Bugetul. Ce dorim noi

Legea bugetului de stat arată, de cele mai mult ori viziunea guvernului asupra dezvoltării ecnomic a statului pentru anul următor. În cazul nostru, ca în bancul cu Volga şi bicicleta, arată nu viziunea guvernului, ci a FMI şi nu asupra dezvoltării ci asupra stagnării.

Ne uităm cu groază la cifrele din dreptul sistemului de sănătate publică şi ne dăm seama că şi la anul, din păcate, nefericiţii care vor apela la spitale vor fi nevoiţi să-şi cumpere iarăşi singur cam tot.

Ne uităm la ceea ce înseamnă taxe şi impozite şi vedem o mare problemă. Nu este loc de dezvoltare pentru că mediul privat este în continuare tratat exclusiv ca o sursă de venituri la buget şi nu, aşa cum ar fi normal, ca un partener în relansarea economică a ţării.

Aici este marea problemă şi înspre acest domeniu se îndreaptă, în special, eforturile parlamentarilor PNL.

Ne propunem să susţinem, în afară de chestiunile punctuale ale fiecărui parlamentar pentru comunităţile din colegiul său, căteva amendamente importante, de fond, care ar schimba, în opinia noastră, relaţia stat-mediu de afaceri.

Avem contribuţii de asigurări sociale printre cele mai mari din UE. Propunem reducerea acestora cu patru puncte procentuale pentru a diminua costurile de personal şi a deveni mai competitivi pentru atragerea de investiţii străine directe.

Dorim şi noi un aparat bugetar mai eficient, depolitizat şi puţin costisitor. Însă forţa de muncă trebuie atrasă de mediul privat prin crearea de noi locuri de muncă. Propunem reducerea integrală a cotelor de contribuţii sociale pe 2011 pentru cei care înfiinţează noi locuri de muncă. Tot pentru acest obiectiv susţinem scutirea de impozitare a dividendelor care vor fi reinvestite. Investiţii noi înseamnă locuri de muncă noi.

Pentru încurajarea IMM propunem reintroducerea impozitului de 3% asupra cifrei de afaceri. Asta ar însemna sporirea potenţialului de creştere, dar şi simplificarea sistemului fiscal pentru această categorie de contribuabili.

În sfârşit, susţinem o cotă redusă de TVA, de 5%, pentru construcţii şi tranzacţiile cu locuinţe noi, pentru a stimula un sector care poate contribui consistent la creşterea PIB. Ca să nu mai zic despre cota TVA, una dintre cele mai mari din UE, care ar trebui să revină urgent la valoarea de 19%.

Vom reuşi ceva din toate acestea? Greu de spus. Este bine însă să se ştie ce vom face când vom ajunge să decidem asupra tuturor acestor lucruri.

Etichete: , , , , , ,

25 răspunsuri to “Bugetul. Ce dorim noi”

  1. MARIN Says:

    Domnule VOICU,
    Cu tot repsectul pe care vi-l port, sunt perfect de acord cu cele precizate de dvs. dar, CARE ESTE PLANUL OPOZITIEI ?
    Ce parghii mai are la indemana opozitia pentru a lupta impotriva dezastrului ce s-a pornit asupra naostra ? Care este mesajul dvs. catre noi ?
    Este foarte clar ca, atragerea UDMR in vederea iesirii de la guvernare iese din calcul deoarece se pare ca aceasta uniune isi joaca ultima carte. Nu intamplator pleaca/renunta Marko Bela la functia de prim-manager al UDMR.
    Citind cele declarate de D-l Tariceanu, trebuie sa fiti foarte atenti si la o viitoare relatie cu PSD si mai ales cu Geoana. Deci ??????

  2. han Says:

    Cu alte cuvinte, doriti sa incercati sa produceti o noua crestere economica prin relaxare fiscala, asumandu-va riscul de a nu putea plati dobanzile (foarte mari) de pe piata de capital si a intra in incapacitate de plata daca cresterea ramane anemica. Esta cam ce incearca americanii, cu riscuri mult mai mici, si ceea ce Germania incearca sa impuna tarilor din clubul euro sa nu faca (pentru ca o fac pe banii ei). Ar trebui sa prezentati si sa explicati mai degraba viziunea, decat detaliile.

  3. Spiridus Says:

    Nu aveti nici o sansa de a promova astfel de masuri atat timp cat coalitia anti-national care condue Romania nu are capacitatea macar de aintelege de ce e nevoie in economie.

    Dar mai este un aspect.
    Masurile acestea sunt generale (desi par concrete), pentru ca nu veniti cu calcule exacte (sau cat mai exacte, atat cat se poate in domeniul prognozei economice): din reducerea taxei X cu …%, rezulta o pierdere directa la buget de…, dar un castig indirect de…, deci mai mult cu … , pentru ca se atrag in campul muncii… someri, se diminueaza ajutoarele cu… si creste contributia celor angajati la buget cu… etc, etc. etc.
    Fara asta, va fi foarte usor sa fiti acuzati de populisti, pentru ca guvernantii privesc totul din punct de vedere contabil – dupa tipicul FMI, respectiv doar corelatiile economice directe.

    Nici o tara care-si face strategii bine fundamentate nu mai vede economia doar contabiliceste, direct.
    Eu va doresc succes, desi, realist vorbind, sunt sceptic ca madam Udrea sau Basescu inteleg ceva din economia reala (Bocul nici nu mai conteaza)!

  4. Comisiile au aprobat bugetele a 29 de ordonatori de credite, discuţiile se reiau sâmbătă | Ultimele Stiri din Romania Says:

    […] Bugetul. Ce dorim noi « Politica Liberala […]

  5. olimpiu65 Says:

    mi-as dori ca PNL sa vina nu doar cu contrapropuneri finantiste pe marginea carora sa se tot dueleze fara succes cu puterea atata vreme cat FMI e in spatele ei. Mi-as dori sa vad propuneri concrete de ex in sistemul de sanatate ca tot s-a adus vorba, cum depolitizam si autonomizam financiar CASA de Sanatate?? propuneri in domeniul reformei administrative, sa facem cu adevarat mai flexibil si mai eficient statul prin creearea unor regiuni care sa duca la reducerea personalului si la depolitizare… ar fi multe dar nu sper sa vad nimic din toate astea, mi-e greu sa cred ca in actuala situatie PNL chiar crede ca si la guvernare fiind va scadea TVA la vreun produs

  6. radu Says:

    Bune propuneri, dle Voicu, dar nu pt. guvernarea basecuudreabok. Tb. sa faceti ceva sa amanati pana dupa 1 ianuarie povestea aia cu Bugetul. E crucial sa reusiti asta.
    Parerea mea e ca, avand in vedere ostilitatea politica a unor state UE fatza de actuala conducere a Romaniei, cu consecinte dramatice privind neadmiterea in Schengen, ar trebui ca serviciile secrete, daca mai au o urma de pragmatism si daca nu au devenit simple carpe basiste, sa sape actuala putere si sa-i grabeasca plecarea.

  7. astralro Says:

    Atunci cand toate statele europene cresc taxe si impozite ,maresc varsta de pensionare si modifica multe legi esentiale bunului mers a-l unui stat ,voi veniti cu aceleasi tampenii legislative pentru impovararea si m-ai mare a statului , sunteti zdraveni la cap ? S-au conteaza numai interesele lui patriciu ,felix si altii ca ei ?????????

  8. Boc s-a întâlnit la Parlament cu parlamentarii din comisiile de buget, pentru deblocarea lucrărilor | Ultimele Stiri din Romania Says:

    […] Bugetul. Ce dorim noi « Politica Liberala […]

  9. Parlamentarii din comisiile de buget-finante au aprobat bugetele a 19 institutii | Ultimele Stiri din Romania Says:

    […] Bugetul. Ce dorim noi « Politica Liberala […]

  10. Boz Bishop Says:

    Chiar si tranzactionarea terenurilor si a locuintelor vechi ar trebui sustinuta pentru ca pot aduce din taxe venituri mari la buget.

  11. Un liberal deja optimist Says:

    Eu zic sa-i lasati sa-si rupa gatul! Lasati sa mareasca accizele, sa stea cu TVA -ul asa cum e. Sa vedeti ce venituri la buget o sa aiba..Acum, e drept, mai fura cate o idee de la liberali, de pe la conservatori, de la social democrati. Dar toate se lipesc ca nuca in perete! Normal, la cate facultati au..

  12. keep it simple Says:

    Astralro, te banuiesc foarte tare de joc dublu. Adica mimezi ca adversarii PNL-ului ar fi isterici si agramati. E un joc inutil si periculos, crede-ma.

    On topic, Mihai, toate masurile pe care le propui nu vor mai avea nici un fel de efect de eliberare a unor tensiuni economice. Prin urmare ele nu vor mai putea avea efectul de a diminua deficitele bugetare, asa cum s-a intamplat cu cota unica de impozitare in 2004.

    In schimb vad ca in continuare nu spuneti nimic despre impozitarea agriculturii, nimic despre supraimpozitarea activelor neproductive (indeosebi terenuri si cladiri apartinand atat firmelor cat si persoanelor fizice), nimic despre largirea numarului de contribuabili, nimic despre masuri de combatere a evaziunii fiscale prin inregistrari de declaratii in oglinda (ce s-a vandut sa se regaseasca in ce s-a cumparat), nimic despre descentralizarea si privatizarea partiala a bunului public (sanatate, educatie etc.), nimic despre desfiintarea venitului minim garantat si a pensiei minim garantate etc. etc. etc.
    Adica, in esenta, la fel ca si PSD si PDL si voi vreti ca totul sa fie bine si la vara cald fara sa va atingeti catusi de putin de esenta statului ultraprotectionist si hraparet (zis si welfare state, dar fara a fi welfare pentru prostul ce munceste, ca oricum el e in minoritate).

  13. Un liberal deja optimist Says:

    @keep it simple,
    Se vede ca esti deconectat de la economia reala. Eu am vreo 4 ha necomasabil intr-o zona foarte buna ( cam 6 parcele) pe care nu vrea sa le lucreze nici un taran din zona. 1. Nu mai are cine. 2.Toata lumea are o gramada de parcele nelucrate din lipsa de profit. De ce sa platim ca prostii o suprataxa pe niste terenuri care nu renteaza a fi lucrate, unui stat prost, corupt si mafiot? Crezi ca banii astia o sa ajunga la pensionari sau la asistatii sociali? Din banii astia o sa aiba udroaica mai multe vuitoane si Ioana basescu mai multe case..

  14. Laura Says:

    Cum de s-a terminat dezbaterea pe articole a bugetului in cateva ore … Asta chiar nu pot sa inteleg, cate amendamente au fost sustinute in plen pana la urma ? Sau a fost, cum in numea Dl Basescu pe vremuri, „un blat” ?

  15. keep it simple Says:

    Mai liberalule optimist,
    Evident ca nu poti lucra profitabil dat fiind ca terenurile agricole sunt atat de maruntite. Pe tine nu te mira ca, desi avem 50% din populatie in mediul rural (fata de media europeana care e de vreo 7%) nu vrea nimeni sa munceasca pamantul?
    Supraimpozitarea terenurilor nelucrate i-ar obliga pe proprietari sa vanda terenurile si i-ar obliga pe cei care nu le vand sa le gaseasca utilizari rentabile.
    In clipa de fata avem cele mai scumpe produse alimentare din UE pentru ca oferta interna de produse agricole este cu mult, mult sub nivelul cererii, dar terenurile stau nelucrate.
    Iar banii colectati ar putea compensa o diminuare a taxarii muncii care, iarasi, este printre cele mai ridicate din UE.

    • Un liberal deja optimist Says:

      Cred ca nu-i prea profitabil sa conversez cu tine. Ai idei putine, dar fixe. Ca bok si basescu. Problema nu e ca nu pot lucra cele 4 ha. Simplu, pun lucerna si 7 ani o cosesc. Problema e ca n-am cui s-o vand, pentru ca nu mai exista septel de rumegatoare. Sau pot cultiva pomi fructiferi in mod inutil, pentru ca productia va fi in fiecare an compromisa din cauza ploilor acide. Sau pur si simplu sa las iarba sa creasca pentru rumegatoarele care au disparut! Sau si mai simplu, le arendez fictiv ,arendasul ia subventia, iar eu castig arenda. Asa am si procedat. Concluzia: fiecare gaseste solutii personale!

    • keep it simple Says:

      Cred si eu ca nu e profitabil sa vorbesti cu mine. Nu iese nici o subventie din asta. Dar ma intreb de ce o fi profitabil sa scrii pe aici. Ai vreo functie prin PNL si te dai bine pe langa stapanire?

      Vezi, spre deosebire de tine care pui calificative gratuite (ca as avea idei putine dar fixe, ca as simpatiza cu Basescu si Boc) eu pun intrebari.

      Altfel, prea putin ma intereseaza ce faci tu. Teoretic terenul tau e lucrat (l-ai dat in arenda) deci nu ai intra in categoria pentru care as propune supraimpozitarea. Ca nimeni nu verifica de ce se dau subventii pe terenurile care in fapt sunt nelucrate e alta mancare de peste. Dar nu pot sa nu remarc ca esti un roman autentic: „te descurci” si te opui oricarei masuri te-ar deranja de la „descurcareala” ta.

      • Un liberal deja optimist Says:

        Ei, uneori, mai vine cate un consatean sa mai puna, porumb, ceapa, usturoi si altele ce are nevoie in anul respectiv. De aceea cred ca este imoral sa supraimpozitezi niste terenuri cu destinatie agricola aleatorie.Probabil daca satul ar fi populat cu mai multi oameni tineri astfel de parcele ar fi la mare cautare.

  16. Ce gandeste un bebe la botez « Omnia mea mecum porto Says:

    […] 15.45. Presupun c-am adormit. Adica trebuie sa fi dormit, nu? ca acuma m-au trezit. Ce mitocani… Ba, dormeam, da? Ce ma trambalati atâta? Na, ca acum a apucat-o pe mama cheful sa ma schimbe. […]

  17. astralro Says:

    in afara de a ‘CTITORI BISERICI” m-ai faceti si altceva in parlament ?

  18. Programul Rabla se extinde: Se va adresa şi instituţiilor publice care vor să-şi înnoiască parcul auto | Ultimele Stiri din Romania Says:

    […] Bugetul. Ce dorim noi « Politica Liberala […]

  19. astralro Says:

    D-l „ales” lasa lectiile si ocupa de ceea ce trebuie sa faci pentru popor daca poti ,(scuze daca te lasa stapanu) treaba cu bisericile a fost transmisa de televiziunele lui „tata” felix si nu cred ca public puteti sa negati , nu-i asa?

  20. vali plesca Says:

    reduceri de taxe, de contributii, de impozite, de tva. totul foarte liberal. ce as vrea ar fi niste calcule exacte, de genul: reducerile propuse inseamna x lei. pentru ca banii astia sa nu mearga in deficit avem solutiiile 1, 2, 3 etc. unde sunt solutiile alea, ale unui partid de dreapta, modern si competitiv? sunteti constienti asa, macar un pic, ca ce propuneti voi, perfect dezirabil, presupune transformari din temelii ale modului in care merge societatea, guvernarea ei si felul in care gandesc politicienii?

Lasă un comentariu