va aduceti aminte ca l-am votat pe iliescu, sa nu ajunga vadim presedinte ?(doamne si cat l-am detestat)
Unul care a fost in piata universitatii
februarie 13, 2011 la 21:30 |
Si eu cred ca va fi o polarizare puternica> primele sondaje arata ca nici PNL, nici PSd nu pierd mai mult de 1% din electorat
februarie 13, 2011 la 20:28 |
va salut. dl voicu si bine ati revenit pe blog,legat de negocierile care le _ati avut cu psd,cred ca pt. pnl sunt f. avantajoase si va felicit ca stiu ca ati participat la ele. am o intrebare: alegerile pt. functia de primar se vor face intrun singur tur sau doua.
februarie 13, 2011 la 21:31 |
Asta depinde mai ales de putere, nu de noi. Ne putem adapta fara probleme la ambele variante.
februarie 14, 2011 la 21:56
Bre, sistemul matale nu mă mai lasă, carevasăzică, să să comentez, drept pentru care am recurs la subterfugiul răspunsului. Era de bine. Pentru voi, nu penttu PSD. Din partea mea, să-şi frângă gâtul ţi voi să rămâneţi Albă-ca-Zăpada, ca să zic aşa. 😆
februarie 15, 2011 la 00:45
Sorry, Roxana, dar chiar nu am niciun comentariu de la tine nici in asteptare, nici in spam. Nu stiu care-i treaba…
februarie 13, 2011 la 23:54 |
de-abia astept sa vad un program al usl-ului. zicea hrebe pe la realitatea ca un grup de experti lucreaza intens. ma intereseaza in primul rand (ca si angajat in privat) cum veti taxa munca.
aveti sanse 90% sa castigati alegerile: televiziunile, bugetarii, pensionarii, asistatii sociali sunt de partea voastra. ce urmeaza dupa ?
mi-e frica ca o sa se alunece mult spre stanga, si spre risipa si aruncat de bani fara numar spre electorat.
guvern condus de ponta ? o perspectiva sumbra si trista.
februarie 15, 2011 la 00:47 |
Asta pot sa raspund, macar aproximativ.
2 sau 3 puncte procentuale in jos la CAS, cota unica daca se poate mai mica de 16, cu ceva deductibilitati sau reduceri pentru cei mai putin favorizati.
Forma finala cat de curand.
februarie 14, 2011 la 02:19 |
Mi-ati sters comentariul !
De ce , ca nu injuram deloc .
Mai mult , vad ca sunt „prins” ca ISP …. ce de-a politia politica la PNL ….
februarie 15, 2011 la 00:47 |
E ceva in neregula. Nu stiu ce comentariu….
februarie 14, 2011 la 16:40 |
[…] În sfârșit! – Mihai Voicu […]
februarie 14, 2011 la 17:10 |
Inteleg, USL nu inseamna ca PNL e de stanga sau ca PSD e de dreapta (astia de la putere nu se pot decide). nu pun botul la toate spumele pedelashe si basesciene; Dar totusi: era atat de necesara ca o colaborare parlamentara sa se faca atat de strans? adica protocol, denumire si asa mai departe? nu spun ca acuma, dezamagit de tradarea idealurilor liberalismului, voi vota trandafirul portocaliu de dreapta, dar nu mi-i la indemana sa fiu convins de necesitatea acestei uniuni.
In rezumat: o fi Basescu un despot, dar nici tocmai Lukasenko nu este!
februarie 15, 2011 la 00:48 |
Sunt si considerente electorale dar si povestea constitutionala cu 50%+1
februarie 14, 2011 la 18:08 |
[…] În sfârșit! – Mihai Voicu […]
februarie 15, 2011 la 13:36 |
[…] În sfârșit! – Mihai Voicu […]
februarie 15, 2011 la 13:37 |
[…] În sfârșit! – Mihai Voicu […]