Provocare la datul cu parerea

Daca zece liberali merg la masa in oras, pe langa faptul ca vin cu zece masini, vor comanda zece feluri diferite de mancare. Iar daca din intamplare restaurantul are doar noua feluri in meniu, unul dintre meseni cu siguranta va pleca acasa.

Nu-mi amintesc multe decizii adoptate in PNL in unanimitate si fara dezbateri. In afara de cele absoult fundamentale, de exemplu refuzul de a fuziona cu PD. Suntem foarte diferiti, desi impartasim valori comune. Si afirmam aceste diferente fara ezitari.

Saptamana trecuta am fost cu totii la Mamaia unde am avut o serie de sedinte. Unul dintre subiecte, daca nu cel mai important, a fost desigur campania electorala pentru alegerile prezidentiale. Evident, parerile au inceput sa curga si argumentele au fost aprinse.

Prezenta lui Crin Antonescu in teritoriu, de exemplu. Unii sunt de parere ca nu trebuie ratat niciun hram de biserica, altii cred ca Antonescu ar trebui sa apara numai cand vom construi Maracana si va fi plin cu alegatori. Emisiunile televizate, alta poveste. S-au exprimat opinii cum ca trebuie o prezenta masiva, inclusiv la Jetix daca se poate, altii spun ca trebuie sa apara numai la Jay Leno. La fel cu conferintele de presa, cu afisele, cu ce mai vreti si ce nu mai vreti.

Sigur ca exista o echipa de campanie. Sigur ca studiile, sondajele, vor conta. Nu in ultimul rand, desigur ca va conta si ceea ce se potriveste candidatului si ceea ce il face sa se simta confortabil. Dar toate opiniile si ideile bune au fost si sunt binevenite.

In regula, noi ne-am dat cu parerea. Acum e randul vostru. Go!

Etichete: , , ,

42 răspunsuri to “Provocare la datul cu parerea”

 1. diaconescumarius Says:

  Parerile astea vor fi fost citite de cineva? Vor conta ele pentru cineva? Eu cred ca nu, asa ca sa-i lasam pe cei din staful de campanie sa aleaga meniul 🙂 Noi, ai de la baza, demult nu ne mai permitem nici macar sa mergem la restaurant, daramite sa comandam haleala si lautarii 🙂

  • mihaivoicu Says:

   Si eu sunt mai reticent de obicei. Dar nu este chiar asa de rau, parerile conteaza si vor ajunge unde trebuie. Nu sunt chiar asa de incuiati cei din echipa de campanie.

 2. ion Says:

  Are dreptate cel de mai sus! Eu scriu de ceva timp pe diverse site-uri liberale si, inafara de Dvs., rar se uita cineva la ce spun! In plus am fost cenzurat acum 2 zile pe site-ul lui C.Antonescu pentru ca am atras atentia absentelor repetate din parlament spunand ca aceasta va fi cu siguranta o directie din care va fi atacat in campanie! Oricum e clar ca pentru a putea fi votat e nevoie ca Antonescu sa fie cunoscut si sa devina popular! Iertati-ma dar fara sa provoace „orgasme” in public eu consider ca nu are sanse!Nu cred ca a existat vreun presedinte pe undeva care sa fi fost ales fara bai de multime si doar cu aparitii televizate dupa 10-11 noaptea! Iar doar cu bannere, oricate ar fi acestea va dau eu scris ca nu are sanse! Si in plus e nevoie sa-l bata pe actualul presedinte care oricum are din start un avans cel putin din punct de vedere al participarilor la serbari campenesti in ultimii 5 ani! Deci mai mult curaj!

  • mihaivoicu Says:

   Imi pare rau pentru „cenzura”. Ma mir, pentru ca am vazut mesaje critice mult mai dure decat observatia respectiva. Nu cred ca face Crin selectia, cred ca a fost un soi de exces de zel. Nici eu nu prea cred in afise.

  • Bibliotecaru Says:

   @ ion
   Nu cumva vă referiţi la comentariul:

   ion
   31/8/2009 12:03:56
   Aveti grija la prezenta insa!
   Este necesar sa nu mai avansati in topul chiulangiilor deoarece deja sunt voci care afirma ca oricum la cate absente ati avut aceasta functie era doar onorifica pentru dvs. Sunt convins ca veti fi atacat pe aceasta linie a absentelor si, sincer, nu va inteleg de ce persistati pe aceasta linie! Cat despre impactul acestei decizii asupra votantilor vom putea avea o proiectie doar dupa ceva timp dar mi-e greu totusi sa cred ca fi un impact decisiv!

   Dacă da, nu v-a cenzurat nimeni, este acolo. Blogul respectiv are un mecanism de moderare a comentariilor, motiv pentru care comentariul apare ceva mai târziu… cel puţin aşa îmi dau eu seama.

   • ion Says:

    Multumesc
    Nu am timp sa toc blogurile de zeci de ori insa va spun cu certitudine ca la ore bune de cand il trimisesem el nu aparuse! Si altii au un asemenea mecanism si apar chiar si dupa zile intregi comentariile! nu neg „mecanismul de moderare” dar uneori apare comentariul cand nu mai are relevanta!

 3. Cetateanul Popescu Says:

  Mihai,

  uite nu 2 pareri, ci 2 constatari sociologice (Sebastien Bohler, „150 de experimente pentru a intelege manipularea mediatica”, Polirom, 2009):

  a. Efectul de simpla expunere: un candidat omniprezent in mass-media se bucura temporar de popularitate crescuta

  b. Argumentele negative sunt memorate mai bine decat cele pozitive – de-aia castiga cei care critica mai cu foc.

  Cum se pupa sociologia cu ideile lui Crin, in acest caz?

 4. Garcia Muerte Says:

  Eu inclin spre o campanie facuta in mijlocul oamenilor. Noi vedem doar mase insa, luati individual fiecare individ inseamna un vot. Nu am apreciat si nu voi aprecia niciodata campaniile electorale de tip elitist in care cel ce doreste voturi se adreseaza electorilor pe vertical, indirect, ocultand contactul cu ultima veriga din acest lant.

  ALTFEL nu trebuie sa insemne o izolare in fata dorintei oamenilor de al vedea, de a sta de vorba cu Crin. Ar fi o mare prostie. Mihai, tu ai experienta campaniilor electorale, cred ca si tu esti de acord cu acest punct de vedere.

  Crin are capacitatea de a vorbi in fata adunarilor populare, de a face gesturi prin care sa empatizeze cu cei prezenti. In rest este vorba de organizare, acest vechi of al meu!

  • mihaivoicu Says:

   Empatia cu masele este misiunea lui, organizarea este treaba noastra. Sa vedem cum suntem in stare sa o ducem la bun sfarsit. In rest numai lucruri de bun simt in cele spuse de tine.

 5. maca Says:

  Veau sa-l vad pe Basescu daca plange dupa ce va pierde alegeriile. Sunte extrem de curios. Am niste „prieteni: membri PD-L din cauza carora am ramas fara servici. Am pus pariu cu ei pe 6 beri ca Basescu pierde. Cred ca ii sun chiar in momentul cand se anunta castigatorul care sper sa fie nenea Geoana. Ba cred ca ii sun chiar pe la 12 seara in momentul in care se anunta rezultatele partiale ca sa-i aud cum plange. Cand Taricenu a dat afara PD-ul erau deprimati rau. De data asta nu stiu cum vor reactiona.

  • mihaivoicu Says:

   Eu am fost la ultimul dans cu ei, cand videanu se ruga de noi sa nu-i dam afara. Eram vreu 7-8 persoane de fata. Vor plange!

 6. Bibliotecaru Says:

  @ Mihai Voicu

  Poate că ceea ce spun în continuare va fi prea mult pentru un simplu blogger care se bagă în seamă cu parlamentarii României în spaţiul internet, mai ales că ştiu că nu mă va lua nimeni în seamă, cel puţin la modul real. Dar, dacă am fost întrebat, am să răspund.

  Domnul Crin Antonescu pleacă de pe locul trei, este o realitate. În asemenea condiţii reclama, vizitele în teritoriu, orice propagandă convenţională, nu pot recupera distanţa dintre locul trei şi locul doi pentru a trece de primul tur. Dacă aş fi şeful de campanie pentru domnul Antonescu, aş miza pe altceva, cu mult mai ieftin şi mai eficient. Popularitatea foarte mare a domnului Antonescu se bazează pe faptul că românii s-au săturat de preşedinţii care produc scandal instituţional, de preşedinţii care conduc guvernul, de preşedinţii care-şi depăşesc atribuţiile, de preşedinţii care se pricep la toate, de preşedinţii care au un punct de vedere politicianist, de preşedinţii care-şi exprimă punctul de vedere în momentul în care ar trebui să arbitreze (şi implicit să nu aibă nici o părere). Iată un plan pe care l-aş face eu pentru domnul Antonescu:
  – Lupta reală este pentru a câştiga votantul politicii de dreapta, ceea ce ar face bine PNL chiar în eventualitatea unui scor care nu permite trecerea în turul 2. Candidatul Crin Antonescu trebuie deci să se contrapună candidatului PD-L, identificat de dreapta, pentru că unui candidat PSD i se opune doctrinar în mod natural. Crin Antonescu trebuie să nuanţeze distinct dreapta românească, faţă de orice alt candidat de dreapta.
  – Construcţia programului ar trebui să se limiteze la atribuţiile preşedintelui, oricât de tentante ar fi problematicele sociale, economice şi politice. Singura modalitate de a câştiga aceste alegeri este o lamă cu două tăişuri, aceea de a fi un candidat normal din punct de vedere instituţional, adică un candidat care să se limiteze la:
  * elemente de politică externă (un subiect generos, dar greu, pentru că atât Traian Băsescu cât şi Mircea Geoană au în acest moment o foarte bună cunoaştere a externelor),
  * elemente de domeniu instituţional, adică la normalitatea relaţiilor dintre instituţiile statului român, în special la nivel macro, adică Guvern, Parlament,
  Preşedinţie, Justiţie.
  * elemente de drept Constituţional
  * respectarea Constituţiei. Greu încercată, Constituţia poate fi un subiect major de dezbatere, mai ales în domeniul sancţiunilor constituţionale.
  * elemente de coerenţă legislativă. Un subiect important de care România duce foarte mult lipsă. Procesul formării instituţionale are un curs ciudat, pe măsură ce sistemul legislativ lucrează, coerenţa legislativă scade în loc să crească.
  * elemente ce ţin de siguranţa naţională, cu accent pe resursă energetică.
  * elemente ce ţin de reforma dotării Armatei Române.

  – Este criză, în consecinţă orice cheltuieli de tip american, steguleţe, bannere, ecrane video, balonaşe, recepţii, adunări mari, respectiv cheltuieli mari, sunt în defavoarea candidatului. Reclama internet nu este eficienta dacă este enervantă, mare, se încarcă greu…
  – Accentul trebuie să cadă pe bunul-simţ, cumpătare, echilibru…
  – Ca imagine, PNL trebuie să recupereze ultimii ani de guvernare care au urmat o politică economică destul de fluctuantă din cauza susţinerii minoritare în parlament.
  – Am lăsat la final ce era mai important, membrii PNL nu trebuie (subliniez NU) să participe activ în campania prezidenţială, nu trebuie să apară pe la televizor şi să-şi dea cu părerea despre Crin Antonescu astfel încât să se creeze o legătură între viitorul preşedinte şi PNL, s-ar pierde iremediabil imaginea de preşedinte echidistant. Susţinerea trebuie să fie indirectă, privind necesitatea unui altfel de preşedinte, nevoia de normalitate, construcţia echilibrată a sistemului instituţional.

  Repet, singura şansă de a câştiga pe care o are domnul Crin Antonescu (care, în caz că este „jucată” ca o performanţă actoricească şi nu născută din adevăr, poate duce şi la pierdere masivă de electorat… dar cine nu riscă, nu câştigă) este de a demonstra în campania electorală că ar putea fi un preşedinte normal care nu face intrigi, nu se foloseşte de serviciile secrete, nu se bagă peste premier, nu contorsionează rolul instituţiilor statului, este cu adevărat garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării şi, nu în ultimul rând, al respectării Constituţiei României în litera şi spiritul ei.

 7. parvan Says:

  Vedeti ca ati luat-o invers. Ordinea fireasca e : Ce?, Cui?, Cum? Unde? Cat? … adica inainte sa vedeti cat trebuie comunicat trebuie sa stabiliti unde, inainte de unde cum, iar inainte de asta cui si ce.

  Brieful e sa ajungeti la cat mai multi oameni cu mesaje cat mai apropiate de agenda lor. Inainte de a marunti sondajele alea (cititi cifre nu rapoarte) o sa observati ca primul clivaj e intre cei care cauta informatia si cei care si-au construit zid impotriva politicii. Cum principala problema in alegerile astea va fi mobilizarea incercati sa dati argumente celor interesati (ca vor functiona natural ca relee), dar e esential sa treceti si dincolo de zid. Hramurile si balciurile par deja ocupate puteti doar sa atenuati mesajele transmise acolo (Ex: masini de transport branduite cu mesaj rational gen : Cum ati trait in ultimii 5 ani?).

  Jetixul nu e o idee asa proasta daca gasiti un mesaj adecvat. Nici Madona, Cohen etc nu-s de ignorat.
  Cu siguranta trebuie cat mai multa prezenta si cu siguranta trebuie sa fie cat mai relevanta. Folositi-va oamenii pe teme de competente.
  Izolarea „pretioasa” e o prostie de fapt nu reuseste sa transmita nici un mesaj … iar in cel mai bun caz, cand „absenta” ar fi perceputa (putin probabil) va fi descifrata ca incapacitate de a transmite mesaje catre acel tip de oameni.

  Convingeti-va candidatul ca cine i-a spus ca are un avamtaj din cauza discursului s-a inselat, trebuie vorbe care sa ajunga la cel care-l asculta, trebuie sintagme care sa incapa pe un banner, trebuie vorbe pe care cei ce le aud sa le poata povesti altora. Atentie la batrani si la rural ca alea-s voturi care se castiga dar se si pierd usor … si-s multe rau. Gasiti o tema care penetreaza acea zona pentru ca altfel plecati cu handicap (Ex: alcoolismul) e important sa fiti prezenti chiar daca minoritari., pentru ca grupul de sustionari pe o tema importa va deveni atent si la restul mesajelor si le va colporta.

  Senzatia de mult si inutil de care va temeti e datorata exclusiv de expunere fara mesaj la adresa subiectului expus. Deci nu trebuie sa decideti cat si unde decat dupa ce constatati ca aveti sau nu mesaje importante pentru cei care le recepteaza.

 8. Laura Says:

  Eu cred ca pana la urma, strategia depinde de obiectiv. Pentru ca obiectivul Dl Antonescu poate fi sau castigarea alegerilor, sau, sa zicem, intarirea si consolidarea unui „core” electoral al PNL, undeva la 22-25%.

  Castigarea alegerilor, asta e un obiectiv dificil. Posibil, dar dupa parerea mea deja e prea tarziu, e un start ratat. Pentru ca ar fi fost necesara o strategie in 2 parti – intai convinge lumea cat de rai sunt adversarii – printr-o campanie preponderent negativa dupa care convinge-i sa te voteze pe tine – printr-o campanie pozitiva.

  Al doilea obiectiv totusi e mult mai pragmatic si chiar realizabil. Si strategia s-ar baza pe cateva elemente de radicalizare si diferentiere. De exemplu, Dl Antonescu ar putea sa imbratiseze idea de separare a statului de religie – ceea ce ar contrasta foarte mult cu atitudinea contracanditatilor sai care se inconjoara de preoti si il invoca pe Dumnezeu la tot pasul. Sunt destul de multi oameni care nu sunt foarte confortabili cu acest tip de discurs ultra-religios si s-ar regasi cu bucurie intr-un temperament mai laic. Sau, sa zicem, promovarea unui invatamant care creeaza elite, fata de un invatamant care creaza diplome pe banda (vezi Spiru Haret). Sau promovarea unei pozitii mai putin nationaliste cu privire la minoritatea maghiara. Sau insistenta pe o strategie catre minoritatea roma. Toate astea sunt pozitii care nu ar intrunii majoritatea, dar ar reusi sa creeze un contrast explicit cu ceilalti candidati, si sa atraga si sa consolideze un anume nucleu de votanti in jurul PNL.

  Deci, executia, depinde, zic eu, de obiectivul strategic

  • parvan Says:

   candidatura lui Antonescu se legitimeaza tocmai in obiectivul de a castiga presedentia 🙂 Cele doua alternative … nu presupun strategii diferite. Obiectivul este „cat mai multe voturi valorificand trecutul si potentand viitorul”. Ignorarea faptului ca partidul trebuie sa aiba „core” si dupa 6 decembrie nu poate fi o optiune strategica ci doar o „prostie”.

   Pozitiile radical minoritare .. trebuie atent evaluate pentru a nu intra in contradictie cu ceea ce e deja in „core-ul” PNL. Personal cred ca pozitiile radicale pot fi minoritare dar este esential sa fie in teme noi pentru a avea initiativa temelor si a controla agenda. Altfel radicalism minoritar pe temele altora nu face decat sa potenteze temele unde ceilalti au deja discurs si majoritate constituita.

   Ex: nu stiu cati ar mobiliza un discurs gen „statul nu mai subventioneaza biserici” dar cu siguranta i-ar mobiliza pe cei deja convinsi ca x sau y le face biserici carora acum li s-ar cere votul pentru a evita venirea lui antonescu care ar bloca finalizarea bisericii 😦

 9. Aura Matei Says:

  Eu cred ca Antonescu nu are sansa celui de al doilea tur daca va transmite mesaje numai pentru cei frumosi, destepti si decenti. Astia nu se mai uita de mult in gura politicii, ci injura statul pe la colturi ca ii fura si nu ii lasa sa munceasca. Cred ca mesajele pentru publicul balciurilor e, din pacate, inca foarte important. Si apoi mai e mesajul pentru „securistii” satelor care o pot pacali pe mamaia Leana sa mearga la vot, sa puna stampila acolo, chiar daca mamaie nu stie ce e aia stampila… sau nu mai stie de mult… Dincolo de stat de drept si democratic, alegerile nu se castiga numai cu mesaje frumoase, iar daca staff-ul de campanie si consultantii uita acest aspect, sansele sunt zero. Alegerile nu se castiga cu vorbe alese!

 10. olimpiu Says:

  Transilvania, mai precis orasele principale trebuie atacate. Basescu fuge dupa electoratul oltean al lui Geoana, Antonescu sa atace orasele transilvane. e mai usor decat in sate cu primari pd-l care oricum vor fi ,,invatati” cum sa voteze si plimbati
  nu trebuie sa se ascunda dupa Constitutia Romaniei.trebuie spus clar ca presedintele are capacitatea de a negocia o alta majoritate parlamentara cu un alt program economic care sa garanteze refacerea tarii
  coruptia mai ales acum in actuala criza poate reveni. d efapt ce prind ela electorat? iata ma voi ajungeti somei cu salariile isi abt joc , iar clanurile Basescu dar si cele ale ministrilor …. se stie nu?? sia colo pot fi atinsi si ceilalti fsnisti ca Ponta Sarbu Marian nu numai socrul si tot asa
  SI IN FINE: Basescu= regim autoritar si clientelar , Geoana parvenit dirijat de grupurile de interese, fara personalitate ..etc. si poate nehotaratii se mai gandesc pana in iarna

 11. danut10 Says:

  Sunt convins ca ideile exprimate de noi aici sunt doar cateva din cele care se afla deja pe masa de lucru a profesionistilor care se ocupa de candidatura Dlui. Antonescu. Ei au in mod evident mai multe informatii si mai multa experienta in crearea si implementarea de strategii electorale.

  Nu exista retete miraculoase care sa nu fi fost descoperite si teoretizate deja. Obama, Sarkozy, Basescu sunt produse mediatice create dupa acelasi „tutorial”. Crin Antonescu trebuie sa urmeze evident acelasi drum. Diferenta o va face cand va fi presedinte.

  • mihaivoicu Says:

   Da, dar din multe idei bune trebuie alese cele care au coerenta si nu se contrazic intre ele. Si mai este si factorul timp, singura resursa care nu se poate mari.

 12. Claudia Muresan Says:

  Eu postasem odata un link la un articol despre consistenta grafica a campaniei lui Obama. Si am vazut acum materialele folosite la actiunea cu tinerii si Crin la Mamaia. Din punct de vedere grafic arata prost. PAlide, urite, nu se citesc bine de la distanta si din unghiuri diferite. Facute neprofesionist.
  Mi-a zis o prietena ca in bannerele Antonescu de la europarlamentare nu i se vedeau irisii si parea un vampir cu ochi albi. Pare nesemnificativ, dar nu e.
  Ce as mai sugera ar fi ca evenimentele de campanie sa fie create pentru C.A. in functie de punctele din programul sau cu care vrea sa se identifice mai mult. Si sa lanseze ‘initiative’ pe temele astea, cu citeva idei usor de tinut minte.
  Altceva ce-mi vine in minte ar fi identificarea unor persoane din ‘societatea civila’ care sa vorbeasca pentru C.A. pe diferite teme. ‘viitori consilieri’, de exemplu. Cei mai multi nu oameni politici, ci oameni perceputi ca experti pe domeniile lor (in genul Carly Fiorina pentru McCain:). Asta, desigur, necesita un efort de coordonare si o consistenta a mesajelor. Dar cam asa fac si americanii. Idei putine si percutante, aceleasi, ca lumea sa le asocieze automat cu candidatul, repetate la nesfirsit de persoane cu credibilitate.
  Iar liberalii cu probleme de imagine si credibilitate (justificate sau nu, doesn’t matter), sa nu iasa sa vorbeasca pentru Crin. Obama a tinut-o acasa si pe Michelle pina s-a ales presedinte.
  Dar din cite vad pina acum, campania nu pare pe maini de profesionisti. Deschiderea de conturi pe Facebook si bloguri e ok si nu costa. Ce costa e expertiza in comunicare politica eficienta prin aceste miloace.

  • mihaivoicu Says:

   Am patit treaba cu ochii si cu … Stolojan. Stiu ca de multe ori in Romania se face treaba de mantuiala, dar asta nu inseamna ca asa trebuie sa se intample si la campania noastra.

   • C.M. Says:

    vai, si cit mi-ar placea sa ma pot implica mai mult! Daca e ceva ce pot face de la Bruxelles, let me know! De ce nu va ganditi sa faceti fundraising aici, de exemplu? Ar putea veni CA sa vorbeasca si eventual un mic program…Balanescu Quartet…oricine. Poate s-ar stringe ceva. EU cel putin 5 oameni as aduce :). Si ca imagine poate ar fi dragut. Sau poate se pregateste si eu nu stiu…

 13. danut10 Says:

  Asta nu inseamna ca refuz provocarea la dat cu parerea. Datul cu parerea e sportul nostru national 🙂

  Am mai vorbit pe acest blog despre cele 3 paliere pe care cred ca ar trebui sa se faca campania:

  1. La nivel de candidat: fara atacuri la persoana; trebuie sa creeze imaginea de persoana non-conflictuala si empatica. In societatea noastra hipermediatizata baile de multime si aparitiile la TV cat mai dese nu pot lipsi din menu-ul unui candidat de succes 🙂

  2. La nivel de lideri PNL (Orban, Tariceanu, Voicu, etc, etc) trebuie atacate dur (mult mai dur decat pana acum) atat guvernarea Boc cat si mandatul actualului presedinte. Slava domnului „material” exista

  3. La nivelul „activului de partid” trebui umblat din casa in casa (in piete, etc) si explicat ce a fost cu guvernarea trecuta, care e diferenta intre averea familiei Antonescu si cea a familiei Basescu, etc

  • mihaivoicu Says:

   As mai adauga si consolidarea identitatii de dreapta. Crin este singurul candidat de dreapta si acest lucru trebuie sustinut si argumentat de catre toti liderii.

 14. Claudia Muresan Says:

  A! uitasem: the personal story. Poate ca se lucreaza la asta, dar povestile personale inspira tot timpul. Toti se pot identifica cu un fost profesor la tara, de exemplu. Nu inteleg de ce nu se uita deloc spre electoratul, mai ales feminin, de orase mici de provincie si din mediul rural. Sa vorbeasca despre problemele invatamintului si despre rolul micilor intelectuali de provincie.
  Sa propuna, de exemplu, un program de stagiari la Cotroceni pentru tinerii studenti de la tara sau mai stiu eu ce.
  Cu actiuni mici, dar bine comunicate, sa se detaseze de tarele celorlalti candidati: in locul nepotismului – sanse pentru tinerii ‘fara relatii’, in locul promiscuitatii – eh, nunta din toamna, probabil (sorry daca suna cinic).
  Brosuri cu ‘casele Basescu’ in comparatie cu ‘casa Antonescu.’ Partea vizuala e importanta in orice campanie.

 15. Claudia Muresan Says:

  O alta idee si ma opresc: campania cu ‘mitocanii’…toti il stiu pe ‘Mitocanul de Mall’ – pe asta se poate construi o campanie despre decenta in politica, amuzanta. Multi nu-l cunosc pe Crin. Dar prezentat ca antiteza – ‘mitocanului de Cotroceni’ poate ca ar fi eficient sia muzant.

 16. Claudia Muresan Says:

  Iar celor de la TNL cineva ar trebui sa le spuna ca materialele vizuale postate pe net trebuie sa fie downloadable si user friendly, daca vor ca oamenii sa le dea mai departe (trebuie cel putin sa poti face un link la o poza individuala ca s-o poti prelua si transmite mai departe,eventual).
  Orice eveniment trebuie documentat profesionist, cu poze de rezolutie acceptabila si bine facute, ca presa sa aiba de unde sa ia imagini bune in loc sa puna aceeasi poza cu strimbaturi pe care o au in arhive de cine stie cind .

 17. ariciu Says:

  Emil Constantinescu a propus crearea unei liste de sustinere pentru Crin, semnata de personalitati din societatea civila. Se va face asta? Ar fi bine. Mi-ar placea sa apara un fel de grup gen ”intelectualii lui Crin”, lista o poate deschide doamna Zoe Petre, ca tot i-a fost profesor in facultate.
  Crin sa evite sa faca ceea ce face basescu la vizitele prin tara (circul din fiecare week-end). Trebuie gasita o alta modalitate de a comunica direct cu masele, nu se poate sa nu existe…
  Cred ca ar fi bine sa nu ii atace pe Geoana si pesedisti (va avea nevoie de voturile lor in caz ca intra in turul doi). Poate ar fi bine sa puna surdina si la atacurile la adresa lui basescu si a pedeleprelor (sa lase jobul asta pe seama celorlalti membri PNL si pe seama simpatizantilor) si sa puna accentul pe mesaje pozitive.

 18. liberal '90 Says:

  I-as sugera domnului Antonescu sa refuze participarea la emisiuni care abordeaza o tema de ultima ora (in genul dezvaluirilor spectaculoase despre Cutare), alaturi de cate 3-4 jurnalisti sau analisti. Contracandidatii sai importanti apar in regim de „exclusiv”, singuri cu moderatorul, discutand chestiuni generale.

  • mihaivoicu Says:

   Acelasi lucru trebuie sa-l faca si Crin. Exclusivitati si in campanie dezbateri cu contracandidatii. La asta se pricepe bine.

 19. dramoleta Says:

  Ma chinui de vreo cateva luni sa inteleg ce ii face pe unii sa-l doreasca pe Base, din nou, presedinte.

  Basescu nu a facut NIMIC! NIMIC! NIMIC!

  Mie mi-a mers excelent in timpul guvernarii liberale – Tariceanu!
  Ma gandesc ce salarii si pensii ar fi avut azi romanii daca nu ar fi fost marite in perioada 2007-2008.
  De peste patru luni aduc medicamentele mamei mele , din Austria. Pentru diabet.
  Sunt multe de spus. Vama, garda financiara, administratie financiara, justitie, drumuri, taxe, registrul comertului, scoala copilului…probleme care pareau a se fi rezolvat cat de cat (eram pe drumul cel bun) date complet peste cap in ultimele 8 luni.

  L-am votat pe C.Antonescu in 2008. A candidat in colegiul meu. Am votat de fapt PNL.

  Cred ca ar fi timpul ca senatorii, deputatii , primarii liberali sa se implice in teritoriu, fiecare in colegiul lui, pt ca cetatenii sa voteze PNL, sa voteze Crin Antonescu.

  Eu cred si in campania online. Poate face diferenta.
  Sondajele la iesirea de la vot sunt urmarite doar online, fiind interzise in audio vizual. Nehotaratii se pot decide, in ultimul moment, sa iasa la vot.
  Asta mi s-a intamplat mie la alegerile pt Bucuresti.

  • mihaivoicu Says:

   Cinci ani de mandat Basescu inseamna zero proiecte politice majore pentru Romania.
   Tinand cont ca sunt sute de mii de oameni care acceseaza zilnic stiri pe internet si marea majoritate, fiind inteligenti sunt si sceptici si voteaza pe baza de convingeri si proiecte…

 20. Florin Matei Says:

  În urmă cu vreo două luni sugeram – tot pe blogul dumneavoastră – că n-ar fi rău ca dl. Antonescu să participe, în iulie, în localitatea arădeană Şepreuş, la comemorarea a 60 de ani de la rebeliunea bolşevică petrecută în sângerosul an 1949. Măcar pentru faptul, deloc minor, că atunci au existat jerte, inclusiv din sânul PNL. Ce-am constatat? Că la comemorare a participat… Traian Băsescu, înconjurat de o armată de PD-işti. Prin zonă, doar câţiva simpli liberali, rarefiaţi şi marginalizaţi. Ce a urmat, e lesne de închipuit…

  • mihaivoicu Says:

   Am informatii ca va urma un program sustinut de teritoriu al candidatului nostru. Intr-adevar este pacat ca a aratat acel eveniment, era unul simbolic. Poate va transmite un mesaj pe acest subiect cu alta ocazie.

 21. eugen Says:

  Dl. Antonescu nu trebuie sa astepte terminarea Maracanei cu alegatori.
  Basescu viziteaza periodic cionturi de autostrada pe care nu o sa circule multa vreme nici un alegator.

  Nu stiu care sunt paererile in PNL despre sansele electorale dar cei cu care am discutat eu aveau o aceesi parere. Cam aceeasi ca a lui Catarama.

  Contactul direct cu oamenii creeaza o apropiere si o simpatie care nu poate fi compensata de TV. Puteau sa fie si town hall meetings ca sa fie mai realiste si deschise decat baile de multime la serbari campenesti si celebrari de sfinti dubiosi. Si fara aplaudaci de partid ca la altii.

  Daca ar fi fost si fara sa fie create in studio de consilieri ar fi generat mai multa incredre decat zimbetele ,pupicurile si crucile false ale lui Base si Geaona.

  Dar nu au fost . Iar refuzul de a le face creeaza impresia de scarba de popor.

  Ma uit inapoi la nceputul anului dar nimic din ce a facut Crin nu ma convinge ca vrea mai mult decat sa fie presedintele PNL.

  Ma tem ca noua o sa ne vina sa plangem in noaptea alegerilor.

  • mihaivoicu Says:

   Si eu recomand o mai mare apropiere de alegatori, prin contact direct. fara exagerari, fara tuns de oi, dar cu discutii serioase.

 22. mihaivoicu Says:

  Nu ma mai descurc in avalansa de idei bune care au aparut in comentarii! Si partea si mai buna este ca vin de la persoane care nu sunt politicieni, vad cu ochii alegatorului liberal sau indecis, ceea ce uneori noi nu putem face.

 23. Liviu Jicman Says:

  Crin Antonescu este, fapt care din cate inteleg este confirmat si de sondajele de opnie, candidatul cu cele mai mari sanse de a aduna procente din randul celor care nu il cunosc inca, neavand o notorietate de 100% precum Basescu de exemplu. Asa ca eu unul sunt de parere ca prezenta extensiva la TV, inclusiv la Jetix, si, daca mai ramane in timp, si printtre alegatori e binevenita.

 24. cosmin faur Says:

  Daca gasim cheia atragerii din punct de vedere civic la vot a maselor de profesori, medici, functionari publici- bugetari scarbiti de cliseizarea incredibila a limbajului politic fata de nevoile normale ale cetateanului, atunci cu siguranta vom castiga, daca nu alegerile cel putin respectul in ochii nostri insine.Ca am facut ce trebuie facut ca sa respiram liber in tara noastra in care domina dictatura pumnului in gura la locul de munca.
  Sustineti cultura, educatia, invatamantul, elitele de orice fel si va fi un succes al inteligentei romanesti prea mult timp tinuta sub ,,papuc comunist”.
  Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: