Cine moare de grija altuia?

În 2008, în noiembrie, am candidat pentru Parlament. Asta teoretic, pentru că în campania electorală nu s-a discutat aproape deloc despre obiectivele unui parlamentar. Poate că nu a fost aşa în Bucureşti, dar în colegiile care nu conţin mari oraşe, cum este cel pe care l-am câştigat eu, am candidat mai degrabă pentru 6 posturi de primar, adică exact numărul de localităţi din colegiul meu. În termeni de piaţă alegătorii sunt clienţii şi ei formează cererea, aşa că am discutat mai degrabă despre drumuri, canalizare şi cămine culturale decât despre comisia de buget-finanţe.

Şi asta în condiţiile în care alegerile locale se consumaseră cu 6 luni în urmă şi câştigătorii epuizaseră argumentele despre elementele menţionate mai sus.

Spuneam că alegătorii sunt interesaţi de ce vor ei şi politicienii trebuie să răspundă. Corect. Însă este rolul politicienilor într-o democraţie să găsescă mecanisme pentru a facilita accesul alegătorilor la dezbaterea politică. Şi se poate. Pentru că peste încă 8 luni, în iunie 2009, au fost alegeri europarlamentare. Nu am candidat, dar am făcut campanie electorală şi cetăţenii mă întrebau mai ales despre subvenţiile în agricultură, ceea ce este exact o temă pentru europarlamentare.

Acum se pare că vom avea alegeri locale, judeţene, pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat în aceeaşi zi. Consecinţele sunt următoarele: un teanc de buletine de vot gros cât cartea de telefon a oraşului Beijing, candidaţi pentru toate funcţiile posibile cu excepţia celei de Secretar General ONU şi, probabil, multe voturi nule.

Şi am o veste pentru cei care, din disperare, au decis această aberaţie. Nu există metodă prin care să câştigi alegerile dacă te votează 15% dintre alegători. Nu s-a inventat şi nici nu se poate inventa.

De altfel PD pare primul partid din istorie care-şi propune un obiectiv electoral de tip „capra vecinului”. Da, suntem patetici, da, nu ne mai votează nimeni, aşadar ne propunem deschis să pierdem alegerile dar sperăm ca adversarul nostru să nu obţină 50% din voturi. Este ca şi când o echipă de fotbal care a câştigat campionatul trecut merge la un meci propunându-şi să nu piardă cu 5 la 0 ci doar cu 4 la 0.

Şi aşa „50% plus unu” a devenit un fel de Sfântul Graal al politicii româneşti. Am două mesaje pentru minusculii (în sondaje şi în performanţă de guvernare) portocalii. Să nu-şi mai bată capul cu asta. Este pentru ei o ultimă formă de încurajare vecină cu delirul. „ne fugăreşte lumea pe stradă dar USL nu va lua 50%”.

În primul rând că USL va obţine 50%, inclusiv la alegeri comasate, sau mai ales la alegeri comasate, pentru că pur şi simplu avem mult, mult mai mulţi primari. De acord să nu credem prea tare în sondaje, însă chiar şi cele mai dirijate către activiştii PD dau USL cu un scor de parcă ar fi un magazin în perioada de reduceri. Acum numai 49,95, ceva de genul acesta.

În al doilea rând că obiectivul constituţional este altul. Avem nevoie nu de 50% plus unu din voturi, ci de 50% plus unu din mandate, adică de 151. Adică nu, pentru că mereu uit că Băsescu şi PD au minţit când au spus că reduc numărul de parlamentari. Şi 50% din mandate e un pic altceva, dragă domnule Lăzăroiu.

50% plus unu din mandate înseamnă numărul suficient de parlamentari pentru a acorda un vot de încredere unui guvern USL condus de Victor Ponta sau pentru a aplica o cuvenită sancţiune unui preşedinte care nu va recunoaşte această majoritate.

Publicitate

Etichete: , , , , , ,

24 răspunsuri to “Cine moare de grija altuia?”

  1. Arogantu' Says:

    PD a impus votul uninominal intr-un singur tur pentru primari in speranta de a-si conserva primariile pe care le controleaza, uitind ca – daca se intimpla acelasi lucru si cu primarii Opozitiei – SINT MINCATI ! Asa va ajunge Opozitia sa cistige in colegii mandatele cu 40-45%, dar sa aiba circa 55-60% mandate in Parlament ! Cel putin …
    Si-au facut-o cu mina lor !

  2. Anca Says:

    Ca povestea cu necesitatea imperioasa ca USL sa obtina 50% + 1 din voturi e o aberatie destinata de fapt masei de PD-isti marunti care trebuie motivati sa nu renunte, e clar. Si nu doar clar, e si jenant, bonus – dar la ei prinde, daca ne gandim care e potentialul intelectual al activistilor basisti. Insa nu mai putin jenant e faptul ca o parte groasa dintre ai nostri, cu total alte posibilitati intelectuale, musca din tampenia asta cot la cot cu maruntii lor. Si asta ar fi probabil principalul motiv pentru care zic bine-ai revenit, Mihai, ca va fi musai sa facem exercitii de aritmetica pe baza de bile, pasarele de plastic si ratuste cu ochi de sticla si cu un segment nefericit de generos din randurile membrilor USL. 🙂

  3. berenger Says:

    asta poate fi interpretata ca resemnare in fata ideii ca nu veti fi votat de 50% din alegatori
    ps. cartea de telefoane a beijingului are 6 pagini?

  4. cristi Says:

    USL va obtine majoritatea mandatelor parlamentare cu siguranta.Sa nu uitam un detaliu important: PSD are un bazin electoral de cel putin 30% iar PNL de cel putin 22%.Aceste persoane vor vota USL in orice conditii posibile si nu se vor lasa influentati in niciun caz de propaganda oranjatilor.Deci,din start USL are un bazin sigur de 50-52%.Aceste procente pot creste,in functie de prestatia pe care aceasta alianta o va avea in viitor,dar de scazut nu va scade decat daca USL se va rupe.Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca USL pentru a castiga alegerile e sa nu se rupa.Ca doar asta urmaresc acum pedelistii.Acestia vor incerca in urmatoarea perioada sa arunce cu tot felul de sondaje si analize false,numai pentru a-i nelinisti pe votantii opozitiei si pentru a-i face pe pesedisti si liberali sa se certe intre ei.Important e sa nu luam in seama aceste analize false.

  5. radu Says:

    Bine ati revenit, dle Voicu, si La Multi Ani!
    @cristi: ai dreptate. Sa nu ignoram insa PP-DD. Asta trebuie contrat cu partide favorabile Opozitiei si cu strategii pe masura.
    Trebuie facuta insa o selectie a cadrelor care sa preintampine eventuale cantece de sirena ale lui basecu in cazul unui rezultat pe muchie. USL trebuie sa reziste nu numai pana la alegeri, ci si dupa. Atentie deci la tradatori, si atentie la mesaje!

    • mihaivoicu Says:

      La multi ani!
      Marea problema a PP este lipsa structurilor. Iar la alegeri comasate este de o suta de ori mai mare.

  6. cristi Says:

    Sincer,eu nu dau prea multe sanse de reusita partidului lui DD. Ei in teritoriu n-au practic nicio organizare,niciun candidat viabil pentru primariile mari sau pentru presedintia CJ-urilor.Si nici candidati viabili la parlamentare nu au.Si cum alegerile vor fi probabil comasate,PP-ul va fi zdrobit de forta partidelor mari.Pe mine,ca alegator,mult mai tare ma intereseaza calitatea oamenilor pe care USL ii va promova in parlament sau la locale. Eu vreau sa vad ca sunt promovati oameni care sa se priceapa la administratie publica sau la facut legi.Si in special,vreau sa vad oameni care au coloana vertebrala,care odata intrati in parlament nu-si vor trada partidele de provenienta.Eu nu mai doresc sa vad atatia tradatori prin parlamentul Romaniei,cati au fost in ultimii ani.

    • mihaivoicu Says:

      @radu&cristi – partidele nestructurate in teritoriu pot avea, din cand in cand, scoruri bunicele in sondaje. Pe teren insa, la vot, nu prea confirma. Ne amintin de PNG. 12-13% in sondaj, 3 si ceva la suta la vot.

    • cristi Says:

      Stiu ca in prima jumatate a anului 2007 PNG ajunsese si la 17-18% in unele sondaje iar la Europarlamentarele de la sfarsitul anului nu au reusit sa obtina decat 4 si ceva la suta.Cam asta banuiesc ca va fi si soarta PP-ului lui D.Diaconescu.

  7. radu Says:

    Eu zic ca ar trebui sa luam pulsul opiniei publice de la om la om, om cu om, si sa contabilizam la nivel national numarul de alegatori pe care putem conta ca votanti, dincolo de sondaje.
    PD incearca sa diminueze cota USL prin fragmentare: cat mai multe partide-satelit, cat mai multi candidati-tabloid satelit. USL tb. sa mizeze pe captarea si mobilizarea in jurul ei a nevoii de Schimbare, si sa insiste pe ideea ca cei care nu-s cu USL sunt cu basescu (deci, mai bine sa voteze pedeul, daca tot vor sa-i faca jocurile dupa alegeri). Tb. conceputa, cu profesionisti, o capanie inteligenta si agresiva, cu targeturi multiple.
    Scopul USL tb. sa fie anihilarea sitematica a tot ce inseamna proiectul basescu (antiparlamentarism, prezidentialism, distrugerea statului social si a statului national, distrugerea premeditata a capitalului autohton, portocalizarea si umilirea medicilor si profesorilor).

    • mihaivoicu Says:

      Ideea cu partidele satelit se vede cu ochiul liber, dar 5% este uluitor de greu de atins.

      • radu Says:

        Nu-i vorba de 5% in dreptul satelitilor celor mai noi, care intr-adevar n-au cum sa ia atat, ci de un 5% luat de toti satelitii PD din electoratul USL. De asta ma tem.
        Putem sa ne gandim strategia si asociind pe sistemul picaturaii chinezesti imaginea PD-ului cu partide lumpen-populiste ca PPDD, PRM si UNPR, pe care tre sa-i caricaturizam cat incape. Asta asa, ca sa le iasa deontologilor anticoruptia si integritatea pe nas.
        Sa mai spunem peste tot ca PD a crescut taxele si impozitele, nu PNL sau chiar PSD.
        Sa nu lasam PD-ul sa confiste retorica responsabilitatii. Sa o valorificam si noi, alaturi bineinteles de retorica schimbarii, ca sa dam la cap populistilor de stransura pe care se bazeaza Basescu ca sa faca „majoritate responsabila” cu PD-ul.

  8. exasperat Says:

    Sunt atât de multe necunoscute.

    1. Dacă veţi avea 50% + 1 mandate va trebui să fiţi atât de strânşi unii în jurul celorlalţi încât să nu-l pierdeţi pe acel 1 la oferta care va fi imediat lansată pe piaţă de Băsescu&co. Pentru că, dragă Mihai, dacă veţi avea doar cinci, 10 parlamentari în plus peste jumătate, nu e deloc dificil să-i pierzi într-o noapte la prima strigare. Nu-mi spune că s-au cernut trădătorii. Au fost, sunt şi se vor mai naşte.

    Eu nu mă apuc să vă dau sfaturi pretenţioase de genul „Aveţi mare grijă pe cine puneţi pe liste”. Ştiţi şi voi asta. Atâta doar că va fi teribil de greu, chiar şi cu 50% + 1 să-i menţii pe poziţii. Mai ales în condiţiile în care T.B. va face orice să se joace cu nervii lor, ai voştri şi ai noştri în problema desemnării premierului.

    2. Dacă nu veţi avea 50% + 1, mie nu mi se pare nicio tragedie. Evident că aşa va fi prezentată de trompetele PD-L, dar totul se rezolvă cu calm. Şi, desigur, ţinându-i strânşi pe toţi parlamentarii, care, în cazul ăsta, vor avea un şi mai mare imbold să fugă. Vă luaţi alături un partid parlamentar (răul cel mai mic) şi gata majoritatea.

    3. Eşti convins că T.B. nu urmăreşte intenţionat o nouă suspendare?

    Petruţ – Târgovişte

    • mihaivoicu Says:

      Din pacate tradatorii nu se cern niciodata. Pe de alta parte, fara sa ma culc pe o ureche, la inceput de mandat, mai ales daca sunt parte a unei majoritati, sunt mai greu de convins.
      O sa avem grija la candidati, desigur.

  9. un liberal optimist Says:

    Si in 2009 eram la fel de optimisti si la fel de relaxati. Fara arestarea agendei publice zi de zi si fara organizare brici in teritoriu vorbim de pomana. Fiecare zi pierduta in iluzii este 0.01% pierdut in alegerile din toamna. Daca se mai organizeaza..

  10. Mălăelea Daniel Says:

    Mihai, sa nu-i uitam pe cei indecisi, in special pe tineri.Cel putin 30% dintre romani nu au intentia de a participa la vot. Putem sa-i convingem sa ni se alature. Pe tineri putem sa-i atragem de partea noastra cu proiecte concrete, dezbateri si actiuni cu scop cultural-educativ. Nu cred ca e bine sa ne bazam doar pe electoratul pe care il avem deja.

  11. cristi Says:

    Acum,sper ca nu va asteptati la o prezenta la vot de 100%,ca asa ceva nu exista nici pe vremea lui Ceausescu.De prezentat se vor prezenta maxim 60-65% din nr de alegatori.Important e ca USL sa-i atraga pe cei ce se gandesc sa vina la vot,fiindca cei ce refuza categoric,oricum nu se vor prezenta la urne,indiferent cate mesaje ar primi in acest sens.

  12. cristi Says:

    @radu:Si eu aveam aceleasi dubii legate de prezenta la vot,insa in ultimele luni mi-am schimbat opinia.Mi-am schimbat-o fiindca am constatat,stand de vorba cu oamenii,ca acestia sunt din ce in ce mai interesati de politica si vor sa participe la vot.Pot spune de pe acum ca va fi o prezenta extrem de numeroasa la urne,prezenta comparabila cu cele din anii 1990-1992.Oamenii sunt mult prea infierbantati si mult prea hotarati sa faca schimbarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: