Programul PNL. Așteptăm opinii

PNL propune în dezbatere publică programul său ”Pentru o nouă economie„.

În acest program PNL își asumă ferm opțiunea pentru statul liberal, constatând eșecul populismului denumit astăzi ”stat social”. Această reformă nu este doar una economică, impusă sau nu de criza economică, ci implică reforma profundă a sistemelor publice, fără a se limita la redimensionarea lor, așa cum greșit se procedează acum.

Nu lungesc aici prea mult vorba, pentru că mă interesează opinia voastră și sper să intrăm ăn dialog pe acest subiect.

Proiectul îl găsiți aici.

Etichete: , , ,

33 răspunsuri to “Programul PNL. Așteptăm opinii”

  1. Vlad (S7EWIE) Says:

    Mă bucur să aud că îi mai pasă cuiva de opinia „maselor”. Am scris un răspuns pornind de la postarea lui Lilick pe acelaşi subiect. Vă avertizez însă că nu e unul tocmai plăcut, ci de-a dreptul dur (la fel ca şi limbajul, pe alocuri). Totuşi cred că este în perfect acord cu statu-quo-ul din societatea românească. Consideraţi-l un monolog, contorizaţi-l la capitolul opinie publica sau reacţia publicului, pentru că am presimţirea că nu veţi vrea să replicaţi. (scuze se găsesc cu carul – ba limbajul.., ba lipsa de obiectivitate, pe care mai toţi deţinătorii adevărului absolut o invocă cu prima ocazie.. ,şamd. Alegeţi!).

    Acestea fiind zise, trebuie să mai adaug un singur lucru: din opţiunile sever limitate pe care le am la dispoziţie, dacă mâine ar trebui să pun ştampila pe cineva, acela ar fi PNL. Pentru detalii, vă invit să citiţi reacţia mea la noul program.

  2. Bibliotecaru Says:

    @ Mihai Voicu

    Este un document foarte lung. Din câte văd eu, s-a dorit a fi un fel de program de guvernare. Problema este că lipseşte exact esenţialul. Deşi documentul este foarte lung, nu este deloc complet.

    Se identifică problemele actuale, se identifică (în părere liberală) şi cauzele care provoacă problemele, se identifică şi soluţiile pe care liberalii le văd în a înlătura şi rezolva problemele. Şi totuşi… nimic din ce e scris acolo nu este şi ceva nou, am mai auzit aceste probleme, am mai auzit şi aceste soluţii… LIPSEŞTE ESENŢIALUL, anume cum anume şi simularea aplicării unui „cum anume”.

    PS. Cu multe „soluţii” nu sunt de acord, altele sunt de bun simţ… Nu aş putea să mă exprim pe întreg programul. Poate că era mai nimerit ca fiecare punct să fie discutat separat, un punct pe săptămână, până la finele anului.

  3. claudia muresan Says:

    N-o sa ma exprim acum in detaliu asupra continutului, dar mi se pare ciudat sa se vorbeasca cu atita suficienta despre falimentul ‘statului social’. Oricine e liber sa aleaga un model sau altul, dar folosind argumente, nu sloganuri. Va amintesc ca si Constitutia Europeana vorbeste de ‘social market economy’ si ca state ca Suedia sau Germania sunt nitel mai departe de faliment decit noi. Indiferent de afinitatea mea personala cu liberalismul, nu mi-ar trece prin minte sa ma exprim atit de suficient despre un model care functioneaza in realitate. Iar daca numiti stat social vestul salbatic din Romania anilor 90 sau pomenile electorale, nu cred ca ajuta la nimic intretinerea acestui tip de confuzie.
    Cit priveste ‘scurtarea circuitului financiar’ in cazul proiectelor europene, banii trebuie sa ajunga intai la beneficiar, conform legislatiei europene, si de la acesta la contractor/antreprenor sau subantreprenor, de exemplu. Banii merg la cine e responsabil de proiect, nu poate RO sa schimbe asta. Nu se pomeneste, in schimb, nimic de hartuirea beneficiarilor de proiecte europene de catre autoritati, de catre functionari speriati sau hiperzelosi.

  4. Mihai Says:

    Buna ziua!

    Ma bucur sa vad ca Partidul National Liberal ia cu adevarat atitudine si incearca prin specialistii sai sa aduca o viziune si o speranta pentru romani. Acum depinde doar de PNL si partenerii sai sa faca tot posibilul pentru a implementa acest lucru. Stiu ca sunt multi pasi, stiu ca politic este foarte greu, dar am incredere ca o parte dintre aceste lucruri se vor realiza.

    Nu am reusit sa parcurg pas cu pas tot programul, insa as avea cateva comentarii referitoare la capitolul „Munca si Coeziunea Sociala”

    9.2 Ocuparea Fortei de munca

    27.Oferirea bonusurilor angajatorilor care sprijină voluntariatul angajaţilor prin plata la nivelul salariului minim din bugetul asigurărilor sociale de şomaj pentru perioadele în care salariaţii realizează activităţi de voluntariat în folosul grupurilor vulnerabile;

    Acum cateva luni, am participat la discutii pentru modificarea Legii Voluntariatului si in proiectul la care au lucrat diverse ONG-uri era un punct prin care angajatorii puteau oferi zile libere angajatilor care doreau sa desfasoare activitati de voluntariat. Mai era precizat si faptul ca angajatii erau platiti ca si cum ar fi lucrat in mod obsinuit. Au fost multe discutii pe aceasta tema si de aceea in textul final a ramas la stadiul de „posibilitate”.
    Ideea propusa in cadrul acestui program este binevenita si incurajeaza CSR-ul in cadrul mediului de afaceri romanesc.

    As mai avea o propunere la capitolul „Educatie”.

    Stiu ca orice angajat poate redirectiona 2% din impozit catre un ONG. Cred ca ar fi binevenita aceasta masura daca ar fi aplicata si pentru institutiile de invatamant.

    Mult succes!

    Mihai

  5. Garcia Muerte Says:

    „Redimensionarea rolului statului, prin reducerea rolului său ca agent economic şi diminuarea ponderii sale decizionale precum şi întărirea rolului său ca garant al drepturilor constituţionale şi al bunei funcţionări a pieţelor constituie fundamentul opţiunilor noastre „Pentru o nouă economie”.

    Într-o societate democratică, statul minimal trebuie să aibă trei funcţiuni principale: a) stabilirea cadrului legislativ şi supravegherea respectării acestuia; b) realocarea prin politici publice a impozitelor; c) siguranţa naţională.”

    Perfect. Excelent. Nu vreau nimic mai mult de la Statul Roman. Dar care sunt garantiile ca, odata ajunsi la guvernare, aceste principii chiar se vor aplica? Sau, reformuland putin, daca PNL – ul va intra la guvernare alaturi de un alt partid, nu cumva vom avea de-aface cu o diluare a esentei liberale cuprinse intr-un eventual acord de alianta?

  6. adrian Says:

    Nu ma mir ca dl Topescu e nul ca prezenta in parlament iar in comisia pentru cultura de la camera sunt doi domni care, din CV de pe pagina camerei, par ca au ajuns acolo pentru ca nu se mai gaseau locuri in alte comisii … Pare ca pe Mircea Diaconu nu l-a intrebat nimeni nimic dar am senzatia ca si dl Malaimare s-ar putea sa se simta deceptionat de acest text.
    Cultura e cvasiinexistenta in aceasta poveste cu adevarat lunga si beletristica. Nu e nici in relatie cu educatia nici cu politica externa nici cu turismul … cu nimic. Si atunci cand e vag mentionata se mai foloseste si o terminologie care probabil a rezultat din buzunarul cuiva foarte departe de subiect: „monumente istorice si cladiri de patrimoniu” … ori e un pleonasm ori sa-mi spuna si mie careva care este relevanta juridica sau macar administrativa a sintagmei „cladiri de patrimoniu”.

    Fireste, m-am uitat pe diagonala, maine am sa ma uit cu o atentie usor sporita. Ma tem ca tot gargara mi se va parea. Si asta ma sperie ca cetatean ce asteapta ceva mai serios de la partidul pe care-l vede cumva ca singura speranta politica in viitorul apropiat. Sau poate ca am eu asteptari prea mari.
    @bibliotecaru le cam zice bine de fiecare data, mai bine decat mine.

  7. cristi Says:

    Afirmaţia cu „eșecul populismului denumit astăzi stat social” este un pic cam extremistă. Şi foarte prost nimerită. Aşadar am avut o recesiune cauzată de dereglementări excesive în sectorul financiar-bancar în Europa şi America, care la rândul ei a declanşat o depresiune a cărei cauză principală este degradarea lentă dar sigură a claselor mijlocii în special în ţările anglo-saxone (prin dezindustrializare şi outsourcing). Pentru a preveni o cascadă de falimente bancare unele state au ajutat bănci private cu sume imense, după care pentru a combate depresiunea s-au apucat de investiţii în stil keynesian. Poate n-au fost bune aceste acţiuni şi cu siguranţă ele au condus la umflarea datoriilor statelor, dar asta nu are nici o legătură cu „welfare state”. Da, statul român e profund disfuncţional dar nu pentru că e prea „social”. Cauzele crizei sunt în sectorul privat şi în eşecul escrocheriei numită neoliberalism. Dacă mai cântaţi mult „market uber alles” votez cu PSD-ul că nu mai am alternativă.

  8. Laura Says:

    Programul suna foarte bine, pe hartie (cu anumite exceptii, dar asta nu e important). Totusi, ceea ce lipseste acestui program pentru a-l face cu adevarat credibil este componenta bugetara, the costing model. Pana la urma, asta e ce deosebeste un program seriois de un wish list. De exemplu, capitolul sanatate contine idei foarte bune, pe hartie. Dar … cat costa, de exemplu, punctul 16 de la capitolul sanatate (… sporirea ponderii finantarii bugetului de stat …) si cum se impaca el cu politica generala de reducere a fiscalitatii ? Si multe altele. Cred ca a atasa costuri si estimari realiste pentru fiecare punct ar fi facut programul cu adevarat credibil ..

  9. Laura Says:

    Nu vreau sa fiu cinica, dar cine a scris capitolul „Asistenta pentru dezvoltare” ? „Romania sa-si asume rolul de a distribuii direct, insititutional, cu tinta precisa” …. ? Really ? … Ce capacitate birocratica are Romania de a construii o structura guvernamentala care sa coordoneze direct (analiza, monitorizare, finantare) proiecte de asistenta pentru dezvoltare ? Si, in plus, bugetul de OAD e cat ? 800.000 euro ? Aproape toti banii sunt alocati deja la PNUD si la alte tratate. Ce facem, infintam o birocratie de 200000 euro ca sa administreze un program de 100000 euro ?

  10. Laura Says:

    PNL sustine aderarea Turciei la UE ? (Pct 22, Politica externa) A calculat cineva cat ar revenii Romaniei din recalcularea Fondului de Dezvoltare Regionala, daca Turcia ar adera la UE ? Iarasi un comentariu cinic, dar intreb …

  11. smoker Says:

    lipseste docomentul.

    Dar o sa va spun ce doresc eu de la un astfel de program.
    1 sa se calculeze necesarul de personal in administratie, fie ea centrala fie ea locala. Nu cu numere precum 1/1000 de persoane ci in functie de activitate.
    2 simplitate . de ce mai depun online acte daca imi trebuie si stampila pe hartie? Posibilitatea de a depune acte si de a plati orice fel de taxa online. Nu printr-o anume banca, nu printr-o semnatura electronica.
    3 De ce sa am contabil daca activitatea mea e similara unui PFA?
    4 De ce am atatea taxe si impozite? Si atat de mari?
    5 Daca am dat spitalele in grija primariei, de ce ministerul sanatatii dispune orice angajare? E ca si cum tu mi-ai impune sa imi asez patul pe directia N-S si nu E-V la mine in casa.
    sa nu uitam: datorita hatisului birocratic a crescut numarul bugetarilor, nu numai datorita pilelor

    Nu stiu misule, dar eu sunt satul pana peste cap de hatisul birocratic, de taxe si impozite, nu avem legi simple si clare in nici un domeniu. Si sincer decat sa pierd zile si nopti intregi, sa stau la cozi, sa vad o tanta la giseu cum ia pauza de cafea la fiecare 15 minute iar eu sa stau ca boul in soare mai bine o las balta.

    Unde este responsabilitatea unui politician pt declaratiile sale si pt actiunile sale? Nu ma refer neaparat la un ministru , ca ala mai da si cu pixul….
    Personal as face ceva de genul urmator:

    Timp de un an clementa. Nu dau amenzi, nu pedepsesc pe nimeni, cer doar taxele si impozitele absolut necesare. Cer ca fiecare sa-si reevalueze totul , achizitiile publice le fac doar pe cele necesare. Anulez orice contract care nu se inscrie la categoria asta

    Impart frumos pe caprarii totul si cer opinii si pareri in paralel pe fiecare domeniu de la toata populatia. Nu de la specialistii lui peste si sefi de asociatii de afaceri ca stim deja care e treaba cu ele si cu interesul lor. Nu ei stau la cozi, sa fim seriosi si nu ei sunt sufocati de nebunia asta
    Asta timp de 1 luna.

    Adun toate parerile si facem calculele ce e aplicabil in mod real, care sunt costurile si ce iese dupa aplicarea lor. Asta nu ia mai mult de 2 luni, pt ca totul se face in paralel

    2 luni ia sa se dea forma legilor si normelor si care or mai fi.
    1 luna sa se faca ajustarile in parlament. si votul

    Aplicabilitatea lor sa fie din anul urmator, sa aiba tot omul timp de adaptare, sa se faca ajustarile de rigoare.

    Stiu, eu sunt visator ….

  12. Bibliotecaru Says:

    @ Mihai Voicu
    Nu aş vrea să vă sperii… dar astăzi am constatat că programul PNL a dispărut de la acel link. Tocmai mă provocam să-l promovez pe blogul meu şi… NIMIC.

  13. Bibliotecaru Says:

    Noroc că l-am găsit în altă parte…

  14. ela Says:

    Declaratia PNL-istului Mihai Voicu

    Marţi, 20 Iulie 2010 21:41

    Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a făcut următoarea declaraţie de presă: „Partidul Naţional Liberal reiterează faptul că nu va încheia cu PD-L niciun fel de colaborare având în vedere faptul că actualul partid de guvernământ este principalul responsabil de situaţia economică extrem de gravă în care a ajuns România.
    PNL îi sugerează domnului Adriean Videanu ca, împreună cu colegii săi de partid şi guvern, să se gândească mai degrabă la soluţiile care trebuie puse în aplicare pentru redresarea economică a ţării, în loc să cedeze posturi ministeriale liberalilor.

    Domnul Videanu doreşte, probabil, ca PDL să scape de ministerele Finanţelor, Justiţiei şi Economiei pentru a pasa reponsabilitatea eşecului guvernării sale în trei domenii extrem de importante, cum sunt acestea. Lipsa de coerenţă şi de viziune în materie de economie, justiţie şi nu numai sunt lucruri deja cunoscute atât de opinia publică, cât şi de organismele europene şi de instituţiile financiare internaţionale.

    Partidul Naţional Liberal refuză să fie părtaş la o guvernare clientelară şi deficitară. PNL are propriile lui soluţii pentru ieşirea din criză care au ca scop stimularea investiţiilor din mediul privat şi reducerea cheltuielilor publice prin debranşarea de la resursa statului a clientelei politice. PNL este pregătit să îşi asume guvernarea, dar este dispus să susţină şi un guvern de tehnocraţi, cu un număr redus de ministere şi cu un program economic care să aibă la bază soluţiile liberale”.

    Sursa: AmosNews

  15. ela Says:

    „d. Crearea a 200.000 locuri de muncă noi în 2011-2012;
    e. Consolidarea fiscală, astfel încât deficitul bugetar să coboare la 3% din PIB, in 2012;”

    Sper ca nu la bugetari directi sau indirecti adica in sectorul de stat creati locurile alea de 200.000 😦 sa ne intelegem, daca faceti asta inseamna ca Romania este confiscata de clasa politica in ansamblul ei si nu mai conteaza cine este la putere.

    Prerea mea sincera este ca in sanatate si daca ati aloca tot pibul Romaniei si ati baga salariati 1/2 din locuitorii tarisoarei nostre, nimic nu se va schimba, astia deja au dat de gustul spagii si lucrului de mantuiala cu program cat mai lejer iar cu nicolaescu la sanatate nu vad vreo schimbare in bine.

  16. ela Says:

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/08/programul-pnl-1-fiscalitatea-si-bugetul.html

  17. Marcel Eremia Says:

    La această oră link-ul nu este funcţional. Grăbiţi-vă să rezolvaţi problema. Noi, susţinătorii, înţelegem că a greşi este omenesc dar ce vă faceţi cu adversarii Dvs.?

  18. Tatamare Says:

    Linkul dumneavostră:

    „Not Found

    Sorry, but you are looking for something that isn’t here.”

    Să înţeleg că s-a fesenizat tot PNL ul ?

  19. PNL şi “statul liberal” « La colţu' străzii Says:

    […] mult de citit). Se pare că a fost online pe site-ul partidului, din câte zice vicepreşedintele Mihai Voicu, dar acum link-ul nu mai merge; se găseşte însă pe surse. Autorul principal al documentului […]

  20. luc Says:

    Este straniu ce se intampla azi in PNL.Din mai multe relatari de presa,am aflat ca in sedinta Delegatiei Permanente a PNL de ieri,la Mamaia,dl Antonescu a fost mandatat sa alcatuiasca guvernul de umbre.
    De aici,insa,incepe suspansul absolut.Nimeni nu stie ce nume va scoate dl Antonescu din joben.Nu se stie nici macar daca vor fi sau nu membri de partid,cine va fi premierul din umbra,ce criterii vor opera in afara de preferintele liderului maxim.Actionand dupa principiul „partidul sunt eu”,dl Antonescu se joaca cu umbrele,face si desface aliante si guverne,vorbeste singur,pronunta penibile condamnari la moarte pentru partide luate in ansamblul lor.Totul sub privirile anesteziate ale celorlalti membri din conducerea PNL,care se aud tot mai rar si tot mai slab.
    Din punctul meu de vedere,imaginea PNL-ului este azi cea a unui partid confiscat de un lider veleitar,excesiv si mult prea zgomotos.Pare ca pentru prima data dupa decenii bune de dezbatere interna vie,in PNL s-a ajuns in situatia in care o singura persoana taie si spanzura.Trist.

  21. Starea NATIUNII Says:

    Off topic,
    Exista un studiu de caz care a luat in analiza aceea societate din Brasov cu acel profit imens declarat.
    La ce concluzie s-a ajuns?
    Scopul declararii acelui profit a fost acela de a:

    FALSIFICA PIB-ul National pe anul 2009!

    Care este PIB-ul real si DEFICITUL BUGETAR?
    Aflati pe site-ul: http://blog.imperiaonline.me/pib-2009-a-fost-falsificat.html

  22. cristi Says:

    Dacă tot revizuim constituţia ce ar fi să scăpăm de articolul ăla care spune că toate averile sunt prezumate a fi obţinute licit? Adică toţi banii sunt prespălaţi de constituţie. Chiar dacă nu se aplică retroactiv tot ar fi bine.

  23. han Says:

    A durat ceva pana sa citesc tot, e un inceput bun, astept propunerile legislative in spiritul programului, ca destul de multe detalii sunt neclare (probabil voit, pentru a nu speria prea tare ..).

    Ce imi place foarte mult:
    * reforma sistemului de pensii
    * reforma sistemului de asigurari de sanatate
    * principiile generale enuntate

    Ce se poate imbunatati:
    Esential:
    * Controlul populatiei asupra politiei si sistemului judecatoresc. Atata timp cat politia si judecatoria isi fac de cap, nu ajungem nicaieri.
    * prea putin vorbit despre cum adresam problema furtului inradacinat in mentalitatea romaneasca ..
    * reducerea interventionismului statului, programul desi porneste cu principii contrare, e foarte centrist si interventionist. E un program extrem de lung, cu multe chestii care nu sunt de acord in nici un fel ca sunt treaba statului roman.
    Vorbiti in inceputul programului de principiul reducerii statului, dar dupa aia urmeaza o mare lista de activitati in care se va baga statul roman. Urmati-va propriul slogan, ca e bun 🙂 Statul trebuie sa faca putine lucruri, dar bine. Programul in forma lui atat de stufoasa actuala e irealizabil. Trecand cu „pixul rosu” prin program, as taia cel putin 50% din program.

    Minore:
    * privatizare in invatamant .. cam lipseste
    * legarea salarizarii la stat de performante, in toate domeniile (mai ales medicina si educatie)
    * un index cu link-uri .. e greu de citit documentul

  24. han Says:

    Off-topic. Nu se poate avea chiar nici o discutie civilizata in politica romaneasca? Daca e o problema cu comasarea sectoarelor din Bucuresti cat e PDL la putere, de ce nu propuneti sa se aplice din 2012 .. sau 2055 …asta daca e o idee buna (ceea ce eu cred ca e). Daca nu, ziceti ca nu e o idee buna si gata.

  25. radu Says:

    Uf! Am citit programul, 150 de pagini si tocmai voiam sa va scriu pe larg, dar…
    Nu e momentul. Deocamdata, tin sa felicit PNL pt. ca, de data asta, s-a miscat bine. Programul e perfectibil, axat pe o viziune buna, cu cateva tinte foarte tari, dar el nu inseamna mare lucru fara oameni capabili si credibili.
    Felicitari si lui Crin, care a inteles ca un guvern alternativ liberal nu poate convinge scotand in fatza aceiasi politicieni uzat: Fenechiu, Norica, Melescanu. Sper ca Johannis sau altcineva cu imaginea lui sa accepte propunerea pt. postul de „premier din umbra”, iar partidul sa inghita ideea unor ministri preponderent din afara, dar competenti si cu imagine buna.
    E momentul sa luati fatza PSD-ului, care a cam pierdut startul.
    In sfarsit, PNL incepe sa se maturizeze si sa joace tare. Keep rollin`.

  26. ela Says:

    ‘GUVERN DE SERVICIU”
    mi se pare excelenta ideea dar cum se pune in practica :x: disperatii astia din PD ….
    „In tot raul e si-un bine”
    Sti ce-mi place totusi, ca baselu pe care l-au pupat deontologii si l-au pus presedinte ii pune acum la plata pe astia..
    DDD a luat teapa!!! a incalzit sarpe;e la san.

    Ma mir de mirarea pressarilor- presei cum ca tre sa stea la 4 cozi si bla, bla, daca astia se fac ca nu stiu ca de 20 de ani un privat amarat care nu cerseste de la buget sta la astfel de cozi si nu numai atunci n-am cuvinte, poate asta 👿
    are.

  27. Claudia Muresan Says:

    A! Iar in partea despre agricultura si dezvoltare rurala nu e nimic nou, inovator sau…liberal. Cu cea mai ineficienta agricultura din UE, Romania trebuie sa modernizeze acest sector, sa insiste pe inovatie, agricultura intensiva cit mai nepoluanta, cercetare. Produsele traditionale sunt lucruri de nisa, important de sustinut pentru aspectele culturale si identitare, intr-o tara cu potentialul agricol al Romaniei. Eu una m-as uita un pic la Olanda, de exemplu.

  28. MARIN Says:

    Domnule VOICU,
    Am studiat Capitolul 4 (4.2) din Program-acest capitol fiind pretabil pregatirii mele profesionale. Va adresez rugamintea ca in cadrul cuprinsului Programului sa redefiniti acest Capitol-respectiv „ADMINISTRAŢIA ŞI AFACERILE INTERNE”-pentru a exista o corespondenta intre cuprinsul documentului si continutul acestuia.

  29. sarmatian Says:

    Stimate domnule Voicu,
    Tin sa precizez de la inceput ca nu am citit in totalitate proiectul de program alternativ propus de partidul dvs, dar am intentia sa o fac. La o prima vizualizare, sunt totusi cateva nuante ce tin de logica articularii politice care as dori sa le semnalez.
    Un program stufos poate induce cititorilor impresia de seriozitate, care se regaseste destul de rar din pacate in prezentul politic romanesc. Totodata, prezentul politic al ‘cetatenilor’ aproape ca cerseste simplitate si clarviziune. Poate ca acestea ar fi trebuit sa stea la baza articularii programului.
    De exemplu, orice cetatean care a crezut o perioada finita de timp post-revolutionar ca isi poate face un viitor decent in romania a ajuns la concluzia amara ca fara reducerea drastica a coruptiei si nepotismului solutiile politice de substanta raman vorbe in vant. Ati mentionat de cateva ori conceptele ‘clientela/clientelism politic’, insa nu l-am gasit pe cel de ‘nepotism’, sau ma rog termenul politic care il poate substitui, desi nu cred ca mai este timp de astfel de subtilitati academice.
    In aceasta perspectiva, a prezenta diferenta dintre ‘statul social’ si cel ‘liberal’, cu toate ca este absolut necesar a fi abordata pe termen lung intro dezbatere legata de viitorul societatii romanesti, este un demers caduc pentru prezent. In schimb, a explica simplu cum statul liberal poate contribui la ingradirea coruptiei si nepotismului in limite ‘rezonabile’ ar fi fost un admirabil exercitiu de intelegere a situatiei politice actuale. demersul liberal de a combate aceste tare bizantino-comuniste din pacate nu este nici simplu nici clar.
    Poate ca nicio forta politica nu are curajul si forta de a se apropia de aceste cancere in prezent. Insa cine o va face practic va avea viitorul politic la picioare. Cel putin, mesajul care trebuie sa fie clar si fara echivoc este acela ca un stat liberal sanatos nu poate fi inscris in coordonatele nepotismului si coruptiei totale. Explicati cetatenilor, macar la nivel discursiv, diferenta intre un stat in care exista ‘coruptie’, printre multe alte rele, si un stat care tolereaza sau mai mult incurajeaza coruptia (adica un sistem corupt).
    In plus, avand in vedere ca in prezent este inimaginabil sa puteti guverna eficient altfel decat intro coalitie, ar fi fost util sa expuneti clar in programul alternativ care sunt punctele unde ati putea accepta concesii politice si cat de mari ar putea fi acestea (sunt convins ca la inceputul prezentei guvernari din UK, coalitia a prezentat simplu si direct 5 puncte din programul electoral dintro parte si alte 5 ale partenerului asupra carora au convenit sa le sustina impreuna). Este un semn de incredere si realism politic transmis cetatenilor care se vad condusi de o coalitie cu sau fara votul lor.
    Va salut!

  30. dracu Says:

    am aruncat, ca multi altii, o privire pe diagonala, cautand ce am cautat si n-am gasit niciodata. CIFRE. NUMERE.
    concediem atat, reducem acolo cu x la suta si il dam in partea aialalta.
    aprtea cu schimbarea sistemului de pensionare e superba. se trece de la ala in care tu ii platesti pe pensionarii actuali iar viitorii muncitori o sa iti plateasca tie pensia, la ala in care tu iti pui deoparte pensia ta, pe care o mananci (daca apuci.)
    „amanuntul” pe care uita sa-l precizeze programul PNL e ca, pentru a se face asta, trebuie ca o generatie (aia a noastra) sa plateasca atat pensiile actualilor pensionari cat SI propriile lor viitoare pensii. in mod direct sau indirect (prin redistribuire de la buget).
    si vorbim de sume absolut imense.
    DE UNDE BANII?

    deci, care program?? asta nu-i program, e o lista de vise.

    uite, si eu consider ca e necesar, de bun simt si chiar vital ca actualele salarii sa fie inlocuite cu salarii de cel putin 10 ori mai mari. mi se pare corect, si cred ca si voua la fel. ce, nu ma credeti? iar Basescu nu vrea sa va dea salarii mari.
    io o sa va dau. votati-ma si va promit ca asa o sa fac.

  31. dracu Says:

    si apropo de prostia ca „statul social e mort”, le recomand liberalilor care si-au dat cu parerea la program sa viziteze tarile scandinave (eu am verificat Norvegia si Danemarca).
    alea care chiar sunt state puternic sociale, unde e considerat ceva de prost gust sa fii extrem de bogat, si unde nu exista (sau nu existau cel putin pana acum cativa ani) oameni care sa nu aiba unde dormi, ce manca, sau tratament medical profesionist GRATUIT.

  32. ionizator aer Says:

    PNL da dovada inca o data de seriozitate si devotament fata de revenirea Romaniei, din pacate romanii nu prezinta nici una din cele doua calitati

Lasă un comentariu