Variante

Cu scuzele de rigoare pentru ca aman cu o zi analiza pronosticului meu (prost) pentru alegerile prezidentiale turul 2 as vrea sa ma refer la ceva care vad ca intereseaza pe foarte, foarte multi. Pe buna dreptate. Viitoarea miscare politica a PNL.

O sa incerc sa ma detasez, pe cat este posibil, de calitatea de membru PNL si de deputat intr-un colegiu rural, aceasta ultima precizare fiind una importanta si sa privesc doar putin din perspectiva unui analist impartial, ceea ce nu sunt. Adica nu voi exprima opinia mea ci voi enunta niste variante, adaugand ca incerc si eu, la randul meu, sa culeg cat mai multe pareri care sa ma ajute sa iau decizia corecta atunci cand va trebui sa votez si eu intr-un fel sau altul. Va rog asadar, daca aveti timp si chef, sa sprijiniti sau sa combateti cu cat mai multe argumente variantele pe care eu cred ca le avem in fata sau sa enuntati alte posibilitati care mie imi scapa.

PNL si Crin Antonescu au cules in primul tur 2 milioane de voturi. Acestea au venit catre noi din motive diverse, dar eu cred ca pot fi impartite in trei mari categorii, fara sa pot aprecia cu exactitate proportia intre acestea:

  • Votul nucleului dur al structurii de partid care ne-ar fi adus voturi indiferent care lider ar fi fost candidatul. Este votul de partid pe care il culegem la scrutine total depersonalizate, gen liste nationale de alegeri europene. Acestia au urmat aproape in totalitate recomandarea pentru turul 2 pentru ca asa a decis partidul. De mentionat ca acestia ne-ar fi urmat la fel de mult daca am fi ales cealalta optiune in turul 2. Multe dintre aceste voturi, de precizat, se obtin in mediul rural cu primarii si alti alesi locali.
  • Votanti castigati de Crin Antonescu personal si care i-au urmat recomandarea pentru turul 2. Acestia sunt cu totii anti-Basescu.
  • Voturi tot ale lui Antonescu care s-au pierdut in turul 2, prin absenteism sau optiuni pentru Basescu.

Din pacate toate optiunile noastre ne vor face sa pierdem o parte din una sau alta dintre aceste categorii. Ramanarea in opozitie va reduce structurile de alesi locali reducand prima categorie si o colaborare la guvernare cu PD va indeparta din votantii anti-Basescu de exemplu.

Ei bine, ca sa scurtez, eu cred ca nu avem in fata doar doua optiuni guvernare/opozitie, ci cinci:

  • Ramanerea in opozitie in parteneriat cu PSD, asta insemnand promovarea unor proiecte comune si adoptarea de pozitii comune fata de guvernare. Asta ar implica unele „negocieri” ideologice cu PSD, lucru pe care l-am fi facut si daca am fi fost impreuna la guvernare.
  • Ramanerea in opozitie dar cu desprindere de PSD si adoptarea de pozitii strict liberale, tintite numai catre electoratul nostru potential. Aceasta varianta nu exclude continuarea colaborarii cu UDMR.
  • Votarea unui guvern PD si sprijinirea selectiva a unor masuri ale acestuia, fara alta colaborare si fara obligatii reciproce.
  • Sprijin parlamentar conditionat, dupa modelul UDMR-Nastase sau PSD-Tariceanu. Ar implica votarea legilor, lipsa motiunilor, dar si punerea unor conditii care obligatoriu ar include sprijin financiar pentru primarii PNL, promovarea unor masuri liberale in economie, de exemplu eliminarea impozitului forfetar, dar si neschimbarea sistemului electoral.
  • Intrarea la guvernare intr-o alianta cu PD dar si, obligatoriu, cu UDMR.

Va rog alegeti si argumentati!

Etichete: , , , , ,

165 răspunsuri to “Variante”

  1. Vania Says:

    Parcă aş opta pentru prima variantă…

    • Claudia Muresan Says:

      Si eu. Mai spun o data. Daca intrati acum la guvernare, eu aleg sa fiu in opozitie, cu opozitia. Cu opozitia, adica cu cei care vor trebui sa se puna impotriva belarusizarii acestei tari. Si cu toata dragostea pe care v-o port (v-am mai spus ca acum sunteti politicianul roman cel mai aproape de mine din pdv doctrinar), o sa ma duc sa intaresc aripa liberala a PSD.

    • Claudia Muresan Says:

      Daca credeti ca Basescu a cistigat prin frauda, atunci ar trebui sa fiti la strins de probe cu PSD, nu la facut guverne acum. Iar daca a cistigat pe bune, PNL e in partea de aproape 50% care a sustinut altceva si a pierdut. Deci nu aveti de ce sa intrati la guvernare. Basescu ar trebui sa guverneze el, cu Boc sau cu cine vrea el. Voi ar trebui sa ascultati ‘vocea poporului’ si sa-l lasati sa guverneze singur si sa ascultati de interesul national care vrea stoparea crizei sa-l sustineti din parlament, pe lucrurile strict necesare. Mandatul pe care vi l-am dat noi era sa aparati statul de drept si Constitutia, nu sa va aparati pe voi si primarii si filialele. Iertare pentru iesirea emotionala, dar ce am vazut azi in presa din partea PNL mi se pare scabros.

  2. alina gorghiu Says:

    Analiza e corecta. Eu am o optiune foarte clara, cu argumentul urmator: colegiul meu este unul de oameni peste medie intelectual, financiar etc, un potential de dreapta foarte important. Am obtinut pentru Crin 33 %, ceea ce inseamna foarte mult. In turul 2 pentru Geoana am scos un scor de 58% la suta, adica cam tot ce a votat Crin a mers direct la Geoana. Deci mult anti Basescu. Cum as putea sa merg pe solutia cu guvernarea alaturi de pdl? Dar e clar ca analiza va fi facuta de fiecare parlamentar in functie de rezultatele din colegiul sau.

    • Parmalat Says:

      Felicitari Alina, ai facut o mobilizare extraordinara >:D<
      In sectia 960 din colegiul tau liberalii au luptat ca niste eroi, am castigat acolo cu aproape 70% (642 Geoana – 244 Basescu). Multe sectii din colegiul tau au fost victorii clare ale coalitiei democratice.
      Cand ma uitam pe procesele verbale noaptea trecuta (fiind inca sub influenta exit-poll-urilor) aveam lacrimi in ochi, stiam in mare unele sectii din colegiul tau si nu-mi venea sa cred ca acolo aveam cele mai mari victorii din sector, nu-mi venea sa cred cum au luptat liberalii.
      Batalia am pierdut-o, ce va fi in continuare… e greu de spus, dar pentru mine sentimentul de solidaritate pe care l-am trait in aceste 2 luni a fost inegalabil.

  3. han Says:

    Cel mai mult imi plac variantele 4 si 3, pentru ca aveti ocazia sa faceti ceva, sa impuneti proiecte liberale si sa ramaneti ca entitate de sine statatoare.
    In plus, v-ar tine departe de scandaluri de coruptie, ar scadea influenta oamenilor care stau pe langa PNL pentru beneficii, si ne-ar ajuta sa fortam reforma in PSD. Daca mergeti pe varianta 5, e cam riscanta eu as recomanda un acord pe termen lung si negocierea sustinerii din partea PDL a candidatului liberal peste 5 ani.

    Varianta 1 distruge cu siguranta PNL, si distruge si orice
    idee de liberalism.

    Btw Alina, la tine si mine in colegiu si Vanghelie scoate peste 50% 😉 Eu cred
    ca ar trebui sa educi electoratul nu sa-ti mulezi deciziile dupa cum vrea el.
    Desi, daca faci asta tot e bine, macar are un efect uninominalul!

  4. claudia muresan Says:

    „Vad ca PD se muta la tara si la blocurile cu manelisti si PSD la oras, la tineri si la oamenii educati, pe zona liberala de tip european. Mie asta mi se pare un trend. PNL pe unde o sa fie?” asta scriam, printre altele, pe blogul Alinei Gorghiu.
    Un argument in plus fatza de ce am scis acolo: Daca mergeti cu PD la guvern (total dizgratios, Domnul Tariceanu asta seara, ca sa folosesc un eufemism), pierdeti sansa de a-i fideliza pe votantii lui Antonescu. Daca il maziliti pe Crin (chiar daca eu sunt departe de a fi o admiratoare neconditionata), va distrugeti sansa de a avea un candidat viabil data viitoare si un lider credibil acum. Nu mi se pare putin. Uitati-va la un partid mare ca PSD fara un lider bun! EU una l-as construi mai bine ca si lider si candidat, nu as da cu piciorul muncii depuse anul asta. Acum romanii stiu cine e. Sora mea e studenta si zimbea cind a spus ca l-a votat pe Crin. Ei voteaza in continuare. Pensionarii de acum or sa uite ca s-au marit pensiile cindva.

  5. Parmalat Says:

    Mihai… nu cred ca mai suntem in pozitia de a pune conditii. Nici noi (PSD) nici voi (PNL + UDMR). In aceste conditii variantele onorabile sunt numai doua dupa parerea mea:

    – intrati la guvernare cu PDL-ul (direct sau doar cu sprijin parlamentar) si incercati sa scoateti cat mai mult din acest mariaj nefericit; ma refer exact la ce spuneai mai sus – renuntarea la impozitul forfetar, o lege a pensiilor decenta, promovarea unor masuri liberale in economie, etc…
    – ramanem impreuna cu totii PSD + PNL + UDMR, ne mobilizam oamenii si incercam o disidenta IN STRADA! Cu scopul de forta mana lui Basescu de a renunta la postul de premier PDL si de a incerca un guvern de uniune nationala.

    Mai exista o varianta cu slabe sanse de reusita:

    – ramanem impreuna cu totii PSD + PNL + UDMR si incercam o disidenta in Parlament; problema este daca in 2 luni de zile vom mai fi macar jumatate din cei care am fost la inceputul protestului. Sume imense de bani si amenintari grele vor fi aruncate spre oamenii nostri si sunt convins ca multi dintre noi vor ceda.

    In toate situatiile PSD-ul va avea o soarta cruda, redus probabil la 30-40% din ce este astazi deci oricum o dam veti ramane principalul partid democratic din Romania si principala voce impotriva lui Traian Basescu. Daca intrati la guvernare (direct sau doar cu sustinere parlamentara) este necesar sa jucati cu mare atentie, PD-ul va poate inghiti si pe voi. Imaginati-va situatia Frantei din primavara lui 1941 pentru PNL, iar noi suntem in situatia Angliei dupa dezastrul de la Dunkerque (1940). Dar similitudinile se opresc aici pentru ca noi nu avem nici America nici URSS-ul care sa ne mai salveze.

    Personal eu sunt pentru iesirea in strada. Cred ca putem mobiliza 100.000 de oameni in Bucuresti pe motivul fraudarii alegerilor. Cred ca mai avem inca putere sa oprim definitiv sectorul public in frunte cu Politia. Daca s-a putut in 1989 si in 1990 se va putea si acum. Parerea mea e ca trebuie sa iesim in strada si sa provocam un deznodamant: ori democratie pe fata ori securism definitiv, variante de mijloc nu exista. Nu ne pot aresta, bate, omori pe toti – e de-ajuns o singura provocare si luam Cotroceniul pe sus.

    • Mircea Popescu Says:

      Solutia de forta e slaba, din motive atat de multe si de indelungate ca n-am sa ma apuc sa scriu decat daca sincer simti nevoia. Deocamdata ma gandesc ca zici si tu asa, la nervi ?

      Ma flateaza insa sa aud buna parere pe care-o ai despre viitorul PNL. Deie Domnul.

      • Parmalat Says:

        Eu o sa fiu mereu un hard-liner al politicii romanesti 🙂
        Din pacate istoria a demonstrat ca romanii suporta multe inainte sa ia niste hotarari transante. Ultima data am stat sub comunism aproape 45 de ani. Si totul a inceput cu niste alegeri fraudate, o dorinta de „modernizare” a statului, etc…
        Sa mai stam si acum?! Fiindca asta se preconizeaza: telefoane ascultate, desfiintarea opozitiei, prigonirea liderilor opozitiei, prigonirea mediului de afaceri, partid unic, guvernare arbitrara etc…
        Cand Hrebenciuc a anuntat la 5 dimineata ca mai avem doar 50.3% dupa centralizarea a 80% din sectiile de vot m-am gandit imediat la varianta de rezerva pe care mi-o propusesem in caz ca iese Basescu – sa plec la Londra si sa rup orice legatura cu Romania. Dar daca plecam toti, atunci ramane Romania LOR, a fraierilor jmecheriti. Nu putem lasa tara pe mana lor, trebuie sa ne luptam cu ce mijloace mai avem.

      • Mircea Popescu Says:

        Problema, pragmatic vorbind, este ca o solutie de forta delegitimeaza, si legitimitatea e singurul lucru defapt de partea noastra.

  6. Emilia Says:

    Eu sunt din categoria a-II-a (votant fidel dar nu stiu daca mi s-a aprobat cererea de intrare in PNL). Nu ma pricep la politica dar pentru ca nu ai cerut pareri doar de la cei „calificati”…Eu as prefera varianta care ar conserva cel mai bine PNL-ul fara a-i pata imaginea. Faceti ce trebuie pentru a pastra oamenii in locurile importante dar manjiti-va cat mai putin. Alianta doar cu UDMR si sprijinit Guvernul atat cat este strict necesar. Astfel va recuperati cei 20% votanti ai lui Crin Antonescu din turul I si probabil castigati si altii. Mi-ar place sa pui la fel pe site si legile propuse de PNL in Parlament, eu nu stiu sa „dau” cu parerea dar sunt altii mult mai priceputi si in plus va faceti si reclama. Toti ca unul si unul pentru toti!

  7. joness Says:

    Of, of, de 7 ore duc lupte grele pe tema asta aici: http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/12/07/solutia-rationala-guvern-pdl-pnl-udmr/

    Gasiti variante cat cuprinde, pentru toate gusturile. 🙂

  8. claudia muresan Says:

    Ca sa raspund in termenii intrebarii Dumneavoastra: eu as zice
    1. in opozitie, colaborind cu PSD si sustinund impreuna un guvern ultraminoritar basescu. Presupune o activitate foarte inteligenta in parlament. Avind grija sa nu se intimple reforme contitutionale sau electorale care sa va scoata din scena sau sa ne nenoroceasca. Din parlament puteti schimba perceptia asupra acetuia, lucru care nu poate fi decit benefic pentru democratie. Puteti exercita multe di puterile de control ale parlamentului, asupra serviciilor, et. Mi se pare o solutie dificila si cu multe necunoscute. Dar singura care va permite sa va pastrati ‘regele’ si sa-l intariti. Un sacrificiu cu sens, cum ar veni.

    • mihaivoicu Says:

      Asta inseamna un fel de 1 combinat cu 3?

      • claudia muresan Says:

        Cam da. Si nu uitati ca daca lasati PSD singur acum, partea reformatoare a acestui partid va avea mult de suferit. Eu nu ma gandesc doar la liberali acum, ci la ce se mai poate salva din democratia romaneasca. Si n-o sa va mai amintesc ca ei v-au sustinut cindva. Cu un PSD ruinat pe stinga si cu PNL paj la palat, cine mai ramine sa tina piept la ce urmeaza? Puteti impune un buget cum vreti in Parlament, puteti face legi bune (for a change, as zice un pic rautacios…puteti face multe lucruri bune). 50% l-or fi votat pe BAsescu, sau nu, dar cu siguranta ceilalti 50% si un pic n-au votat ca voi sa va predati lui Basescu. UN guvern in ‘interes national’ poate face si Negoita, nu e nevoie de TAriceanu. In plus, daca vreti democratie parlamentara, trebuie sa aratati ca parlamentul poate face ceva.

  9. gabrielaeds Says:

    Din toate variantele prezentate, eu înţeleg mai întâi de toate că acea contestaţie la CC nu e băgată în seamă de absolut nimeni :)) Fapt care, oarecum, mă amuză.

    Apoi, în acest moment, este extrem de grea luarea unei decizii, pentru că suntem cu toţii implicaţi emoţional foarte mult, şi aici mă refer atât la politicieni şi activişti, cât şi la susţinători şi alegători. În acest moment, dacă mă întreabă oricine, voi avea acelaşi răspuns: „Nu îl mai suport pe Traian Băsescu. PNL nu are ce să caute iar lângă el sau imediat sub el.”

    Numai că, dacă lăsăm emoţia la o parte şi devenim doar pragmatici, atunci trebuie să încercăm să scoatem maximul din situaţia dezastruoasă care ne aşteaptă în următorii cinci ani. Adică PNL să susţină fie direct din Guvern, fie doar din Parlament, un Guvern PDL, încercând astfel să impună câteva măsuri obligatorii pentru economie.

    E adevărat că dacă PNL nu va avea membri în Guvern, îi va fi mult mai uşor să ia atitudine împotriva PDL şi a lui Băsescu.

    Nu am observat în cele cinci variante prezentate varianta în care pică de mai multe ori un Guvern propus de TB. Să înţeleg că nici nu poate fi vorba de aşa ceva? Dacă aşa stau lucrurile, nu condamn deloc atitudinea. Alegerile anticipate în acest moment mi se pare oarecum sinucigaşe pentru PNL.

    Toate acestea fiind spuse, din păcate, nu pot ajunge la o concluzie. Factorul emoţional este mult prea puternic acum.

    • mihaivoicu Says:

      Cred ca este greu de mobilizat o majoritate care sa mearga pana la anticipate. Nu este problema mea, dupa cum stii eu am castigat colegiul – multumesc inca o data pt sprijin -:) . Dar altii?

  10. atreides Says:

    Eu unul nu fac parte din nici una dintre cele trei categorii mentionate de tine. Sunt alaturi de PNL nu neaparat datorita lui Crin (adica eram si inainte de congres), dar voi ramane alaturi de PNL doar atat timp cat PNL va ramane anti-basescu SI (subliniez SI) anti-PDL. In clipa cand va apropiati de astia, pe mine m-ati pierdut.
    In privinta variantei de urmat: trebuie sa ramaneti in opozitie, alaturi sau nu de PSD dar separat de PSD (adica PSD trebuie sa fie indiferent pentru voi), si sa fiti in razboi total cu PDL. Adica sa le votati (la limita) un guvern (de preferat guvernul lu’ Negoita, ca e cam penibil), pe care apoi sa il sicanati non stop, pana cand cedeaza nervos baietii si ajung la concluzia ca nu pot guverna si ca trebuie sa treaca ei in opozitie iar voi si PSD si UDMR la putere.
    A, sa nu uit: e nevoie de un acord cu PSD si UDMR privind pastrarea sistemului de vot proportional, fara asa ceva in 2012 PNL risca sa isi injumatateasca numarul de parlamentari.

    • mihaivoicu Says:

      Aha. Adica un fel de 2 combinat cu putin 3.
      Se poate securiza sistemul electoral in Parlament in colaborare cu PSD si UDMR, dar ramane pericolul ordonantei de urgenta cu o luna inainte de alegerile parlamentare , dupa modelul referendumului.

      • atreides Says:

        Mda, corect. E un risc, trebuie sa vi-l asumati si sa faceti tot ce se poate ca pana in 2012 sa ajungeti la un 25%. Si inainte de alegeri sa aveti un acord cu PSD pentru sustinerea candidatilor in al doilea tur (presupun ca va fi vot majoritar cu doua tururi).
        Sau, daca va fi un singur tur, sa mergeti pe candidati comuni, asta poate fi o varianta oricum, ar lovi foarte tare PDL-ul. Dar sa traim noi pana atunci…

  11. Ionut Says:

    Am urmarit toate scandalurile si toata campania inca de la inceput si in detaliu. Nu sunt membru al niciunui partid desi evident am votat PNL ca de obicei. Eu pot sa inteleg preocuparile legate de identitatea ideologica a PNL si proiectia acestei identitati in mintea alegatorilor. Pot sa inteleg ideea de consecventa si respectarea cuvantului dat. Dar nu inteleg cum de nu va dati seama ca politicienii fac politica pentru „popor” nu doar ca sa apara ei la televizor. Iar ganditi politicianist sau emotional si iar PNL va ramane mititel (pe langa 30% dezertori in Parlament in caz ca nu se intra la putere) Incercati sa va dati seama ca votantii PNL sunt dezamagiti si chiar usor speriati. O intrare la guvernare ar insemna sa ii asigurati ca „abuzurile” pdl pot fi tinute in frau partial, ca dincolo de „cele mai avantajoase conditii pentru PNL” exista si un interes pentru cel care a votat. Da, evident multi au votat in turul I cu Crin si multi altii si-au inghitit scarba si au votat cu gandul la Iohannis. Faptul ca 70% din alegatorii lui Crin si-au inghitit greata nu va spune nimic? Geoana sau Basescu, pentru alegatorul liberal interesul era de a vedea PNL si politica sa de dreapta la guvernare. Sa te joci cu „sila” de Basescu cand de fapt oricum te-ai pupat „de dragul tarii” cu Voiculescu, Vanghelie si altii… e o aberatie. Parerea mea.

    • mihaivoicu Says:

      Multumesc, deci 5. Sper ca nu gandesc politicianist sau emotional, enuntam doar niste variante.

      • Ionut Says:

        Nu ma intelege gresit, nu tin neaparat la varianta nr.5. Dar ma intreaba prietenii: si acum ce se va intampla? Si nu stiu ce sa le zic, decat ca poate PNL va intra la o guvernare cu PDL (oricat de aiurea suna lucrul asta) si ca printr-o politica abila va evita sa scada sau sa fie inghitit de PDL. Si avand in vedere ce s-a intamplat cu guvernul Tariceanu, am convingerea ca PNL are suficienta forta sa reziste presiunilor. De asemenea, se poate evita pierderea unor alesi locali sau parlamentari. Punctele 4 si 5 suna rezonabil si ele pentru ca permit o anumita pozitionare fata de PDL dar credeti ca electoratul liberal care este in general cel mai „educat” si „informat” (statistic vorbind) nu isi dau seama de acest fapt. Si care e diferenta intre a sustine in Parlament (simularea unei opozitii si revendicarea unor masuri care vor fi oricum uitate rapid in avalansa de masuri luate de guvernul PDL) si a intra la guvernare pe bune? O intrare demna si in interesul tuturor poate fi inteles de catre oameni daca exista o pozitionare mediatica suficient de buna sa il faca inteles. Punctul 1 nu va duce la cresterea PNL pentru ca: veti pierde parlamentari si alesi locali, veti fi asociati cu stanga (si ati remarcat cat de „iubit” e PSD-ul). Punctul 2 e bun in principiu, dar iarasi ajungem la ideea de pierdere a unor procente ale PNL. E consecvent, dar e si practic? Inteleg ideea de „pact cu diavolul” din spatele unei guvernari cu PDL (punctul 5) si imi imaginez tam-tam-ul mediatic si reactia PSD, dar ganditi-va la alegatori liberali. La oamenii care au votat anti-Basescu pana la capat. Prefer la o adica o tentativa de reconciliere, chiar cu chiu cu vai, decat o lupta interminabila. Oamenii s-au saturat de scandal. Pe de alta parte, anul 2010 va fi foarte prost din punct de vedere economic si PDL merita sa-si ia palme singuri pentru cum au guvernat in 2009, dar in 2011 lucrurile se vor imbunatati, iar in 2012 sunt alegeri parlamentare. Ionut p.s. Nu sunt specialist in stiinte politice asa ca parerile mele trebuie luate cu o anumita rezerva. In acelasi timp am remarcat multi oameni cu opinii asemanatoare, desi asta nu inseamna ca unde sunt mai multi e mai multa intelepciune.

      • Ionut Says:

        Si mai e un lucru: se spune ca luptand cu un anumit adversar suficient timp, ajungi ca el.

  12. anca Says:

    Ma gindesc asa….sunt votant pnl…si asta pentru ca a disparut pntcd. Asadar…nu votez in general stanga! Am votat Geoana pentru ca sincer cred ca ar fi mers proiectul vostru, iar cu basescu este sumbru ce se va intampla cu tara asta.

    Eu am o alta varianta. Ce ar fi sa va straduiti sa nu ne calce in picioare democratia Basescu si clica lui ….si sa nu stea prea mult in functia aia.

    Altfel, domnule Voicu eu vad lucrurile asa:
    1. participati la guvernare cu PD = va distrugeti ca partid (cel putin patru voturi pierdeti numai de la mine din casa, ca sa nu mai spun cati prieteni am care nu accepta ideea de intrare la guvernare cu PD si au votat PNL si Crin)
    2. Intrati in opozitie…dar nu de forma. Cred ca exista destula lume care s-ar indrepta catre PNL efectiv daca ar vedea ca exista cu adevarat lideri in viata politica. Aici e vorba de CONDUITA si MORALITATE. Simplu ca buna ziua!
    Cand ai conduita si moralitate toate vin de la sine, iar lumea va percepe exact directia unui partid.

    Cat despre ce se va intampla cu Romania domnule Voicu, sub conducerea basesciana am o idee mai clara decat crede multa lume. Am sa va dau un exemplu…Lucrez la stat. Conduc o institutie. DE UN AN DE ZILE MA BAT CU UN PDL-IST CARE A INCERCAT SA DISTRUGA INSTITUTIA! DE DOUA LUNI A REUSIT SI MI-A PUS ILEGAL UN DIRECTOR GENERAL! De atunci institutia este in haos. Nimic nu mai merge. Stiti ce spune permanent individul lui basescu domnule Voicu? „Imi faci decontul cutare pentru ca asa vreau eu! Pentru ca eu sunt director genereal! Vreau bani ca am casa de la RAPPS si vreau sa imi decontezi 6 milioane pentru ca asa vreau eu” …etc…Noi am rezistat toti si nu i-am dat nimic…reusind cu greu….pentru ca am sperat ca va fi bine. Nu a fost sa fie. Acum imi dau demisia si raman fara servici. La fel si sora mea. ASTA E LUMEA LUI BASESCU PE CARE EU SI FAMILIA MEA O SIMTIM PE PIELEA NOASTRA! O LUME CAM DURA SI CAM STALINISTA! Sunt multe de povestit domnule Voicu…dar la ce se intampla cu adevarat in Romania…eu una…daca as fi in PNL si as vrea sa intru cu PD la guvernare m-as gandi ca joc pe mormantul bunicului meu ce a fost inchis in inchisorile comuniste. Si stiti ce as face? As lupta pentru democratie si nu as intra cu niste jigodii la guvernare.

    Nu intelegeti ca as avea ceva cu dvs. Chiar am avut ocazia sa discut cu un prieten care va cunoaste si mi-a spus lucruri de bine. Asa ca…doar imi spun punctul de vedere si va doresc numai bine.

    A

    • Parmalat Says:

      >:D<
      Si la mine in familie s-a simtit lumea lui Basescu. Maine e ultima zi in care tata va mai avea serviciu fiindca ii vor desface contractul de munca pe legea cumulului. Offf, incercam sa ne repliem undeva unde n-au astia putere… daca se mai poate 😦

      • anca Says:

        Asta este…la noi din pacate nu avem unde…si avem doar o pensie in casa…cea a lui tata. Om reusi cumva. Mare e Dumnezeu. Oricum nu vreau sa mi se planga de mila. Asta e tara in care traim! Dar multumesc ca mi-ai citit mesajul.

    • anca Says:

      Si mi-am mai adus aminte ceva domnule Voicu. Bunica mea, care a murit anul acesta, avea cinci hectare in Techirghiol. A fost cererea de retrocedare numarul unu. Nu s-a putut lua pamantul, ne-au trimis la Fondul Proprietatea. Nu am primit nici un ban pana azi. Penibilul situatiei este ca am platit taxa de succesiune pe teren…>).

      Stiti ce am aflat la o saptamana de la moartea bunicii? Da domnule Voicu, pamantul ei este la Traian Basescu.

      Asa ca…domnule Voicu…e simplu. Cautati oameni de calitate si schimbati viata politica din Romania. Ei exista. Trebuie doar sa ii cautati.

  13. abra Says:

    Daca as fi liberal, nu m-as baga acum la guvernare alaturi de PDL, nici daca mi-ar mi-ar da postul de prim-ministru, plus jumatate de imparatie si fata imparatului de sotie. Chiar cu riscul de a nu avea guvern pana la vara. In fond romanii care l-au votat pe Basescu stiau la ce se expun atunci cand au pus stampila pe numele lui.
    As sta in opozitie pana trece criza.
    Dar cum nu sunt liberal, nu-mi ramane decat sa ma uit la presedinte cum arunca tot felul de momeli in dreapta si-n stanga, doar, doar s-o prinde ceva in ele.

  14. isabel_allende Says:

    2010 va fi un an crunt pentru Romania, in care vor trebui luate toate deciziile ce trebuiau luate anul acesta si care, din motive electorale, au fost aminate. Orice guvern va conduce Romania, chair daca ar fi compus numai din „peer”-i lui Joseph Stiglitz, nu va putea face minuni si va trebui sa deconteze-de aceea cred ca viitorul guvern va fi unul de 2,6 ani cel mult.

    1. „Scopul scuza mijloacele”
    In contextul de mai sus, ati putea lua in considerare varianta 5, cu o conitie esentiala: PNL sa aiba premier- ii va permite mai multa libertate de miscare si, eventual, in cazul in care situatia economica se inrautateste sau nu nu se amelioreaza semnificativ, PNL poate sa isi face bagajele de la guvernare. Gain-uri: „ne-hemoragizarea” partidului de alesi locali si/sau parlamentari si costuri reduse dpdv al imaginii, plecind mai devreme de la guvernare.

    2. „Cistig pe termen lung: un nou mod(el) de a fi si a face politica in Ro”

    OPZITIE-pura, daca se poate, fara sprijin parlamentar, cel putin pentru 2010: lasati-i pe PDL-isti sa-si rupa putin giturile, va fi un an crincen, inca o data. Si atac la baioneta tot timpul-cum vor justifica cresterea TVA-ului? darea afara a bugetarilor?

    Aceasta strategie poate fi cistigatoare NUMAI daca vor fi atacati tot timpul pe chestiuni concrete, si nu o sa mai intrati in jocurile diversioniste (ah, ah, ah, ah!) ale lui TB: for instance, o mare prostie a fost chetsia cu caseta, care i-a servit de minune, ajutindu-l sa se victimizeze: in loc sa fie atacat(i) pt faptul ca bugetarii stau acasa in noiembrie si decembrie (de ce nimeni nu a scos o vorba??!!!), i-ati dat posibilitatea sa faca ce stie el mai bine: adica sa joace teatru.
    TB face parte din categoria-rara a liderilor-actori, asa cum este si Berlusconi, sper exemplu, si numai argumente rationale foarte puternice pot sa le erodeze imaginea, nicidecum cele emotionale: la emotie, ei vor raspunde cu un act emotional si mai puternic.

    Deci, in varianta aceasta, rolul PNL ar trebui sa fie si unul „civilizator” pe termen lung, in sensul introducerii unui tip de rationalitate in actiunile politice, asa cum ar trebui sa exista in peisajul politic al unei tari membre a UE, in sec 21.

    PS1: Din trista, extrem de trista pt rezulatul de azi; ma gindesc serios sa tai treptat (dar nu incet) legaturile cu Ro-poate decizia PNL ma va determina sa tin aceasta decizie in „stand by”; imi pare si mai rau ca(virgula) Crin nu a intrat in turul doi, gasesc ca a evoluat extraordinar si este o adevarata alternativa DE-MO-CRA-TI-CA.

    PS2: As vrea sa stiu cine l-a consiliat pe Geoana-cred ca cei care au facut acest lucru au facut-o prost, foarte prost, cel putin dupa 22 noiembrie. MG a facut niste greseli inadmisibile, de agiamiu, iar greselile de strategie sint si ele impardonabile.

    Dumnezeu sa ocroteasca Romania

  15. adina Says:

    OPOZITIE !
    Daca vrem sa fim credibili si nu bataia de joc a slugilor portocalii.
    OPOZITIE !
    Daca vrem ca PNL si doctrina liberala sa nu fie distrusa de ciuma portocalie.
    Daca vrem sa ne consolidam credibilitatea ,respectul si onoarea fata de membrii simpli PNL si mai ales simpatizantilor nostri care ne respecta si ne dau votul lor.
    In politica nu exista alianta si prietenie,dar daca legam prietenii numai pe interese de scurta durata riscam sa ne pierdem „cuvantul”.
    Noi marunti pnl-isti din teritoriu resimtim aceste „variante” in campanie electorala cand incercam sa lamurim cetatenii ca „liberalismul este viitorul si bunastarea ” noastra.

  16. vasi Says:

    In contextul actual eu as merge, deocamdata, pe ramanerea PNL in opozitie, desprinderea naturala de PSD ca partener (proiectul Johanis a cazut si implicit parteneriatul) si acceptarea guvernului PDL (pentru stabilitate politica si pentru tara) dar cu negocierea unor masuri de dreapta (cum ar fi eliminarea forfetarului). In mare o strategie bazata pe punctele (2),(3),(4). Exclus (5) si (1). Motivatie:
    – PDL-ul are nevoie de PNL la guvernare pentru ca urmeaza cea mai grea perioada pentru un guvern din ultimii 15 sau chiar 20 de ani. Ganditi-va ce miscari sociale vor avea loc poate tot trimestrul I din 2010. Deci au nevoie de cineva care sa-si „rupa gatul” in guvernarea din 2010.
    – PNL-ul in perioada imediat urmatoare trebuie sa-si joace rolul de principal partid de opozitie in colaborare (si NU parteneriat) cu PSD. Cel putin pana guvernul PDL-ul va fi sleit. Dupa ce guvernul PDL isi va „rupe gatul”, PNL-ul ar putea sa intre la guvernare cu Prim-ministru si un program asemenator celui din aceasta campanie.
    – PSD-ul va intra cel mai probabil intr-un proces de restructurare majora. In timpul acestui proces PNL-ul ar fi bine sa nu se implice si sa-i lase sa-si faca ordine.

    Cred ca intrarea la guvernare cu PDL-ul cel putin acum ar fi o „catastrofa”. Din pacate pentru noi toti urmeaza un an nou de calvar.

  17. AURASH Says:

    Daca se doreste ca PNL sa devina un partid puternic,trebuie sa ramana in opozitie.Alaturarea de PD-L ar fi o mare gresala si ati risca mult, pentru putin.PSD-ul a simtit-o pe pielea lui alaturandu-se de PD-L.Cu doua luni inainte de alegeri s-au despartit si au crezut ca lumea va uita ca au guvernat impreuna.Ei uite ca nu.Trei ani nu sunt usori in opozitie,dar daca ve-ti reusi sa ramaneti uniti si cu domnul Antonescu presedinte,eu unul cred ca 2012 va fi anul in care PNL va avea peste 35% .Mi-e teama ca multi dintre voi vor fi tentati sa se intoarca la guvernare,si declaratia domnului Tariceanu sta la baza acestei temeri.

    Daca PSD-ul face greseala si intra iar la guvernare cu PD-L,cu siguranta in 2012 ve-ti face guvernul singuri , fara ajutorul vreunui partid.

    PD-L-ul se va ineca.Cu Pogea sau Videanu nu poti scoate tara din mlastina in care este.
    E strigator la cer ce vremuri traim.

  18. tibi Says:

    Eu as merge pe varianta 5.Mie mi-a placut Tariceanu si am incredere in simtul lui politic.

  19. nod Says:

    3 sau 4. daca vrea psd-ul se poate sincroniza cu voi . momentan basescu e un simbol al raului ca si pd -ul – dovada votul din bucuresti. cei ce n-au ascultat chemarea din turul 2 au facut-o mai mult din interes personal decat din „greata”. ultima varianta mi se pare total gresita. psd-ul a obtinut bani la greu ptr teritoriu in guvernarea tariceanu .

  20. liberal93 Says:

    Mihai … in primul rand incercati sa devoalati frauda
    altceva… nu-i lasati lui traian basescu si mai multe parghii (guvern pdl-udmr) pentru ca ne putem trezi ‘cu o tiranie ca-n Rusia

    am gasit o solutie mai dura (daca se aplica acum)! de rezolvare a paradigmei…ar trebui insa o mare fermitate (ceea ce nu a demonstrat tariceanu azi):

    Varianta A(hard):
    1.sa-l trantiti pe negoita in parlament
    2 basescu dizolva parlamentul (ca si-asa asta e visul sau umed)
    3 la alegerile anticipate psd cu pnl pe liste comune (terrible, I Know!) trebuie sa ia 50% +1 din voturi si basescu va trebui sa desemneze premierul din partea majoritatii (ar putea fi suficient si daca ar lua cel mai mare numar de voturi, chiar daca nu se atinge 50%)

    Dezavantaj: instabilitate intr-o perioada critica

    Varianta B(soft):
    – il trec pe negoita acum (oricum nu poate fi mai prost decat boc:)), si i se da o perioada de gratie de cca 6 luni pt a rezolva si problema cu transele FMI apoi motiune de cenzura urmata de punctele 1 2 3

    Dezavantaj – TRADAREA E DULCE PENTRU UNII…nu se stie cati mai raman in pnl si psd in tot acest timp …

    Ambele solutii au un caracter foarte pragmatic, chiar daca nu e vizibil pe termen scurt… ramanand alaturi de psd (cred ca e si o problema de loialitate, ii parasim acum?) se poate crea o coalitie cu sansa de a castiga aproape sigurl 50% din voturi- from this moment on and I dare to say… for ever! ceea ce ar abona pnl-ul la guvernare…
    daca ii parasim acum pe psd-isti, vom redeveni iar partid balama (asta in caz ca nu vreti sa va topiti in pdl)… mereu cu sansa a 3-a

    …cred ca nu suferi de prejudecata (des intalnita printe liberali din pacate) ca ar exista un FSN bun (pdl) si unul rau PSD…IMHO sunt la fel de rai

    PS: desi fac parte din nucleul dur liberal (cel care ar trebui sa accepte orice solutie) consider de neacceptat orice alianta cu pdl si tb,,
    pdl acum sau mai tarziu trebuie readus la dimensiuni normale 7-10%, ceea ce ar face din pnl cel mai mare partid de dreapta…. ori asta nu se poate face prin alianta cu pdl-ul

  21. Cocosatul de la Notre Dame de Paris Says:

    Misule, Lasa-ne. Pleaca ! Este momentul sa va dati DEMISIA! Echipa care pierde trebuie sa lase pe alta in loc. Pe alta care a demonstrat ca stie, vrea si poate ! Lasati-l pe Calin Tariceanu sa vina inapoi la guvernare !!!! Si inca ceva Misule, nu ti-ai gasit un aliat tocmai bun cu Morega. Revolutia Bunului Simt trebuia sa o incepeti din interior cu Morega, Rusanu, Norica, Fenechiu si altii ca ei care ne pateaza imaginea. Si sa-ti mai zic ceva Misule !!!! Morega te va trage in piept la obstea Banca Gilortului din Novaci ! Azi iti da cu o mana, dar maine iti ia cu zece! Atentie…. Nu fii naiv, mosule ca esti tanar!

  22. Anca Says:

    Sigur ca parlamentarii gandesc din perspectiva personala.
    Insa daca PNL isi doreste o consolidare SI reformare ca partid,
    atunci privirea trebuie sa fie mai… din avion, ca sa zic asa:

    In momentul de fatza v-ati schimbat electoratul.
    Ce inseamna asta si cum poate fi amplificat curentul?
    Crin a reusit sa antreneze nesperat de multi tineri.
    Tineri de multe ori „inculti” politic, dezinteresati de politica/vot
    si ca atare manipulabili de catre masini gen PDL,
    care dintr-un concert si o mita usoara i-au acaparat si dusi sunt.
    Avantajul tinerilor si a populatiei urbane in general
    este ca reprezinta o masa electorala usor de mobilizat
    CU UN CRIN ANTONESCU IN FRUNTEA PARTIDULUI,
    pentru ca, asa cum am mai scris si asa cum puteti verifica,
    stie sa obtina presa favorabila gratis, cu tonele.
    Eu zic ca nu-i lucru putin pentru un partid mic si implicit
    mai sarac decat un PSD sau PDL. Nu-l platiti voi pe Vantu. 😀
    Tot pentru ca sunteti un partid nu foarte mare,
    tot timpul va bateti de problema mobilizarii mediului rural.
    Solutia nu e sa va apropiati de mediul rural,
    ci sa acaparati cat mai mult din mediul urban –
    aveti toata Transilvania la dispozitie, si eu in locul vostru
    mi-as face un scop din asta, fara discutie. (Si as incepe cu Clujul.)
    Tinerii se mobilizeaza repede, se adapteaza repede la strategii dinamice,
    cum a fost decizia sustinerii lui Geoana.
    Sunt un electorat care va permite multa flexibilitate/…creativitate.
    In plus, nu prea aveti cum sa concurati in mediul rural
    cu PSD si, in ultima vreme, PDL. (Si nici mesaj n-aveti pentru asta.)
    Cel mult puteti acapara petece de rural.
    Decat sa aveti un mix rural-urban pentru care tot timpul
    veti avea nevoie de doua strategii de campanie diferite,
    mai bine un public tinta omogen, usor de mobilizat cu fonduri putine.
    (Defect profesional, publicitate stiu, publicitate vand. 🙂 )

    Orice varianta de apropiere, fie si vaga, de PDL in momentul asta
    inseamna o rasturnare instantanee a valului de tineri
    pe care i-a adunat Crin. Voi practic aveti tema urmatoare:
    Crin a reusit sa atraga public nou. Cum il capitalizeaza partidul?
    In nici un caz pishandu-se contra vantului.
    Apoi, orice varianta de sustinere a unui guvern asupra caruia
    aveti control limitat va insemna contabilizarea unor aberatii PDL-iste
    intr-o perioada in care nuuuu cred ca va doriti sa le stati prin preajma.
    In curand le vor exploda in mufa toate gunoaiele pe care
    le-au maturat electoral sub covor – stati departe.

    Despre cat de aproape sa stati in opozitie de PSD,
    eu as zice nu fantastic de aproape. Nu acum,
    cand tocmai incepe razboiul stelelor verzi
    de deasupra capului loserului Geoana.

    Daca exista in PNL o latura pro-guvernare cu PDL
    sau pro-sustinere parlamentara a PDL,
    probabil condusa de Tariceanu,
    nu va fie frica sa-i lasati sa se desprinda.
    E clar ca in PNL sunt doua curente diferite care se franeaza reciproc.
    Nu va ajuta nici pe unii, statul impreuna nu e unitate,
    e doar macinare interioara.
    Valul liberal de tip Antonescu n-are nici o treaba,
    dar absolut nici o treaba cu mentalitatea de tip Tariceanu.
    Afara de faptul ca induceti confuzie in randul electoratului
    si va vor vota cand ai lui Crin, cand ai lui Tariceanu,
    functie de care tabara va fi reprezentata de lider,
    nu castigati nimic, e o alternanta a votantilor
    in oglinda cu alternanta liderilor de partid,
    care va slabeste si va face s-o luati de fiecare data de la zero.
    Sau ma rog, sa porniti de la un scor mic –
    de-asta n-a intrat Crin in turul 2, de exemplu,
    pentru ca n-a avut cand sa creasca in halu’ asta din martie.

    Deci fiti decisi, fiti radicali daca e nevoie, faceti revolutie,
    dar incetati cu experimentul pendului electrostatic in balans continuu,
    ca energia cinetica pe care o produceti va arunca dintr-un perete in altul.

    Verdictul meu simplu:
    Opozitie de lux, categorica, inclusiv cu detasare neconflictuala de PSD.
    Personalitate inainte de toate. 🙂

    • Parmalat Says:

      Singura sansa de existenta a PSD-ului pentru inca 5 ani este cu Liviu Dragnea presedinte. Ma tem ca PSD-ul va fi redus la 30-40% din ce reprezinta azi.

      • Anca Says:

        La PSD nu ma pricep. 🙂
        Da’ asa, amatoriceste, l-as vedea pe Diaconescu.
        (Mai mult pentru ca mi-e drag, nu stiu cat de nimerit e ca lider al unui animal de partid ca PSD.)

      • mihaivoicu Says:

        Eu l-as vedea pe Ponta. Cu curaj, investitie in imagine pentru urmatorii 15 ani.

      • Anca Says:

        Da, corect, Mihai, Ponta e mai cu elan si e chiar misto.

      • AURASH Says:

        Cristian Diaconescu este omul potrivit.
        Ponta a dat ieri cu bata in balta,mai are timp pentru a se coace.

    • isabel_allende Says:

      Excelenta viziunea ce se desprinde din sugestiile tale! Totusi, my question is: persoane precum Fenechiu, David (Troaca), Rares Manescu, Morega, si (din pacate) (cam) multi altii, vor putea intelege si, mai apoi, aplica o astfel de strategie? Sau cintecul de sirena al puterii le va gidila urechile mai cu folos?
      Nu-i cunosc personal pe domnii de mai sus, dar am citit despre ei si le-am urmarit, in timp, evolutia.

      • Anca Says:

        Au optiunea de a pleca la PDL sau chiar de a se desprinde ca o noua formatiune (eventual cu Tariceanu in conducere), totul e posibil daca au intr-adevar o viziune verticala si onorabila. Numai oportunistii de partid schelalaie functie de interesul personal si asteapta ca toooot partidul sa sara in cap de pe balcon numai ca sa masoare ei inaltimea.

      • vlad Says:

        Personal cred ca varianta 4 sau 5 ar reprezenta dovada ca PNL-ul este un partid responsabil pe plan politic. Dar asa cum am spus-o de mai multe ori nu fara compromisuri de ambele parti. Si PDL-ul si Basescu trebuie sa inteleaga asta. Daca reusiti si sa comunicati oamenilor clar care sunt masurile impuse de voi si cum contribuie aceste masuri la relansarea economica si la modernizarea Romaniei, eu cred ca nu numai ca nu veti pierde voturi dar sunt convins ca veti si castiga. Criza economica se va amortiza la un moment dat si s-ar putea si profita dintr-o guvernare.
        Eu cred ca numai asa se pot impune niste politici liberale si se poate asigura o reforma institutionala de care avem atata nevoie in domenii ca educatia, cercetarea, sanatatea si atatea altele. Varianta cu PNL in opozitie arunca deocamdata Romania in haos, alegeri anticipate etc. Sau in caz la fel de rau arunca PDL in bratele PSD. Si atunci personal, am pierdut 2 voturi. Personal nu vreau sa vad PSD-ul la guvernare atata timp cat nu se dovedeste un partid modern si democratic, cu adevarat social-democrat, rupt de trecutul Romaniei.
        Pozitiile radicale cum ca cei ce vor guvernare cu PDL sau cel putin sprijin ar trebuie sa-si faca bagajele si sa plece din PNL sunt de-a dreptul aberante. Este clar, PNL-ul este intr-o situatie delicata si ca o astfel de situatie duce la diversitate de opinii. Aceste pozitii radicale nu fac decat sa dauneze. Oare mai vrea cineva un PNL divizat ? Eu nu, eu vreau un PNL puternic in care oamenii sa-si poata exprima opinii diverse, constructive si fara scenarii apocaliptice.

  23. liberal93 Says:

    …continuare

    ramanarea ferma pe pozitie alaturi de psd, poate crea sansa unei suspendari reusite a lui tb (cred ca se va ivi un moment propice chiar anul viitor cand se vor resimti efectele crizei ( lipsa masurilor de combatere a crizei de catre guvernul boc vor face si din 2010 un an dificil))… daca renuntati acum aceasta sansa (teoretica) dispare iar noi trebuie sa-l suportam 5 ani pe monstrul ala … ceea ce e foarte greu *azi am crezut ca mor vazand intorsatura lucrurilor)

    Regards

  24. Alin Says:

    Nu intrati la guvernare, orice argumente veti aduce va semana a pupat Peata Endependentii. O sustinere parlamentara conditionata cred ca poate fi acceptabila, trebuie sa gasiti menghina care sa stranga niste parti sensibile.

    Off topic:

    In afara Constitutiei care este musai sa o modificam pe ici pe colo, nu credeti ca daca ati fi mult mai activi in reforma administrativa si bugetara ati castiga simpatie din partea celor care nu vin la vot? Cred ca s-a mers prea mult pe mesaj anti si nu ati facut mult mai vizibil un program clar de reformare, ati lasat acest mesaj in grija altcuiva.

    Avem un guvern foarte stufos si 41 de judete, fiecare minister are o multime de institutii bugetare in fiecare judet care toaca bani cu nemiluita. Vorbim de numiri politice pana la ultimul serviciu, vorbim de sedii de angajati, masini, curent, etc. Nu putem renunta la judete, nu se pot comasa din aceste institutii?

    Nu inteleg de ce nu sunteti mai vizibili si CHIAR SA FACETI CEVA in aceasta directie? Sunteti interesati sa va impartiti aceste functii atunci cand ajungeti la guvernare? De ce sa lasati reforma pe mana popularilor de stanga si sa nu o faceti voi?

    Succes si nu rupeti partidul. Noapte buna si multumesc pt atentie.

  25. mara Says:

    sunt doar simpatizant pnl, dar parerea mea este ca trebuie sa ramaneti in opozitie! in momentul asta basescu este inamicul principal al democratiei, asa ca, cu psd sau fara, opozitia este singura varianta pentru a fi credibili si a continua ascensiunea inceputa. aruncarea in graba la guvernare nu denota decat disperarea dupa functii, si faptul ca se renunta la principii de la prima piedica pentru un profit imediat. electoratul vostru n-a uitat tratamentul la care v-a supus basescu cand ati fost la guvernare, si cei care vi s-au alaturat ulterior tocmai pentru lupta asta anti-basescu vi s-au alaturat. eu cred ca o eventuala guvernare cu pdl, mai ales in situatia actuala de criza economica, nu ar face decat sa va micsoreze ca partid. ca sa nu mai vorbesc despre riscul disparitiei…

  26. liberal93 Says:

    … si inca o observatie… am senzatia ca cel ce a postat sub nick-ul „han” e pedelist…asa ca sfaturile lui se pun cu semn schimbat… deci daca „han” zice varianta 1 exclusa tu trebuie sa optezi pentru varianta 1 🙂 …

    este posibil sa mai apara si alti portocalii deghizati in liberali- chestia asta a devenit sport national printre postacii pdl de cand si-au dat seama ca aveau nevoie de voturile liberalilor….am prins cativa si pe blogul alinei zilele trecute si i-am luat la goana cu matura

    ca sa-i poti identifica, eu am imaginat un test simplu:

    intreaba-i daca sunt de acord ca basescu e o scursoare securista care a vrut sa distruga pnl-ul … crede-ma nici un pedlist nu va putea spune asta, pentru ei tb e un fel de „fiinta perfecta, mai mult zeu decat om”

  27. gigli Says:

    1. De ce puneti aceasta intrebare? Pentru a va linisti constiinta? Pentru a incerca sa ne reprezentati? In ce priveste linistirea constiintei cred ca nu e greu de ales intre Antonescu si Tariceanu, pozitia morala e evidenta pentru Antonescu.
    Reprezentarea e o chestiune politica sau morala? La prima vedere e politica, dar atunci ar trebui fiecare sa-i intrebati pe alegatorii dvs din circumscriptie.
    2.Atunci cand intrebati daca sa dati sastisfactie structurilor de partid din teritoriu, liberalilor anti-basescu sau celor pro-basescu, de fapt dvs. va puneti tot o problema de reprezentare.
    3. Atat solutia morala cati si solutia (morala sau/si politica) la problema reprezentarii sunt solutii teoretice la probleme teoretice, adica sunt chestiuni de principiu si de principii.
    4. Cel putin in acceptia comuna politica are de-a face cu utilitarismul, urmareste sa maximizeze profiturile si sa minimizeze costurile.
    5. Ce anume a adus succesul lui Antonescu? E vorba de 20% in primul tur si apoi de acceptarea proiectului Johannis. Structurile de partid sau principiul moral? Aceia care au urmat principiu moral pana la capat sau aceia care nu au fost dispusi sa-l urmeze?
    6.Evident trebuie aparat principiul moral si daca e sa fie dus la extrem, atunci trebuie aparat si pactul cu PSD (desigur acestia sau UDMR pot trada, dar cel putin dvs. ati face ce trebuie).
    P.S.: Ce credeti ca se alege de PNL daca prin conducerea lui pactizeaza cu Basescu? La urma urmei e de ajuns sa-l debarcati pe Antonescu. Ce v-ar mai desparti de dl. Boureanu, Flutur si altii de acelasi fel? E de ajuns un singur drept, nu prin numar, ci prin forta principiului sau impus domnii Coposu, Diaconescu. Domnul Antonescu a avut puterea de a afirma principii, iar domnul Geoana de a le urma. Incercati sa faceti la fel.
    Daca vreti sa vorbim practic, utilitar, daca ati fi uniti in aceasta coalitie de 65%, fie si in una de 51% domnul Basescu ar trebui sa provoace alegeri anticipate si atunci chiar ar fi sfarsitul sau politic.
    Daca aveti inteligenta si caracter rezistati. Ce-i drept e greu, pentru ca sunteti mai multi si orice bresa e periculoasa. Dezavantajul lui Basescu de a fi izolat se transforma si in avantajul de a fi singurul care decide, lui i-a fost mai greu sa reziste, dar el nu apara nimic decat pe sine si pe ai sai. Daca veti sti sa va aparati principiile si angajamentele pe termen mediu si lung veti avea de castigat.

  28. Adi Says:

    Opozitie (aleasa ca locul unde nu e PDL, deci guvernarea nu e exclusa) de unde ii tocati marunt pe PDListi. Coordonare cu PSD cel putin in atacurile la PDL. La cacealmalele lui Basescu nu mai spuneti pas: de exemplu (si n-ar fi doar intrarea in hora pokerului, chiar ar fi o decizie buna) strigati ca din gura de sarpe ca vreti, *asa cum a spus Basescu*, sa se revina la mandat de presedinte de 4 ani, cu resincronizare in 2012. Cand va apropiati mult de anumiti aliati, sugerati-le sa nu fie suficient de prostanaci sa se intalneasca in miez de noapte cu unul dintre inamicii publici. Invatati-l pe Crin (chiar daca ar mima putin) sa arate ca-i pare macar atat de rau ca a pierdut in alegeri ca mie. Daca ar fi sa-l numiti a doua oara pe Olteanu la BNR n-o mai „face-ti” (ca sa nu se simta Aurash stingher). Daca ar fi sa o primiti pe Saftoiu din nou, n-o mai faceti. Schimbati Constitutia, permiteti 3 mandate de presedinte si haideti de data asta sa-l batem pe Basescu: ar fi nedrept ca un caracter atat de parsiv sa iasa neinvins din politica.

  29. Liviu Says:

    As opta pentru o colaborare cu PSD, dar in opozitie.

    Asocierea cu PD este perdanta, date fiind antecedentele acestui partid si potentialul distructiv al acestui partid si al lui Basescu.

    Pe de alta parte, o rupere brutala si brusca de PSD acum, dupa ce PNL a semnat o alianta cu ei, ar fi o dovada de oportunism si ar califica PNL drept partid cameleonic.

    Desigur, colaborarea cu PSD trebuie sa se faca chibzuit, nu trebuie sa existe un sprijin orbesc. Dupa cum, desigur, ar putea fi sustinute si initiative particulare ale unui eventual guvern PD, dar nu precizarea clara ca nu poate fi vorba de alianta sau protocol de sustinere cu acest partid.

    Pe scurt: a te bate la sange azi cu PD si Basescu si a te alia cu ei peste noapte, fara ca acolo sa fi avut loc vreo schimbare, va indeparta multi votanti de PNL. Nu uitati ca multi l-au votat pe Antonescu, apoi pe Geoana nu neaparat din atasament pentru ideile liberale, ci pentru a scapa de Basescu.

  30. Liviu Says:

    Inca ceva – asa cum scria un coleg mai sus:

    Daca va asociati iar cu PD teama mi-e ca pe mine (si pe multi din cei apropiati mie) ne-ati pierdut.

    Am inghitit deja galusca cu PSD (macar era o miza mare in joc), dar daca va aliati iar cu PD in momentul asta s-a terminat, eu, unul, v-am luat de la inima.

  31. Dr.A Says:

    Draga Mihai,

    Cred ca avem de fata un caz tipic pentru ceea ce e denumit indeobste unghiurile de vedere deformate la clasa politica. Hai sa ne dam 7 pasi in spate.

    PNL ia voturi de la doua categori mari si late:
    Categoria I
    In fapt, PNL are o seama de sustinatori uniti de oarecare interese mai degraba pecuniare: alesii locali, oameni pusi in diverse functii pe criteriu politic, parlamentari, si aspiranti la obtinera unor interese pecuniare. Acestia sunt foarte solidari insa doar atat timp cat considera ca investitia lor este rentabila/profitabila si familiile lor. Numarul acestora, in general, nu depaseste mult suta/doua de mii.
    Categoria II
    Si mai are PNL o seama de votanti care sunt interesati de mesajul PNL, care nu au nici un interes personal, si nu urmaresc nici un avantaj direct. Ei ofera un vot in masura in care sunt convinsi de mesaj si purtatorii lui.
    Pe ei ii intereseaza mai putin negocierile cu unii sau cu altii. Singurul lucru care ii laduce la vot e increderea.

    Orice om serios ar socoti in cele doua milioane de voturi primite imprumut de Crin cate sunt din prima si cate din a doua categorie. Mecanismul primei categori face ca numarul celor din ea sa varieze functie de numarul celor din a doua categorie.

    Acuma ca am definit problema, devine evident ca ne intereseaza ca obiectiv exclusiv sustinerea si cresterea categoriei II. Moment in care, daca nu aveti inca profilul alegatorilor vostrii dati o bere baietilor simpatici sau simpatizanti din institutele care se ocupa cu sondarea. Si inca una celor care inteleg cum se citesc rezultatele.
    Inarmati cu informatia corecta purcedeti la definirea strategiei. Care strategie nu are legatura cu basescu. Nu graviteaza in jurul lui.

    In clipa de fata impresia mea e ca sunteti tentati sa va luati dupa categoria I. E natural fiindca sunt mai aproape de voi, dar e pagubos si eronat. Daca ratati categoria II cei din prima se vor pierde si ei.

    ce facem cu tara ?
    Pentru Basescu campania s-a terminat. El trebuie sa rezolve o situatie economica si politica dezastruasa. Pentru voi, cei care ati pierdut, campania abia incepe. In masura in care alegatorii sunt inca ingaduitori cu el Crin trebuie sa continue sa-si sustina mesajul de la turul I: Romania bunului simt. Responsabilitatea voastra fata de „tara” nu exista. Nu v-a sunat pe voi sa alegatorul sa-i reparati tencuiala. nu va priveste. sunteti responsabili insa de milioanele de voturi primite. Trebuie sa nu-i dezamagiti pe cei care v-au votat, pastrand coerenta mesajului si speranta. Continuati sa propuneti alternative. Nu acceptati jumatati de masura. nu negociati principiile.

    am gresit noi ceva ?
    Pentru a doua oara in 10 ani ne-ati cerut noua unor cetateni care cred in liberalism sa punem stampila pe cei 3 trandafiri. deciziile proaste care au condus la asemenea situatie mizerabila din perspectiva noastra au fost luate in mare de aceleasi persoane. Care dovedesc ca nu inteleg nimic din politica. Cereti-va scuze atunci cand le multumiti alegatorilor pentru sprijinul oferit.

    ce facem cu partidul ?
    Ar trebui cu atentie revenit la statutul liberal si democratic al pnl din anii 2000 (cel actual e o mare bataie de joc). Incurajata participarea membrilor la alegerile interne, reimprospatata structura si stimulata competitia interna in cadrul organizatiilor asa cum e stimulata libera concurenta pe piata libera. E singurul mecanism producator de lideri competenti si cel mai bun mod de antrenament intre sezoanele electorale.

    totul e minunat. Mai e ceva de facut ?
    Daca mai aveti timp, incercati sa intelegeti cum a obtinut basescu 110 mii de voturi in afara tarii si de ce nu le-ati obtinut voi. S-ar putea sa aflati lucruri interesante.

    Cu prietenie,
    Adrian Mihalcioiu

    • Emilia Says:

      Sunt perfect de acord. Si eu cred ca multi membri din PNL nu au votat cu Crin Antonescu sau cu Mircea Geoana pentru ca Iohannis Prim-ministru nu le suradea deloc. In rest Dr.A a punctat impecabil. La fel ca Anca dar altfel spus. Mihai, ai de luat o hotarare foarte grea pentru ca cei doi Presedinti ocupa locuri importante in inima ta. Gandeste-te la 2012…in ce barca vrei sa fii…la 2014…pe cine vrei sa sustii si mai ales cu cine semeni (moral, ideologic cine te reprezinta mai bine).

      • mihaivoicu Says:

        As vrea sa nu iau o decizie bazata pe opinia personala fata de un lider sau altul. Liderii acestia, oricat de buni ar fi, in timp vor fi inlocuiti de altii si apoi iar de altii. Timpul poate fi chiar scurt, nu se stie. Incotro indreptam partidul, asta este marea problema.

      • Emilia Says:

        Impreuna veti fi cei mai puternici.

    • Mircea Popescu Says:

      Re statut : Sa-ti notez ca am ajuns in asa hal de rasul pionierilor, incat eu citez un articol de-acolo si lumea imi atrage atentia ca se foloseste pluralul de la nivela, in loc de pluralul de la nivel. (Art 12)

      Mai inca putin in acelasi stil si ajungem un partid de zugravi, oameni buni.

  32. Mircea Popescu Says:

    Initial ma apucasem sa scriu un post eu insumi, dar citind constat ca in mare parte Mihalcioiu a spus ceea ce urma sa spun si eu. Cititi-i deci comentariul de doua ori. Odata pentru el, odata pentru mine. Cu toata seriozitatea.

    In rest, problema asa cum este pusa sufera prin aceea ca nu distinge intre probleme de strategie si probleme de executie.

    Ca strategie politica, PNL trebuie sa-si consolideze mesajul, sa-l aduca inspre centrul actului politic, de unde sa impinga inspre margine ceea ce se gaseste acum la centru : politichia a la Roumaine, si prin asta am numit membrii de birouri, aliantele locale, importanta primarilor, consilierilor scl. Nu are rost sa incercam sa fim noi al treilea partid de aparat in Romania. Avem o sansa sa devenim primul partid de mesaj din istoria recenta. Eu zic ca merita folosita.

    Deci, in ce priveste strategia, alegerile noastre (care nu-s alegeri, ca nu avem, ca agenti rationali, alternativa) se afla in jurul optiunii 2 notate de tine.

    Ca executie, pentru ca nici un plan nu se poate translata de pe harta pe teren asa, magic si de la sine, functie de dealuri si vai, functie de ce se intampla maine si alte chestii, ne putem deplasa inspre optiunile 3 sau 4. Dupa o matura chibzuinta.

    Optiunile 1 si 5 nu sunt de fapt optiuni, decat in sensul cel mai tehnic al termenului, asa cum si zidul este „o optiune de usa”.Cea mai mare grija in executia strategiei, daca ne vom vedea siliti sa miscam din 2 spre 3 sau spre 4 este sa nu cadem in catastroficele 1 si 5. Pentru ca am avut ocazia sa vedem la Timisoara (care, oricat de putin dispus sa recunoasca se gaseste d-l Robu, a pierdut cam jumatate din voluntari in turul 2) ce inseamna caderea.

  33. Lilick Says:

    Desi eu v-as vota in orice situatie, optiunea nr.5 mi se pare o ingenunchere in fata dusmanului, si am senzatia ca ar fi cea mai scarboasa broasca de inghitit pentru electoratul vostru. Cu o singura exceptie: daca Basescu il numeste pe Patriciu prim-ministru. 😀 Dar nu cred ca se pune problema…

    Mi-as dori sa alegeti ceva intre 1,2,3,4, dar specific ca cel mai mult mi-ar placea 2.

    Ca si @Anca, imi doresc sa-l construiti in continuare pe Crin, in sensul pe care il sugereaza ea. Desi personal il admir mai mult pe Tariceanu, imi dau seama ca potentialul lui Crin de a aduce votanti (tineri, din mediul urban) pentru PNL nu si-a atins inca limitele.

    Poate totusi reusiti sa valorificati si aportul personal al lui Crin si pe cel al lui Tariceanu pe acelasi proiect.

  34. Laura Says:

    Cred ca sunt doua obiective aici. In primul rand, ar fi bine ca PNL-ul as ajunga la guvernare (si sa fie si o garantie ca nu ne ducem prea tare spre dictatura, si sa impuna/influenteze adoptarea unor politici liberale). Pe de alta parte, eu cred ca Basescu are intr-adevar in firea lui un comportament dictatorial, si trebuie, trebuie, contracarat. In plus, cine are incredere in Basescu, in PNL in ziua de azi.

    Incercand sa impac cele doua obiective, eu vad doua solutii:

    a) #5, CU GARANTII INSTITUTIONALE. Ceea ce inseamna, zic eu, sau un prim ministru independent, nu un Boc II care asculta la tot ce zice Basescu, sau, at minimum, presedentia camerei deputatilor (pentru a putea initia sesizari de conflicte constitutionale) si locuri la CC pentru juristi sustinuti de PNL pentru mandatele care expira in curand. Fara aceste garantii, uitati-va ce au facut din PSD, care este intr-adevar un partid mult mai mare.

    b) Majoritate si Guvern, impreuna cu PSD (asta e majoritatea Johannis, fara Johannis). As prefera varianta asta, pentru ca indeplineste ambele obiective, dar pentru asta e necesar un PSD care nu se apuca de mancaturi interne, si de o actiune „pana in panzele albe” a lui Geoana la CC (privind dreptul presedintelui de a desemna un PM), iar daca pierdeti la CC, chiar mers pana la anticipate.

    • Nicolae Says:

      Ce inseamna dictatura?

      Care sunt regulile privitoare la Presedinte intr-un stat precum Franta? Dar intr-un stat precum SUA? Sau Canada?

      Sunt ceva romani care traiesc pe acolo. Este adevarat ca fiecare stat al SUA este suveran (mai putin componentele de suveranitate cedate statului SUA, cum sunt aparare, externe, moneda, etc.) si sunt diferente intre ele.

      Noi, desigur, nu traim in alt stat. Dar intreb: ce inseamna dictatura si care sunt regulile in alte state?

      Se publica acest post?

    • Liviu Says:

      Sa vedeti dvs. ce premier ‘independent’ e in stare Basescu sa numeasca. Ganditi-va numai la penibila figura a lui Croitoru.

      Basescu nu va mai numi niciodata un premier pe care sa nu-l poata controla in totalitate.

  35. Marian Says:

    „dar si neschimbarea sistemului electoral” – profund democratic, nu?

    Actualul sistem electoral are la baza anumite „desene” de colegii plus votul mixt majoritar si proportional, ambele pentru a permite unui partid balama sa supravietuiasca.

    Mentinearea acestui sistem este esential pentru existenta PNL-ului actual.

    Unul dintre rezultate este faptul ca atat PSD cat si PD-L au astfel o importanta parghie prin care pot santaja si ameninta PNL (cu schimbarea actualului sistem electoral).

    Cat despre cat de democratic este si ce parere au alegatorii despre faptul ca oameni de pe pozitia a 2-a si a 3-a in colegiu ajung sa castige acel colegiu … pasa cuiva? Mie da.

    Binenteles, democratia este sistemul in care cativa putini la numar in raport cu o populatie, decid pentru acea populatie. Sau confund eu? Si nu ma refer aici la „modelul” elvetian in care populatia decide pentru foarte multe ci doar la desemnarea/alegerea „conducatorilor”.

    Exista state care de vreo 200 (doua sute) de ani au ca reguli de alegere a „conducatorilor” (Legislativ) atat desemnarea candidatilor prin alegeri, urmate de alegeri „uninominale” (scrutin majoritar 100%), cat si posibilitatea de revocare a celor alesi (recall, 20% din votanti pot initia procedura). Si sunt reguli neschimbate de la textele initiale ale acelor Constitutii. Este adevarat ca de abia de cateza zeci de ani, alegerile pentru desemnarea candidatilor sunt sub forma alegerilor primare, dar acele texte de Constitutie SUNT neschimbate in aceasta privinta.

    Sper sa nu se considere ca am scris blasfemii la adresa „dar si neschimbarea sistemului electoral” ci doar opinii personale …

    Si mai sper sa se publica acest post.

    • mihaivoicu Says:

      Nu e nicio suparare. Public orice mesaj, mai putin cele care folosesc un limbaj total nepotrivit.
      Opiniile personale sunt importante.
      Nu am ascuns niciodata ca eu sunt „parlamentarist” si „proportionalist”. Asta e opinia mea.

  36. Traian Says:

    Dle Voicu : 2 combinat cu 3. O sa argumentez pe blog. Alte solutii gen Basescu/Geoana sunt de neacceptat. Nu numai ca va „pierdeti” electoratul dar riscati soarta PNL pe termen lung.

  37. diaconescumarius Says:

    O combinata 3 cu 4.

  38. ion Says:

    Daca ati fi cu adevarat demni ati alege opozitia dar nu la remorca PSD! O opozitie activa cu tentative de promovare a unor proiecte liberale si cu sprijinirea doar a masurilor cu tenta liberala pe care oricum PDL va fi nevoit sa le ia la un moment dat! De acord cu continuarea colaborarii cu UDMR desi am ceva dubii relative la modul prin care electoratul acestora a sprijinit proiectul Johannis! Si sper ca atunci cand veti decide sa faceti aliante viitoare va veti gandi de mai multe ori la IQ si personalitatea liderului cu care va aliati! Pana acum scorul este 0-2 in ultimii 5 ani ! Stiu ca din pacate va fi foarte greu mai ales cand dpdv financiar depindeti in buna parte de cineva care are de platit datorii la PSD si va impinge constant spre acestia! Si cred ca nu ar strica mai multa decenta si atentie pana cand lucrurile sunt clare!

  39. KingSnake Says:

    Buna dimineata,
    Din punctul meu de vedere PNL este singurul partid care imi mai poate oferi o sansa, in sensul de a spera ca se si poate intampla ceva bun si moral in Romania. Am votat cu Crin Antonescu in turul I si cu Geoana in turul II si datorita acestei (mici) sperante.
    Inteleg necesitatea de finantare a primarilor si frica ca ramanand in opozitie s-ar putea rupe bucati din partid. Dar dupa parerea mea, daca se mentine o atitudine ferma si morala, pana in 2012 asta s-ar traduce doar in oameni pierduti, nu si in procente, ba dimpotriva. Sunt multi oameni, probabil tinerii in special, care au nevoie sa recapete increderea in politicieni. Si care si-au pus increderea in Crin Antonescu in turul I. Undeva intre 3% si 6% din votanti (peste potentialul partidului). Cred ca multi dintre acestia ar percepe varianta 5 ca o „fuga dupa ciolan”.
    Si mai este un argument pentru care varianta 5 mi se pare inacceptabila: faptul ca Basescu a sabotat absolut toate aliantele la care a participat pana acum. Cam stim cu totii ce an 2010 ne asteapta, cat de greu va fi si ce masuri dure ar trebui luate. Daca PNL ar intra acum la guvernare cu PDL cred ca s-ar trezi dat afara din guvern in toamna anului viitor si acuzat si de toate relele anului 2010. Cineva trebuie sa plateasca ce se va intampla la anul si acel cineva va fi oricine se va alia cu Basescu pt guvern. Ca de obicei, oricine altcineva poate fi vinovat, numai ei nu. Daca s-ar alege varianta 5 eu as fi extrem de dezamagit. Si la fel si unii dintre prietenii mei, votanti ai lui Crin in turul I.
    Din punctul meu de vedere eu as prefera varianta 2. Are potentialul cel mai mare de a acumula simpatizanti pe principiul consecventei si moralitatii.
    Eventual combinata cu varianta 3, pentru ca PD-L trebuie sa-si asume in sfarsit si raspunderea guvernarii tarii. Si ce perioada mai buna sa-si dovedeasca competenta decat in anul ce urmeaza. Si trebuie taxati la sange din opozitie, dar nu de pe pozitii populiste. Adica nu cu orice pret. Trebuie mai ales taxati cand adopta masuri care incalca vadit principiile de dreapta. Trebuie sa li se dezlipeasca eticheta asta pe care si-au lipit-o singuri. Trebuie sa iasa in prim plan ceea ce a fost atat de evident in campanie: in mare parte programele economice PDL si PSD coincid in social-democratia lor.
    Pe de alta parte ar trebui cumva sa existe o separare de PSD, a fost utila pentru alegerile astea, dar ar fi neproductiva pentru viitor. Sigur, pot exista legi comune, dar atat. Si eventual poate legi mai liberale decat cea cu alocatiile.

  40. Cetateanul Popescu Says:

    Mihai,

    my two cents 🙂

    1. Pe plan politic: PDL si TB au nevoie acum de un partener de guvernare pe care sa arunce responsabilitatea masurilor in 2010-2011. Eu nu-mi fac iluzii, asta e obiectivul lui. Ca atare, varianta 5 iese din calcul daca mai vreti sa existati ca partid in 2012. TB et co trebuie lasati sa-si asume „succesurile” in intregime.

    Pe de alta parte, eu – ca votant – si voi – ca partid – dorim impreuna sa vedem Dumnezeului odata niste politici rationale, mai ales pe domeniul economic, plus oaresce modificari in modul de functionare al institutiilor (asa-zisa „reforma a clasei politice”, pe care eu tind sa o denumesc „normalizarea functionarii institutiilor”). Asa ca PDL nu trebuie lasat de capul lui in nici un caz.

    Ca atare, mie personal mi se pare utila o combinata 3+4 in colaborare stransa cu UDMR+minoritati si o colaborare laxa (pe puncte, pe principii) cu PSD.

    2. Pe plan imagistic si de comunicare publica: aveti la dispozitie acum un nou set de votanti, care nu sunt neaparat ai PNL ci mai degraba ai lui Crin. Ei trebuie loializati, sentimentul lor transferat catre partid. In ochii lor e foarte posibil ca orice decizie a PNL impotriva lui Crin sa-i indeparteze (Geoana si echipa lui de campanie ar trebui batuti la talpi cu franghia uda pentru ce i-au facut!). Eu zic – din nou – ca 3+4 indeparteaza cei mai putini astfel de votanti (nu uita, voturile pro-Crin au avut 2 componente: una anti-Basescu, alta pro-schimbare)

    3. Pe plan administrativ: evident, opozitia „omoara” o parte din structurile din teritoriu, prin metodele obisnuite. Dar problema poate fi ameliorata daca stiti sa negociati punct cu punct cu un guvern minoritar PDL finantari, reducerea presiunilor etc.

    Perioada care vine e ucigasa pentru cine e la guvernare (nu mai zic de noi, „contribuabilii”; eu am intrat deja in „survival mode” si ma rog doar sa nu mor – fizic – de foame pana in 2012). Imagologic nu aveti ce cauta in guvern.

    Te-am lamurit? 🙂

  41. horatiu Says:

    Varianta 6. Fuziune cu PDL, crearea unui pol de dreapta unitar, sustinerea unui guvern puternic, propasirea Romaniei in vecii vecilor. Amin.

    • Cetateanul Popescu Says:

      nici ca gluma nu e buna

      • horatiu Says:

        sa-l vezi pe Tariceanu ministrul economiei in Guvernul Boc 4,5,6, etc., asta gluma buna. Si cum ii atrage atentia Boc subalternului sa fie mai activ. Si cum colega de guvern Sulfina ii recomanda sa implementeze recomandarile de mediu ale UE in industria romaneasca. Sau, apoteotic ba chiar apocaliptic, la sedintele guvernului sa participe ministrul, recte Tariceanu si secretarul de stat cu rang de ministru, la acelasi minister, Hoara. Hahaiti bine!

    • Oblio Says:

      Horatiu, de la alegeri incoace, ma doare stomacul, mai infigi si tu shuriul, e frumos? Sunt pentru pct.4. Mai multa atentie la media, publicul otv are acum pufoaice portocalii, ca sa-i identifice tb mai usor. Uitati-va la ratinguri si la tipul de mesaj. Am adus cativa tineri la vot (dintre cei care au treaba si considera ca nu au nicio legatura cu politica) doar alternand manelele lui bt cu muzica lui Bob Dylan si otv cu Antena 3.

  42. Liviu Says:

    1. Participarea la guvernare conditionata de un premier non-PDL.
    2. Opozitie, cu distantarea fata de PSD.
    Cu preferinta pentru prima.
    Celelalte optiuni mi se pare ca nu ofera suficienta identitate si pot fi extrem de paguboase pe termen lung.

  43. parvan Says:

    Nu stiu sa ma incadrez intr-unu din cele trei segmente pentru simplu fapt ca toate-s relative la Basecu sau Antonescu … ori eu am pretentia ca-s „liberal” si inainte si dupa si independent de cele doua personaje.

    Nu veti putea face din mine un sustinator neconditionat Geoana sau Basescu si nici macar Antonescu sau Tariceanu … indiferent care varianta o alegeti nu uitati de rationalitate economica de libertate individuala … de liberalism. Personal regret ca in aceasta campanie nu s-a auzit suficienta alternativa la guvernarea ultimelor luni. Pot admite colaborari cu Basescu, PSD sau Geoana … le-am tot admis in ultimii ani dar intotdeauna le-am admis pentru sopuri care depasesc persoane si functii.

    • mihaivoicu Says:

      Bravo! Avem nevoie sa ne desprindem de raportari la persoane si sa revenim la raportari la principii.Nu mai sunt alegeri in urmatorii 3 ani, asa ca ne permitem.

      • Anca Says:

        (Nu stiu de ce simt un apetit pentru guvernare cu PDL in randurile astea, Mihai. 😀 Maaaaaaaaaaaaama cat am sa scriu daca intrati la guvernare si incepeti sa decontati pentru guvernarea PSD-PDL de anul asta. Si maaaaaaaama cat am sa scriu daca PNL se face praf ca partid FIX intrand la guvernare sub pretext de unitate de partid, daca filialele locale urla de foame majoritar pentru asta.)

  44. Florin Says:

    In orice varianta ati intra, celelalte doua mari partide vor modifica legea electorala pentru un vot la alegerile parlamentare in doua tururi de scrutin ceea ce va duce la eliminarea aproape totala din parlament a PNL si a celorlalte partide mici. Vor intra in parlament doar varfurile partidului.
    Asa ca , inainte de ajutorul dat primarilor si sefilor de consilii judetene, analiza dvs. trebuie sa cuprinda si strategia de viitor ca sa puteti evita asa ceva.
    Cu regret, cred ca daca ajungea Crin Antonescu presedinte aveati sansa sa cresteti si sa „inghititi” dvs. PD-ul . Acum insa , se schimba problema.

  45. costi Says:

    Mihai,

    Nu stiu cat o sa conteze aceste pareri in decizia pe care PNL o va lua. Cert este ca, fara putinta de tagada, ca si intreaga societate romaneasca, PNL este impartit in doua.

    A FI sau A NU FI la guvernare cu PD-L. Aceasta-i intrebarea!
    Personal, as opta pentru consecventa si pentru pastrarea verticalitatii in politica romaneasca. Dar ma tem ca “fructul oprit” al guvernarii e mult mai dulce decat o “cireasa amara” a opozitiei!
    Vom vedea!

    Tu ce opinie ai?

  46. vlad Says:

    Mi-am plasat mesajul anterior din greseala ca si raspuns la un alt mesaj. De fapt nu era intentional ca si un raspuns.

    Personal sunt pentru varianta 4 sau 5. Explicatiile le gasiti in mesajul anterior.

    As vrea sa mai accentuez inca o data ca ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa vad PNL-ul divizat in acest moment. Cred ca este foarte important ca cele doua curente in PNL sa nu-si radicalizeze pozitiile. Este o situatie delicata dar PNL-ul trebuie sa ramana un pilon puternic in politica romaneasca. Pozitiile care incita la plecarea din partid a unora sau altora sunt aberante!! Si nu intamplator am postat aceasta fraza in dublu exemplar.
    Am mai auzi pozitii aberanta de genul „Sa iesim in strada” cu PSD-ul … Haideti sa fim seriosi.
    Iar pentru cei care spun ca ca nu mai voteaza PNL daca acesta sprijina PDL la guvernare, inseamna ca votul acestora este un vot opotunist si nu bazat pe principiile liberale. Eu am fost mahnit de pozitia PNL de a se asocia cu PSD. Am fost mahnit si mai tare de mitingurile electorale in care Crin aparea cu Geoana de mana. Dar principiile mele raman liberale si atat timp cat PNL-ul nu abdica de la aceste pricipii eu voi fi un simpatizant PNL indiferent de dezbaterile incalzite de moment. Voi vota PNL atata timp cat prin intiativele sale PNL se dovedeste un adevarat partid liberal, modern. Si asta indiferent de ce aliante de moment si trecatoare apar.
    Cel mai important aspect este PNL-ul sa fie unit. Si aici nu ma refer la unitate in opinii ci in principii. Opiniile pot si trebuie sa fie diverse. Numai asa se poate progresa.

  47. iorgu Says:

    Crin Antonescu:

    „Am spus şi repet. Atâta vreme cât Traian Băsescu va conduce PD-L de la Cotroceni sau din Modrogan, este exclusă orice colaborare cu PNL, orice colaborare între mine şi Traian Băsescu. Mă voi lupta, în calitatea pe care o am de lider de partid, spre a-mi convinge colegii că a venit timpul să facem altfel de politică”, a mai spus Antonescu.”

  48. cosmin Says:

    la guvernare doar dk aveti premierul si jumatate din ministere (pe care vi le alegeti singuri, cele mai usoare preferabil)

  49. Corect. « Marius Sorin DANGA Says:

    […] variantele prezentate de Mihai Voicu as prefera-o pe a doua, […]

  50. ingrijorat Says:

    1. Atunci cand alegeti una dintre variante, ati mai putea urmari un obiectiv important: atragerea de simpatizanti (pe termen lung) care in mod frecvent votau cu PSD-ul.
    2. Desi poate politic e reala problema, totusi nu-mi place formularea aia cu atragerea de fonduri pentru primarii PNL. As vrea sa va mai ganditi sa reformulat acea frazai. Poate: repartizarea fondurilor pe criterii cat mai apropiate de necesitatile reale

    • horatiu Says:

      politic vorbind pct.2 e un rahat. Adica fondurile se atrag dupa culoarea politica nu de proiecte? Pai atunci sa trecem cu totii la putere si pe cale de consecinta vom avea fonduri! La naiba cu ideologia, principiile ba chiar si cu partidele politice.

  51. ingrijorat Says:

    Revin cu o completare. Atragerea de simpatizanti care in mod frecvent votau cu PSD-ul nu inseamna neaparat alegerea punctului 1 (in opinia mea).

  52. Dana Says:

    varianta 2 este pentru mine ideala. Mi-a placut Tariceanu cat a fost prim-ministru imi place Crin pentru deciziile foarte curajoase pe le care le-a luat si pentru ca a adus principiile si proiectele nationale la nivel de politica nationala. Amandoi au responsabilitatea celor doua milioane de alegatori. Pot sa inteleg nevoia de resurse pentru realizarea proiectelor la nivel de primarii mici sau mari dar nu prin compromisul cu PD-ul. Luptati in parlament pentru a realiza legi care sa ofere in mod determinist accesul la resurse. Care ar fi diferenta intre voi care pactizati cu PD-ul pentru acces la resurse cu cel care primeste 50 de lei pentru vot???? Explicati oamenilor din comunitatile locale de ce nu se realizeaza proiectele si invatati primarii sa fie vocali, sa preseze, sa ceara! Ajutati comunitatile locale cu primari PNL sa acceseze fonduri europene sa nu stea numai la bani guvernamentali. Eu personal as fi foarte fericita sa nu va patati cu porocaliu. Mihai, nu pot sa te vad la aceiasi masa cu blonda si sa aveti si „succesuri”!

  53. keep it simple Says:

    Draga Mihai,

    Eu i-am cerut tatalui meu sa voteze cu PNL in 1990, cu CDR in 1992, iar eu am votat cu CDR in 1996, cu UFD in 2000 (desi nu au intrat in parlament), cu alianta DA in 2004 si cu candidatii PNL la (euro)parlamentare.
    Cu Crin Antonescu in turul I si cu Traian Basescu in turul II. Daca sa-ti amintesti de ce nu am votat cu Geoana in turul II poti sa-mi vezi postarile anterioare (ca sunt putine).

    Tin sa-ti spun ca declaratia de aseara de la Realitatea TV a lui Crin Antonescu m-a stupefiat. O atitudine atat de inutil si nejustificat de autoritara rar mi-a fost dat sa vad. In fine…

    Referitor la cele 5 optiuni:
    1. Nu vad ce si cum ati putea negocia ideologic cu PSD. Eu, personal, nu accept sa negociez nimic, dar absolut nimic din principiile liberale. Vreau sa mentionez foarte clar, se pot negocie masuri economice sau politici pe termen scurt, dar nu accept negocierea ideologica. In acel moment deveniti populisti (adica dezgustatori).
    2. Asta ar fi o atitudine de genul lu fii-mea (a doua din cei 3 copii ai mei). Adica „uite, m-am suparat si ma pun cu fundu’ in sus si plang”. Este o atitudine imatura si nu ar dovedi decat incapacitatea voastra de a negocia pentru noi si in termenii nostrii participarea la guvernare.
    3. Asta ar fi o atitudine auto-distructiva. Nu veti mai putea critica guvernarea PDL fiindca va fi fost instaurata si pastrata cu sprijinul vostru. Nici macar nu veti fi acolo, in sedintele de guvern sa ne aparati dorintele si principiile si veti risca sa fiti zburati de pe scena politica de o intelegere PDL-PSD inainte de viitoarele alegeri parlamentare din dorinta amandorura de a incerca sa realizeze o majoritate exclusiva.
    4. E un fel de 3 dar in care sprijinul ar fi mai putin tacit. E la fel de inutil si periculos.
    5. Este varianta in care va aratati capacitatile si aptitudinile politice in sprijinirea construirii unei societati romanesti bazate pe principii liberale. Adica acele principii care le scapa domnilor de la PD.

    O ultima remarca: Calin Popescu Tariceanu este mult mai realist in politica decat Crin Antonescu.
    Eu nu sunt suparat pe Crin Antonescu pentru acordul politic semnat cu PSD-ul. Decat ca nu l-am acceptat. Iar acum vreau sa-l vad pe Crin pus pe treaba. Adica pe ceea ce inseamna, de fapt, politica. A negocia in permanenta pentru indeplinirea unor obiective promise electoratului tau.

    Stiu ca Geoana a spus DA oricarei propuneri si ca negocierea parea usoara si facila si colaborarea viitoare de vis. Insa nu urma sa fie asa. Cert. Nu va mai imbatati cu apa rece.

    Treceti la negocieri si jucati dur. Foarte dur. Acum vreau sa va vad de ce sunteti in stare.

  54. ***ancaf Says:

    Eu incerca o a sasea varianta prin care as incerca sa exemplific vorba cu
    „ORICE NAS ISI ARE NASUL”.

    Dar totul depinde daca basescu va ofera postul de prim-ministru.

    Daca vi-l ofera, intrati la guvernare, votati guvernul cu pdl alaturi, vorbiti cu psd sa il voteze si ei. Stati o luna si la prima prostie a pdl-istilor sau marlanie sau … ca sigur va veni, ca astia nu se pot abtine, ii dati deoparte, puneti alti ministri, aveti in continuare prim-ministrul si guvernati impreuna cu psd-ul, acesta din urma doar ca sprijin parlamentar sau efectiv in guvern.

    Lui Basescu trebuie sa-i raspunzi pe limba lui, nu cu citate din platon 🙂

    • vlad Says:

      Cu tot respectul @ancaf …

      O astfel de atitudine este mare problema a politiciii in Romania. Nimeni nu vrea ceva constructiv. Toata lumea sa demoleze, sa-si injunghie adversarul (cateodata si prietenul) pe la spate cand ii este lumea mai draga. Toti semneaza acorduri, nimeni nu le respecta. Legi se fac, bune si rele, nimeni nu le respecta ca doar „se pot interpreta”. Aceasta mentalitate bolnava ne franeaza dezvoltarea de atatia si atatia ani. Sper ca macar intre liberalii adevarati aceasta mentalitate nu este prezenta.

      • ancaf Says:

        va inteleg. dar eu nu mai am varsta la care sa imi pot permite sa pierd 5 ani din viata sub basescu. am votat liberalii, si nu numai acum, si am votat bunul-simt. insa cu un adversar care triseaza – si eu cred ca a trisat tot acesti 5 ani, nu numai la alegeri- nu poti sa te porti ca un gentleman. pentru ca el o duce bine in ticalosia lui, iar noi murim cu dreptatea in brate. m-am saturat sa fiu generatie sacrificata. vreau sa am certitudinea ca va veni si ceva bun pentru mine. iar in romania lui basescu nu cred ca se va intampla asta. tocmai am vazut cum ieri bnr-ul s-a chinuit sa opreasca putin caderea leului si cum bursa a cazut cu 50% din cauza rezulttelor de la bec.
        nu vreau ca pnl-ul sa intre la guvernare cu orice pret, vreau doar sa joace destept jocul lui basescu, daca nu am reusit sa il facem sa joace jocul propus de noi! cu acelasi respect.

  55. Petrişor Says:

    Cea mai optimă opţiune ar fi OPOZIŢIA, dar organizaţiile locale vor la putere. Nu c-ar fi ceva condamnabil, dar totul se reduce la bani.

  56. Ionut Says:

    De ieri seara ma tot gandesc la sentimentul avut a doua zi dupa primul tur al alegerilor. O data trecuta dezamagirea (Geoana in turul II), ma gandeam ca o varianta interesanta ar fi fost desemnarea imediata a lui Iohannis premier printr-o intelegere PNL-Basescu. Astfel, „proiectul Iohannis” ar fi inceput sa prinda contur imediat si s-ar fi putut construi in jurul acestei idei. Decizia imediata a lui Crin a fost de a-l sustine pe Geoana. Nu a fost o decizie proasta, pentru ca Geoana a avut sanse dar a fost o decizie radicala. Acum insa trebuie luate alte decizii, realiste, care sa asigure supravietuirea PNL ca partid parlamentar.

  57. ***ancaf Says:

    ps
    si intre timp
    faceti in parlament legi in care sa nu mai fie posibile fraude la alegeri
    faceti modificari in constitutie incat sa corespunda interesului national
    faceti legi bune!

  58. Ana from Havana Says:

    voiam sa scriu si eu cam aceleasi lucruri ca si Keep it simple, asa ca acum ii multumesc mult lui pentru comentariu

  59. danut10 Says:

    Nu stiu daca opozitia e neaparat buna. Ca sa creasca si sa obtina o pondere electorala mare in opozitie un partid trebuie sa fie oarecum „popular” (PDL-ul de exemplu poate creste in opozitie, si PSD-ul la fel).

    PNL-ul nu va fi niciodata un partid de 40-50% prin insasi natura sa. E un partid, daca vreti, „elitist”. Ganditi-va ca numai 15% din populatia Romaniei are studii superioare.

    Eu cred ca politica PNL nu ar trebui sa fie „umorala”. PNL trebuie (din pct. de vedere moral dar si practic) sa promoveze interesele electoratului liberal (crestere economica, fiscalitate redusa, intarirea clasei de mijloc, stat minimal, etc.).

    Imi place mult Crin Antonescu dar si Ludovic Orban. Oameni cinstiti, nepatati, liberali in gandire. Dar cred ca ambii ar trebui sa faca pasul inapoi pentru a lasa partidului toate optiunile deschise.

    Eu cred ca putem sa luam in discutie si variantele 4 (chiar 5). Atentie, TB este la al doilea mandat, se gandeste la posteritate. Veti observa schimbari importante in comportamentul sau. In plus PDL-ul nu va ramane un mare partid de dreapta peste 5 ani (pentru ca e un partid de lider si liderul nu mai poate candida).

    PS. Luati cu rezerva aceste consideratii. Nu am competente in domeniul politic si e posibil (probabil) ca analiza sa fie infantile (rizibila) 🙂

  60. Dan Patrascu Says:

    Domnule Voicu,

    Tot respectul pentru dvs. si pentru modul cum vedeti lucrurile.
    Eu vin cu o propunere pe care am promovat-o inca dupa primul tur e alegeri. Va rog sa citit articolul

    Pacatele PNL-ului

    Eu consider ca PNL ar face cel mai bine daca ar ramane in opozitie, cu desprinderea de PSD. Lasati guvernul sa treaca de Parlament. O tara cu un guvern este oricum mai buna decat o tara fara guvern. IN acest timp faceti opozitie constructiva pe care sa o promovati bine in media. Acest lucru cred ca va va aduce un plus de 5 procente la viitoarele alegeri legislative.

    Dupa un an, daca guvernul o da in bara rau de tot, puteti incerca o motiune de cenzura.

  61. ADRIAN C Says:

    Am sentimentul ca se scapa explicatia succesului lui Crin Antonescu de a capacita niste voturi ce nu sunt ale PNL. Aceea ca, inainte de a discuta aceste variante, fie ele si 5, inainte a calcula beneficiile voturilor unora sau altora, se trece peste esenta a ceea ce ar trebui sa fie unpartid solid. PRINCIPIILE!
    Cred ca daca niste oameni se simt intr-o anumita comuniune de filosofie de viata atunci ei trebuie sa actioneze numai din punct de vedere al principiilor si al onoarei unei anumite pozitionari pe scena politica. Daca nu vedeti ca adeziunea la Crin Antonescu este proportionala cu verticalitatea pozitiei sale in raport cu principiile enuntate atunci …
    Eu m-am inscris inPNL pe la sfarsitul lui aprilie 1990. Atunci cand a intervenit episodul cu aripa tanara iar „lupii tineri” au fost exclusi dintr-un condei am avut o senzatie de groaza. Eram la osedinta in sediul dinCaimatei si Sanda Tattarascu Negropontes a anuntat ca oamenii au fost exclusi. Ce rahat! – mi-am zis. Pana si la UTC era un simulacru de dezbatere si ti se dadea unvot de blam inainte … Prinurmare mi-am spus ca asta incalca flagrant un principiu democratic pentru care in urma cu niste putine luni eram la Inter. Am renuntat la activismul PNL definitiv. Asta nu inseamna ca am renuntat sa ma consider cu adevarat atasat liberalismului, asa cum il inteleg eu. E o chestiune de principiu, de afinitate de gandire si doar asta ma face sa va fiu alaturi azi.
    Prin urmare, daca veti continua pe calcule de numar de voturi, pe apucarea „interesului” national in aliante dezgustatoare pentru un pnlist de suflet, atunci va doresc prabusire placuta! Eu cred ca PNL s-ar intari daca Antonescu si-ar depune mandatul de presedinte asa cum a spus pentru a fi reales pe o pozitie mai forte in partid decat acum. Cel mai bine ar fi ca PNL sa-si vada de drumul opozitiei, separat de PSD dar alaturi de acesta. UDMR, desi e de obicei un partener pe care il consider serios si care isi tine intotdeauna drumul pe care, tocmai de aceea, il anunta numai dupa atenta cumpanire, de aceasta data a facut joc de glezna. Pentru mine asta inseamna ca i-am coborat destul de tare la capitolul „stima”.
    Poate am fost dezlanat in exprimarea punctului de vedere si pentru asta imi cer scuze. Va mai spun ca stau in colegiul in care s-ar fi ales Liviu Jicman. Ma tem ca nu l-am votat pentru ca s-a afisat in campanie cu un proiect stupid (dinpunctul meu de vedere) – o lege a gradinitelor aiurea – iar pe dl.Toti nu l-am putut vota pentru ca am fost profund respins de prezentarea aroganta atat din fluturase cat si din postura afisata in postere. Nu pot sa votez auto-suficienti care pozeaza napoleonian. Si postura nu putea fi intamplatoare dinmoment de titlul tiparit pe materialele promotionale era „DR. Toti”, deci doctor cu majuscule! M-am dus la vot caci sunt profund anti PDL, anti PSD, anti PRM dar am votat cu reprezentantul UDMR si cu Varujan Pambuccian ….
    Pe scurt, va rog sa adoptati o pozitie legata strict de principii, ideologie si program PNL si, mai ales, de onoare si valoare a personajului. M-ati facut deja sa votez cu Geoana, un papagal demagog si gaunos, pe care Iliescu l-a catalogat perfect intr-un cuvant. Sa topai asa ca un copil inainte de acastiga mi se pare cel putin penibil. Mi se pare pagubos sa-l mangaiati pe crestet in continuare, pe el si pe PSD in general.
    Scuze pentru defularea incoerenta!
    Adrian Craciunescu

  62. ADRIAN C Says:

    Poate eram mai explicit daca spuneam ca sunt 100% langa un partid care isi apara niste principii chiar cu riscul de a se prabusi. Daca se prabuseste inseamna ca acele principii nu au nicio valoare sociala si, prin urmare, mai bine emigrezi si votezi din strainatate pentru a decide soarta celor care stau aici si „beneficiaza” de pe urma acestui vot. As vrea sa cred ca acesta e mesajul lui Crin Antonescu, ca puterea, guvernarea, scorul este doar o consecinta a afirmarii unor principii corect si nu un scop in sine. Dar stiu ca sunt naiv, poate pueril, dar nu simt nevoia lui Geoana de a fi mangaiat pe crestet 🙂

  63. gigel Says:

    Varianta 6: scapati de Patriciu!
    A citit vreunul dintre voi articolul asta: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6689754-pnl-momentul-adevarului.htm?

    Altfel, dintre cele 5 variante, eu cred ca pentru PNL cea mai buna e 4. Nu se baga la guvernare pe fata, pentru ca guvernul urmator va lua masuri sinucigase, insa sustine guvernul si isi impune masurile. Nu veti prelua oprobriul public, s-a vazut ca nici macar PSD, care a facut parte din guvernul Boc, nu a fost sanctionat pentru situatia economica, totul s-a spart in capul PDL (desi n-a fost suficient pt ca Basescu sa piarda).

    • ADRIAN C Says:

      Gigele ia mai frecati-o in alta parte cu gogosile acestor trompete PDL! Numai sloganuri fara acoperire in pseudo analiza asta a acestui … dar cine e personajul care semneaza „analiza” asta la Hotnews?
      Votul in noiembrie 2008 bazat pe mega-escrocherie? PNL n-are lider credibil? PNL in criza de identitate?
      Mai scuteste-ne nene de lozinci d’astea gaunoase. A luat Patriciu, a facut Patriciu. MAI EXACT CE A FACUT sau CE URMEAZA sa faca? In ce consta mai exact rezultatul controlului lui Patriciu care sa duca la vreo pierdere reala a cetatenilor ciuruiti sau neciuruiti?
      Daca a avut Petromidia, Patriciu a avut-o deupa ce unii au dat-o inapoi neputinciosi. A facut-o bucati si a vandut-o la parcela rezidentiala? Nu, a facut=o sa mearga, sa nu mai fie gaura neagra, a extins-o si a vandut-o inmega profit. Nu ma intereseaza decat ca mii de oameni au avut de lucru atunci cand ante Patricu nu mergea nimic acolo. ALTCEVA?
      Mai plimba ursul pe la PDL si recomanda-le sa scape ei de Videanu, Ridzi si Udrea iar apoi te poti intoarce cu sfaturi d’astea pertinente de securist sub acoperire cu aer de sfatuitor blajin si dezinteresat. Ce puii mei s-a spart in capul PDL? PNL trebuie sa se arate „responsabil” si sa joace dupa cum canta marinarul si toate slugile lui ca si cum e de la sine inteles ca securistii astia fac totulpentru tara inmod responsabil.
      Du-te inapoi la propaganda hotnews ori poarta-te precum o „cartita” rezonabila si reprima-ti soparlele care te dau de gol

      • Andrei Says:

        Actiunile PNL, plecand de la cele 5 optiuni bine prezentate in post, au o importanta mai mare decat viitorul apropiat. Pentru ca PNL trebuie sa ia decizii strategice, iar actiunile din zilele care urmeaza vor trasa calea aleasa.

        In articolul incriminat, semnat de Dragos Paul Aligica, se spune si despre afilierea internationala, discursul PNL si aliantele din tara. Fiecare poate sa gandeasca singur despre ce face PNL si daca autorul are dreptate:
        „Afilierea internationala este de stanga. Discursul public este populist-oportunist. Aliantele in tara sunt de stanga.”
        Ca o paranteza, autorul are o biografie impresionanta pentru un roman …
        Ce ma frapat insa este opinia legata de sustinatorii PNL. Cred ca este prima oara cand intilnesc ideea de a „lasa in plata domnului” pe acestia, sa faca ce doresc, sa sustina in continuare ce vor. Cu alte cuvinte de a nu te mai adresa lor!!

        http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6689754-pnl-momentul-adevarului.htm

        Fie ca vrea cineva sau nu, fostul PD actualul PD-L a venit pe dreapta si va ramane aici. Iar PSD va continua politica de dezbinare a dreptei.

        Ce va face PNL din punct de vedere strategic? Va continua drumul spre stinga? Va reveni spre dreapta? Pe dreapta fiind va urma politica de dezbinare a dreptei sau nu?

        Ne place sau nu, inconsecventa strategica, inconsecventa membrilor simpli in ceea ce inseamna principii (niciodata nu votezi stinga daca esti de dreapta – te poti alia punctual, sau la guvernare dar NU votezi stinga) sau utilizarea de standarde duble, pur si simplu duc la disparitie.

        Iar PNL este amenintat de disparitie. Actiunile si calea pe care apuca in aceste zile sunt hotaritoare din acest punct de vedere.

        Sistemul electoral (de vot) numit uninominal (scrutin majoritar) este aici si NU va pleca. Din contra, va fi modifica in unul cu un tur sau cu doua tururi. Si chiar in cazul unor alinate cu PSD in turul doi, in colegii care nu sunt cistigate din primul tur, finalul este inevitabil. Nu la alegerile Parlamentare imediat urmatoare dar cu siguranta la cele care vor urma.

        Ce face PNL la nivel strategic? Se duce in continuare spre stinga? Se intoarce in dreapta? …

  64. octavia Says:

    Regret sa vad ca nu comentati deloc atunci cand se propune o opozitie corecta cu delimitarea de PSD! Sunt mai multe postari pe aceasta tema ! Probabil va simtiti cu musca pe caciula pentru „betia” de duminica seara! Mai in gluma sau mai in serios vorbind stiti,probabil, ca se spune ca daca cumva PDL a masluit votul a facut-o intre orele 21-24 cand sarbatoreati „victoria” si vigilenta era spre 0!

  65. Valentin Says:

    Sper ca va dati seama ca PNL este din pacate in pragul spargerii. Singura solutie de supravietuire ar fi :
    1.Crin un pas inapoi, delegarea lui Calin pt. negocieri cu PDL
    2.Calin prim ministru, cu un acord clar de neracolare de parlamentari si primari PNL de catre comunistii portocalii.
    3.Totul impreuna cu UDMR

    Din pacate nu cred ca PNL va supravietui intreg, calea catre soarta PNTCD este larg deschisa.

  66. costi Says:

    Mihai,

    Ce zici tu de o asemenea teorie (am luat-o de pe blogul Alinei)?
    Ar fi posibil dpdv legal, constitutional????

    „Mandatul lui Basescu conform Constitutiei expira pe data de 20 decembrie.
    Se tergiverseaza pana atunci, pe tema contestatiei, validarea alegerilor.
    Geoana devine, tot conform Constitutiei, presedintele Romaniei (e presedintele Senatului). Il desemneaza premier pe Johannis. Parlamentul (PSD+PNL+UDMR+minoritati) investesc Guvernul. Iar PD-L trece in opzitie.:)

    Ei? Ce ziceti?
    De Alex pe 8 December 2009 la 10:45 am”

    • Daniel Says:

      Curat democratic. Mai ales ca serveste interesului de a ajunge la guvernare. Adica decid cativa contra la ce au votat alegatorii.

      Si daca mandatul nu expira pana la 20 Decembrie, ci expira la data depunerii juramantului noului Presedinte?

      O asemenea opinie nu am mai auzit pana acum, dar este bine venita pentru ca devoaleaza o mentalitate: sa decida cativa dintr-o populatie si nu aceea populatie. Ce inseamna democratia? Elvetieni decid in foarte multe, si nu sunt pentru asa ce in Romania, nu acum. Care ar fi cele cateva acte in care decide o populatie si NU un grup mic (ca numar) din aceea populatie.

      Ce este democratia?

  67. Pe Tăriceanu îl strange papionul Says:

    […] chestii despre posibile vizite la DNA pe motive de Sterling o să-mi motivez – cum am promis – un comentariu Do not stay with a loser or you’ll become one , zice folclorul 1 Bye bye PSD , luati-va […]

  68. X Says:

    Daca nu vreti sa ramaneti doar cu vreo 5 parlamentari si 10 primari in urmatoarele doua luni, si sa va confunde electoratul definitiv cu un partid de stanga (de care nici n-ar mai fi nevoie ca exista ditamai PSD-ul), ar trebui sa intrati la guvernare, de unde de altfel puteti pleca fix cand va vine la socoteala…

  69. Voturile de aur « Cel care striga in pustie Says:

    […] au fost voturile lui Crin Antonescu. Conform unei analize foarte pertinente a parlamentarului PNL Mihai Voicu, votanţii lui Antonescu pot fi împărţiţi în trei […]

  70. Marius Mina Says:

    #

    Opozitie! A pune botul la oferta otravita a delicventului de la Cotroceni este echivalentul cu sinuciderea politica. Daca vreti sa deveniti colegi de banca cu PNTCD intrati la guvernare alaturi de infractorii PDL .

  71. Anca Says:

    Dupa cate se vede treaba, Tariceanu nu stie lucra democratic si transparent – doar pe la spate si cu presiuni. Daca are destui oameni dispusi sa-l urmeze, de ce nu se rupe de PNL? Raspunsul e simplu: de langa un Crin aflat la 20% (cu toate fraudele) nu pleaca nici dracu’ pentru a se arunca in cosul de gunoi cu Tariceanu. Deci e asa: lui Tariceanu ii e frica sa vada ce se intampla daca sunt DOUA bucati de PNL, pentru ca stie ca latura care-l sustine pe Crin se va dezvolta chiar muuuuult mai bine fara franacii lui in partid, iar el si ai lui se vor dizolva instant in bratele lui Basescu. Daca trage in pamant tot partidul, poate zice ulterior „Oricum nici in opozitie nu era mai bine.” Dar a VEDEA PRACTIC cum o parte a PNL creste in opozitie, in timp ce el se duce la dracu’, asta nu poate gusta Tariceanu. Barbatii fara c_aie pur si simplu nu sunt de samanta. Urat, Tariceanu, urat, am avut dreptate in ce te priveste.

    • Parmalat Says:

      Tare concluzia ta :))
      Crin chiar este pe un trend ascendent si daca isi joaca sansa cum trebuie, liberalii vor avea 25% la urmatorul scrutin.
      Nu stiu de ce, dar Tariceanu mi se pare cam expirat in acest moment desi acum 1 an il vedeam foarte trendy in politica romaneasca 😀

      • Anca Says:

        In momentul asta il urasc pe Tariceanu mai mult decat pe BASESCU!!! Oricum ar suna asta. Si simt asta in randul foaaaaaarte multor votanti ai lui Crin, care s-ar dezice instant de PNL. Cel mai trist mi se pare ca oameni inteligenti din partid gandesc cu buzunarul spart si cu orgoliul terfelit si insetat de razbunare al lui Tariceanu, nu cu creierul propriu. Jenant.

    • ADRIAN C Says:

      Subscriu la parere. De aceea si spun ca in interiorul PNL Crin Antonescu ar trebui sa-si depuna mandatul de presedinte, asa cum a afirmat-o si sa vedem, in conditiile valului din spate pe care-l are, cine are o alta parere. Dupa aceea, o astfel de opinie devianta precum cea a lui Tariceanu si a eventualilor sustinatori poate fi etichetata drept tradare … Pestii de apa sarat si cu cei de apa dulce nu ar trebui sa se amestece caci unii dintre ei ar putea sa moara in apa celuilalt. Nu stiu cum e cu pestii de apa tulbure … pe astia cred ca ii inghite pana la urma cineva care stie sa pescuiasca in ape tulburi … poate un marinar

      • Anca Says:

        Nu cred ca e de datoria lui Crin sa-si depuna acum mandatul, in contextul asta politic, in conditiile in care a obtinut 20% MAI ALES PENTRU CA ESTE CUM ESTE, el ca persoana – pe tinerii aia care l-au votat pe Crin ii doare fix in spate de filialele absolut lesinate ale PNL. E de bun simt ca TARICEANU si ai lui sa-i recunoasca rezultatul si sa actioneze onorabil, acordandu-i lui Crin prioritatea decizionala.

    • ADRIAN C Says:

      Sa-si depuna mandatul pentru a fi reales. caci ar fi trist sa nu fie reales. nici n-ar trebui sa mai discutam daca , in conditiile de acum, o realegere a lui Crin Antonescu nu s-ar produce. Cu adevarat Congo ar insemna de data asta …

    • vlad Says:

      @Anca

      Oare de unde atata ura fata de cineva care doar isi exprima un punct de vedere diferit de cel al tau?? Rupere, scindare, se vorbeste cu cuvinte de mahala …. Intr-un cuvand „DEZGUSTAOR”! Si mai ziceai ca nu trebuie sa iei lectii sa accepti puncte de vedere divergente … Eu cred ca trebuie sa iei foarte multe lectii …. Cred de fapt ca PNL ar fi foarte castigat daca ar pierde membrii (sustinatori) cu un asemenea discurs. Oare cu ce e diferit discursul tau de cel al lui Basescu ?

      • Anca Says:

        Rupere si scindare sunt cuvinte de mahala? Mi-ai demonstrat ce poti. Vlad, nu mai insista, chiar n-ai sa gasesti un interlocutor pentru polemica in mine la ora asta. Pur si simplu IGNORA-MA, pentru ca altfel risti sa te trezesti vorbind singur. N-am nevoie de lectiile tale de nici un fel, nu ne datoram nimic, nici macar atentie. Deci poti sa te opresti aici. Chiar devii obositor.

      • keep it simple Says:

        Vlad, nu mai incerca sa obosesti fata fiindca oricum n-ai sanse. E teribil de odihnita iar tu vei obosi incercand.
        Oricum Antonescu si-a anuntat public disponibilitatea de a negocia cu PD-ul. Asa ca zarurile au fost aruncate…

      • vlad Says:

        Antonescu a cam revenit si vad cal-l improasca cu noroi pe Tariceanu .. Sau poate e modul Realitatii TV de a baga zanzanie in PNL.
        Un singur lucru de adaugat .. cuvintele de mahala erau altele in mesajul tau, Anca. Daca-l citesti le vei extrage singura.
        Vom vedea ce se va intampla. Nu ma mai obosesc nici pe mine nici pe altii.

  72. Dick Says:

    Ramaneti in opozitie, dar nu in parteneriat cu PSD, ci in colaborare. Nu plecati urechea la structurile de partid din teritoriu, nu faceti jocurile oportunistilor din partid. Procentul de 20 % obtinut de Crin a fost atras, dincolo de nucleul dur, si de verticalitatea promovata de el. De onestitate si de demnitate. Votati-i lui Basescu ce guvern vrea si lasati-l sa domneasca peste o tara pe care a pacalit-o in majoritate. Nu-i sustineti aberatiile in parlament, dati in partidul lui cat puteti, caci merita din plin pentru ce v-a facut atatia ani. Anul 2010 va fi extrem de greu, de ce sa va inhamati voi la munca pentru PD, cand majoritatea cetatenilor a ales ca PD si Tatucul sa conduca Romania? Stand in Opozitie, si facand-o asa cum o face Crin, n-aveti de castigat in plan electoral, in perspectiva, desigur. A, ca pierdeti 50, 100 sau 200 de primari de tara? Asta-i situatia acum. Insa cand votantii lui Basescu se vor lamuri ce greseala au facut, vor avea unde se indrepta. Asta e toata filozofia! Opozitie dura, niciun compromis cu PD, ii votati doar guvernul, si atat, cladirea unui discurs de perspectiva, calat pe valorile democratice calcate in picioare de Basescu, pe drepturile cetatenesti. Dati in PD cu toata forta, nu menajati un dusman care, nu uitati, a vrut sa va distruga. Nu va trece mult si poporul se va lamuri ce hram poarta Basescu si hoarda lui. Si atunci poporul, azi, poporul lui Basescu, trebuie sa aiba alternativa la indemana. Ea numindu-se PNL.

  73. liberal Says:

    Romania este in campanie electorala din 2007.//
    Postacii inflorira.//
    Incertitudine si nervi intinsi.//
    Ososit? Da!//
    Criza? Da!//
    Masuri anticriza? Nu prea. Doar cea mai comoda = acord FMI si tampenia forfetara.//
    PNL ramas dator propriu electorat? Cred ca DA.//
    Solutie? Reconcilere? Parerea mea, DA. DA’ de pe pozitii corecte.//

    Doar unu’ de voteaza PNL din ’92, si a obosit

  74. ingrijorat Says:

    1. Desi mi-am mai exprimat dezamagirea vizavi de domnul Traiceanu, trebuie sa spun ca ambii imi plac. Care e diferenta? Tariceanu e mai tehnocrat, si l-as vedea maxim in postul de prim-ministru. Crin are carisma, are discurs care atrage, in fond e umanist, pe cand Tariceanu e inginer. Asadar, Pe domnul Antonescu il vad doar in postul de presedinte. Si nu invers. Totusi, nu vad cu ochi buni o eventuala scindare.
    2. Foarte multe pareri pe tema data, dar eu propun in primul rand sa stabilim cui ar fi utile alegerile anticipate? Pot fi o varianta sau trebuie excluse din start? Parerea mea e ca nu ar fi utile nici tarii, nici PNL-ului, nici PSD-ului. Poate doar PRM-ului 🙂
    3. Parerea mea e: in nici un caz cu PDL-ul (am mai spus-o si in articolul anterior, riscati sa preluati esecurile, ca eventualele victorii vor fi ale lui Basescu, sper ca e clar 🙂 ). Ganditi-va ca PSD-ul are un electorat mult mai stabil si in cazul lor esecul nu are acelasi efect (la viitoarele alegeri) ca si in cazul vostru. Conteaza si acest aspect, cred. Mentionez ca nu sunt PNL-ist, si nici un fin analist al fenomenelor politice. Sunt un simplu „intelectual” (poate chiar si acest calificativ e prea mult).

  75. george_escu Says:

    Eu as merge pe varianta 3 – ” Votarea unui guvern PD si sprijinirea selectiva a unor masuri ale acestuia, fara alta colaborare si fara obligatii reciproce „.
    Cred ca foarte rapid atat PDL-ul cat si Basescu vor pierde din sprijinul popular datorita masurilor foarte dure care trebuiesc adoptate. Cel mai bine este sa fie lasati sa-si franga gatul singuri …

  76. dramoleta Says:

    Opozitie cu preferinta pentru Varianta 1 . Refuz sa cred ca vom ajunge de unde am plecat in 2007.

  77. homer Says:

    NU AM PUTUT NOI ,VOTA,
    CAT AU PUTUT EI ,FURA !!!

    DESI STIE CUM A FRAUDAT ALEGERILE BASESCU(137.000 DE VOTURI IN FAVOAREA LUI GEOANA -ANULATE DE GHERILA BASESCIANA) ,SANTAJATUL TARICEANU –[CARE ATACUT 5ANI DE ZILE DESPRE AGRESIUNEA LUI BASESCU ASUPRA MINORULUI LA MITINGUL DE LA PLOIESTI]PROPUNE SA SE REZOLVE IN GRABA VALIDAREA,VRAND SA PREIA PUTEREA IN P.N.L..
    VOTANTII FIDELI FRAUDATORI AI LUI BASESCU –P.D.L.SUNT CEI CARE AU VENIT LA VOT LA ADAPOSTUL INTUNERICULUI -INTRE ORELE 19.00-21.00(ASA CUM AU SUSTINUT BASESCU TRAIAN SI P.D.L.).
    B.E.C.-ul ,CURTEA CONSTITUTIONALA SUNT CATELUSII LUI BASESCU.LESA PREZIDENTIALA SI-O PUN UNII DE VOIE- PRECUM TARICEANU -catelusul P.D.L. de Ilfov!!!-!
    LA ORDINUL LUI BASESCU,INSTITUTIILE DE SONDARE AU FOST ASCULTATE TOATA PERIOADA PRE SI POST ELECTORALA (PREZIDENTIALA)!!
    REZULTATELE ALEGERILOR LE AVEA P.D.L.-ul SI BASESCU DE LA B.E.C.,DAR PENTRU CA ELECTORATUL –CARUIA IAU FOST ANULATE VOTURILE SA NU-SI DEA SEAMA DE COMPLICITATE,INTAI APAREA P.D.L.-ul SA ANUNTE REZULTATE,IAR DUPA 15 MINUTE ,APAREA B.E.C.-ul SA ANUNTE APROAPE ACELEASI REZULTATE CA SI P.D.L.!!
    COLABORAREA CU P.D.-ul LUI BASESCU. INSASI DENUMIREA P.D.L.-ului IMPLICA INTENTIA LUI BASESCU DE A SPARGE P.N.L.-UL.
    TARICEANU ESTE UN PION–CARUIA I S-A- PROMIS DE CATRE BASESCU -FOTOLIUL DE PREMIER DE CATRE BASESCU.
    PRIN ACCEPTAREA PROPUNERII BASESCIENE,TARICEANU DUCE LA INDEPLINIREA PLANULUI LUI BASESCU DE A SPARGE P.N.L.-ul –FOLOSINDU-SE SI DE U.D.M.R.
    TARICEANU VREA SA FIE PRIM-MINISTRUL LUI BASESCU SI PRESEDINTE P.N.L. PUNAND INTERESUL PERSONAL SI DE GASCA , INAINTEA INTERESULUI NATIONAL.
    STRATAGEMA ASA ZISEI SCHIMBARI A LUI TARICEANU DE CATRE BASESCU A FOST DOAR O INCERCARE DE DUCERE IN EROARE A P.N.L.-ului,PENTRU CA P.N.L. SA NU SI DEA SEAMA DE TRADAREA LUI TARICEANU .AMBII SUNT SPRIJINITI DE CATRE EVREIME!ASTA II UNESTE !
    EU MI-AM SACRIFICAT FAMILIA ,SERVICIUL,DAR NU AM CEDAT MAFIOTULUI BASESCU!ACUM ESTE APROAPE IMPOSIBIL SA MAI AM PUTEREA PE CARE AM AVUT-O INAINTE DE REZULTATUL FRAUDAT!
    BANCHERII,OAMENII DE ALEGERI MAFIOTI ,NU AU REACTIONAT DIN VARA PANA IN IARNA-CA ACUM SA FIU FOLOSITI DE P.D.L. SI BASESCU PENTRU A GRABII incheierea si validarea alegerilor.
    TOTUL A FOST CALCULAT CU PRECIZIE MILIMETRICA DE AGENTUL SECURITATII BASESCU SI MILITARIZATUL P.D.L.,CARE AU MITUIT PESTE 2,5 MILIOANE DE ELECTORI -PENTRU A-SI ASIGURA REALEGEREA PRINTR-O FRAUDA DE TIP HITLER!!
    IN 2004 PENTRU A IESI BASESCU, AU FOST ANULATE 100.000 DE VOTURI IN FAVOAREA LUI NASTASE.
    PROEVREUL TARICEANU CARE A PRIMIT TELEFON DE LA BASESCU PENTRU PRELUAREA PUTERII,-TREBUIE EXCLUS DIN P.N.L. .!!!!!A TE ALIA CU UN INFRACTOR NOTORIU,INSEAMNA CA TE ASOCIEZI CU UNUL CU CARE TE ASEMENI FOARTE BINE!!!
    DUMINICA(06,.XII) SI LUNI (07.XII)AM AVUT PROBLEME CU DESKOPUL DIN CAUZA VIRUSILOR BASESCIENI!!
    IOHANNIS A CEDAT PENTRU CA BASESCU II FACE PROBLEME IN SIBIU .DEFLAGRATIA DIN SIBIU DE LA ORA 12.00 07.XII.09,ESTE DOAR UN EXEMPLU CONCRET AL CRIMINALITATII LUI BASESCU SI AL LUI P.D.L.-CU CARE TARICEANU VREA SA SE ALIEZE!!!!
    RECUNOASTEREA LUI TARICEANU DESPRE BASESCU A FOST PROVOCAT DE MINE!RECUNOASTEREA A FOST PREMEDITATA PENTRU CA STIA CA STIU DESPRE PLANUL DE FRAUDARE BASESCIANA.PASUL INAPOI AL LUI TARICEANU ,(INTERVIUL ULTERIOR PRIN CARE O DA LA INTORS)I SE DATOREAZA SANTAJISTULUI BASESCU CU CARE VATI PURTAT CA CU O DOAMNA !
    SI LA P.S.D. EXISTA TRADATORI (MITREA).
    Ghe .FLUTUR P.D.L.:”TOATE ACESTE LUCRURI ,SE VOR PETRECE LA TIMPUL LOR!!!
    28 noiembrie 2009: basescu si udrea alaturi de blogherul dan badea”.Alături de un om deosebit.”

    NU MAI PUTEM TRAI IN TEROARE PERMANENTA! NU NOI TREBUIE SA EMIGRAM DE TEAMA CA NE VA CIURUI!
    BASESCU SI AI LUI ,SA SE DUCA DRACULUI!!

  78. Ana Says:

    Depinde linga cine va simtiti bine:linga Boc,Berceanu,Videanu,UDREA,Ridzi.
    HOARA ….sau Geoana,Diaconescu,Corlateanu,Ponta,etc.
    Pentru noi,alegatorii,conteaza daca pina la alegeri spuneti una si A DOUA ZI,faceti cu totul altceva decat ceea ce ati spus.

  79. Diana Says:

    Gandindu-va in care dintre variante sangerati mai putin din punct de vedere electoral, cred ca scapati din perspectiva tocmai sansa majora de a va mari bazinul electoral si nu intr-un mod artificial sau conjunctural (prin resursele celor din teritoriu), ci prin cucerirea a ceea ce nu ati avut si vi s-ar cuveni intr-o societate normala ca partid de dreapta, si anume clasa de mijloc. Aceasta sansa o vad realizabila tocmai prin consecventa de care a dat dovada partidul de la congresul din martie incoace, cu momente de maxima reconfirmare intr-un moment dificil precum cel dintre tururi, consecventa nu impotriva unei persoane ci pentru principii democratice.

    Ati aparat puncte de vedere corecte si fundamentale pentru democratie (parlamentarismul, separatia puterilor in stat, principiul majoritatii parlamentare si reprezentativitatea ei esentiala in sistemul democratic, reprezentativitate mai mare decat a functiei prezidentiale etc.) si ati facut-o intr-un mod consecvent si coerent. In trecut ati aparat pozitiile democratice, dar niciodata maniera nu a fost atat de covarsitor distincta de restul clasei politice, practic se ivesc germenii unui mod cu totul „altfel” de a face politica, care este acum apreciat de cca 20% din electori dar care se va impune in timp prin evidenta sa.

    In opinia mea, aveti acum o sansa mare de a urma linia pe care ati trasat-o in ultima vreme, practic eu consider ca fiecare esec din lupta pe care ati purtat-o cu dl. Basescu si PDL este de fapt un succes pe termen mediu, caci dupa fiecare esec, din turul I, din dezbaterea dintre tururi, din turul II, opinia publica a vazut ccea ce nu fusese obisnuita sa vada, persistenta in principii, neoportunsim etc. Cel mai probabil multi nu au inteles ceea ce au vazut, dar acest lucru va ajunge la o masa tot mai mare de oameni, nu peste noapte, dar va ajunge, caci de data aceasta si scopul (principiile democratice) si mijloacele (o politica coerenta si vizionara, nu indreptata spre prima bucatica de drum) sunt de partea dvs.

    Asadar mi-as permite sa va sugerez sa nu incercati sa va gasiti justificari pentru a apara scopul prin alte mijloace, caci combinatia dintre cele doua este cea castigatoare si pentru dvs ca partid si pentru Romania.

    P.S.: Stiu ca prin definitia data de stiinta politica partidul are ca scop accederea la putere, dar nu prin eludarea principiilor democratice, or in acest sens tocmai faptul ca ati omis dintre variantele dvs posibilitatea unei guvernari PSD-PNL-UDMR ridica semne de intrebare. Caci indiferent de textul ambiguu al Constitutiei privind rolul presedintelui in desemnarea premierului este greu de inteles cum de apare atat de evident doar varianta unei opozitii majoritare. Inteleg ca ati sustine un guvern minoritar doar pentru a evita alegerile anticipate, dar dvs intelegeti ca deja judecati intr-o logica pe care anterior o clamati drept eronata?

  80. han Says:

    Eu revin la intrebarea mea tehnica,
    deciziile astea cum se iau in partid?
    Inteleg ca se ia o decizie in biroul executiv?
    Si dupa aia decizia e impusa tuturor membrilor?
    Daca cineva nu e de acord cu decizia (indiferent care e ea) si actioneaza conform propriei constiinte
    si conform a ceea ce crede ca e liberal, e ok?
    Sau persoana aia devine exclusa, etc.

  81. olimpiu Says:

    actiunea politica trebuie ghidata de pragmatism si calcule cinice , nu de opinii sentimenatle si valori frumoase in esenta ca onoarea, cinstea ..etc
    trebuie pus in balanta toate optiunile si conseciintele unei decizii. eu personal cred ca daca Tariceanu va fi desemnat pt functia de premier 80% din partid il va urma. daca nu partidul sa se astepte la un asalt asupra parlamentarilor sai primarilor consilierilor etc. asta daca PSD nu se reintoarce in FSN. daca da atunci nu mai e interesant PNL-ul pt Basescu

    • Anca Says:

      Cine cere calcule cinice, lipsite de valori ca onoarea si cinstea
      sa nu se planga de politicieni cinici si lipsiti de valori ca onoarea si cinstea.

  82. Laura Says:

    Ce nu inteleg eu, e cum de mai are Tariceanu incredere in Basescu, dupa cate a patimit cu el … A promis Basescu ceva suficient de solid incat sa fie crezut ?

  83. octaaa Says:

    Eu fac parte din nucleul dur al partidului, dar cu mentiunea ca nu as fi votat orice candidat al PNL; ci un liberal. Si da! pot afirma ca Crin Antonescu este un liberal. Pe care l-am votat si ale carui indicatii pentru turul 2 le-am respectat.

    Eu cred ca cel mai bine ar fi varianta ramanerii in opozitie. Dar o opozitie constructiva.

  84. Bogdan Says:

    Daca intrati la guvernare cu Pdl, avand prim-ministru , in 6-12 luni pnl nu o sa mai existe ….
    Base cu „farmecul sau” o sa convinga psd sa depuna o motiune de cenzura si sa o voteze ( din diverse interese-dosare- bani)… Din acest moment (al II-lea guvern cazut, in frunte cu un pnl) o multime de primari, parlamentari (din aceleasi motive ca mai sus enuntate, care pot fi indeplinite in acest interval de timp 6-12 luni) o sa treaca la pdl si PNl Bye-Bye ( schimbarea legii electorale plus alte meschinarii gen marinar)…
    AAA si sa nu uit , pe voi nu va intereseaza SIMPLUL fapt ca alegererile sunt viciate (numai pe Orban)?? indiferent de cine pdl sau psd…
    De ce nu sustineti acest demers alaturi de PSD, astfel incat acest fapt sa poata duce la schimbarea legii electorale care sa elimine sau sa reduca fraudarea alegerilor (acuma cand PSD-ul este strans cu usa, din cauza fraudelor facute de pdl)…
    Nici un presedinte sau guvern nu poate face nimic fara PARLAMENT!!!
    Puteti fi opozitia (voi parlamentarii, nu neaparat PNL) de care Romania are nevoie ( a se vedea voturile obtinute de Geoana -anti basescu- pt ca nu cred ca el lea luat) ….
    Tariceanu trebuie suspendat pt o perioada de timp ( are imagine buna si nu trebuie stricata in 1/2 din Romania care a votat anti basescu) pentru ai conserva imaginea….
    Va multumesc! Cu stima…

  85. ingrijorat Says:

    „actiunea politica trebuie ghidata de pragmatism si calcule cinice , nu de opinii sentimenatle si valori frumoase in esenta ca onoarea, cinstea ..etc”
    – UN COMENTARIU CINIC, URAT…… VA PIERDETI ELECTORATUL (sau posibilul viitor electorat) GANDIND ASA.
    – luati lectii de la domnul Antonescu, e abil, si chiar daca e cinic (il ascult chiar acum), discursul lui te magnetizeaza. Insa nu va spune niciodata ca trebuie sa fi cinic.
    -cat despre onoare…. cinste…. zau ca va pierdeti electoratul. Sper ca nu e membru partidului dumneavoastra cel care scrie asa ceva. O fi vre-un „infiltrat”? 🙂

  86. Moshul Says:

    Varianta pe care o vad eu este intre primele doua. Cu siguranta ramanerea in opozitie, pentru a putea intra la guvernare din prima pozitie in 2012. Dar atat alaturi de PSD (in chestiuni punctuale, care tin de opozitia fata de Basescu), dar fara a se dilua prea mult doctrinar (in vederea conservarii electoratului de dreapta si a gasirii de noi categorii de electoi de dreapta).

    Atentie, cu o dreapta diluata de dragul unei opozitii ca o structura de monolit, partidul se poate eroda si in opozitie, si nu va trece de 20% in 2012.

  87. Florin Matei Says:

    D-le Voicu,

    Eu şi familia mea am votat în turul I Crin Antonescu şi în turul II anti-Băsescu. Votând anti-Băsescu, am votat şi împotriva Elenei Udrea, Robertei Anastase, Monicăi Ridzi sau Ralucăi Turcan. Şi împotriva celor numiţi Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Pogea şi, bineînţeles, Emil Boc. Am votat şi ca să nu mai văd rânjetul spălăcitului Hoară, şi ca să terminăm cu aroganţele abjecte ale liderului de sindicat Cătălin Croitoru. Ca să vadă trădătorii Flutur, Stolojan, Stoica sau Boureanu cum arată reversul medaliei.

    De aceea, din postură de ciuruit, ca voi, de-altfel, am pretenţia să nu fiu înşelat în aşteptări. Am pretenţia să fiu luat în seamă, ca alegător tradiţional al PNL. Nu că aş fi pus eu coada la prună, dar merit minimul respect, în raport cu fidelitatea mea, măcar.

    PNL are un lider. Şi încă unul de anvergură. Ce facem cu el? Îl silim în organisme de partid să se ralieze tendinţelor unor oportunişti şi să facă un nou pact cu Diavolul sau îl urmăm în drumul demn spre normalitatea jinduită (şi votată) de jumătate din România?

    În acest moment, Crin Antonescu este adevăratul lider al Opoziţiei. Este, dacă nu vă supără termenul, noul senior al Dreptei. Este garantul onestităţii în politică şi al bunului simţ în societate. Nu este omul providenţial, ci este omul exponenţial. Exponenţial pentru cei ca mine, vreo două milioane, exponenţial pentru românul dintr-o clasă de mijloc sănătoasă, exponenţial pentru cei ce cred în valori democratice, în drepturi cetăţeneşti, în civism.

    De aceea, alegeţi o variantă din care să excludeţi compromisuri urât-mirositoare cu Traian Băsescu şi tagma lui, dar în care să fie inclus, la loc de cinste, noul lider al Dreptei, Crin Laurenţiu George Antonescu. Pentru că acest om poate construi în jurul lui, şi-al vostru, al celor ce aderaţi la aceleaşi valori şi aspiraţi la aceleaşi standarde în politică, o agora a bunului simţ. Daţi-mi şansa să investesc în continuare încredere în voi. Alături de celelalte milioane de ciuruiţi ai soartei.

  88. Mihai B Says:

    Gata a trecut si campania, si am revenit si eu.Felicitari pentru ceea ce ai facut la tine in colegiu indiferent pentru cine au votat alegatorii, fiindca eu apreciez munca din colegiu care este de fapt cea mai grea.
    In ceea ce priveste viitorul acesta depinde mult si de voi, care ati tipat ca nebunii 9 luni de zile contra Presedintelui.Era dreptul vostru.Acum insa cred ca este corect sa va ganditi si la romani, care au nevoie de stabilitate, de liniste, de ajutorul necesar depasirii crizei economice.Acum este alegerea voastra.
    In ceea ce priveste variantele cred ca dupa ce va fi schimbat Antonescu se va putea trece la o alianta in care prea multe conditii nu prea puteti pune.
    Dar eu sunt rezervat si spun sa vedem ce va fi de luni incolo.

    • Dr.A Says:

      PNL se gandeste la romani si la votul lor. Se gandeste 80% cu jind, pentru ca nu le-a primit. Romanii l-au desemnat pe Basescu presedinte. Si au dat asa cum va place sa spuneti, PDL cele mai multe mandate in parlament. Va invitam fie sa va asumati responsabilitatea si sa faceti guvernul, daca sunteti capabili; fie public sa va recunoasteti incompetenta si sa lasati pe altii mai priceputi sa-l faca dupa stiinta si dorinta proprie. Care altii nu-i necesar si obligatoriu sa fie PNL, dar e una din variante.

      In ce priveste sugestiile din final, mie imi pare obraznica atitudinea dumneavoastra.

    • Cetateanul Popescu Says:

      Domnule Boldea,

      cu tot respectul, intreb: suferiti de orbire selectiva? Ati avut nevoie de 2 luni si 2 randuri de alegeri pentru a va da seama ca „romanii au nevoie de liniste”? Cand PNL si PSD l-au propus pe Johannis dar dl. Basescu i-a preferat pe d-nii. Croitoru si apoi Negoita, cu ocazia asta prelungind agonia „poporului suveran” pe o criza economica crancena (si foarte prost manageriata economic, v-o spune un non-evazionist omorat de impozitul Pogea), nu stiati ca „romanii au nevoie de liniste”?

      „Acum este alegerea voastra”. Corect. PNL (si Crin, intr-o nota separata) au de dus povara unui vot covarsitor anti-Basescu si – simultan – pro-Johannis (de fapt, pro-normalitate). Iertati-ma ca indaznesc sa nu fiu de acord cu dumneavoastra, dar ma indoiesc ca dumneavoastra aveti autoritatea morala de a propune, dispune sau sugera ceva, indiferent ce, liberarilor. Legal vorbind, aveti to dreptul, sa nu fiu inteles gresit, iar prezenta Dvs. aici este perfect justificata din acest punct de vedere. Dar NUMAI din acesta. Moral, nu.

      „Romanii l-au desemnat pe Basescu presedinte”. Poate, din punct de vedere al formalismelor institutionale. Pentru mine, acest lucru – din nou, cu iertare ca nu sunt de acord cu Dvs. – nu este de ajuns. Tinand cont ca marja a fost sub 1% si ca votul diasporei a fost determinant, cred ca dl. Basescu are o grava problema de asigurare a legitimitatii. Mai exact, ar trebui sa tina seama cu atentie (si) de parerea jumatatii de Romanie care l-a respins. Pana nu face acest lucru nu-l pot accepta decat institutional ca presedinte al meu.

      Poate ca „propunerea” Dvs. ar putea sa para jignitoare. Asa am citit-o eu la inceput. Mi-am adus apoi aminte de un nepotel, pe care l-am surprins intr-o zi la vanatoare de broaste, intr-o balta, cu un bat. Nici nu-si dadea seama ca suferinte provoca bietelor animale. Pentru el era o ocupatie perfect naturala. Am inteles atunci ca exista oameni perfect insensibili la sentimentele celor din jur; atat de absorbiti de propriul ego incat sunt incapabili sa inteleaga ce dezastre provoaca in jurul lor.

  89. RIX 86 Says:

    1.Daca nu sunteti precauti veti fii laminati intre cele doua partide de mase.Legea electorala a alegerii deputatilor in doua tururi de scrutin va face ca celebrul Hoara sa fie ales in fata oricui de la PNL,mai ales daca nu stiti sa va purtati omeneste cu niste oameni civilizati cum sunt cei mai multi din PSD.
    2. Alegeri anticipate acum va face ca PD sa castige cel putin 50% pe actuala lege electorala.De dimineata i-am marturisit unui vecin,pensionar,fost zugrav, ca sunt amarat, ca alegandu-se Basescu nu vad cum vom iesi la liman.M-a privit cu ura si mi-a zis ca bine ca n-au iesit hotii aia de comunisti care au pe Patriciu,Voiculescu si Vantu in spate. Si daca in locul lui Geoana ar fi fost Antonescu,acesta din urma ar fi fost in mintea alegatorului PDList hot,comunist si vandut.Eu nu mai sper sa traiesc vremea in care sa fiu de aceeasi parere cu majoritatea. Am inceput sa fiu interesat de politica din clasa a treia (popa din sat si tata, singurii din sat care votasera in interbelic cu liberalii vorbeau despre Bratieni),am trecut desertul fara sa fiu membru PCR (desi riscam sa nu primesc avizul pentru a-mi sustine doctoratul in stiinta) ,dupa revolutie l-am cunoscut si apreciat pe Dan Amedeo Lazarescu (Dinu Patriciu sau Calin Popescu Tariceanu ar putea sa-i stranga articolele din Liberalul),astazi sunt tanar pensionar, suport glumele proaste ale presedintelui nou ales si sper sa mai traiesc in 2014 cand voi avea din nou ocazia sa fiu in minoritate.Ii inteleg pe tineri ca vor sa plece si sa nu se mai uite inapoi. In orice caz, Mihai(ma simt bine sa-ti zic pe numele mic) iti urez succes, trebuie ca cineva sa ramana sa-i infrunte .

  90. ionut iancu Says:

    Buna seara Mihai. Foarte bine argumentat. Pe langa aceste 5 variante, va mai propun si eu una, pe care o puteti descoperi pe blogul meu…cum vi se pare varianta unor alegeri anticipate, in care sa maximizam scorul actual?

  91. Poziția mea față de situația din PNL | NeneaLars.com Says:

    […] by Lars Doi politicieni la care țin foarte mult, Alina Gorghiu (cu accent pe o, nu pe i) și Mihai Voicu ne cer părerea, ce să facă mâine când se va vota poziția PNL în acest […]

  92. observext Says:

    PNL are acum 3 variante:

    1. sa lase lucrurile sa mearga de la sine, cu orientarea propusa de Orban si Antonescu care, pentru a indeparta dictatorul din mintea lor, sunt gata sa indrepre tara spre alegeri anticipate si/sau demiterea presedintelui cu ajutorul PSD;
    2. sa scoata de pe scena politica pe Orban si pe Antonescu si sa isi continue politica liberala de dreapta dupa propriile principii si demnitati;
    3. sa scoata de pe scena politica pe Orban si pe Antonescu si sa mearga la guvernare cu PD-L si UDMR, intr-o coalitie ferma care sa urmareasca mai degraba interesul national si mai putin interesele de imagine si ambitii personale.

    Ar mai fi o varianta in care nu cred, si anume ca PNL sa se mai sparga odata in doua aripi, una conservatoare si una extremista. Nu cred pentru ca nu este in interesul partidului, in conditiile in care acum are si asa o imagine destul de sifonata de actiunile fara precedent, as spune iresponsabile ale d-lui Antonescu. Riscul fiind ca la alegerile parlamentare viitoare sa nu mai apuce sa obtina numarul de voturi necesar pentru a intra in parlament.

    PSD contesta alegerile. Si presupunand ca reuseste sa obtina o noua runda. Si presupunand ca nu mai reuseste sa faca alianta ce-a mare, cu proiectul Johannis, va mai obtine doar 30 – 40% din voturi. Si atunci la ce bun? Doar asa ca sa se afle in treaba, sa agite apele, sa intarzie guvernarea dupa care se plange, sa se cheltuie inutil alti banii de la buget, care sunt de fapt banii contribuabililor?

  93. Bibliotecaru Says:

    Eu cred că simpatizanţii domnul Crin Antonescu au crezut în un alt fel de preşedinte… acest lucru ar trebui să oferiţi.

  94. Anca Says:

    PNL a votat in turul doi pentru Geoana, impotriva lui Basescu.
    Daca astazi PNL voteaza Basescu, impotriva lui Antonescu – pentru ca despre asta vorbim de fapt – atunci e un partid realmente jalnic.

    Povestea cu momeala lui Basescu arata metaforic asa:

    Au fost 3 echipe de baschet.
    Una nu s-a calificat in finala, dar a sustinut-o pe una dintre celelalte doua
    dandu-i un foarte bun atacant si ajutand-o sa se antreneze.
    Pe fundalul unei arbitrari care i-a permis celei de-a treia echipe sa incalce regulile jocului, aceasta castiga, dar ramane cu spaima atacantului din echipa necalificata in finala, cu gandul la urmatorul campionat. Liderul echipei castigatoare il suna pe unul dintre rivalii atacantului in cauza din cadrul echipei si-i propune: „Va dau o suma cosmica de bani si va asigur conditii de antrenament, cu o mentiune: trebuie sa va amputati mainile.”

    Orisicat, functie de votul PNL din CEX vom sti si care e procentul din partid care a crezut realmente in Crin si astfel vom putea intui cat din cei 20% ai lui Crin sunt voturi de partid si cat sunt voturi strict pentru persoana lui Crin… Va doresc intelepciune. 🙂

  95. Lama Says:

    Mihai, nu-i asa ca era mai bine cu Tariceanu? Ei, ar fi bine la guvernare dar, parerea mea ca fara Morega. Revolutia Bunului Simt ar fi fost bine sa fi fost inceputa din interior cu Morega de la Gorj si abia apoi in exterior. Este unul din motivele din cauza carora Crin a pierdut. Acum ar fi bine sa demisioneze si sa-i lase pe altii. Nu el a declarat public la Congres ca va demisiona daca nu duce PNL la guvernare? Ce parere ai?

    • mihaivoicu Says:

      Pe Morega cred ca trebuie sa-l judece alegatorii din Gorj si membrii PNL de acolo. Eu chiar nu am ce spune, nu cunosc situatia.

  96. miri_londra Says:

    nu distrugeti PNL ………. OPOZITIA singura solutie ……..la urmatoarela alegeri vom castiga ………nu doresc sa fim curva nimanui
    PNL nu o sa moara niciodata ,traieste prin noi

  97. Simona Says:

    Vreti o martirisire sincera ? Eu m-am indragostit pe PNL-ul lui Crin Antonescu. Acesta m-a facut sa visez, sa cred, sa sper… Mi-a reamintit ce inseamna verticalitatea, mi-a aratat ca pot avea incredere, mi-a demonstrat ca democratia si valorile ei nu au murit inca. M-am indragostit de un PNL integru, care isi respecta principiile si care poate creste prin apararea si promovarea valorilor reale si nu a intereselor pentru putere. Un PNL care lupta pentru niste idealuri si nu doar pentru un coltisor la guvernare.
    Tariceanu este un om politic si atat. Crin Antonescu reprezinta insa, biletul castigator la loterie, tras de mine si de toti cei asemeni mie. Care pana in prezent am fost pierduti. Dezamagiti. Satui pana la refuz de mizeria din societatea romaneasca.
    Guvernare cu PD-L ? Daca da, sper ca suneti constienti de felul in care veti fi perceputi de majoritatea membrilor, simpatizantilor sau doar votantilor PNL (cu exceptia celor care isi vor mai alina „foamea” de bani si de putere). Indiferent de explicatiile pe care le veti gasi, concluzia generala va fi aceea ca „v-ati aruncat pe ciolan”.
    Iar o eventuala renuntare la Antonescu ar face ca vizita lui Geoana la Vantu sau filmuletul cu Traian Basescu sa para niste glume proaste. O mai mare lovitura data imaginii partidului, nu cred ca ati putea reusi curand.
    Este evident ca nu ma pot erija in „reprezentanta-tuturor-romanilor-care-au-votat-PNL”, dar ceea ce pot face este sa exprim un punct de vedere impartasit de catre foarte multi prieteni, rude sau cunostinte, care si-au pus sperantele in ACEST partid si in Crin Antonescu. Nu stiu daca noi contam sau nu, in solutionarea aceastei ecuatii complicate avand ca obiect viitoarea pozitie a PNL, dar daca da, am o singura rugaminte: NU RENUNTATI LA PRINCIPII, de dragul guvernarii.
    Daca veti prefera calculele, cinismul si puterea, in locul onestitatii, verticalitatii si consecventei, tot capitalul de imagine obtinut alaturi de Crin Antonescu si de sustinatorii acestuia, se va spulbera.
    Parca mai ieri luptati pentru niste principii (pentru care m-ati convins chiar si sa votez cu Mircea Geoana) si pentru un „alt fel de a face politica”, iar astazi luati in calcul posibilitatea de a intoarce armele ? Imi pare rau sa o spun, dar in acest caz „un alt fel de a face politica” va ramane doar un ipocrit „fel de a face campanie electorala” …

  98. Simona Says:

    rectific: „marturisire”.
    Imi cer scuze, e tarziu si oboseala isi spune cuvantul.

  99. Radu Says:

    Varianta cu sprijin parlamentar conditionat pt. un guvern pd-udmr-minoritati este de departe cea mai buna pentru ca:

    – rezolva nevoile nucleului dur PNL (prin conditionarea sprijinului cu suport financiar pt. primarii PNL);
    – satisface interesele economice ale sustinatorilor PNL (prin adoptarea unor masuri de dreapta);
    – asigura consecventa PNL in raport cu basescu;
    – protejeaza partidul de erodarea inevitabila in cazul participarii la guvernare in 2010;
    – dovedeste un minim de intelegere in fata electoratului general viza-vis de situatia de pe scena politica (un punct de vedere inflexibil si radical impotriva lui basescu nu ar fi de preferat);

  100. Maximmouse Says:

    Stimate Domnule Voicu.

    SIGUR prima varianta.

    Orice altceva duce PNL la extinctie! Electoratul dvs v-a dat votul pentru ca nu ati guvernat, pactizat , cu asimetricu.Un pas gresit si i-ati pierdut.

    Este prima data cand postez aici, trebuie sa marturisesc , liberalii nu au fost niciodata optiunea mea, am fost membru fondator PNT si am fost in partidul acela pana la jumatatea guv. CDR.Acuma sunt simpatizant psd, ca singur reprezentant al stangii politice, deocamdata.

    Ceea ce ma indeamna sa va scriu este dorinta ca in Romania sa existe in dreapta, PNL, in nici un caz pdl.

    Nu contest ca figura pe care a facut-o Crin A in turul al doilea , m-a satisfacut deplin. Nu cred ca este cazul sa va furisati acuma in umbra pdl….

    De coniventa, cu psd, puteti desigur accepta o conditionata sprijinire a guv. minoritar pdl(fara a explicita acest sprijin, ci va aparea la vot , de mirare…:), iar cand situatia o va cere ( si , fara dubiu , o va cere), alegeri anticipate!

    Guerilla parlamentara este acum de baza!

    Cu stima, Maxi!

  101. mariannicolescu Says:

    Mihai, imi pari un oltean istet. Oare, iti iubesti principiile si ambitiile personale, castigate cu sudoare si talent, ca sa joci piesa proasta a sefilor de la bucuresti, printre care iti faci si tu loc, dar, care sunt mai slabi decat tine?! Batalia voastra interna, permisa si de batranii liberali, parca am vazut-o intr-o alta piesa a altui soi de oltean, ramas rasticnit de istoria jucata pe bune cu gloante adevarate,de cei pe care-i adulati si le faceti jocul, exact ca o remorca din care pica un briliant din sacul plin al puterii, restul ramanandu-le lor! Faceti in continuare acelasi sincer joc liberal din anii ’90, dar mai sincer si mai vocal, catre intelectuali si tineretul care va accepta, dar luptati cu o singura identitate, ideea liberala a inaintasilor, care s-au batut intotdeauna cu socialistii. Voi uitati doctrina liberala ducand un razboi mediatic, si de politici bolnave, de distrugere a lui Basescu, dar „bunul” care doriti sa-l puneti in loc este tot un comunist! Si cu asta ce-ati facut!? Inseamna ca sunteti niste orgoliosi de carpa, ce doriti sa prosperati doar voi, iar tara, ramane de izbeliste. Ganditi-va in primul rand la tara cu har si patriotism, innoind ideea de a prospera prin idei pur ideale, avand rabdare, suiti in caleasca liberala cu bidivii ageri, nu remorcati de sareta activistilor la care este inhamata o martoaga PSD-ista.

Lasă un comentariu