În loc de „La mulţi ani”, Traian Băsescu ne-a urat reorganizare administrativ-teritorială până în noiembrie.
Îmi amintesc de faptul că anunţul iniţial, cel în care domnul cu broscoiul s-a grăbit să anunţe inclusiv capitalele viitoatrelor judeţe, m-a prins la Focşani, alături de Crin Antonescu şi alţi colegi de partid, la o acţiune politică.
Am organizat, aşa cum era şi normal, o întâlnire şi o conferinţă de presă şi cu partenerii de la PSD Vrancea.
În timpul confeinţei de presă Marian Oprişan a argumentat împotrivirea sa faţă de această măsură, spunând la un moment dat către reprezentanţii presei locale : „Iar păţim cum s-a întâmplat cu cortina”. Toţi dădeau aprobator din cap.
Sigur că noi, cei de la Bucureşti, care nu ştiam povestea, am cerut lămuriri după conferinţă. Ni s-a povestit că, în anii 50, când Vrancea a fost repartizată la raionul Galaţi, cortina de la teatrul din Focşani a fost luată şi dusă la Galaţi. Şi toată lumea îşi amintea de acest episod.
Aşa cum, prin tentativa de a desfinţa Senatul, puterea ignoră istoria, tot aşa e şi în cazul judeţelor. Judeţul Ilfov este atestat documentar din anul 1482, iar Vâlcea este chiar mai vechi, fiind menţionat în anul 1392.
Dacă argumentele istorice nu conving, există argumente practice. Vrem, nu vrem, viaţa administrativă a unui judeţ are legătură aproape exclusiv cu reşedinţa acestuia. Acte, aprobări, instituţii. Ar fi extrem de neplăcut pentru cineva din localitatea Greşu, judeţul Vrancea, să aibă ceva de rezolvat în noua presupusă reşedinţă de judeţ, Constanţa. Pentru că are de mers 362,4 km. Doar dus.
Mereu invocatul argument al guvernanţilor, economiile, s-ar întoarce împotriva lor. Pentru ca un medic de familie din Greşu să meargă peste 700 de km ca să deconteze două aspirine la Casa de Asigurări ar fi nu doar ridicol, dar şi teribil de scump.
În final o propunere către „branconierul” Igaş. Dacă susţine cu adevărat reorganizarea, atunci să se plimbe prin Arad cu o plăcuţă pe care să scrie „Susţin ca Aradul să aibă reşedinţa de judeţ la Timişoara”.
Etichete: Arad, Basescu, Constanta, judete, reorganizare, Timisoara, Vrancea
ianuarie 9, 2012 la 00:07 |
„Ar fi extrem de neplăcut pentru cineva din localitatea Greşu, judeţul Vrancea, să aibă ceva de rezolvat în noua presupusă reşedinţă de judeţ, Constanţa. Pentru că are de mers 362,4 km. Doar dus.” – ai decis corect si sugestiv sa te referi la distanta doar dus, s-ar putea sa nici nu se mai intoarca, daca ne gandim ce ar insemna gestionarea problemelor administrative intr-un singur punct pentru atata amar de suprafata. =))
Singurul aspect serios in legatura cu tema asta e natura-i neserioasa, cred ca si ai lui sunt mai dispusi sa-l suspende in regim de urgenta decat sa se alinieze la aberatia asta, deci nu face efortul dezbaterii.
ianuarie 9, 2012 la 09:55 |
Nici in ineriorul PD, mai ales pe la unii lideri locali, subiectul nu e prea popular 🙂
ianuarie 9, 2012 la 03:59 |
Corect, reorganizarea propusa de Basescu e aberanta, dar ce va face USL daca va trece ? Prin asumare, ca multe altele ?
Poate ar fi bine sa spuneti negru pe alb, „daca veti face reorganizare, noi o vom anula in 30 de zile de cand ajungem la guvernare” – in felul asta se inchide cumva dezbaterea. Altfel, va fi o tema impinsa de Basescu la nesfarsit pana la alegeri.
ianuarie 9, 2012 la 09:58 |
Am si spus exact asta. Si chiar asa este.
ianuarie 9, 2012 la 07:36 |
„Îmi amintesc de faptul că anunţul iniţial, [;…] m-a prins la Focşani”
Vezi, Mihai, asta e una dintre problemele care vor trebui rezolvate repede: sa nu va mai „prinda” anunturile puterii. Sa ii surprindeti voi pe ei. Adica sa dictati voi agenda, nu ei. Sa nu mai REactionati la miscarile puterii, ci sa ACtionati, punandu-i pe ei in situatia de a reactiona.
Dar asta cere o schimbare de paradigma la nivelul factorilor decizionali din USL. E vreo sansa sa se intample asa ceva in viitorul previzibil?
ianuarie 9, 2012 la 09:53 |
in cazul acesta poate ca mai degraba m-a „gasit” era mai bine spus, pentru ca sigur ca stiam.
Dar in general insa observatia e corecta.
ianuarie 9, 2012 la 09:08 |
Păi ştii cum procedează propagacii portocalii? Dsfiinţând din start necesitatea referendumurilor, fiecare lider judeţean se bate cu pumnii în piept că el aduce capitala de regiune în judeţul său. S-a ajuns până la absurdul ca dl Florin Popescu să pretindă că Târgovişte va fi capitala unei regiuni care va cuprinde Prahova şi alte vreo 4 judeţe, când, istoric, noi am „aparţinut” tot timpul de Ploieşti.
Plus de asta, dacă toţi liderii PD-L se laudă că aduc la ei capitala de regiune, de unde atâtea capitale?
Petruţ Dumitru – Târgovişte
ianuarie 9, 2012 la 09:56 |
Bine ca nu vrea capitala la Titu.
Cel mai bine Targoviste, oras cu mare incarcatura istorica de altfel, sa ramana capitala judetului Dambovita asa cum il stim acum.
ianuarie 9, 2012 la 12:14 |
Ar fi bine sa vorbasca mai putin de Targoviste. Acolo s-au intamplat niste lucruri misto cu cei care n-au vrut sa plece de la putere cand lumea nu i-a mai vrut…
Singurul motiv pt. care vor renunta la reorganizare e sa le bagam morcovul si sa reusim sa aratam ca in felul asta pedeleprele mai mult pierd electoral decat ar castiga la furt prin controlarea alegerilor de catre voievozii lor numiti in fruntea regiunilor.
ianuarie 9, 2012 la 12:18 |
Sunt multe lucruri pe care eu de-aici din București, la fel cum multă lume din alte orașe nu știe despre cartierul meu care-i cât un orășel. Fiecare dintre noi are obiceiurile și trăirile sale. Poate pentru mine nu-i mare lucru dacă Aradul și Timișoara sunt la un loc, dar pentru cei de acolo trăirile sunt și mai accentuate pentru că-și au rădăcinile adânci.
A, desigur că toți suntem români, dar suntem și bucureșteni, arădeni, timișoreni, ieșeni.
Iar povestea cu cortina poate fi amuzantă pentru mine, dar pentru focșăneni e dureroasă.
ianuarie 9, 2012 la 21:09 |
@ Mihai Voicu
Bine aţi revenit!
Cred că aţi pus un titlu optimist… eu nu văd deloc puţine idei fixe, dimpotrivă, sunt mult prea multe.
Interesant este faptul că Ungaria, până mai ieri „campioana fondurilor europene”, a vrut să facă un proces invers, să facă din regiuni mai multe judeţe, şi… nu a anunţat din timp pe cei de la UE. Iată cum „campioana Ungaria” a rămas fără fonduri europene pentru că s-au jucat de-a împărţirea teritoriului.