Sa se revizuiasca la televizor

Cred ca situatia economica este mai rea decat credem si performanta guvernului este mult sub asteptarile oricui. Si am dovada cea mai buna sa afirm asta. Traian Basescu se ocupa din nou de revizuirea Constitutiei si asta utilizand cea mai tare arma din dotare, consultarile cu partidele.

Stiu de pe acum cum vor decurge, schema este veche. Vin delegatiile, buna ziua, poftiti pe scaune, televiziunile sunt in sala, Basescu ia cuvantul, face doua glume proaste, o aroganta si trei lectii de deontologie si cand sa-l plesneasca Antonescu sau Ponta se taie transmisia TV. Poate inventeaza totusi altceva, asta e mult prea veche.

Nu sunt multumit de Constitutia pe care o avem. Nu-mi place suprapunerea puterii executive intre presedinte si guvern, imi doresc o separatie mai clara a atributiilor celor doua camere, cred ca CSAT e o reminiscenta stalinista si multe altele. Nu cred insa ca pana in 2012 se va putea schimba ceva.

Opiniile sunt mult prea diverse, nu exista un studiu cu adevarat apolitic al unor specialisti care sa poata ajuta la luarea unei decizii politice si, nu in ultimul rand, unii privesc acest serios proces ca pe o campanie electorala si ca pe scuza universala pentru somaj, scaderi de salarii, dezastru in infrastructura sau incoerenta legislativa si administrativa. Fiecare partid are o viziune proprie, probabil nici una reprezentand solutia ideala, si asta este departe de a ajuta la coagularea majoritatii de 2/3. Cand i-am auzit pe cei de la UDMR afirmandu-si sustinerea pentru bicameralism, cu toate ca nu era o surpriza, am avut inca o confirmare.

Nici macar cei de la PD nu prea stiu cum s-o dreaga. Senatorii lor sunt cu nervii la pamant pe chestia cu o singura camera iar liderii partidului, preocupati de lipsa unui candidat in 2014, incep sa se gandeasca la republica parlamentara. O sa-i vedem in curand explicandu-ne avantajele monarhiei, cine stie?

Schimbarile serioase nu se pot face peste noapte si, mai ales, sub semnul populismului si demagogiei. Este nevoie de studii serioase, de un acord cat mai larg al clasei politice si de abandonarea argumentelor de tipul „sa facem economii”.

Etichete: , , , , , , ,

44 răspunsuri to “Sa se revizuiasca la televizor”

  1. Roxana Iordache Says:

    Felicitări, pentru Congres. În rest, Doamne ajută, cu monarhia, Regele Mihai e şeful statului şi Crin, un excelent Prim-Ministru al Majestăţii Sale. 😀

    În rest, nu-i subestima, că ăştia nu ţin seama de nimic, fac totul ca într-un regim de ocupaţie, iar opoziţia pentru ei nu-i decât de vitrină, pentru apartenenţa euro-atlantică. Voi dacă vă faceţi iluzii că puteţi supravieţui jucând democratic, ne îngropaţi pe toţi împreună cu PNL.

    Trebuie ceva dur, radical şi extrem de eficient. Drept la ţintă! 🙂

    P.S. Ungurii şi-au pierdut respectabilitatea. De ieri, de când au anunţat că susţin revocarea lui Geoană de la Senat, e clar că s-au prostituat jenant. Vor susţine şi Marea Adunare Naţională, li se dublează procentul de reprezentare, care-i problema?! E Românica.

    • mihaivoicu Says:

      Multumesc pentru felicitari!
      Nu-i subestimez, din fericire insa nu le ajung voturile.

    • tiberiu2009 Says:

      Nu poti fi dur,radical si eficient daca atunci cand esti vicepresedinte la Senat ai o prezentat de 20%.
      De ce vi se pare nerespectabil ca sa vrei sa obtii presedentia Senatului daca ai posibilitatea asta?

  2. Claudia Muresan Says:

    For what it matters, Mihai Voicu, pe mine una m-ati pierdut ca votant, cel putin pe durata aventurii asteia spre democratie crestina si ‘disciplina’. Va urez sa-mi gasiti inlocuitori inzeciti! Mult succes!

    • mihaivoicu Says:

      Mai putem conversa pe acest subiect? Poate, cine stie …

      • Claudia Muresan Says:

        Pe Mihai Voicu l-as vota oricind. Decit sa votez crestin-democrati, insa, mai bine votez…vad eu. Va spun insa ca am mai auzit oameni care vor vota PSD in loc. Scriam odata, tot aici, ca PSD se ma muta la oras si in universitati. Mie mi se pare impardonabil, sa abandonezi identitatea ideologica a unui partid pentru un om. In Italia s-au dat pe mina lui Veltroni cu acelasi entuziasm, cu o ideologie ‘inclusiva’ ramasa in istoria umorului local ca si „ma anche” (adica ‘asta, dar si asta’). Si a fost o miscare perdanta. Nu cred ca PNL va reusi.

  3. Genovel Says:

    Stimate Domn,

    CSAT nu este o reminiscenta stalinista; acest organism are atribuţii în organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională si se afla sub control parlamentar.
    Daca considerati ca aceste structuri care privesc siguranta si apararea nationala sunt reminiscente ale epocii comuniste, de ce ati acceptat ca D-l Melescanu sa ocupe functia de presedinte al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat ?
    In „Platforma liberala pentru Romania-2010” (proiect) nu susutineti desfintarea CSAT (Cap.13)

    Va doresc succes la intalnirea de la Cotroceni si imi doresc (sincer) sa veniti cu contraargumente puternice la demersul presedintelui de modificare al Constitutiei.
    Suntem saturati de teoriile si micile acte de eroism de pe bloguri; VREM FAPTE !

    • mihaivoicu Says:

      Multumesc pentru opinii, bine ati venit!
      Blogul este al meu, nu al partidului, asa ca exprim si pareri proprii. Comisiile parlamentare sunt una, un organism care se ocupa de aparare si siguranta nationala format dintr-o adunare care contine ministrul finantelor la aceeasi masa cu seful marelui stat major nu prea ma convinge.
      Presedintele, ale carui atributii in domeniu nu le contest, poate sa se ocupe de domeniul sau si fara un asemenea conclav inutil.

  4. victorionescu Says:

    Nu m-ar mira sa vina T.B. sa ne zica de monarhia constitutionala. Cat priveste modificarea Constitutiei cam greu fara UDMR.
    http://victorionescu.wordpress.com/2010/02/27/alianta-pentru-noua-constitutie/

  5. joness Says:

    Din ce am mai citit/auzit eu, si din ce mi-a mai povestit Ovidiu aici http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/01/14/raportul-constitutia-si-basescu/, Raportul Comisiei Prezidentiale este un document cel putin onorabil si neutru, ce analizeaza multe alternative, un bun punct de plecare. Problema lui este ca la 30 de secunde dupa ce a fost prezentat, tovarasul Base si-a si prezentat „optiunea personala” dupa care autorii, aceiasi ce in scris au privit cu un ochi critic variantele, s-au aliniat instantaneu in spatele zeusului, si de atunci se multumesc sa faca propaganda pentru optiunile acestuia.

    Asa ca raportul respectiv a devenit un simplu instrument de propaganda politica, iar opozitia s-a pozitionat din reflex impotriva sa in integralitate.

    Partea proasta este ca in modul acesta o buna parte din munca acelei comisii, ce a continut destule nume grele, ramane practic nevalorificata. Basescu o tine pe a lui, iar opozitia nu se uita la raport pentru ca vine de la Basescu. Poate v-am dat o idee, aruncati pe furis un ochi acolo, ca zice si de republica parlamentara, si de bicameralism si de multe altele. Cum valorificati politic informatiile respective si cum le prezentati public dupa aceea e treaba voastra, ca d-aia sunteti politicieni. 🙂 Succes!

    • mihaivoicu Says:

      Nu e prima data cand se intampla. De ce or fi muncit saracii oameni? Mai bine intrebau care este parerea sefului si insailau pe ea.

  6. Catalin Ene Says:

    Eu sper sa nu propuna faza cu monarhia si sigur sa-l proclame pe Base „monarh absolut” si asa familia Basescu a devenit deja o dinastie in Romania.

  7. Parvan Says:

    Monarhie sa fie. Puteti sa-i duceti deja coroana si sceptru. Daca e nevoie dati-i si titlu de imparat absolut al caucazienilor de pretutindeni … dar insistati ca trebuie si o constitutie si pluralism politic. Adica norme respectate, directii asumate si posibilitatea existentei alternativelor.

    Macar asa am sti cine mai ramane in tara si cine pleaca, carei firme i se ingaduie sa existe si careia nu, cine si la ce contribuie, cine si ce proiect real sustine, altul decat directia suvitei prealuminatului.

  8. Victoras Says:

    1. Reprezentanta Nationala bicamerala (Senat si Adunarea Deputatilor);
    2. Monarhie Constitutionala, suveran fiine Mihai I singurul mostenitor de drept al Tronului;
    3. Clarificarea procedurilor parlamentare (nu neaparat doar separarea atributiilor Camerelor, doar orice lege trebuie sa fie aprobata de ambele Camere)
    4. Desfiintarea CSAT (ca institutie permanenta)
    5. Daca punctul 2 nu se doreste, atunci republica parlamentara (pe model german, in care seful statului (simbolul) sa fie ales de un for mai larg decat doar cele doua camere ale reprezentantei nationale)
    6. Clarificarea rolului Curtii Constitutionale (poate chiar desfiintarea ei si preluarea atributiilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie)

  9. Laura Says:

    Din pacate, mi-e teama ca Basescu o sa se impuna din nou. E trist, dar a reusit de fiecare data (cu exceptia darmarii lui Tariceanu). Ati observat ca mai nou se duce singur la reuniunile Consiliului European, fara primul ministru ? Numai Cipru mai face asta.

    Nu inteleg ce face PSD-ul. Nu reusiti sa-i convingeti sa spuna limpede si clar „revizuirea constitutiei e subiect inchis pana in 2020” ?

    • mihaivoicu Says:

      Cipru este singura tara cu regim prezidential din UE, dar trebuie tinut cont de situatia exceptionala a acestei tari, altfel onorabila, cu o treime din tara ocupata de o armata straina.

  10. vali plesca Says:

    eu stau si ma intreb daca din pleiada de bagatori in seama din spatiul public, sunt macar un cinci la suta care sa fi citit raportul comisiei prezidentiale. ar gasi lucruri interesante. pe de alta parte, sunt curios cand partidele astea din tarisoara noastra nu se vor victimiza ca basescu face si drege si ca ele nu fac nimic. cine le opreste sa faca ceva? sau daca nu au de gand sa faca nimic, sa spuna clar ca avem o constitutie excelenta si ca demersul lui basescu de modificare a constitutiei e in neregula. dar sa nu o mai scalde atat, ca vrem, ca nu vrem, si sa nu aiba macar o schita de propuneri de modificare. si va mai mirati dupa aia ca un om politic mediocru precum basescu e cu vreo zece clase peste restul clasei politice romanesti…

    • Horatiu Says:

      Adica dupa ce ii faci prosti pe oameni vrei sa-ti dea si dreptate. Puncteaza si asumati 3-4 modifcari daca tot ai citit maretul raport. Fi concret nu arunca petarde.

      • vali plesca Says:

        nu inteleg de ce eu trebuie sa fac pe soarecele de biblioteca pentru altii. fac 60 de ore pe saptamana pentru mine…
        ma rog. raportul are 68 de pagini, e de gasit aici: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2009-01-14-5326998-0-raportul-comisiei-analiza.pdf (pe site-ul presedintiei nu mai e…) si e o lectura captivanta chiar si pentru unul ca mine, care nu e jurist. asta, in primul rand, pentru ca oamenii aia, buni, rai, chiar au facut treaba, spre deosebire de politicienii indolenti si plangareti. si cum au facut-o? la fiecare problema au identificat rezolvari alternative. dau un exemplu la intamplare: 15.1. Problema selecţiei judecătorilor şi a eliminării conflictelor de interese. alt lucru frumos este legat de adevarurile neplacute pentru basescu, printre altii: „Unul dintre paradoxurile actualei Constituţii rezidă în faptul că, deşi declară Parlamentul a fi “organul reprezentativ suprem al poporului român”, a creat o practică politică şi instituţională cu următoarele consecinţe:
        – reducerea funcţiei de control asupra executivului la o procedură lipsită de efectivitate în plan practic; etc, etc” p. 19.
        … si gata. cine vrea sa citeasca, am dat link-ul. si raman la parerea mea. institutia prezidentiala a comis un document. criticabil, imperfect, perfectibil. clasa politica are de ales in a-l imbunatati sau a propune altul, ca baza pentru modificarile viitoare. lamentarile inseamna impotenta…

    • Horatiu Says:

      Nu bla-blaul prezidential ma intereseaza. Opiniile tale sunt mult mai interesante respectiv art.No din constitutie modificat cu…
      PS1. Raportul, ca orice raport, e pt cei interesati adica max. 5% din bagatori. Un demers cistit ar fi fost daca l-ar fi emis inainte de referendum.
      PS2. Intre noi fie vorba l-am citit. Teorie si fumigene. Pana sa se schimbe Constitutia pune Boc tara pe butuci. Sa vedem cine o sa-i taie capul. Figurativ, fireste.

      • vali plesca Says:

        usurel, dragule. nu e treaba mea sa emit consideratii strict asupra articolelor. pentru ce avem politicieni? plus ca imi declin competenta. ma pricep la stiinte politice, nu la constitutionalism. oricum, etapa asta e departe, inca. nu-ti place bla-bla-ul prezidential? foarte bine. e nevoie de spirit critic. dar eu vreau sa critic si alte propuneri. unde-s? a trecut mai bine de un an de la raportul asta? ce au facut partidele intre timp?
        oricum, ma bucur ca observi ca exista bagatori de seama neinteresati, intr-un procent de 95%. numai ca te inseli. ei sunt foarte interesati, numai ca asta nu-i face si competenti. din cauza asta, ei sunt neinteresanti, dar, ma rog, de acum fac teoria chibritului. cat despre demersul cinstit, asa a fost. raportul a aparut in ianuarie, referendumul in noiembrie.
        in sfarsit, imi place chestia asta „Pana sa se schimbe Constitutia pune Boc tara pe butuci”. bagatorii de seama interesati arunca fitilul asta, de genul tara arde si baba se piaptana. pentru mine nu e decat o confirmare ca politicienii sunt indolenti si nepasatori, mai mult, ca nu sunt in stare sa faca doua lucruri in acelasi timp. oricum, din cate stiu eu, nu boc e chemat sa revizuiasca constitutia, ci oameni care au renuntat la stralucite cariere in cercetare pentru a avea stralucite cariere in politica. sau nu…

  11. olimpiu65 Says:

    de ce nu se incepe de la zero. o campanie informationala ca la carte, si organizarea unui referendum cu tema: forma de guvernamant. cetatenii sa aleaga intre republica prezidentiala, republica parlamentara si monarhie constitutionala. dupa viitoarea adunare constituanta poate face o constitutie benefica tuturor. asa nu mai merge!

  12. vali plesca Says:

    a, si inca ceva: „Nu cred insa ca pana in 2012 se va putea schimba ceva”. de ce 2012, si nu 2100? la cat de indolenta e clasa politica, 88 de ani nici nu conteaza…

  13. Horatiu Says:

    Va recomand urmatoarea componenta a delegatiei: Norica Nicolai (sef delegatie), Neagu Djuvara, Radu Campeanu, Relu Fenechiu, Dinu Zamfirescu, Alexandru Marin si cireasa de pe tort Ludovic Orban.

  14. Toni Says:

    Atenţie cu revizuirea pe scări! Nu trebuie deschis capacul cutiei. Pandora din Cotroceni atât aşteaptă!
    Tare mi-e să nu iasă ca la radio Erevan.
    Adică ne paşte o revizuire de n-o să se mai vadă candidat cu alegător!
    Parcă văd comunicatul preşedinţial:
    Revizuire, dacă asta e voinţa poporului, primesc, dar pe ici, pe colo, şi anume în punctele esenţiale. Pentru mine, voinţa poporului e lege.
    Uni-nominal a vrut poporul, uni-nominal a avut.
    Referendum a vrut, referendum a avut.
    Eu nu ştiu la ce naiba le mai trebuie partide. Doar aşa, ca să aibă aleşii de unde să plece şi unde se-ntoarce?!
    Aşa că revizuirea va fi în felul următor:
    REVIZUIRE TERMINALĂ
    Expunere de motive:
    Votul uni-nominal nu e bun, partidele îl manipulează şi denaturează voinţa electoratului.
    Propunere de revizuire:
    Instituirea votului uni-nominal universal punct. Cetăţeanul, ca persoană, votează candidatul, tot ca persoana! Îi place de ea, o votează. Nu-i place, n-o votează! Simplu ca bună ziua!
    Ce atâtea programe, ce atâtea partide, ce atâtea camere două?! Treaba-i oablă! Vorba neamţului:
    „Ein Mann, Ein Wort” sau „Ein Woman, ein Avort?!” Hă, hă, hă! Bună! În fine, pe româneşte vine cam aşa: „Un om, un vot! Un vot, un ales!” Şi cu asta, basta! Adunarea pe punte! Cum s-or grupa ei pe urmă, prin ce grupuscule, majuscule sau minuscule, în opoziţie sau la putere, e problema lor! Adevărata Demokraţie Originală! Viitorul începe azi! Aici! Aşa!
    Motivare economică: Reducerea drastică a numărului de parlamentari va aduce economii substanţiale la buget. La câţi vor fi, le-ajunge o debara din Casa Poporului. În restul clădirii urmează a se amenaja spaţii comerciale, standuri de prezentare, Casinouri, magazine de desfacere a produselor etno-botanice, bordele ecologice, centre culturale de promovare a manelei naţionale.
    Pentru o mai bună punere în valoare a uriaşului potenţial de turism cultural, imobilul se va repartiza Ministăresei de resort. Cu alocarea fondurile corespunzătoare.
    Cu varianta, preferabilă, de a muta Parlamentul în clădirea Circului de Stat şi Circul în Parlament. Că oricum îşi fac concurenţă ilegală şi intră în conflict de interese!
    Şi, bineînţeles, cu includerea celor două mari obiective turistice de interes naţional şi mondial pe lista UNESCO, în vederea atragerii de noi fonduri europene.
    Auzi, băi băiatule?! Ăsta micu’! Cu tine vorbesc!
    Mâine să vină Nutzy cu ea, la promulgare!
    Dacă mai apucăm…

    • mihaivoicu Says:

      Invitatia presedintelui la consultari (am citit-o azi) se refera exclusiv la rezultatul referendumului. Deci nu-l intereseaza toata constitutia, ci doar sa rada parlamentul.

      • Toni Says:

        Exact! Eu zic să-l arestaţi, cât sunteţi acolo. În numele poporului, pentru popor, cu poporul.
        Până nu vă desfiinţează el de tot.
        Şi pe noi!

  15. han Says:

    De ce atata negativism? Speram la o atitudine ceva mai constructiva.

  16. Din Caragiale Says:

    […] tintit spre Lucia Verona (fată de care sunt dator pentru premiu si invitatie – stiu), Mihai Voicu (dacă e dispus să lase putin deoparte politica asta…), Mordechai, Constantin Gheorghe […]

  17. valmon Says:

    eu nu stiu cum dar tot timpul suntem prinsi pe picior gresit, tot timpul trebuie sa mai inventam cate o comisie care sa mai ingroape lucrurile, tot timpul cerem timp de gandire, de analiza…..de ce nu s-a gandit PNL-ul la revizuirea Constitutiei acum 3-4 ani ( de exemplu ) si pana la momentul acesta poate avea o concluzie… la cum se misca lucrurile poate in 2020 o sa avem vreo modificare 😦

    • mihaivoicu Says:

      Nu schimbi constitutia ca pe codul fiscal. A fost revizuita in 2003, o discutie despre o noua revizuire in 2006 era usor penibila.

      • valmon Says:

        Buuuun….adica daca e tot proasta, incompleta si da tot felul de probleme nu avem ce face ca e prea devreme sa o schimbam …nu e bine

  18. Mihai Says:

    „Schimbarile serioase nu se pot face peste noapte si, mai ales, sub semnul populismului si demagogiei. Este nevoie de studii serioase, de un acord cat mai larg al clasei politice …”

    Citatul ar putea fi la fel de bine din Ion Iliescu si s-ar putea referi la absolut orice schimbare a unei stari de fapt.
    … Asa m-am saturat de argumentul asta cu schimbarile care nu se fac in pripa… Care pripa, domnule Voicu ca vorbim de schimbarea asta de minim 5 ani…? Cam cand ar fi coapte lucrurile pt a schimba ceva? De atatia ani singurele propuneri vin dinspre basescu si restul se vaita in cor ca ce atata graba.. No fi graba dar voi ce propuneti in afara de asta cu sa stam si sa nu ne grabim? Nu sunteti cam tanar pt. asta? Macar Iliescu avea o justificare in varsta inaintata.

  19. Bibliotecaru Says:

    Monarhie, monarhie… dar cum îl vor face din preşedinte rege?

  20. transildania Says:

    Sunt absolut de acord ca schimbari constitutionale nu se pot face peste noapte, din motive populiste sau pentru a face presupuse economii la buget. Este nevoie de o analiza serioasa, si un conesns, de aceea si majoritatea necesara de 2/3.
    Pentru ca ati mentionat cuvantul „studii” probabil ca tabara adversa va va flutura sub nas raportul comisiei prezidentiale. Care insa este o capcana pe care sper sa o evitati. Acel studiu nu a fost eleborat de o comisie 100% nepartizana si fara bias. Contine si propuneri foarte bune, insa „pe ici pe colo, la punctele esentiale” are si inadvertente, si cum spuneam un bias.
    Pe de alta parte daca tot este folosita modificarea electorala ca si arma politica, propun sa intoarceti ca liberali arma, si sa profitati de ocazie sa faceti cunoscut cator mai multi pozitia liberala fata de modificarea constitutiei, propunerile Dvs. argumentante. Ca sa nu monopolizeze ceilalti tema.

  21. aloromania Says:

    Familiile Cantacuzino si Brancoveanu isi cer drepturile! Un abuz care se cere oprit.
    http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr=articol&id_articol=77945.html

Lasă un comentariu