AOB

Any Other Business, adica diverse:

 1.  Proiectul Aeroportului din Brasov a fost aprobat ieri de Camera Deputatilor. Parlamentarii PD s-au predat, dar pica ramane. Atacurile lui Berceanu la adresa lui Nita au legatura.
 2. La comisia cu pasapoartele, despre care am mai povestit, a venit un domn de la interne care ne-a lamurit ca informatiile din pasaportul electronic sunt criptate. Sigur ca teoretic pot fi sparte, dar pana acum in intreaga Uniune Europeana nu s-a raportat niciun caz de falsificare sau clonare.
 3. Apar multe sondaje si am inceput sa ma intreb daca cuplul Vadim-Jiji face 5%. Nu ma prind pentru ca niste destepti pun pe acelasi sondaj la partide si PRM si PNG, iar la presedinte ii testeaza pe amandoi cei mentionati mai sus. Si nu se aduna procentele, pentru ca si in urma fuziunii PD-PLD  toti oamenii presedintelui au reusit geniala operatie aritmetica 28+8=28.
 4. Ce povesti o sa ne indruge domnul Boc azi la dezbaterea motiunii? Hai sa vedem cum lauda impozitul forfetar.

Etichete: , , ,

15 răspunsuri to “AOB”

 1. Bibliotecaru Says:

  Încă un specialist în paşapoarte?
  🙂
  http://www.gecadnet.ro/securitate/stiri/266.Pasapoartele-biometrice-noi-oportunitati-pentru-furtul-de-identitate.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Biometric_passports
  http://lwn.net/Articles/317775/
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/crime/article4467106.ece
  http://www.dice.ucl.ac.be/crypto/passport/index.html

  Şi ei sunt specialişti în paşapoarte, au scirs câte un articol…
  Aici aflăm şi costul clonării 250 de dolari
  http://www.politics.ie/education-science/43194-cloning-passport-card-rfids-bulk-under-250-a.html

  Oare specialiştii nu caută şi ei pe internet? Eu am dat o căutare Google cu textul case of cloning passport electronic şi am găsit 104 mii de rezultate…
  Eu unul nu sunt prea liniştit ştiind că paşaportul meu poate fi copiat de la 20 de paşi de mine, cât timp eu am paşaportul în buzunar şi nimeni nu se apropie de mine. Specialistul spune „pana acum in intreaga Uniune Europeana nu s-a raportat niciun caz de falsificare sau clonare”… mă gândesc că poate nu a fost descoperită, clonarea poate e deja prea bună, ori este încă destul de rar pentru a se folosi clonarea.

  Acum o lună auzeam de un român care a fost extrădat şi băgat în puşcărie undeva în Europa din cauza unei confuzii de nume. S-au făcut acte de extrădare, s-a realizat extrădarea, l-au băgat şi în celulă după ce a fost cercetat, deşi omul stătuse acasă, nici nu trecuse graniţa, nu fusese în viaţa lui acolo unde ar fi trebuit să fie vinovat. Cât de greu va fi să înscenezi cuiva ceva pe baza acestui paşaport? Acel om care fusese confundat a revenit în ţară plângând. Credeţi că şi-a cerut cineva scuze pentru că i-a distrus viaţa?
  Veţi sta liniştit ştiind că există posibilitatea ca vecinul de deasupra să vă acceseze informaţia de pe paşaport şi să deschidă un linie de cont online în Elveţia cu informaţiile de acolo pretinzând că este domnia voastră?

  • mihaivoicu Says:

   Si eu am dat search pe google la „extraterrestrial attack” si am gasit 552.000 de rezultate. Sigur, lasand gluma la o parte, exista un risc pentru orice. Intrebarea este cu ce probabilitate si daca acest risc impune abandonarea proiectului. Exista un risc ca astazi sa am un accident de masina, dar asta inseamna ca stau in casa?

   • MBadragan Says:

    Daca ati fi cautat dupa „alien attack” ati fi avut 16.200.000 de rezultate.

    Apropos, intre momentul in care ati cautat dumneavoastra „extraterrestrial attack” si momentul in care am cautat eu au mai aparut 10.000 de link’uri. Ce’o fi insemnind asta? Iar am fost atacati? Din nou? Incredibil dom’le.

    ( 🙂 scuze de glumita de gradinita, incercam sa descretesc spiritele)

  • Bibliotecaru Says:

   Oare la Alian Atack intră şi românii care au atacat femeia în Italia? Şi ei erau „alian”.

   Eu spuneam ceva simplu. Se fac paşapoarte biometrice cu cip electronic pentru că este un mod de a securiza actul de identitate şi specialiştii în falsificare spun că nu este nici o problemă falsificarea. Se fac aceste paşapoarte pentru combaterea terorismului, specialiştii spun că nu numai că nu combate terorismul dar chiar îl poate ajuta. Pe lângă toate acestea, tot specialişti spun şi demonstrează că paşaportul poate fi folosit pentru furtul de identitate (cum ar fi deschiderea unui cont pe numele cuiva pe care apoi să-l cureţi de bani, cum se întâmplă frecvent la cărţile de credit)… copierea informaţiei făcându-se de la distanţă, chiar şi când paşaportul se află în sertar, deoarece transmisa datelor se face radio. După cum cineva poate folosi transmisia radio a tastaturii de PC pentru a înregistra ce anume bate vecinul la tastatură.

   Dacă rosturile „electrificării” actelor de identitate se dovedesc a nu exista real, dar există în schimb alte grele dezavantaje… de ce îl facem?

   Am urmat exemplul dumneavoastră şi am dat şi eu pe Google „extraterrestial attack”. Fără ghilimele am obţinut cifra dumneavoastră, cu ghilimele am obţinut numai 5260, ceea ce înseamnă că restul listei vorbeşte despre spaţiul extraterestru, nu neapărat despre omuleţi verzi şi despre atacuri în general, probabil şi hold-up-urile din întreaga lume sau despre şarpele boua care a atacat şi înghiţit un viţel. Şi am intrat pe primul link, numit chiar aşa „extraterrestial attack”:
   Richard Carrigan, Jr., a physicist at the Fermi National Accelerator Laboratory warns that scientiststs should think about decontaminating potential SETI signals to reduce the risk that the signals could carry harmful information similar to a computer virus.
   Iată se vorbeşte despre SETI, un program în care s-au băgat bani cu care noi am putea face un buget de ţară şi despre faptul că acele semnale aleatoare s-ar putea să se potrivească „din greşeală” cu un virus informatic.
   Vedeţi ceva neserios în acest articol?

   Am căutat şi „alien attack”, deşi rămăsese că stimatul domn mă va ignora, şi am obţinut jocuri pe calculator, desene animate, clipuri umoristice…

   Eu am adăugat ideea cu Google împins de faptul că „specialistul” a spus că domnia sa nu ştie să fie probleme… Eu asta am vrut să demonstrez, că din 2007 se tot raportează probleme, la mai toate tipurile de paşapoarte, că siguranţa despre care se vorbeşte este un mit şi, dimpotrivă, permite atacul informatic.

   Ceea ce mă miră este reacţia domniei voastre, domnule Voicu. Dumneavoastră doriţi să vă informaţi ca să luaţi o decizie în cunoştinţă de cauză sau aţi luat deja o decizie pe care o apăraţi făcând glume relativ la alte păreri? Eu încercam să vă informez asupra faptul că problema paşapoartelor nu este o gogoriţă dezvoltată de nişte ciudaţi de care lumea este plină, ci o problemă foarte discutată la nivel mondial, nu numai de oameni ciudaţi dar şi de profesori universitari, de specialişti non-guvernamentali. Faptul că ceea ce se spune că se urmăreşte se dovedeşte a nu fi tocmai un scop, eu cred că este normal să pună semne de întrebare asupra scopului real. Nu simţiţi responsabilitatea de a afla ce? Nu aveţi frica de a descoperi peste 20 de ani că de fapt s-ar putea să oferiţi serviciilor de informaţii posibilitatea monitorizării tuturor oamenilor?
   Eu am încercat să mă pun în locul unui parlamentar român. Personal, dacă ar trebui să pronunţ asupra unui astfel de subiect, m-aş informa inclusiv din articole de tip atacul extratereştilor, dacă ar fi acolo un răspuns. Aş fi dezamăgit dacă dumneavoastră nu aţi face la fel, pentru că speranţa mea era că sunteţi un politician care vă pasă şi care doriţi să faceţi bine lucrurile şi nu o mână ridicată la maşina de vot a parlamentarilor.
   Dacă vă deranjez, nu trebuie decât să o spuneţi, dar aceste mici înţepături nu le consider îndreptăţite. În definitiv încerc un spirit civic, nu intru aici ca aplaudac care dau pe spate în momente juisate prilejuite de activitatea PNL, eu muncesc destul de mult să strâng nişte informaţii care mă gândesc că v-ar fi de folos. Citesc foarte multe link-uri pe care nu le pun aici pentru că nu conţin informaţie utilă, nu e deloc uşor.

   În concluzie, eu nu spun că lipsa de securizare a informaţiilor ar trebui să ducă la abandonarea proiectului, eu spun că ar trebui să aprofundaţi studiul pentru a decide în cunoştinţă de cauză. Poate că ar trebui să discutaţi cu mai multe persoane de la SRI, dar nu cu reprezentanţii purtători de cuvânt sau şefi, ci cu aceia care sunt specialişti în asemenea problemă, fie că fac aparatele de securitate, fie că în activitatea lor sunt nevoiţi să le spargă codurile de securitate, dar şi cu alţi oameni care se pricep, oameni din societatea civilă, chiar cu protestatarii ortodocşi, cu specialişti în contra-informaţii, eventual aţi putea invita un specialist FBI (SRI este într-un program de colaborare cu FBI-ul în domeniul antiterorist, parcă aşa am citit pe undeva). Ieşiţi la televiziune, provocaţi o dezbatere publică, ascultaţi argumentele, fiţi primul parlamentar căruia îi pasă, arătaţi că se poate şi cu pasiune, nu numai cu miştourile care au umplut astăzi aula Parlamentului având ca sursă tribuna parlamentară, în special prin dialogul dintre domnii Antonescu şi Boc.

   Şi pentru că veni vorba…
   Iată, s-a spus în Moţiune despre Autoritatea Naţională a Drumurilor, o instituţie pe care am întâlnit-o şi eu pomenită prin ziare, dar pentru care nu am găsit un site, o instituţie despre care domnul Boc spune că nu există. Scuzaţi-mă că spun asta, dar cineva aici nu şi-a făcut treaba. Sau această societate există şi domnul Boc habar nu are ce conduce, inclusiv cei care l-au ajutat cu răspunsul, sau ea nu există şi cel care a făcut moţiunea a ratat pentru că se pune sub smenul întrebării întreaga informaţie din moţiune. Cineva nu a luat notă de trecere aici şi nu ştiu cine. Dar, indiferent cine a greşit, eu, cetăţean, observ că statul român nu a luat notă de trecere, undeva este un amatorism evident, pentru că şi Guvernul şi Parlamentul sunt părţi din Statul Român.
   Fiţi dumneavoastră printre primii care să demonstraţi românilor că vă pasă, că sunteţi profesionist. Nimeni nu vă va sancţiona la vot dacă veţi provoca dezbateri publice, dimpotrivă, electoratul vă va observa şi vă va iubi pentru faptul că vă pasă.

   • mihaivoicu Says:

    Incerc sa rezum. Resping implicatiile de tip mistic 666 etc. Admit ca exista un risc de falsificare, furt al datelor sau clonare. Dupa informatiile pe care le am acest risc insa este unul foarte mic, astfel incat nu justifica abandonarea proiectului. Si mai mult decat atat, oricine crede ca nu vrea sa-si asume riscul, nu-si face pasaport. Nu pierde nimic, poate calatori cu cartea de identitate in UE si cu pasaport obisnuit oriunde altundeva. Nu va beneficia de eliminarea vizei in SUA, dar probabil ca vrea sa-si asume acest risc. Exista riscul sa ne fie fraudate cartile de credit si sa pierdem bani. Asta chiar sa intampla, des, nu gluma. Si nu renuntam la cartile de credit

   • Bibliotecaru Says:

    Este adevărat, nu renunţăm la cărţile de credit pentru că deja sistemul este pornit, banii se pun pe card într-un mod impus de stat. Eu nu am sistem de credit, nici pe card şi nici în altă modalitate de credit, şi nici nu voi avea, cu orice risc.

    Pe de altă parte, sper că înţelegeţi că dacă acest tip de paşaport este adoptat, poate astăzi se va putea face o alegere, mâine însă nu se va mai putea alege dacă ai sau nu acest tip de act de identitate. Când mi-am făcut, obligat (că doar statul vrea să ştie cine sunt, mie nu-mi trebuieşte un act de identitate pentru ştiu sigur că m-am născut, asta ca o glumă), card de identitate, absolut nimeni nu m-a întrebat dacă vreau forma veche de buletin sau noul card.

    Eu nu mai insist pe acest subiect… numai să nu spuneţi peste 10 de ani că nu vi s-a spus, că nu aţi primit aceste informaţii, cum astăzi politicienii spun că nu au ştiu că vine criza, deşi îi s-a dovedit că fuseseră anunţaţi de foarte multă lume…

 2. Bibliotecaru Says:

  PS.
  Trebuie să ne gândim bine acum. După ce se implementează sistemul, degeaba ne mai gândim. Va fi prea târziu, va fi obligatoriu şi victimele sistemului vor fi colateralii normali în astfel de situaţie.

 3. MBadragan Says:

  Din proprie experienta, va pot spune ca orice RFID, oricit de criptat, se poate copia (clona, daca vreti). Nu, nu am falsificat pasapoarte, am facut software pentru sisteme de securitate. Nu conteaza faptul ca este criptat, conteaza faptul ca poti citi intreg continutul memoriei unui RFID si sa’l transcrii, tel quel, in memoria unui alt RFID.

  Dar… am mai sugerat cuiva, parca tot pe blogul acesta, nimic nu ne opreste sa tinem pasaportul in sertar acasa sau, atunci cind il purtam la noi, sa stea intr’un port-document elegant din piele cu insertie metalica.

  Evident, exista intotdeauna acea scurta fereastra de timp in care ofiterul vamal verifica actele si pasaportul nu se mai afla protejat, fereastra in care raufacatorul dotat cu antena super performanta poate actiona.

  Ah, era sa uit. In afara de RFID, raufacatorul va trebui sa cloneze si restul pasaportului. Lucru cam greu de realizat. Cred. Sper.

  • Anca Says:

   Corect 100%.

   Totusi, dat fiind ca oricum tocmai se pregateste
   supervizarea activitatii telefonice,
   pentru localizarea geografica
   in scopuri de marketing, exact dupa modelul
   centralizarii activitatii de pe internet,
   nici nu stiu daca merita sa ne mai facem griji
   pe tema pasapoartelor.
   Telefonul mobil oricum il avem cu noi peste tot,
   o parte dintre noi utilizam si internetul via phone,
   asa incat se realizeaza o foarte usoara relationare
   a datelor provenite din cele doua directii.
   Pe de alta parte, oricum am da-o
   si oricum am intoarce-o, in topul nesigurantei
   se vor afla in continuare tranzactiile online.
   Si nu intrevad posibilitatea renuntarii la ele,
   doar posibilitatea perfectionarii sistemului
   de securizare a datelor. La fel se va intampla
   si cu pasapoartele astea presupun.

   • MBadragan Says:

    Anca, datele mele (telefon, adresa, virsta, nume complet) se afla in posesia citorva zeci de site’uri si magazine din Romania. Despre nivelul de securitate al bazelor lor de date nu am nici cea mai mica idee. La fel, nu stiu nimic despre calitatea morala a angajatilor lor care au acces la aceste baze de date (asa ceva se vinde cu 4-5000 de euro la 10.000 de date personale). Este un risc asumat. Paranoia is not an option. Cel putin nu pentru mine.

   • Anca Says:

    Exact. Paranoia n-a condus
    si nu va conduce niciodata
    la nici un fel de evolutie.

 4. Lilick Says:

  Deci ati jucat banii la Cazino. Gata, motiunea de cenzura a opozitiei a inceput. Trebuie sa va dati demisia din opozitie. 😆

 5. ion Says:

  Referitor la pasaportul biometric! Daca as fi membru PNL ( sunt doar simpatizant PNL, de aceea am ajuns pe acest blog! ) nu as mai spune nimic de acest subiect! De ce ??? Pentru ca sub guvernarea Tariceanu s-au tocat bani in draci ( cine i-a incasat oare??? cumva clientela politica??? mi-e greu sa cred ca nu!!!) pe acest proiect care nici azi nu functioneaza ! Cate amanari s-au aprobat pentru a se cheltui in continuare bani pe acest proiect in timpul guvernarii Tariceanu ???? stiti cumva???

 6. Garcia Muerte Says:

  Divagand de la temele enuntate de Dumneavoastra, d-le Voicu, nu pot sa nu va felicit pentru faptul ca PNL – ul are un asemenea lider precum Crin Antonescu. Discursul din Parlament – incrdibil. Nota 10 pentru un orator desavarsit.

  Puteam citi pe fetele membrilor coteriei politice care formeaza actualul guvern ca fiecare cuvant rostit de Crin de la tribuna Camerei avea efectul unui topor asupra unui trunchi subtire. Excelent. Boc – penibil ca de obicei!

  • mihaivoicu Says:

   Excelent discurs, punctat acolo unde-i doare. Ce ma bucura este faptul ca a inceput sa aiba consistenta pe teme economice, puncyul slab pana acum

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: