Ne pregatim de Congres

Dupa cum ati aflat, ne pregatim de un nou Congres. Este un Congres extraordinar dar care, printr-o mica modificare a Statutului in prima zi, poate sa se transforme intr-un Congres ordinar, care oricum ar fi fost la rand in acest an.

Va garantez ca vom fi bombardati cu informatii despre modificarile Statutului, despre modul de alegere al conducerii centrale, despre barfe si echipe interne, ca sa nu zic gasti. Eu nu cred ca vreunul din aceste subiecte reprezinta mize pentru Congres.

Statutul reprezinta, desogur, un document important pentru viata interna a fiecarui partid. Nu cred insa ca modalitatea de alegere a conducerii centrale si nici chiar componenta nominala a acesteia reprezinta subiecte de interes in afara PNL. Gandindu-ma la acest lucru mi-am dat seama, de exemplu, ca eu nu am nici cea mai vaga idee despre modalitatea prin care se alege conducerea PSD sau PD si nici nu as putea sa recit pe dinafara mai mult de o treime dintre membrii conducerii acestor partide. Banuiesc ca si reciproca este valabila. Ca sa nu mai vorbim de electorat, desigur. Sunt convins ca exista argumente si contra-argumente pentru orice modalitate de vot, sunt de asemenea convins ca nimeni nu este de neinlocuit si ca oricand pot fi gasiti oameni in interiorul PNL care ar merita sa fie in conducerea centrala sau membri ai actualei conduceri care ar putea face un pas inapoi. Dar nu cred ca acesta este subiectul principal al Congresului.

Statutul ar trebui sa fie important pentru a facilita si mai mult primirea de noi membri, pentru a asigura accesul a cat mai multi dintre membrii mai vechi sau mai noi la dezbateri si decizie, precum si la libera competitie pentru accederea la functii publice, alese sau numite. De asemenea relatiile dintre conducerea centrala si filialele judetene, precum si dintre acestea si organizatiile locale pot fi oricand imbunatatite, atat in sensul comunicarii, cat si in sensul cresterii competitivitatii.

Una peste alta, nu mi se pare ca avem un Statut care sa impuna schimbari radicale, ci doar niste chestiuni de acord fin. Iar conducerea centrala, indiferent de modul in care urmeaza sa fie aleasa, cred ca isi va pastra in proportie de 75-80% actuala componenta, fiind constient de asemenea de faptul ca oricand pot fi gasiti inca 3-4 parlamentari sau 3-4 presedinti de filiala care sa merite o promovare.

Dincolo de toate acestea, cred ca ar trebui sa avem un Congres cu o puternica incaracatura politica. Proiectul politic Crin Antonescu, care vizeaza alegerile din 2012 si 2014, cu tintele si obiectivele aferente, trebuie dezbatut si validat de Congres. Dimpreuna desigur, ca sa nu mai existe discutii, cu validarea deciziei de a ne plasa in acest timp in opozitie si de a participa la guvernare doar in conditiile existentei unor garantii cu privire la punerea in practica a politicilor liberale, mai ales in domeniul economic.

In acelasi timp, trebuie sa discuta si sa definim clar chestiunile majore pe care le sustinem si in care credem, inclusiv in domeniul revizuirii Constitutiei, dar mai ales in ceea ce priveste viziunea noastra economica. Sa trasam directiile de actiune pentru un parteneriat mai clar cu alegatorii nostri, cu societatea civila, cu mediul de afaceri si cu toti cei care sunt interesati, in mod transparent, sa ne sustina si sa ne sprijine. Iar in interior cam acelasi tip de comunicare trebuie stabilit cu membrii, cu structurile alese si, foarte important, cu reprezentantii nostri din administratia locala. Sa ne imbunatatim cat mai mult comunicarea de toate tipurile, inclusiv cea din mediul electronic.

In final tin sa reiau convingerea mea ca transpunerea dezbaterii interne in mediul public nu are cum sa ne faca rau. Daca ne abtinem de la atacuri si jigniri, orice fel de alta dezbatere nu poate fi pusa sub semnul secretului, pentru ca nu putem creste in mod autist si nu putem sa ne impartasim planurile noastre celor 2.000.000 de alegatori, ca sa nu mai vorbim de cei pe care putem sa-i atragem, daca discutam numai si numai in interior.

Publicitate

Etichete: , , , , , , , ,

39 răspunsuri to “Ne pregatim de Congres”

 1. Marius Mina Says:

  Viorel Catarama de la devalizarea SAFI si Bancorex la devalizarea PNL

  http://mariusmina.blogspot.com/2010/02/viorel-catarama-de-la-devalizarea-safi_03.html

 2. Arte Says:

  Asta cu deschiderea partidelor, cu atragerea de oameni noi, in special tineri e o gogorita. Peste tot aud textul asta cu mare patos, dar in realitate partidele se organizeaza si mai ales se conduc dupa principiul „noi si ai nostri”.

 3. Claudia Muresan Says:

  Ar fi interesant de vazut daca ridica cineva problema subreprezentarii femeilor in PNL. Sunteti LIBERALI, right? As vrea sa stiu daca e cineva care se ocupa de acest aspect la nivelul partidului (si nu ma refer la anacronicele si jignitoarele ‘organizatii de femei’).

  • mihaivoicu Says:

   Marturisesc cu rusine ca nu prea am solutii. Cote nu folosim si alte idei nu prea am.

   • Claudia Muresan Says:

    o idee ar fi sa cereti cuiva sa va scrie o strategia de atragere si promovare a femeilor in partid. Sa o publicati, sa o discutati public si apoi sa incercati sa o aplicati. benchmarks, tot tacimul. cam asa se face peste tot, nu, cind e o problema care intereseaza? daca nu sunt resurse la noi, vorbiti la nivel de ALDE sa va dea consultanta pe tema asta.

 4. Anca Says:

  Cata vreme intentiile imi plac, nu pot decat sa astept cu nerabdare actualizarea lor. Din perspectiva deschiderii partidului chiar am sa initiez din partea electoratului un grup de monitorizare a cererilor de adeziune respinse de catre PNL. Sper sa ramana un grup cu cat mai putini membri, si in orice caz, fara membri descurajati si respinsi pe motive fictive. 🙂

  • mihaivoicu Says:

   Una dintre schimbarile care se preconizeaza este legata de aprobarea automata a cererilor de adeziune care indeplinesc criteriile legale.

   • Anca Says:

    Frumos. 🙂
    Eu n-am o problema nici cu aprobarea neautomata. Doar cu neaprobarea automata…, pe baza de trigger-e de natura dubioasa.

 5. han Says:

  Ar fi bine sa modificati statutul astfel incat membrii sa nu poate fi exclusi din partid pentru opinii si optiuni/voturi politice, sa transformati PNL intr-un partid democratic.

  In ce priveste proiectul Crin, daca ar avea ceva substanta ar putea fi o solutie. Asa cum e acum,fara schimbari radicale eu cred ca si-a consumat potentialul. Cel putin pe mine nu m-a convins in nici un fel. Mai degraba as vedea persoane ca tine in fruntea partidului .. oameni gen Antonescu, Orban si Nicolai ma dezgusta

  • mihaivoicu Says:

   Discutia legata de optiuni este mai complicata. Ele sunt desigur permise pana la aprobarea deciziei. Chiar si dupa aceea ar fi de acceptat critici. Dar nu actiuni. Mi s-a parut corect sa-i excludem pe cei care nu au votat motiunea de cenzura impotriva guvernului Boc, de exemplu.

   • han Says:

    Ma dezamageste atitudinea asta, este ceea ce ma tine departe
    de viata politica romaneasca, si de PNL in mod specific. Ai ceva exemple din tari dezvoltate politic in care se intampla ceea ce sustii tu ca e corect?

 6. octaaa Says:

  Un subiect care mi s-ar parea interesat de discutat. E vorba de incapacitatea PNL-ului din ultimii ani de a dovedi ca este partid istoric, anticomunist.

  Sa vedem ce au facut PNL-istii pentru…indepartarea comunismului, sau unele masuri care ar apartine mai putin unei doctrine de dreapta….

  Vreau sa dau doar cateva exemple :
  1 – CNSAS-ul lui Onisoru a pierdut vremea absolut degeaba. Ati vazut vreun rezultat ? Eu unul nu.
  2 – Fondul Proprietatea, cu active de miliarde de euro…a fost menit pentru a-i despagubi pe cei ce au fost victimele nationalizarii si colectivizarii comunistilor. An de an ni se promitea ca se va lista FP la bursa. Iata ca si azi tot iluzie a ramas. Sa imi spuneti si mie cate victime ale comunistilor au fost despagubite prin Fondul Proprietatea?
  3 – Vi se pare ca PNL-istii i-au tolerat sau nu pe comunisti ? Pai mie mi se pare ca da. Pot veni cu o lista lunga de fosti comunisti.
  4 – Angajarile in plin boom economic a bugetarilor tine mai de graba de stanga , sau de dreapta? Fara a se fi imbunatatit serviciile produse de sectorul public. Dar angajarile s-au facut “fara numar” ca tot e Bercea Mondilau in prim plan.
  5 -Pensiile nesimtite ale militarilor comunisti, ale securistilor si ale militienilor au stat neclintite pe vremea guvernarii liberale. Oare cate pensii medii primea Plesita pe luna ? Probabil ca de ordinul zecilor…. Asta suna a condamnare a comunismului ? Mie nu. Oare cate pensii de-ale venerabilului Ion Diaconescu primea pensia un fost ofiter de Securitate?
  6 – Data de 10 mai(fara ca eu sa fiu monarhist) a fost la fel de stearsa ca si in ceilalti ani. Ceea ce spune multe. Nu ma refer la faptul ca a fost ziua monarhiei, dar ca ziua Independentei… Probabil s-au temut… Ceea ce nu suna a PNL…
  7 – Soarta PNTCD-ului. Nu am vazut nici macar o mana de ajutor intinsa de PNL-isti. Cred ca ar fi putut face ceva. Desi nu mai au electorat, cred ca ar fi putut sa ii sprijine(chiar prin oferirea unui post de ministru) pe taranisti. Are cineva dubii daca Andrei Marga ar fi fost sau nu mai bun decat Cristian Adomitei?
  8 – Lipsa unor privatizari. Au fost promise privatizarile unor companii ce tin de Ministerul Transporturilor, cum ar fi aeroporturile. Privatizare pe bursa, transparent. Se pare insa ca au fost doar vorbe in vant.
  9 – Politizarea cu persoane nepricepute a unor institutii publice cu prestigiu(vezi numirea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator la BNR).
  10 – Contestarea(asa cum a zis si domnul Antonescu la ultimul Congres) a unor membri lui Dinu Patriciu. Un liberal adevarat in gandire, din punctul meu de vedere.

  Bun. Nu zic ca alte parteide ar fi fost mai bune. Vreau doar sa arat ca fi PNL-ist nu te face si liberal.
  Eu unul sunt LIBERAL. Am votat cu PNL-ul, cu Antonescu. VOi vota probabil in continuare.
  Dar consider ca pentru a se face treaba mai buna e nevoie de recunoasterea unor greseli. Greseli de pe urma carora sa se traga concluzii si sa nu se mai repete.
  Sper ca la Congres sa se discute si asemenea lucruri.

  • mihaivoicu Says:

   Si punctele enuntate mai sus, care sunt de fapt subpuncte ale unei idei, merita luate in discutie. Nu cred ca PNL ar putea fi votat pentru optiunea anticomunista in special, dar nu zic ca aceasta nu ar conta.

   • octaaa Says:

    Multumesc pentru atentie si pentru raspuns.
    Aveti dreptate, PNL-ul nu trebuie votat in special pentru optiunea anti-comunista. Dar cred ca asta trebuie sa fie o caracteristica a partidului.
    Din doua motive :
    1 – Este partid de dreapta, capitalist.
    2 – Partid istoric care a suferit(desfintat chiar) pe vremea comunistilor. Ba mai traiesc inca unii liberali, fosti detinuti politici sau care au fost obligati sa ia calea exilului din cauza comunismului.

  • Deceneu Says:

   @Octa –„Soarta PNTCD-ului. Nu am vazut nici macar o mana de ajutor intinsa de PNL-isti.”
   Sub aspect electorala sunt adversari pentru ca PNCD-ul ia electorat de la PNL, sau invers, daca PNTCD-ul un este un partid cu sanse electoratul voteaza PNL-ul. Banuiesc ca si liderii PNTCD au revendicat pretentii mai mari decat meritau.

 7. jennia Says:

  Intr-adevar pot sa-mi dau seama ca organizarea este importanta pentru partid. Sper doar sa nu se rezume totul la functiile centrale. Problema voastra cred ca este in teritoriu cum de altfel s-a dovedit si la recentele alegeri. Acolo chiar e cazul sa faceti ceva schimbari. Chiar daca la nivel central razbat cateva figuri interesante in teritoriu cred ca etse dezastru.
  In ceea ce priveste atragerea de oameni noi am rezerve. Eu am contactat o filiala si pana acum nimic. Constat asadar interesul pentru oameni noi fara sa vreau:( . Pentru ca mi-am spus deja parerea in ceea ce priveste organizarea sa trecem la lucruri mai serioase. Constat cu parere de rau ca in ultimul timp pentru electoratul normal PNL este ca si inexistent. Eu una nu am auzit sa faca vreo opozitie la obiect concreta ca de teorie suntem toti buni. Consider ca asta va lipseste cu desavarsire in momentul acesta si ar fi cazul sa schimbati ceva.

  • mihaivoicu Says:

   Este absolut rusinos pentru noi ca exista filiale care trateaza cu indiferenta cereri de adeziune. Aici trebuie lucrat serios, inclusiv cu biciul.

 8. Dan Patrascu Says:

  Dle Voicu,

  Tocmai am publicat o analiză a ideilor de reorganizare din PNL si PSD, încercând să le compar situaţia. Concluzia mea a fost clară: PNL are momentan cărţile mai bune şi dacă va sti să le folosească cu inţelepciune va creste mult.

  http://patrascudan.wordpress.com/2010/02/03/forfota-pe-scena-politica/

  Numai bine

  • mihaivoicu Says:

   Intr-un fel comparatia merita facuta, cele doua partide fiind in opozitie. Culoarele PNL si PSD insa sunt diferite, impartim relativ putin electorat.

 9. Deceneu Says:

  Mihai PNL-ul este o formatiune amorfa, fara idei fara proiecte, fara viziune.

  Statulul este foarte important.
  Puteti stabili proceduri prin care sa impulsionati democratia interna, sa stabiliti ce decizii se pot lua individual, si ce decizii se adopta prin vot al conducerii sau al adunarilor generale in cazul problemelor locale.
  Se pot stabili decizii care sa fie validate prin referendum intern, spre exemplu aliantele post sau preelectorale si intrarea la guvernare.
  Se pot adopta prevederi care sa oblige conducerile locale sa organizeze dezbateri, unde oamenii sa se cunoasca si cand se fac alegeri locale sa stie pe cine voteaza.
  Multe se pot rezolva prin statut.
  Orice nu este reglementat devine arbitrar, subiectiv si abuziv.

  • octaaa Says:

   Asa este.
   La partea cu ideile insa, cred ca sunt si liberali cu idei. Ma refer aici in primul rand la liberalul Dinu Patriciu. Dar putini au curajul sa spuna ce zice acesta. Ci rostesc doar jumatatea populista.

   La partea cu lipsa de idei…cred ca s-au facut unele greseli.
   De exemplu la capitolul finante, macroeconomie, si cam tot ce tine de economie…partidul si-a indepartat 2 specialisti in ultimul timp : Mircea Cosea si Daniel Daianu. Poate cei mai mari de la PNL.

   • Horatiu Says:

    Corect!? Pai cum pactizam cu comunistii? Indepartand pe „cei mai mari” finantisti! Si ce daca au fost si securisti? Pai nu mai avem principii? NU!

  • mihaivoicu Says:

   @Deceneu – multe se pot rezolva prin Statut, mai ales democratizarea deciziei interne si deschiderea organizatiei. Ma gandesc chiar ca, in viitor, conducerea centrala sa fie aleasa de toti membrii, nu doar de Congres. Cand vom putea organiza tehnic asta poate ca vom putea supune la referendum intern si decizii importante. Asta nu inseamna ca sunt un partizan al democratiei directe aplicata in exces, si conducerea prin reprezentanti este valida daca acestia sunt alesi democratic.

   • Deceneu Says:

    Mihai reprezentantii locali sunt in conflict de interese cand decid intrarea la guvernare, pentru ca participarea la guvernare le ofera dreptul de a numii directori in deconcentrate.
    Vezi bine ca putere cumpara pe reprezentantii locali si chiar si pe parlamentari.
    Ca sa contracarati coruptia la care recurge puterea, decizia participarii la guvernare nu trebuie luata de liderii locali fara sa fie validata de cei care nu au nimic de pierdut.

    Aveti acum un curent format de lideri locali care vor ca PNL sa participe la guvernare. Ei ar trebui sa supuna propunerea referendumului in partid si sa vina la congres cu rezultatul care sa fie centralizat.
    Daca vin ca reprezentanti sa decida ei, posibil ca decizia sa nu fie pe placul membrilor de PNL.
    Ce faceti in situatia asta? O acceptati ca pe o fatalitate?
    Viitorul e si cum il face omul.

   • mihaivoicu Says:

    Nu mai este chiar asa, iti garantez ca, inclusiv printre liderii locali de care pomenesti, curentul pro-guvernare este minoritar.
    Dar problema generala ramane, ai dreptate

 10. Horatiu Says:

  Asta ar fi linia corecta: primirea masiva de noi membrii cand esti in opozitie si respectiv restrangerea intrarilor, doar la tineri pana in 30 de ani, cand esti la putere. Va puteti tine de asta?

  • mihaivoicu Says:

   Nu prea stiu ce vina au cei peste 30 de ani. Cred ca te referi la evitarea oportunistilor care se lipesc de partide cand acestea ajung la guvernare, dar acestia nu pot fi identificati pe criterii de varsta, ci individual.

 11. ela Says:

  mihaivoicu 🙂

  trebuie sa clarific o afirmatie mai veche pe care am facut- la tine pe blog, cand am zis ca presa si-o ia peste ochi de la actuala putere.

  Exact ce va zicem, asta s-a vazut din nou, „puterea” boculet nu l-a lasat pe Vladescu sa vina „la raport” ma rog, in emisiuinea lui Ursu RTV, 😦 ha,ha.pe motiv ca …n-are rost sa …pe motiv ca sunt ei naspeti , astia de la putere, zic eu.

  Nu-i bai, se va duce boc la tv-ziunea poporului si va intoxica populatia „grea de cap”.

  • mihaivoicu Says:

   Da, se pare ca Vladescu este considerat periculos, pentru ca nu asculta de comenzi de partid si tranteste in direct lucruri incomode.

 12. costi Says:

  Mihai,

  Reiau aici ceea ce am spus ieri la un alt post de-al tau de pe acest blog pentru ca nu stiu daca a fost receptionat comentariul meu.
  Asa ca:

  „Daca coroboram ce se scrie azi AICI ( http://www.ziare.com/actual/politica/02-03-2010/de-ce-s-au-certat-crin-antonescu-si-ludovic-orban-992369 ), cu ceea ce se spune “PE SURSE” ( http://www.pesurse.ro/2010/2/3/liberalii-i-modific-statutul.html ), se pare ca iar avem neintelegeri in partid.

  Oare de ce? Oare pentru ce? Si, mai ales….. CUI folosesc?

  Tu ce crezi?

  O zi buna!

  COSTI

  P.S. 1 – Parerea mea ca propunerile de modificare ale statutului, daca astea sunt ( si astea sunt!!! ), sunt foarte bune!

  P.S. 2 – In calitatea ta de parlamentar care a condus institutii publice, crezi ca ceea ce ti-am remis pe e-mail, legat de lg 188/1999, este nerelevant (neimportant)? E doar o intrebare! ”

  O zi buna!

 13. victorionescu Says:

  Cred ca actualul sistem uninominal este cel mai bun!
  http://victorionescu.wordpress.com/2010/02/03/uninominallista-sau-mixt/

 14. Deceneu Says:

  O opinie despre Partide si motiuni

 15. Dr.A Says:

  Am gasit un citat in presa dar nu mai tin minte daca e al lui Castro, Basescu, Chavez, Putin sau Antonescu ?

  „Vreau sa fiu o mana forte pentru a forta acest partid sa se deschida, sa se modernizeze si sa ridicam putin capul. ”

  Democratia e mai sanatoasa decat consensul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: