Deci se poate

Scriam zilele trecute despre o mirare a mea, apărută cu ocazia acestei poveşti cu repetiţie a angajării răspunderii guvernului, de data aceasta pe Codul Muncii.

Mă întrebam câtă inabilitate trebuie să aibă un guvern pentru a supără şi a-şi ridica în cap atât patronatele, cât şi sindicatele. Câţiva comentatori ai acestui bloc mi-au răspuns (şi plec de la prezumţia de bună-credinţă) că nu ai cum să-i mulţumeşti şi pe unii şi pe alţii.

Ceea ce nu ştiam, şi-mi asum culpa, este că aceştia erau deja înţeleşi. Adică aveau un proiect pe care-l înaintaseră guvernului, proiect ce reprezintă un punct de vedere comun între principalii parteneri de dialog social ai guvernului. Doar că guvernul a refuzat să intre în dialog cu aceştia.

Astăzi USL a intrat în dialog şi a semnat un acord cu mai multe uniuni patronale şi cu principalele centrale sindicale. Le şi enumăr, ca să nu se spună că nu se ştie care sunt sau că nu sunt reprezentative: Uniunea Generală a Industriaşilor din România -1903(UGIR-1903), Confederaţia Patronală din Industria României (CONPIROM), Confederaţia Patronală a Industriilor Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC), Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR-Frăţia), Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR),  Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian”.

Vom depune, desigur, o moţiune de cenzură. Ştim aritmetică şi ştim că avem şanse mici să strangem 236 de voturi. Dar, în faţa acestei proceduri, singura şansă de exprimare a unui punct de vedere este moţiunea de cenzură. În plus, vom depune în Parlament, ca iniţiatori, proiectul de lege convenit de cei enumeraţi mai sus.

Dacă guvernul nu vrea dezbatere, atunci o vom provoca noi.

Etichete: , , , ,

13 răspunsuri to “Deci se poate”

 1. astralro Says:

  jalnic mai parlamentarule lipseste marica si liviu luca ei unde sunt ?????

 2. Bibliotecaru Says:

  Importante la această moţiune de cenzură sunt motivele legislative. Eu tare mi-aş dori multe, foarte multe argumente juridice, nu numai naţionale, dar şi europene. Mi-aş dori să aud articole, aliniate, litere… tot tacâmul. Politica românească a cam început să facă varză sistemul instituţional, numai pentru a servi nevoilor de moment. Cetăţenii trebuie să ştie că nu se mai respectă principiile de drept.

 3. radu Says:

  „Dragi” portocalii, nu-l mai chinuiti pe agramatul de astral.ro, ca-si da duhul in direct pe forumurile liberale. Auzi „lipseste doar Marica si Liviu Luca”. Bre, cand cobori din copac sa dai un raget, sa stie si restul junglei!

 4. Roxana Iordache Says:

  Deci, nu se poate. Fără Hossu. Şi doi: să tot spuneţi că ştiţi că n-aveţi şanse dar vă faceţi datoria e o declaraţie de impotenţă. No offense.

 5. octaaa Says:

  Pai ati semnat protocolul. Dar tare curios sunt sa aflu cam cati parlamentari(sau chiar ministri) au dat de-a lungul timpul respectivele sindicate/patronate. Si oare ce partid le-a oferit aceste posturi si de ce ? Nu cumva PSD-ul? Adica vioara I a USL?

  Pe de alta parte, asta nu este deloc o scuza pentru cei din actuala conducere, in special PD-ul. Actualul Cod al Muncii este o bataie de joc!

 6. Jon Says:

  Succes!

 7. luc Says:

  Dle Voicu,
  un comentator dedicat convingerilor liberale va vorbea ceva mai sus despre impotenta…Reiterez si eu termenul,insa din alta perspectiva.
  Ati semnat azi un acord prin care va angajati sa promovati in Parlament o varianta de Cod convenit de unele patronate si confederatii sindicale.
  Incredibil,dle Voicu !
  Eu asteptam de la dvs o varianta proprie de Cod,asumata politic si doctrinar.PNL-ul,sau,ma rog,mutantul asta politic pe nume USL,nu au o varianta de Cod scrisa de specialistii din partid,in conformitate cu viziunea si programul politic proprii ? Daca varianta Boc nu va place,care-s solutiile dvs ? Un proiect obscur de care dvs,cum candid recunoasteti,ati aflat de abia azi? Asta-i tot ce sunteti in stare sa oferiti electoratului,sa fiti porta-vocea in Parlament a 3 centrale patronale si 4 sindicale ? Convingeri politice proprii in acest domeniu mai aveti?
  Dle Voicu,
  cred ca incepeti sa resimtiti acut cedarea ideologica si identitara.In USL ideologiile politice fac loc pragmatismului si politicianismului desantat.Este din ce in ce mai evident ca USL este o forma fara continut,fara doctrina,fara program economic si social.Intr-o problema precum Codul Muncii,care,iata,deja divide din nou societatea romaneasca,dvs nu aveti nicio solutie coerenta.
  Sa nu fim naivi,nici nu se poate altfel.Daca ar fi sa abordati doctrinar chestiunea Codului Muncii cu partenerii socialisti din USL,probabil ca dupa primele 10 articole v-ati parui.Asa,preferati sa o scaldati.
  Pe termen mediu,veti pierde.

  • tibi Says:

   „Pe termen mediu,veti pierde.”
   Pe termen scurt,mediu si lung au pierdut deja.
   Au ales:scopul scuza mijloacele.
   Si scopul si mijloacele sunt mizerabile.

 8. BadDragon Says:

  Ar fi frumos ca de data asta, daca tot provocati o dezbatere, sa nu mai absentati de la ea. Pe alocuri am avut senzatia ca refuzul PNL si PSD de a participa la votari sau dezbateri a facut la fel de mult rau ca si actiunile tembele ale PDL. Inteleg bine tentatia de a’i lasa sa’si stringa singuri latul de git. Problema este ca, desi o buna strategie electorala, modalitatea asta de abordare a problemei lasa problemele in pom.

  Sincer, cred ca ar trebui sa fiti putin mai atenti la una dintre cele mai vehiculate reactii ale alegatorului roman: pai pe cine sa aleg? sint toti la fel. Din pacate asa se vede din afara, asta e perceptia celor care nu se inscriu in cercul strins pro/contra. Si tot din pacate, tot tam-tam’ul USL nu face decit sa intareasca perceptia asta. Jocuri politice doar de dragul jocului, miza este puterea si nu ceea ce se poate face bun cu ea.

 9. Calinescu Mihail Says:

  Guvernul nu mai discuta decat cu el insusi. Sunt curios sa vad daca va da din nou mandat imperativ parlamentarilor care il sustin sa nu-si exercite votul la motiunea de cenzura. Asta doar pentru contabilizarea incalcarii in continuare a Constitutiei.

 10. dracu Says:

  da doamne!
  ca pana acum singurele idei de dezbatare ale codului muncii din partea opozitiei au fost „jos base/jos boc”.
  chiar vreau sa vad, si e normal asa, cu ce puncte din varianta guvernului nu e opozitia de acord, si cu ce vrea sa le inlocuiasca.
  ca de istericale is satul.

 11. olimpiu Says:

  vad cam aceeasi abordare si festivism ca in decembrie 2009 si ma pregatesc sa-i suport pe portocalii inca ani buni de acum incolo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: