A doua, pentru că trebuie

Știu că se poate spune că a doua moțiune de cenzură, la doar câteva zile după ce un astfel de demers nu a avut succes, poate să pară, la prima vedere, inutilă. Ne putem aștepta ca un nou transport de prenadez să sosească la Parlament pentru a lipi de scaun parlamentarii PD, UDMR va fi și mai de neclintit din cauza subiectului, minoritățile susțin cu încăpățânare orice fel de guvern, iar pentru cei de la UNPR căderea guvernului apropie spectrul alegerilor anticipate, ceea ce ar însemna sfârșitul carierei parlamentare a transfugilor.

Sunt însă două motive importante pentru care această moțiune trebuie depusă, indiferent de deznodământul aritmetic: Guvernul și Legea Educației.

Guvernul trebuie sancționat prin orice mijloc legal și constituțional. Orice moment în care am face altfel ar însemna o capitulare, fie și temporară. Dacă cineva susține acest guvern este, desigur, liber să o facă. Nu pot să înțeleg de ce, însă este treaba lor. Noi, liberalii, nu ne numărăm printre aceștia și, dacă avem pretenția de a-i reprezenta pe ceilalți, mult mai mulți, avem datoria de a acționa.

Vine apoi subiectul punctual al angajării răspunderii. Suntem cumva de acord, pe procedură sau pe fond, cu această lege a educației? Sigur că nu. În primul rând pentru că există decizia Curții Constituționale cu privire la acest subiect, decizie care este încălcată. Apoi pentru că sunt multe prevederi în proiectul legii pe care nu le putem accepta, mai ales gravele atingeri aduse autonomiei universitare și școlare.

Iar dacă Boc va decide să-și angajeze răspunderea pe legea salarizării unice, așa cum se aude, vom aplica principiul ”jamais deux sans trois”

Publicitate

Etichete: , , , ,

37 răspunsuri to “A doua, pentru că trebuie”

  1. han Says:

    Pe de alta parte ar trebui sa va ganditi ca bagatelizati subiectul motiune de cenzura (picata) .. si veti arata ca guvernul Boc are mai multa sustinere decat merita (ceva de genul .. a rezistat la 3 motiuni de cenzura). Tehnic vorbind aveti dreptate sa faceti asta, dar ganditi-va si la efectele pe termen lung. Eu cred ca de data asta arcul puterii nici nu se va mai obosi sa vina la vot.

    • Cetateanul Popescu Says:

      PNL are dreptate nu doar tehnic, ci si principial. Exista o cultura a gesturilor semnificative, de care noi am uitat. In Anglia angrenata in Battle For England, in care ouale erau marfa de contrabanda, aviatorii care luptau cu Luftwaffe primeau in mod constant, inainte de decolare, cate 2 oua la masa. Multi le lasau in farfurie iar dintre cei care mancau totusi cei mai multi le vomitau, din cauza tensiunii. Cu toate acestea, ouale erau prezente in farfuriile aviatorilor. Nu ca hrana, ci ca semn al pretuirii de care se bucurau copiii aceia care se duceau sa moara pentru patrie.

      Asa si aici: motiunea trebuie depusa, macar si ca semn. O singura intrebare am: daca asumarea vine in contradictie cu decizia CCR si s-a decis iar prin frauda, depunerea ai nu inseamna acceptarea hotararii fraudate?

      • mihaivoicu Says:

        Decizia Curtii va sosi inainte de de dezbaterea motiunii. Daca va accepta contestatia, motiunea ramane fara obiect si legea continua dezbaterea parlamentara

    • Victoras Says:

      Procedura de depunere a unei motiuni de cenzura este de mult intrat in ridicol, de cand PD(-L) si PSD au dat dupa cabinetul Tariceanu II cu motiune de cenzura, de trebuia de nu!

      In plus, oricat ar fi de ridicol, asa o lege si asa un Guvern (ma rog, Cabinet) nu trebuie iertate!

  2. J o h n s o n Says:

    A inceput campania de curtare a liberalilor si de izolare a pesedeilor de liberali….Cam fara perdea,baietii joaca pe fatza asa cum ne-au obisnuit….Abunda presa portocalie de articole la comanda pe aceasta tema dar cel mai nostim este ”
    Cărtărăscu ” cum isi face el asa o umbra de mea culpa in introducere ca sa ne castige increderea….superb !

    • radu Says:

      Cartarascu e un magar. In articolul lui infect, putzind a basism ipocrit de la o posta, zice ca Antonescu e un pestisor mic intre doi pesti mari, PDL si pSD, si mai bine s-ar lasa inghitit de PDL, ca oricum are un L in coada. Levantinul nostru nu vede ca pestisorul sfrijit si zbarcit e acum PD-ul lui drag, pe care PNL nici n-o sa aiba chef sa-l inghita, atat e de stricat si de imputit.

    • ZMA Says:

      O noua motiune va provoca o noua agitatie in interiorul partidelor de la guvernare,va redeschide noi rani in interiorul PDL,UNPR si va trezi acea parte din populatia din Ardeal care cadeau de-a dreptul in transa in fatza culorii portocalii.Unii vor repune pe tapet noi pretentii,altii vor sa stranga cu usa guvernul sa le mai dea ceva…oricum PDL-ului nu-i va fi deloc bine.
      Succes

    • mihaivoicu Says:

      Autorul favorit al presedintelui, de altfel singurul, traieste din iluzii. Treaba lui.

  3. transildania Says:

    Foarte bine procedati.

  4. Boz Bishop Says:

    Am inteles ce vrea articolul de fapt ce vrea propaganda portocalie inghesuita in ultimul colt al unei constructii ce sta sa se prabuseasca definitiv peste ei….vrea indepartarea lui Ponta de Crin,marirea faliei care-i desparte si izolarea PSD implicit curtarea asidua a liberalilor,colacul de salvare al portocaliilor intrati deja in spasmele disperarii.Doar propaganda nerusinata,cosmetizarea grosolana(cred ei) le mai poate prelungi agonia.ceva care sa acopere cadavrul in descompunere din Modrogan.Nu spune nimeni ca PSD nu are si nu produce probleme dar de asta au intrat Antonescu si Co. in politica,sa le rezolve si sigur le vor rezolva.Dar cu un hoit urat mirositor numit PDL ce sa faci ? Sa duci mana la nas de putoare,altceva ce ?

  5. Boz Bishop Says:

    Da,este vorba de articolul Cartarescului de la Sectia Propaganda prin facerea pe prostul pentru a castiga din start cititorul.

  6. Laura Says:

    Mihai, intr-adevar, are sens ca miscare tactica, chiar daca sansele de success sunt mici.

    Am insa o sugestie (poate inutila, dar cine stie). Incercati sa depolitizati complet motiunea asta – by the way, nu inteleg de ce motunile de cenzura sunt scrise ca un discurs. Motiunea daca este adoptata se presupune ca reprezinta vointa Parlamentului, asa ca dupa parerea mea ar trebuii scrisa impersonal „Parlamentul considera”, „Parlamentul isi exprima” … inchid paranteza).

    Cred ca motiunea asta trebuie sa fie technica, seaca, si orientata pe procedura. Fara oratorie, fara „dezastrul Funeiru” oricat de adevarat ar fi el.

    Ceva de genul:

    „Parlamentul Romaniei isi exprima dezacordul cu unele prevederi ale proiectului Legii Educatiei inaintat de Guvern, si considera ca un larg consens este necesar pentru adoptarea unei legi atat de importante. Parlamentul saluta munca depusa de Comisia de Educatie de la Senat, condusa de Dl Profesor Haradau, si apreciaza imbunatarile majore aduse proiectului de lege de catre aceasta. Pentru aceste motive, Parlamentul adopta prezenta motiune de cenzura, si considera necesara continuarea dezbaterilor pe o tema atat de importanta”.

    Atat, si minic mai mult ….

  7. virgilvirgil Says:

    INCOTRO ?…

    Din pacate onorabila noastra opozitie danseaza fara gres exact dupa partitura lui Basescu . Daca i-ar pune el cu mina si nu ar juca exact cum isi doreste neispravitul . Traim un teatru ieftin in care actorii scenei politice actioneaza impotriva logicii , al elementarului bun simt chiar … De douazeci de ani Romania mimeaza democratia si isi iroseste energiile in faptuirea unor vesnice reforme fara fond care nu au alta finalitate decit vopsitul gardului , inauntru vietuind acelasi vesnic leopard . Mecanismul mimat al democratiei se invirte dement , fara noima , ne aduna , ne imprastie , ne invirte intr-un malaxor din care sunt scoase la vedere perpetuue crize juridice , religioase , administrative , economice , politice si mai stiu eu de ce natura . Statul in integralitatea sa este prabusit , destructurat total . Anarhia si nici pe departe democratia este in Romania la ea acasa … Extinctia fizica a adevaratei elite romanesti in anii comunismului si inlocuirea acesteia cu cei peste douasute de mii de consilieri adusi aici de sovietici care si-au luat nume romanesti si au mimat obiceiurile si traditiile romanesti , acaparind si ocupind toate pirghiile de comanda ale statului in absolut orice domeniu , de la cel politic , juridic , administrativ , la cel cultural si chiar religios , a aruncat tara intr-o criza totala si profunda ale carei repercursiuni le simtim astazi mai pregnant ca oricind . Natiunea a disparut , bietul popor s-a transformat intr-o populatie usor de manipulat si condus , care este plimbata cu un covrig la girla de catre copii si nepotii celor despre care spuneam ca au fost adusi aici de catre rusi , dar care nu au legatura etnica cu rusii ci mai degraba cu acel Gitenstein de la ambasada SUA care deunazi se amesteca grosolan in treburile politichiei interne de la noi , si despre care spuneam ca ne-au copiat numele , ne mimeaza traditiile si obiceiurile si iata astazi putem jura cu mina pe cruce ca, copii lor sunt urmasii Brincoveanului sau ai lui Stefen cel Mare … Ii gasesti peste tot si peste tot au in mina pirghiile de comanda . Parintii lor ne-au omorit bunicii si parintii , i-au virit in puscarii , i-au stapinit . Copii lor ne stapinesc pe noi , nepotii lor vor stapini copii nostri … Isi transmit din tata in fiu pirghiile si scaunele de comanda in absolut toate domeniile . Institutiile statului au devenit afaceri de familie , de clan , comanda lor este in mina acestor neispraviti si se transmite intre rude . Totul , absolut totul , pina si universitatile au devenit afaceri de familie . Traim in haos , nu stim de unde venim si ne indreptam spre nicaieri … Pina si speranta a disparut . Speranta care moare ultima … Ce e de facut ?… Nu stiu … De aici nu putem iesi fara sa depasim mai intii profunda criza morala care ne-a patruns si ne stapineste . Clamam specialisti care sa ne scoata la liman cind de fapt noi nu de specialisti ducem lipsa , acestia chiar lipsa daca sunt , pot fi importati , cumparati de pe piata libera . Ne lipsesc caracterele… Avem nevoie acuta de caractere si nu avem de unde sa le luam . Acestea se formeaza si cresc nu de pe io zi pe alta ci spre deosebire de specialistii pe care-i putem obtine in citiva ani , in multe generatii si numai daca au un mediu propice , care mediu lipseste cu desavirsire , ba chiar este profund nociv pentru cultivarea si cresterea unor caractere . Ne prabusim si tare-mi este teama ca nu vom putea decit sa asistam la o si mai accelerata prabusire in anii urmatori . Statul este in disolutie totala , natiunea si-a pierdut caracteristicile , poporul s-a transformat intr-o populatie , urmeaza in ordine destructurarea teritoriala . Sa nu uitam ca de curind in Europa s-au trasat noi granite , chiar si pasnic , Cehoslovacia …

  8. Lilick Says:

    „La presiunile parlamentarilor PSD, Victor Ponta a dat unda verde pentru sustinerea motiunii PNL. Ponta: M-au convins colegii mei din Ardeal sa sustinem motiunea.” 🙂

  9. olimpiu65 Says:

    eu mi-as fi dorit cainaintea motiunii care tocmai a trecut sa se reuseasca o coalitie PSD, PNL, UDMR , cu negocieri serioase si concesii atat cat se poate pt minoritatea maghiara. poate ca acest subiect sensibil cu invatarea limbii in grai mstern va exacerba unele spirite si chiar poate duce la caderea guvernului Boc, dar urmarea tot nu ar fi o majoritate adevarata si solida
    in rest e normal ac opozitia parlamerntara sa tina sub foc incrucisat puterea…. ma scarbeste ,,puiutul de… arogant” rosu pe nume Ponta

    • mihaivoicu Says:

      Intr-adevar UDMR este cheia, sper ca vom reusi in cele din urma. In fond si maghiarii din Romania o duc prost sub acest guvern

      • Anonim Says:

        N-as zice ca UDMR este cheia. Mai degraba PSD. Ponta nu a vrut sa se-nteleaga cu privire la noul premier. Asta pentru ca nu a vrut sa convinga de „noua solutie”.
        Si pentru voi (PNL) ar fi mai cuminte sa aveti certitudinea ca va puteti intelege cu PSD inainte de a darama guvernul Boc. Asta pentru ca PSD poate fi si nerezonabil…

      • Anonim Says:

        Ceea ce vrau sa spun este ca un guvern Nastase sau Ponta si-ar putea aduce sustinatorii la popularitatea la care a adus Boc PDL-ul

  10. ela Says:

  11. r Says:

    Dle Voicu,
    Cand sunt alegerile de la Hunedoara si daca PNL e pregatit si organizat pentru a mobiliza oamenii acolo….E totusi un mandat importnt, nu?

  12. Un liberal deja optimist Says:

    Motiunile astea sunt bune numai si pentru ca ii aduc pe cei din arcul puterii sa se faca de ras la televizor! Ati observat ca in ultima vreme vin si mai mult tac?

    • mihaivoicu Says:

      Au o serie de oameni de sacrificiu, care sunt dispusi sa inghita orice si sa repete ca niste masinarii tot ce scrie pe o foaie luata de la partid. Saracii….

      • Un liberal deja optimist Says:

        Il asteptam pe Hoara! Aud ca nu mai e Presedinde CA. De ce nu mai combate Boureanu? Visan combate ca i-au resuscitat dosarul cu violul ? Pe Spanu ce l-o mana in lupta?

  13. luc Says:

    @Mihai Voicu,
    Mai intai v-au tratat ca pe o ruda saraca venita la oras,cam ponosita,a carei parere nu conteaza,dar buna de pus la treaba prin casa.
    Au mutat data motiunii pana dupa congresul lor,exact cum au vrut muschii lor.Cand le-ati vorbit despre un program de guvernare post-motiune,v-au ras in nas si si-au plasat pe piata populismele lor gretoase,de genul „pensii marite imediat dupa caderea guvernului Boc”.Cand le-ati vorbit despre desemnarea unui premier,avansandu-le si cateva nume de independenti,v-au ironizat copios,aruncandu-va in fata ca „nu aveti mana buna la independenti,toti au devenit in timp oamenii lui Basescu”.Cand dl Antonescu facea oratorie de inalta clasa in Parlament,ei confiscau politic miscarea sindicala din strada,punandu-l pe micultitulescu in fruntea coloanei de demonstranti.Cand dl Antonescu a ridicat putin vocea,a intervenit batranul aparatchik Iliescu,spunand „Antonescu este putin obraznic pentru un pustan fara experienta politica”.
    Acum vi se serveste o portie proaspata de aroganta.Cica nu prea vroiau,dar,ma rog,i-au rugat pesedistii ardeleni si,bine,hai,fie,va imprumuta niste semnaturi ca sa va puteti depune motiunea pe legea educatiei.
    Dle Voicu,s-ar zice ca a inceput sa va placa.

  14. han Says:

    Sper sa se schimbe odata constitutia sa dispara minunea asta de asumare de raspundere, ordonante de urgenta, la pachet cu ceva reguli pentru ca Parlamentul sa-si faca treaba, sa nu poata fi blocat progresul unei legi prin Parlament. Chiar asa, legea asta de ce nu trece prin Parlament cu un vot sus sau jos, ca e de ceva timp acolo?

  15. mariana Says:

    Eu sunt din Ardeal. N-am cazut niciodata in transa in fata puterii portocalii. Mai mult , sunt din Bistrita , oras de trista…evocare , ce a emanat ” personalitati” precum Oltean , Botis, Zagrean… Nu conosc nici o persoana (vorbind la propriu ) care sa sustina actuala putere, iar cele cateva ce au votat portocaliu acum se jeneaza . Nici nu stiu de unde au atatea voturi cand toata lumea ii huleste!!…
    In alta ordine de idei, as fi fost tare dezamagita daca nu depuneati motiune de cenzura la asumare. Indiferent de rezultat! Nu poti sa accepti orice fara sa ai o reactie. De fapt am pus o intrebare in acest sens inca dinaintea votarii motiunii precedente pe blogul d-lui Ponta . N-a raspuns si eu nu stiam ca ei , pesedistii , nu doreau initial.
    Mult succes si nu uitati cetatenii!

  16. mariana Says:

    Am uitat ceva esential! Sunt atat de trista ca in tara noastra jocurile le fac minoritatile, oricare ar fi ele. Dar tot noi suntem de vina , pentru ca ,legislativ, le permitem!!!

  17. tibi Says:

    Intradevar nu este normala asumarea frecventa a raspunderii de catre guvern.
    Care este cauza acestei anormalitati?

    Este lipsa totala de raspundere a opozitiei care blocheaza si intarzie la maximum votarea proiectelor de lege.

    Iar despre o noua motiune: numai …. e consecvent pana la capat.

  18. Manu Says:

    Depunerea motiunii e absolut obligatorie.Faptul ca liberalii au luat startul in fata psd-ului e de salutat.
    Domnul Profesor Marga sper ca se va implica in demersul asta.
    Ce nu-mi pica mie deloc bine e udmr-ul. Din nefericire, in momentul de fata, nu se poate construi nimic fara ei. Va fi insa greu de luat o decizie in ceea ce-i priveste, daca ne gandim ca Ardealul a tot fost portocaliu la alegeri. Ce veti alege, oare? Cucerirea Ardealului care nu va mai vota in veci tradatori sau o alianta cu maghiarii pentru daramarea lui Boc?

  19. Laura Says:

    Cine a venit/aprobat textul asta minunat in motiune ?

    „În timp ce pentru minorităţi, indiferent de efectivul de elevi, se fac şcoli, pentru cetăţenii români nu este posibil acest lucru, chiar dacă aceştia sunt minoritari în anumite zone”

    Minoritatile nu sunt tot cetateni romani ? Parca opozitia are un talent la a se sabota singura …

  20. Dizzy Says:

    Domnule Voicu,
    astept de la dvs. un discurs, in ziua votarii motiunii, prin care sa-i cereti ardeleanului Boc demisia, cu argumente istorice. Reaminti-i lui boc de Samuil Micu Klein, de Scoala Ardeleana, de Avram Iancu, de memorandisti, de Partidul National Roman… de 1 Decembrie 1918…Legea educatiei este un atentat la integritatea nationala, permitand folosirea manualelor de import (la ce mai e nevoie, atunci, de un minister al educatiei). Copiilor maghiari le vor fi inoculate idei si atitudini revizioniste. Sensibizati-i si parlamentarii pedelisti din Ardeal. Acestea dincolo de aberatiile pe care le contine legea si care vor bulversa sistemul de invatamant.

  21. Catalin Ene Says:

    Speram ca la aceasta motiune sa avem mai mult succes!

  22. r Says:

    Domnule Voicu,

    corecteaza cineva textul doamnei Andronescu?….
    „Puterea directorilor unităţilor de învăţământ devine absolută, astfel încât profesorii vor devenii (?) o masă de manevră temătoare în mâna aparatului de partid al PD-L. Nici un profesor nu v-a (?) mai avea curajul să îşi exprime un punct de vedere, să protesteze”
    ps sunt simpatizant pnl si sper la o analiza atenta a textului inainte de a fi prezentata….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: