Iluzii

La Congresul al XII-lea al PCR Constantin Parvulescu s-a dus la microfon si a protestat. Urmarea a fost ca nu s-a intamplat nimic. A fost scos discret din sala, cativa tovarasi l-au infierat si treaba a mers inainte inca fix douazeci de ani si o luna.

Nu-mi fac iluzii ca protestul lui Stolojan inseamna ca se intampla ceva in PD. A fost infierat de Berceanu si Videanu si probabil ca mai urmeaza si altii. De precizat faptul ca Berceanu nu e Boc. Nu e genul sa execute ordine si nu are o relatie tocmai buna cu Udrea si nici chiar cu Basescu. A vorbit din spirit de conservare pentru ca accesul la resurse pe care il detine in acest moment depinde de conservarea situatiei actuale.

Theodor Stolojan nu reprezinta mai pe nimeni in PD. Vechii liberali cu care a plecat sunt putini, nu detin functii importante in partid si nici in guvern si nici foarte uniti nu sunt. Doar cu o zi in urma Valeriu Stoica il lauda pe Boc si politica sa economica de exemplu. Nu schimbi relatiile de putere in interiorul unui partid ca PD cu proteste contabilicesti chiar daca, culmea, au fost corecte si de bun simt.

Cred ca Theodor Stolojan va fi mangaiat pe cap, intrebat daca este ok cu sanatatea si trimis inapoi la Bruxelles. Si va mai trece ceva vreme pana sa auzim iar de el.

Etichete: , , , ,

25 răspunsuri to “Iluzii”

  1. Lilick Says:

    Dar de felul cum prezinta astazi Tom Gallagher PD-L-ul ce spui? 🙂

    „O cunostinta de-a mea – un om de afaceri – imi scria in 2007 cu tristete despre gradul de oportunism pe care l-a putut sesiza in randurile PDL. Semnalul sau de atunci pare astazi mai valabil ca oricand: „M-au vizitat, anul trecut, niste clienti pedisti. Am avut, asadar, ocazia sa arunc o privire in strafundurile bestiei politice: am vazut un partid ahtiat dupa bani care se cazneste doar sa-si elimine rivalii. Nu mi-a fost dat sa vad nici cea mai mica preocupare fata de tara si problemele ei; nu am putut detecta vreo idee sau strategie politica noua. Tot ce mi-a fost dat sa vad au fost niste afaceristi laolalta cu incercarile lor frenetice de escaladare a treptelor scarii ce promite sa duca spre bogatie. Altceva – nimic! S-au obisnuit sa invoce numele lui Basescu pana si cu ocazia tentativelor de a-si extinde propria sfera de influenta. Acesti oameni par absolut incapabili in toate domeniile, cu exceptia manipularii. Este limpede din ce cauza isi doresc puterea – pentru a face exact acelasi lucru precum actualii guvernanti: sa mulga la maxim vaca denominata Romania”.

    Tot articolul, aici: http://www.romanialibera.ro/a162488/presedinte-caut-partid.html

  2. Lilick Says:

    Intrebarea e: de ce scrie de-abia acum Tom Gallagher despre asta? Sau: de ce de-abia acum Alina Mungiu o critica dur pe Udrea?

  3. mihaivoicu Says:

    Cred ca pot fi mai multe cauze, unele dintre ele mici si meschine. Alina Mungiu a inceput sa critice de zor cand nu a ajuns pe listele PDL pentru europene.
    Informatiile si atitudinile se cam aduna insa, ceva se va intampla. Poate nu chiar o candidatura independenta, sau poate da. In orice caz Basescu are nevoie disperata sa scape de povara rezultatelor guvernarii. Si, la cum il cunoastem, este gata sa atace si sa sacrifice pe oricine.

  4. Bibliotecaru Says:

    Pârvulescu a făcut un lucru foarte important, a demonstrat că principiile democraţiei descrise de socialism sunt o poezie recitată şi nu linii doctrinare. Pârvulescu a fost dovada că PCR, la vârful său, nu era atât o structură oligarhică cât era o masă de yesman cocoşaţi de atâta aplecat în faţă liderului.

    Dacă aţi urmărit desfăşurarea acestor contra-argumente (la fel ca în cazul discursului lui Pârvulescu), punctul cheie l-a avut Valeriu Stoica, tocmai pentru că era din gruparea PLD, adică unul dintre eventualii susţinători ai domnului Stolojan.

    Theodor Stolojan este astfel pionul de sacrificiu. A adus PNL-ul pe val, a fost fentat, ucigându-i rolul în PNL, de Traian Băsescu în evenimentul „dragă domnule Stolo”, a fost ucis pentru a doua oară de domnul Tăriceanu, care nu a mai vrut să se dea la o parte din postul de prim-ministru. A renăscut mişcarea liberală prin aripa PLD, pentru că PNL+PDL oferea un scor aproape halucinant pentru liberali. A mai fost ucis încă o dată de Traian Băsescu (prin mâna lui Emil Boc) prin nerespectarea promisiunii „partid nou” plus „doctrină liberală” pentru partidul nou, adică ce urma să rezulte din PD+PLD. A mai fost ucis de Traian Băsescu atunci când a dorit să-l pună premier de paie, silindu-l, într-un act de adâncă demnitate (părerea mea) să renunţe la post.

    În acest zile este umilit chiar de ai lui, foşti liberali democratizaţi, pentru că spune adevărul.

    Revin la statutul PD-L. Ia priviţi democraţia statutului unui partid eminamente democrat…
    Art. 168. (1) Prevederile prezentului statut referitoare la organismele de conducere ale Partidului Democrat Liberal şi la alegerea acestora intră în vigoare începând cu primele alegeri în cadrul partidului, care vor fi organizate în maximum şase luni de la data desfăşurării alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României.
    (2) Până la intrarea în vigoare a prevederilor menţionate la alin. (1), structura organizatorică a Partidului Democrat Liberal este cea prevăzută în anexa la prezentul statut.

    Este un articol tranzitoriu creat cu un singur scop… Este evident că acest articol protejează revenirea lui Traian Băsescu la vârful PD-L în situaţia în care pierde alegerile prezidenţiale (altfel nu ar fi nici o logică în condiţionarea alegerilor interne de alegerile prezidenţiale). Foştii liberali deveniţi populari de stânga, ştiu perfect acest lucru şi de aceea încearcă să-şi dovedească loialitatea de grupul Băsescu pentru a obţine un post obţinut prin „alegeri interne libere” după confirmarea domnul Traian Băsescu în funcţia de lider al partidului, direct sau indirect (prin oameni loaiali, ca Emil Boc).

    Vă rog să mă credeţi, aş fi cel mai fericit ca scenariul pe care l-am scris mai sus să fie doar o invenţie a mea… dar până se va dovedi că ce am spus este o invenţie, simt compasiune pentru domnul Theodor Stolojan, mai ales pentru că s-a muncit din greu să i se construiască un exerciţiu de compoziţie pentru un om slab.

    • mihaivoicu Says:

      Corecta observatia cu statutul. Nu ca celor de la PD le-ar pasa prea mult de propriul statut cand e vorba de persoane importante, s-a dovedit la reinscrierea Elenei Basescu in PD

  5. Lilick Says:

    „La Congresul al XII-lea al PCR Constantin Parvulescu s-a dus la microfon si a protestat. Urmarea a fost ca nu s-a intamplat nimic.”

    Din ce am inteles si eu, de la cineva care a avut un contact mai direct cu Parvulescu, scenariul fusese cu totul altul. El se intelesese cu alti „batrani” ai partidului sa il sustina, dar acestia… au tradat, si l-au lasat singur, in ultimul moment. L-au tradat, sau nu au mai avut curajul sa-l sustina in plenul Congresului.

    • mihaivoicu Says:

      Cam asa ceva stiam si eu, doar din povesti. Sa fi discutat Stolojan cu cineva inainte sau a vorbit gura fara el?

  6. Florin Matei Says:

    Şi totuşi Pârvulescu a fost, la vremea aceea, un vârf al aisbergului. Că impactul s-a produs, după cum aţi precizat, după mai bine de douăzeci de ani e o altă poveste, care ţine întrucâtva de gena naţiei noastre.

    Eu n-aş plânge pe umărul lui Stolojan. În primul rând pentru că Stolojan a acceptat, când i s-a propus, să fie un cal troian. Să fie detonatorul dinăuntru al liberalismului românesc. Niciunde în lumea civilizată, un fost lider de partid care se respectă nu trădează formaţiunea politică în fruntea căreia s-a aflat pentru o vreme, în maniera în care au făcut-o Stolojan şi Stoica. Un astfel de gest e impardonabil, ba mai mult, e strigător la cer, şi oameni de o asemenea speţă n-ar trebui să beneficieze niciodată de clemenţa celor trădaţi. Apoi, Stolojan nu e un contestatar, pur şi simplu nu cred să aibă această vocaţie. Mârâitul lui cu dinţii încleştaţi mie nu-mi trezeşte niciun fel de compasiune. Liberalilor, omul acesta ar trebui să le fie indiferent. A muşcat mâna care l-a mângâiat (că tot aţi adus în discuţie cuvântul acesta), să nu uităm. Transfugii, ca să nu folosesc un termen mai dur, merită trataţi ca atare, ei nu sunt fii rătăcitori. În concluzie, în privinţa lui Stolojan eu nu mi-aş face iluzii, tocmai ca să nu am deziluzii.

    P.S.1: În anii ’90, fundaşul basc Aitor Karanka s-a transferat de la Athletic Bilbao la Real Madrid. Peste vreo trei ani s-a reîntors la vechea sa formaţie. La reapariţia sa în tricoul celor din Ţara Bascilor, Karanka a îngenunchiat în faţa un stadion San Mames arhiplin şi şi-a cerut public iertare. Comisese o impietate.
    PS. 2: Fanii basci nu l-au iertat nici în ziua de azi.

    • mihaivoicu Says:

      Stolojan a fost ca un fel de antrenor strain la PNL. Cu contract pentru obiectiv. Cand era presedinte PNL folosea des expresia „voi, liberalii”

  7. diaconescumarius Says:

    Intre noi fie vorba, nea Stolo, sau „draga Stolo” parca era, isi merita pe deplin soarta; a ajuns un fel de hopa mitica, plimbat ba pe la guvern, ba pe la Bruxelles, pe care nu il mai baga nimeni in seama… replica milionarului in euro Berceanu fiind taioasa precum lama unei sabii de samurai :” Pe dl. Stolojan cred ca l-a tras curentul inainte de a vorbi!”
    Interesanta mi se pare insa, formarea unui inel de protectie in jurul Elenei Udrea, propunerile de desfiintare a comisiei parlamentare venind succesiv atat de la bordurianul Videanu, cat si de la sexy sefa deputatilor Anastase, culminand cu „baiatul cu muci in freza”( vorba unui fost premier 🙂 ) care acum mai o ora, facea spume la gura cum ca stalinistii din comisie trebuie sa-si dea demisia din parlament… Oare Elena chiar sa fie din Troia?

    • mihaivoicu Says:

      Asa au facut si la Ridzi. La ei este un fel de concurs cine da cu periuta mai tare. Sistemul asta naste oameni ca Hoara. Blaga cateodata si Berceanu putin mai des sunt exceptiile

  8. dramoleta Says:

    Mai ramane sa apara scrisoarea celor sase si se rezolva. Adica il rezolva pe Stolojan.

  9. Laura Says:

    Domnule Voicu, am o intrebare mai technica. Tinand cont ca guvernul a emis o ordonanta de urgenta (legata de Spiru Haret) cand Parlamentul era in vacanta – nu trebuia parlamentul convocat in sesiune de urgenta in termen de 5 zile ? (art 115 (5) ?)

    • mihaivoicu Says:

      Daca a fost ordonanta de urgenta da, asa este. Nu stiu cand au emis-o, poate atunci cand a fost sesiunea extraordinara pentru Ridzi. Sau poate a fost ordonanta simpla pe legea de abilitare. Scuze ca emit toate ipotezele pentru ca nu am urmarit subiectul cu mare atentie.

  10. Lulutza Says:

    Nu a fost de curind o intilnire la Scrovistea intre presedintele Romaniei pedeliste si pupatorii fruntasi de papuci? Ce frumos ar fi sa ajunga in presa inregistrari „meseriase” si subtitrate de la o astfel de „sindrofie” democratica! Prea a capatat aripi tupeul pedisto-securist deja traditional…

  11. dramoleta Says:

    offtopic

    Ma framanta o intrebare.
    Cum a ajuns Elena Udrea membru PNL, in ce an si cine a propus-o pe lista la alegerile locale pt Consiliul General al Municipiului Bucuresti? Avea vechime in PNL sau era proaspat inscrisa cand a candidat?

    • mihaivoicu Says:

      S-a inscris la PNL sector 2 si imediat, la interventia lui Stolojan, a fost trecuta pe lista de candidati la CCMB. Intre inscriere si candidatura au trecut cam doua luni.

  12. Bibliotecaru Says:

    @ dramoleta
    🙂
    A intrat în PNL imediat ce şi-a încheiat activitatea de jurist consult la PSD. (cf. http://en.wikipedia.org/wiki/Elena_Udrea)

  13. Bibliotecaru Says:

    Se pare că a lucrat pentru domnul Cozmin Guşe…

  14. dramoleta Says:

    @Bibliotecaru

    🙄 😯 Informatia asta chiar m-a surprins! Multumesc!
    O lucrez informativ 😆

  15. mihaivoicu Says:

    Nu stiam de treaba cu Guse

  16. Bibliotecaru Says:

    Mă faceţi să mă îndoiesc de ce spun? 😀

    Sper că vă uitaţi repede pe link-uri, pentru că astfel de articole au cam început să dispară din presa electronică românească.

    http://stiri.rol.ro/content/view/22667/2/

    http://ziare.zaraf.ro/articol44026/ELENA-UDREA-SI-A-FACUT-UCENICIA-IN-PSD.htm

    Gândul şi-a şters acel articol, dar a rămas o urmă:
    http://www.gandul.info/cauta.html?q=%22Elena+Udrea,+fosta+consiliera+a+presedintelui+Traian+Basescu,+a+lucrat+si+pentru+PSD%22

Lasă un comentariu